餐廳成日都排滿晒人,要等位入嫁啦如果晚市既話!呢間餐廳價錢真的不貴, 100內有成交, 但味道超正,推薦沾麵, 有米之蓮係理所當然! 我一定會再去食!沾麵係大條偏硬, 口感我喜歡, 爽口為主, 麵身十分吸湯,湯底濃味豬骨為主, 湯底+麵都好正, 愛沾麵既人一定要去試,麵既份量完全夠, 唔夠既話加底都必夠, 我自己中意係個湯底加小小七味粉更正!價錢不貴, 介於80-120左右一位, 仲要港島區 , 咁既價錢有咁高質既食物,所以我一經過就會去食!

餐廳成日都排滿晒人,要等位入嫁啦如果晚市既話!
呢間餐廳價錢真的不貴, 100內有成交, 但味道超正,
推薦沾麵, 有米之蓮係理所當然! 我一定會再去食!
沾麵係大條偏硬, 口感我喜歡, 爽口為主, 麵身十分吸湯,

所以我一經過就會去食!
2018-02-06
2018-01-30 498 浏览
今日收工就去到銅鑼灣食晚飯,天氣好凍,特別想食熱野,同行朋友就話想食拉麵,我一定推介呢間拉麵jo一來近啲,唔使去到登龍街,二來水準又唔錯。呢度有10零個位置,主要係吧頭位,都幾有日式風味。除咗拉麵,仲有沾面,配唔同嘅湯底。小食都仲有五至六款。我哋一人點左一碗拉麵,再加一份炸雞share食蒜油拉麵:85蚊,加左$15要溏心蛋,其實喺其他拉麵店都有點過蒜油湯底,一般來講都會比較油膩,拉麵Jo嘅蒜油湯底完全冇呢個問題蒜味好香。湯底唔會有好大層油份,變相我飲到大半碗。由師傅煮好,再直接送到面前,唔需要等店員傳菜,特別熱辣辣。麵入邊仲會有椰菜、筍絲、木耳、蔥花、叉燒,叉燒係用上豬腩肉,有少少肥脂同皮,整熟左,然後原件切片,加入麵上,再加湯底,咁樣肉汁鎖住,食落唔乾,有半肥瘦感覺,又唔會有肥膩感玉子都係好出色,剛剛流心,蛋中有牆油味,一定要追加激辛拉麵:配料基本上同蒜油拉麵一樣,就係多左一pat辣醬,認真講,佢又唔係話真係好辣,好容易入口。如果鐘意食辣嘅朋友可以點限定嘅名古屋辛辣拉麵。又或者加少少類似菜乾,更加惹味炸雞全肉,4大件雞,肉質唔會好乾身,新鮮熱辣炸起,食落嫩滑又有汁!連埋拉麵百零蚊,較

一來近啲,唔使去到登龍街,二來水準又唔錯。

蒜油拉麵:
蒜味好香。

玉子都係好出色,剛剛流心,蛋中有牆油味,一定要追加

激辛拉麵:

炸雞

連埋拉麵百零蚊,較好多拉麵店出色得多。
店員很有禮,一定會keep住再來
2017-01-29
2018-01-25 420 浏览
如果唔係老公係附近打波都唔會行到見到依間拉麵店我見到依到有沾麵食,因為未試過,梗係要試下啦我選左粗沾麵,熱食~依度竟然好細心有提示咭教你食,好窩心啊原來仲可以添加一次湯呢~配料有極粗麵,好有嚼勁湯底好重麵鼓、木魚、豚骨、椰菜、干筍、蔥等等,好香濃呀!D沾麵浸一浸入去個湯底到幾秒再夾返上黎已經吸收晒味髓,超老公點左辣味豚骨幼麵~當中包括义燒、竹筍、木耳、青蔥、京蔥同自家製辣醬湯底好濃郁,少少漿口,要做到依個效果要用好多豬骨同淆好長時間先可以义燒好入味辣醬蒜香味好重,不太辣,但有種香味,混入麵裡面,好正!依度仲要有蒜頭同個壓蒜蓉工具,令我想起日本食拉麵都係咁架仲有d醃菜,好正呀~我地仲點左個細义燒飯估唔到依度既义燒係一粒粒,唔係一片片,少少肥,好香呀味道調得好好D飯吸收左义燒既油同味,好香啊!仲有炸八爪魚球外脆內軟,有粒粒八爪魚,內面好軟熟,好有咬口。配上醬油同沙律醬,yummy
如果唔係老公係附近打波都唔會行到見到依間拉麵店

