港島區加路連山道和希雲街這兩年開了很多小店,已經變成食街了。今次也是我第三次去,主要想試下剛剛被米芝蓮介紹的一間拉麵店 Ramen Jo。從恩平道走到街尾已看到很大個紅燈籠,你不可能會 miss 的。店内不大,大約只有十數個坐位,很有日本小食店的感覺feel。餐牌簡單選擇不算多,應該是走貴精不貴多的路線,打開餐牌有湯麵、沾麵、小吃等等。特制沾麵 ($104) 果然份量十足,如果是胃口不大的OL可能會吃剩呢~ 但對男士來説就應該剛剛好了。沾麵的麵條頗硬,有煙韌感。放落濃郁的熱湯裡,吃起上來軟硬適中。叉燒肥瘦均勻,是我喜歡的小小肥多多瘦嘅味道。我們還追加了木耳 ($10) 和竹筍 ($10)。木耳做得乾身爽口,而竹筍則加了芝麻,令口感更香脆。另外點了小食餃子 ($42),煎得十分香脆,沾上醋汁味道酸酸的很醒胃。

2017-11-13
2017-11-17 36 浏览
最近看日劇,常常出現主角們到拉麵店把酒談歡的畫面,所以今次特定選了這間充滿日本氣息的拉麵JO來品味一番。印象中的日本拉麵就一定會有叉燒,本來想要惡魔拉麵但他暫停了!所以今次我選了期間限定的名古屋辛味拉麵,再加一個小食明太子薯餅。叉燒,我等著你跳入我咀裡。明太子薯餅,外表炸得金黃,好飽滿,有點像炸年糕。入面是滿滿的橙色明太子,柔軟的薯蓉包住明太子醬,一啖放入口中,兩種味道合而為一。吃完一口明太子薯餅,主菜名古屋辛味拉麵就來了!賣相好吸引。叉燒是肥瘦均一,入口即溶。糖心蛋黃控制得剛剛好,九成蛋黃都是流動的,蛋白不會過咸,顏色層次又均勻。之前自己都試過做,蛋黃熟的程度是要時間上把握得好好,蛋弄熟後要鹵水汁浸泡兩三天才食用是最好的。這隻有洞的匙羹原來是用來食栗米用的,真是長智識!主角拉麵是粗麵,麥味香濃,爽口彈牙,吸收了這個千葉縣產醬油湯底的精華,還有伴隨著特製豬肉碎辛辣汁。紙巾,唔該!睇日劇時,客人如果連湯都全部喝掉,那是對拉麵師傅最高敬意,這碗拉麵彷如置身日本拉麵店享用一樣,大滿足!滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8.5環境:8.5衛生:8.5服務:8.5價錢:8舒適度:8.5總

叉燒,我等著你跳入我咀裡。

明太子薯餅,外表炸得金黃,好飽滿,有點像炸年糕。

吃完一口明太子薯餅,主菜名古屋辛味拉麵就來了!賣相好吸引。

叉燒是肥瘦均一,入口即溶。

這隻有洞的匙羹原來是用來食栗米用的,真是長智識!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
總分:8.5
  • 名古屋辛味拉麵
  • 溏心蛋
2017-11-15 33 浏览
知道銅鑼灣這一間拉麵店得到米之蓮的稱號,特意來試一試。因為時間尚早所以不需要排隊實在太幸運了。店子小小,食客主要是圍繞中央煮食爐而坐,可以欣賞到師傅的身手,賞心悅目。餐牌: 一步一步選擇自己想吃的食物,不用怕初次來而不知道如何下手。而點菜紙很細心清楚。配料它們還提供配菜如芽菜、酸菜和蒜。特製沾麵附上三大片叉燒和温泉蛋的特製沾麵,湯底濃郁而味道適中,不會過份死咸。而麵質的軟硬適中,沾麵後不會變軟。不得不說的是那叉燒夠入味而且肥瘦參半,卻沒有半份肥膩感。期間限定北海道辣味沾麵以肉末煮成的辣味沾麵,加上辛辣味道以後味道提升,越吃越過癮。把麵條放入湯底中,不少湯汁停留於麵上。麵質仍爽口彈牙,嚼口十足。牛舌拌著和葱食用的牛舌,香氣撲鼻。而且厚薄適中,入口有口感。飲料在別處沒看過的富士山可樂,還有免費附送的可口可樂。

