2020-10-12 342 瀏覽
靜靜地,極有私人空間地,約左老公食和牛呀🥰。見到黑板上有廚師推介呢個沙律,食個黑松露牛油果沙律先。早到又食到好高積嘅松露沙律汁,入口好香好濃松露香味,沙律材料新鮮不在話下,牛油果都係熟透香滑,作為呢餐和牛晚優嘅序幕真係無得輸~呢個都係廚師推介,盛意滿滿和牛丼。鵝肝、鮮甜三文魚籽、海膽、和牛他他、雞蛋,豐富材料舖滿整個表面,用熱辣辣嘅煎鍋上檯;鵝肝好rich好豐腴油脂,表皮帶焦香,內裡軟綿綿。鮮甜三文魚籽、海膽又新鮮份量又多、和牛他他軟軟嫩嫩,牛肉汁、鵝肝油份、同海鮮嘅鮮甜,非常豐富😙。爽快地叫埋Usuyaki薄燒,兩大片要好好對佢呀,千祈千祈唔好反來反去流失肉汁。用兩個夾,一長一短夾互相輔助咁燒。(哈哈!我咁輪盡,店員主動幫我處理😝)。食嘅時候可以幾種配搭,海鹽、牛肉汁、洋蔥汁、雞蛋,任君選擇。想香口d可以加埋洋蔥、蒜片一齊燒😋。我鍾意嘅配搭梗係海鹽啦,咁靚嘅肉用少少鹽吊味就夠啦~牛肉緩緩喺口中化開,好軟好嫩,好yummy呀~見隔離檯有呢個小食好靚,我又order呢個海膽和牛紫菜taco。唔錯喎,一定要口裡面感受一層一層口感,炸紫菜做底,卜卜脆,舖一層紫蘇葉,中和左炸紫菜膩感,跟住係和
靜靜地,極有私人空間地,約左老公食和牛呀🥰。
黑松露牛油果沙律

Usuyaki薄燒
海膽和牛紫菜taco
見隔離檯有呢個小食好靚,我又order呢個海膽和牛紫菜taco。唔錯喎,一定要口裡面感受一層一層口感,炸紫菜做底,卜卜脆,舖一層紫蘇葉,中和左炸紫菜膩感,跟住係和牛他他,軟軟綿綿入口豐富肉汁,再上面係海膽同蟹籽,味蕾好滿足呀
😋😋。呢種質素和牛同菜色,價位算幾實惠~
黑松露牛油果沙律
Usuyaki薄燒
2020-10-04 343 瀏覽
好耐冇去日本食高質和牛,而尖沙咀有間主打日式高質和牛嘅燒肉店,見到lunch set嘅cp值甚高,一於去試下啦😋店內裝修簡約,燈光尚算充足,有吧檯同普通卡位比我地揀。一坐低店員就會比杯熱茶你。每個定食包括主菜,一碗飯同味噌湯,沙律,茶碗蒸,仲有兩個日式小菜。..◾️A4和牛燒肉 $298呢個定食包括三角腩、西冷、肉眼各兩片,店員會提我三角腩最後先燒,因為佢嘅脂肪比例最高。西冷同肉眼燒到medium啱啱好,而三角腩油脂分佈平均,牛味就係口入面爆發🤤🤤🤤◾️A5和王和牛薄燒 $488和牛嘅油花豐富而分佈平均,同時會上無菌蛋比我點黎食。店員會主動過黎幫我燒,燒到medium rare,食個陣點燒肉汁再點蛋汁,和牛油脂嘅香味濃郁,再加上薄切嘅原因,簡直有入口即溶嘅感覺😍◾️西京銀鱈魚丼 $188銀鱈魚嘅熟度啱啱好,十分嫩滑,西京燒嘅方法烹制帶左d甜味而又唔會蓋過魚本身嘅鮮味🥰點埋加左七味粉嘅沙律醬食令嘅味道更豐富😋
◾️A4和牛燒肉 $298

