2020-05-07
上次同男友去日本食和牛燒肉好正,今次係香港再食,無得出遊就回憶下旅行既感覺。一入內鋪,成間鋪既裝修都幾似日本小店,好簡潔,有bar枱同卡位選擇,我地訂左位,就安排左卡位俾我地。每枱都有燒烤爐,雲石餐具令我好心心眼😍🔖肉食者 $688想樣樣牛都試下,就揀左肉食者。有四款牛既部位。牛脷、牛肩胛、和尚頭同西冷。Wagyu Ya採用鹿兒島和牛,牛味好濃。師傳建議由牛肩胛-》和尚頭-》西冷食,牛脷就放係一邊燒,要燒耐少少。個人最愛係牛脷同西冷,牛脷燒到外皮脆脆,但肉質軟林林。而西冷油脂分佈平均,食落入口溶化既感覺令人超回味🤤🔖鵝肝層層dip顧名思義層層dip, 夾左三層鵝肝,中間用d炸洋蔥干隔住,底層有珍珠米同三文魚子,魚子咸咸既,中和番鵝肝既飽膩感,配搭好新鮮。雖然份量偏細,但勝在夠特別,值得一試!
每枱都有燒烤爐,雲石餐具令我好心心眼😍
🔖肉食者 $688
🔖鵝肝層層dip