餐牌:

配料
它們還提供配菜如芽菜、酸菜和蒜。

特製沾麵

不得不說的是那叉燒夠入味而且肥瘦參半,卻沒有半份肥膩感。

期間限定
北海道辣味沾麵

牛舌

拌著和葱食用的牛舌,香氣撲鼻。而且厚薄適中,入口有口感。

飲料
在別處沒看過的富士山可樂,還有免費附送的可口可樂。
2017-11-07 65 浏览
豚骨拉麵$88-拉麵Jo連續多年取得米芝蓮推介餐廳, 但質素真的好一般☹️ 豚骨湯底味道太淡, 雖不算油膩, 但亦未能做至清醇, 麵種及軟硬度亦不能自選, 麵質感覺太軟稔, 有點像吃米線的口感😂溏心蛋更是敗筆之處, 煮得過熟, 內裏蛋黃都全凝固了,整體真的麻麻!rating:5/10
豚骨拉麵$88-拉麵Jo
rating:5/10
2017-11-02 579 浏览
今晚係銅記收工已經八點幾,一於同埋同事去食拉麵醫左肚先返屋企啦對上一次黎食已經好似係上年既事,個陣時都個未開始有寫blog既習慣之前個次係食拉麵,今次就一於試下佢地既沾麵先除左主食之外,依家仲多左兩款明太子既小食呀身為明太子愛好者既我當然唔會放過啦一於試曬兩款先其中一款係“明太子薯餅”HKd$48薯味重而炸得唔油膩,加上滿滿既明太子醬係入面,味道又幾夾啵另一款新出既係“明太子炸雞”HKd$68炸雞皮薄唔厚粉,雞肉嫩滑又夠味,沾上明太子醬一齊食又令炸雞多添一份帶有明太子微辣既味道如果加埋檸檬汁同生菜一齊食就仲清新,食完都唔會覺得油膩同埋同事一齊食,一人兩大舊都好似唔夠喉咁而同事就話食拉麵要配餃子,所以就要左碟細既“自家製餃子(三隻)”HKd$28之後拉麵到送到上黎啦啦啦啦同事要左個“期間限定”既“名古屋辛味拉麵”HKd$90當中有齊辣味肉醬、豚肉片、流心蛋同粟米粒,麵身就用上幼麵同事話食落辣辣地,加上麵質彈牙又掛湯,味道都唔錯對於我嗌既“特製沾麵”HKd$104,本人表示好滿意除左配料豐富:三大片既豚肉叉燒、紫菜同流心蛋之外....湯底中仲有椰菜同荀條......佢地仲用上左極粗既麵條,

之前個次係食拉麵,今次就一於試下佢地既沾麵先

除左主食之外,依家仲多左兩款明太子既小食呀

身為明太子愛好者既我當然唔會放過啦
一於試曬兩款先

其中一款係“明太子薯餅”HKd$48

薯味重而炸得唔油膩,加上滿滿既明太子醬係入面,味道又幾夾啵

另一款新出既係“明太子炸雞”HKd$68

如果加埋檸檬汁同生菜一齊食就仲清新,食完都唔會覺得油膩

同埋同事一齊食,一人兩大舊都好似唔夠喉咁

之後拉麵到送到上黎啦啦啦啦

同事要左個“期間限定”既“名古屋辛味拉麵”HKd$90

當中有齊辣味肉醬、豚肉片、流心蛋同粟米粒,麵身就用上幼麵

同事話食落辣辣地,加上麵質彈牙又掛湯,味道都唔錯

對於我嗌既“特製沾麵”HKd$104,本人表示好滿意

除左配料豐富:三大片既豚肉叉燒、紫菜同流心蛋之外....
湯底中仲有椰菜同荀條......

