2020-01-10 51 瀏覽
香港人係乜呢?香港人係...急速有效率急到食餐飯都趕頭趕命,當然,呢種係普遍既態度,唔係個個香港人都係咁。但有啲餐廳就趕住做多幾轉,要迫你埋單,你都唔好意思要阻人發達。講咗咁多,都要入正題啦,呢間餐廳係就係趕頭趕命,但唔係食客,而係伙計。我眼見佢地好忙,忙住送上美食,又要放好位置,又要set 時間去蒸,每道菜都蒸唔同時間,點記既呢?最慘係有人食得快,有人食得慢,但我留意到,服務員(我唔知應該叫佢傳菜好呀,還是廚師好?)係會等我食完先一道菜,佢先至會蒸第二道菜,我估係佢唔想蒸好之後,我未食完令到第二道菜攤凍啦。但我食得慢,變咗佢又要等我。但佢都自動隱形,唔想俾壓力我,所以我覺得呢到超好服務喎。再睇下牆上有好多明星合照,相信呢到既話事人應該幾好人緣。講到蒸氣火鍋,市面上都有唔少,以前我都有食過,多數都係蒸海鮮,因為咁樣最能夠保留食物既鮮味。呢間餐廳每道菜式都好講究,而且食材係極之優質,以及童叟無欺,點解咁講呢,因為有隻蜆蒸完唔開口,我都不以為然,但個服務員好主動話幫我地換過隻。呢D信心既保證,一隻蜆就收買到我啦,哈哈哈。先黎第一道菜,黑松露蒸水蛋好心急呀,等咗6分鐘,終於可以食啦,黑松露唔
香港人係乜呢?香港人係...急速有效率

再睇下牆上有好多明星合照,相信呢到既話事人應該幾好人緣。

先黎第一道菜,黑松露蒸水蛋
好心急呀,等咗6分鐘,終於可以食啦,黑松露唔會好搶,只會有少少松露味,最怕係好大陣味,影響到之後食海鮮既鮮味。

鮮鮑 + 沙包蜆
洗得好乾淨,一啲泥味都冇,食蜆最怕有沙,食得唔過隱嘛。

海蝦 + 日本元貝
唔知點解要用竹籤串超隻蝦,應該有好大學問係裡面

美國桶蠔
啖啖肉,而且係熱既,蠔呢…如果係咁大隻呢,保險啲唔好食生既,但好果邊爐呢,最怕係煮得太耐,蠔邊會韌,但呢到計過度過時間,完全係熟而不韌

手剁豬肉丸 + 墨魚丸
呢兩粒丸都係眼白白睇住佢由生變熟,在生既時候,你分得出佢係手剁既;熟咗,係會食得架啦!

金銀蒜蒸勝瓜 + 薑蔥蒸鮮魷
食咗幾道菜,如果仲未飽,就加埋呢兩個餸,相信應該好滿足。

2020-01-08 53 瀏覽
今天晚上到尖沙咀跟準新娘去試婚紗,準新娘心情靚靚請客,在OpenRice 找附近餐廳找上了這間有蒸氣!喜歡吃海鮮的我當然讚成!大約七時要等位!店員很好先給我們介紹了餐牌上的食物!等了約十五分鐘左右,亦已經想到今晚晚餐目標!我們二人點了同一個海鮮餐,再加一客招牌黑松露蒸蛋!可選湯㡳或粥底!黑松露蒸蛋黑松露蒸蛋質地非常滑,蒸過蛋後再鋪上黑松露再蒸一會,兩者味道很合拍!大連鮑魚上面有一絲絲蟲草花,鮑魚新鮮,完全吃到鮑魚鮮味而口感適中!竹串蝦和元貝非常新鮮,蝦子大大隻,肉質爽口彈牙!元貝有粉絲和蒜蓉一起蒸!鮮味可口!蒸節瓜和鮮魷鮮魷厚肉!新鮮!蒸蒜蓉節瓜也可口美國桶蠔也是重量級!毫不吝嗇!非常肥美!豬肉丸和墨魚丸餐廳手剁,有心機之作!沙包蜆大大隻!雖然叫沙包蜆,但完全吃不到沙!海底椰雞湯將之前蒸好食材的精華融入湯底!不作任何調味已非常鮮甜!最後還有甜品作結尾!很豐盛的一餐!吃蒸氣海鮮的重點是食材新鮮!這餐吃到的食材!完全是成本之作,而且很乾淨!非常推介的一間餐廳

黑松露蒸蛋

大連鮑魚
上面有一絲絲蟲草花,鮑魚新鮮,完全吃到鮑魚鮮味而口感適中!

