2018-03-08 1647 浏览
上年已經知道係沖繩有名氣既Steak House 88落戶銅鑼灣, 仲改左個港名”和牛88”, 主打石垣和牛, 係香港獨家引入原隻石垣牛做食材既餐廳, 所以係沖繩食過石垣牛後念念不忘既我一直想試但係搵唔到合適飯腳, 咁岩呢個星期牛痴朋友回港探親, 當然趁機一齊食正野啦!!!! 訂左枱準時上到餐廳, 餐廳佈置好有日本居酒屋既感覺,  店員先有禮安排入座, 遞上熱毛巾, 然後經理就細心介紹期間限定menu內既食物, 當我地表達左對「石垣牛」既渴望後,經理就推介左幾款和牛菜式俾我地, 落左order就邊傾邊等食喇~先黎蟹肉前菜, 配上酸汁非常開胃~ 黑毛和牛刺身 – 完全冇筋, 就算係刺身牛味都好濃!廚師精選和牛壽司拼盤- 一次過試哂幾款唔同既和牛, 分別有赤身、海膽和牛、鵝肝和牛、拖羅、薄燒和牛,其中拖羅係用牛腿最靚既部位製作, 油脂比例高, 入口即溶, 而配角海膽同鵝肝都非常出色, 件件和牛各有特色, 好好味和牛三食- 分別有石垣牛、鹿兒島、沖繩本部, 上枱時大約三成熟左右, 店員同時俾左個小型鐵板我地, 如果想熟啲可以自己再煎。每個產地既牛都肉汁豐富, 食到三個唔同層次既牛味, 而當中

先黎蟹肉前菜, 配上酸汁非常開胃~

黑毛和牛刺身 – 完全冇筋, 就算係刺身牛味都好濃!

和牛三食- 分別有石垣牛、鹿兒島、沖繩本部, 上枱時大約三成熟左右, 店員同時俾左個小型鐵板我地, 如果想熟啲可以自己再煎。每個產地既牛都肉汁豐富, 食到三個唔同層次既牛味, 而當中最好食都係石垣牛, 每食一啖口裡面都充滿牛香同油分, 好邪惡但係極正!

八重島炒麵- 和牛配以日式炒麵, 加左特製配菜, 份量適中又香口, 唔錯!

餐廳除左有好多款石垣和牛菜式, 亦都有其他小食主菜同麵食, 仲見到有日本人黎食,即係水準掂啦!
價錢唔算貴又質素高, 值得推介俾身邊嗜牛既朋友!!
2018-03-07
2018-03-08 1213 浏览
為石垣牛而來,知道係呢度獨家的,係坊間少見,咁有特色就要黎試一試。食飯期間不斷聽到有人日文交流,原來主廚係日藉的,而且很多日本人來光顧,感覺相當地道。小店環境舒適,有卡位,也有大房。店員會先奉上熱毛巾擦手。前菜有海藻和蟹肉,酸味味,幾開胃,蟹肉鮮味。日本產黑毛和牛寿司盛合5種($198) 燒和牛、和牛赤身、和牛大拖羅、和牛鵝肝、和牛海瞻壽司,每一件壽司都係藝術,再用完美的碟盛載,可見日本人對食材和器皿配搭的講究。海膽口感好rich,同和牛mix埋,整體口感好creamy,連飯都好好味,幸福的味道。半熟slow cook和牛加少許生葱花,味帶少少辛口,加添層次。赤牛有嚼勁,牛味鮮,非常有quality。大拖羅雪花分佈均勻,口感十分肥美。鵝肝好香,加埋和牛一齊食,好食到飛起,感覺有如進入仙境。日本產豬肉煙肉拌波菜沙律($98),不規則的大碗好靚,材料有煙肉粒、mushroom、車厘茄、葱絲和菠菜,配fruity dressing果味清新,煙肉粒口感扎實,食材新鮮,很美味。八重島炒麵($128),和牛大大塊,油份充足,加入醬汁烹調很惹味,麵質係拉麵口感,富有彈性,配生蘿蔔蓉、洋蔥和白芝麻,有

小店環境舒適,有卡位,也有大房。店員會先奉上熱毛巾擦手。

前菜有海藻和蟹肉,酸味味,幾開胃,蟹肉鮮味。

赤牛有嚼勁,牛味鮮,非常有quality。

大拖羅雪花分佈均勻,口感十分肥美。

鵝肝好香,加埋和牛一齊食,好食到飛起,感覺有如進入仙境。

八重島炒麵($128),和牛大大塊,油份充足,加入醬汁烹調很惹味,麵質係拉麵口感,富有彈性,配生蘿蔔蓉、洋蔥和白芝麻,有D大阪的味道,加左紫蘇葉有種特別的味道,感覺幾新鮮。

