2020-03-27 94 瀏覽
因為武漢肺炎問題真係影響到好多商戶之前book咗好耐最近終於有位但都係只係book到吧檯位但係我已經好開心 因為budget有限所以我哋兩個食咗tea先嚟 終於可以試到和牛日燒真係太興奮😉😉我哋叫咗肉食者有四種唔同嘅和牛一來到師父就喺我哋面前即叫即切今日食嘅和牛 係黃牛之神鹿兒島牛分別有牛脷 和尚頭 牛肩胛 西冷🥩🥩未開始燒睇住嚿肉仲係生勾勾已經覺得好好食💜💜師傅會教我哋 跟住脂肪嘅比例順次序食仲可以自己燒 牛脷真心 又彈牙又juicy佢哋話要燒得熟啲 少少燶燶哋之後嘅肉全部都越嚟越juicy勁香油香 咬落去有牛肉汁唧出嚟 又滑又爽😍平時喺韓燒嗰度食嗰啲又硬又粗 根本冇得比🥺鵝肝和牛丼真心世界級 因為真係太好食我哋另外叫咗呢個飯 老實講呢個飯真心超值👍和牛肉畀啲飯仲要多 鵝肝好厚煎到好香我老公話勁好食全部厚切小肥 加埋個燒汁真係世界級啲米粒粒分明 好正雖然價錢中等 但係絕對係值得畀😁下次4月我生日一定會再嚟食.🎀Wagyu Ya🎀尖沙咀金馬倫道29A號地舖
因為武漢肺炎問題
下次4月我生日一定會再嚟食
🎀Wagyu Ya
🎀尖沙咀金馬倫道29A號地舖
2020-03-24 73 瀏覽
好耐無食燒肉啦😥😥今次黎到呢間係尖沙咀新開既日式燒肉 主打鹿兒島和牛燒肉 餐廳雖然唔係話好大 但勁有日式feel 😍😍呢到既食物價錢整體黎講偏高 但牛肉非常高質 同係日本食到既和牛燒肉差唔多 可以當做去左轉日本食燒肉先😁餐廳食物選擇唔係話好多 我地分別叫左個肉食者牛肉拼盤同一個鵝肝和牛丼 一開始我地仲驚會食唔飽 但食落都幾油膩 好易就濟左haha肉食者拼盤分別有四款牛肉 包括牛舌 肩胛西冷同肉眼 每款肉類有三片 西冷同肉眼油脂分布均勻 個人比較鐘意食較多油脂既肉眼 入口即溶 非常juicy 燒果陣見到好多油份bit出黎 食一舊已經好滿足 😍另外值得一讚係佢既厚切牛舌 非常有口感 沾上燒汁更加突出至於鵝肝和牛丼份量非常慷慨 反而係肉多飯少 鵝肝都幾大舊 有三份之二個手掌咁大 鵝肝燒得剛剛好 表面有少少焦幾香脆 牛肉都非常滑嫩 撈埋滿滿既燒汁 好快就食哂!

2020-03-24 2767 瀏覽
從前的我,無肉不歡。但漸漸,對牛肉有了挑食的壞習慣,開始重視牛肉的產地和部位,那仿佛是「品牌」效應,總之,日本和牛不會錯就對了。今晚在尖沙咀吃飯,這家店門面小小的,深色的裝潢使人不經意的擦身而過。拉門而入,一貫日式裝潢,黝黑而有質感的牆,暗黃的燈光,每一個座位都固定了一部爐,什麼多餘的裝潢,玲瓏簡潔。翻開餐牌,可以選擇的食物不算很多,有日式小食、燒肉和主食。⭐️肉食者$688看到那麼粉嫩新鮮的牛肉令我狂吞口水,一共有四款牛肉,例如右下的牛舌、左上的西冷、右上的肩胛肉,每款三片,不是薄薄一片,每一片都略有一點厚度,這樣吃起來才過癮!除了牛舌的味道有明顯的差別,肉質較彈牙,肉味濃郁。其他三款也超級好吃,牛肉上紋理清晰,雪花分佈得密密麻麻,就像一塊塊美麗的布匹,讓人禁不住欣賞。每塊肉稍微烤一烤,翻一翻就能吃,咬一口,肉汁混著油脂在口腔迸濺,柔美的滋味真不是吃一塊就能滿足!雖然未至於入口即溶,但肉質實在很嫩,咀嚼起來非常香滑!如果把肉烤得稍微焦一點,入口伴著焦香,咀嚼起來香香脆脆,也是非常誘人!⭐️鵝肝和牛丼$248這碗和牛丼也令我很滿足!肥美的鵝肝配上香滑的牛肉,實在十分邪惡。牛肉肉質十分細緻,

