2017-10-27 1960 浏览
自小在沙田長大,沙田新城市廣場是筆者和家人常來消磨時間的地方,雖然已搬離沙田多年,情意結還是牽引著筆者。八號風球的星期天,筆者相約家人到這裡閒逛,重拾當年的情懷。走到了沙田偉華中心,遠處看到了很熱鬧的店舖,原來是新開張的富臨薈,便即興和家人一起嚐嚐。店內裝潢有別於傳統酒樓的水晶吊燈、紅地氈、白枱布的格局,富臨薈大玩摩登型格風,大鳥籠、燈泡、木地板和開放式廚房,營造了一個優閒舒適的空間。餐饗體驗沙田乳鴿 (HKD 48)店員説這裡特別選用由孵蛋到二十五天的鴿子,加以古法炮製。很多地方的乳鴿都是以吊燒為主,吃上去會比較乾。富臨薈的乳鴿是先將其放在滷水汁浸煮再炸,鴿肉嫩滑,也能保持豐富肉汁。有雞先定蛋先 (HKD 38) 藤籃內為雞仔造型的鹹水角和蛋殼盛載的雞蛋布丁,味道一鹹一甜,相映成趣。洛神紅米金沙腸 (HKD 38) 筆者第一次品嚐這道菜式。採用紅米磨成漿,用布拉腸粉的方法做成彈滑的腸粉,包裹上香脆的網皮和蝦仁,口感有點像炸両。配合清爽宜人,帶微酸的洛神花醬,平衡了炸網皮的膩感。鴻圖超脆麵 (HKD 78) 超脆麵分成一餅餅,免卻了切開時,麵碎散落到桌上。淋上蟹肉和蟹粉,口腔盡是濃濃的
店內裝潢
餐饗體驗
沙田乳鴿 (HKD 48)
有雞先定蛋先 (HKD 38)
洛神紅米金沙腸 (HKD 38)
鴻圖超脆麵 (HKD 78)
超脆麵分成一餅餅,免卻了切開時,麵碎散落到桌上。淋上蟹肉和蟹粉,口腔盡是濃濃的蟹黃、蟹膏的迷人鮮美。
發過豬頭點心拼盤 (HKD 68)
這個拼盤集合了五款可愛卡通點心。
黑金流沙包
金閃閃,好意頭,奶黃幼滑香濃。
紫蓉豬八戒
紫蓉不甜不膩,比例可增加一點。
墨汁蝦餃
黑松露的獨有菌香配搭鮮蝦,餃皮厚薄得宜。

真係粟米包
原來是小時候常常吃的粟米肉粒,有趣。

翡翠伯樂
白菜餃造型別緻,但餃皮較厚。
西班牙膏蟹飯 (HKD 680)
服務員先端來一鐵鍋的米飯,再送來佈滿
橙黃色的蟹膏的西班牙膏蟹的蟹殼和蟹件。然後,服務員在客人面前,把稠密豐富的蟹膏加進了米飯中,加以攪拌,每顆米粒漸漸地被蟹膏均勻地包圍,變成了橙黃色,急不及待吃一口,每口盡是甘香豐腴的蟹鮮,令人一陶醉!

星期天的八號風球,可以是很美好的!
2017-10-26 1057 浏览
一直都是「富臨酒家」嘅擁躉,其實每個月都會和家毋去飲茶或吃晚飯一兩次,所以對店裡嘅菜牌都非常熟識。早前從臉書上得知集團最近喺沙田開咗間「富臨薈」,看過網上食評,得知餐廳走新派路線,裝潢簡約而年輕,而且菜式有別於平日喺「富臨」食慣嘅木桶豉油雞、龍躉兩味等,感覺吸引,所以這晚就專程來這裡開餐。店子位於偉華中心 2 樓,踏進內,地方果然唔錯,光猛闊落,而且格局有點像西餐廳。沿著中間通道往前走,座位以四人方桌為主,較適合小家庭。細看兩旁,右手邊用上高身鳥籠作隔間,既新穎又有創意;而左手邊就以黑色窗框作裝飾,配上天花用金屬鏈串連嘅吊燈,還有盡頭嘅半開放式廚房設計,現代感十足。安坐後立即翻開餐牌細閱,有點心、腸粉、盅飯、前菜、燉湯、小食、糕品、蔬菜、小炒、飯麵、雞尾酒、啤酒及飲品等,而茶芥費就每位 $6,凡惠顧飲品每款可免收 1 位茶芥費。另外亦有幾款廚師經典推薦,當中包括有沙田燒乳鴿、有雞先定有蛋先、洛神金沙紅米腸粉、西班牙膏蟹飯、發過豬頭點心拼盤和鴻圖超脆麵。既然一心來嘗新,當然是點六大必食產品啦!沙田燒乳鴿 (正價 $48、新張優惠價 $25)  率先送上,乳鴿用木砧板盛著,上檯時已一分為二

沙田燒乳鴿 (正價 $48、新張優惠價 $25)  率先送上,乳鴿用木砧板盛著,上檯時已一分為二,件頭雖然不大,但外形脹卜卜,體態結實。撕開外皮,入口相當香脆,而且一點也不油膩,連入面嘅骨都有豉油香,加上肉質幼嫩,肉汁豐盈,令人愈食愈想食。

