2018-01-15 202 浏览
沙田新城市廣場已經貴為高級商場,係廣場入面隨便搵間餐廳都要每人$200。 幸好佢附近既商場仲有d經濟少少的餐廳。 今次黎到富臨旗下新派中菜館 - 富臨匯。優惠期每隻BB鴿只係25蚊(每人限叫一隻)。BB鴿上台時已一分為二,熱辣辣,個皮香脆,肉質嫰滑(因為係BB嘛),咬落仲有肉汁必出黎! 我冇點椒鹽就咁食已經好夠味,一人一隻食完好滿足。<櫻花蝦海鮮炒飯 $88>材料有 櫻花蝦、 蝦肉 、蟹籽 。簡簡單單但好味道。蝦肉都好多而且夠爽口,食到尾都仲有。炒飯最怕炒得唔均勻一舊舊,但呢度完全冇呢個問題,粒粒分明夠鑊氣!<杏汁燉白肺湯 $48>相比以上兩款食物,個湯就不過不失,略為唔夠杏汁味。不過可取之處係豬肺洗得乾淨冇怪味。

今次黎到富臨旗下新派中菜館 - 富臨匯。

<櫻花蝦海鮮炒飯 $88>

<杏汁燉白肺湯 $48>

• 沙田燒乳鴿
2018-01-14 155 浏览
同同事慶祝生日飲茶,星期六下午前一日訂左枱唔洗點等,好快點好菜轉頭就上菜!👍🏻點心好有特色,淨係睇樣已經好吸睛!🤤 味道都好唔錯!基本上樣樣都好味,係貴左少少!😅
2018-01-09 282 浏览
年尾時間,逛完街路過一間區內的新開的茶樓,之前已經想試下,只因時間不配合而作罷,今次剛好路過,於是就入內一試。茶煲與別不同,相當大,但略嫌沒有配備暖茶的工具。菜單是頗有新意,甚至有時會令人茫然,看了也不知是甚麼。我們是吃晚飯的,但菜單上的小炒不多,反而仍有點心供應。在不多的選擇下,我們就點了杏汁白肺湯($48)、沙田燒乳鴿一隻($25)、原茄三色翠苗($78)、火龍果子魚塊($108)及小蠔煎餅($88)。先來的是杏汁白肺湯,因為有人不吃內臟,所以我們只是要了一客來分享。燉湯做得不錯,湯底夠濃而豬肺亦沒有甚麼不良的氣味,菜乾也有甘香的味道,加上杏汁的配合,總覺應該是個好開始。跟隨而來的是原茄三色翠苗,就是菜苗加肉碎及切成小粒的蕃茄,沒有甚麼特別,在這裡賣到78元不算便宜。繼而來的是一隻沙田燒乳鴿,菜單上寫原價48元,現在特價賣25元,算是抵食,所以要了一隻來試試。乳鴿燒得不錯,有些店子的燒乳鴿內裡很鹹,而這一家的就比較淡身,皮脆而肉身不太乾,值得一試。然後來的是火龍果子魚塊,其實是炸魚塊還炸魚塊,火龍果是將果肉切粒後放回火龍果內,加少許醬汁作沙律伴碟,味道就只是炸魚塊,座落在沙田一座一

我們是吃晚飯的,但菜單上的小炒不多,反而仍有點心供應。

原茄三色翠苗

沙田燒乳鴿

然後來的是火龍果子魚塊,其實是炸魚塊還炸魚塊,火龍果是將果肉切粒後放回火龍果內,加少許醬汁作沙律伴碟,味道就只是炸魚塊,座落在沙田一座一般的商場內賣108元,可能令人抱有較大的期望。
火龍果子魚塊

最後來的是小蠔煎餅,與其說是煎餅,不如說是炸餅。小蠔雖然不很多還算可以,但漿粉太多,吸油量極重,連這個通常不會浪費食物的我,只吃了兩三口也無法繼續下去,實在是極差之作!
小蠔煎餅
小蠔煎餅

