2020-05-06 1800 瀏覽
日式和牛我食咗好多次呢一間比我嘅經驗我都覺得幾surprise咁好💕位置就非常易搵就喺尖沙咀大街附近入面嘅裝修就好和風 而且佢哋主打日本直送嘅高級和牛見到佢哋嘅爐都係用返日式正式嘅燒肉爐就知道其實佢哋風味應該都好貼合日本嗰邊💕首先我哋就要一個燒肉嘅拼盤😀入面有四種唔同嘅肉包括牛舌 和尚頭 三角腩 西冷店員就叫我地Z字型咁樣食起 😍首先第一款係牛舌 佢嘅肉質比較彈牙又有豐富嘅油脂每邊煎一陣就ok 💕我哋嘅醬料分別有鹽,日式汁同埋燒汁💕牛舌我哋用咗少少鹽去佐已經好香!!第二隻係和尚頭😍佢嘅油脂分布係四隻入邊最平均嘅所以燒嘅時間唔使太多入口油脂嘅味道係最豐富 最rich 🙈第三隻係四隻入邊油脂比例最高嘅😘所以一入口好快就入口即溶😛但好有油香最尾一隻就係西冷🥰我鍾意佢嘅質地 識落有啲彈牙肉味又好濃🤪之後就有一個日式黑松露牛油果沙律🥬🥑牛油果同黑松露撈埋嘅感覺好有層次而且日式沙律比較清新嘅感覺就中和左燒肉嘅油膩🙋黑松露嘅味道相對較濃 都幾夾我哋仲叫咗一個鵝肝和牛三文魚子炒飯!!!鵝肝佢兩邊都煎到好香男朋友話鵝肝應該係好好quality 先可以做到出面咁脆一邊咁軟💕配合埋和牛同埋其他三文魚子成個飯
日式和牛我食咗好多次

店員就叫我地Z字型咁樣食起 😍
首先第一款係牛舌
佢嘅肉質比較彈牙又有豐富嘅油脂
每邊煎一陣就ok 💕

我哋嘅醬料分別有鹽,日式汁同埋燒汁💕
牛舌我哋用咗少少鹽去佐已經好香!!

第二隻係和尚頭😍

先可以做到出面咁脆一邊咁軟💕
配合埋和牛同埋其他三文魚子
成個飯嘅口感都好多層次好鍾意
2020-04-30 1242 瀏覽
今次黎到呢間私隱度高,食物質素又高既日式燒肉店。卡位好寬闊,而且碗碟全部都有雲石紋,好精緻!近門口位仲有bar枱既位置,感覺好似係日本小店既feel呢!肉食者有四款肉,分別係牛舌,和尚頭(大脾肉),肩胛同埋西冷。店員講解後兩款肉都係油脂比較豐富,前兩款就比較瘦,建議可以隔住隔住咁食。牛舌好厚切,而且切左啲格紋,方便咬開。燒肉店既牛舌真係無得頂!又彈牙又多肉汁,好正!肩胛肉質好靚,有豐富既油脂,好香好好食~和尚頭相對黎講肉質纖維比較粗,肉味濃。西冷比肩胛瘦啲,肉味比肩胛濃,但我個人就比較鐘意食肩胛啦。黑松露牛油果沙律一上枱就聞到勁香黑松露味!!黑松露比得勁大方,牛油黑粒上面都痴滿黑松露!沙律汁酸酸地,幾開胃。Wagyu Don飯上面有鵝肝,和牛,左口魚邊,拖羅碎同埋海膽,係一個膽固醇強勁既組合哈哈。鵝肝煎得外脆內軟,味道十分濃郁。和牛肉質比肉食者硬啲,肉味雖然比較濃,但我都係鐘意食軟嫩既肉多啲。左口魚邊燒到魚油滲出黎,既香口,又軟滑。拖羅碎同海膽新鮮度ok,不過味唔太濃。飯量唔算多,最岩我呢啲鐘意食餸唔鐘意食飯既人。和菓子望落去以為係超普通既團子,原來入面係有蜜瓜味既餡~個外皮一睇就知勁
今次黎到呢間私隱度高,食物質素又高既日式燒肉店。

肉食者

肩胛肉質好靚,有豐富既油脂,好香好好食~

和尚頭相對黎講肉質纖維比較粗,肉味濃。

西冷比肩胛瘦啲,肉味比肩胛濃,但我個人就比較鐘意食肩胛啦。

黑松露牛油果沙律
一上枱就聞到勁香黑松露味!!