接著是洛神紅米金沙腸 ($38),師傅在腸粉皮中加入了高纖利消化嘅紅米,令平凡嘅白衣變得特別 Sharp 醒。挾起一嘗,粉皮軟綿幼滑、略帶嚼勁。而紅米腸入面就包咗油條,中間是大大隻爽蝦,一啖咬下,三層口感,再澆上洛神花汁,味道酸酸甜甜,零舍開胃。

之後是一客有雞先定有蛋先 ($38),點心用籐織籃盛上,三隻可愛嘅小雞,其實係家鄉鹹水角,造型活靈活現,而旁邊嘅蛋殼就載住楊枝甘露布丁。鹹水角脆而不韌,完全沒半點油膩感,加埋餡料,爽脆香口;而布丁亦滑溜滋潤,甜度合宜。

這客是發過豬頭點心拼盤 ($68),蒸籠入面載有五款特色點心,款款都別出心裁,當中包括有紫薯豬八戒、黑金流沙包、墨汁鮮蝦餃、真係粟米包翡翠白玉餃。豬八戒造型 Cute 爆,包身軟熟,紫薯細滑味濃,甜而不膩,味道清香。抹上金色的流沙包,外形圓鼓鼓、黑漆漆,就算放涼了 5 分鐘才撕開,奶黃餡依然流心,厲害!

墨汁鮮蝦餃,餃皮加了墨魚汁來搓,色澤烏卒卒,賣相精緻小巧;一啖落肚,蝦味相當濃郁,帶陣陣松露香,啱曬我這這個胸無點墨之輩。後面晶瑩剔透嘅翡翠白玉餃,其實係白菜蝦餃,蝦肉挺爽口,入口帶鮮味,加上爽口的菜粒,富營養又健康。真係粟米包,內藏粟米、肉粒和菇菌,食落粟米甜、肉味鮮,加上造型玩味可愛,真係唔捨得食落肚。

跟住係西班牙膏蟹飯 ($680),蟹飯以西班牙式烹調,上桌時面頭放咗兩大隻盛滿蟹膏嘅蟹蓋,看得人心花怒放。先嘗一口蟹蓋入面嘅蟹膏,味道帶點鹹鮮,口感豐潤軟滑。把蟹肉剝出細嘗,肉質爽滑鮮甜,能吃到蟹肉的天然鮮味,超讚!再將蟹膏傾入鍋內嘅西班牙飯拌勻,蟹膏甘香惹味,飯粒軟硬適中,夾雜著一起吃,每一口米飯都有濃郁的蟹味,喜歡吃蟹的朋友千萬不要錯過。

壓軸是鴻圖超脆麵 ($78),麵餅分成 5 小份,炸至香脆,呈圓柱狀,面頭鋪上蟹肉和蟹膏,然後再淋上搶眼嘅醬汁,賣相吸睛,惹人垂涎。挾起咬下,麵條果然做得好出色,入口脆卜卜,加上頂層雪白嘅蟹肉和溶化成油嘅蟹膏,非常邪惡,亦為這晚劃上美好的終結!
2017-10-23
2017-10-25 235 浏览
我們往往感覺長大了, 不願意跟隨長輩上酒樓, 因為 點心, 小菜, 食物款式千篇一律, 無創新.昨天住沙田的朋友, 專誠邀請我到正街, 偉華中心2樓的 富臨薈, 她說要給我驚喜.出沙田港鐵站只步行了 5 分鐘, 便到達了 富臨薈, 這是富臨集團旗下的新派酒樓, 看看, 裝修及環境不錯, 氣氛很好.天花吊燈是新派的鎢絲燈, 梳化卡位, 脫離傳統中式酒家模樣,座位由裝飾間格開, 少了中式酒家的糟雜聲.設有 VIP 房間, 良朋共聚, 可自成一角.半開放式廚房, 飲品是玄米茶, 而不是古式普洱, 龍井.  茶每位 $6- 合理.選用 特式茶具, 我們至愛.餐牌好悅目.豐富而特別.  價錢中等.跟部長推介, 我們點了:  有雞先定有蛋先 $38-一籃子小雞很快送上檯, 好趣緻, 烏黑的眼睛, 我們真有些捨不得吃啊.   .那蛋黃是布甸做的, 滑口清涼, 先打開我們的味蕾.鴻圖超脆麵 $78. 脆麵炸成獨立小球形, 容易分嚐又容易入口, 賣相脫離傳統炒麵形式.蟹肉份量多, 鮮甜味美.   脆麵點上自家醬料, 超好食.發過豬頭點心拼盤 (5件) $68-.款款不同:黑金流沙包:  比傳統的白色叉燒

座位由裝飾間格開, 少了中式酒家的糟雜聲.
設有 VIP 房間, 良朋共聚, 可自成一角.
半開放式廚房,
選用 特式茶具, 我們至愛.
餐牌好悅目.
豐富而特別.  價錢中等.
部長推介, 我們點了:  有雞先定有蛋先 $38-
那蛋黃是布甸做的, 滑口清涼, 先打開我們的味蕾.
鴻圖超脆麵 $78.
蟹肉份量多, 鮮甜味美.   脆麵點上自家醬料, 超好食.
發過豬頭點心拼盤 (5件) $68-.
款款不同:
黑金流沙包:  比傳統的白色叉燒飽或流沙飽更出眾.
紫蓉豬八戒:  豬八戒有形態美, 粉紅耳朵, 紫蓉不太甜,
真係粟米飽:  飽面壓有粟米紋, 飽是粟米黃色, 內有柔軟的粟米做餡. 好標青
墨汁鮮蝦餃:  墨魚汁做的澄麵餃皮好薄, 裡面的蝦餃餡滿滿, 蝦肉夠彈牙.
翡翠白玉餃:  健康蔬菜做餃皮, 絕不通俗..
洛神紅米金沙腸 (6件)  $38-
用洛神紅米做外皮的腸粉,
腸粉裡面是包著脆脆口感的蘿蔔絲, 蝦肉和豬肉, 伴吃的豉油是甜甜的, 真美味.
這個腸粉水準好, 又夠創意.
沙田燒乳鴿 特價 $25- (可點一隻)
來到沙田, 自然會想要食心儀食品......乳鴿 , 特價 與否真不重要,
. 乳鴿肉嫩滑口, 外皮燒得香脆, 醃味隹, 要推介.