沖繩最矝貴又最出名的石垣牛($388)一定要食,嫩紅色的石垣牛,見到已經流晒口水。石垣牛的三個部位,有西冷、牛柳和後腿肉,配菜有蘿蔔、南瓜、青豆和薯條,平衡返蔬菜和肉肉。醬油蘿蔔甜甜地,南瓜質地好容,豆爽脆,薯條點蒜蓉醬超好味。

有三款sauce可以試下,蒜蓉醬甜甜地、A1醬味似喼汁和雪塩。

基本上石垣牛已調味,試完真味可再試其他口味,個人推介Okinawa的蒜蓉醬。

附上熱石,如果覺得石垣牛太生,可以自行加熱。

後腿肉: 運動位多,所以肉質較有嚼勁,比較少脂肪。

牛柳: 嫩滑非常,油脂適中,牛味出眾。

西冷: 肥美juicy,只融喺口,大滿足。

Asian beauty ($35) 入面加左橙汁和沖繩特產的花做ingredient,唔太甜,味道不錯,值得試!

Okinawa lime juice ($35)的青檸味濃郁,一D都唔artifical,鮮味十足。

順帶一提,廁所備有潄口水、膠杯、棉花棒、香水,相當貼心。
  • 寿司盛合5種
  • 石垣牛
  • Asianbeauty
  • 八重島炒麵
同愛吃牛嘅媽媽黎到朋友介紹嘅和牛88食個牛宴~~~.首先叫左兩款小食!炸蓮藕片 ($48)蓮藕片極度香脆 食落甜甜地好開胃咁!😋.燒魔鬼魚干 ($58)好鍾意食魚干 呢個燒得表面帶炭燒香味🙌咬落煙煙韌韌咁 再沾埋沙律醬真係一流啊~.店入面出左個食石垣牛嘅菜式! 經理介紹仲話係全港獨家引入!係期間限定menu! 所以我地都叫左黎試~壽司盛 ($188)用上石垣牛 包括和牛大拖羅、和牛赤身漬、燒和牛、和牛鵝肝、和牛海膽 除左個樣好靚之外~仲超級和味啊❤️和牛肥美牛味濃 正啊!.薄燒和牛壽司 ($68)即場燒個和牛 雖然要成68蚊一件 但塊和牛真係唔野少好大一塊 而且脂肪分佈紋理極靚!.石垣牛肉拼盤 ($388)而呢個肉拼盤食到石垣牛嘅唔同部位 有半肥瘦嘅又有肥肉嘅😊超級惹味啊!細心地仲有個熱pan可以佐熱啲牛肉 係上面燒一燒香燒左油脂逼哂出黎 好和味呢🙌
同愛吃牛嘅媽媽黎到朋友介紹嘅和牛88食個牛宴~~~
首先叫左兩款小食!
炸蓮藕片 ($48)
蓮藕片極度香脆 食落甜甜地好開胃咁!😋
炸蓮藕片

燒魔鬼魚干 ($58)
燒魔鬼魚干

壽司 ($188)
和牛肥美牛味濃 正啊!
壽司盛

薄燒和牛壽司 ($68)
即場燒個和牛 雖然要成68蚊一件 但塊和牛真係唔野少
好大一塊 而且脂肪分佈紋理極靚!
薄燒和牛壽司

石垣牛肉拼盤 ($388)
細心地仲有個熱pan可以佐熱啲牛肉 係上面燒一燒香
燒左油脂逼哂出黎 好和味呢🙌

炸蓮藕片
燒魔鬼魚干
壽司盛
2018-03-06 153 浏览
自己因病少了寫食評,再次令我寫一個食評,再歸來我想寫讚嘅!和牛88在沖繩有很多分店,每次去沖繩都會幫襯,得知銅鑼灣開了一間香港分店,已經想去很久,礙於它不做午市,只能夠就時間來食個晚餐。6:00去到食店,人不多,由服務員帶位坐下後,翻看餐牌,叫了和牛海膽手卷,餃子🥟,一個人吃份量是夠的(自己較為細食)!值得再來的食店個人評分食物:A和牛海膽手卷:組合特別,海膽夾和牛,好鮮味環境:B是密封環境,但乾淨搭夠服務:A像身處日本一樣,服務員很有禮貌抵食:B食物較細分,價錢相對略高
自己因病少了寫食評,再次令我寫一個食評,再歸來我想寫讚嘅!