我見到依到有沾麵食,因為未試過,梗係要試下啦

我選左粗沾麵,熱食~
依度竟然好細心有提示咭教你食,好窩心啊

原來仲可以添加一次湯呢~
配料有極粗麵,好有嚼勁

湯底好重麵鼓、木魚、豚骨、椰菜、干筍、蔥等等,好香濃呀!
D沾麵浸一浸入去個湯底到幾秒再夾返上黎已經吸收晒味髓,超

老公點左辣味豚骨幼麵~
當中包括义燒、竹筍、木耳、青蔥、京蔥同自家製辣醬

义燒好入味

辣醬蒜香味好重,不太辣,但有種香味,混入麵裡面,好正!
依度仲要有蒜頭同個壓蒜蓉工具,令我想起日本食拉麵都係咁架

仲有d醃菜,好正呀~

我地仲點左個細义燒飯
估唔到依度既义燒係一粒粒,唔係一片片,少少肥,好香呀

味道調得好好

D飯吸收左义燒既油同味,好香啊!

仲有炸八爪魚球
外脆內軟,有粒粒八爪魚,內面好軟熟,好有咬口。

配上醬油同沙律醬,yummy
2018-01-24
  • 沾麵
  • 义燒飯
2018-01-25 52 浏览
身為廿四孝女友, 男友放工後要到銅鑼灣練習, 當然要陪他啦。原本愛拉麵的他, 已光顧過登龍街所有的拉麵店, 所以拜託我發掘一間新的。最後, 給我發現附近有一間拉麵JO, 評價好像不錯, 就試試吧!!先值得一讚是, 枱上有醃物供大家無限量添加。而大豆芽更醃得又香又辣小食: 明太子薯仔餅($48) & 鐵板炒野菜($38)明太子薯仔餅是哈哈薯餅般, 又綿又不會食到一粒粒的。而且包了明太子於薯餅內, 有爆漿的效果呢但如果再炸得香脆一點就PERFECT了~而鐵板炒野菜就真的是普通的炒野菜, 所以就不介紹了。拉麵一: 豬骨拉麵 ($82)這是男友點的, 我只試了一口湯。豬骨拉麵跟的是幼麵, 男友說軟硬度適中!而湯底是很香的豬骨湯底, 味道很濃, 但較稀, 顏色亦不是平常常見的乳白色。拉麵一: 特制沾麵 ($104)湯底明顯比豬骨拉麵濃很多, 而且是粗麵, 口感很好。另外, 雖然貴了$22, 但就多了半隻糖心蛋, 一片腩肉, 三片紫菜。湯底應加入了柴魚粉, 所以多了層次。而腩肉屬普遍質素, 但夠厚夠大件, 但糖心蛋就雖然有流心, 但不是糖心。最後, 此間拉麵店竟設有英文餐紙, 而我旁邊兩位食客更是

先值得一讚是, 枱上有醃物供大家無限量添加。
而大豆芽更醃得又香又辣

小食: 明太子薯仔餅($48) & 鐵板炒野菜($38)
明太子薯仔餅是哈哈薯餅般, 又綿又不會食到一粒粒的。
而且包了明太子於薯餅內, 有爆漿的效果呢

但如果再炸得香脆一點就PERFECT了~
而鐵板炒野菜就真的是普通的炒野菜, 所以就不介紹了。

拉麵一: 豬骨拉麵 ($82)
這是男友點的, 我只試了一口湯。
豬骨拉麵跟的是幼麵, 男友說軟硬度適中!