竹串蝦和元貝

蒸節瓜和鮮魷
鮮魷厚肉!新鮮!蒸蒜蓉節瓜也可口

美國桶蠔
也是重量級!毫不吝嗇!非常肥美!

豬肉丸和墨魚丸
餐廳手剁,有心機之作!

沙包蜆
大大隻!雖然叫沙包蜆,但完全吃不到沙!

海底椰雞湯
將之前蒸好食材的精華融入湯底!不作任何調味已非常鮮甜!

2020-01-06 62 瀏覽
有幾碟海鮮都係生!食咗六舊幾都完全唔飽!最後個粥底仲要勁乾!超難食!個呀叔態度勁差,係咁走過黎話啲野食已經熟左,食得,但啲扇貝帶子聖子咬落仲係凍冰冰,佢係咁話食得,話咩4分鐘就得,根本完全冇經驗。之後投訴完,有個女人態度好啲,先走黎換一換。間野明顯唔夠人手,個呀叔又唔記得每枱野個煲煮左幾耐,搞到啱啱先落嘅野食,佢就以為煮熟左。然後最後個粥底冇味,而且乾到好似唔夠水煮嘅飯咁,細佬仔屋企煲飯仲好食。總括!差!
2020-01-02 61 瀏覽
有點作病, 不想吃熱氣濃味的東西, 就清清地跟朋友來個蒸海鮮, 這一間我們吃過多次了, 覺得價錢合理, 海鮮都幾新鮮, 所以今日又再來, 吃海鮮之餘又可吃粥, 適合我的胃口。店員先幫我們放粥底, 粥底可以自選一款配料及肉, 我們選了粟米排骨粥, 邊煮粥邊蒸海鮮。首先吃了很新鮮的海蝦和蜆 接著有大連鮑魚, 鮑魚時間掌握得好, 沒有過老, 配搭著蟲草花, 感覺很健康有營。美國桶蠔大大隻, 蒸完後滑溜滑溜的, 啜入口幾乎不用咀嚼, 蝦香滿滿。我把手剁豬肉丸及墨魚丸留到和粥一起吃, 令粥的材料更豐富, 加倍滿足, 經過一輪蒸海鮮後, 粥已煮到很綿密, 海鮮的精華滴進粥裡, 所以它既有肉的甜, 也有海鮮的味道, 百感交集。

2019-12-30 51 瀏覽
友人嚷着要減肥 那就不如來個海鮮夜食多多也不怕🤣✨先來個黑松露蒸蛋身為一個蛋蛋愛好者品評一下蛋味十足 滑嘟嘟已調味 再加黑松露味食完頓時開了胃口✨蒸鮑魚大大隻鮑魚 一刀切下去也不會好硬夾口彈牙的 一點也不老✨蒸帶子我至愛 十分鮮嫩加上蒜蓉及粉絲 索哂帶子汁好好食 好吃得一件嫌太少了✨蒸蠔可見肥美 一點也不腥蒸嘅時間岩岩好 而且用了蒸的方式不會令味道失去✨蒸墨魚丸及豬肉丸真正有肉味嘅丸丸 不是只是一堆粉 是用真正的肉包裹加上不是肥肉 啖啖滿足✨蒸時菜一直都不愛吃蔬菜 特別是街外的通常都是又老又乾這個卻打破了我一般的觀念每一啖都好新鮮 瓜仲十分juicy 要爭食 😂✨海鮮南瓜雞粥鮮鮮鮮味粥吸收了不同海鮮的味道愈煮愈杰 每人都有至少一碗好食到幾飽都要食雞一點也不老 肉仍很嫩好好食✨與一般店不同 食完不會滿身臭味環境乾淨 服務滿分Encore encore
友人嚷着要減肥 那就不如來個海鮮夜