和菓子
望落去以為係超普通既團子,原來入面係有蜜瓜味既餡~個外皮一睇就知勁軟熟(比我玩到就黎爛),餡竟然好清甜,完全無藥水味!好好食!
2020-04-27
2020-03-29 4395 瀏覽
好耐無食日式燒肉 想同一大班朋友食都難,索性同男友兩個人去一解燒肉之思,早幾日去左依間餐廳食日式燒肉晚餐,裝修好似日本燒肉店格局,一坐低就好有日本感覺而佢地出售既牛肉係用鹿兒島和牛我地叫左個和牛拼盤 肉食者,一共有四款精選部位各三片,有牛舌、肩胛、西冷同牛大肶肉我地先燒大肶肉,雪花紋好靚,燒到半熟就食得,油脂分佈平均,牛味濃郁又夠出,咀嚼個時完全係啖啖肉跟住就到牛舌,見到佢爆油燒個下好正,厚切之餘,厚實帶爽,仲要入口多汁又無牛酥味,好好食肩胛比大肶肉同西冷瘦少少,入口有咬勁,牛味亦相當之濃而西冷係咁多部位之中油脂最高,燒到係咁搶火,而油香比牛味更強烈,幾乎入口即溶食完燒肉半飽,另外我地再叫左個鵝肝和牛丼,全晚最驚喜就係佢,亦係我個人真心推介,一大片鵝肝放飯面,外皮煎到帶少少脆香,唔會過熟啱啱好,和牛同洋蔥拌埋燒汁咁一口食,超級無敵好食,完全係食唔停口,勁邪惡既丼飯食埋個飯飲杯茶滿足哂!

而佢地出售既牛肉係用鹿兒島和牛

肩胛比大肶肉同西冷瘦少少,入口有咬勁,牛味亦相當之濃

食埋個飯飲杯茶滿足哂!
2020-03-24 2564 瀏覽
從前的我,無肉不歡。但漸漸,對牛肉有了挑食的壞習慣,開始重視牛肉的產地和部位,那仿佛是「品牌」效應,總之,日本和牛不會錯就對了。今晚在尖沙咀吃飯,這家店門面小小的,深色的裝潢使人不經意的擦身而過。拉門而入,一貫日式裝潢,黝黑而有質感的牆,暗黃的燈光,每一個座位都固定了一部爐,什麼多餘的裝潢,玲瓏簡潔。翻開餐牌,可以選擇的食物不算很多,有日式小食、燒肉和主食。⭐️肉食者$688看到那麼粉嫩新鮮的牛肉令我狂吞口水,一共有四款牛肉,例如右下的牛舌、左上的西冷、右上的肩胛肉,每款三片,不是薄薄一片,每一片都略有一點厚度,這樣吃起來才過癮!除了牛舌的味道有明顯的差別,肉質較彈牙,肉味濃郁。其他三款也超級好吃,牛肉上紋理清晰,雪花分佈得密密麻麻,就像一塊塊美麗的布匹,讓人禁不住欣賞。每塊肉稍微烤一烤,翻一翻就能吃,咬一口,肉汁混著油脂在口腔迸濺,柔美的滋味真不是吃一塊就能滿足!雖然未至於入口即溶,但肉質實在很嫩,咀嚼起來非常香滑!如果把肉烤得稍微焦一點,入口伴著焦香,咀嚼起來香香脆脆,也是非常誘人!⭐️鵝肝和牛丼$248這碗和牛丼也令我很滿足!肥美的鵝肝配上香滑的牛肉,實在十分邪惡。牛肉肉質十分細緻,

