2019-11-10 50 瀏覽
今日唔想係屋企食飯,就車出去食嘢。我好鐘意海鮮,但我從來都冇食過蒸氣海鮮喎,家姐推介呢間比我試下,喂好多名星去過讚口不絕,於是去試試。進入店內所以店員都很有善,服務好好,因為我第一次食唔知點咩好,之後店員推介左我地一個海鮮餐。 海鮮有鮑魚,花甲,扇貝,龍躉片,鮮牛肉,三點蟹,當然一定有粥底啦!大連鮑魚上有蟲草花,鮮甜爽口彈牙,2者都好襯。花甲很大粒,很清甜帶有海水味正招牌黑松露蒸水蛋,蒸得好滑嫩,配搭一流安格斯牛肉片,肉質鮮嫩多汁,不需調味。龍躉片,鮮嫩美味,入口即溶,加上龍躉皮充滿骨膠原,真材實料。扇貝,蒸得剛剛好,帶小小辣味特出扇貝鮮甜味。三點蟹肉質鮮嫩,如果可以大隻一陣就完美。最後到粥底,吸收所有嘅海鮮精華,特別甜美,加上煮左成個鐘粥特別軟綿綿。全程有專人幫我地煮,超貼心,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

大連鮑魚上有蟲草花,鮮甜爽口彈牙,2者都好襯。
花甲很大粒,很清甜帶有海水味正
招牌黑松露蒸水蛋,蒸得好滑嫩,配搭一流

安格斯牛肉片,肉質鮮嫩多汁,不需調味。

扇貝,蒸得剛剛好,帶小小辣味特出扇貝鮮甜味。

三點蟹肉質鮮嫩,如果可以大隻一陣就完美。

全程有專人幫我地煮,超貼心,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-11-07 42 瀏覽
突然之間好想食海鮮,朋友試過呢間蒸氣海鮮鍋都話好食😋,膽粗粗去試吓。店內環境雖然唔算好大,但坐落去都幾舒服。特別是店員好好禮貌,全程都唔洗我地自己整,坐係度就食得。我地點左蟹,龍躉片,扇貝,鮑魚,花甲,蟹,肉質新鮮鮮甜,蟹膏都算多,蟹不算太大隻,容易食。手打墨魚丸,爽口彈牙,真材實料。粥底吸收了所有海鮮🦞精華,非常清甜,加上煮咗成個鐘粥,粥食落去口感好綿綿。手打墨魚丸,最重要係個粥底。黑松露蒸蛋,蒸蛋很香滑配上黑松露增加味道層次感。扇貝,清甜鮮嫩,口感柔軟,粉絲吸晒海水味精華,令扇貝味道再提升。鮑魚,新鮮爽口彈牙,尚算合格龍躉片,非常嫩滑,入口即溶魚味十足,店員蒸嘅時間掌握得好好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蟹,肉質新鮮鮮甜,蟹膏都算多,蟹不算太大隻,容易食。手打墨魚丸,爽口彈牙,真材實料。粥底吸收了所有海鮮🦞精華,非常清甜,加上煮咗成個鐘粥,粥食落去口感好綿綿。

手打墨魚丸,爽口彈牙,真材實料。

黑松露蒸蛋,蒸蛋很香滑配上黑松露增加味道層次感。

鮑魚,新鮮爽口彈牙,尚算合格

蟹,肉質新鮮鮮甜,蟹膏都算多,蟹不算太大隻,容易食。

手打墨魚丸,爽口彈牙,真材實料。

2019-11-07 27 瀏覽
天氣涼了,約朋友食飯最好就係食蒸海鮮同埋打邊爐!一路食成個人都暖暖的我哋今晚食咗蒸氣海鮮餐,好豐富㗎一開始先食蒸蛋,呢個唔係普通嘅蒸蛋嚟㗎!係黑松露醬蒸蛋之後就到食海鮮啦~侍應會幫我地將海鮮放入個鍋蒸,較好時間,夠鐘就拎返出嚟俾我哋食,服務一流!海蝦同埋蜆都好鮮甜,每人每樣野都有兩件。紐西蘭蟶子都好好味,用料新鮮,肉質爽口大連鮑魚size略為細少少,一人一隻唔夠喉依家係食蟹嘅季節,花蟹都好肥美食完海鮮仲可以打邊爐!套餐已經包埋打邊爐材料,有菜、有肉、有丸!食到好飽好滿足

我哋今晚食咗蒸氣海鮮餐,好豐富㗎

一開始先食蒸蛋,呢個唔係普通嘅蒸蛋嚟㗎!