翻開餐牌,可以選擇的食物不算很多,有日式小食、燒肉和主食。

⭐️肉食者$688
肉食者

除了牛舌的味道有明顯的差別,肉質較彈牙,肉味濃郁。

⭐️鵝肝和牛丼$248
鵝肝和牛丼

牛肉肉質十分細緻,拌上渾圓甘香的米飯和香甜的洋蔥,米飯混搭了牛肉的香脂,牛肉上的筋肉咀嚼起來特別香,濃濃的肉味,絕對不能錯過!

▫️烤日本和牛的特點是油脂充沛,所以不用吃太多,肚子裡也有種迴盪油脂的飽腹幸福感,哈哈!
鵝肝和牛丼
知唔知單身狗大時大節最忌係咩呀?唔係怕無另一半呀,係怕比人知道你無另一半呀。尤其是現今資訊咁流通既情況底下,想"毒"自在家中都幾難,為左令自己好過d,好似上次咁,就算白色情人節其實無乜特別,都要搵個男仔friend gay住過,唉!但獲獲都係咁,好容易日久生情咖喎。為左防止中途轉機,即刻約返個女神食餐飯平衡下心理先得。最近尖沙咀開左間主打日式鹿兒島直送和牛燒肉專門店「Wagyu Ya」,以我地獄廚神既技術希望唔會浪費左D和牛啦!👇📌Wagyu Ya Platter - ▪ Meat Eater - $688▫日式燒肉我真係比較少食,事關要我自己燒的確考起我,好彩今次大命有高人係旁邊指點,否則再靚既和牛都於事無補。今次試左佢地人氣大熱拼盤「肉食者」,以親民價錢食到四個部位,每個部位三件,聽落都覺得抵呀。排名不分分先後,由師傅介紹先由牛舌食起,然後按部就班到和尚頭(牛既後腿肉)、牛肩胛、西冷。先試左佢既牛舌,肉質特別柔軟,燒過之後相當香口,入口爽彈但唔會過韌,唔錯;而和尚頭色澤嫩紅,脂肪紋理分佈平均,好靚仔,燒到Medium,保留返肉身帶少少粉嫩,肉味濃郁油香好重,爽;而牛肩胛風味顯然唔同

📌Wagyu Ya Platter -
Meat Eater - $688

和尚頭(牛既後腿肉)牛肩胛西冷。先試左佢既牛舌,肉質特別柔軟,燒過之後相當香口,

保留返肉身帶少少粉嫩,肉味濃郁油香好重,爽;而牛肩胛風味顯然唔同,牛既脂肪香更加濃郁,

入口即溶,無得輸;最後試埋西冷,呢個部位既質感比較豐富,油脂甘香但分佈較少,

口感軟腍味道有層次,整體比我想像中有驚喜!

📌Main Dishes
"CLS" Foie Gras Wagyu Don - $248

▫ 打開餐牌見到"CLS",令我大開眼界!估唔到設計餐牌既員工都充分運用到現今網絡潮語,
值得欣賞,嘿!其實佢係一個好食到痴x線既「鵝肝和牛丼」,事關淨係賣相都流哂口水。