翻開餐牌,可以選擇的食物不算很多,有日式小食、燒肉和主食。

⭐️肉食者$688
肉食者

除了牛舌的味道有明顯的差別,肉質較彈牙,肉味濃郁。

⭐️鵝肝和牛丼$248
鵝肝和牛丼

牛肉肉質十分細緻,拌上渾圓甘香的米飯和香甜的洋蔥,米飯混搭了牛肉的香脂,牛肉上的筋肉咀嚼起來特別香,濃濃的肉味,絕對不能錯過!

▫️烤日本和牛的特點是油脂充沛,所以不用吃太多,肚子裡也有種迴盪油脂的飽腹幸福感,哈哈!
鵝肝和牛丼
知唔知單身狗大時大節最忌係咩呀?唔係怕無另一半呀,係怕比人知道你無另一半呀。尤其是現今資訊咁流通既情況底下,想"毒"自在家中都幾難,為左令自己好過d,好似上次咁,就算白色情人節其實無乜特別,都要搵個男仔friend gay住過,唉!但獲獲都係咁,好容易日久生情咖喎。為左防止中途轉機,即刻約返個女神食餐飯平衡下心理先得。最近尖沙咀開左間主打日式鹿兒島直送和牛燒肉專門店「Wagyu Ya」,以我地獄廚神既技術希望唔會浪費左D和牛啦!👇📌Wagyu Ya Platter - ▪ Meat Eater - $688▫日式燒肉我真係比較少食,事關要我自己燒的確考起我,好彩今次大命有高人係旁邊指點,否則再靚既和牛都於事無補。今次試左佢地人氣大熱拼盤「肉食者」,以親民價錢食到四個部位,每個部位三件,聽落都覺得抵呀。排名不分分先後,由師傅介紹先由牛舌食起,然後按部就班到和尚頭(牛既後腿肉)、牛肩胛、西冷。先試左佢既牛舌,肉質特別柔軟,燒過之後相當香口,入口爽彈但唔會過韌,唔錯;而和尚頭色澤嫩紅,脂肪紋理分佈平均,好靚仔,燒到Medium,保留返肉身帶少少粉嫩,肉味濃郁油香好重,爽;而牛肩胛風味顯然唔同

📌Wagyu Ya Platter -
Meat Eater - $688

和尚頭(牛既後腿肉)牛肩胛西冷。先試左佢既牛舌,肉質特別柔軟,燒過之後相當香口,

保留返肉身帶少少粉嫩,肉味濃郁油香好重,爽;而牛肩胛風味顯然唔同,牛既脂肪香更加濃郁,

入口即溶,無得輸;最後試埋西冷,呢個部位既質感比較豐富,油脂甘香但分佈較少,

口感軟腍味道有層次,整體比我想像中有驚喜!

📌Main Dishes
"CLS" Foie Gras Wagyu Don - $248

▫ 打開餐牌見到"CLS",令我大開眼界!估唔到設計餐牌既員工都充分運用到現今網絡潮語,
值得欣賞,嘿!其實佢係一個好食到痴x線既「鵝肝和牛丼」,事關淨係賣相都流哂口水。