係黑松露醬蒸蛋

之後就到食海鮮啦~

海蝦同埋蜆都好鮮甜,每人每樣野都有兩件。

紐西蘭蟶子都好好味,用料新鮮,肉質爽口

大連鮑魚size略為細少少,一人一隻唔夠喉

依家係食蟹嘅季節,花蟹都好肥美

食完海鮮仲可以打邊爐!
套餐已經包埋打邊爐材料,有菜、有肉、有丸!食到好飽好滿足

2019-11-05
  • 黑松露蒸蛋
  • 紐西蘭蟶子
  • 竹串海中蝦
  • 手剁墨魚丸
2019-11-06 38 瀏覽
2個人$1,000蚊食左:-4隻蜆-2隻鮮鮑-2隻聖子-1隻三點蟹仔-4塊魚-4粒墨丸-6條芥蘭-2碗白粥質素仲要係好普通。服務係ok。大家自己決定黎唔黎食啦。
2個人$1,000蚊食左:
-4塊魚
-4粒墨丸
-6條芥蘭
-2碗白粥

質素仲要係好普通。
服務係ok。
大家自己決定黎唔黎食啦。
2019-11-05 25 瀏覽
今日難得有啲時間,諗住約朋友出黎食下野,但佢話呢排見涼左打左好多邊爐好熱氣,所以我地就決定黎食蒸海鮮!諗住健康啲因為方便,就揀左係尖沙咀😉其實附近都好多蒸海鮮,不過都係決定黎呢間有蒸氣,海鮮石鍋專門店食下(ps見佢寫專門店呀麻)就咁普普通通叫左個有蒸氣石鍋海鮮餐 外加佢地嘅招牌蒸蛋個蒸蛋好滑!加上小小黑松露係面,即刻好香!好好味呀呢個,果然係招牌子跟住啲海鮮款款都好新鮮,當中特別鐘意個海蝦,因為蝦肉真係好厚實,係新鮮蝦黎😍又大隻😗😗跟住隻蠔都好大隻😆😆無諗過haha有啲意外😝最後個粥底都幾綿滑 我地揀左乾瑤柱,不過海鮮味唔算濃 應該係啲海鮮冇乜膏掛不過我同我個fd都食到好滿足好飽,service都幾好!! 😍

就咁普普通通叫左個有蒸氣石鍋海鮮餐 外加佢地嘅招牌蒸蛋

跟住隻蠔都好大隻😆😆無諗過haha有啲意外😝

2019-11-05 24 瀏覽
蒸海鮮其實有左好耐🙈不過一直都未食過😖今日同朋友聚會就決定滿足下我嘅願望😆一入到餐廳,感覺好闊落😆門口有好多合照,感覺好似唔錯 啲人都幾nice, serve周到咁蒸海鮮點可以唔講海鮮!我地order左最普通嘅個個海鮮石鍋餐,但都已經食到我地個肚漲卜卜咁走🤣🤣我地嗌左2支啤酒飲下一開始有沙包蜆同埋鮑魚,佢地會幫你set 晒timer, 一夠鐘就會幫你上碟,仲會keep住幫你換碟👍👍個鮑魚蒸到岩岩好 一啲都唔會覺得老!講真係屋企蒸嘅話好易overcook, 但咁樣食就唔會,而日本元貝重蒜蓉味,個人鐘意蒜就覺得幾jeng然後有竹串海中蝦,蝦都好新鮮好彈牙 又大隻wor! 我同朋友都覺得幾唔錯美國桶蠔完全有意外,佢好大隻,越大隻其實蒸嘅難度越高,因為好易未熟透/過熟,不過好在食落係岩岩好,一啖咬落去幾滿足之後就有兩款丸,分別係手剁豬肉丸同埋墨魚丸,兩款都好彈牙💯最後有鮮魷同蒜蓉勝瓜 不過不失啦呢兩款佢可以揀粥底/湯底,咁我地一開始就揀左粥底,食埋就真係好飽啦!