當中最搶眼既鵝肝食落油香十足,質感幼滑,無得頂;配上A4和牛肩胛肉 ,入口即融既感覺
再次呈現係我味蕾裡面,果然一個丼飯已經夠俘虜我個心!
2020-03-16
15 分鐘 (堂食)
  • 肉食者
  • 鵝肝和牛丼
2020-03-23 66 瀏覽
成日係尖沙咀覓食既小編,早前見到金馬倫度新開左間呢度日式燒肉店,已經bookmark 左,諗住一得閒就黎做食肉獸-餐廳會提供三款烤肉醬汁,分別係燒汁、酸汁、岩鹽,另外仲會不停幫你加熱茶。-1⃣ 肉食者 💰688(👅: 8/10)呢款和牛燒肉拼盤包含4款精選部位。當日既精選分別係厚切牛舌、肩胛、肉眼同西冷。牛舌肉質爽彈、有嚼勁,建議燒耐少少;肩胛肉質柔軟,肉味香濃,油香重;西冷口感有彈性,肉味香濃;肉眼較幼滑多汁2⃣鵝肝和牛丼 💰248(👅: 7.3/10)值得一讚既鵝肝,油脂豐腴,燒得皮脆,內軟綿順口。和牛份量都幾多,但口感無咩驚喜,正正常常,可能係薄切既原因,食得無咁過癮🙈。 不過中意鵝肝併和牛既可以一戰。-另外,值得一讚餐廳既抽風系統,每個烤肉爐上都會有抽風機,抽風系統做得唔錯,食完燒肉都冇好臭嘅燒肉味!-🌟整體來說,呢排冇得去日本旅行食燒肉既朋友仔,可以黎呢度過下癮😂。要改善既可能係講解一下唔同部位建議燒既耐。

1⃣ 肉食者 💰688(👅: 8/10)

2⃣鵝肝和牛丼 💰248(👅: 7.3/10)

2020-03-23 54 瀏覽
一個人想放縱一下,於是去左尖沙咀呢間Wagyu Ya點左一份牛肉拼盤肉食者($688)拼盤有四款精選牛肉部位,每款有三片今日就分別有牛舌、和尚頭、肩胛同埋西冷。先由牛舌開始品嚐,牛舌係超厚切,所以燒既時候好容易就燒到外香內軟。之後就到和尚頭。第一次聽和尚頭呢個部位,原來即係牛後腿內側,因為外型比較圓同埋光滑,所以就比人叫做「和尚頭」。呢個部位既肉質相對較瘦,所以就係第二款食既牛。雖然肉比較瘦,不過肉味就比較濃啲,相當唔錯。然後就到肩胛肩胛係一個幾常見做燒肉既部位。呢幾塊肩胛脂肪分佈非常好,肉質較結實,係我最喜歡既一個部位。最後就係西冷唔同一般既西冷會肉質有咬口,呢件西冷反而有入口即溶既感覺,油香味濃,食完成個口都仲有牛油香停留。另外我仲點左一份鵝肝牛肉飯。牛肉飯油香肉味濃,而且鵝肝更加係出色!鵝肝夠肥厚,潤油非常甘香,配埋牛肉飯食係一絕。
一個人想放縱一下,於是去左尖沙咀呢間Wagyu Ya