當中最搶眼既鵝肝食落油香十足,質感幼滑,無得頂;配上A4和牛肩胛肉 ,入口即融既感覺
再次呈現係我味蕾裡面,果然一個丼飯已經夠俘虜我個心!
2020-03-16
6天前 0 瀏覽
Wagyu ya,一間日燒主題餐廳,食物質素、衛生、服務固然重要,但通風系統往往都係高下分野嘅最重要指標之一,試問當你走入一間煙霧迷漫、充斥油污膱(益)味嘅餐廳,你仲點可以坐得舒服,食得享受?今日呢間Wagyu ya,就無以上問題,入邊嘅空氣環境同一般食肆無異,唔係聽到「滋滋」聲,你都唔知自己入左間日燒鋪頭呀。除左環境Wagyu ya嘅服務水平同食物質素都係無得彈。服務方面,侍應三不五時就會主動同你斟茶,亦會介紹各種食物及其特性,仲會推薦進食次序。而大家最重視嘅食物方面,前菜分別係黑松露牛油果沙律同鵝肝多士。兩者份量都非常多,牛油果切大粒且堆滿成碟,而舊鵝肝更加係既厚且大。沙律以黑松露及黑醋調味,酸酸地而且勁香黑松露味;而塊多士酸酸甜甜,岩岩好中和鵝肝嘅油膩感。而各種肉類水準平均,同樣充滿油脂、入口即溶,而且香味四溢。係咁多種肉類入邊,又以肉眼最為驚豔,除左上述優點外,更有濃濃牛肉味,味道上最為衝擊,非試不可。

除左環境Wagyu ya嘅服務水平同食物質素都係無得彈。

2020-05-26
2020-05-25 0 瀏覽
呢間餐廳想食好耐,老公話日本去唔成就食住先,我梗係無所謂啦點完餐就奉上一杯熱茶是玄米茶,很香米味,茶味香濃,暖下胃先,然後有雜菜沙律,新鮮醒胃。Wagyu ya don終於到,鵝肝獨有香味勁正,都好大塊,外表煎至金黃微焦,外脆內軟,海膽都算多,很鮮味,仲有金箔上面閃耀,好豪氣,和牛油花分佈唔錯,很濃牛味,老公欣賞拖羅魚蓉很新鮮,食完和牛就食魚生野無甘油膩,三文魚子大大粒,加分。我不食生冷野,叫左和牛肉眼蓋粒定食,上碟時見到岩鹽板上好吸睛,把嫩滑的和牛粒輕輕地掃一掃鹽板,提升了肉味,而且肉汁及油脂都在口腔內,很回味。午餐仲有漬物,酸酸地中和肉食的味道,燉蛋如果淡少少更好,不過都夠滑,豚肉熱上美味,味噌湯很足料,唔錯豪豪地食一餐日本菜,足以回味一段時間
呢間餐廳想食好耐,老公話日本去唔成就食住先,我梗係無所謂啦

豪豪地食一餐日本菜,足以回味一段時間

2020-05-25 0 瀏覽
香港人去旅行首選日本,其中一樣去到日本必食當然和牛🐂啦!今日嚟到尖沙咀介紹返Wagyu Ya由門面到裝修都好似去咗日本咁🇯🇵💕午餐嘅menu🥢🥢前菜附上salad 🥗🥗🔸和牛肉眼蓋粒定食 $188和牛🐂🐂真係唔同啲,油脂分布平均咬落去粒粒都充滿油嘅甘香,肉味香濃!配上前菜都一啲馬虎,有牛蒡(漬物❓好健康),牛腩蘿蔔(炆得好腍入味),茶碗蒸(略嫌淡味少少)🔸Wagyu Ya Don $498絕對係衝住呢個丼嚟,樣樣都係至愛,有熊本和王和牛(細軟嫩滑,入口即溶)鵝肝(充滿油香都係入口即溶)海膽(分量極慷慨而且好creamy)三文魚籽,樣樣都好出色,所以成呢個丼絕對係perfect‼️
香港人去旅行首選日本,其中一樣去到日本必食當然和牛🐂啦!