與一般店不同 食完不會滿身臭味
環境乾淨 服務滿分

Encore encore

2019-12-29 52 瀏覽
今晚來到有蒸氣海鮮餐廳點了個海鮮餐。🌈首先上場的是蒸蛋,不是普通蒸蛋,是配上黑松露一起蒸,吃上來不只有蛋香,還有陣陣的黑松露香氣提升整個蒸蛋層次。🌈蒸蠔Size大隻但不夠鮮甜,個人更喜歡吃生蠔的鮮味。🌈蒸鮑魚大隻厚身吃下去有咬口,🌈連殼蒸帶子 👍🏻👍🏻新鮮無敵,好食還配上粉絲,吸滿海鮮味,條條滋味。🌈手打墨魚丸同豬肉丸手打丸,零舍不同 彈牙可口!墨魚丸尤其有驚喜,墨魚味濃郁🌈蒸勝瓜勝瓜鮮味,蒸得軟腍。再加上撕碎的干貝絲,更有層次。🌈最後上場的是粥!滿滿吸盡之前的蒸過的各種海鮮,鮮味十足。
今晚來到有蒸氣海鮮餐廳點了個海鮮餐。

🌈首先上場的是蒸蛋,
不是普通蒸蛋,是配上黑松露一起蒸,
吃上來不只有蛋香,
還有陣陣的黑松露香氣
提升整個蒸蛋層次。

🌈蒸蠔
Size大隻但不夠鮮甜,
個人更喜歡吃生蠔的鮮味。

🌈蒸鮑魚
大隻厚身
吃下去有咬口,

🌈連殼蒸帶子 👍🏻👍🏻
新鮮無敵,好食
還配上粉絲,吸滿海鮮味,條條滋味。

🌈手打墨魚丸同豬肉丸
手打丸,零舍不同
彈牙可口!墨魚丸尤其有驚喜,墨魚味濃郁

🌈蒸勝瓜
勝瓜鮮味,蒸得軟腍。
再加上撕碎的干貝絲,更有層次。

🌈最後上場的是粥!
滿滿吸盡之前的蒸過的各種海鮮,
鮮味十足。

2019-12-24 62 瀏覽
慶祝友人生日,選定了蒸氣鍋。某個周末的晚上,街上很靜,走進了天文臺圍附近,就更加少人。幸好,餐廳還有營業。果然,全餐廳沒人其他食客翡翠海中寶套餐(每位398元)黑松露蒸蛋 很滑,黑松露非常香,推介。沙包蜆 海中蝦 花蟹 每位半隻大連鮑魚日本元貝冬瓜盅清甜,似乎無味精,吸收了海鮮精華,一流。美國桶蠔西班牙黑毛豬腩片手打四寶丸時菜基本上所有食物都新鮮,令我們好滿意。阿姐的服務都好好,由於當晚客人不多,可能更能專注服務我們一枱,我們更閒聊了幾句。不喜歡的是,我的座位很熱,熱了一整晚。就在這個靜靜的晚上,慶祝了友人的生日🥳。

果然,全餐廳沒人其他食客

翡翠海中寶套餐(每位398元)

