1K
2017-10-18 327 浏览
因為我本身唔係一個拉麵控,所以好多時都拒絕男朋友嘅提議,其家佢係好鐘意食拉麵的。是日收工過黎銅鑼灣宜家買少少野,滿足佢嘅拉麵癮,黎到呢間位於加路連山道嘅拉麵Jo,店面唔係好大,有兩張四人枱,其餘嘅都係圍住開放式廚房嘅吧枱,我地身型比較龐大,坐落去都唔會覺得好逼。而個人物品,例如男朋友嘅背包可以放喺座位後方,有幾張椅子平日晚上黎到,都全場爆滿,只係剛好有人埋單,我地先唔洗等位,真好彩,因為剛好係落緊微雨。餐牌供應拉麵、沾麵、叉燒丼、小食。拉麵方面有豚骨、麵豉、辣味豚骨、蒜油豚骨、醬油豚骨、惡魔拉麵(會有辛味免治豬肉同韭菜),而每款拉麵嘅麵款係固定,不能更改,例如豚骨湯底係配幼麵;麵豉湯底係配粗麵。麵嘅軟硬都係固定,但蔥可以自選,定價$82-92,而家大部分好少少嘅拉麵店都係差唔多價位。沾麵有四款,分冷/熱,湯底不設加熱,定價$88-109。小食方面有餃子、炒野菜、炸八爪魚球、炸雞、牛舌等。碰巧做緊「免費可樂優惠」,週一至週四惠顧滿$90會送可樂一樽。因為呢度設最低消費每人$80,基本上點一個麵已經達標,明送可樂呢我地一人點一個麵,男友話餓,點多個細叉燒丼,再點一份餃子,人均百三蚊,我見大

我地一人點一個麵,男友話餓,點多個細叉燒丼,再點一份餃子,人均百三蚊,我見大家都約莫係食咁多野,因為見旁邊情侶張單都差唔多錢,喺銅鑼灣區嘅拉麵店而言,都係差唔多,呢度就冇收加一

辣味豚骨拉麵 $85(日本半熟蛋+$15)
呢款拉麵係配幼麵、叉燒兩片、竹筍、木耳、青蔥、京蔥、自家製辣醬,因為我唔食蔥,所以去掉。而拉麵本身係唔跟半熟蛋,所以我地都加錢要左一隻,唔食粒蛋好似硬係爭少少野咁。

接過拉麵,第一下感覺到嘅係,湯頭非常熱,我對拉麵嘅要求唔高,認識亦都好皮毛,純粹個人喜好。湯底較熱已經滿意,聞到淡淡豬骨香味,質地唔會太稠身,飲落亦唔會過鹹,加入芝麻,亦都提起香氣

辣味豚骨拉麵

其次係睇會唔會油淋淋,因為我比較專一,去唔同拉麵店,都只會點辛辣嘅口味。一啲比較下價嘅拉麵店會加大量辣油,做到湯底紅彤彤,但往往有層油喺面,令我完全唔想飲下去。呢碗明顯都冇呢個情況,用上自家製嘅辣醬,輕輕點喺麵上。搞勻之後亦都唔會產生一層油,辣度有點不足,如果食得辣嘅可能會覺得冇料到,可以加$10要自家製辣醬。

配上係幼麵,麵質屬於硬而爽身,掛湯力不俗,相對粗麵,我係比較喜歡幼的,自然食得滿意

叉燒嘅質素都唔錯,唔會太薄薄一片,肥瘦相隔,入口有點溶化嘅感覺,唔會太肥膩,都係我喜歡的。筍片幼身,口感爽脆冇渣。
唯獨半熟蛋有點失色,男朋友嘅比較靚,我嘅夾開一半後,其中一半係幾乎見唔到蛋黃

叉燒

日本半熟蛋

蒜油豚骨拉麵 $85(日本半熟蛋+$15)
睇到男朋友食得滋味,而且快速食完,除左因為肚餓外,相信麵都令佢滿意。
蒜油豚骨湯底散發陣陣蒜香,湯底比起我嘅較為深色,配料有幼麵、千葉縣產醬油、叉燒兩片、菠菜、京蔥、乾筍
唔知係咪冇菠菜,換上椰菜,男朋友就唔太鐘意如此生嘅椰菜,浸熟佢又唔係,生食又唔係。
其他不論係湯頭、麵質,佢都好喜歡。而佢追加嘅半熟蛋都比我嘅出色,流心度高,滑溜美味