佢地仲用上左極粗既麵條,加上自己要左冷麵,食落就更加煙韌有咬口

沾上熱度十足又濃郁既木魚豚骨湯....
一路食一路覺得好滿足,之後我仲加左湯,忘掉脂肪既存在,放肆咁將個湯底飲清光添

見到佢地有“富士山頂可樂”HKd25咁特別,自己又未試過就叫左枝黎飲,而同事就嗌左“日本白桃汁”HKd$20

依家香港愈開愈多拉麵店,但當中有唔少都名過其實

而係巷中既拉麵Jo雖然只係一間位置唔多既小店,卻能做出應有既水準,加上店員態度殷勤有禮,的確值得支持
2017-11-01
  • 特製沾麵
  • 明太子炸雞
2017-11-01 47 浏览
拉麵jo果然名不虛傳,連續14-17年都拎到米之蓮美食推介叫左辣味豚骨拉麵,只係等左一陣拉麵就到啦,食拉麵第一步當然要飲下佢個湯底先,油膩度適中,豬骨味濃郁,湯一入口,成個口已經充滿豬骨嘅味道!再加埋啲辣醬真係不得了,辣醬絶對係100%自家制,辣道適中仲好惹味添。試下啲麵先,一咬之下竟然可以咁彈牙咁有口感,簡直係同湯底完美嘅配搭!午市套餐加$8仲有追加日式炸雞,放係枱面十分鐘都仲熱辣辣就知唔惹少,仲要皮脆肉嫩,完美咁鎖住肉汁。重口味人士如果想辣啲或者多啲蒜味,仲可以無限添加辣芽菜同自制蒜泥添聽講呢間最出名其實係沾麵,下次真係要試下先
拉麵jo果然名不虛傳,連續14-17年都拎到米之蓮美食推介

聽講呢間最出名其實係沾麵,下次真係要試下先
2K
記得幾年前Ramen Jo初開的時候與朋友來吃過一次,當時餐牌上只有幾款可以選擇,但今天來到,餐牌款式多了很多選擇,我和朋友選了很久也選不定吃什麼呢! 🍗炸雞🍋($53) 小食很吸引,在掙扎點餃子只還是炸雞之際,朋友開口說想吃比較香口一點的小食,所以最後點了炸雞。 炸雞一份有四件,每件都非常大。外層炸成金黃色,肉質非常嫩滑,旁邊有檸檬可自行添加,酸酸地好味道! 等待拉麵來的時候,先看看旁邊的調味架有什麼,有我喜歡的辣芽菜和咸菜,伴在拉麵上一流! 🐷豚骨拉麵🍜($82) 幼麵、叉燒、竹筍、木耳、青蔥 朋友比較淡口味,所以點了最傳統的豚骨拉麵。團骨拉麵的湯底情奶白色,明顯看得出了湯底熬了很久的。拉麵是幼細嫩滑,掛湯力非常高,配有竹筍、木耳、蔥花和嫩滑的叉燒,不錯! 期間限定🏁是辣味的沾麵,嗜辣的我豈能錯過! ? 🌶名古屋辛味沾麵🍜($96) 沾麵可選凍面或熱面,要吃都彈牙爽口嘅面,當然要選冷面。沾麵上還有兩片厚而長的叉燒,還有一隻非常吸引的糖心蛋。 沾麵以外面還有一鍋熱燙燙的沾麵汁,汁內有香辣的肉碎、芽菜、蔥花等得,非常惹味

🍗炸雞🍋($53)

🐷豚骨拉麵🍜($82)

幼麵、叉燒、竹筍、木耳、青蔥

期間限定🏁是辣味的沾麵,嗜辣的我豈能錯過! ?