拉麵一: 特制沾麵 ($104)
湯底明顯比豬骨拉麵濃很多, 而且是粗麵, 口感很好。
湯底應加入了柴魚粉, 所以多了層次。

最後, 此間拉麵店竟設有英文餐紙, 而我旁邊兩位食客更是外國人呢!!!
應該於該區都有點名氣吧!
1K
2018-01-25 433 浏览
銅鑼灣都有我鐘意嘅拉麵店,拉麵jo係其中一家,我去過後會回頭再訪的。今日收工有少少夜,決定黎食個拉麵,麵店位於丹麥餅店轉彎,門口有個大燈籠,幾亮眼。小店一家,位置唔多,有圍繞師傅嘅吧枱,亦有幾張小枱,平日晚上,客人頗滿,我地被安排到最角落嘅位置,其間都有人等位。環境而言,唔算坐得十分舒適,係好傳統嘅日式拉麵店,而非連鎖格局。餐牌供應拉麵,有豚骨、麵豉、辣味豚骨、蒜油豚骨、醬油豚骨,仲有期間限定嘅名古屋辛味拉麵,定價$82-90,每款均有固定款式嘅麵質,粗幼不能更改。沾麵有唔辣、辣味、特製,仲有期間限定嘅名古屋辛味沾麵,定價$88-109。每人最低消費$80,即係一碗麵。另外會有小食,例如餃子、細叉燒丼、炒野菜等,人均消費過百。老實講,拉麵沾麵,食過啲六、七十蚊碗嘅,質素確實有差,我都寧願俾多少少黎呢度名古屋辛味拉麵 $90粗身拉麵,碗麵本身有腩肉、肉碎、粟米、溏心蛋一隻,份量不少。湯底唔會好重油份,即使飲落去亦唔會嗆喉,湯底夠熱,而且唔會太辣,係屬於惹味嘅類型。溏心蛋係一貫質素,又流心又入味肉碎份量多而不膩。至於腩肉都一樣好食,厚身而入口軟熟,唔會有渣或者覺得乾好少可有我咁鐘意嘅叉燒,

可樂

名古屋辛味拉麵 $90
名古屋辛味拉麵

溏心蛋係一貫質素,又流心又入味

溏心蛋

肉碎份量多而不膩。

至於腩肉都一樣好食,厚身而入口軟熟,唔會有渣或者覺得乾
好少可有我咁鐘意嘅叉燒,可惜只有一片。
腩肉

麵質雖然冇得自選,但煮得爽口彈牙,唔會太腍

特製沾麵 $104
呢款係配粗沾麵,比起拉麵再粗身一點,掛湯力強。有三塊腩肉、紫菜、半隻溏心蛋,湯底另上,溫度剛好。

湯入面都有啲荀片,味道香濃唔腥,稠度適中,因為我比較怕啲太稠嘅沾麵。
特製沾麵

麵質入口彈牙,時間掌握剛好,湯頭夠熱,食哂成個麵都依然夠。
腩肉放番入個湯度浸熱食,高質

沾麵

餐牌:

2018-01-24
名古屋辛味拉麵
溏心蛋
腩肉
特製沾麵
🇭🇰港式#車仔麵 的吸引之處,在於多選擇多變化夠豐富又貼地🇯🇵日式#拉麵#沾麵 的出色之處,就在於那份執著和講究對原食材質素的要求、對時間精準度的規定、甚至連對進食步驟和餐具都有講究這份執著,就盡顯用心👍🏻🍜特製沾麵 $109沾麵選配了冷麵,麵條原來每天由工場新鮮製作,難怪口感很好😍煙韌有𡁻勁中帶點麥香😋👍🏻湯頭味道亦同樣很不錯,味道醇厚濃而不膩,麵條掛湯力高沾上湯汁後好味呀😋用石鍋保溫更係貼心👍🏻✨值得一提有為沾麵而設計的穿窿匙更👍🏻配料上有三大塊叉燒、溏心蛋、荀、椰菜、紫菜,叉燒肥瘦相間,味較清淡甘香,重口味嘅我表示如果經煙熏/燒烤過就完美啦🙈😛.🌶名古屋辛辣拉麵 $90拉麵相對較幼,但同樣煙韌有口感,湯頭濃郁加上了豆瓣醬製過的肉碎,又香又辣,相信是嗜辣者必點😋!溏心蛋的確溏心,不過味道上如果醬油浸得再入味d就更好啦!✨建議加一份荀,因為$10份量絕不少,味道好口感又爽脆😋👍🏻.明太子薯餅 $48外型似芝士年糕,味道就是綿密的薯泥內有爆餡的明太子,不過略厭明太子偏咸,而且定價較貴🙈.🐙炸八瓜魚丸 $48八爪魚丸似係日本食到果啲,雖然以炸而唔非燒方式製作,但外脆內軟,加上沙律醬和木魚
🇭🇰港式#車仔麵 的吸引之處,在於多選擇多變化夠豐富又貼地

🇯🇵日式#拉麵#沾麵 的出色之處,就在於那份執著和講究

這份執著,就盡顯用心👍🏻

🍜特製沾麵 $109

🌶名古屋辛辣拉麵 $90

溏心蛋的確溏心,不過味道上如果醬油浸得再入味d就更好啦!

明太子薯餅 $48

🐙炸八瓜魚丸 $48

八爪魚丸似係日本食到果啲,雖然以炸而唔非燒方式製作,但外脆內軟,加上沙律醬和木魚絲,係直湧入心的幸福感覺☺️不過唯一挑剔係內餡章魚迷你得可憐😰
-----
總括說,麵食質素很不錯,而每枱都有得任食辣芽菜和醃雪菜,有點讓我找回日本的感覺,難怪#米芝蓮 推薦😋
小店不大,不過環境舒適,店員服務都很好,推薦啊☺️

2018-01-24 46 浏览
小妹同友人都好鍾意食沾麵。一碗沾麵有既餸唔多,要做得好食真係硬橋硬馬真功夫,一啲都唔容易。正因為一啲都唔容易,為左食一碗好既沾麵,小妹今次就黎左米芝蓮都推介左幾年既拉麵jo尋找一碗好食既沾麵!要去其實一啲都唔麻煩,基本上出左銅鑼灣地鐵站F1出口沿住恩平道直行7分鐘左右就到。小妹雖然已經差唔多九點先去到,但係依然有人唔少人食緊。以鋪頭附近既人流黎講佢既人氣真係好厲害。期間限定 - 名古屋辛辣沾麵(熱麵)特製沾麵(熱麵)食沾麵當然要用番正宗既方法食先夠風味,拉麵jo仲提供左好得意既教學,唔熟既朋友都唔洗驚。沾麵當然唔少得一碗湯底喇,小妹食左好耐啲湯重有微溫,入口感覺非常舒服。特製拉麵非常豐富,有半熟蛋同多埋3塊大大塊既叉燒。半熟蛋味道不錯,蛋黃熟度軟滑度啱啱好。叉燒沾上湯汁簡直會令人欲擺不能!辛辣沾麵既辣味唔算好誇張,各位少食辣既朋友都可以試試。湯底濃郁仲有少少肉碎,肉碎吸收完湯汁之後既香濃味道就咁食可能有少少咸。不過加理麵一齊食既話口感同味道就啱啱好,平時覺得食太多拉麵想有啲新意思既話小妹強烈推薦。麵條既軟硬啱啱好,彈牙之餘仲好有咬口。麵條長度適中,可以好豪邁咁沾落啲湯汁大大啖咁享受,絕

期間限定 - 名古屋辛辣沾麵(熱麵)
特製沾麵(熱麵)

麵條既軟硬啱啱好,彈牙之餘仲好有咬口。麵條長度適中,可以好豪邁咁沾落啲湯汁大大啖咁享受,絕對係一絕!