蒜油豚骨拉麵

自家製餃子 $28/3隻
食得落嘅話其實點5隻,$42會抵啲,不過我地夠哂,純粹過下口癮。
餃子底部煎至微濃,少少脆口,餃皮都薄,不過冇乜特別,同一段日式餃差不多。
自家製餃子

細叉燒飯 $40
size就類似台式餐廳嘅滷肉飯咁,其實如果食左個麵,再食埋個飯,真係好夠飽。叉燒嘅份量都幾多,切成一粒粒,大小適中,剛好一半肥一半瘦,口感更好,唔會乾柴,亦都唔會太肥膩
不過呢碗飯就冇咩汁,齋食可能會dry啲。

汽水
汽水

餐牌:

2017-10-17
辣味豚骨拉麵
蒜油豚骨拉麵
2017-10-18 150 浏览
銅鑼灣呢間拉麵jo,進駐埋尖沙咀既圓方,不過我都係鍾情呢間係加路連山道3號既本店,因為呢度附近既環境清幽寧靜,有番種日本feel。入面既裝修簡約,地方唔大,卡位同bar枱都係圍住廚房,可以一邊食一邊睇住師傅既廚藝。Menu呢度除左有拉麵,仲有沾麵,價錢就由82蚊起。同一般拉麵店一樣都係用order紙,menu仲圖文並茂咁有番個介紹。宜家食滿90蚊仲送你一枝可樂tim名古屋辛味拉麵$90呢個拉麵既湯底係用特製豬肉碎辣汁黎整既,食落有d似混合版既台式肉燥加四川擔擔麵,就冇左麻醬味,多一分香辣味,仲越食越惹味。至於舊叉燒,肥瘦均勻,有種入口即溶既感覺tim,係略嫌隻半熟蛋唔夠半生熟姐,整體都係好正既特製沾麵$104呢碗沾麵既麵質比arm arm個碗辛味拉麵再粗身d,食落再爽d同煙韌d,仲勁有咬口tim,而佢個木魚豚骨湯底亦夠晒濃郁,夠晒滾熱辣,每次放d麵落去都可以掛好多湯係面,勁滋味。至於舊叉燒,都係同樣厚身又夠肥瘦均勻,食落去當然都係入口即溶啦自家製餃子$42餃子就冇咩特別,都係食落外面香脆,而餡料就多菜少肉,感覺好似幾健康明太子薯仔餅$48平時食開既薯波都係芝士餡,明太子薯仔餅都係第一次

Menu

名古屋辛味拉麵$90

特製沾麵$104

自家製餃子$42

明太子薯仔餅$48
平時食開既薯波都係芝士餡,明太子薯仔餅都係第一次食,餡料多,一咬開就爆明太子醬,味道都幾夾,食落外面脆,入面就煙煙韌韌

炒野菜$38
呢個炒野菜都ok,菜式本身就簡單,冇咩花巧,勝在材料新鮮,食落唔多油,感覺好健康

2017-10-16
2017-10-15 49 浏览
食到笑既拉麵Jo一向都超級喜歡吃拉麵,但每次吃拉麵都覺得又貴又不夠飽,今晚,終於找到一家高質又相對便宜的拉麵,拉麵Jo。店員那日本口音的廣東話,加了一點氣氛。今次點了【蒜油豚骨】和【沾麵】,另加了一客【明太子醬雞塊】。拉麵無可挑剔,湯㡳不會因濃而過咸,最好的是,喝得一滴不剩後,還可以加湯。雖然「滑」「彈」係拉麵基本,但拉麵jo 在麵質上的確控制得很好,麥味香濃,沒有多少鹼水味。配料功不可沒,筍乾、紫菜、木耳和溫泉蛋,爽口帶嚼勁,讙椅碗拉麵口感昇華。店員特別介紹了一下特別請插畫師繪畫的「沾麵說明書」,十分可愛。沾麵同樣好吃,湯非理性個人喜好,喜歡拉麵多一點。雞塊以為是配菜,但同樣有驚喜,炸粉恰到好處,大大塊的炸雞啖啖肉,十分滿足。個人覺得,不用明太子醬也同樣好吃,還可省回十多元。今晚的晚餐,可謂之近來最滿足的一頓。謝謝拉麵jo

