2018-08-31 20 浏览
每次食火鍋總是食肉,如果冇得食食落硬係爭咁D嘢,是日又去咗旺角開飯,當然又係火鍋啦,又睇下今次有冇驚喜先今次雖然食得比較簡單,但已經好豐富一定可以滿足到食慾,輪到湯底點咗呢度其中一款人氣推介招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋配埋甘香泡飯,又可以飲番啖靚湯滋潤不過都要等鍋底滾起先可以飲用,至於材料有花膠、鯊魚骨、雞腳同豬腳,而且用料十足飲落啖啖鮮甜之餘,又可以食到花膠同埋其他鍋料件件都有骨膠原夠晒豐富,再來用湯淋落泡飯一同享用,入口泡飯脆卜卜連埋湯食另有一番風味輪到火鍋料就點了牛魔皇塔,一睇就知全部都係牛,又可以食到不同特色嘅牛肉,就咁食佢已經飽滿足,真係急不及待快D品嚐先有降霜手切肥牛粒,肉質肥美香甜脂肪飽滿,食落口感十足又多肉汁,再來有至尊手切本地牛頸脊,食到肉質細嫩又香嫩,啖啖肉味夠香濃,至另一款係頂級安格斯牛頸脊,雖然都係一樣牛頸脊,但食落又會有不同味道,帶點肥美食得滋味食完一輪美味嘅牛肉,點都要食番個讚岐烏冬咁先至完美,唔覺唔覺又食完一餐出色牛肉火鍋

• 招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋
  • 牛魔皇塔
2018-08-28 34 浏览
朋友約打邊爐,好彩約得近我Office,又方便返屋企,油麻地站行幾分鐘就到行到門口見到大大個魚缸,即係主打新鮮海鮮啦叫咗個麻辣湯底,見到豬紅同豬皮就知道係正宗原來唔只主打海鮮喎,牛肉都係佢主打嘅項目,呢個牛魔王有齊兩款唔同嘅肥牛同埋牛粒,唔使煩惱叫美國定係本地,同埋都算抵食主角黎啦!象拔蚌就食唔起啦,搵鮮甜嘅聖子花甲元貝頂住先啦好邪惡啊d鵝腸炸響鈴都係新鮮炸嘅,呢個已經係打邊爐基本要求其他食材都唔錯,都算基本啦

行到門口見到大大個魚缸,即係主打新鮮海鮮啦

叫咗個麻辣湯底,見到豬紅同豬皮就知道係正宗

主角黎啦!象拔蚌就食唔起啦,搵鮮甜嘅聖子花甲元貝頂住先啦

好邪惡啊d鵝腸

炸響鈴都係新鮮炸嘅,呢個已經係打邊爐基本要求

其他食材都唔錯,都算基本啦
2018-07-18
2018-08-26 38 浏览
兩個人打邊爐,肚皮空間有限,配料始終不可能點太多,想食好啲,只能點一個比較好的湯底。花膠鯊魚骨膠原鍋,光聽名字就知道是養顏滋陰的補湯。湯底味道很好,十分滋潤,但不會油膩。它的味道濃郁,但感覺上是輕盈的。另外,湯底中有不少花膠和鯊魚骨,它們都是沒有味道的食材,所以配搭上美味的湯底,花膠及鯊魚骨都變得十分可口!骨膠原鍋附送了一份泡飯。米飯雖然炸過,但不會油膩。把米飯泡在美味的湯底中約20秒,米飯吸收一點骨膠原湯後,米飯變得濕潤,但依然帶一點的脆脆,這就是最佳的品嚐時間。

2018-08-25 28 浏览
湯底多料到,又有花膠,😂我地未打邊爐個陣直頭當湯飲。蟹籽墨魚油炸鬼係店家推薦嘅小食,開頭以為係要落落鍋整熟佢,原來就咁食就得,呢個得喎,面頭蟹籽卜卜咁,油炸鬼炸到好脆,一口落去口感特別正,點埋個醬就冇得輸蝦勁大隻,兩隻手指咁粗,食落去勁新鮮彈牙。千萬睇住時間唔好過熟響鈴唔係來佬貨,放落湯底滾一滾就食得,脆得黎冇出面陣舊油味,係比較新鮮嘅油炸。唧唧墨魚麵係有料嘅,食到粒粒爽口墨魚質感,雖然佢唧出黎個下唔靚,但好食就得啦!蜆份量好多,雖然細細粒但冇沙勁甜飲杯竹蔗矛根潤潤喉,見到裡面真係有竹蔗、紅蘿蔔😂姐係可以安心唔係用粉沖
湯底多料到,又有花膠,😂我地未打邊爐個陣直頭當湯飲。