炒野菜 自制餃子3個

炒野菜同餃子都整得好香,一上桌就即刻食欲大增,但味道都係沾麵本身更加吸引。不過,蔬菜既甜味可以令到淨食沾麵都唔會覺得太heavy,不妨一試。
餃子煎得有少少脆,但本身都好juicy,菜同肉既比試啱啱好,有水準。

其實今次食既野食大部分既地方都搵得到,可能感覺上無咩特別。不過,沾麵既每一個環節即使係好簡約亦絕對唔簡單。每一part拉麵jo都做得好有水準,難怪一直都有比米芝蓮推薦!
2018-01-15
2018-01-24 71 浏览
Tvb台慶頒獎典禮曲終人散,雖然我沒看直播,不過都有從朋友口中得知結果,跟網民一樣,總有點不滿意某些獎項結果,不能反映民意。不過說到我心中最愛的拉麵店三甲,拉麵中一定佔了其中一席位,它的水準每次都能保持優秀水平,今晚亦不例外。先來炸八爪魚球,上面舖了滿滿的柴魚絲,真的是太搶眼,有夠澎拜,其味道直撲鼻子,聞了之後肚子更是咕嚕咕嚕的叫了起來。八爪魚球內餡豐沛,粉漿滑溜溜的,八爪魚蠻大顆,讓我吃得超爽,鹹甜的風味愈吃嘴愈饞。相信不少人對麵豉拉麵的喜愛程度比其他拉麵的口味為低,但拉麵Jo可打破這框架。麵豉拉麵的麵豉香氣很溫和,雖濃郁卻沒有搶去豚骨湯的風頭,因為光喝這湯挺甘甜,而麵豉微微鹹香還不錯。叉燒肉嫩鮮香,在湯裡更具肉汁,入口即化。沾麵也是拉麵Jo必吃,今次我們挑戰特制辣味沾麵。沾湯呈現橘紅色,微微的香辣感湧進鼻腔,成為湯頭裡的靈魂。湯頭超好喝的,非常夠味,香氣大於辣度,而且是辣得舒服的那種程度。日本半熟蛋也做得不錯,粉嫩粉嫩的七分熟,味道和嚼感真棒。冷粗沾麵煮得恰到好處,帶有嚼勁,一咬即斷的緊緻,在吸了辣味沾湯之後更是轟轟烈烈,令人大呼過癮痛快。叉燒放在湯頭泡一下再吃,入味可口,超讚。最
炸八爪魚球,麵豉拉麵,特制辣味沾麵