食到笑既拉麵Jo
今晚的晚餐,可謂之近來最滿足的一頓。
謝謝拉麵jo
2017-10-14 93 浏览
一直放在袋嘅米芝蓮推介,加上朋友強推,真係唔食唔得!店舖小小,感覺温馨。真係黎得啱時候,有Free coke promotion。見到呢幾個貼子,肚仔特別餓,心情特別興奮。正宗日式bar枱設計,與師傅近距離接觸。店員唔正宗的廣東話,特別有親切感,原來係日本人。可以免費加芽菜、醃菜、蒜頭。Free的樽裝可樂,order滿$90就有。天氣仲咁熱,食我的favourite - 冷麵:粗麵/叉燒/半熟蛋/海草/紫菜絲/木魚汁 ($85)木魚汁加左白芝麻香香的,先係冷麵湯汁加上wasabi和葱,再加拉麵食,十分爽口,冰凍湯底的感覺很refreshing。喜歡配料的配搭,海草蠻有特色,而叉燒肉質也很不錯,半熟蛋係流心的,非常有質感。蔥花牛舌 ($68)燒得好香口,有嚼勁,ichiban!蒜油豚骨拉麵:幼麵/日本黑蒜油/叉燒2件/椰菜/青蔥/竹筍/木耳 ($85),加半熟蛋 $15,加椰菜$10。嚐一口湯頭,黑蒜香味好重,加上豚骨底,湯頭濃厚而不稠,細麵咬勁食得出小麥香。拉麵的配料不少,整體來看好豐富,叉燒偏肥,不會過膩,算肥瘦分佈均勻。椰菜燙的熟度恰當,能吃出菜本身的甜味,非常新鮮。半熟蛋不鹹,咬

真係黎得啱時候,有Free coke promotion。

見到呢幾個貼子,肚仔特別餓,心情特別興奮。

可以免費加芽菜、醃菜、蒜頭。

Free的樽裝可樂,order滿$90就有。

蔥花牛舌 ($68)燒得好香口,有嚼勁,ichiban!

嚐一口湯頭,黑蒜香味好重,加上豚骨底,湯頭濃厚而不稠,細麵咬勁食得出小麥香。拉麵的配料不少,整體來看好豐富,叉燒偏肥,不會過膩,算肥瘦分佈均勻。椰菜燙的熟度恰當,能吃出菜本身的甜味,非常新鮮。半熟蛋不鹹,咬一口蛋汁飽滿。

自製餃子 3件 ($28)菜比肉多,感覺非常健康。
  • 蔥花牛舌
  • 冷麵
  • 黑蒜油豬骨拉麵
2017-10-13 100 浏览
難得同同事happy hour完,又唔想成日食西餐,見到li間充滿日式風格既拉麵店,一於就去試下~~~之前呢個位置係一家雪糕店,之後就轉手做左食肆了!雖然叫『拉麵jo』,但其實佢哋有得食沾麵,拉麵同沾麵相比之下,本人比較喜歡後者~~~因為可以跟著自己口味來享用~~~咁啱見到佢哋做緊限定沾麵,冇理由唔試架嘛~名古屋辛味沾麵 $96我哋問老闆名古屋辛味其實係咩?老闆解釋其實有啲類似我哋四川擔擔面咁,不過就冇擔擔麵嘅花生香,沾麵帶點口感,沾上辣油湯汁所以味道變得更加惹味,令人愈食愈上癮~~特製沾麵 $104呢款份量較為多既係同事叫既,呢個完全深得我同同事歡心❤ 因為佢哋嘅魚介豚骨湯底非常之濃郁但唔會太咸,湯汁濃杯程度適中,見到麵底麵可以掛到湯,沾滿上麵身上非常適合,另外佢哋嘅叉燒肥瘦適中入口即溶,食落都唔係覺得好油膩,岩晒我地呢d胃食但又怕肥既女仔~~~另外一題,佢地既溏心蛋流心的確做得唔錯~~~不過我係個好中意食溏心蛋既人,如果可以再流d就更加好喇!自家製餃子去到拉麵店,我哋必定叫餃子食,因為可以試到一間拉麵店除咗拉麵以外既食物水準,必定係餃子。個人對餃子算係有要求的! 因為干時自己都會包
之前呢個位置係一家雪糕店,之後就轉手做左食肆了!
咁啱見到佢哋做緊限定沾麵,冇理由唔試架嘛~