🌶名古屋辛味沾麵🍜($96)

沾麵以外面還有一鍋熱燙燙的沾麵汁,汁內有香辣的肉碎、芽菜、蔥花等得,非常惹味。將沾麵浸在熱燙燙的汁上,掛汁力非常高,而且麵質非常彈牙爽口,非常好吃。

❄️冷麵🍜

粗麵、叉燒、半熟蛋、海藻、青瓜、紫菜絲、木魚汁

冷麵也是非常吸引,配上木魚汁嘅冷面清新又開胃,冷麵與沾麵的麵質是不同的,這款比較幼細,但吃上來的口感是非常不錯的呢!

那隻流心的半熟蛋,醃味不錯,而且中間的流心軟滑可口,非常好吃。

另外餐廳現在進行優惠,只要點滿了$90以上的食物就送汽水一支,拉麵配汽水果然是非常match !

2017-10-30 52 浏览
越來越多拉麵店,有陣子食到無感覺,當快餐食完就走,但越食得多其實越有要求,個人口味問題,我個人鐘意食幼身拉麵,食咁多間只有一兩間合我口味。朋友介紹下去到銅鑼灣呢間拉麵店,我覺得地點唔係在銅鑼灣最熱鬧的街道開,小遊客去,加上簡單裝修更加有日本小店feel。來呢度食拉麵就一定啦,但原來都有唔少小食,試左呢個明太子年糕,新鮮炸起,外脆內軟,明太子咸咸地同年糕的煙勒口感好夾,我一個人食2個都完全唔覺溜。我點左蒜味拉麵,最鐘意佢有得選擇幼麵或粗麵,解決左我同朋友不同的口味,我最愛的幼拉麵,可以吸更多的湯一齊食,湯底真係非常濃郁,蒜味勁重,但係死咸味,好鮮好惹味,我額外加埋紫菜足足有5大塊,好正。配埋日本汽水,真係好似在日本食緊拉麵一樣,超好味。朋友點左醬油拉麵,粗麵,湯底一樣濃郁,但我個人都係鐘意蒜油拉麵多d,因為真係好香,而且食完回家無好口渴的感覺,證明真材實料,唔係靠味精呢,一定要encore。飲品除左日本橙汁,我地仲點左可樂,點知店員送上來時話可樂係免費,我地先留意到原來食拉麵送可樂,忽然有得免費飲可樂,感覺好似賺左一樣,哈。唔係講笑,真係送架 hhahahaaaa

唔係講笑,真係送架 hhahahaaaa
2017-10-28 41 浏览
日本拉麵就食得多,沾麵就少。試過喺某間食過,佢只係一碗湯麵分開上嘅拉麵,令我好失望。見到呢間拉麵Jo 沾麵咁出名,就再試下。我叫咗碗特製沾麵,湯底濃郁。我曾經食過沾麵嘅湯清到普通雞湯咁,我係唔知自己沾咗啲咩,甚至係覺得只係整熱啲麵。但呢度嘅沾麵湯底,係令麵底錦上添花。佢嘅麵比一般硬而彈口,再沾啲湯都唔會令到個麵好淋。其實佢仲好細心咁有張咭解釋點樣食沾麵,務求令大家知道正確食沾麵嘅方法。除咗麵,仲有三大塊叉燒肉,同半隻半熟蛋,份量好夠。另外,朋友又叫咗碗蒜香豚骨幼麵。同樣地佢嘅麵比一般嘅硬,如果喜歡硬嘅麵條可以試試,因為呢度無得選擇硬度。湯底好重蒜香味,尤其適合重口味嘅朋友。我地仲加咗份燒牛舌,薄薄地仍有咬口,幾好食。宜家如果每人食滿$90 就仲會送支可樂添!

