2020-03-04 4441 瀏覽
農曆新年嗰排,屈得係屋企太耐,同女朋友去咗南丫島行山,之後就過咗尖沙咀食火鍋。一入到去,餐廳唔算太多人,但反而冇平時咁人迫人坐得仲舒服左。今次老闆親自招呼我哋,推介左個海鮮餐俾我哋,仲有自己落手落腳幫我地蒸海鮮。今次嘅海鮮餐包括鮑魚,海蝦,蚌等等,我見材料都非常新鮮,食落去好Juicy,有咬口。我自己其實非常鍾意食海鮮火鍋,因為佢最能夠帶出海鮮嘅鮮味,去到最尾海鮮嘅精華仲會滴落去下邊嘅粥底入邊,煮埋個粥食簡直係一流。雖然呢排大家可能都唔係咁想去食火鍋,但我又覺得只要注意個人衛生的話,食火鍋應該都冇大問題嘅。

2020-03-04 2348 瀏覽
朋友推介尖沙咀呢間有蒸氣,咁啱今日客人比較少,所以店員招呼都好好,每一碟都會幫我地處理,調校好時間同埋收碟嗰啲。叫咗呢個二人餐,揀咗個最平嘅餐,食物選擇唔係太多,有七款海鮮,兩款丸,同埋一款菜,盛惠每位328加一。沙包蜆好細隻,而且得幾隻,好彩冇沙。日本元貝都係比較細隻,味道都算幾清淡,得少少鮮甜,係比較高質嘅海鮮。薑蔥蒸鮮魷好味喎!好濃海水味,而且質感非常之好,第一次食咁好味嘅蒸魷魚,可惜唔係個餐單入面。美國桶蠔一人一隻,都幾大隻,蠔味唔太出,唔會有腥味,不過都唔算好出色。大連鮑魚蒸咗之後好細隻,加咗啲蟲草花上去但係冇乜味,蒸得有啲耐所以非常之韌。金銀蒜蒸勝瓜以為有咁多蒜應該好濃味,點知都係還好,好在勝瓜本身甜。手剁豬肉丸同手剁墨魚丸一人兩細粒,都幾彈牙同埋食得出係正宗手剁,唔錯。湯底揀咗鮮螺竹絲雞,雞同埋螺頭都係非常之細件,亦飲唔到應有嘅味,原本以為會吸收晒海鮮嘅精華,但係飲唔到海鮮嘅清甜,完全唔知發生咩事。最後食完好肚餓,份量太少,呢間野嘅調味都係比較清淡,價錢算偏貴,環境還可以,食材都係中規中矩。

沙包蜆好細隻,而且得幾隻,好彩冇沙。

2020-02-22 1511 瀏覽
尖沙嘴去了這麼多年,都沒有走進這條小巷來覓食,這次我發現這裡有我想吃很久的海鮮蒸氣火鍋,馬上要來試一下。餐廳很大,但是桌子不多,因為每張桌子都很大,中間放了一個大大的蒸鍋,而且每位客人都有很寬敞的位子,令人坐得很舒服。前菜有脆花生和麻辣青瓜,份量很多因為都用了小碗來裝。麻辣青瓜很好吃,相對偏辣;花生用了鹽炒,可以在等待海鮮熟的時候吃一兩口。一開始會先附上火鍋醬料讓我們自己調配,有豉油、蒜蓉、炸蒜、蔥、辣椒這些基本配料。🍽沙包蜆+鮑魚沙包蜆超級鮮甜,吃得時候一定要這個連殼拿起來,然後將肉和湯汁一齊吸進口裡。完全不會有沙,而且清蒸能帶出它的鮮味。鮑魚比想像中大塊,沒有切成小件所以可以一口把整個鮑魚吃進去,很滿足。🍽海中蝦每人有兩串蝦,本來以為去殼會很麻煩,但是因為整得剛好的關係,蝦殼超離肉,基本上一咬就可以把整個蝦殼咬下來,很方便。蝦很大隻,啖啖肉,肉質彈牙,蝦味重。🍽蒜蓉粉絲帶子吃海鮮不能少的一定是蒜蓉粉絲蒸帶子。這裡的蒜蓉很多,連著粉絲和帶子一齊去下去很鮮,最重要的是這裡的帶子有我最喜歡的帶子裙邊,是其他餐廳都沒有的部位!咬下去脆脆的很好吃。🍽桶蠔這個美國桶蠔也是不能錯過,一端上來的時