名古屋辛味沾麵 $96
特製沾麵 $104

自家製餃子
個人對餃子算係有要求的! 因為干時自己都會包下餃子食,不過出去食既煎餃始終比起自己包既冇咁多料子,不過味道都唔錯既,但唔算突出~~~
成間鋪嘅店員大多數都係日本人老闆亦會同佢哋雙語溝通,好似真係去咗日本既拉麵店咁~~~
同同事無意走入呢家好日式feel既拉麵店,真係一個好驚喜既飯聚!
YUMMY

2017-09-25
其實平時成日都同朋友去銅鑼灣行街,食飯都食都唔知食乜嘢好,所以我哋就上網搵一啲比較傳統嘅拉麵小店,見到依間餐廳嘅評價都唔錯同埋環境都幾正宗所以就諗住同朋友試吓。餐廳嘅位置都比較偏僻,但係位於銅鑼灣其實都幾方便,地鐵站行大概五至10分鐘到。餐廳嘅位置唔算太多大概有四至五張枱,入到去會見到拉麵師傅喺度煮緊拉麵,因為鋪頭比較細,所以會有啲似日本嘅拉麵小店。同埋拉麵師傅同埋餐廳老闆都係日本人,所以入到去嘅感覺就好似返到日本咁,餐廳而家做緊幾款唔同嘅拉麵限定不過我自己都比較鍾意食傳統湯底比較濃郁嘅拉麵,所以我就叫左一款沾面, 沾面都分咗冷同埋溫嘅而我就叫咗冷沾面,因為我比較鍾意麵質比較彈牙,所以凍就會口感比較好。不過冷沾麵食到後尾可能就會有少少凍,因為面本身係凍。講返個湯底,因為自己比較鍾意食濃郁同埋厚身嘅味道所以餐廳嘅湯底就非常之適合我,而且面嘅份量都幾多同埋叉燒嘅味道都認真唔錯,叉燒非常之厚身同埋燒得啱啱好非常之香,我個人來講就非常之滿意。然後就叫咗一支橙汁,本身以為係普通嘅汽水,點知原來都係嚟自日本嘅橙汁,味道都幾香甜感覺唔錯
2017-10-02 116 浏览
拉麵JO其實係銅鑼灣一段時間, 今日突然靈光一閃, 就決定去食先!叫左個我鍾情既豚骨拉麵, 先來一口湯,溫度足有點燙嘴,偏白色的湯底豚骨味濃郁但不會覺得鹹也不算油膩,配合筍條和蔥花,整體就是清新濃厚麵條入口帶隱隱小麥香,煙韌具彈性更具嚼勁,麵味不會被濃郁的湯汁蓋過最出色的是叉燒,重點是入口肉味香濃又軟滑,不放湯純吃也感覺出色湯汁超濃留在麵上不會流走,導致極級的掛湯能力筍條無論是味道和爽脆度皆上乘,增加整體的清爽感溏心蛋有別於溫泉蛋,軟滑的蛋白,一切下去,半熟的蛋黃流出,非常誘人, 令人垂涎三尺, 蛋味香又濃, 值得一再去食先!!