西班牙膏蟹飯 $680-.
好吸睛的一個飯,  以西班牙式用鐵鍋保熱上檯.  飯面上鋪滿了蟹, 那橙紅色蟹膏, 特別亮麗.

服務員替我們先把蟹移開放在碟上.
再把蟹膏和飯混合,
攪拌.
而成金黃色的蟹膏飯, 飯粒綿綿軟糯, 硬度適中. 蟹味濃

蟹肉鮮甜,  好肉質, 百吃不厭.

這間走新派 Fusion 酒樓, 製作認真, 特式概念, 帶給我們驚喜, 價錢老實.  好滿意!
  • 西班牙膏蟹飯 ;
  • 發過豬頭點心拼盤
  • 有雞先定有蛋先;
  • 鴻圖超脆麵;
  • 沙田燒乳鴿
2017-10-24 267 浏览
見屋企附近新開左富臨薈,裝修幾靚,諗住晚飯試下啦,點知叫4樣野。(松子魚,乳鴿,海南雞飯,蠔餅)有一樣無,一樣就漏單。等左半個鐘黎左條魚,食左成半都未有第二樣黎,叫人問下啦,原來海南雞飯無落,乳鴿賣晒又無人通知!話我地得兩樣野。(魚同蠔餅)講真,海南雞飯應該唔洗煮好快出。好啦,叫佢補落單,最後等多15分鐘,原來都係無落!!叫經理黎投訴又無人黎,一個推一個!唔止我地。仲聽到隔離兩檯都一樣全部漏單!要催左3,4次d 野先到。真係未試過食飯食到咁谷氣。服務真係有待改善最後食左3樣野差不多$380蚊,但咁既服務真係覺得好唔值
有一樣無,一樣就漏單。

話我地得兩樣野。(魚同蠔餅)

叫經理黎投訴又無人黎,一個推一個!

唔止我地。仲聽到隔離兩檯都一樣全部漏單!
要催左3,4次d 野先到。

真係未試過食飯食到咁谷氣。服務真係有待改善

最後食左3樣野差不多$380蚊,但咁既服務真係覺得好唔值
2017-10-20
2017-10-24 271 浏览
位於沙田既臨富薈,裝修時尚,主要食fusion 菜式同埋靚到爆既創意點心😍係點心拼盤呀!個豬仔包好得意💓 係紫薯餡呀!味道香濃👍🏼 流心奶黃包真係超正🤤 其他包、餃可以睇佢地既外表先估下個味道,然後食落再確定下個味道,都幾過癮😆不得不讚揚個乳鴿,肉質嫩滑,肉汁飽滿,係最想encore 既菜式!!另外,有雞先定有蛋先,呢個名堂幾正😂 賣相都好得意!初頭以為個雞蛋仔係燉蛋,但原來係芒果布丁!好滑,芒果味特濃😍好好食! 個雞仔係咸水角黎,呢個都中意食。洛神紅米金沙腸,紅紅綠綠,賣相好開胃,紅色外層原來係用洛神花紅莓整成的,酸酸甜甜,腸粉非常脆身,吾錯呀。鴻圖超脆麵, 真係超脆😂 上面係龍蝦汁加龍蝦肉,味道濃厚,炸麵再配呢個醬,幾特別。

燒乳鴿

有雞先定有蛋先

洛神紅米金沙腸(6件)

燒乳鴿
有雞先定有蛋先
洛神紅米金沙腸(6件)
鴻圖超脆麵
早幾晚細佬去左台灣business trip, 呀媽懶煮飯, 咁岩偉華中心果頸開左間富臨薈, 所以話同daddy 去食晚飯~我地叫左好多野食, 有我最中意既乳鴿, 聽講係只有25天大既bb 鴿,所以肉質真係鮮嫩又多汁!層皮仲要脆卜卜!另外, 有個菜名叫 "有雞先定蛋先 ", 好特別, 其實係咸水角加雞蛋布甸, 咸水角香脆,造型非常可愛!仲有叫個洛神紅米金沙腸, 餡係油炸鬼, 又香脆又可口, 另外仲有個洛神花汁,清新而又甜甜地, 個配搭幾唔錯~最後我地仲叫左個西班牙膏蟹飯, 呢個高度推介!! 超爆多蟹膏,撈落飯野一流, 另外既蟹即使炒完之後都好鮮甜=]
最後我地仲叫左個西班牙膏蟹飯, 呢個高度推介!!
2017-10-23 1404 浏览
今天是星期日又打風掛了8號風球,唯有呆在家中執拾一下,等到晚上7點多才下了8號,改掛3號,心想那麼晚,街市都沒有開,晚餐怎麼辦,女兒說不如出去食,現在交通都恢復正常,提議去沙田食乳鴨,於是我們就搭地鐵出發去沙田,到了站一出就是商場,女兒說想買點東西,就在附近行下,經過偉華中心,見到好多花牌,原來是富臨皇宮的富臨薈最近新張之喜,望入去地方都好大,睇了門口餐牌,非一般酒樓的菜式,是比較新式的中菜,價錢大眾化,又有乳鴨食,女兒就提議入去試試,好吧!即攞位入座。有雞先定有蛋先:尼個菜名是沒有答案的,但用來做菜名就好特別,所以點來見識下,原來是用咸水角做成雞仔,蛋殼裏是蛋布丁,還用籮加些炸米粉碎,做到好似在巢穴裡,雞仔向我們打招呼,咸水角皮脆餡夠味,蛋布丁甜度適中!洛神金沙紅米腸粉:炸腸的升級板,腸粉加入了洛神花汁,所以是紅色的,中間是網皮包住蝦,炸至脆卜卜,皮滑、網皮脆、蝦爽口,口感層次豐富,十分美味!沙田燒乳鴨:肉質鮮嫩,皮脆入味,令人食不停口,這乳鴨我見是每枱都有點,很受歡迎!鴻圖超脆麵:有點像肉絲炒麵的新食法,一個個脆麵方便進食,加上醬汁也不會林,香脆可口!發過豬頭點心拼盤(5件):有做