作為新派菜館,在創新及提高收費之餘,也得注重食品的質素!最後埋單平均每人160元。
2017-12-30
  • 杏汁白肺湯,
今日除夕同家人去完沙田影燈飾,諗住搵地方食晚飯啦,點知周圍都無位喎,我地都9大1細,咁多人真係比較難有位~~點知打黎問下富臨薈居然有位喎,可能個位比較無咁旺啦黎到真係有位唔駛等,唔係太多人食~~原來呢間係以賣新派點心為主,亦有小菜、甜品等提供。配搭都算新穎,例如鹹水角配布甸,弄成小雞和雞蛋造型,雞蛋布甸造形其實為芒果布甸,洛神花腸粉,腸粉皮用洛神花和紅米製成,帶淡淡酸香,皮薄帶韌性,包着炸蝦卷,脆身且蝦肉爽彈,隨碟配豉油和糖漿,鹹食或甜食均可。原來呢度最出名既係沙田燒乳鴿,每隻二十五元,但今日賣晒無得食由於多人食既關係,都可以叫多D唔同既款式叫左D甜心啦,例如黑金流沙包金($38)3個包,都真係熱辣辣,好流沙箭豬叉燒包($38)3個包就係似箭豬的叉燒包即製小籠包($28)4隻,皮薄多汁甜蜜脆茄子($58),茄子好爽,炸漿薄身,毫不油膩菠蘿中的秘密($128),其實都係咕嚕肉,打開裡面有咕嚕肉、菠蘿及甜椒,酦酸甜甜,都唔差有雞先定有蛋先($38)賣相造型十分精緻可愛的雞仔,其實佢係咸水角黎,而用蛋殼盛載的竟是芒果布甸鍋燒生煎包($38)有3件,味道不錯,夠熱,皮軟除左叫左點心仲叫左半隻海
點知打黎問下富臨薈居然有位喎,可能個位比較無咁旺啦

黎到真係有位唔駛等,唔係太多人食~~
原來呢間係以賣新派點心為主,亦有小菜、甜品等提供。

由於多人食既關係,都可以叫多D唔同既款式
叫左D甜心啦,例如
黑金流沙包金($38)3個包,都真係熱辣辣,好流沙
箭豬叉燒包($38)3個包就係似箭豬的叉燒包
即製小籠包($28)4隻,皮薄多汁
甜蜜脆茄子($58),茄子好爽,炸漿薄身,毫不油膩
鍋燒生煎包($38)有3件,味道不錯,夠熱,皮軟

除左叫左點心
仲叫左半隻海南雞 ($88)
仲有湯同粉麵飯等等
叫左個功夫湯姬松茸燉響螺 ($68)係幾好飲,但份量太少,唔抵
飯方面仲叫左個墨汁海鮮炒飯 ($88),墨汁味唔太濃,份量好少
仲叫個富薈海鮮菠菜麵($68),蝦好大隻,但好普通
最唔得就係蠔餅($88),炸粉太多,基木上只食到炸粉,不值

呢間地方坐係幾好,都好乾淨,但食物偏貴,加上無人收碟,服務有待改善
2017-12-31
2018-01-01 178 浏览
沙田 富臨薈🌟有雞先定有蛋先🐓 $38真係有哂雞仔🐓同雞蛋🥚,擺喺鳥巢裏面,賣相幾qq😜 雞仔既真身係炸咸水角,味道ok 不過饀料比較少~而雞蛋既真身就係芒果布丁🍋🌟洛神紅米金沙腸 $38🌟古法乳鴿 $25🌟真係粟米包🌽 $38可以唔嗌,個皮淋到爆,勁難食!!😡😡😡😡😡😡🌟蝦兵蟹將🦐🦀 $38💕評分:😈😈😈
沙田 富臨薈
🌟有雞先定有蛋先🐓 $38