值得再來的食店

個人評分

食物:A
和牛海膽手卷:組合特別,海膽夾和牛,好鮮味

環境:B
是密封環境,但乾淨搭夠

服務:A
像身處日本一樣,服務員很有禮貌

抵食:B
食物較細分,價錢相對略高
前菜
2018-02-08
  • 和牛海膽手卷
2018-02-25 1096 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-小妹都算係一個食肉獸,久唔久就會「肉」癮起,好想去餐廳鋸下扒,大口大口咁放入好。不過來來去去食西餐牛扒都有點悶,可以試下位於銅鑼灣的沖繩過江龍「和牛88」,有多款石垣和牛菜式,可以一次過點幾款和牛菜式,價錢不算貴,小妹覺得回訪率頗高。步進店內的裝修擺設,以及牆上各款日本啤酒廣告的海報,都充滿住居酒屋的感覺。菜式部份分為沙律、小食、和牛刺身/壽司、黑毛和牛扒、鍋物/煮物、飯/麵、湯和甜品等,選擇都頗多。關西風汁煮牛筋 $48呢碟汁煮牛筋同男人不約而同都覺得好爭食,牛筋憫得腍之餘仲富有咬感,當中仲有埋煙韌既蒟蒻,個汁好惹味,拌飯食一流!和牛海膽三文魚籽細卷 $78一碟六件既細燒上都放有和牛,面頭再加上三文魚籽或海膽,有兩款選擇,兩款都食到和牛既牛味,海膽味道不算很鮮甜,不過還可以,這價錢可以接受。薄燒和牛壽司 $58當日新鮮運到既和牛,整片和牛佈滿均勻白色的油花,一整片覆蓋住著小小的壽司飯。店員送上後,會問你要幾成熟,即席係你面前灸燒,影完相好快快食喇!入口滿咀油香四溢,有入口即溶感。如果牛味再重少少會更正,雖

關西風汁煮牛筋

關西風汁煮牛筋 $48
和牛海膽三文魚籽細卷

和牛海膽三文魚籽細卷 $78

薄燒和牛壽司 $58
當日新鮮運到既和牛,整片和牛佈滿均勻白色的油花,一整片覆蓋住著小小的壽司飯。店員送上後,會問你要幾成熟,即席係你面前灸燒,影完相好快快食喇!入口滿咀油香四溢,有入口即溶感。如果牛味再重少少會更正,雖然而家已經令我很回味,加埋少少蔥花同蒜泥一齊食仲香
和牛88火焰牛扒

和牛88火焰牛扒 $288
叫呢個火焰牛扒記住要拎定相機手機,拍底火焰紅紅既一面。交低左叫男人幫我用手機拍,佢竟然禁錯掣,咩都拍唔到~ 吼!!

牛扒揀左要五成熟,牛扒比大火灼過後,咬落肉質爽口、鬆化,中間仲保持到粉嫩肉質,仲有肉汁咇出黎。咀嚼中牛味夠重,小妹覺得好好食。
和牛拖羅生雞蛋拌飯

和牛拖羅生雞蛋拌飯 $100
一圈青蔥、一圈和牛拖羅,中間係生雞蛋同上面既紫菜絲,砌成賣相靚靚既和牛拖羅拌飯,見到都吸引。店員建議加埋醬油拌均一齊食更佳,由於小妹唔食生雞蛋,所以事先拎開再拌均。成個飯食落真係夠晒惹味,有青蔥既香味,仲食到明顯突出既和牛味,但又唔會覺得陣味好”生”,三扒兩撥就清晒成個飯,當然加埋雞蛋口感上又會再更加滑。

建議呢個飯可以兩人分享,再食埋火焰牛扒同和牛壽司已經好滿足。
關西風汁煮牛筋
和牛88火焰牛扒
和牛拖羅生雞蛋拌飯
  • 薄燒和牛壽司
2018-02-16 174 浏览
又係我大食妹帶大家食好野時間,今次介紹一間係專食和牛位於銅鑼灣既店鋪,叫做和牛88。和牛鵝肝壽司:用上日本既新鮮和牛來燒製,所以食落同普通牛肉,係有很大既分別,食落牛味很濃,肉質鮮滑,加上鵝肝油份十足,入口有即溶之口感,兩者一齊食齊生化學作用,絕對係必叫既和牛壽司之一。和牛磨菇炒飯:用上和牛切片既炒飯,食落真係好有富貴人家感覺,將和牛切片黎後,令到和牛更加嫩口,加上醬汁去炒,牛肉味道滲入飯中,令到米與米之間都有著和牛的牛肉味道,加上磨菇新鮮,食落很有咬口,真係一定要食既炒飯。今次,我大食妹俾4個大食指數,因為這裡食物品質很高,用料上盛,食落很有日本水準,加上氣氛又好,朋友聚會又多一個好既選擇。