我地仲加咗份燒牛舌,薄薄地仍有咬口,幾好食。

宜家如果每人食滿$90 就仲會送支可樂添!
2017-10-18
2017-10-27 34 浏览
朋友早排向我推薦拉麵JO但一直都無機會去附近食野所以無試咁岩捐完血就去呢度啦餐牌其實一向食開沾麵,但唔知做咩自己揀左拉麵蒜油豚骨幼麵$85本身唔多鍾意食幼麵,點知呢個又OK喎,彈牙得黎唔會太冧身蒜油都好香而我極推薦食佢既叉燒(豚肉),叉燒內有肥有瘦,所以食落好軟好冧之餘,仲好香甜有少少入口即溶既感覺正!!!!我地再追加左個炸雞$53一共有4件,但每件都大大舊食落好多肉汁,而且雞肉味都香濃炸既外皮唔厚,都值得一試下次黎食既,我會試下佢既沾麵,感覺都有返咁上下水準
朋友早排向我推薦拉麵JO但一直都無機會去附近食野所以無試
咁岩捐完血就去呢度啦

餐牌

其實一向食開沾麵,但唔知做咩自己揀左拉麵
蒜油豚骨幼麵$85
本身唔多鍾意食幼麵,
點知呢個又OK喎,彈牙得黎唔會太冧身
蒜油都好香
而我極推薦食佢既叉燒(豚肉),
叉燒內有肥有瘦,所以食落好軟好冧之餘,仲好香甜
有少少入口即溶既感覺
正!!!!

我地再追加左個炸雞$53
一共有4件,但每件都大大舊

食落好多肉汁,而且雞肉味都香濃
炸既外皮唔厚,都值得一試

下次黎食既,我會試下佢既沾麵,感覺都有返咁上下水準
2017-09-30
  • 蒜油豚骨幼麵
我很記得朋友數年前跟我說拉麵Jo是間不錯的拉麵,其中一間米芝蓮推介餐廳真材實料,她也是同事帶她來吃,我一直記在腦海中。昨晚和朋友重溫舊夢,嘗試喚醒她腦海中的記憶,哈哈。吃拉麵總少不了小食煎餃子,如影隨形,是拉麵的好拍檔。拉麵Jo的自家製餃子煎得剛好,不會過焦但微微香脆,餃子內餡蔬菜跟肉剁得幼細,口感細膩,帶絲絲肉汁。三顆明太子薯仔餅漂亮地上桌,金黃熱呼呼的明太子薯仔餅,在輕咬的時候散出爽甜的明太子香氣,挺好吃的,喜愛明太子的朋定必喜愛這薯餅。蒜油豚骨拉麵在原本已經夠濃郁甘醇的豚骨湯底中加入蒜油,讓湯底更添一抹迷人香味。它沒有日本拉麵湯頭偏鹹的狀況,我們都亳不「留情」統統喝光。這裡有些小配菜如酸菜,辣芽菜供食客添加在拉麵提味,我非常喜愛這些配菜。這拉麵麵底採用幼麵,跟蒜油豚骨湯搭配對味,並多了分纖細的口感,清爽不膩。肥厚的叉燒,夾起來視覺效果驚人。雖然看起來好像很肥膩,當我們放進嘴裡,那入口即化的極致感令人無法忘懷。拉麵Jo門外的餐牌寫著惠顧滿90元可送可樂一瓶,我們都有問店員,店員說是啊,我們都覺得這優惠對食客來說蠻不錯的。有了這可樂,朋友才放膽嚐名古屋辛味沾麵,她怕會辣瘋了,有可樂解

昨晚和朋友重溫舊夢,嘗試喚醒她腦海中的記憶,哈哈。

自家製餃子

明太子薯仔餅

明太子薯仔餅

蒜油豚骨拉麵

有了這可樂,朋友才放膽嚐名古屋辛味沾麵,她怕會辣瘋了,有可樂解辣就不怕吃。
名古屋辛味沾麵

名古屋辛味沾麵那嚼勁十足的粗麵條,多麽吸引人。我們立即夾了幾口沾上那辛味的湯底品嚐,豐富的辣味衝上來,醇芳可口的豆瓣肉碎讓人想要再多夾幾口涮嘴,不得不承認它太好吃了,不同於傳統拉麵,飽足感滿分,味道濃厚。
名古屋辛味沾麵