湯汁超濃留在麵上不會流走,導致極級的掛湯能力

筍條無論是味道和爽脆度皆上乘,增加整體的清爽感

2017-10-02 71 浏览
日本野黎講,拉麵一向都係我既心水,朋友介紹我食呢間拉麵店,話佢個店既沾麵唔錯入到去先知,原來係米芝蓮!!!特製沾麵呢款係呢度既招牌沾麵熱辣辣的濃厚魚介豚骨沾麵湯,以熱石鍋呈上遠遠都聞到魚介既香味入囗超級濃郁,拉麵粗身,而且佢既掛湯能力好高而啲叉燒都有三大塊,而且係半肥瘦,咬落軟熟,好腍身,冇牙都食到隻蛋既流心效果都尚算不錯最尾啲汁加水當湯飲,不過味道太咸,飲左幾啖冇飲啦叫左碟炸雞外表平凡,卻是非常外脆內軟炸粉超薄,而雞肉非常嫩滑,仲好JUICY

特製沾麵

呢款係呢度既招牌沾麵
熱辣辣的濃厚魚介豚骨沾麵湯,以熱石鍋呈上
遠遠都聞到魚介既香味
入囗超級濃郁,拉麵粗身,而且佢既掛湯能力好高
隻蛋既流心效果都尚算不錯

最尾啲汁加水當湯飲,不過味道太咸,飲左幾啖冇飲啦

叫左碟炸雞

外表平凡,卻是非常外脆內軟
炸粉超薄,而雞肉非常嫩滑,仲好JUICY
2017-09-29 84 浏览
日本拉麵店越開越多,登龍街更加成為左拉麵街,但香港人咁識食,質素未夠好或者唔啱香港人口味嘅拉麵店自然比淘汰。開咗咁耐都仲留得低嘅質素確實要有咁上下。今日同朋友一時興起要食拉麵,選擇咗呢間遠離繁囂嘅拉麵Jo,你間店都開咗好一段時間。素聞此店由日本人經營,一入到店內,店員哥哥安排左我哋坐卡位,睇一睇哥哥嘅名牌,係日本人名喎!唔怪得廣東話總係帶點可愛嘅味道~《豚骨拉麵$82》酷愛豚骨湯底嘅我當然係點豚骨拉麵啦!另外再加一隻玉子。先睇一睇湯底,奶白色好對板,入口順滑而豚骨味濃郁;拉麵方面選用左幼身麵,掛湯能力唔錯而且食到最後仍然保持到煙軔口感。叉燒方面共兩大塊,夠厚身但未算入味。玉子$15: 流心,非常滿意因為朋友點沾麵嘅關係,店員哥哥附上一張沾麵教學圖~朋友食嘅辣味沾麵亦相當吸引, 沾麵非常彈牙,辣汁香濃而唔太辣。餃子永遠都係我嘅最愛非常推薦右手邊嘅白桃飲品,每一啖都食到白桃肉粒粒,非常有口感而且桃味香甜!

《豚骨拉麵$82》

酷愛豚骨湯底嘅我當然係點豚骨拉麵啦!另外再加一隻玉子。

叉燒方面共兩大塊,夠厚身但未算入味。
玉子$15: 流心,非常滿意

因為朋友點沾麵嘅關係,店員哥哥附上一張沾麵教學圖~

餃子永遠都係我嘅最愛

2017-09-28 82 浏览
數年前到訪過拉麵JO感覺良好在銅鑼灣左穿右插總算到步店內日籍經理廣東話講得很標準菜單極之簡潔拉麵只有湯底和蔥選擇 其實由廚師來決定最好的味道更好這次就點了醬油豚骨湯底配幼麵普通薄切豬肉仍然水準十足醬油湯底要比想像中稠一點芝麻增添了額外的香氣喝下去甚為順滑溏心蛋微甜效果理想味道適中又不會油膩拉麵爽滑掛得起湯之餘沒有化成糊狀蔥是齊切成段食拉麵時偶爾感受到口感變化朋友的名古屋辛味拉麵惹味就穿了就是台灣担担口味以豬骨湯作基底配上辣肉碎甚匹配明太子薯餅軟糯鹹香吃起來有點像日式年糕一咬開就湧出源源不絕的明太子醬餃子捏得精巧一樣就滿肉汁雖然選擇真的很少但勝在有師傅細心調味不用刻意追求重口味恰到好處就是美味第一誡
數年前到訪過拉麵JO感覺良好
明太子薯餅
2017-09-27
醬油豚骨拉麵
2017-09-28 71 浏览
位於銅鑼灣的拉麵Jo,是一間由日本人開設廣受好評的拉麵店。今天相約拉麵控朋友吃晩餐,看他辛苦工作一整天,吃完拉麵後,便帶他去吃甜品吧。特製沾麵$104拉麵JO招牌沾麵,想吃好久呢,未吃已令我囗水直流。熱辣辣的濃厚魚介豚骨沾麵湯,以熱石鍋呈上,熱氣泡不斷,香氣四溢。沾麵湯花16小時熬製,呈深黃色,濃香滿溢,入囗超級甘甜,濃郁而不稠,香濃而不膩,我和朋友都超喜歡呢。麵條是工場每天新鮮製作,沾麵條是白身粗麵,麵質爽彈,囗感煙靭,粗身富嚼勁,唯麵粉香不濃。麵條掛上湯汁,非常美味哦。自家製餃子$42餃子可選$22三隻或$42六隻,餃子微微燒煮,外皮煙靭,內裡肉質腍滑,味道不錯呢。明太子炸年糕$48最愛吃明太子,每當有明太子的東西都要一試。炸年糕一客三件,年糕囗煙靭,內裡是明太子醬,好好吃呢。
位於銅鑼灣的拉麵Jo,是一間由日本人開設廣受好評的拉麵店。