2017-12-10
2018-02-16 172 浏览
最近知道銅鑼灣開左間好正既食和牛樓上鋪,叫和牛88,所以今晚特意去試一試佢地出名既和牛。和牛三文魚子細卷:用上正宗A5和牛包入壽司內卷起,再係面放上大大粒既日本三文魚子,一入口三文魚子破口既感覺,油份從口中散發,食到三文魚子既深海味道,加上和牛肉質鮮嫩,肉味十足,牛肉味亦都十分濃,實在係不可不食既卷物。西冷牛扒:叫左塊雪花A5和牛試下,叫了7成熟,食落牛肉肉質彈牙,面既雪花亦都花佈得十分平均,而且燒得非常合時,唔會燒得太老,所以食落保持到牛肉本身既鮮嫩,加上醬汁十分好食,兩者絕對係絕配。總括來說,這裡環境十分舒適,充滿日式風味,而且店員招待十分好,食物價錢又公道,絕對係喜歡食和牛既朋友必去之地。

2017-12-10
2018-02-12 127 浏览
($)1314情蜜意8道套餐😍 情人節當日要食團年飯所以同女朋友預早慶祝👿 (😭銀包又穿洞)表示所有情人節套餐都係呃錢, 但食完呢個套餐之後, 覺得1314蚊係絕對物有所值😍😍皆因好足料😢好好味😢好味到每食一啖都係幸福嘅感覺😢呢個餐有:- 帶子甜蝦他他(x2)甜蝦切粒, 上面一層, 中間又夾一層, 味道好鮮甜好新鮮。😍頭盤嚟講好醒胃。- 燒牛肉沙律 沙律個sauce有少少芥辣味, 好醒胃。燒和牛為道菜畫龍點精❤- 法式濃湯白菜卷濃湯真係好鮮甜濃郁, 唔係味精嘅味可以比😍一咬落去原來有肉。呢舊肉喺成個餐嚟講算係最一般之作, 可幸個濃湯加返分。- 蟹膏甲羅燒 (x2)好多蟹肉好足料, 女朋友最中意食呢個。撈埋上面個忌廉醬, 食到佢好開心😈- 雪葩(x2)因為蟹膏甲羅燒味道較濃, 所以之後到菜係呢個雪葩, 本身以為只係普通嘅雪糕, 一食落去原來係柚子味😍酸酸甜甜又有柚仔喺度, 好清新❤畫風一轉好舒服。- 薄切和牛壽司(x2)侍應喺你面前燒, 塊牛嘅肉汁滲透左喺啲飯到❤唔捨得將塊牛同舊飯一齊食, 先食左牛先😍和牛脂肪比例較高, 相對上肉味較淡, 食落塊牛漸漸融化喺口中。好靚- 鐵板龍蝦拌和牛西
($)1314[農]情蜜意8道套餐😍 情人節當日要食團年飯所以同女朋友預早慶祝👿 (😭銀包又穿洞)

呢個餐有:
- 帶子甜蝦他他(x2)

- 燒牛肉沙律

- 法式濃湯白菜卷
濃湯真係好鮮甜濃郁, 唔係味精嘅味可以比😍

- 蟹膏甲羅燒 (x2)

- 雪葩(x2)

- 薄切和牛壽司(x2)