糖心蛋鹹中帶甜,軟滑嫩口,蛋香也很明顯,這糖心蛋好不滋味。這叉燒肉同樣味美,肥肉部份釋出的香氣油脂真的會讓人上癮愛上它,軟嫩的美好深深留在腦海中。
蒜油豚骨拉麵
2017-10-23 30 浏览
<拉麵jo港島區好質素拉麵>🍜😋銅鑼灣加路連山道平時好少經過 一路都聽d港島區朋友話呢間拉麵jo唔錯 , 開左甘耐終於有機會試下😋 同日本拉麵檔差唔多 主要係對牆或者對師傅整野食既玻璃位 或者有少量長枱位 👍🏻🤓 用拉麵紙 好似車仔麵甘tick你想要既麵 加葱 加料 等等! 近排仲做夠90 蚊一人就送一枝可樂既優惠😍🍽名古屋辛辣拉麵90 蚊🌶🍜 (期間限定)用左粗麵做底 口感爽彈牙 湯底香濃 上面鋪滿粟米🌽 辣豬肉碎🌶🐽 都好夠辣 豬肉肥味juicy溏心蛋製作出色 夠哂軟滑流心 而叉燒 薄切但夠哂肥美 同辣汁十分match 😋🍽辣味豚骨幼麵 85 蚊+半熟蛋 15 蚊🥚🍜湯底偏淡色 雖然湯密度偏低 🐽但其實豬骨湯味好香濃 加上 爽木耳 葱花 🌱惹味辣椒醬 🌶芝麻 等令到湯身更香 😋底層拉麵規定左係幼身 口感爽 同有d綿線既感覺 再加上肥美軟滑既叉燒🐖 同醃得蛋皇好香甜既溏心蛋🥚好食😋🍽明太子炸雞68 蚊🐥🔥4 件明太子炸雞 大大件 雞皮炸得十分香脆 雞肉係比較彈牙有口感嗰類🐥 側邊既明太子醬落足料 一點落去食落真俾啖啖明太子口感同香味 點埋d檸檬汁加少少清新度更好
<拉麵jo港島區好質素拉麵>🍜😋

🍽名古屋辛辣拉麵90 蚊🌶🍜 (期間限定)

🍽辣味豚骨幼麵 85 蚊+
半熟蛋 15 蚊🥚🍜

🍽明太子炸雞68 蚊🐥🔥4 件明太子炸雞 大大件 雞皮炸得十分香脆 雞肉係比較彈牙有口感嗰類🐥 側邊既明太子醬落足料 一點落去食落真俾啖啖明太子口感同香味 點埋d檸檬汁加少少清新度更好👍🏻🍋