🌟洛神紅米金沙腸 $38

🌟古法乳鴿 $25

🌟真係粟米包🌽 $38

可以唔嗌,個皮淋到爆,勁難食!!😡😡😡😡😡😡
🌟蝦兵蟹將🦐🦀 $38

💕評分:😈😈😈
富臨薈 一向推出fusion點心,貪新鮮又超中意飲茶嘅草根姐妹勁中意❤️上次食過已經好喜歡,配合聖誕,佢地又推出一系列新點心,草根都趁假日去試了新品☝🏻雖然草根去的是中式酒樓,但不點中國茶,反而點了兩款顏值滿分的飲品幻變蝶豆茶($28)藍色的茶加入有檸檬的杯後幻變成紫色💙💜真的美得不得了😍另外附有一小杯蜜糖🍯可加入茶中,味道就比較淡啦,還是相機食先吧~杞子洛神紅茶($24)這杯味道比蝶豆茶好多了😍味道帶酸甜,杞子滿肉大大粒,冬天飲這杯暖飲真的令人很舒服😌📍白之戀人3件($42)小鹿🦌(應該係?)造型的蒸包仔好可愛 💗中間以白朱古力同果仁碎做餡,甜餡料,有點像吃朱古力百力滋的味道。第一次見🤩好有節日氣氛呀📍甜蜜脆茄子($58)茄子🍆炸漿薄身,毫不油膩!(這點令人驚訝🙀),淋上蜜糖🍯及肉鬆,味道鹹鹹甜甜,不錯呢👍🏻📍牛太子腸粉($38)這個腸粉很有驚喜😍口感十分柔軟,肯定是新鮮即製♨️!點心就是騙不了人,預先做好的只有乾硬口感,中間是牛肉餡,上面唧上明太子醬,帶點微辣,但很惹味很好吃呢!📍漢堡神偷過聖誕(2件)($38)🍔漢堡包中間夾有炸蝦雲吞,雲吞皮炸得脆身,蝦肉爽口🍤,還在包上塗上明太子醬

富臨薈

幻變蝶豆茶($28)

幻變蝶豆茶
幻變蝶豆茶

杞子洛神紅茶($24)

杞子洛神紅茶

📍白之戀人3件($42)
白之戀人3件
白之戀人3件

📍甜蜜脆茄子($58)
甜蜜脆茄子

📍牛太子腸粉($38)
牛太子腸粉

📍漢堡神偷過聖誕(2件)($38)

🍔漢堡包中間夾有炸蝦雲吞,雲吞皮炸得脆身,蝦肉爽口🍤,還在包上塗上明太子醬,味道不錯,只是包太硬,扣了一點分🤭。
漢堡神偷過聖誕

📍聖誕花牛柳($88)
牛柳粒具牛味,大部都軟腍之餘不失口感,十分不錯🐂
聖誕花牛柳

📍菠蘿中的秘密($128
打開菠蘿🍍原來內藏有咕嚕肉、菠蘿及甜椒,醬汁酸酸甜甜調得很不錯👅,味道開胃還不會膩,份量不少,而且炸得不錯,炸粉不厚,啖啖肉很滋味🤩🍖
菠蘿中的秘密

📍冰上雪人派對($118)
每顆蝦是大大顆❤️✌🏻愛蝦之人一定十分滿足,一客五件,價錢是不便宜的,但!味道真的有質素😋蝦又大又爽,淋上玻璃芡,調味簡單,但味道絕對好吃,只是價格偏高就是了👉🏻👈🏻⋯⋯
冰上雪人派對

📍蝦兵蟹將(3件)($38)

上次來已吃過,蝦很爽🦐,只是蝦餃皮太厚,需改善🤔
蝦兵蟹將

📍聖誕快樂 ($48)
甜品是抹茶百力枝,配上沾有朱古力裝飾🍫的士多啤梨🍓和藍莓,不怎麼特別,只有4枝,很貴啊😫
聖誕快樂
聖誕花牛柳
菠蘿中的秘密
冰上雪人派對
2017-12-19 274 浏览
二十多人去食過冬飯。以為是高檔新派食府,但最後食到一肚火。食物質素真的很低,完全不值4千多元一圍。開始時的乳豬全体是冰凍的,真是長知識了。炸蝦丸及抄飯,十分十分的鹹,差不多是不能入口的。富臨的廚師也試過及認同。所謂海南雞真的不如茶餐廳的質素,完全沒有雞味。除了蒸魚還算可以外,可以說沒有一樣食物是有質素的。所謂富臨Fusion 真是見識過了,原來跟大部份的富臨也是一樣的質素。如果還是這樣下去,應該維持不了很多。以後都不會幫襯了!
二十多人去食過冬飯。以為是高檔新派食府,但最後食到一肚火
。炸蝦丸及抄飯,十分十分的鹹
。以後都不會幫襯了!
今天小米放假,一家三口就到香港文化博物館玩,順道在附近晚餐。來到這商場,有新店開張,且去看看是什麼新店。名曰:富臨薈,卻不是平時飲茶的中式,反而用上西式裝潢。其實有點似澳門氹仔某家酒店的法國餐廳風味。座位排法,大都是四人一枱,也有廂房。就座後,點了餐廳推介。先帶小米去清潔雙手,以便稍後享用美食了。西班牙膏蟹飯  Spanish Rice with Mud Crab  餐牌推介,一試無防。不過上枱時都頗震撼~是指隔離枱的客人眼甘甘的表情。二隻大蟹蓋盛著橙色的蟹膏,大膏蟹才有如此多的蟹膏。 講真,自己嗜蟹,但未曾嚐過膏蟹。 現在則有二隻膏蟹,而蟹身已泡油。職員還會現場處理這鍋蟹飯。 把蟹蓋及蟹身分碟,再在灑有香草的飯面倒入蟹膏,然後拌勻,以鍋的熱力,把蟹膏煮熟。個人覺得在拌飯期間,感到有卡樂B的味道。 蟹膏飯,我來也!口感似RISOTTO,有香草味,有蟹膏的甘香,也有洋蔥的清甜,但薯片味已消失了!別忘了蟹身。蟹鉗早已預先卜碎,就留給小米吧!最鮮甜的蟹肉,其實是藏在蟹身。幸好餐廳提供手套,方便拆肉。蟹肉夠厚身,泡油也可以保持內裡的蟹肉剛熟,唔霉。時間拿掐十分準確。 當然也點了點心。發過豬頭點
來到這商場,有新店開張,且去看看是什麼新店。
名曰:富臨薈,卻不是平時飲茶的中式,反而用上西式裝潢。