我地嗌左2支啤酒飲下

之後就有兩款丸,分別係手剁豬肉丸同埋墨魚丸,兩款都好彈牙💯

最後有鮮魷同蒜蓉勝瓜 不過不失啦呢兩款

2019-11-04 22 瀏覽
最近愛上蒸鍋飯局,幾次與朋友都揀以海鮮蒸為主的餐廳,朋友試過旺角分店的有蒸氣火鍋,今晚碰巧大家又在尖沙咀,就決定了落腳餐廳有幾款套餐, 都是大路又多人中意食的; 先來有黑松露蒸蛋, 幾分鐘時間即時有得食, 熱辣辣的黑松露好香, 開了胃口; 沙蜆同元貝都鮮味; 有驚喜是鮑魚, 比想像中更彈牙;桶蠔肉夠厚海蝦有手掌的長好新鮮吃完海鮮就到飽肚的熱點, 有兩款丸, 薑蔥蒸鮮魷加上金銀蒜蒸勝瓜再加粥底, 天氣開始涼涼地, 食多點熱葷就剛剛好.

沙蜆同元貝都鮮味;

有驚喜是鮑魚, 比想像中更彈牙;

桶蠔肉夠厚

海蝦有手掌的長好新鮮

• 400
2019-11-04 11 瀏覽
平時好少食蒸氣海鮮,今次搞用新意思試一試,呢間聽講好多明星都黎食,咁一定好勁啦!一黎到裝修真係幾靚,有好多明星相貼係入口,更吸引我呢小食客黎食!呢度地邊好寛落,好多卡位,坐得好舒服!今次我地試左個最平嘅set,普通海鮮餐$328,揀左南瓜同雞嘅粥底!呢度有專人幫係較時間蒸海鮮再Service埋俾你,服務好到不得了!唔醒洗再自己睇每樣海鮮要蒸幾耐,可以坐定定等食!呢度啲海鮮都幾新鮮,好爽口,幾鮮甜,特別係鮑魚同埋蝦!好食到想再encore!唔好以為食蒸海鮮一定唔飽!佢個粥底都係一個重點,全部海鮮精華落曬入去,好鮮甜,好好味!每人都有2-3碗粥食!一定夠飽!
呢度地邊好寛落,好多卡位,坐得好舒服!
2019-11-03 25 瀏覽
講左好多次想食蒸氣鍋,但提議親d朋友都話下下要睇住時間,傾計都傾得吾順暢,咁啱搵到呢間,有service嘅蒸氣鍋餐廳,又約到志同道合嘅朋友,終於有機會食啦。👏👏佢位置都吾難搵,金巴利道直行,到天文台道轉上去,行前多小小就會見到佢個燈箱,同埋有職員喺樓下接待。一早book定7點,心急既我哋6:30已經去到😂好彩時間早可以安排到👏👏餐廳喺二樓,梯間仲好多裝飾同埋照片。餐廳安排左2-4人卡位比我哋,座位與座位嘅空間都幾大,幾夠私隱。望望餐牌,好,就叫個「有蒸氣石鍋海鮮餐」來嘆下先😋。落完order,喺等待食物送來既時間,侍應就比d火鍋配料比我地溝醬,期間佢地喺度準備好我地個蒸氣石鍋。溝溝下海鮮就送到,又幾有效率喎。一切準備就緒,海鮮出場啦👏,第一樣送來既係沙包蜆同鮑魚,第一次見蟲草菇蒸鮑魚,又幾夾,鮑魚本身好新鮮,蒸既時間又啱啱好,食起上嚟好彈牙。蜆肉脹卜卜,鮮味十足。係我哋食緊嘅時候,與此同時,職員已經蒸好第二樣啦!海中蝦同日本元貝,元貝好大隻,粉絲蒜蓉蒸永遠冇得輸。蒜味很香,味道好鮮甜,而且蒸得剛好,吾會過老。海中蝦好爽。美國桶蠔,冇咩調味料,只有薑絲,大大隻,一咬落去蠔本身嘅汁擁出嚟,

望望餐牌,好,就叫個「有蒸氣石鍋海鮮餐」來嘆下先😋。

美國桶蠔,冇咩調味料,只有薑絲,大大隻,一咬落去蠔本身嘅汁擁出嚟,口腔充滿着蠔嘅鮮甜味,而且啖啖肉😍

手剁豬肉丸同墨魚丸:墨魚丸爽口彈牙,咬落去仲有一粒粒嘅口感。豬肉丸爽爽地又有少少滑嘅口感,好得意。

薑蔥蒸鮮魷:估唔到佢有落埋豆卜,索哂薑蔥魷魚d汁,好鮮甜。魷魚都係彈牙嘅。

蒜蓉蒸勝瓜:呢個餸冇落調味料,只有蒜蓉,勝瓜就咁食會好普通而且冇味,點知加咗蒜蓉,唔單止幫助調味,更可以提鮮。又係完美組會合。

最後啦,當然係潛左係底好耐嘅粥啦。其實每次職員夾起海鮮俾我哋嘅時候,佢都會倒返海鮮本身嘅汁落個粥底度,所以呢個粥絕對係今晚所有海鮮嘅精華,好清甜,好鮮,每人可以食到兩碗,我食到唔想停😂