發過豬頭點心拼盤(5件):有做型可愛的紫容豬八戒、黑金流沙包、墨汁蟹餃、真係粟米包和翡翠白玉。味道不錯,另每種可以分開點,喜歡邊款多些都可以點來再食。

西班牙膏蟹飯:一客有兩隻膏蟹,都好大隻又新鮮,蒸熟後,蟹的精華都落在飯裏,蟹蓋上超多蟹膏,侍應將蟹膏混入飯中,一口蟹膏飯在口裏,感覺甘香無比,至於蟹肉是實肉的,非一般水蟹,啖啖肉,鮮甜又有口感,值得推介!
  • 發過豬頭點心拼盤
  • 洛神金沙紅米腸
  • 沙田燒乳鴨
  • 有雞先定有蛋先
  • 西班牙膏蟹飯
2017-10-21 204 浏览
在沙田工作的我,又發現新事物,就是有一間富臨薈開張了。裝潢較為新穎,擺脫傳統酒樓的格局。看一看menu,全部點心以精緻特色為主。沙田乳鴿新開張$25特價,用了多種調味料醃製,更以鴿油來炸,外皮香脆,肉質仍是juicy嫩滑。洛神紅米金沙腸 $38腸粉皮加入洛神花,包著香脆的蝦卷,脆卜卜好特別。發過豬頭點心拼盤 $68個名已是好有趣,有墨汁蝦餃,有多個爽口蝦肉,口感好豐富。可愛豬仔包是紫蓉豬八戒,內裡是軟滑紫薯蓉、還有金光閃閃是黑金流沙包,奶皇餡好正。最後是真正粟米包,內裡是粟米肉粒餡。有雞先定蛋先 $38咸水角以可愛雞仔造型出現,旁邊更有雞蛋,原來楊枝甘露布丁。除了中式點心外,更有西式的菜式,西班牙膏蟹飯 $680,兩隻大肉蟹。將蟹膏倒在西班牙飯拌勻,不過我這個不夠熱,完全不可以拌好....我想是因爲太早製好放涼了,影響水準。
在沙田工作的我,又發現新事物,就是有一間富臨薈開張了。
裝潢較為新穎,擺脫傳統酒樓的格局。

看一看menu,全部點心以精緻特色為主。

沙田乳鴿

洛神紅米金沙腸 $38
腸粉皮加入洛神花,包著香脆的蝦卷,脆卜卜好特別。

發過豬頭點心拼盤 $68
個名已是好有趣,有墨汁蝦餃,有多個爽口蝦肉,口感好豐富。

最後是真正粟米包,內裡是粟米肉粒餡。

有雞先定蛋先 $38
咸水角以可愛雞仔造型出現,旁邊更有雞蛋,原來楊枝甘露布丁。

我想是因爲太早製好放涼了,影響水準。

2017-10-21 159 浏览
早2日同約左朋友食dinner, 佢住開沙田又話最近有間中菜想食, 於是陪佢la.我地2個人, 叫左3碟 - 有鴻圖超脆麵、發過豬頭點心拼盤、西班牙膏蟹飯.鴻圖超脆麵,有蟹肉係面, 而且仲淋上蟹黃汁, 食落脆卜卜又滋味~發過豬頭點心拼盤d 包既造型好得, 唔似平時果d 咁悶.有紫蕃薯味既,少甜、重紫薯味~栗米包,入面粒粒栗米好正!黑金流沙包上面既金色望落好奢華高貴, 原來係奶黃包~個黑松露蝦餃,蝦肉爽口彈牙, 黑松露又超香~而個翡翠白肉,入面係白菜,清新健康!最後個重頭戲係西班牙膏蟹飯,呢個係必食!!!!滿滿既蟹膏, 撈落白飯度, 好正!食落成個口都有濃濃既蟹味!而蟹肉亦超正, 蟹肉份量好多, 啖啖都係蟹肉, 質感細滑, 一定要試~

發過豬頭點心拼盤d 包既造型好得, 唔似平時果d 咁悶.
有紫蕃薯味既,少甜、重紫薯味~
栗米包,入面粒粒栗米好正!
黑金流沙包上面既金色望落好奢華高貴, 原來係奶黃包~
個黑松露蝦餃,蝦肉爽口彈牙, 黑松露又超香~
而個翡翠白肉,入面係白菜,清新健康!