點左一份牛肉拼盤
肉食者($688)
拼盤有四款精選牛肉部位,每款有三片

今日就分別有牛舌、和尚頭、肩胛同埋西冷。

然後就到肩胛

最後就係西冷

另外我仲點左一份鵝肝牛肉飯。

2020-03-20 96 瀏覽
餐廳主打鹿兒島和牛,位於尖沙咀金馬倫道,環境不算大,不過座位都多,餐具用雲石精緻產品,雲石杯雲石碗碟,好靚😍同而家依個時候唔係咁適合食火鍋同自助餐,生日有聚會又想食高質既野就可以試下燒肉,一定令你回味無窮!❤️-💕牛拼盤 $688(日本A4牛舌、肉眼、肩胛、西冷)各三件💕鵝肝和牛丼 $248-💕牛拼盤[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️全部既牛都色澤嫩紅、新鮮、脂肪比例平均、同冇筋,我坐喺岀面既吧枱見住佢整拼盤,見到其中有牛係獨立包裝拎出嚟,真係好新鮮,4款不同口感、不同特色,最中意既話就係肉眼、肩胛,肉眼入口即化,軟腍多肉汁,燒緊個陣啲肉汁多到係咁滴,而肩胛比較中意佢油脂比較少,肉質軟腍,有彈性,十級好食!/💕 鵝肝和牛丼[滿星]⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️‼️鵝肝入口即溶,質感軟滑,味道濃郁惹味!飲底味道就似係高質吉xx既洋蔥牛肉飯,牛一樣都係用和牛😍而且份量超級多,肉質鮮甜多汁,日本米口感彈牙!-環境:8/10服務:8/10好味指數:10/10回頭率:9/10
餐廳主打鹿兒島和牛,位於尖沙咀金馬倫道,環境不算大,不過座位都多,餐具用雲石精緻產品,雲石杯雲石碗碟,好靚😍同而家依個時候唔係咁適合食火鍋自助餐,生日有聚會又想食高質既野就可以試下燒肉,一定令你回味無窮!❤️
💕牛拼盤 $688(日本A4牛舌、肉眼、肩胛、西冷)各三件
服務:8/10
好味指數:10/10
回頭率:9/10
2020-03-17
10 分鐘 (堂食)
2020-03-19 186 瀏覽
疫市下,好多餐廳都受到影響,選擇在疫市開業更是有膽量。毋懼疫情,閒日晚上來到新開的Wagyu Ya 已經有不少訂位,新裝修絕對冇投訴。有屬於自己的網爐,加上獨立抽風,自己燒肉又燒得舒服。餐廳用上日本鹿兒島直送和牛,質素有保證,亦提供三款醬料:岩鹽,酸汁和燒汁。肉食者 $688入門的燒肉拼盤,配置一點也不入門。牛舌、牛肩胛、牛肉眼,牛西冷四款都好高質,單看雪花紋已經感受到。牛舌爽口彈牙,西冷則有豐富油脂,肉眼口感一流,全部都令你一試難忘。鵝肝和牛丼 $248和牛丼加上鵝肝是豪華的組合,鵝肝入口即溶,和牛香嫩,配上燒汁,非常開胃,濕口好拌飯。一個享受燒肉的新地方。
疫市下,好多餐廳都受到影響,選擇在疫市開業更是有膽量。

有屬於自己的網爐,加上獨立抽風,自己燒肉又燒得舒服。

肉食者 $688

鵝肝和牛丼 $248

一個享受燒肉的新地方。
2020-03-10
2020-03-18 49 瀏覽
聞說尖沙咀開咗間以「鹿兒島和牛」作招徠嘅餐廳,雖然價錢唔平,但睇完食評真係令人朝思暮想🤤。呢日終於訂咗位拉埋男朋友去食👫。.🥩肉食者拼盤 $688肉食者拼盤包括牛舌、牛肩胛、牛肉眼,以及和牛西冷。當中以和牛西冷最驚豔,脂肪紋理細緻,肉質細嫩,入口即溶,而且有好豐富嘅油脂香氣☺️。雖然香港有好多食和牛嘅餐廳,但好少好似呢度咁質素拍得住日本😋。.🍚鵝肝和牛丼 $248和牛脂肪比例高,肉質嫩滑,配上香甜不過鹹嘅醬汁,一定係我食過最惹味嘅牛丼。餸、汁、飯嘅比例啱啱好,加上蔥花作點綴,令人一口接一口🥴。鵝肝味道濃郁,可惜未肥到入口即溶,但過下口癮絕對合格有餘。.🐮Wagyu Ya 尖沙咀金馬倫道29A號地舖
🥩肉食者拼盤 $688
🍚鵝肝和牛丼 $248
🐮Wagyu Ya
尖沙咀金馬倫道29A號地舖
2020-03-18 48 瀏覽
上次食完牛角燒肉,一直對和牛念念不忘~男朋友話帶我試新野,今次我哋嚟咗呢間尖沙咀新開主打網燒鹿兒島和牛燒肉既專門店,繼續增肥!1️⃣肉食者拼盤$688每款部位都各有特色,店員就教我地由最淺色開始食起,越深色代表牛味愈濃🤫🥩左上:肉眼牛味最重亦非常有層次🥩右上:西冷油花均勻兼腍身,入口即溶🥩左下:肩胛食落肉味濃厚,油香重🥩右下:牛脷切得幾厚,口感細膩爽彈,無筋位而醬汁方面,店舖提供三款:海鹽、牛肉醬、酸汁我個人最喜歡酸汁,味道開胃,亦可以解油膩感2️⃣鵝肝和牛丼$248食完拼盤我哋依然唔夠喉,叫咗一款極邪惡嘅鵝肝和牛丼🤪份量比我地想像中大份,鵝肝非常厚切,和牛都超多~以呢個價錢食到咁嘅質素,絕對可以話物超所值😏😏