蜆份量好多,雖然細細粒但冇沙勁甜

2018-08-23 30 浏览
香港人鍾意食火鍋就係人都知,但係邊間好食等我話你知,如果要揀地點方便嘅手推一定係呢間位於旺角,砵蘭街嘅火鍋店,等我介紹下啲嘢食畀大家啦 首先叫咗個椰子雞湯底,呢個椰子雞湯底除咗有椰子之外仲有蘋果火龍果紅蘿蔔非常健康清甜 另外半隻雞,另上唔會令到啲雞太過老,基本上個火鍋一來到放入雞滾一滾,啲雞又香又滑 另外叫咗個至尊安格斯牛頸脊,大家喺上面都見到,牛頸脊嘅牛肉肥瘦參半,食落啖啖嘅香格斯牛肉味,非常之香滑 除咗蔬果嘅湯底之外 另外自己加啲粟米,令到個湯底非常之甜 炸響鈴非常之香脆,只係滾3秒至五秒,非常好食 魷魚鬚非常新鮮,爽脆彈牙 我想稍為肥咗少少但係亦都非常之脆

除咗蔬果嘅湯底之外 另外自己加啲粟米,令到個湯底非常之甜

炸響鈴非常之香脆,只係滾3秒至五秒,非常好食

魷魚鬚非常新鮮,爽脆彈牙

我想稍為肥咗少少但係亦都非常之脆

2018-08-20 47 浏览
對於一個打邊爐控黎講,基本上真係無邊爐不歡,平至貴都好,一個星期食足七日都無問題。今次就黎到位於旺角上海街既喜鍋。不同種類既小菜小吃都有,但最主要都係火鍋。地方唔算太大,座位分佈平均,令到每枱客人都可以坐得十分舒適。眼見每位侍應同客人都有講有笑十分融合。一位貌似老闆既身影走過黎向我地推介本店既美食。因應我地既口味而作出推介。首先火鍋最重要既當然係鍋底湯底,花膠鯊魚骨膠原鍋,可以話係振店之寶。花膠滑身爽口,唔腥又唔潺,而且肯定係長時間煲燉。鯊魚骨含大量骨膠原而且又係勁爽口,配合上花膠,簡直係爽爽爽,而且勁補味道鮮甜。甘香泡飯,脆卜卜,配上花膠湯又變成另一個口感,一種食物兩種食法勁正。麻辣豬耳,爽口入味,而且令人十分開胃,係火鍋開吃前既必食良品。蟹籽墨魚油炸鬼,又係另一款必選小食,脆卜卜油炸鬼,夾住新鮮爽口彈牙既墨魚滑,加上少許蟹籽點一點,勁足料,又提升一個層次。食完小吃墨魚滑,整翻個打邊爐墨魚滑,同樣新鮮爽口彈牙。仲有一個墨魚面,師傅包好左,自己按想食幾多既份量黎啫落鍋。重頭戲牛魔王塔,三層式架。有本地既牛頸脊,安格斯牛頸脊,手切牛粒,每款黎自不同地方不同部位既牛都有不同口感,滿足曬不同
食完小吃墨魚滑,整翻個打邊爐墨魚滑,同樣新鮮爽口彈牙。