最後個重頭戲係西班牙膏蟹飯,呢個係必食!!!!
滿滿既蟹膏, 撈落白飯度, 好正!

食落成個口都有濃濃既蟹味!

2017-10-19 131 浏览
值得一試的乳鴿皮脆內軟不需要多加任何調味料就已經享受到色香味俱全的乳鴿另外在點心上也有不少新嘗試大讚鹹水角十分好食有機會大家一定要嘗試吓 應該係我食過最好味嘅鹹水至於蟹膏飯真是有點肥膩,但蟹肉質素就不錯。 總括來說 食物質素不錯值得一試也有其他不同的食物不像一般的茶樓
值得一試的乳鴿皮脆內軟
不需要多加任何調味料就已經享受到色香味俱全的乳鴿
另外在點心上也有不少新嘗試
大讚鹹水角十分好食有機會大家一定要嘗試吓
應該係我食過最好味嘅鹹水
至於蟹膏飯真是有點肥膩,但蟹肉質素就不錯。

總括來說
食物質素不錯值得一試也有其他不同的食物不像一般的茶樓

• 乳鴿
2017-10-18 1261 浏览
點解又係星期日先黎打8號風球架?唔得,我要出街,所以我地係差不多落波時出左去食野!(我地梗係唔會搵命博啦)見好耐無去沙田,就渣車去。嘩,條街都幾多人,不如快d搵野食勒~見到依個商場有新食肆開,就試依間啦~打開餐牌見到佢食fusion菜,幾得意,d造型好吸引!等我地由最基本既沙田燒乳鴿食起好香乳鴿味,原來用左古法燒製,令乳鴿充滿油光,又內外都唔乾而且好窩心,有手套同鐵筒掉乳鴿骨佢地用左25天大既bb鴿,加上用返鴿油炸,炸前已醃製,所以唔使加華鹽已經夠味再黎一個聽個名都覺得好 fusion👉🏻 有雞先定蛋先👈🏻其實係咸水角加雞蛋布甸咸水角脆得黎又唔油,造型可愛旁邊既布甸帶點芒果味。一咸一甜,唔單止腦袋衝擊,味覺也衝擊洛神金沙紅米腸油炸鬼加蝦膠,所以好香好脆皮好滑,洛神花汁,好清新,甜甜地,口感好豐富。老公話唔使落洛神花汁已經好好味,但我鍾意佢既清甜西班牙膏蟹飯超級多蟹膏,D飯又靚煮得又好,一粒粒,混著蟹膏吃好正。而且蟹本身新鮮又炒得好好味發過豬頭點心拼盤紫蓉豬八戒,紫蕃薯,好甜,重紫薯味,又健康栗米包,粒粒栗米黑金流沙包上面有d金色好似好偖華呀!裡面係奶黃仲有蛋黃黑松露蝦餃,好濃郁黑松露味
點解又係星期日先黎打8號風球架?
唔得,我要出街,所以我地係差不多落波時出左去食野!
(我地梗係唔會搵命博啦

見好耐無去沙田,就渣車去。

嘩,條街都幾多人,不如快d搵野食勒~
見到依個商場有新食肆開,就試依間啦~

打開餐牌見到佢食fusion菜,幾得意,d造型好吸引!