好靚

- 鐵板龍蝦拌和牛西冷扒
龍蝦係一般料。

叫左5成熟, 佢突登喺扒下面擺啲洋蔥, 咁塊扒就唔會越擺越熟😍

- 抹茶流心心太軟蛋糕(x2)
最尾食埋甜品就lam lam脷

2018-02-12 151 浏览
早幾個月前同太座係日本番黎,佢一直對日本既和牛念念不忘所以搵左好耐之後,我擇左和牛88同佢慶祝情人節,諗住比個小surprise 比佢。今次就試左佢地既情人節套餐-- "龍"情蜜意8道全餐。先講感受,和牛88絕對無改錯名,佢地既和牛真係有質素,係香港絕對數一數二。今日食既菜入面,只要係同和牛有關我都覺得好好味。其他既對比下就正正常常啦~ Entree 佢對出左燒牛肉沙律同帶子甜蝦。先講沙律,啲蔬菜好新鮮,佩上和牛,係一個相當出色既entree. 至於帶子甜蝦,,兩樣都好新鮮。再黎係濃味蟹膏甲羅燒,我個人就比較重口味,所以好中意。太太話有啲太濃味,好采有cream,令佢都好易口。食完濃味蟹膏,出左雪葩比我。唔好睇小呢個奇貌不揚既小雪葩,佢係成餐飯既轉捩點!!!!!! 不得了。非常fresh,為之後既和牛好好鋪路。本身我仲驚啲蟹膏味太濃,好彩有雪葩吊一吊味。我敢講句,豪無破綻。再黎係我今晚最中意既菜式---薄切和牛壽司,薄薄一片,即叫即燒,燒走左少少肥膏之後令塊和牛更香,將葱及蒜一同卷住飯團及和牛吃, 味道相當好, 入口即溶。不得了! 之後終於到主菜啦,和牛係絕對既五星,咬落去啲肉汁湧哂出
早幾個月前同太座係日本番黎,佢一直對日本既和牛念念不忘

之後終於到主菜啦,和牛係絕對既五星,咬落去啲肉汁湧哂出黎。絕對唔係平時啲Angus/ Prime 可以比媲美。但龍蝦就相對起上黎就少少被比下去。下次可能剩係出牛扒就ok lu~
最後既Dessert presentation 係唔錯既,但如果佩雪糕就更好。(太太仲特登同經理提意左... 哈,希望可以有雪糕啦!)
帶子甜蝦他他
蟹膏甲羅燒
雪葩
薄切和牛壽司
鐵板龍蝦拌和牛西冷扒
​ 我同屋企人都好鐘意食牛,係網上面見到呢間銅鑼灣和牛88開張冇耐, 餐牌十分吸引,於是今日下午就黎一試高下! 一上到就見到濃厚嘅日式裝修,一入到去師傅都係用日文同我地打招呼, 而且係日本師傅,令到我更加期待食到正宗日式和牛料理! 行入少少仲見到有私人房間,一班朋友一齊聚餐就最適合。 餐牌有各種類既牛肉同和牛刺身,我哋首先嗌咗個芝士豆腐, 芝士味濃郁配搭清新嘅豆腐,配上自家製醬油,微咸而不膩。 另外嗌咗個炸牛蒡條,第一次食炸牛蒡條,覺得味道十分新鮮, 炸粉唔會太厚,外層爽脆,裏面非常爽口。 而燒和牛沙律味道十分清新,入面有五塊左右嘅和牛薄片, 一啲都唔韌,薄片嘅牛肉味道已經十分濃郁, 同淋上沙律醬既新鮮蔬菜、車厘茄嘅味道好夾! 最後重頭戲上枱了,呢個鐵板王者三食係招牌菜,賣相勁吸引! 裏面有鹿兒島和牛、本部牛及石垣牛,總共有成300g! 首先品嘗既係中間既石垣牛,石垣牛食落非常香,一入口, 牛既油香味就湧哂出黎,呢一款牛嘅脂肪就比較多。 然後就係最右邊既鹿兒島和牛,和牛肉質比較鮮嫩, 入口即溶,脂肪分布最靚,而且牛味岩岩好而帶有少許牛酥味。 最後食嘅係最左邊既本部牛,本部牛肉質

餐牌十分吸引,於是今日下午就黎一試高下!

而且係日本師傅,令到我更加期待食到正宗日式和牛料理!

行入少少仲見到有私人房間,一班朋友一齊聚餐就最適合。

餐牌有各種類既牛肉同和牛刺身,我哋首先嗌咗個芝士豆腐,
芝士味濃郁配搭清新嘅豆腐,配上自家製醬油,微咸而不膩。

另外嗌咗個炸牛蒡條,第一次食炸牛蒡條,覺得味道十分新鮮,
炸粉唔會太厚,外層爽脆,裏面非常爽口。

而燒和牛沙律味道十分清新,入面有五塊左右嘅和牛薄片,
一啲都唔韌,薄片嘅牛肉味道已經十分濃郁,
同淋上沙律醬既新鮮蔬菜、車厘茄嘅味道好夾!

最後重頭戲上枱了,呢個鐵板王者三食係招牌菜,賣相勁吸引!
裏面有鹿兒島和牛、本部牛及石垣牛,總共有成300g!