黑松露蒸蛋
很滑,黑松露非常香,推介。

海中蝦
花蟹 每位半隻

冬瓜盅
清甜,似乎無味精,吸收了海鮮精華,一流。

西班牙黑毛豬腩片
手打四寶丸
時菜

就在這個靜靜的晚上,慶祝了友人的生日🥳。

生日
  • 大連鮑魚
  • 黑松露蒸蛋
2019-12-23 47 瀏覽
今日老公接放工天氣咁凍唔想玩煮飯仔去左公司附近呢一間蒸氣火鍋度食我地又中意食羊所以就簡左個羊腩煲湯底湯底上果時好濃郁大概好似罐頭湯咁杰上面再放上蒸架店員就將海鮮就逐隻逐隻放上去蒸全程唔需要自己郁手佢哋會計好時唔同嘅海鮮都蒸得好好我最中意鮑魚仔佢清潔得好好冇晒內臟同個口配埋啲蟲草花口感好爽老公話佢最中意個蟶子蒜蓉加埋淡淡的黑松露香係以前冇食過嘅味道食晒啲海鮮都飽左一半打開睇個湯底蒸汽加上海鮮嘅汁湯底變返做正常嘅濃度個羊腩煲都好好味我就覺得啲羊唔騷食得好開心兩個人食完都好夠飽整體黎講個體驗都幾正

今日老公接放工
食得好開心
兩個人食完都好夠飽
整體黎講個體驗都幾正

2019-12-22 36 瀏覽
This festive season is the time to catch up with some nice old friends. Meeting up in this nice restaurant tonight. We decided to order the seafood menu to try, seems healthier and saved the quota for the coming many xmas gatherings hahahaWe were impressed by the service here in the very beginning already, the waitress was nice and kept her smiling face on all the times. 👉🏻The first dish was the steamed egg with black truffles on the top. The smells was so nice it made us all starving. It’s tas

👉🏻
The first dish was the steamed egg with black truffles on the top. The smells was so nice it made us all starving. It’s tastes didn’t disappoint us, especially to me, the egg lover, love it so much it was finished by me in one second.

👉🏻
Second dish is the scallops and the abalone.
Both were tasty and fresh!

American Oysters 🦪
I think the American one was not as delicious as the Japanese one, it tastes okay, and it’s quite huge!

👉🏻
Handmade pork ball and cuttlefish ball
Fresh and tasty! We love it but only one each for us is just not enough! 😂

Steamed squid 🦑
Pretty good but finally the portion is more for this dish.

Pumpkin congee
Last one, it’s the pumpkin Congee!
Fully absorb the seafood taste, tasty and fresh!

We enjoyed our meal tonight and it’s a good place to catch up with friends! Staffs were all friendly and with good attitude, just the food portion is not that much 😂 anyway we had a good night here!
舊同學從外國回港探親,住在尖沙咀天文臺圍的寶軒酒店,相約到酒店一樓的有蒸氣海鮮石鍋專門店相聚。餐廳門口是地鋪,一踏上紅紅地毯有如自己是個貴賓的感覺,有個小小金魚缸另有多張明星和藝人到此吃過的相照。餐廳最近仰合冬季來臨,推出有蒸氣羊中寶套餐。我𠉴不若而同都讚成,因為又有羊肉又有海鮮吃。先將黑草羊腩炸枝竹放至底層,上面蒸著美味海鮮竹串海中蝦,鮮甜爽口。紐西蘭蟶子,size 有隻碟的長度,鋪上香蒜在面,香氣撲鼻。美國桶蠔 ,肥美嫩滑。合時的黑草羊肉質腍嫩,無羶味,炸枝竹吸收了羊肉的精華更好味,這羊中寶套餐,令我倆感到很滿足!