仲有一個墨魚面,師傅包好左,自己按想食幾多既份量黎啫落鍋。
重頭戲牛魔王塔,三層式架。有本地既牛頸脊,安格斯牛頸脊,手切牛粒,每款黎自不同地方不同部位既牛都有不同口感,滿足曬不同牛控既願望。
跟朋友在旺角買完蛋糕材料已經很累了,突然被這家店舖易拉架上的食物吸引著,看著看著不來是...【喜鍋 海鮮‧火鍋‧小廚】...想也不想便變身不由己就出發去了在香港都食過好多間不同的火鍋店,至今仍然覺得每一間的質素也差不多但呢間【喜鍋 海鮮‧火鍋‧小廚】光顧過不下一次,水準亦很穩定,性價比高。每次進店好像人氣依然不減,晚飯時間好多時都要訂位先食得到。今次由於係即興飯局,抱住一試嘅心態直接到店,十分好彩,店員表示未有很滿的預約,於是可以安排到我們入座啦。樓下客人未坐滿,反而樓上二樓便多客人了。進店便看到古色古香懷舊的香港舊照片。而他們的坐椅設計也很有中國風味,木製的椅邊,雖不算太舒服但具有這裡的特色。餐牌只是看了一看,我們這次叫的是豬骨胡椒湯底 一些豬骨熬一個濃濃的火鍋湯底,令簡單的火鍋都變得鮮味! 在現在潮濕的夏季多吃胡椒,還可以有袪濕的功效呢!湯底呈奶白色!此豬骨胡椒火鍋上湯惹味醒胃, 胡椒的辣香配上鮮甜肉味,非常之美味,胡椒辣味慢慢滲出,飲下去的時候也覺得零舍補身。而且飲完後不會很口渴,豬骨亦都不會十分嚡口,最緊要是粟米亦都很甜。當然打邊爐不能缺少的是配料啦,而我最喜歡的是他們新鮮的生

每次進店好像人氣依然不減,晚飯時間好多時都要訂位先食得到。

樓下客人未坐滿,反而樓上二樓便多客人了。

餐牌只是看了一看,我們這次叫的是
豬骨胡椒湯底

當然打邊爐不能缺少的是配料啦,而我最喜歡的是他們新鮮的生蔥和香口的炸蒜,還有少少xo醬的鮮味。這些配能令打邊爐的食物更錦上添花啊!

先來小食一客,姐姐推介這客小食是每位客人來到都必點的小食之一。
我最喜歡的是他們的
油炸鬼非常的香脆可口!將蝦膠釀入油炸鬼條中間配上蟹子,呢個重要好好味,個油炸鬼好新鮮,蝦膠其實已經熟咗,所以落煲唔需要烚太耐就可以食了!最後吃的時候還是脆的!正!
蝦膠蟹子油炸鬼

另外打邊爐另一不可缺少的,就是
新鮮自家製響鈴
我最愛吃的是新鮮炸起因為不會有油益 而且較香脆和可口。
而他們的自家製響鈴另亦都較大卷。所以留意烚的時間不要過長啊!放在湯中輕灼三到四秒即時索盡湯汁,真的聽到「吱吱聲」。精華湯底加響鈴一起吃,很讚啊!
新鮮自家製響鈴

讚岐烏冬,亦是打邊爐必點吧!有同感嗎?
因為烏冬把湯汁索到面條裏面,所以麵條除了嫩滑彈牙外亦充滿濃濃的豬骨香味,非常過癮!烏冬放在湯內分半鐘,吸收魚湯的鮮味,吃落帶點煙靱又香甜。
讚岐烏冬

最後朋友點了份
蟹子墨魚滑,份量非常之大粒,墨魚滑十分彈牙。應該係師傅在打墨魚滑 時加入了蟹籽,令墨魚味更出眾。
十分鮮呀真係!