炸八爪魚球

麵豉拉麵

沾麵也是拉麵Jo必吃,今次我們挑戰特制辣味沾麵。

特制辣味沾麵

最後當然必喝白桃汁,吃拉麵或是沾麵時喝絕對一流。

炸八爪魚球,麵豉拉麵,特制辣味沾麵
炸八爪魚球
麵豉拉麵
特制辣味沾麵
🍴拉麵jo 特製沾麵🍴$1048度☃️真係唔係人咁品😿以家既我淨係好想食一碗 石鍋燒上既魚介沾麵😿🙏🏻呢間沾麵可以揀冷/溫😛 咁凍梗係揀溫啦 如果唔係冷麵浸落去會好快凍哂❄️叉燒夠哂肥 浸定落熱湯 拎起d肥膏半溶狀態🤤湯底好濃 👍🏼但唔夠杰 掛湯力中等🤨特製沾麵有我最愛既木魚粉🤤 撈埋食一流👍🏼.拉麵jo小食篇💁🏻‍♀️🍴明太子爆醬薯餅🍴$48🍴蔥爆牛舌🍴$68好少拉麵店既小食咁吸引 之前食沾麵麵會因為太飽食唔哂d餸😂明太子辣辣地好過癮 反而我食唔到d薯仔😂見到人地嗌明太子炸雞翼好似都好正💓.牛舌比想像中同圖片細碟☹️但一樣好好味🤪 鍾意食牛舌同牛牛打茄輪就不可錯過🤓😌佢個汁幾杰 食到lamlam脷😋.地址:拉麵Jo銅鑼灣加路連山道3號地舖幸福指數:7/10.#foodahoolic銅鑼灣 #拉麵jo #牛舌 #明太子#foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodaho
🍴拉麵jo 特製沾麵🍴$104
牛舌比想像中同圖片細碟☹️
地址:拉麵Jo
銅鑼灣加路連山道3號地舖
幸福指數:7/10
#foodahoolic銅鑼灣 #拉麵jo #牛舌 #明太子#foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#instalove#delicious#food#相機食先#食好西#吃貨#沾麵
2018-01-11 33 浏览
得6度超凍嘅夜晚,梗係要同男朋友食暖笠笠拉麵。我們兩個都勁中意食拉麵,次次去日本都會餐餐食拉麵。行經銅鑼灣,無意中發現呢間餐廳,細細間又好有日本feel,就走入去喇。我們點左醬油豚骨拉麵,蒜油豚骨拉麵,同埋一份餃子。兩個人一人一碗拉麵,都好飽,份量足夠。醬油豚骨($85):拉麵軟硬適中好好(個人對麵質軟硬好執著,太硬就唔想食)湯底好味,唔會太咸,個豚骨好食在佢夠哂林,入口即溶,唔係柴枝。佢係配波菜為配菜,我覺得幾新鮮呢個配搭。蒜油豚骨($85):未食已經聞到蒜香味,湯底唔好睇佢咁深色以為好咸但一啲唔咸,男朋友飲左一大半,拉麵同豚骨,同醬油豚骨果碗差不多,唔錯唔錯。呢碗配菜就係椰菜,吸收哂蒜油香。不過兩碗美中不足在於我忘記加半熟蛋,下次一定要加翻!日式餃子:呢個好好食,真心,剛剛煎起熱辣辣上台,餃子皮夠薄,又唔燶,配醬油食,正!特別一題果個辣芽菜,佢放左係啲鐵瓶入面(平時茶餐廳放糖果啲),我以為會似係韓燒食到果種,點知呢個更正,鍾意食辣的朋友一定要試,佢係好辣但辣得過癮,就咁食又得,放入湯裡令湯有點辣味都得。整體都好滿意,會再黎,不過店舖細細間,下次都只係帶兩三個朋友黎好了,哈哈!

不過兩碗美中不足在於我忘記加半熟蛋,下次一定要加翻!

2018-01-10 85 浏览
拉麵Jo應該是我暫時最喜愛的日式沾麵店, 這裡的裝修格局有點兒像日本當地的拉麵小店, 這裡的店員的服務態度很好。小店內的座位不多, 所以很快便座滿了人。來這裡當然要叫碗正宗沾麵來吃。我點的特製沾麵上有三塊半肥叉燒、椰菜、蔥、筍、紫菜、半隻日本半熟蛋。旁邊附上濃厚木魚豚骨湯, 用來伴麵吃。另外, 我亦加了一份椰菜和一份木耳。濃厚木魚豚骨湯非常濃味和惹味。沾麵的麵條有嚼勁, 每條麵條由第一口到最後一口也保持到彈牙的質感。沾麵湯底濃稠, 掛湯力強, 沾麵充分吸收到木魚湯的味道。吃完非常滿足。是次晚餐的另一個重點是那隻日本半熟蛋😍, 它的蛋黃是半流心的, 正!另外,日本蜜桃汁甜甜的,很好喝。冬天來一碗熱沾麵,好爽! 沾麵很正宗, 很好味,感覺自己去了日本吃沾麵似的。