午餐嘅menu🥢🥢

前菜附上salad 🥗🥗
🔸和牛肉眼蓋粒定食 $188

🔸Wagyu Ya Don $498
2020-05-25
2020-05-25 0 瀏覽
自己一向都好鍾意食和牛,仲記得以前去東京旅遊,高田馬場站附近有間和牛好好食。而家因為疫情冇得去旅行,所以就只好留喺香港度,去搵一啲高質素嘅地方食和牛,上網搵過,知道呢間餐廳係OpenRice嘅人氣餐廳,所以就決定嚟試一試。我哋一去到嘅時候,第一時間一定係叫咗啤酒先,呢度嘅啤酒有自家製手工啤,亦都有其他牌子嘅啤酒,我就揀咗隻提子🍇味。之後就係燒烤嘅部份,佢俾咗三款醬料我哋,我就最鍾意咗手邊嘅海鹽,因為最能夠食到牛肉嘅原汁原味。呢款叫牛魔王,$688,裏面包含12塊,共四款,分別是西冷、牛舌、肉眼、三角腩。我最鍾意係牛舌,因為好有彈性。之後就係呢款嘅和牛丼,$498,內裏包含多款極新鮮的刺身料理,我特別鍾意佢嘅海膽,鮮黃色的,與平時在超級市場買開的暗暗黑黑的不一樣。海膽配埋飯,再配埋三文魚子,一齊食,三文魚子嘅汁係口裏面爆開,非常新鮮,沒有腥味。呢間餐廳真係好正,下次會帶埋朋友再嚟食。

呢間餐廳真係好正,下次會帶埋朋友再嚟食。
2020-05-17
2020-05-23 0 瀏覽
今日就同朋友黎食,佢之前推介既呢間日本居酒屋,話佢地既午市套餐好高質,套餐包括有🥗沙律、☕️味噌湯、前菜、蒸蛋🤓,非常豐富,感覺有d似去左日本旅行,餐廳環境裝修好有日本風格,地方整潔舒服_🍱Wagyu Ya Don $498見到網上勁多人推介呢個😀作為貴店其中一個招牌用料超級豐富☺️見到未食都已經流曬口水🤡材料包括有熊本和王和牛、香口鵝肝、海膽、晶瑩剔透三文魚籽等等,和牛入口即溶,仲好重牛肉味道☺️,海膽亦非常鮮甜而且唔腥,食得好滿足😋_😆鵝肝和牛丼 $298鵝肝份量超級多,外皮煎得好香脆但不會過火,食落仲充滿油脂香,和牛同洋蔥拌埋燒汁真係絕配,仲會帶出和牛鮮甜味道,朋友亦表示話配飯一齊食,係一流既享受😆

_
🍱Wagyu Ya Don $498

_
😆鵝肝和牛丼 $298

越嚟越掛住日本🇯🇵,尤其係入口即溶嘅和牛😩係香港真係好難搵到高質素和牛😭同朋友傾開,佢就介紹左我去尖沙咀一間叫「Wagyu Ya」😲雖然係疫情期間,但都要訂位🤭真係咁多人食⁉️我開頭都唔信,但去到當日🥴真係爆晒場😵勁👍🏻🔹肉食者$688 :呢個拼盤總共有4個不同部位🥴而每款有3片分別有牛舌、牛肩、肉眼同埋西冷🤩牛舌爽口彈牙🤤仲要係厚切😍牛肩位肉質夠軟嫩❗️西冷同肉眼位置肉味最濃郁🤤油脂最多❗️仲一邊燒一邊漏油🥰入口即溶嘅感覺好滿足☺️我習慣食呢兩個部位唔點醬汁‼️只係落少少鹽就夠😎唔係就食唔到油脂既香味😌另外本身佢都會配兩款醬汁比你牛肉汁同埋和風汁兩款醬汁都幾味😍用嚟點牛舌真係一流😎呢到提供既和牛全部都係鹿兒島直送✈️難怪高質有保證👍🏻🔹黑松露牛油果沙律$98 :估唔到黑松露同牛油果🥑又幾夾真係一d都唔孤寒❗️d黑松露勁多🤩絕對夠你撈晒成碟沙律🥗果陣黑松露味香到真係隔離枱都會聞到🤣🔹鵝肝多士(off menu )價錢忘記了😅:呢個係餐牌冇㗎‼️店員極力推薦👍🏻不過我本身都鍾意食鵝肝😍又比佢引誘到🤣但呢個堅係好食❗️件鵝肝size同多士一樣咁大