我們二人好不容易才把這個墨魚滑食下 因為很多的說。而且吃上來的時候不會很粉狀是真的用墨魚打成!
配上爽口脹卜卜的蟹子別有一番鮮味!!
蝦膠蟹子油炸鬼

是次同行只有我和另一個朋友,力量非常之少。
我們建議打邊爐的話,可以帶多幾個朋友一齊嚟,食得更開心。而且他們亦有一些特別的打邊爐材料,例如豬天梯等等,相對地較難得一見!
所以話呢【喜鍋 海鮮‧火鍋‧小廚】真的可以做出簡單菜式但釀出不平凡的滋味!
  • 蟹子墨魚滑
2018-08-11 54 浏览
本身熱辣辣都唔想食打邊爐,但係朋友叫到,就去左旺角呢間佢推薦嘅火鍋店到試下~ 入到去已經見到好多人係到,以為要排隊啦,好彩佢地有二樓雅座,唔駛點排 😗坐低之後就揀湯底啦。我地兩個一見到有花膠鯊魚骨膠原湯底就即點呢個!果然個湯底無令我地失望 個湯充滿住大大舊花膠,唔似其他火鍋店啲花膠湯底咁比啲好細粒嘅花膠比你另外,呢個湯底係會送個甘香泡飯比你!呢次係我第一次食火鍋有脆米飯食,好有驚喜而且個脆米飯夠脆,唔會好「泡」,食落頗有口感揀完湯底,侍應就會比個配料盒你任揀極度推薦大家要落炸蒜!食物我地點左牛魔王塔、手製響鈴、炸魚皮同桂花蚌~牛魔王塔分別由牛柳粒、本地鮮牛肉同安格斯肥牛組成。三種牛肉都好新鮮,而且肥瘦均勻,食落去牛肉好似係你口入面融化咁 (我比較鍾意食本地鮮牛肉,而朋友就喜歡牛柳粒)響鈴又係必試之一!呢間嘅響鈴由於係手製嘅關係,所以比起街上買嘅大好多,而且亦脆好多!唔會一落個火鍋湯就淋哂另外個魚皮非常香口,而且好脆,係火鍋碌完一碌,拎返出嚟嗰時可以聽到 「斯沙」聲,證明佢真係好脆最後我地仲叫左個桂花蚌。個桂花蚌好新鮮,而且夠大條,份量都好多~總括而言,呢間都算抵食👍🏻

而且個脆米飯夠脆,唔會好「泡」,食落頗有口感

揀完湯底,侍應就會比個配料盒你任揀
極度推薦大家要落炸蒜!

食物我地點左牛魔王塔、手製響鈴、炸魚皮同桂花蚌~

(我比較鍾意食本地鮮牛肉,而朋友就喜歡牛柳粒)

總括而言,呢間都算抵食👍🏻
2018-08-03
  • 招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋
  • 牛魔王塔
2018-08-11 40 浏览
平時九龍區想去食有質素火鍋,通常會去大角嘴,九龍城,想不到油麻地都有間晤錯既火鍋店。今次試了餐牌上的花膠湯底,有幾塊厚花膠,仲有沙魚骨,豬腳,雞腳,湯底越煮越濃,還會送個米通吸收湯底精華。配料亦不俗,有鯇魚鰭,賣相精美,魚肉很滑,份量亦大; 牛肉一碟只需約二百,厚切不特止,牛肉味很濃。四款餃子全自家包製,食得出裏面配料新鮮,爺孫餃最為特別。小食即叫即炸,款式亦很多,價錢都係幾十元。整體食物服務相當好,下次會試海鮮鍋。

2018-08-08 47 浏览
放暑假唔使湊孫 約埋幾個朋友去 打邊爐 有個朋友話有個好介紹 就帶我哋去到油麻地 一間叫做喜鍋嘅舖頭 地方雖然唔係好大 但係好乾淨 招呼仲要好好添我哋叫咗個魚湯海鮮湯底 個湯底分量都好多 有蝦蟹金菇 豆腐 蘿蔔 海鮮好新鮮 食物淥完之後都會有海鮮嘅鮮甜味 唔點醬汁食都好正這個自家製蟹籽墨魚油炸鬼真係一食停唔到口 墨魚好煙韌 油炸鬼好鬆脆我每次打邊爐都一定要食手打墨魚丸 這裏的質素不錯 鮮甜爽滑我哋仲點咗雞軟骨 香脆而不肥膩佢依度仲有自家製 竹蔗茅根 打完邊爐都唔怕熱氣總括而言食物質素不錯服務又好今次朋友冇介紹錯 下次想打邊爐可以再嚟試嚇其他嘢食