首先品嘗既係中間既石垣牛,石垣牛食落非常香,一入口,
牛既油香味就湧哂出黎,呢一款牛嘅脂肪就比較多。

然後就係最右邊既鹿兒島和牛,和牛肉質比較鮮嫩,
入口即溶,脂肪分布最靚,而且牛味岩岩好而帶有少許牛酥味。

最後食嘅係最左邊既本部牛,本部牛肉質比較結實,
而且非常多汁,係呢三款入面最濃牛味既。

另外仲嗌左個豚肉和牛火鍋,新鮮嘅肉質,
配上特製芝麻醬,更顯牛肉鮮味。

除此之外,叫左廚師精選五款壽司拼盤,
本身以為生食和牛味道會好腥,但配上醬油和芥末,
一啲都唔會覺得腥而且更加食得出新鮮食材的味道,正!

最後嗌咗杯提子乳酸梳打,酸酸甜甜,而且甜度啱啱好,十分開胃!

總括而言,呢間店嘅和牛十分好味,材料新鮮,性價比高!

和牛88
銅鑼灣登龍街28號永光中心13樓
2018-02-06 105 浏览
​ 裝潢十分有日本風味,亦播著日本歌, 碗碗碟碟都好有日本的精緻感覺,連菜單設計都不放過, 一入到這間餐廳,仿佛身處在日本,😍日本迷一定更加要來這個餐廳。 前菜我最喜歡炸牛篣,想吃完又食,好有咬勁, 感覺像吃炸薯條,但內裡的質感卻十分彈牙。 又像薯條又像魷魚鬚,不過大家都知牛篣益處好多, 所以食多了都不會怕肥,正丫! 另外,還有芝士豆腐很重芝士味,很滑口,細細份作為前菜還不錯。 名古屋的金蛋第一次見,打破金色的蛋殼放入口,很新奇。 主菜有三款鐵板燒牛,當中我最愛石垣牛, 入口即溶的感覺,想找一個那麼好吃的牛肉,真是可遇不可求, 我是第一次食三款牛,黑牛的肥膏很多,很有口感。 肉在肥膏與肥膏之間,很有牛味,主要食肥膏。 本部牛有咬口,肉的量較多,而且很有肉感,一咬很多牛汁岀來。 打邊爐牛配芝麻醬一流,一盤牛的選擇可以嘗試不同的牛款。 只要滾十多廿秒就能速吃。而且牛肉不厚,容易入口。更提供甜酸醬及芝麻醬。 廁所值得一讚,十分之乾淨,一直我都認為廁所的環境都可以反映到廁所的環境, 每一次我去餐廳吃飯,都好擔心廁所十分惡劣,但這一間完全沒有這個問題。 總括而言,這間餐廳

裝潢十分有日本風味,亦播著日本歌,
碗碗碟碟都好有日本的精緻感覺,連菜單設計都不放過,

前菜我最喜歡炸牛篣,想吃完又食,好有咬勁,
感覺像吃炸薯條,但內裡的質感卻十分彈牙。
又像薯條又像魷魚鬚,不過大家都知牛篣益處好多,
所以食多了都不會怕肥,正丫!

名古屋的金蛋第一次見,打破金色的蛋殼放入口,很新奇。

主菜有三款鐵板燒牛,當中我最愛石垣牛,
入口即溶的感覺,想找一個那麼好吃的牛肉,真是可遇不可求,
我是第一次食三款牛,黑牛的肥膏很多,很有口感。
肉在肥膏與肥膏之間,很有牛味,主要食肥膏。
本部牛有咬口,肉的量較多,而且很有肉感,一咬很多牛汁岀來。

打邊爐牛配芝麻醬一流,一盤牛的選擇可以嘗試不同的牛款。

總括而言,這間餐廳不錯值得一試。
去完北海道返黎之後,除左掛住果度既風景之外,最掛住既就係果度既美食。聽朋友講登龍街呢度開左間好高質既和牛,仲話可以媲美日本tim。我就懷住尚且一試既心態黎到,不過完真係有極大驚喜啊。一打開本menu,圖文並茂好清楚,不過我就樣樣都想食,咁就叫朋友渣主意揀野食啦。樣樣食物黎到既賣相都好吸引啊:呢舊睇落好似普通豆腐既野,原來係芝士豆腐黎嫁,食落有d似雪糕,但又有極重芝士味同少少豆腐味,絕對岩哂鍾意食芝士既人呀。呢個廚師精選五款壽司拼盤,係日日唔同嫁。睇下當日邊款食材比較新鮮而定既。咁今次我就試左我最愛既和牛海膽壽司。上面鋪滿海膽一d都唔小氣呀,主角和牛都非常有牛味,仲有少少入口即溶tim 。最想要介紹既就係呢個,鐵板皇者和牛三食!有三種唔同既牛,石垣牛,鹿兒島牛,本部牛,每款都各有特色。而我最鍾意既就係石垣牛,因為咬落勁香勁多肉汁,又唔會太瘦唔會太肥。 呢個鐵板比起我係北海道食既仲要好食啊!本來以為呢個日本產和牛壽喜燒,會係普通既shabushabu,原來都好有驚喜呀。睇下呢碟牛肉係咪超靚呢,廚師好有心機咁將牛肉豚肉砌成玫瑰花,真係唔捨得食啊。呢間餐廳食物一流,而且環境又日本風,真係非常值