◾️A5和王和牛薄燒 $488

◾️西京銀鱈魚丼 $188

• A5和王和牛薄燒
2020-09-29 291 瀏覽
What would you describe the Japanese Wagyu? “Melt-in-your-mouth? Delicate? Rich and Juicy?”. Don’t argue anymore, all these words are what you can expect from the Japanese Wagyu.For those who love Wagyu, Wagyu Ya is the place that you don’t want to miss! What you can expect here is Wagyu, Wagyu and more Wagyu! So if you’re a die-hard Wagyu fans, look no further!海膽和牛紫菜 Taco (HK$298)👍👍👍👍👍This exquisite taco was splendid!The tempura seaweed/basil leaf topped with minced Wagyu, uni and salmon r

海膽和牛紫菜 Taco (HK$298)
海膽和牛紫菜

The tempura seaweed/basil leaf topped with minced Wagyu, uni and salmon roe. The luxurious combination generated a dynamic crisp-to-creamy contrast in each bite.
海膽和牛紫菜

盛意滿滿和牛丼(HK$488)
盛意滿滿和牛丼

Take the classic beef donburi to a new level - served on a sizzling pan with Wagyu, uni, salmon roe, foie gras, black truffle sauce and an onsen egg. The combination created an ultimate balance of textures and flavours, each bite was heavenly rich and delicious!
盛意滿滿和牛丼

A4 Wagyu Yakiniku Set (HK$298/ Lunch Set)
A4  Wagyu  Yakiniku  Set

The Yakiniku set has 3 selections of A4 Wagyu cuts - rib eye, sirloin and ruburo-su, 2 slices each.
The A4 Wagyu has a relatively high oil content, so it’s perfect for yakiniku. The platter was such a delight to our taste buds as each kind of Wagyu had its own flavour.
A4  Wagyu  Yakiniku  Set

The array of accompanying condiments that came along with also worked really well with the Wagyu.

Lunch set came with two appetisers, rice, chawanmushi and miso soup.

Storefront

Interior

Menu

2020-09-28
2020-09-18 603 瀏覽
今日同老婆食好D,行咗一陣見到呢間專食和牛而且質素好似唔錯,所以我地就決定試一試! 裝修幾靚同埋有種好舒服既感覺,台與台之間既空位亦都足夠,傾計都好岩氣氛!A5和王和牛薄燒呢個一上台就已經好有日本個陣既感覺。店員會幫你燒埋因為太大塊自己好難燒到。因為油花分佈平均同埋肉質本身都好靚,每邊燒咗10秒左右已經得。配合埋蔥同埋炸蒜片一齊食。不過我首先就咁食咗一塊先,肉質好嫩又有肉汁,牛肉味超濃郁! 另外加上蔥同埋炸蒜食好有口感而且味道好夾! 完全係日本食既高級燒肉一樣!和牛三文治呢個都係日本傳嚟既美食,和牛本身輕輕炸過有層吉烈既炸漿,配合埋烘得岩岩好既麵包夾埋做三文治,真係三文治入面最高級既享受。牛肉完全冇筋所以好似平時食三文治咁一咬就咬到,肉質鮮嫩而牛肉既鮮味充滿整個口腔!鵝肝和牛丼最後就有呢個丼飯,和牛一樣都係冇得事好嫩滑,加上有幾片新鮮仲有海水味既海膽調味已經好好食!另外亦都有三片鵝肝,油脂感足又唔會好肥膩,鮮味十足配埋珍珠米一齊食超正!呢到食飯真係好正既一次體驗,完全冇諗過香港都可以食到咁正宗高質既日本和牛料理!