今餐食到我好飽,海鮮好新鮮,基本上自己配搭嘅醬都吾洗點乜制,剩係食佢啲鮮甜味已經好夠。

侍應好貼心,由頭到尾都唔需要我哋操心,佢哋會全程留意住個Timer,一響、侍應又會即刻出現,確保海鮮唔會過熟👍
2019-10-28
  • 金銀蒜蒸勝瓜
  • 竹串海中蝦
  • 蟲草花蒸鮑魚
2019-11-01 23 瀏覽
天氣突然轉涼, 晚飯改去食蒸海鮮鍋; 之前食過旺角的分店不錯, 今日改去尖沙咀食; 地點在諾士佛台後面, 比較靜, 而且車位較多; 大家坐下可以慢慢享受幾個女仔最怕選擇, 如果遂樣揀就一定永遠決定不了; 簡簡單單叫個套餐不用煩, 套餐有海中蝦, 美國桶蠔, 鮑魚, 日本元貝, 沙包蜆; 另外還有豬肉丸及墨魚丸, 再加上薑蔥蒸鮮魷及金銀蒜蒸勝瓜, 分量剛剛好; 海鮮即到即蒸, 尤其有店員幫手較準蒸煮時間, 一定不會過時; 基本海鮮由上枱到入口, 每樣都在十分鐘內便可以入口, 所以味道鮮且甜; 幾個女仔便可以輕鬆傾談, 不用怕會蒸煮過時, 真是懶人首選
2019-11-01 28 瀏覽
本來和同事下班打算去吃別家,結果關了,就試試這個,鮑魚,扇貝,蟶子都新鮮,不過並不肥,個頭都不算太大,椒鹽魷魚鬚,有點太鹹了,醬料野獸,緊喝水,糯米飯竟然意外好吃,推薦這個喔
今天慶祝朋友S生日,在黃店list千挑萬選了這蒸氣火鍋店。訂位後發現只是hearsay(在埋單時說一聲香港加油),已心感不妙。但我免卻麻煩沒有改地方😔到達後,感覺不到黃店影子,電視看tvb,有大量明星照...-有時候,吃飯是吃環境、吃風景。這次我本來是當吃支持黃色經濟圈的意義,所以貴一些本來也接受🤔 當意義沒有了,就有些失落...聽到其他食客和職員說是食評訂枱時,就懷疑openrice的食評孰真孰假🤔-不抵吃主要是項目太少,男孩子不夠飽。但平心而論,挑選套餐時已知項目數量🤭 茶芥每位$18 小食加了$40(提提大家: 埋單時要核對,我們不小心被點多了啤酒)但她們沒有切餅費,也沒有限時👍🏻-撇除價錢和份量,食物的質素也不算差,是新鮮的,職員掌握時間也精準👍🏻☝🏻時菜份量是最多的😂☝🏻粥也足夠每人一至兩碗
到達後,感覺不到黃店影子,電視看tvb,有大量明星照...
茶芥每位$18 小食加了$40
(提提大家: 埋單時要核對,我們不小心被點多了啤酒)

但她們沒有切餅費,也沒有限時👍🏻
大連鮑魚

時菜
  • 手剁豬肉丸及墨魚丸
  • 大連鮑魚
2019-10-27 21 瀏覽
今日朋友發起神經想食海鮮蒸鍋,所以小編就同朋友黎左尖沙咀既有蒸氣海鮮店到食,上次豪D食左個$428,今次就黎試下個平小小既$328拉。湯底揀左海底椰椰子雞湯,望住D湯好濃郁好清香既椰子雞咁倒左落個鍋到,之後就系面上蒸海鮮,等D鮮味既精華可以流落到湯底入邊最後先飲用。湯底到最後多左一份濃濃既鮮味,小編到而家都仲不停回味緊阿。-海鮮部分(沙包蜆、竹串海中蝦、大連鮑魚、日本元貝、清蒸美國桶蠔、薑蔥蒸鮮魷)沙包蜆食落無沙,小編最怕食到貝類既海鮮有沙,而有蒸氣系呢方面處理得十分好。鮑魚有細心位,除左表面加上左冬蟲草一齊蒸之外,鮑魚既「內藏」都清走埋。元貝用左大大粒配蒜蓉粉絲,蒜蓉味濃烈廉搭配,吾食吾得。-雜錦手打四寶丸小編甚少食丸類,但手打丸系一樣小編抗拒吾到既美食,有蒸氣既手打丸食落真系爽口又彈牙,用料仲吾會孤寒。-甜梅菜蒸鴛鴦菜炒菜就食得多,蒸菜真系比較少機會,估吾到配埋梅菜去蒸又會咁入哂味。