我每次打邊爐都一定要食手打墨魚丸 這裏的質素不錯 鮮甜爽滑

我哋仲點咗雞軟骨 香脆而不肥膩

佢依度仲有自家製 竹蔗茅根 打完邊爐都唔怕熱氣

總括而言食物質素不錯服務又好今次朋友冇介紹錯
下次想打邊爐可以再嚟試嚇其他嘢食
2018-08-06 51 浏览
上個星期一 班同事都好有興致咁話要一齊 食下飯吹下水 咁我哋就去咗間係公司附近嘅打邊爐 之前成日經過都話想試下 今次終於食得到 同埋畀我哋發掘到依家喺公司附近算係高質嘅打邊爐一入到去個感覺已經覺得唔錯 店員好細心咁講畀我哋聽有咩湯底同食物係好食同埋多人嗌我哋揀咗魚湯海鮮鍋 蝦係超級大隻 最最最緊要係個湯超級好飲 如果純粹講個湯底嘅味道肯定係我飲過最好飲嘅 我最後嗌咗兩個公仔麵 吸曬個湯嘅精華 超正呢個牛魔王塔都係店員介紹嘅 冇介紹錯 如果鍾意食牛嘅朋友 依個的確係好抵食呢個係蟹籽墨魚油炸鬼 我估應該係即叫即做 舊墨魚好好食 超多蟹子配埋油炸鬼一流 呢個我覺得唔使淥就咁即係最好食有個同事擺咗個電話喺枱面煲劇 有個店員好好 即刻攞咗個電話架畀佢方便睇 今時今日仲有咁好嘅服務 令我覺得以為自己係台灣

2018-08-06 86 浏览
香港人不論冷曖天氣都喜歡打邊爐,朋友book左油麻地地鉄站附近喜鍋,貪佢近地鉃站,行2、3分鐘就到,同埋試下佢嘅牛魔皇塔,事關我地都係牛魔皇一入來,店員好䩤切友善,仲略略介紹左呢度食物種類,有咩做緊特價,如果鈡意食牛就㨂牛魔皇塔最抵食........服務到位鍋底選擇不少,有雞褒添,我地㨂左魚湯海鮮煱,這樣就不用再叫海鮮一擺落枱,嘩,好大個鍋呢,海鮮好多,有花甲,扇貝,蟹,仲有超大蝦3只,好多菇類,連雜菇也不用叫,明智之選其他配料也很多,連丸類都是手打的,有質素這裏有自家制竹蔗茅根,很足料呢,清甜潤喉,好過飲汽水🥤蟹子鋪滿曬仲有蘇炸雞軟骨,都很大碟,抵食最後加盤鮮蔬菜拼盤就prefect拉

牛魔皇塔

魚湯海鮮鍋

其他配料也很多,連丸類都是手打的,有質素
手打墨丸

這裏有自家制竹蔗茅根,很足料呢,清甜潤喉,好過飲汽水🥤
竹蔗茅根

蟹子鋪滿曬
仲有蘇炸雞軟骨,都很大碟,抵食

最後加盤鮮蔬菜拼盤就prefect拉

牛魔皇塔
魚湯海鮮鍋
手打墨丸
竹蔗茅根
  • 蟹籽墨魚油炸鬼
2018-08-06 40 浏览
星期日放假真係好想有啖靚湯,但係又想清清地健康的晚餐,老公又喜歡火鍋,我又想新鮮經濟實惠😝終於俾我搵到尼間--喜鍋,湯底好多選擇,有成17個湯底。有濃湯底,清湯底,有雞煲底,魚湯底,太多選擇啦~但係都係好有營養的,我自己個人就喜歡清清地嘅,可以平衡返火鍋比較易漏,椰青雞湯,半只雞,岩岩好2個人食,價錢實惠,都係$148,我LIKE左Facebook,有碟餐前小食,鮮果椰青雞湯一上,我已經覺得好驚喜,不止有椰青水+椰青肉,仲有蛇果切件,火龍果切件,都係提升湯嘅鮮甜嘅法寶,尼D小細節好窩心,有家的感覺,放埋D雞和甜粟落去一齊滾,得3個字,甜甜甜,滾起就飲啖湯先,好清甜,跟住再食雞,雞太耐會老,熟后馬上食,肉質好嫩滑,雞好新鮮,有雞味。無得頂。 最抵食系手切安格斯牛,呢個真係冇得頂,厚度岩岩好,牛有濃厚牛味,非常彈牙,口感非常好,好味!🤤🤤最緊要價錢實惠,牛肉新鮮,抵啊~ 鵝腸好大份,好肥美,好彈牙,自製嘅響鈴好脆,好大份,尼個都系必點嘅,蟹子丸好好食,蟹子好脆,甜,口感唔錯架,粟米最後食,好甜。