A5和王和牛薄燒

和牛三文治

鵝肝和牛丼

• 和牛三文治
  • A5和王和牛薄燒
2020-09-15 423 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩🤩好想食和牛,又好想食燒肉!🐮二話不說就黎左WAGYU YA~ 果然唔會令你失望!水準超高嘅和牛宴❤️先黎個A5和王和牛薄燒 (HK$488)一分錢一分貨!幾時都係真嘅~呢兩塊A5和牛油花分佈幾靚幾平均,薄切大片,係爐上快燒兩面和各一分鐘,肉汁鎖住哂,🤤入口即溶化就係呢種感覺啦😇店員好好咁會問自己燒定佢幫手,我都係留番比專業人士出馬啦,我坐定定流住口水等食就可以!猛火快燒薄切和牛🔥🔥🔥本身和牛油脂較多,油香不膩,最正嘅係配埋生雞蛋漿,點上蛋漿再夾上蔥花蒜片,和牛肉腍油花超香。不得不讚仲有三款簡單但絕對係精髓嘅醬汁,分別有蒜香醬油,燒肉醬油同海鹽,各有提升和牛的肉鮮味!😚燒到7成熟,再等餘溫慢慢令和牛剛好熟透,呢個時間一口過就真係幸福呀🤭👏🏻A5和牛三文治 (HK$398)👍🏻絕對係鎮店之選😻簡直係睇得又食得,厚切和牛配上金箔魚子醬,何奇奢華!但味道真係相當夾,魚子醬嘅鮮配上和牛的肉濃,夾上三文治,新穎食法但非常有驚食!擺盤更加係靚到唔捨得一啖就食,兩個人SHARE就岩岩好✌🏻鵝肝和牛丼 (HK$278)😈好邪惡呢!和牛仲未夠喉,仲要嗌埋鵝肝,非美的鵝肝油香滲透飯粒,配埋隻
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

先黎個A5和王和牛薄燒 (HK$488)

A5和牛三文治 (HK$398)👍🏻

鵝肝和牛丼 (HK$278)
😈好邪惡呢!和牛仲未夠喉,仲要嗌埋鵝肝,非美的鵝肝油香滲透飯粒,配埋隻溫泉蛋!蛋漿佈滿住和牛同鵝肝,信我無嗌錯!🙌🏻🤞🏻
呢個丼飯真係無得頂!😛正宗日本米飯香咬口感都特別唔同,加埋鵝肝同和牛的脂肪油香同日本蛋汁,洋蔥索哂汁都好好味~

2020-09-14
3天前 0 瀏覽
今日突然好想食燒肉,即興在「開飯」搜尋一下,選了這間燒肉店試試。因為我們沒有訂枱,我們三人被安排坐在近門口bar枱位置,店內地方不大,大伙兒就不太適合了。這裏的餐牌主要都是單點的,拼盤款色比較少,只有兩款,而且其他選擇也不多,所以我可以將九成餐牌內容都影下,大家可以參考一下。我們點了一個拼盤丶蕃茄沙律丶Wagyu Don丶黑豚肉和海膽多士。食物份量不多,但質量還可,特別是個Wagyu Don,一次過滿足晒我最喜歡吃的,但個海膽配多士就唔多夾,本人不喜歡😅。總括來說,這間不妨一試,服務也很好。
總括來說,這間不妨一試,服務也很好。
2020-10-03
  • Wagyu Don
同朋友好耐無見想食餐好,朋友推薦左食依間既lunchhhhh話高質都抵食-🐮Wagyu Don|💰498🌟熊本和王和牛|鵝肝|海膽✨海膽好甘甜好鮮,牛煎得岩岩好,油香好出,又夠軟淋✨鵝肝有成兩塊,煎成金黃出面煎得好脆,入邊好油嫩(⊙ω⊙).下面仲有吞拿魚茸同埋左口魚吞拿魚鮮甜,左口魚油超香又滑嫩✨朋友話個飯嘅汁好_好食,D魚油牛油仲要索哂入去.🐤親子丼|💰98雞好滑又重雞味依個價有埋燉蛋、湯、沙津、醃菜,好抵.🌮海膽和牛紫菜taco|💰298配搭超好,紫菜taco係紫菜天婦羅和牛帶少少筋,好好咬口,又夠濃郁海膽好甘甜-格局好靚,野食器皿都好靚好有feel醃菜係佢地自家醃,別有風味野食真係好好食,會再黎