等我地由最基本既沙田燒乳鴿食起

好香乳鴿味,原來用左古法燒製,令乳鴿充滿油光,又內外都唔乾

而且好窩心,有手套同鐵筒掉乳鴿骨

再黎一個聽個名都覺得好 fusion

👉🏻 有雞先定蛋先👈🏻

其實係咸水角加雞蛋布甸

咸水角脆得黎又唔油,造型可愛

旁邊既布甸帶點芒果味。
一咸一甜,唔單止腦袋衝擊,味覺也衝擊

洛神金沙紅米腸
油炸鬼加蝦膠,所以好香好脆

皮好滑,洛神花汁,好清新,甜甜地,口感好豐富。
老公話唔使落洛神花汁已經好好味,但我鍾意佢既清甜

西班牙膏蟹飯
超級多蟹膏,D飯又靚煮得又好,一粒粒,混著蟹膏吃好正。

而且蟹本身新鮮又炒得好好味

發過豬頭點心拼盤
紫蓉豬八戒,紫蕃薯,好甜,重紫薯味,又健康

栗米包,粒粒栗米

黑金流沙包上面有d金色好似好偖華呀!裡面係奶黃仲有蛋黃

黑松露蝦餃,好濃郁黑松露味,蝦肉又彈牙~
翡翠白肉,原來白即係白菜,好爽口清新

鴻圖超脆麵
一個個容易入口既size,容易食,蟹肉係面,淋上蟹黃汁

每咬一口麵條麵卜卜脆,加上蟹黃汁,好滋味,加埋蟹肉又增加味覺既層次感
2017-10-18 758 浏览
放假先黎打風, 落波後一家人出去食dinner, 經過見到呢間餐廳門外放滿唔少花牌, 應該是剛新開不久, 而且屬富臨集團, 質素應該唔錯, 而門面跟平時富臨中式酒樓大大不同, 格調比較新潮一點。看看門外的menu, 價錢亦唔貴, 所以我地一家就入去試試。侍應送上熱茶, 茶芥每位HK$6, 對比晚市黎講, 茶芥算係幾平, 如果ORDER一杯特飲, 仲會免一位茶芥tim~雖然係晚市, 但點心都係全日供應。很難得dinner亦可嘆"一盅兩件", 另外更order左幾款菜名比較特別的試試。【沙田燒乳鴿】HK$25/隻沙田出名乳鴿, 又是一中式酒樓, 當然要order一試! 每人更可以限定價HK$25 order一隻, 真係好抵!!menu上介紹餐廳取材於25天的妙齡乳鴿, 更經乳鴿既油去炸, 入口果然很有驚喜, 味道絕對與別不同, 原汁原味, 肉質很juicy入味, 餐廳沒有提供任何調味料, 味道已經很突出。【有雞先定有蛋先】HK$38賣相很可愛, 以竹籃放著幾隻雀仔形狀既鹹水角, 旁邊更有半開雞蛋, 營造了鳥巢的賣相, 像真度很高。鹹水角表面乾身, 表面帶點脆而內裡軟糯, 入面帶有鮮甜肉碎,

【沙田燒乳鴿】HK$25/隻
沙田燒乳鴿

【有雞先定有蛋先】HK$38
鹹水角表面乾身, 表面帶點脆而內裡軟糯, 入面帶有鮮甜肉碎, 至於半開雞蛋內有甜甜地既雞蛋布丁, 一款點心滿足又鹹又甜既味道。

【洛神金沙紅米腸粉】HK$38
打破傳統以紅色腸粉取代白色腸粉, 同樣口感很滑, 包著鬆脆卷, 再入面更有很爽口既蝦, 三重口感, 正~
洛神金沙紅米腸粉

【發過豬頭點心拼盤】HK$68
點心中既包點賣相很精緻可愛, 有五款不同既點心, 我就揀左栗米包, 表面很鬆軟, 入面有粒粒既栗米同菇菌, 整體味道唔會太重。
發過豬頭點心拼盤

【鴻圖超脆麵】HK$78
第一次見麵係一小球一小球上檯, 雖然已淋上汁醬, 但無損脆口感,  脆卜卜, 但食到中間時, 味道有點帶苦~

【西班牙膏蟹飯】HK$680
蟹蓋上放上超多蟹膏, 兩大隻蟹幾乎覆蓋成碟飯。
侍應為我地將蟹膏混入飯中, 令我地可以食到啖啖既蟹膏飯。味道甘香, 至於兩隻蟹既蟹肉都係啖啖肉, 肉質很實在, 唔食水汪汪既死蟹, 鮮甜無比, 一試愛上!

沙田燒乳鴿
洛神金沙紅米腸粉
2017-10-18 569 浏览
家中特級長老九十幾歲,只愛食中菜,每朝都幾十年如一日,日日都一早去飲早茶。約佢食午飯同晚飯,除左要火車沿線,仲一定要食中菜。星期日(15/10),沙田偉華中心開左一間富臨薈,係富臨集團旗下新派中菜食店。門口好大,好多途人都駐足觀望查詢,好難先影到一張少人啲嘅相咋。仲有即影即有活動,但只係為期三日,如果KEEP住有就好喇~ 啱晒我屋企老人家,冇智能手機,印左相就可以得閒攞出嚟睇吓。晚市六點先開始,老人家要一早嚟等入坐,人哋店員都仲喺度做緊briefing,趁未有人入坐,最啱影吓相~ 店內寬敞偌大,枱與枱之間空間感足,坐位舒適。廚房工作人員正在忙碌準備。老人家最關心嘅問題係︰有冇早茶飲架? 唔好意思,係冇你啲「特」早茶飲架,10:30am先開,不過全日茶位只係$6,每點一款飲品仲可以減收一位茶位!嘢食好多款,有八頁選擇﹔飲品亦有兩頁揀。店員推介六大必食產品,餐牌亦有詳細介紹。【沙田燒乳鴿$25】正價$48一隻,但而家特價$25,每人限購一隻,如果叫嘅數量係多過人頭數,多出嘅就會收返正價。咁平,點可以唔叫呢?不過一人食一隻都已經好飽,食半隻就最滋味。用鴿油嚟炸,特別香濃。呢隻的確係乳鴿嚟,唔
廚房工作人員正在忙碌準備。

店員推介六大必食產品,餐牌亦有詳細介紹。

【沙田燒乳鴿$25】正價$48一隻,但而家特價$25,每人限購一隻,如果叫嘅數量係多過人頭數,多出嘅就會收返正價。咁平,點可以唔叫呢?不過一人食一隻都已經好飽,食半隻就最滋味。用鴿油嚟炸,特別香濃。呢隻的確係乳鴿嚟,唔係老鴿,肉都算多,亦好嫩滑,必點之選!

【有雞先定蛋先$38】一個籃入面有三隻雞仔同兩隻蛋,雞仔仲張開對翼,造型好可愛,小朋友就最鍾意~
雞蛋布丁望落已經超滑,一啖啖滑入喉嚨,甜味適中,仲有陣陣芒果味喎! 雞仔係咸水角,望住佢有啲唔捨得食,糯米皮做得幾薄,軟糯之餘又炸得香脆。

【發過豬頭點心拼盤(5件)$68】一籠有齊五款點心,可以試晒咁多款味道,揀啱最鍾意嗰幾款就可以逐籠叫。

<紫蓉豬八戒($28一件)>肥豬仔造型,入面係好香紫薯清香嘅薯蓉,唔會太甜,但層皮厚;
<墨汁鮮蟹餃($38三件)>黑色嘅墨汁餃皮包裹住好大粒蝦仁,夾雜住一梳梳蟹肉;
<真係粟米包($38三件)>外型扮返個粟米,幾得意,入面係粟米蓉,特色;
<黑金流沙包($38三件)>奶皇包,奶皇餡係流心,皮厚;
<翡翠白玉餃($38三件)>白菜蝦蛟,顏色靚,上面仲擺左一啲蛋絲裝飾。