🍽自製餃子5件 42蚊🐷
餃子皮比較軟身 入面應該帶有葱花 🌱豬肉🐖 同雞軟骨🐤 口感幾好 如果皮整得再香脆d點香醋時味道會更match 🤔

Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#拉麵jo
銅鑼灣加路連山道3 號地鋪
~~~~~~~~~~~~~
2017-10-23
2017-10-23 446 浏览
之前去日本,喜歡在橫街窄巷吃地道拉麵,幫助襯小店而不是去吃集團旗下的連鎖店。今天晚上和太太來到銅鑼灣,知道附近有一間米芝連拉麵店位於橫街窄巷,便去試試。呢間拉麵店內的負責人是日本人,廣東話都可以,不過聽落有點怪。我們要了一個蒜油豚骨-幼麵($85),另加竹荀($10),一個期間限定:名古屋辛味拉麵($90),另加叉燒($15)。我們點了很少在香港見到的日本蜜桃汁($20),富士山頂可樂($23),蜜桃汁味道濃郁,而且飲到有桃肉。而可樂係白色,飲落味道似梳打水加少許甜味,我覺得麻麻地。蒜油豚骨內的蒜香味四溢,湯底好濃,而且好多芝麻,叉燒肉香而淋。另加的荀,份量都可以,可惜有少許渣。名古屋辛味拉麵。有辣肉碎味道都幾辣😋,混合湯底喝仲正,唔會太辣,叉燒味道好香,配菜大蔥絲是我喜歡的,可是比較少,如果多些就最好。兩個麵的湯底都比外面其他拉麵店濃,我個人就很鐘意。之後追加了炸雞($53),用雞脾肉製成的,外皮炸得很脆,內𥚃不會太靱,味道剛剛好。枱上還有生蒜和辣芽菜可以任加。店鋪面積不大,坐位亦只有約廿個,而可以連續幾年,攞到米芝連食肆,果然不簡單。

而可樂係白色,飲落味道似梳打水加少許甜味,我覺得麻麻地。
富士山頂可樂($23)左,日本蜜桃汁($20)右

蒜油豚骨

兩個麵的湯底都比外面其他拉麵店濃,我個人就很鐘意。
名古屋辛味拉麵

炸雞

枱上還有生蒜和辣芽菜可以任加。
辣芽菜
生蒜

蒜油豚骨
名古屋辛味拉麵
炸雞
辣芽菜
生蒜
2017-10-22 325 浏览
銅鑼灣嘅拉麵分店就越來越多,但係呢一個位置其實都比較少人去,因為多人就集中係另外一條登龍街。 但係呢我覺得奇怪嘅,呢一間反而都幾多人,排隊經過過幾次都起碼要排一陣先至有得食,所以今次就特登行過嚟一邊試吓。首先想講下佢嘅優惠,如果拉麵係貴過$90嘅話呢,就已經會送一支支裝嘅可樂。覺得呢個優惠真係唔錯,因為好少拉麵店會送嘢飲,通常都係飲冰水多。我就揀咗麵豉湯嘅拉麵,拉麵來講佢嘅質感係我鍾意食嘅,有少少彈牙又唔會太軟身,有蛋嘅香味。湯嘅味道十分之濃郁,岩晒重口味嘅我。我十分之鍾意呢度嘅叉燒,切到一片片,有3片之多,好大份量。而且半肥瘦,加上煮到好軟,入口即溶。另外就叫左一個沾面,佢嘅賣相都已經非常之吸引,而且份量都幾大。要提一提就係佢呢一個沾麵湯的確係非常之好,因為通常J沾面嘅湯底會非常之鹹,但係呢度嘅湯味道適中,就算就咁飲都唔會覺得鹹,但係點面食嘅味道又唔會太淡,協調得好好。如果你同我一樣係鍾意食筍嘅呢,就建議加$10可以加多一碟筍,筍有味道得來,又爽口,又好食。

2017-10-21 43 浏览
次次去日本都總會食個拉麵做宵夜但係香港總係食唔岩一間岩心水既拉麵店前日就去左拉麵JO,話哂佢係銅鑼灣開鋪多年水準都有番咁上下•麵豉拉麵 $89•麵身用左粗麵食落煙韌彈牙 而且帶有小許麥香而湯底則非常濃郁麵豉味食落帶咸香 岩哂濃味怪叉燒比較腍身鬆軟 肉質不錯•蒜油拉麵 $85•麵身比起麵豉湯底不同呢款用左幼麵 軟身得黎都彈牙湯底用左小小豬骨同埋蒜油非常香濃惹味同時散發陣陣蒜香味•餃子 $42/5隻•去餐拉麵店硬係會叫多碟餃子😂餃子皮薄得黎夠煙靭底部都煎得夠香口整體黎講同日本食既餃子分別不大值得一提既係去食拉麵既客人Order超過$90都有免費可樂呢👍🏻整體不過不失都算接近日本食到既風味

次次去日本都總會食個拉麵做宵夜
但係香港總係食唔岩一間岩心水既拉麵店
前日就去左拉麵JO,話哂佢係銅鑼灣開鋪多年
水準都有番咁上下

•麵豉拉麵 $89•