🐮Wagyu Don|💰498
🌟熊本和王和牛|鵝肝|海膽
✨海膽好甘甜好鮮,牛煎得岩岩好,
油香好出,又夠軟淋
✨鵝肝有成兩塊,煎成金黃
出面煎得好脆,入邊好油嫩(⊙ω⊙)
下面仲有吞拿魚茸同埋左口魚
吞拿魚鮮甜,左口魚油超香又滑嫩
✨朋友話個飯嘅汁好_好食,D魚油牛油仲要索哂入去

🐤親子丼|💰98
雞好滑又重雞味
依個價有埋燉蛋、湯、沙津、醃菜,好抵

🌮海膽和牛紫菜taco|💰298
配搭超好,紫菜taco係紫菜天婦羅
和牛帶少少筋,好好咬口,又夠濃郁
海膽好甘甜

格局好靚,野食器皿都好靚好有feel
醃菜係佢地自家醃,別有風味
野食真係好好食,會再黎

6天前 1 瀏覽
到呢個季節真係特別掛住日本,今日又思鄉病發作,好想食和牛,同朋友去返呢間食過質素有保證嘅餐廳醫一醫心病。呢度有吧枱可以睇著師傅準備食物,亦有舒適嘅卡位可以選擇。食和牛通常油份比較重,所以想清清地食個沙律先,健康又勁有營養嘅牛油果沙律就啱晒,擺碟好靚,沙律菜極新鮮,店家嘅黑松露醬,聞落同食落嘅味道都非常突出,絕對唔係普通貨色,牛油果入口輕壓即溶!海膽和牛紫菜TACO似乎係新菜式,底層係紫菜天婦羅,上面一片香葉,仲有和牛肉,面頭有新鮮海膽加上頂部晶瑩剔透嘅魚子做點綴,賣相晒精緻,係一款講究賣相又注重味道同食材配搭嘅開胃菜。重點菜式亦係今次黎嘅目的-A5和王和牛薄燒!見到和牛肉片嘅雪花已經流晒口水!和牛嘅油脂真係非常邪惡,燒起上嚟更特別惹火,油脂不斷溶化,香味不斷滲出!伴有生雞蛋、蔥花、同炸蒜片。先試和牛本身嘅味道,多餘嘅油脂已經溶化及滲透肉片入邊,半溶嘅感覺,油香加上肉香,無得彈!再試將和牛肉片沾上蛋汁及蔥花,加上炸蒜片,又係另一種感覺,個人好鍾意加上炸蒜片,帶出黎號味道更加香濃!仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外邊香脆,內裏creamy嘅鵝肝,色澤鮮明又綿滑嘅海膽,香濃嘅和牛,仲有

仲有份盛意拳拳和牛丼,好有趣嘅名字,有外邊香脆,內裏creamy嘅鵝肝,色澤鮮明又綿滑嘅海膽,香濃嘅和牛,仲有黑松露醬加埋食用花瓣同金泊點綴,所有食材都密密麻麻鋪滿喺器皿上面,果然係盛意拳拳!