🍽沙包蜆+鮑魚

🍽海中蝦

🍽蒜蓉粉絲帶子

🍽桶蠔
這個美國桶蠔也是不能錯過,一端上來的時候就被它的size嚇到,因為真的很大隻跟很肥美。跟平常吃生蠔不同,蒸過的好像少了海水味,但是多了一種鮮,而且因為很厚身所以咬下去都很有質感。

🍽姜蔥蒸鮮魷+勝瓜
一大盤魷魚煮下去實在很滿足。魷魚雖然快熟,但是完全不會蒸得過熟,反而仍然彈牙。吃了那麼多海鮮就要吃菜去中和一下。

🍽手剁豬肉丸和墨魚丸
這個丸令人非常驚喜。真的是店家親自剁,因為裡面仍然吃得出新鮮豬肉和墨魚肉,完全沒有在外面餐廳吃過的。雖然沒有特別的調味,但是反而以新鮮制勝,而且肉質一流,比很多其他丸子彈牙。

🍽南瓜雞粥
我們選了南瓜雞粥底,一開始放了生菜料下去然後就靠各種海鮮的汁流下去,令它更鮮美。最後再煮多一會兒就可以吃啦!南瓜味十分出,而且整個粥的顏色也很美。粥煮得很綿,而且雞件也有每人2-3塊,南瓜跟雞的配搭就是無敵。一開始以為份量不會很多,但是最後我們兩個人一人可以喝到2-3碗粥,超飽肚的!

🍽芋頭西米露
當我們很飽的時候,竟然還有飯後甜品-芋頭西米露。我們當然不能錯過啦。這個不會只有死甜,淡淡的芋頭香配上西米露很好吃,是個意外的好ending!

最棒的當然是全程有很好的侍應幫我們逐樣海鮮放下去蒸,完全不用自己下手控制時間和火候。
2020-02-21 1019 瀏覽
同男朋友行完山,肚仔餓,經朋友介紹下喺尖沙咀試左一間石鍋海鮮。同粥底火鍋有啲似,但係佢就係全部蒸嘅,非常健康,一啲都唔熱氣!而且食材都非常新鮮。我哋叫咗個海鮮套餐,加瑤柱粥底。有海鮮有蔬菜仲有澱粉質,非常健康🥰最欣賞呢間餐廳就係服務非常好,每一樣海鮮佢都幫你計時。所以全部海鮮都整得啱啱好,唔會生,而且亦都唔會太熟,全部野都好有條理好整齊👍👍👍佢每一樣海鮮都非常新鮮,雖然一開始係有整咗一碟醬料,但係佢本身嘅海鮮已經好有味道,建議需要沾醬食,不然會破壞佢嘅鮮味。另外佢嘅手打丸都非常一流,非常彈牙,而且你食得出係真係自己手打,冇添加!總括而言一間非常有誠意同埋好健康嘅餐廳!之後有聚會一定會叫多啲朋友一齊嚟食

2020-02-13 768 瀏覽
係諾士彿臺上面原來有一條街有蠻多餐廳,今日帶住朋友黎試下近排好興既海鮮蒸氣火鍋。唔駛一大班人先食得,兩個人照樣可以食到新鮮既海鮮。餐廳很大,而且都有卡位比客人坐,私隱度都高d。當晚我地兩個人黎侍應都安排左一張大枱,坐得好舒服。我地叫左最基本既海鮮餐試下,因為都唔係好肚餓。餐前小碟有炒花生和麻辣青瓜,而且份量一點不少。仲會有火鍋醬料比我地,都係基本既豉油就蔥、蒜...因為海鮮本身好鮮,所以其實都唔需要太多醬料。我地揀左南瓜雞粥底,侍應會先將粥既材料放落去,一直煮到最尾再食。這裡的服務很好,一直會有專人幫手放海鮮,完全不用自己計時。鮑魚同沙包蜆很鮮甜,而且肉質飽滿。每人有2隻海蝦,因為蒸得熟的關係,蝦殼很離肉,非常容易剝開。蒜蓉粉絲蒸帶子不負眾望,蒜蓉和辣椒很吊味,而且帶子超大顆。很少會吃蒸蠔,沒想到雖然味道淡了,但是吃下去仍然很鮮味,而且本身很肥美,所以肉汁也很多。特別推介店家自己手打的豬肉丸和墨魚丸,和外面火鍋店吃的完全無唔同,墨魚唔會很假,吃得到粒粒新鮮墨魚肉,而且很彈牙。當然唔少得主角南瓜雞粥啦,吸收曬所有海鮮的精華後熬出來更加鮮甜。而且吃下去很綿,雖然一開始好像很少分量,但是最後