餐廳最近仰合冬季來臨,推出有蒸氣羊中寶套餐。

竹串海中蝦,鮮甜爽口

紐西蘭蟶子,size 有隻碟的長度,鋪上香蒜在面,香氣撲鼻

美國桶蠔 ,肥美嫩滑

• 紐西蘭蟶子
  • 竹串海中蝦
  • 黑草羊楠枝竹
2019-12-13 75 瀏覽
果日係三週年紀念日,男友知我鐘意食海鮮,帶咗我黎呢間都幾出名嘅火鍋店!叫完個餐佢就上左醬料俾我地調,鐘意食辣嘅可以瘋狂加辣椒!前菜係青瓜同花生,花生係基本!但青瓜同男友都爭住食唔停口,好開胃!佢鐘意食羊肉,我鐘意食海鮮,所以就揀左呢個套餐set首先,花甲同鮑包一齊上,可以見到佢處理得好乾淨,內臟都去除晒,對於我有潔癖嘅人黎講,做得非常好。花甲冇沙,同鮑魚一樣爽口彈牙,唯一唔同嘅係,佢多左一種鮮甜!冬蟲草加鮑魚,成個感覺好奢華,鮑魚大隻又香口。黑松露蟶子,同樣地,內臟處理得好乾淨,冇沙,黑松露唔會話搶左蟶子個味,有少少「炭燒」蟶子個感覺,食個黑松露就明!蒸嘅好處係:個鮮味仲保留到。再黎係個海斑,加埋個桶蠔一齊蒸,海斑好嫩滑,桶蠔仲食到陣鮮味,美國嘅桶蠔果然係唔同!最後到重點:羊肉,我平時唔食羊,但個羊肉唔羶,加埋佢調果個汁伴埋一齊食,冬天暖身一流!最後,我見佢每檯都會問食唔食糖水,專人服務,夾埋海鮮俾你,仲問埋食唔食糖水,十分暖!
叫完個餐佢就上左醬料俾我地調,鐘意食辣嘅可以瘋狂加辣椒!

佢鐘意食羊肉,我鐘意食海鮮,所以就揀左呢個套餐set

2019-12-01
紀念日
踏入寒冬想保暖,就不其然想起美味的羊肉,但又想無咁單調,若是有海鮮點綴就更完美!在同事介紹下去尖沙咀天文臺圍寶軒酒店的有蒸氣石鍋海鮮專門店酒家,可以一次過滿足兩個願望!餐廳地鋪有多盞別𡟹燈飾,有條樓梯上一樓。餐廳歷史尤久有懷舊的風格,有卡位和圓形座位都是寬闊和舒適的感覺。餐廳迎合寒冬季節特別對出有蒸氣羊中寶套餐。侍應先將黑草羊腩和枝竹放在鍋裡然後再疊上蒸架。先後分別放上幾種海鮮在面。鮮甜花甲。蟲草花鋪在腍滑大連鮑魚上。主角日本元貝被墊底的配角粉絲吸了鮮甜的精華,更加好味👍。薑蔥海斑口感嫩滑😋。黑草羊腩枝竹就是這頓迎寒的完美句號!

餐廳地鋪有多盞別𡟹燈飾,有條樓梯上一樓。

餐廳迎合寒冬季節特別對出有蒸氣羊中寶套餐。
侍應先將黑草羊腩和枝竹放在鍋裡然後再疊上蒸架。

先後分別放上幾種海鮮在面。
鮮甜花甲

蟲草花鋪在腍滑大連鮑魚上

主角日本元貝被墊底的配角粉絲吸了鮮甜的精華,更加好味👍。

薑蔥海斑口感嫩滑😋。

黑草羊腩枝竹就是這頓迎寒的完美句號!
  • 蟲草花蒸鮑魚
  • 花甲
2019-12-09 103 瀏覽
天氣開始凍了,最岩大夥們聚在一起食熱辣辣暖肚的野食,今晚我們選了這間餐廳來個海鮮大餐。🦐🦑🐟🦞🦀地點位於諾士佛臺的最尾,行到最尾還要拐個彎才找到,在尖沙咀和佐敦的交界,由佐敦地鐵站走過來應該更近,大概十分鐘內到。餐廳裝潢不錯,乾淨舒服。點了有蒸氣石鍋海鮮餐 $328 each person 餐牌上寫著有沙包蜆竹串海中蝦大連飽魚日本元貝清蒸美國桶蠔薑蔥蒸鮮魷手到豬肉丸及墨魚丸金銀蒜蒸勝瓜一開頭侍應先問我們想要粥底或是湯底,我們一致想要粥底,選了南瓜🎃粥底,想起這海鮮汁的粥已經口水直流。黑松露蒸蛋 🥚沒有沙包蜆改成了這黑松露蒸蛋,香噴噴的蛋香味,加上這黑松露獨有的清香,蒸蛋香滑無比,口感一流。大連鮑魚 日本元貝 鮑魚元貝齊齊送上,一啖一個,正!蒸海鮮比起燒的多一份天然鮮味,咬下去鮮味在口中溢出,一大享受。清蒸美國桶蠔 每人一隻蠔,味道一般般,老實說不夠鮮味不夠大隻😂不過不失。這手到豬肉丸及墨魚丸也是每人各樣一粒😂 好吃是好吃彈牙味濃不過太不夠喉🙈薑蔥蒸鮮魷金銀蒜蒸勝瓜勝瓜一流,鮮味十足!軟腍鮮甜。🤤最後的南瓜粥軟綿綿的,好在有最後的粥否則會覺得不太滿足這粥稍稍填飽了肚子的空虛感。總括來說,