樣樣食物黎到既賣相都好吸引啊:

最想要介紹既就係呢個,鐵板皇者和牛三食!

呢間餐廳食物一流,而且環境又日本風,真係非常值得推介呀。
2018-02-05 120 浏览
登龍街多好嘢食係香港人都知,今日就同朋友試下呢間和牛係咪傳說中咁好食。舖頭日式裝修,有卡位、和式包廂,地方寬敞、坐得舒適。餐牌好豐富、精美,仲有中英日三個語言,主打嘅和牛以各種烹調方法分類而且仲全部附有相片。先叫咗前菜──自家製芝士豆腐($68),一入口芝士味撲鼻而來,非常重芝士味,另外配有䓤花、芥末,口味多層次又有特色。另一道前菜──南蠻炸雞拌島豆腐他他醬($68),炸雞嫩滑香口,配埋富有豆香嘅他他醬,唔會油膩之餘好開胃。然後食咗廚師精選五款壽司拼盤($198),今日嘅精選有和牛海膽、赤身、大拖羅、薄燒,拖羅油脂比例高、入口即溶,赤身就較有口感、肉味濃,件件和牛都真材實料,好有質感。啱晒一班朋友叫,各取所好。跟住就到店內推介嘅鐵板皇者和牛三食($588),分別有鹿兒島、沖繩本部同石垣牛。上枱大概五成熟,肉汁豐富、肉味濃郁,三個產地嘅牛不相伯眾、同樣出色。和牛火鍋追加日本產豬肉($280+78),和牛雪花分佈得好靚,依舊係入口即溶,同平時火鍋嘅肥牛無得比。最後食埋個燒和牛蓋飯($188),用嘅係牛腿肉,煎到大概三成熟,肉色紅嫩、脂肪較少、軟腍,配埋溫泉蛋、沙律醬,好夠鮮味、清新、肉味濃

係入口即溶,同平時火鍋嘅肥牛無得比。

最後食埋個燒和牛蓋飯($188),用嘅係牛腿肉,煎到大概三成熟,肉色紅嫩、脂肪較少、軟腍,配埋溫泉蛋、沙律醬,好夠鮮味、清新、肉味濃郁。

整體嚟講,和牛88果然名不虛傳,將和牛每個部位都發揮得淋漓盡致、值得一試。
2018-02-05 99 浏览
今日朋友同我慶祝生日,佢話要同我去食好嘢,咁我更係話好啦,心諗又唔係我俾錢,哈!一於食窮佢。朋友神神秘秘又冇同我講定去邊間食,我連食評都冇得check嘅情況低下,被帶到去銅鑼灣一間食和牛嘅餐廳,係樓下睇水牌嘅時候仲以為係平時食開果啲日本料理,點知後來先知朋友冇老點我。先講氣氛,依間餐廳嘅佈置有少少似日本嘅居酒屋feel,裝修好新,除咗散枱,亦有卡位,加上見到有好多日本人幫襯,有一刻真係以為自己去左東京。好快坐低,侍應殷勤地俾左個餐牌我哋睇,但係朋友話唔駛睇,佢已經預先落左嘢食啦,話包我鍾意咁話。咁OK啦,見佢咁有信心,我就剩係叫左杯梅酒飲吓就算。吹左一陣水,啲嘢食黎啦!首先黎嘅係頭盤,侍應介紹依個叫芝士豆腐,可以點埋個醬汁一齊食。第一啖食落都覺得幾特別吓,豆腐同芝士嘅比例適中,濃味得黎又食到豆腐嘅口感,好開胃嘅一道菜。之後再上另一個頭盤,叫煙燻金蛋,哈哈!唔食,剩睇賣相都贏啦,真係成隻金色,令我突然間諗起細細個讀過個故仔入面果隻會生金蛋嘅雞,冇辦法唔揸起佢影返張相擺上facebook呃like。去掉金色殼,裏面係燻蛋,食落味道十足,抵讚!本來以為到主菜出場,點知原來啲頭盤都未出哂,仲一