1️⃣肉食者拼盤$688

🥩左上:肉眼
牛味最重亦非常有層次
🥩右上:西冷
油花均勻兼腍身,入口即溶
🥩左下:肩胛
食落肉味濃厚,油香重
🥩右下:牛脷
切得幾厚,口感細膩爽彈,無筋位

而醬汁方面,店舖提供三款:海鹽、牛肉醬、酸汁
我個人最喜歡酸汁,味道開胃,亦可以解油膩感

2️⃣鵝肝和牛丼$248
2020-03-09
  • 肉食者
  • 鵝肝和牛丼
2020-03-18 57 瀏覽
週末晚上,去咗一間食物美味,服務又好嘅和牛專門店,享用了一場和牛盛宴,感覺滿足。這間和牛專門店位於金馬倫道,裝修型格,十分有情調,坐在吧檯可以看見師傅們用心的泡製料理。 這晚食物都圍繞著和牛主題,先來一客燒牛肉沙律,牛肉帶點粉紅色,juicy嫩滑。之後上桌的是擺盤精緻的和牛拼盤,有七款唔同位置嘅和牛,滿足曬所有願望,包括厚切牛舌,薄切牛舌,牛小排,牛肋條,牛頸,牛肩及和牛西冷,自己燒可以燒出心中最佳生熟程度,每一片都是高質素來自日本的和牛。吉列和牛三文治也是美味,上面加上幾片金箔,賣相精美。再來原條鰻魚飯,鰻魚燒得帶點焦香,肉質滑溜 ,飯底有少少薑味,幾特別。我最鍾意就係呢度嘅溫泉蛋牛肉鵝肝飯,溫泉蛋嘅蛋液均勻包滿每一粒飯,牛肉汁甜甜地好惹味,鵝肝更是矜貴,甘香滿溢😋😋。

吉列和牛三文治也是美味,上面加上幾片金箔,賣相精美。

2020-03-16 57 瀏覽
💁🏻‍♀️ Wagyu Ya (尖沙咀) 🍴-好耐冇食燒肉,今次搵到呢間可以二人燒肉既日本餐廳,仲可以坐系吧枱一面睇大廚預備食物,一面食野,氣氛一流!入餐廳之前侍應仲會幫客人消毒雙手同提供濕紙巾,咁就食得安心又放心啦~肉食者 ($688)呢個set真係冇改錯名,完全岩曬食肉獸,每件牛都極高質,牛舌厚切好重牛味﹑西冷入口即溶﹑肩胛雪花紋理平均﹑肉眼夠juicy~燒肉仲配有燒汁同海鹽,點住來食好夾啊~鵝肝和牛($248)我地驚唔夠飽所以叫多個飯來食,不得了好足料,和牛鋪到成碗飯都係,好多牛汁~重頭戲係塊大鵝肝,食落真係齒夾留香,雖然邪惡但真係好好味喔~/📍 Wagyu Ya (尖沙咀)#尖沙咀 金馬倫道29A號地舖
💁🏻‍♀️ Wagyu Ya (尖沙咀) 🍴

肉食者 ($688)

鵝肝和牛($248)

📍 Wagyu Ya (尖沙咀)
#尖沙咀 金馬倫道29A號地舖
2020-03-12 40 瀏覽
金馬倫道餐廳林立,最近俾我發現一間超高質嘅和牛店,食物水準極高,牛肉都是來自日本嘅和牛,而且店員服務殷勤,感覺賓至如歸,好似置身日本,感受高水準服務。餐廳環境有格調,裝修明顯花過唔少心思。 呢度叫和牛屋,當然以和牛為主題啦。坐在吧檯可以看著師父細心切牛肉,先來奉上一杯玄米茶,再來一客牛肉沙律,然後是和牛拼盤 ,共有七款牛肉,包括厚切牛舌,薄切牛舌,牛肋條,牛小排,牛頸,牛肩及和牛西冷。自己可因應喜歡嘅生熟度慢慢燒,七款牛肉我都喜愛,但最深刻當然係和牛西冷,肉質嫩滑,入口即溶,令人難忘。我們還試咗吉列牛肉三文治,鰻魚飯同溫泉蛋牛肉鵝肝飯。大家都捧住肚子離開,難忘這個和牛之夜。