其實有點似澳門氹仔某家酒店的法國餐廳風味。
座位排法,大都是四人一枱,也有廂房。
就座後,點了餐廳推介。
先帶小米去清潔雙手,以便稍後享用美食了。
Spanish Rice with Mud Crab
餐牌推介,一試無防。
不過上枱時都頗震撼~是指隔離枱的客人眼甘甘的表情。
現在則有二隻膏蟹,而蟹身已泡油。職員還會現場處理這鍋蟹飯。
西班牙膏蟹飯

個人覺得在拌飯期間,感到有卡樂B的味道。
蟹膏飯,我來也!
別忘了蟹身。

西班牙膏蟹飯
蟹鉗早已預先卜碎,就留給小米吧!
最鮮甜的蟹肉,其實是藏在蟹身。
幸好餐廳提供手套,方便拆肉。
蟹肉夠厚身,泡油也可以保持內裡的蟹肉剛熟,唔霉。
時間拿掐十分準確。
當然也點了點心。
發過豬頭點心拼盤
imsum Set (5 pieces)
酒樓選擇點心,會有選擇困難症。一家三口人數不多,可點的款式通常有限。點心拼盤就可包羅不同款式。加上圖片很吸引,又是本店推介,所以來一份。
紫薯豬八戒
紫薯豬八戒
小米早已被這粉紅色豬仔的造型吸引著,不過小米看面豬八戒表面有污漬,有點不開心。
註:早就懷疑小米有潔癖。
唯有撕開有漬的部份,自己食左佢。
留下白色靚靚表皮給小米。
中間紫色薯蓉,甜度不算太高,仍嚐到紫薯應有的味道。
真係粟米包
黃色又凹凸的外表,初時還以為是菠蘿造型。但掰開看清餡料,有粟米肉粒Show Me Your Love,真係粟米包。粟米包味道較清甜。
翡翠白玉餃
翠白玉餃
青BB餃皮,應該跟綠色的點心名字有關。中間是蝦仁和菠菜。
墨汁鮮蝦餃
墨汁鮮蝦餃
黑色的餃子,小米不喜歡。我就可以獨吞墨汁鮮蝦餃了!
黑金流沙包
黑金流沙包
黑色的包,小米不吃。筷子夾之時用力過度,流沙餡<必>出來。

其實也點了几款美食。
Pan-Fried Crispy Noodles
洛神紅米金沙腸
 Steamed Rice roll with Roselle and Red rice
有雞先定有蛋先
Chicken or Egg?

不過這鍋膏蟹飯份量真大,一家三口,捧著肚走。
西班牙膏蟹飯
除左新式點心,呢度既豬油撈飯都好吸引!對新式點心有興趣既朋友可以搵返我上一篇文章🔹豬油撈飯 $18已經唔係好多地方有得食, 以我所知得返D元朗舊式茶樓同大榮華有得食。雖然都知唔健康, 但諗住又唔係成日食, 偶一為之, 少食多滋味!😈.豬油飯係乞衣砵上菜, 仲會附上頭抽。睇落去係咪好似普通白飯咁呢? 其實佢係整既時候已經拌入左豬油聞落去都有D油脂既香味.個飯細細砵, 2,3個人share, 唔會咁邪惡又可以嘗下鮮同埋唔知係咪錯覺呢, 撈左豬油好似飽肚D.如果我唔係減緊肥, 真係想食哂一碗!!D豬油索哂入D飯度, 唔會成口油, 亦無油膩感, 只係覺得好香, 加埋頭抽增加鮮味, 真係唔洗餸都食得哂成碗飯.未食過既朋友可以幻想下, 佢有少少似鳳爪蒸排骨下面既飯, D飯索哂D肉既精華, 就咁加豉油都食得哂.不過如果真係要比較, 都係覺得大榮華個個好食好多, 上菜時係比埋大大支豬油同頭抽你任落, 碗飯熱騰騰拌上豬油再加上頭抽, 粒粒飯都沾滿油花, 令立立咁, 真係諗到都流哂口水.呢碗雖不及記憶中的香氣四溢, 但不失為解相思(豬油撈飯)之苦既恩物.💡頭先特登打去問多次,原來如果客人另外要求,係可以另
豬油撈飯