本來以為到主菜出場,點知原來啲頭盤都未出哂,仲一黎兩碟,一個係和牛沙律,而另一個係炸牛膀。先講個沙律,面
頭啲和牛大大塊,食落去同平時啲燒牛肉比,和牛啲質感同味道都可以話有過之而無不及,沙律菜亦都好新鮮,我哋好快就清哂成碗。至於炸牛膀,我平時比較少食,不過原來依種植物炸起上黎都真係幾香口,有少少似炸菇嘅味道,送酒一流。

食完哂啲前菜,終於黎主菜,先上嘅係以和牛為主題嘅壽司拼盤,直到依刻我朋友先開估,其實佢預先訂左個和牛套餐俾我,真係要多謝佢咁破費。講返個壽司拼盤,啲種類都幾多吓,有兩件胣羅,兩件和牛,之後係一件和牛鵝肝,同一件和牛海膽,最要提嘅係和牛鵝肝,依個真係超超好味,亦係超超邪惡嘅食物,和牛同鵝肝原來可以咁夾,我都真係第一次體驗到依種一啖落口嘅快感。

正當我仲係度回味緊件壽司嘅時候,我嘅眼球已經俾另一道要黎嘅餸完全吸引住,我諗我冇眼花,真係有成碟擺等好滿嘅鐵板牛放左係我面前,我差在未大叫,不過真係好震撼,我眼見面前有三種有哂標示嘅和牛,中間果隻,我之前係石桓食過,超正嘢,隔離有鹿兒島牛同本部牛。石桓牛,肉味同質感都係我最鍾意嘅,根本係完美嘅代表,冇嘢好講,我朋友就比較鍾意鹿兒島牛,因為鍾意佢入口即溶,容易上口嘅感覺。成過鐵板,我哋用左一分鐘欣賞,九秒九清場。

如果以為主菜上完嘅話,朋友你就太年青啦,因為之後再接上一鍋Sabu sabu,今次肉同樣有三種 :石桓,鹿兒,同豚肉。食完鐵板,再食火鍋,等你可以試真和牛不同嘅食法,當中蔬菜又可以令你覺得食得平衡返一啲,絕!

好啦,之後我問朋友,真係食完啦嘛?好飽呀大佬!佢竟然笑笑口話,未! 隨即又見到侍應再上多個菜,和-牛-飯!嘩!我今次真係叫左出嚟!點搞呀!?係咪好似去左飲咁,要最尾整返個粉麵飯先收得工!? 奇在我把口一路埋怨嘅時候,我隻手都真係好誠實咁係度夾緊啲和牛飯。。依餐和牛餐真係要俾個面介紹吓俾大家,唔係佢我都唔知我 嘅小宇宙係可以一路燃燒到枱面嘢食清哂為止。
2018-02-05 102 浏览
📍Causeway Bay, Hong Kong
Japanese / Wagyu Beef
$400-$800
🥩🔥Grilled Wagyu Slice 9/10
🥩🔥 Wagyu 88 fire steak 8/10
🍢 2 Kinds Deep Fried Fish Cakes 6/10
🥗🥜 Boiled Soybeans 6/10🍣Roasted Wagyu sushi, Lean meat sushi, preserved Wagyu. Wagyu Ootoro, Wagyu Salmon Roe sushi, Wagyu Sea Urchin Sushi. 5/10
📍Causeway Bay, Hong Kong
Japanese / Wagyu Beef
$400-$800
🥩🔥Grilled Wagyu Slice 9/10

🥩🔥 Wagyu 88 fire steak 8/10

🥗🥜 Boiled Soybeans 6/10

💡Taste :I would highly recommend the grilled Wagyu slice, the excitement of watching your Wagyu get cooked adds the extra factor addition to the mouth watering Wagyu. My second recommendation would be the sea urchin Wagyu, this dish was appetising and refreshing. The next dish worth trying is the fire steak! Cooked perfectly! From a fresh selection of Wagyu beef to choose from, there was just too much tendon in the Wagyu making it extremely chewy and unable to eat; especially in the raw Wagyu sushi selection.
The rest of the menu was not particularly good quality or flavourful - I would not consider it value for money.
💡Environment & Service: a small restaurant in the heart of Causeway Bay. The service was personalised and friendly. I would consider this a friendly atmosphere