2020-03-10 50 瀏覽
尖沙咀有間新開張嘅日式燒和牛店,熱愛和牛嘅我當然要親身到訪。店鋪有Bar枱同埋Table枱揀。我地就揀左坐Bar枱,除左可以欣賞到廚師將一片片精緻嘅和牛切好擺盤再端上前,又可以聽下廚師講解每款和牛嘅特色。食燒肉又點少得美味嘅醬汁!呢度嘅醬汁包括燒汁、酸汁同岩鹽,其中酸汁係師傅親自主理,希望客人食燒肉享受油潤肉質之時,可減低油膩感。肉食者Meat Eater ($688) 拼盤擺得好靚好吸睛,見到已令人食慾大增😇 有A5和牛西冷、牛舌、牛肉眼同埋牛肩胛,師傅建議先食油脂無咁多嘅牛舌,再食油脂較多嘅另外三款牛。厚切牛脷好新鮮好爽口,配岩塩剛好。肉眼油脂豐富,食落好似大拖羅咁,入口即溶。西冷就帶有濃濃肉味,肉質軟稔,油花平均,食落都有溶化嘅感覺!A5吉列和牛咖哩飯 ($388) 吉列牛外層炸得香脆,中間肉質呈現嫩紅色,雪花均勻。和牛肉質細嫩幼滑,外脆內軟,水準十分高。

2020-03-10
2020-03-10 37 瀏覽
市面上,聲稱食「和牛」嘅餐廳眾多,有澳洲和牛、美國和牛、日本和牛等,而這間餐廳Wagyu-ya主打的是鹿兒島和牛。南九州鹿兒島嘅氣候溫和,餵飼牛隻飼料天然,令到產出的牛隻肉質鬆軟。餐廳服務員殷勤有禮,我們坐下後,服務員即奉上香噴噴嘅玄米菜,讓我們感到服務員的熱情溫暖。餐枱上預設煤氣燒烤爐,方便食客一邊慢慢燒製自己喜歡的食品,一邊慢慢品嚐自己的製成品。我們被安排坐吧枱,可以跟廚師師傅交流及欣賞他們如何細心地為客人準備食品。跟廚師攀談一會,點了以下推介食品:-鵝肝和牛丼眾所週知,牛丼是日版「男人的浪漫」,但此牛丼絕對不是平日連鎖快餐店嘅牛丼可相比,這碗牛丼嘅浪漫層次是很實在的,食材真材實料,令人回味無窮,兩大片鵝肝質地脆嫩、口感香滑;和牛肉質軟腍、肉味香濃,配上溫泉蛋及帶微微蜜糖味嘅醬汁,慢慢地一口一口品嚐,完全令人沉醉於甜蜜又不失真實嘅境況。黑松露和牛他他和牛肉質鮮嫩,邊面微薰,食落香口有彈性,沙律菜新鮮爽口,配合以芥末、柚子、黑松露等混合而成嘅沙律醬汁及芥末芝麻,味道層次感豐富。和牛三明治和牛上放上金箔,賣相精緻,有外表又有內涵,以高溫油炸,鎖住肉汁,香口惹味。牛More拼盤拼盤有牛舌

廚師攀談一會,點了以下推介食品:-

黑松露和牛他他

和牛三明治

牛More拼盤
拼盤有牛舌、日本A4和牛肩脊、日本A4和牛三角、日本A5和牛西冷、美國和牛牛小排等同配菜。廚師建議由深色到淺色食用,逐一品嘗。A5和牛油花分佈平均,配上調味料,入口後,和牛肉質慢慢溶化,食後回味無窮。

西京豚肉
西京豚肉食落都好有驚喜,爽口彈牙嘅肉質,燒完香噴噴,帶輕微甜甜地嘅味道,非常滋味。

總括嚟講,非常值得推介!👍🏻