特製沾麵$104

沾麵湯花16小時熬製,呈深黃色,濃香滿溢,入囗超級甘甜
,濃郁而不稠,香濃而不膩,我和朋友都超喜歡呢。

自家製餃子$42

明太子炸年糕$48

2017-09-20 80 浏览
Such a busy week...seriously need some comfort food to cheer me up. Finally managed to come again for dinner. Tried their limited edition of Nagoya Spicy Tsukemen $96, the broth was right on point, not overly strong but with a hearty pork flavor. It was just a little bit spicy to my liking. The minced pork was flavourful. Glad that the noodles wasn't too thick & definitely satisfied my cravings on tsukemen 🤓 Perfectly complemented with the tender chasiu & soft-boiled eggs 🍳 Another signature was

Another signature was the miso ramen $89, still the chasiu was the highlight! You should get extra & more! The soup was slightly salty but still not bad! The noodles were slightly chewy as well. I think I'll recommend having tsukemen in Ramen Jo 🍜
2017-08-12 308 浏览
一個人係銅羅灣唔知食乜野好,上openrice 見評價不錯,就黎試吓食。夜晚~8:30去到門口有幾個人排隊,好快就有得入去。(原來係米之蓮喎!~)叫左個沾麵,上錯咗個辣沾麵,原來落錯單。反正都鐘意食辣就無所謂喇個麵上到黎賣相平平,但係一食落真係個汁極香(感覺有好香嘅魚味)而且夠晒辣。麵稍硬(可能係因為係粗麵?) 叉燒半肥瘦,咬落軟熟,整體幾好食。$98加左隻蛋就普普通通。$15佢有建議最尾啲汁加水當湯飲,不過因為唔想飲辣湯所以無叫佢加水。 提提大家食沾麵要加麵要預先講佢知,如果唔係食完之後無得加。會再返黎

個麵上到黎賣相平平,但係一食落真係

個汁極香(感覺有好香嘅魚味)而且夠晒辣。
加左隻蛋就普普通通。$15

提提大家食沾麵要加麵要預先講佢知,如果唔係食完之後無得加。
會再返黎
2017-07-28 280 浏览
拉麵Jo係銅鑼灣嘅一間拉麵店,細細間咁有啲似日本嘅傳統小店。今次去食左佢嘅沾面😋佢嘅面係粗面,煮得岩岩好,唔會太軟又唔會太硬,十分有口感🖒粗幼不一咁,唔知係咪手拉架呢~湯底亦都好濃,吸引人不斷繼續食👅
2017-07-26 223 浏览
行完書展去醫肚,終於食到拉麵jo喇!!! 原來係2014-2017米芝蓮推介嘅餐廳呀!!我叫左個蒜油豚骨拉麵,湯底好濃好香,係幼麵黎喎,麵好彈牙,不過食到一半有d滯。而友人就叫左個惡魔拉麵,係平時食開嘅粗麵,辣辣地好醒胃,不過蛋都冇隻,如果想食要加錢。但真係真心好味,食滿$90仲送一支可樂!
2017-07-25