餐廳裝潢不錯,乾淨舒服。
點了有蒸氣石鍋海鮮餐 $328 each person
餐牌上寫著有
竹串海中蝦
大連飽魚
清蒸美國桶蠔
薑蔥蒸鮮魷
手到豬肉丸及墨魚丸
金銀蒜蒸勝瓜

一開頭侍應先問我們想要粥底或是湯底,
我們一致想要粥底,選了南瓜🎃粥底,
想起這海鮮汁的粥已經口水直流。

黑松露蒸蛋 🥚
沒有沙包蜆改成了這黑松露蒸蛋,
香噴噴的蛋香味,
加上這黑松露獨有的清香,
蒸蛋香滑無比,口感一流。

日本元貝
鮑魚元貝齊齊送上,一啖一個,正!
蒸海鮮比起燒的多一份天然鮮味,
咬下去鮮味在口中溢出,
一大享受。

清蒸美國桶蠔
每人一隻蠔,
味道一般般,老實說不夠鮮味不夠大隻😂
不過不失。

這手到豬肉丸及墨魚丸
也是每人各樣一粒😂
好吃是好吃
彈牙味濃
不過太不夠喉🙈

薑蔥蒸鮮魷
金銀蒜蒸勝瓜
勝瓜一流,鮮味十足!
軟腍鮮甜。🤤

最後的南瓜粥軟綿綿的,
好在有最後的粥
否則會覺得不太滿足
這粥稍稍填飽了肚子的空虛感。

總括來說,味道不錯,地方舒服乾淨👍🏻
服務非常好,邊serve我們邊解釋,
只不過份量太少🙈
男士來吃大概要二人份量才夠填飽肚子😂

2019-12-06 89 瀏覽
今日小編特意黎到呢間蒸氣石鍋餐廳同女朋友過返個2人世界😆,間餐廳位於天文臺道直上大斜路之後,再轉右入到天文臺圍就係啦。呢間舖可以話係一間私隱度高又夠安靜既隱世餐廳丫👍🏻。呢度有粥底或者湯底可以揀,而小編就揀咗瑤柱白粥底嘅一個$328海鮮套餐同餐廳招牌嘅黑松露蒸蛋。海鮮套餐好豐富😍,包括有沙包蜆、竹串海中蝦、大連鮑魚、日本元貝、清蒸美國桶蠔、薑蔥蒸鮮魷、手剁豬肉丸及墨魚丸 同金銀蒜蒸勝瓜。另外必須一提既係,每款海鮮都有各自既蒸煮時間,服務員好貼心👍🏻,幫我地設置及分食物,我地只需要打卡影相等食😎。首先上黎既係黑松露蒸蛋,平時蒸水蛋就真係冇乜特別,冇諗到加捚黑松露之後,成個昇華咗🤩。黑松露味非常香,同蒸蛋好夾,推薦😋。另外各款海鮮都非常之新鮮,而當中小編最鍾意嘅就係沙包蜆、元貝 同桶蠔😆。沙包蜆:大大隻非常之鮮甜,好有海水味👍🏻。日本元貝:有粉絲墊底, 再加上蒜蓉辣椒,非常之鮮甜美味😋。美國桶蠔:桶蠔好大隻好肥美,配上少量薑絲,完美甘帶出成隻蠔既鮮味🤗。海中蝦: 蝦味好足非常之新鮮。大連鮑魚: 鮑魚上面鋪滿左蟲草花,食落一d都吾韌,好有咬口😙。鮮魷:非常爽口彈牙,份量都好足😄。豬肉丸及墨魚