🔹豬油撈飯 $18
聞落去都有D油脂既香味
同埋唔知係咪錯覺呢, 撈左豬油好似飽肚D

💡頭先特登打去問多次,原來如果客人另外要求,係可以另外再要多啲豬油架!我無叫到添,蝕左!!
🔹蜜桃成熟時 $23
蜜桃成熟時

同場加映, 叫左杯蜜桃成熟時, 實質係蜜桃冰, 上菜時會連埋宜家好興既水泡仔一齊, 好岩打卡用!!
佢既冰係加左蜜桃汁去打, 幾refreshing, 上面仲有幾片罐頭蜜桃肉, 可惜冰感真係重左少少, 令味覺變得遲鈍, 顯得成杯野有D唔夠甜
<小知識>
💡豬油拌飯既由來和副產品💡
香港和台灣分別在1960年代和1970年代前,仍是發展中地區,部分人民收入低下,不少家庭購買不起肉食作為餸菜,貧窮的家庭便會買價格較便宜的肥豬肉炸油,豬油冷卻凝固後可長久儲存,食時挑一小塊乳白色的豬油放進熱飯中熔化,加醬油撈飯,香口惹味,甚至連菜餚也不用。肥豬肉炸油後餘下的「豬油渣」可作為其他餸菜的配料,香港有人用於製作油渣麵或沾砂糖作為零食。
2017-11-25
豬油撈飯
2017-11-30 789 浏览
今日一家人去沙田拜祭🙇🏻‍♀️🙇🏻,拜完見到呢間富臨係新開又有好多foodie介紹,平時如果係連鎖式既酒樓,我都無乜期望,但見佢地介紹既蟹黃炒飯係好吸引😍,可惜索價太高(要成六百幾蚊),所以都係放棄左。見到佢啲點心都好精緻,價錢又好親民,既然黎到梗係要試下!__________🔹洛神金沙紅米腸粉 $38 呢個絕對係我最推既菜式👍🏻👍🏻👍🏻, 包裹係紅米腸粉皮裡面既係炸至酥脆既網油,再裡面係蝦肉, 層層口感, 相當特別同好好食!! .口感同炸兩又好唔同, 雖然都係外軟內脆, 不過因為 網油其實係又薄又脆身, 再包住好似平時蝦餃既餡料, 口感係再豐富D, 佢旁邊仲附有酸酸甜甜既洛神花醬, 更加醒胃同提味!!!.🔹發過豬頭點心拼盤 $68 拼盤有5款點心,好記得一拎上嚟仲係熱氣騰騰分別有三款包點同兩款餃。包點麵包好軟熟,相反餃類嘅皮就有少少厚。.豬豬樣🐽既係紫薯包,個樣好得意天然呆🐷搣開佢有神奇的治癒感😈😈紫薯好香甜🍠,而且份量都幾多。.黑金流沙包同樣都好軟熟,搣開左流出流沙餡,好甜好好食!.粟米樣嘅唔使多講,就係粟米肉粒包,包嘅皮甜甜地,裏面包裹着粟米粒同肉粒既餡,不過無乜驚喜,唔差就係喇.
__________
🔹洛神金沙紅米腸粉 $38

🔹發過豬頭點心拼盤 $68

紫薯豬豬包

竹炭流沙包

黑金流沙包同樣都好軟熟,搣開左流出流沙餡,好甜好好食!
真係粟米包

❗️❗️黑色隻餃係墨汁鮮蝦餃,墨汁就真係唔好食得出啦,不過裏面啲蝦肉就好彈牙,同埋Mix左黑松露,睇個名完全估唔到,仲要好香好濃松露味,真心好驚喜!
綠色嗰隻叫翡翠白玉餃,外皮係加入蔬菜汁打成,裏面就係白菜餡,好食既不過唔太特別。
🔹沙田燒乳鴿 $25
沙田燒乳鴿