來這裡當然要叫碗正宗沾麵來吃。

日本蜜桃汁

另外,日本蜜桃汁甜甜的,很好喝。

2018-01-09
日本蜜桃汁
  • 日本半熟蛋
  • 沾麵
2018-01-06 54 浏览
話說大阪返黎一直想食返果碗冷沾麺,點知啲舖頭多數都係得熱嘅。無意中俾我搵到呢間拉麵Jo,好啦咁就中左去啦。夜晚七點半,由於入面位少,煮麵又只係得一位大師,所以前面雖然得五六個人,都排左半粒鐘。入到去坐,即點左碗凍嘅特製沾麵。 湯是滾熱辣的,不過個人覺得咸左啲。旦同麵就一般,不過不失咁。最驚喜可以話係舊肉,浸入湯先食,又淋又香個人認為碗麵最大問題係個湯太稀,啲湯掛唔到上麵,變左湯麵咁,有啲失望🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

入到去坐,即點左碗凍嘅特製沾麵。

2017-12-27 41 浏览
地方不算大, 但味道好味, 所以通常都係爆位嫁啦,早d去可能都要等, 呢個要注意!入面基本上係自助式嫁啦, 要咩自行拿,同平時出面d拉麵店差不多!配菜係自行任加既,想食咩自行加咩, 我比較中意食玉米,因為玉米+豬骨湯黎飲可以加甜個味 我自己幾中意!2黎玉米有益! 玉米+豬骨湯我自己覺得係好夾!沾麵湯底夠濃, 超好飲! 麵身比較硬小小, 我自己中意呢隻口感!唯一可惜係湯凍左無得加熱返 ,所以要食快小小!基本上一個沾麵最重心既位置就係湯底其次就係麵身, 呢2點我都俾好高分湯底唔好食我唔會推薦, 呢間湯底係正既!第2就係麵身係夠粗同易痴住d汁, 第3就係麵身夠爽口小小硬我超中意!所以呢間係我心中係排比較前既位置!服務我覺得好好, 招待都十分之熱情!服務分我俾滿~
地方不算大, 但味道好味, 所以通常都係爆位嫁啦,
早d去可能都要等, 呢個要注意!
配菜係自行任加既,想食咩自行加咩, 我比較中意食玉米,
因為玉米+豬骨湯黎飲可以加甜個味 我自己幾中意!
2黎玉米有益! 玉米+豬骨湯我自己覺得係好夾!
唯一可惜係湯凍左無得加熱返 ,所以要食快小小!
湯底唔好食我唔會推薦, 呢間湯底係正既!
所以呢間係我心中係排比較前既位置!

服務我覺得好好, 招待都十分之熱情!
服務分我俾滿~
2017-12-27
2017-12-25 578 浏览
老公係拉麵控,我們去日本旅遊時,差不多每日都會吃拉麵,回到香港都會到處吃拉麵,今晚又帶我來到這𥚃。這處位於銅鑼灣區偏遠的橫街,不過原來附近都有很多食肆,入口處,掛了連續四年(2014-2017)奪了米芝連推介,未吃已經有點信心。我們點了辣拉麵($85),特製沾麵($104),炒野菜($38),餃子($42),另外追加叉燒($15)。辣拉麵面上有一塊辣醬,我只用了很少,已經夠辣,如果喜歡吃辣,可以用晒那份辣醬。個湯底真的很美味,富有濃郁豬骨味,麵質都幾彈牙,我加了些辣芽菜在麵中,吃起來仲爽口,另外叉燒好有肉味,而且肥廋比例適中。當侍應將特製沾麵放上枱時,同時會將一份說明書放在枱上,我覺得很貼心。特製沾麵分開一碗熱湯,一碗麵,不過要小心熱湯個碗係好熱,麵的掛湯能力好強,如果單飲湯會有一點鹹,不過混合麵一起吃就很美味了。餃子煎得很香脆,而且韭菜味濃。炒野菜的菜很香甜。無論食物及裝修,感覺都好似去咗日本咁,如果老公下次想吃拉麵,又會來了。