當然唔少得主角南瓜雞粥啦,吸收曬所有海鮮的精華後熬出來更加鮮甜。而且吃下去很綿,雖然一開始好像很少分量,但是最後每個人都能吃到2-3碗,超級飽!果然係要叫粥底,尼餐先算係美滿。
2020-02-04 193 瀏覽
2020年,大家最想要嘅當然係 身體健康,所以好朋友聚餐,選擇了海鮮蒸鍋。選擇好目標位置,喺open rice 碌碌有邊間好介紹,見到呢間評價不差,就試試。過完年,市道慘淡,以往要等位嘅尖沙咀都水靜鵝飛,上到去見得兩枱,初初都有d擔心。揀咗個餐,每位$528,有龍蝦,帶子,飽魚,蜆,蒸雞,再散嗌埋鑽石蜆,到最尾,飽到食唔曬個粥底,要打包走🤣🤣🤣海鮮真係夠新鮮,有機會嘅話,都會再嚟過。
海鮮真係夠新鮮,有機會嘅話,都會再嚟過。
2020-01-27 184 瀏覽
第二次食喇... 老友團年飯,食物保持水準 海鮮好新鮮 全餐都有人服侍 (不過有兩次慢左開蓋,扇貝老左)黑松露蒸蛋好好食,黑松露同蛋個味好夾,冬瓜湯底好好飲 越飲越鮮甜!
  • 黑松露蒸蛋
2020-01-20 129 瀏覽
This is my first time having a congee based hotpot, and here I was wondering how does that even work? Wouldn’t the congee just burn? But uneducated me didn’t know that for the hotpot portion, they just add the congee liquid so that it soaks up all the deliciousness from all the hotpot ingredients. And then at the end they add the actual congee and it makes for a flavourful bowl.We got the seafood congee set which included the congee base, crab and fish, 5 different seafoods, and 8 hotpot ingred

We got the seafood congee set which included the congee base, crab and fish, 5 different seafoods, and 8 hotpot ingredients of your choice.

We first got some corn, pumpkin and taros that we added to the congee base first to make it sweeter.

Then came the seafood ingredients. They had a sheet that told us how long we should leave each seafood in for the perfect cook time.

Afterwards we got all our hotpot ingredients. This part is just like regular hotpot.

After you are done with the hotpot, the soup base should be really flavourful and delicious. It should have the sweetness of the seafood and also have soaked up all the flavours of the hotpot ingredients.

This is the part where you add the rice part of the congee and cook it for a little bit more. It will then turn into delicious congee!!

2020-01-18 2945 瀏覽
前排聖誕節食得太多肥膩野啦,農曆新年前想食好啲又健康啲,所以食海鮮蒸氣鍋就啱晒,又有人服侍,每款食材都係逐個去整蒸,蒸熟左就即刻食得,唔怕嘢食會凍哂呀嘛今次Encore 再黎,食過覺得佢用料好新鮮,同埋呢度有幾間VIP房,啱晒一大班親朋戚友,盡情享受,唔怕影響到其他人,比人眼望望👀私隱度極高呢度除咗粥底之外仲可以選擇湯底,唔想食粥,試下湯都唔錯㗎叫左有蒸氣石鍋海鮮餐,今次就揀咗鮮響螺竹絲雞湯底,個湯滾起左,好香雞湯味另加必食~黑松露蒸蛋 - 蒸蛋滑嘟嘟,朋友食完都話正沙包蜆 - 無沙,鮮甜,時間剛好唔un竹串海中蝦 - 蝦好新鮮,肉質爽彈大連鮑魚 - 咬落好彈牙,鮮嫩鮮甜日本元貝轉左做帶子 - 因為元貝未返貨,就轉左帶子比我哋,不過一啲都唔差,帶子厚身爽口,加左蒜蓉粉絲辣椒絲清蒸美國桶蠔 - 濃厚既蠔味手剁豬肉丸及墨魚丸 - 好彈牙最後金銀蒜蓉勝瓜、薑蔥蒸鮮魷同集齊所有精華既湯,一個字