沙包蜆:大大隻非常之鮮甜,好有海水味👍🏻。
日本元貝:有粉絲墊底, 再加上蒜蓉辣椒,非常之鮮甜美味😋。
海中蝦: 蝦味好足非常之新鮮。
鮮魷:非常爽口彈牙,份量都好足😄。
豬肉丸及墨魚丸: 煮既肉丸就食得多,蒸既就真係冇食過,估吾到蒸氣鍋蒸既肉丸係甘彈牙甘有咬口😎。
勝瓜: 蒸得軟淋淋嘅勝瓜加上蒜蓉,蒜味好出色👍🏻。

到最後當然就係萬眾期待既粥啦🤩,本來普通既瑤柱白粥,經過加入各種海鮮既精華之後,各種海鮮既味道完全融入左個粥底入面,非常鮮甜好食,簡直一流😍。
2019-12-04
2019-12-06 2951 瀏覽
有蒸氣 海鮮石鍋專門店小編今次係第一次食蒸氣焗爐🥳,餐廳環境好舒服,而且係小編最愛既海鮮呀,食材新鮮,全程有人服侍,吾洗自己動手😂😂,正呀😘呢度有粥底或者湯底可以揀,而小編就揀咗瑤柱白粥底嘅一個$328,海鮮套餐同餐廳招牌嘅黑松露蒸蛋。海鮮套餐好豐富,包括有沙包蜆、竹串海中蝦、大連鮑魚、日本元貝、清蒸美國桶蠔、薑蔥蒸鮮魷、手剁豬肉丸及墨魚丸 同金銀蒜蒸勝瓜。另外必須一提既係,每款海鮮都有各自既蒸煮時間,服務員會好貼心甘幫手設置及分食物,我地只需要打卡影相等食😎。首先上黎既係黑松露蒸蛋,平時蒸水蛋就真係冇乜特別,冇諗到加捚黑松露之後,成個昇華咗。黑松露味非常香,同蒸蛋好夾,推薦。另外各款海鮮都非常之新鮮,而當中小編最鍾意嘅就係沙包蜆、元貝 同桶蠔。沙包蜆,大大隻非常之鮮甜,好有海水味。日本元貝,有粉絲墊底, 再加上蒜蓉辣椒,非常之鮮甜美味。美國桶蠔,桶蠔好大隻好肥美,配上少量薑絲,完美甘帶出成隻蠔既鮮味。海中蝦,蝦味好足非常之新鮮,大連鮑魚,鮑魚上面鋪滿左蟲草花,食落一d都吾韌,好有咬口,鮮魷,非常爽口彈牙,份量都好足。豬肉丸及墨魚丸,煮既肉丸就食得多,蒸既就真係冇食過,估吾到蒸氣鍋蒸既
有蒸氣 海鮮石鍋專門店

首先上黎既係黑松露蒸蛋,平時蒸水蛋就真係冇乜特別,
冇諗到加捚黑松露之後,成個昇華咗。黑松露味非常香,
同蒸蛋好夾,推薦

另外各款海鮮都非常之新鮮,而當中小編最鍾意嘅
就係沙包蜆、元貝 同桶蠔。沙包蜆,大大隻非常之鮮甜,
好有海水味。日本元貝,有粉絲墊底, 再加上蒜蓉辣椒,
非常之鮮甜美味。美國桶蠔,桶蠔好大隻好肥美,
配上少量薑絲,完美甘帶出成隻蠔既鮮味

蒸既就真係冇食過,估吾到蒸氣鍋蒸既肉丸係甘彈牙甘
有咬口

勝瓜,蒸得軟淋淋嘅勝瓜加上蒜蓉,蒜味好出色。到最後
當然就係萬眾期待既粥啦,本來普通既瑤柱白粥,
經過加入各種海鮮既精華之後,各種海鮮既味道完全融入
左個粥底入面,非常鮮甜好食,簡直一流

有蒸氣 海鮮石鍋專門店
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店1樓

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐
價錢⭐⭐⭐⭐⭐