原價$48隻, 依家新開張優惠$25. 乳鴿一拎上枱已經開咗半,外皮炸得好脆, 再加埋本身乳鴿既油脂香味, 未食都已經加哂分
睇返餐牌介紹先知, 原來佢係先醃左隻乳鴿一晚先拎去炸, 唔怪得咁入味多汁.店員話佢地係選用左25日既乳鴿去整, 所以肉質都好嫩!!
皮下脂肪唔多, 炸得亦唔油膩!! 真係想食多幾隻, 奈何肚容量有限

同埋, 個日有個小插曲就係我想搣左乳鴿脾黎影相, 結果一搣佢入面就爆D汁出黎, 證明真係好多肉汁!!
🔹有雞🐔先定有蛋🐣先 $38
有雞先定有蛋先

呢個完全係顏值完勝既菜式, 竹盆上放住3隻金黃色既小雞同2隻裝坐"蛋液"既蛋殼
3隻雞仔🐥🐥🐥係炸得岩岩好既咸水角, 咸水角既外皮都幾厚幾軟糯, 不過唔知係咪我放左一陣影相既關係, 所以有少少油, 內餡同傳統既一樣, 都係肉碎蝦米
有雞先定有蛋先

(上網見到有D人隻雞炸到面目全非, 炸得好唔好應該要睇彩數, 好彩我個隻好靚仔, 不過見旁邊幾台有叫既, 都炸得好靚, 不幸既應該係少數)
蛋殼裝既係芒果布甸, 裡面雖然無果肉, 不過真心口感好滑, 同好香芒果味!!! 大愛, 唯一可惜係份量mini左D, 一隻大約係2至3口份量
🔹鴻圖超脆面🍜 $78
鴻圖超脆面

一碟有5件, 每件既size 都係一隻碗既大細, 好容易分之餘(最怕分脆面會碎哂), 脆面因為無咁大餅, 受熱平均D, 真係由外到返內都係咁脆!!! (當然淋左醬汁個D會淋少少, 但都唔會糊埋一堆)
外面再淋上蟹黃醬🦀, 蟹黃醬呢係有蟹味既, 不過就杰身左少少, 有少少難掛上D麵上面, 每團麵上面仲有幾舊蟹肉係度, 即刻貴氣左好多
其實就唔止食左呢D, 不過真係太長喇, 下回再解說 =P
2017-11-25
紫薯豬豬包
竹炭流沙包
鴻圖超脆面
  • 洛神紅米金沙腸
2017-11-27 535 浏览
知道沙田開左間新式酒樓 <富臨薈>,主打新派中菜中意飲茶嘅草根緊係唔放過,真係潮住食中菜不是夢😍酒樓用左而家最興嘅Tiffany Blue做裝修,好靚靚呢講明係食新派中菜嘅酒樓,當然食左唔少點心😆✌🏻洛神金沙紅米腸粉($38)Steamed Rice Roll with Roselle and Red Rice 呢款腸粉好特別🙌裏面係炸網皮包鮮蝦,蝦真係爆餡嫁,外面再加一層由洛神汁做嘅腸粉😘色澤純天然🍴食唔出洛神花味,但顏色夠晒靚❤️成件事係腸粉同春卷嘅remix版本✌大約一客有6件,夠俾大家share啦有雞先定有蛋先?($38)Chicken or Eggs 🐣雞仔其實係鹹水角嚟,鹹水角個皮較厚身(要睇你中唔中意😌),口感好煙韌。🥚而隻蛋其實內藏燉蛋 ,甜品嚟嫁!不過真係得一啖沙田燒乳鴿($48->$25)FL Fusion Fried Squabs草根姐妹細細個成日食乳鴿 🐤今次俾我地食番細個個種味道!乳鴿炸過後,肉質依然好嫩滑👍呢點做得不錯!😋😋而加做緊Promotion $25就有一隻啦📢發過豬頭點心拼盤(5件)($68)Dimsum set (5 pie
知道沙田開左間新式酒樓 <富臨薈>,主打新派中菜
中意飲茶嘅草根緊係唔放過,真係潮住食中菜不是夢😍
酒樓用左而家最興嘅Tiffany Blue做裝修,好靚靚呢
講明係食新派中菜嘅酒樓,當然食左唔少點心😆✌🏻