-海鮮部分

-雜錦手打四寶丸

-甜梅菜蒸鴛鴦菜
2019-10-27 36 瀏覽
今天來到位於尖沙咀的一間蒸氣火鍋店,名叫有蒸氣火鍋店。我跟朋友點了每位328的有蒸氣石鍋海鮮餐,並選擇了蘋果雪梨雞腳排骨湯底。首先店員給了我不同的醬料供我們,我加上底湯後便開啟蒸汽機。首先上的為沙巴蜆及大連鮑魚。沙巴蜆鮮甜美味,南非鮑魚爽口彈牙。值得一讚的是後來送上的竹串海中蝦,我海蝦十分新鮮,咬落爽口彈下,食得出是真正的海中蝦不是一般飼養的基圍蝦。緊接着的貴日本元貝,元貝加上粉絲蒜蓉等不同的調味。在簡單數分鐘的蒸煮後,我便成為一道相當美味的料理。特別是粉絲吸收了元貝迪斯你再配上少量的調味料真是讓人不得不讚。手打豬肉丸,墨魚丸,清蒸美國桶蠔及薑蔥蒸鮮油。還有金銀蒜蓉蒸勝瓜作,一洗口腔中的味蕾。最後的重點來了,當晚我們點了雪梨雞腳排骨湯底,在吸收所有的海鮮精華後,湯中帶有海鮮的鮮甜,另有雪梨蘋果的滋潤,加上對皮膚很好的雞腳,整碗湯味道濃郁而不油膩。雪梨蘋果特別適合秋冬天,乾涸的喉嚨也比這個湯水滋潤了, 十分適合忙碌小喝湯水的都市人。總結,材料的新鮮度對蒸氣鍋是十分重要,因為蒸氣鍋不像其他火鍋會配上濃厚味道的配料或湯底,材料的新鮮度會直接成為食材的美味,有蒸氣火鍋店的食材的確為我吃過的所有
首先店員給了我不同的醬料供我們,我加上底湯後便開啟蒸汽機。

總結,材料的新鮮度對蒸氣鍋是十分重要,因為蒸氣鍋不像其他火鍋會配上濃厚味道的配料或湯底,材料的新鮮度會直接成為食材的美味,有蒸氣火鍋店的食材的確為我吃過的所有蒸氣火鍋店中最為出色。
2019-10-10
2019-10-25 27 瀏覽
用蒸氣蒸出嚟嘅嘅套餐都係第一次食 ,點解咁特別 ??首先我哋嗌咗個粥底然之後呢個套餐就有唔同嘅海鮮 ,個粥底係直接到咪落去嘅但係就冇加水 ,原來就係用蒸氣出嚟嘅 蒸出水黎!首先嚟咗個黑松露蒸蛋 蒸蛋蒸得滑滑嘅啱啱好 ,黑松露好香 !跟住有沙白蜆同鮑魚 蝦調味超好嘅 粉絲扇貝蠔有啲腥手打丸 ,超愛墨魚丸好爽好彈 !魷魚 蒜蓉超多嘅蒸勝瓜 ,勝瓜好滑 ,蒜蓉好香 !我哋叫咗個菜乾豬骨粥 , 精華所在,豬骨夠鹹香 ,我都食咗幾碗 !!所有食材都要計時器嘅方式 ,計算煮食嘅時間 ,而且都有專人幫你調時間幫你起菜 !

首先嚟咗個黑松露蒸蛋

蒸蛋蒸得滑滑嘅啱啱好 ,黑松露好香 !

跟住有沙白蜆同鮑魚

調味超好嘅 粉絲扇貝

蠔有啲腥

手打丸 ,超愛墨魚丸好爽好彈 !

魷魚

蒜蓉超多嘅蒸勝瓜 ,勝瓜好滑 ,蒜蓉好香 !