呢度除咗粥底之外仲可以選擇湯底,唔想食粥,試下湯都唔錯㗎

另加必食~
黑松露蒸蛋 - 蒸蛋滑嘟嘟,朋友食完都話正

沙包蜆 - 無沙,鮮甜,時間剛好唔un

竹串海中蝦 - 蝦好新鮮,肉質爽彈

大連鮑魚 - 咬落好彈牙,鮮嫩鮮甜

清蒸美國桶蠔 - 濃厚既蠔味

手剁豬肉丸及墨魚丸 - 好彈牙

最後金銀蒜蓉勝瓜、薑蔥蒸鮮魷同集齊所有精華既湯,一個字

2020-01-16 117 瀏覽
朋友成日都話想試下蒸海鮮,今日終於係工餘時間搵下去邊間好,搵下搵下就見到呢間有蒸氣蒸氣火鍋,咁岩呢間係公司附近所以放工就直接去左食,好彩我地都算早黎, 職員同我地講成日都爆場架, 好快就會無晒位,好在我地一放工就衝過黎咋!!之後一坐低我地就叫幾個set, 海鮮一上枱睇落都真係好新鮮,餐廳主要都係用新鮮貨,唔係下下都雪藏貨,而且店員都好細心咁我幫我地校好蒸嘅時間,務求入口果下食到最新鮮嘅原味!最令人印象深嘅係花甲,因為真係食得出原味, 果陣淡淡嘅咸味, 真係好小有機會食到!下次都會再黎食下
下次都會再黎食下
2020-01-09
  • 沙包蜆
2020-01-16 1368 瀏覽
新年快到,預早約好朋友早點食團年飯,選擇了尖沙咀的「有蒸氣」,地方有私隱度,首先奉上小食花生、醃青瓜,青瓜好爽、又辣又香,好開胃!有蒸氣石鍋海鮮餐選了$328/位套餐,2位起可選粥底或湯底,這個是鮮響螺竹絲雞湯,用料十足新鮮,湯滾後就傳來香濃螺味,然後就可以蒸食物。黑松露蒸蛋蒸蛋差不多熟的時候,就加上黑松露再蒸。蒸蛋上檯可以像啫喱般震,質感超滑溜,再加上黑松露點綴,有畫龍點睛的效果。沙包蜆,大隻新鮮,味道也是可口鮮甜。大連鮑魚,加上草蟲花再𠝹花蒸,幾入味,質感好豐厚,啖啖肉,好鮮味。竹串海中蝦,大隻,蝦肉彈牙鮮味。因為日本新年假期,由元貝轉為帶子,有辣椒蒜蓉粉絲蒸,帶子剛剛熟,有辣椒、蒜蓉帶出海鮮味。手剁豬肉丸及墨魚丸,兩款好彈牙,豬肉丸肉味好濃。清蒸美國桶蠔,大隻啖啖肉,質感好滑身,加薑絲蒸可辟走腥味。金銀蒜蓉勝瓜,勝瓜爽口鮮甜薑蔥蒸鮮魷,鮮魷彈牙,有薑蔥味好夾。最後當然是品嚐充滿海鮮精華、鮮甜味的鮮響螺竹絲雞湯作完美的結束。