2018-07-29
2018-08-06 28 浏览
約朋友食飯,想揾個可以慢慢食住傾偈既地方,所以揀咗火鍋。一入到呢間火鍋店,男店員已好親切咁安排我地入座,然後詳細介紹湯底同推介食物,呢樣值得一讚!店內不是太大,但有樓上雅座,我地坐樓下,位置還挺寬敞舒服。望下張菜單,相比其他火鍋店,呢度既湯底款式好多,搞到我地心大心細,但最後都係揀咗招牌花膠鯊魚骨膠原湯鍋!😁 呢個湯鍋望落去已經覺佢用足料,入面有好多好大塊既鯊魚骨同花膠,店員都建議我地試下個湯先,飲落又確實好濃郁,又唔油膩!跟住就係試下隨湯上既泡飯,自已倒啲係碗度,然後加湯,脆卜卜,好香口!火鍋料方面,牛肉必點是常識吧,揀咗頂极安格斯牛頸脊,肉脂分佈平均,好有牛肉味!唔使滾太耐,一啲都唔怕韌。👍然後係響玲,好大件,好脆,似係新鮮炸既,呢樣都值得推介。😁重有水餃。蘿蔔。金茹。各樣都好新鮮!!另外重點咗個幾特別既小食,叫蟹籽墨魚沺炸鬼。睇落其實不太特別,但食落又唔錯喎!😂兩個人,食咁多,滿足到一個點!!

然後係響玲,好大件,好脆,似係新鮮炸既,呢樣都值得推介。😁

重有水餃。蘿蔔。金茹。各樣都好新鮮!!

兩個人,食咁多,滿足到一個點!!
2018-07-26
2018-08-06 30 浏览
呢間火鍋店朋友之前食過話唔錯,今日就到我黎試下啦,一定要食到盡頭呀!呢間火鍋店朋友之前食過話唔錯,今日就到我黎試下。由於太肚餓啦,一坐低已急不及待落單~湯底首選朋友推介既招牌花膠鯊魚骨湯湯鍋(佢重配埋泡飯架 )同埋幾樣火鍋料。係等火鍋送上前,忍唔住叫咗個小食頂住肚餓先,個小食叫“蟹籽墨魚油炸鬼”,睇佢張相都幾得意,所以叫黎試下。佢係將啲墨魚滑釀係油炸鬼入面然後一齊炸,然後再放蟹籽係面。食落去,熱辣辣,油炸鬼好鬼脆,入面啲墨魚滑彈牙,好味!之後到主菜啦~花膠鯊魚骨湯濃郁清甜,將啲材料既味煲晒出黎,淨湯我地都飲咗幾碗 ,然後再用湯泡飯,啲泡飯浸到半軟半脆,口感唔錯!火鍋料肉類我地只揀咗安格斯牛頸脊,其他有水餃、蘿蔔、金茹同響鈴。雖然牛頸脊唔係最貴嗰隻,但已經覺得肉質唔錯,輕輕滾到剛熟已可入口,好味!水餃係韭菜餃,啲皮幾滑,都好味!響鈴唔知係咪即炸既呢,望落好脆咁,浸湯2秒夾返上黎,少少軟身,咁食法我最鍾意 !至於店內環境,呢間火鍋店分兩層,雖然枱唔算多,但坐位唔迫,坐得挺舒服!店員服務幾好,菜都上得幾快,整體感覺唔錯!食完喜歡你火鍋海鮮系列:喜鍋

呢間火鍋店朋友之前食過話唔錯,今日就到我黎試下。

水餃係韭菜餃,啲皮幾滑,都好味!

食完喜歡你火鍋海鮮系列:喜鍋