【 西班牙膏蟹飯$680】用左兩大隻西班牙膏蟹,連埋個飯底,一大鍋上枱,真係好震撼!!!
真係未食過咁多膏嘅蟹,兩個蟹蓋裝滿黃黃橙橙嘅膏。

攞起個蟹蓋,蟹件都密鋪整個飯面。蟹肉好多,亦都夠晒鮮甜。

要趁熱將蟹膏撈落個飯度。成個飯變成金黃色,入口煙煙韌韌,吸收晒蟹肉同蟹膏精華,真係正!!

由於用鐵鍋上,食到最後都仲可以保持溫度。雖然要$680,但四個人都食唔晒,一嚐爆多蟹膏撈飯嘅滋味,計落又唔貴。

呢度環境舒適,價錢合理,連夜晚都可以嘆到特色點心同中菜,啱晒一家大細唔同口味。後生仔覺得係潮食,就連我家特級長老都好滿意,以後又多一個好選擇!

母親大人一向比較喜歡吃中菜,而我則比較喜歡吃西餐,但我們兩人都特別喜歡吃點心。經朋友推介下發現「富臨薈」提供fusion菜之餘,又有點心提供,完全滿足到我倆的需要,所以不說二話便訂了位到此用膳。到了「富臨薈」後,發現這裏的設計非常modern,座位設計都是以二至四人為主,天花板上都掛滿大量時尚燈飾,而右面就有像雀籠一樣的partition,跟平時富臨集團旗下的酒樓不一樣,但我們很喜歡這設計。除了欣賞這裏的設計,那當然我們也要看看他們的餐牌有什麼特別。餐牌上的食物款式真的頗多,樣子亦非常吸引,我們都不知道點那樣才好,所以最終我們決定點了他們的「經典推薦」。沙田乳鴿 $25(當晚的價錢); $48(原價)他們呈上沙田乳鴿的時候,貼心地提示我們可以用上手套,那便不怕污糟,更同時提供了小垃圾桶,以方便我們放乳鴿骨在內。乳鴿方面香氣四溢,不禁令我們食指大動,而它的肉質非常嫩滑,又入味,但又不過鹹,完全不需要另外加調味料已經十分美味可口。洛神金沙紅米腸粉 $38這個腸粉非常特別,它用了洛神花和紅米來做成口感煙靭的腸粉,而腸粉裡又有炸得香脆的網皮,網皮裏又包着爽口彈牙的蝦肉和蔬菜。雖然網皮吃上去有少

沙田乳鴿 $25(當晚的價錢); $48(原價)

洛神金沙紅米腸粉 $38

這個腸粉非常特別,它用了洛神花和紅米來做成口感煙靭的腸粉,而腸粉裡又有炸得香脆的網皮,網皮裏又包着爽口彈牙的蝦肉和蔬菜。雖然網皮吃上去有少許油膩,但是這樣的做法令整個腸粉的層次感變得特別豐富,口感極為討好,味道又濃郁,甚得我們的歡心!

雞先定蛋先 $38

這個「雞先定蛋先」其實就是鹹水角和雞蛋布丁的組合。鹹水角做成小雞的模樣,非常可愛又精緻,外層炸得非常香脆,又不油膩,內層煙煙靭靭,還包着大量餡料,我們都吃得津津有味。吃過鹹味的鹹水角,再吃甜味的雞蛋布丁,別有一番風味! 雞蛋布丁雖然沒有特別濃郁的蛋香味,但它的味道跟芒果布甸非常相似,口感還非常幼滑,就像吃半生熟蛋黃那種口感一樣,非常討好又美味。

鴻圖超脆麵 $78

麵餅炸得金黃香脆,一點也沒有將麵餅炸燶了之外,還毫無油膩感,可見師傅很用心炸這個麵餅。麵餅炸得好之餘,麵餅上還淋上特製的醬汁和加了少許蟹肉以作點綴,令麵餅吃上去不只有脆身的口感,被特製醬汁淋過的麵餅還帶點軟身的口感,香脆中帶軟身,口感特別,而味道鹹香中又帶點蟹肉的鮮甜味,的確滋味可口!

發過豬頭點心拼盤 $68

點心拼盤裏有「紫薯豬八戒」、「黑金流沙包」、「翡翠白玉餃」、「墨汁蝦餃」和「真係粟米包」。賣相非常可愛,我們都不禁跟它拍了幾張照片,即使拍了照後,我們也有點不捨得把它吃掉。

「紫薯豬八戒」即是紫薯包,外層的皮略為厚了一點,但是紫薯蓉口感綿綿,同時充滿紫薯的香味,味道香甜,整體不過不失。

「黑金流沙包」即是流沙奶黃包,它的賣相非常漂亮,但是外層的皮同樣厚了一點。餡料方面,奶黃的味道較蛋黃味濃郁,奶黃餡料中又吃到蛋黃粒,口感頗為特別,整體上仍算是不錯!

「翡翠白玉餃」外層的皮做得煙煙靭靭,而內層包着爽口彈牙的蝦肉和蔬菜,口感跟味道都非常不錯!