有蒸氣石鍋海鮮餐
選了$328/位套餐,2位起

黑松露蒸蛋
蒸蛋差不多熟的時候,就加上黑松露再蒸。

沙包蜆,大隻新鮮,味道也是可口鮮甜。

竹串海中蝦,大隻,蝦肉彈牙鮮味。

手剁豬肉丸及墨魚丸,兩款好彈牙,豬肉丸肉味好濃。

清蒸美國桶蠔,大隻啖啖肉,質感好滑身,加薑絲蒸可辟走腥味。

金銀蒜蓉勝瓜,勝瓜爽口鮮甜
薑蔥蒸鮮魷,鮮魷彈牙,有薑蔥味好夾。

2020-01-16 91 瀏覽
今日係朋友生日,本來一開始想同佢食大排檔,但跟住搵搵下大排檔餐廳,就突然見到呢間有蒸氣, 跟住睇下啲評論再睇下啲相,感覺都幾唔錯, 就心諗今餐豪小小吧!不過話說餐廳畀到人一種私房菜嘅感覺,地方都算幾大下,而且裝修都好靚下,一入座就見到餐廳有幾大嘅魚池, 啲海鮮都好生猛下, 跟住同事好熱情咁同我地介紹野食, 跟住我地就叫左套餐,入邊有好多個矜貴嘅海魚,好似鮑魚,蟶子,海蝦,樣樣都幾新鮮,尤其海蝦,上枱嘅時候都仲係郁架,差啲嚇親。。。。不過總括黎講都係滿意,因為都比較小地方食野環境咁舒服!
不過總括黎講都係滿意,因為都比較小地方食野環境咁舒服!
2020-01-02
  • 蟲草花蒸鮑魚
  • 竹串海中蝦
2020-01-13 134 瀏覽
見今日天氣凍凍地 決定食同男朋友去食下蒸氣海鮮火鍋🥰🥰 一去到餐廳門口 reception就好快引領去座位到 餐廳位於天文台道 附近比較靜 遠離塵囂咁🥳感覺幾有私隱度 又唔似酒吧個邊咁鬼嘈😗餐廳提供左好多套餐選餐 諗左陣決定嗌牛肉海鮮餐食 因為有蟹食😍😍第一道菜就係黑松露蒸蛋 蛋好滑 蒸既時間岩岩好 加埋黑松露 超好食啊👍🏻👍🏻之後就食大連鮑魚同蟶子 超級新鮮👍🏻👍🏻又大隻 好好食啊然後就到我最愛既花蟹食🥳🥳大大隻 蟹肉又多 果然蒸蟹係最鮮甜 保留到最鮮既味道另外仲有蒸菜心食 本身以為會怪怪地 驚會冇味 但係一食落估唔到可以咁甜架d菜🥰🥰最尾所有既精華都落哂去粥底到🤤🤤所以粥底好鮮甜 另外餐廳最尾仲有芋頭西米露送 一樣都好好食☺️☺️想大讚既係全程海鮮餐都由侍應專人服侍 又定時幫我地換碟 另外就係海鮮好新鮮 初初仲以為會唔夠飽 點知最後飽到差d食唔哂😬 極力推薦比大家🤗

之後就食大連鮑魚同蟶子 超級新鮮👍🏻👍🏻又大隻 好好食啊

一直都冇試過係街到食蒸氣火鍋 成日聽人講蒸氣火鍋食海鮮好鮮甜好好食 今日咁岩行開尖沙咀 就決定去試一試🤤餐廳位於比較高既位置 遠離左尖沙咀鬧市 環境感覺幾好 幾有私隱度🥰上到餐廳之後決定嗌牛肉海鮮餐😜首先第一道菜就係黑松露蒸蛋 黑松露同蛋係絕配 黑松露好香 蒸蛋又好滑 控制蒸既時間好好👍🏻👍🏻之後就食花甲 花甲好新鮮 配埋小小醬油好好食依個套餐仲有大連鮑魚 都幾大隻又新鮮🤤🤤想再嗌多份黎食另外仲有花蟹食 比我想像中大隻 侍應仲好貼心咁比埋個夾我地食蟹😚最後仲有個粥底食 我地嗌左乾搖柱做配料 d海鮮既甜味浸哂落個粥到 清清地又有d甜味🥳總括來說 依間蒸氣海鮮火鍋用料新鮮 全部海鮮都好鮮甜 侍應既服務態度好好 全程都由佢地控制蒸既時間 唔驚會蒸到老哂🥳推薦比大家食啊依間 高質高質👍🏻👍🏻

之後就食花甲 花甲好新鮮 配埋小小醬油好好食

依個套餐仲有大連鮑魚 都幾大隻又新鮮🤤🤤想再嗌多份黎食

推薦比大家食啊依間 高質高質👍🏻👍🏻
2020-01-12 117 瀏覽
之前聽人講呢度定價有點貴,上網見到個menu既套餐唔多食物,但另一方面亦有講其實係好足夠。今日終於可以一試,便知好定壞!叫左平d既餐,雖然要328,一開始都覺得少少貴,但看到海鮮送到時,就立馬改觀,因為真係好好好新鮮,等我講下有咩海鮮。全程都會有專責既侍應全天侯幫助,其實咩都唔使做,齋望就食得!食過蒸氣火鍋既人都會知,首先選擇好個粥底先,去到最後所有海舛既精華都落哂去個粥度,我選擇了南瓜粥,因為想個粥甜d!一開始有蒸蛋,係一個小驚喜,蛋好滑,加上少少黑松露,立刻變得高級左。入正題,鮑魚,元貝,蠔,全部都好新鮮,剛巧老闆經過,佢話d海鮮成本絕對唔慳,蒸氣火鍋要配上最新鮮既食材,最簡單沒有調味,食出真味道。聽完之後,就覺得328其實都幾超值!最後個粥真係亮點,因為加上所有精華,就算唔加鹽,都已經好夠味!!

2019-06-02