🔹肉食者$688 :
呢個拼盤總共有4個不同部位🥴而每款有3片
分別有牛舌、牛肩、肉眼同埋西冷🤩

牛舌爽口彈牙🤤仲要係厚切😍

牛肩
肉眼
西冷
鵝肝多士
身邊好多人都中意食扒,反而我特別鍾情於日式燒肉,可以一齊過試多幾款牛部位。餐廳内外都充滿著日本風,我地安排坐係高枱位置,可以清楚見到師傅切肉的環境。黑松露牛油果沙律 $98黑松露份量多到有種Bling Bling感覺,攪拌熟透的牛油果一齊食,味道香上加香。沙律菜新鮮爽脆,配搭清爽的小青瓜、蕃茄仔,準備好接受鹿兒島和牛的味蕾衝擊!海膽多士 $298呢客海膽多士屬於Off Menu菜式,店員熱情推介,實在無不試的理由J 上面鋪上色澤金黃的海膽,望落超級豐盛,味道濃厚,回甘味強。多士亦是另一賣點,唔係平常食開的法包,而係好似西多士的口感,食落有驚喜,期待師傅再創作更多期間限定的Off Menu菜式。肉食者拼盤 $688牛舌、肩胛、西冷、肉眼肩胛應該係第一次食,肥瘦適中,睇得出肌肉纖維較多,所以肉質亦比較結實。大概燒至7-8成熟,肉味超級濃郁!!食完口腔仍然有一種揮之不去的餘韻,四款之中我最中意呢個部位。厚切牛舌質感厚實,爽脆多汁,中意燒到少少外脆内軟西冷油脂比例比牛肩胛高,同樣肉味濃郁多肉汁,食落口感柔軟細嫩,朋友不停讚嘆好好食!肉眼含最多的油脂,而且帶有少許筋,燒至7成熟食就岩岩好。見到日

黑松露牛油果沙律 $98

海膽多士 $298

肉食者拼盤 $688
牛舌、肩胛、西冷、肉眼

厚切牛舌質感厚實,爽脆多汁,中意燒到少少外脆内軟
肉眼含最多的油脂,而且帶有少許筋,燒至7成熟食就岩岩好。

見到日式燒肉店用上雲石餐具有啲小可愛!
2020-05-21 36 瀏覽
鑑於最近疫情,已經好耐無出街好好地食餐好,但今日係520又係我同老公既記念日,所以就決定出街食好d同食豪d啦!😅🤣呢間餐廳唔難搵,openrice指示十分清晰,一出地鐵站出口直行就到,地鋪好易搵到。由於我中午打左電話book位所以一去店員先比d搓手液我地消毒雙手同探熱就安排我地入座。Menu上既食物選擇貴精不貴多 而今次我地一係唔叫,  一叫就叫個最貴既拼盤<食肉獸 $988> 拼盤有四個唔同部位既牛:牛舌,西冷,牛三角,和尚頭 (每款4片)牛舌 - 厚切, 重牛味正!西冷 - 油脂感 油花分布平均, 一個字, 正牛三角 - 肉味較濃油脂帶出入口即溶化和尚頭 - 都好食到停唔到口最後叫左個<WAGYU DON $498> 有海膽,和牛,鵝肝,吞拿魚蓉,三文魚籽同炙燒左口魚 - 非常豐富 海膽 - 好好味好新鮮牛肉 - 雖然係五成熟,但入口即溶炙燒左口魚 - 油香吞拿魚蓉同三文魚籽撈埋D飯一齊食,大滿足呀都埋單時仲有甜品送

Menu上既食物選擇貴精不貴多

牛舌 - 厚切, 重牛味正!
西冷 - 油脂感
油花分布平均, 一個字, 正

牛三角 - 肉味較濃油脂帶出入口即溶化
和尚頭 - 都好食到停唔到口

食肉獸

最後叫左個<WAGYU DON $498>

海膽 - 好好味好新鮮
牛肉 - 雖然係五成熟,但入口即溶
炙燒左口魚 - 油香
吞拿魚蓉同三文魚籽撈埋D飯一齊食,大滿足呀

都埋單時仲有甜品

2020-05-20