辣拉麵($85)

特製沾麵($104)

餃子煎得很香脆,而且韭菜味濃。
餃子($42)

炒野菜的菜很香甜。
炒野菜($38)

辣拉麵($85)
餃子($42)
炒野菜($38)
  • 辣味拉麵
  • 特製沾麵
2017-12-22 434 浏览
放工後,草根姐姐相約爸爸一同前往位於銅鑼灣的*拉麵Jo*共進晚餐選擇這間拉麵店當然有特別原因一是因為有見這間餐廳的評語不錯二是由於爸爸好像沒有在港吃過比較近似日本的拉麵所以特別選擇與他到此店嚐嚐真正的日式拉麵店面甚具日本風其中一個店員應該是日本人,十分有禮。點了一人一碗麵,最愛明太子的草根姐姐當然要點上一客新出的明太子小食豚骨幼麵($82+$15日本半熟蛋)Tonkotsu Ramen豚骨湯底對草根姐姐而言味道剛好,不太濃,又唔會好油膩✌🏻拉麵預設好配幼麵🍜可惜麵質唔夠硬。豚肉有2塊,脂肪同肉各半,肉質嫰滑🐖。配菜仲有荀同木耳,草根食拉麵必然要食埋佢個半熟蛋🐣,原本拉麵冇跟,唯有+$15啦(吃貨的堅持😋)咬開見到生熟程度控制得還好,可惜醃的時間未夠,唔夠入味呢👉🏻👈🏻,呢點絕對要扣分啊🙈草根爸爸點了沾麵🍜想不到味道更好呢😋!特製辣味沾麵($109)Special Spicy Taukemen呢碗辣味沾麵🔥係特別為咗無辣不歡嘅草根爸爸而點嘅😎本身沾麵配有半隻半熟蛋🐣所以唔洗再加錢叫😆豚肉有3片夠以嫰滑,配料較拉麵豐富,仲有紫菜👅木魚豚骨嘅沾麵湯底好濃郁,又夠辣🌶,用上粗麵可以掛住個辣湯底
選擇這間拉麵店當然有特別原因
一是因為有見這間餐廳的評語不錯
二是由於爸爸好像沒有在港吃過比較近似日本的拉麵
所以特別選擇與他到此店嚐嚐真正的日式拉麵

店面甚具日本風

其中一個店員應該是日本人,十分有禮。

豚骨幼麵($82+$15日本半熟蛋)
Tonkotsu Ramen

豚骨幼麵

草根爸爸點了沾麵🍜想不到味道更好呢😋!

特製辣味沾麵($109)
Special Spicy Taukemen

呢碗辣味沾麵🔥係特別為咗無辣不歡嘅草根爸爸而點嘅😎本身沾麵配有半隻半熟蛋🐣所以唔洗再加錢叫😆豚肉有3片夠以嫰滑,配料較拉麵豐富,仲有紫菜👅木魚豚骨嘅沾麵湯底好濃郁,又夠辣🌶,用上粗麵可以掛住個辣湯底🍜👍比起拉麵,沾麵湯底較香濃,而且粗麵質亦都係最為煙韌💓值得一試
特製辣味沾麵

明太子薯仔餅3個($48)
Mentaiko and Potato Ball 3pcs

明太子薯仔餅外形似芝士年糕,新鮮炸起熱辣辣♨️中間係以鹹味嘅明太子做餡,味道不錯😋!
明太子薯仔餅

以香港吃到的拉麵而言,拉麵Jo真的很不錯,有點在日本吃到的影子,果然是4年米芝蓮的拉麵熱店。
豚骨幼麵
特製辣味沾麵