2018-03-08 1213 浏览
為石垣牛而來,知道係呢度獨家的,係坊間少見,咁有特色就要黎試一試。食飯期間不斷聽到有人日文交流,原來主廚係日藉的,而且很多日本人來光顧,感覺相當地道。小店環境舒適,有卡位,也有大房。店員會先奉上熱毛巾擦手。前菜有海藻和蟹肉,酸味味,幾開胃,蟹肉鮮味。日本產黑毛和牛寿司盛合5種($198) 燒和牛、和牛赤身、和牛大拖羅、和牛鵝肝、和牛海瞻壽司,每一件壽司都係藝術,再用完美的碟盛載,可見日本人對食材和器皿配搭的講究。海膽口感好rich,同和牛mix埋,整體口感好creamy,連飯都好好味,幸福的味道。半熟slow cook和牛加少許生葱花,味帶少少辛口,加添層次。赤牛有嚼勁,牛味鮮,非常有quality。大拖羅雪花分佈均勻,口感十分肥美。鵝肝好香,加埋和牛一齊食,好食到飛起,感覺有如進入仙境。日本產豬肉煙肉拌波菜沙律($98),不規則的大碗好靚,材料有煙肉粒、mushroom、車厘茄、葱絲和菠菜,配fruity dressing果味清新,煙肉粒口感扎實,食材新鮮,很美味。八重島炒麵($128),和牛大大塊,油份充足,加入醬汁烹調很惹味,麵質係拉麵口感,富有彈性,配生蘿蔔蓉、洋蔥和白芝麻,有

小店環境舒適,有卡位,也有大房。店員會先奉上熱毛巾擦手。

前菜有海藻和蟹肉,酸味味,幾開胃,蟹肉鮮味。

赤牛有嚼勁,牛味鮮,非常有quality。

大拖羅雪花分佈均勻,口感十分肥美。

鵝肝好香,加埋和牛一齊食,好食到飛起,感覺有如進入仙境。

八重島炒麵($128),和牛大大塊,油份充足,加入醬汁烹調很惹味,麵質係拉麵口感,富有彈性,配生蘿蔔蓉、洋蔥和白芝麻,有D大阪的味道,加左紫蘇葉有種特別的味道,感覺幾新鮮。

沖繩最矝貴又最出名的石垣牛($388)一定要食,嫩紅色的石垣牛,見到已經流晒口水。石垣牛的三個部位,有西冷、牛柳和後腿肉,配菜有蘿蔔、南瓜、青豆和薯條,平衡返蔬菜和肉肉。醬油蘿蔔甜甜地,南瓜質地好容,豆爽脆,薯條點蒜蓉醬超好味。

有三款sauce可以試下,蒜蓉醬甜甜地、A1醬味似喼汁和雪塩。

基本上石垣牛已調味,試完真味可再試其他口味,個人推介Okinawa的蒜蓉醬。

附上熱石,如果覺得石垣牛太生,可以自行加熱。

後腿肉: 運動位多,所以肉質較有嚼勁,比較少脂肪。

牛柳: 嫩滑非常,油脂適中,牛味出眾。

西冷: 肥美juicy,只融喺口,大滿足。

Asian beauty ($35) 入面加左橙汁和沖繩特產的花做ingredient,唔太甜,味道不錯,值得試!

Okinawa lime juice ($35)的青檸味濃郁,一D都唔artifical,鮮味十足。

順帶一提,廁所備有潄口水、膠杯、棉花棒、香水,相當貼心。