洛神金沙紅米腸粉($38)

洛神金沙紅米腸粉

有雞先定有蛋先?($38)
有雞先定有蛋先?
有雞先定有蛋先?
沙田燒乳鴿($48->$25)
FL Fusion Fried Squabs
沙田燒乳鴿
發過豬頭點心拼盤(5件)($68)
Dimsum set (5 pieces)
一籠有5款點心❤️款款賣相都好特別,岩晒多心鬼👻
✔️豬頭樣🐷嘅係紫薯包,質感好綿好有彈性👍,紫薯蓉唔會好甜,味道自然🍠
✔️黃色個款叫''真係粟米包''💛內餡係粟米雞粒,粟米肉粒飯就食得多,放落包中間做餡都幾有趣🤣
✔️墨汁鮮蝦餃,黑色皮嘅蝦餃相當吸睛👀中間嘅蝦大大隻,口感彈牙得嚟仲食到好香黑松露味😍
✔️黑金流沙包,外表好靚,但中間流沙餡未見澎湃☹️
✔️翡翠白玉餃,皮太厚,相對一般

味道以頭3款較優勝,呢個拼盤好處係一次過可以試晒咁多款野,女仕一定最like
發過豬頭點心拼盤
鴻圖超脆麵($78)

Pan-Fried Crispy Noodles

脆麵有5件,賣相比一般酒樓麵食吸引🤤麵炸到脆卜卜,但唔油膩👍置頂嘅蟹肉冇鮮味有點可惜,但配上特製醬汁係好食嘅👅🤞🏻
鴻圖超脆麵
西班牙膏蟹飯($680)
Spanish Rice with Mud Crab

賣相真係冇得輸📸太太太吸引了吧!首先,隻蟹係西班牙膏蟹🦀所以 多到爆哂出尼😍蟹蓋上滿滿也是蟹膏👅超級有驚喜👏睇到都覺得奢侈🤑
西班牙膏蟹飯
大廚用左整risotto 嘅概念去整呢個fusion飯,精髓在於蟹肉烹煮時,蟹水同蟹血慢慢滲入米飯內🍚拌好蟹膏嘅飯,色凙好吸引💛👍蟹膏多到可以包住每一粒飯,入口仲有種黏黏嘅口感❤蟹肉煮到剛剛好,仲係有少少透透地😘好鮮嫩😋令蟹肉唔會死死實實✌個蟹飯價錢係貴,不過真材實料🤞🏻蟹就足足有2大隻,加埋個飯夠4-5人食嫁🙌
西班牙膏蟹飯
而家愈嚟愈多後生中意一班人去飲茶,呢間新式酒樓都好適合年輕人去,賣相得,味道又唔錯,有得影又有得食,正啊!
2017-11-23 245 浏览
今日帶左3個小朋友去食,小朋友對食物既要求唔高,但每件產品令佢地有驚喜,實屬難得。因為帶住3個小朋友,忙到無影相,好可惜 😭😭😭乳鴿~$25/隻,相比富臨既水準好,脆皮而嫩口,多汁有雞先定有蛋先 ~ 原來蛋殼入面係布甸,小朋友話好好食海南雞飯 ~ 飯應該係雞油飯,雞嫩口,最愛薑蓉味真係粟米包 ~ 我地剛巧被安排座在廚房前,大玻璃睇到師傅們用心制作,正正包這個粟米包,決定一點試味。😍😍原來入面既餡係粟米肉粒飯既味,哈哈…好懷念兒時碟頭飯 😂😂不過味道夾既,可惜阿仔話個包好食D, 最後分工合作,我食餡,佢食包 😂😂櫻花蝦海鮮炒飯 ~ 小朋友至愛,送黎時只係一個3角塔飯,但小朋友各自食左一碗後不停話要添,味道唔錯 😋😋仲有幾款食物有點,但我無食到 😭😭個個都搶住話要試,無我份食 😭😭總結食品唔錯,充滿著心思,撇除一般中式酒樓既老人味,店內客人有遊客,有中年,有小童,氣氛有別於其他中式食肆。下次有機會會再去。😍😍