「墨汁蝦餃」外層的皮也同樣做得煙靭,還吃到墨汁的味道,墨汁的味道跟鮮味十足又彈牙的蝦肉配搭得宜,整體的口感和味道都相當出色!

「真係粟米包」- 這個名字真的改得不錯,因為這個包真的是用粟米做成,它的口感極為軟身,又富有粟米的香甜味,而裏面的餡料都是一些雞肉和粟米,餡料跟用粟米做的包,配搭得相當不錯,我們也很喜歡。

西班牙膏蟹飯 $680

老實說,其實我們一早就知道這個膏蟹飯份量相當大,我們兩人一定會吃不完,但我們依然堅持把它點下來,就是因為我們都是海鮮控,加上在餐牌上看到的照片非常吸引,我們根本沒有理由不把它點下來。

他們呈上西班牙膏蟹飯時,我們都感到非常驚訝,想不到它現實的樣子跟餐牌上的照片看到的基本是一樣,份量也真的是相當多。蟹膏的份量多得驚人,橙橙黃黃的樣子非常吸晴。雖然這說是膏蟹飯,但蟹肉的份量也是一樣的多。吃之前,他們還有專人幫我們把濕潤的蟹膏拌入飯之中,確保每一粒飯都吃到蟹膏的甘香。這樣西班牙式烹調的方法,不但吃到飯所帶來的嚼勁,同時每一粒飯完完全全地吸收了蟹膏所帶來的甘香和蟹肉所帶來的鮮甜味,而飯與飯之間還夾著一些洋蔥粒,這為整個飯多添了一份香甜的味道。蟹膏和飯煮得出色外,蟹肉同樣美味,蟹肉肉質幼嫩,鮮甜味十足,跟飯一起吃特別滋味。雖然膏蟹飯極為美味,但由於份量頗為多,所以我們都吃不完要把它打包回家。

吃過這頓晚飯後,我們都吃得稱心滿意。食物賣相精緻又美觀,食物配搭得宜,又有心思,加上美味又可口,真的沒有可能不愛上這裏的食物。再者這裏環境舒適又時尚,服務殷勤又貼心,相信不用多久我們又會前來用膳。
2017-10-18 117 浏览
好朋友搬新屋,近來就是經常陪她四出搜羅傢俱,說到傢俱怎能不想起姨媽傢俬~呢日就跟她逛沙田店,逛完一行四人到附近偉華商場新開的富臨薈醫肚~大家認識的富臨都是普通中式酒樓,而這間是富臨的新品牌,走新派fusion路線,將傳統的中菜點心變得不一樣,讓新一代年青人更易接受~見到menu上既六大必食產品,我地當然都叫來試下~有雞先定有蛋先 $38一客有三隻雞和兩隻蛋,雞仔原來是咸水角,蛋是以雞殼盛載的芒果布甸,味道唔錯亦創意十足~沙田燒乳鴿 特價$25/隻外表上色有光澤,食落肉質鬆化多汁,外皮微脆,惹味香口~發過豬頭點心拼盤 $68由5款不同的新式點心拼合成豬頭是紫薯包,入面紫薯蓉香甜,味道濃~黑色包是竹炭奶黃包,外層麵包加入竹炭製作,入面是澎湃的流奶黃,放涼了依然流心,非常香滑~黃色粟米外形的當然是粟米包,裡面真的有粟米,香甜清新~黑色的餃是黑松露蝦餃,一咬便散發出濃烈黑松露香,裡面啖啖彈牙蝦肉~黑松露蝦餃,勁多蝦~鴻圖超脆麵 $78張傳統的麵條,做成一小個的麵餅,炸至脆卜卜,一口一個,配上蟹肉和醬汁,非常精緻~洛神紅米金沙腸 $38腸粉加入了洛神花及紅米製作,做成紅色的外觀,入面以鮮蝦作餡料

見到menu上既六大必食產品,我地當然都叫來試下~

有雞先定有蛋先 $38

沙田燒乳鴿 特價$25/隻
外表上色有光澤,食落肉質鬆化多汁,外皮微脆,惹味香口~

由5款不同的新式點心拼合成
豬頭是紫薯包,入面紫薯蓉香甜,味道濃~

黃色粟米外形的當然是粟米包,裡面真的有粟米,香甜清新~

黑松露蝦餃,勁多蝦~

鴻圖超脆麵 $78

洛神紅米金沙腸 $38
腸粉加入了洛神花及紅米製作,做成紅色的外觀,入面以鮮蝦作餡料,鮮蝦外層以口感如脆沙的脆皮包裹著,食落有腸粉皮的軟糯,金沙皮的香脆,鮮蝦的爽彈,口感豐富有層次~

西班牙蟹膏飯 $680
以煎pan作器皿上枱,面層是兩只釀滿蟹膏醬的大蟹蓋,下面是原隻蟹切開的蟹件,最下層是西班牙米飯~份量相當驚人~

店店為我們將蟹膏醬與飯混合至完全均勻~

每顆米飯都沾上蟹膏,食落甘香惹味,米飯粒飽滿,令人頓時只好將個肥字拋開,食多碗先算~

蟹件亦相當多,需要些時間才能吃完~
蟹殼脆身,肉質結實,味道鮮甜,夠新鮮~

最後見到有鮑魚甜筒,價錢不貴,一客六個只係$138,就叫來一試~
鮑魚都不算小,食落軟熟帶點煙un,甜筒裡釀滿薯蓉,味道有點淡,如果能配一點醬汁同吃會更好~