乳鴿~$25/隻,相比富臨既水準好,脆皮而嫩口,多汁

有雞先定有蛋先 ~ 原來蛋殼入面係布甸,小朋友話好好食

海南雞飯 ~ 飯應該係雞油飯,雞嫩口,最愛薑蓉味

2017-11-19
  • 櫻花蝦海鮮炒飯
  • 有雞先定有蛋先
  • 沙田燒乳鴿
2017-11-22 2707 浏览
平時同屋企人飲茶都會去富臨,最近於沙田開左新店富臨薈,走創新點心路線,於是同屋企人去食晚飯。發過豬頭點心拼盤一籠有5款唔同既點心: 紫蓉豬八戒、 真係粟米包、 黑金流沙包、 翡翠白玉餃同 墨汁鮮蝦餃,款款都好精緻,味道不錯,一次過食到唔同既點心。洛神紅米金沙腸即是進化版的炸両,一碟有6件預先切好,腸粉皮用左近年興起的健康蔬菜紅菜頭染紅,包住香脆油炸鬼,入面釀左蝦膠,食落好香口,點埋用洛神花整成既醬汁,甜甜地好清新。鴻圖超脆麵似迷你版雀巢,炸麵卜卜脆不油膩,香脆可口,加左蟹肉係面,淋上蟹黃醬汁,更加惹味,而且一個個咁方便進食。沙田燒乳鴿用25日大的乳鴿來炮制,炸之前已經醃過夜,所以非常入味,唔駛點淮鹽已經好好味。乳鴿皮炸到香脆,肉保持嫩滑多汁,好食!西班牙蟹膏飯 用鐵板上既蟹膏飯上面有兩大隻蟹,大隻又新鮮,超多蟹膏,撈飯食好正,啖啖都充滿蟹膏,好甘香,蟹腳又啖啖肉,好鮮甜,超滿足!

西班牙蟹膏飯
用鐵板上既蟹膏飯上面有兩大隻蟹,大隻又新鮮,

2017-11-20 251 浏览
富臨集團酒樓到處都有分店,但這間好像主打新派玩意點心的分店的確有吸引之處!顛覆視覺傳統由於新開地點不就腳,所以不太多人找位,沒美心集團酒樓的擠迫等位feel ,你可book位更方便呢!黯黑料理感覺貴氣,上面是流沙奶黃包:個人覺太甜沒蛋黃香,下圖是蝦餃,彈牙紮實豬頭紫薯包:淡淡吃著紫薯香BB乳鴿$28@: 每人只限1隻,肉嫩咸香,不錯!抵吃黑松露蝦餃: 他們的餃類好像差不多味道,有點分不清是那個!中意黑松露的朋友應該喜歡!蟹肉麵: 其實買相了得,最好即上即吃因為汁會變槳糊由於汁不是咸又不是甜,感覺不太野味。如配咕嚕汁就香口好多了,幸好這炸法也不覺中間多油!
黯黑料理
感覺貴氣,上面是流沙奶黃包:個人覺太甜沒蛋黃香
,下圖是蝦餃,彈牙紮實

豬頭紫薯包
:淡淡吃著紫薯香

BB乳鴿$28@: 每人只限1隻,肉嫩咸香,不錯!抵吃
蟹肉麵: 其實買相了得,最好即上即吃因為汁會變槳糊
2017-11-19
本來是專程來試西班牙膏蟹飯的。但想不到原來還有咁多精美美食。紅米腸粉真的很好食,必試。沙田乳鴿就同出面冇乜分別,都好食既。有雞先定有蛋先,呃小朋友野,我個女話好好味囉。口水雞,不太辣,味道還可。水煮魚,佢有3種辣度選擇。因家中長輩不太吃辣,所以只選了最少的辣。結果真係好少辣,連小朋友都唔怕食。但唔辣既水煮魚,就變得不好吃了。輪到主菜,西班牙膏蟹飯。失望!其實其他菜式都好平,唔過200蚊。但呢個飯就要680蚊,多多少少都會有啲期望。店員先將蟹膏和飯攪混。蟹和隻碟都熱辣辣,可惜個飯就唔夠熱,扣晒分。而且飯又唔香,又濕。食落又少少似意大利飯咁。其實簡簡單單的羔蟹蒸飯仲好食。最驚喜係兩杯特飲,如圖般上桌,真係嘩一聲。不過要等左好耐就真。

紅米腸粉真的很好食,必試。

沙田乳鴿就同出面冇乜分別,都好食既。

有雞先定有蛋先,呃小朋友野,我個女話好好味囉。

口水雞,不太辣,味道還可。

輪到主菜,西班牙膏蟹飯。失望!

口水雞

沙田乳鴿