每次黎呢度都食到非常高質嘅和牛菜式,真係值得一再幫襯!
6天前 0 瀏覽
頂級滋味盡在 Wagyu Ya, 今次為左慶祝舊同事脫苦海,所以來賀一賀佢。一入去座低就可以感受到,佢地裝修特色,覺得自己去左日本居酒屋的 feel 。話哂今次同佢慶祝,緊係要叫得豐富d, 震撼d 先勁架嗎🤣🤣🤣我就叫左以下3款食物:⚛ 銀雪魚定食 ~ 有齊兩大件煎得夠皮脆肉嫩又夠滑的銀雪魚, 仲有麵豉湯,蒸蛋, 沙律,蓮藕片, 唔好講小每樣食物都精緻美味, 最特別個蓮藕片估唔到入口微辣,個辣辣得來幾舒服,搞到我追住連食幾片。⚛ 海膽和牛紫菜Taco ~ 賣相非常精緻吸精, 最上層係海膽,中層係和牛,而最底層係炸過的紫菜天婦羅, 配搭上一流,一碟6件,每一層味道口感分明滋味萬分。⚛ 盛意滿滿和牛丼 ~ 鐵板送上時,已經忍唔住嘩了一聲, 因睇見和牛丼上食材高級豐富,有齊海膽,鵝肝,魚子醬,和牛,溫泉蛋, 我從底下一羹上去有齊所有材料,送入口裡十分滿足。呢到食物好高水準,滿足哂我的貪心需要,下次一定要帶媽咪享受下。🤗

我就叫左以下3款食物:

2020-10-23 7 瀏覽
位於尖沙咀Wagyu Ya,是以日燒為主打的日本居酒屋,食物質素相當之高,牛肉全部是從日本空運來港的。服務也相當好,待應生熱情主動介紹食物的用料及食用方法,給人有賓至如歸的感覺。我們要了當天廚師發板推荐的,海膽和牛紫菜、海膽海膽鰻魚蛋卷;擺盤精緻令我驚喜,像精心雕琢的藝術品,有點不舍得吃。盛意滿滿和牛丼:有鵝肝、海膽、三文魚籽和牛他他、塘心蛋等鵝肝表皮焦香,入口即融,口感豐富有層次。Usuyaki薄燒,是頂級A5和王和牛,燒時牛香味四溢,沾上生雞蛋及醬汁加少少炸蒜和蔥,口感軟腍滑香,齒頰留香,非試不可。Wagyu Ya上等的食材,超高的廚藝,精緻出品,暖心的服務,令我難忘!
Wagyu Ya位於尖沙咀金馬倫道,主打由日本鹿兒島直送既和牛日式烤肉,店員安排左我同朋友坐BAR檯,檯上有個網爐供客人燒烤和牛,爐上仲有個抽氣管,唔會成身油煙味🥰晚市餐廳只有單點食物,沒有套餐,有和牛拼盤、和牛三文治、和牛丼、天婦羅等等,有好多都係由和牛同海膽做配搭既食物,非常期待🤪------1. 日本番茄沙律 $108 7.5/10原個番茄切好,色澤偏橙色,味道非常清甜同軟腍😋仲有旁邊沙律菜配上微酸醬汁,開胃十足2. 和牛三文治加海膽 $398 + $198 9/10和牛三文治外觀給人很高級感覺😍再配上金箔魚子醬和海膽,簡直是畫龍點晴,厚切既吉列和牛鮮味充滿口腔,肉質軟熟,仲可以見到帶粉嫩既和牛紋理,食得出的確係好高級和牛,而外面既麵包亦烘得香脆可口而且熱騰騰,配上魚子醬和海膽嘅鮮甜,互相輝映,非常推介👍🏻3. 盛意滿滿和牛丼 $488 8/10誠意同份量都滿滿既和牛丼,材料有和牛、海膽、鵝肝、黑松露、溫泉蛋等等,飯吸哂和牛精華🤤非常入味同時亦有脂香,鵝肝兩面煎得香脆,油脂感十足,搭上香口的蒜片一齊食,唔會覺得好膩,和牛質感有點似免治牛肉,調味有點太濃🙈不過拌飯一流4. 海膽和牛

------
1. 日本番茄沙律 $108 7.5/10
日本番茄沙律

2. 和牛三文治加海膽 $398 + $198 9/10
和牛三文治加海膽

3. 盛意滿滿和牛丼 $488 8/10

4. 海膽和牛紫菜taco $298 8.5/10
呢道是一道新菜色,一同有六件taco,賣相滿分,都係海膽和牛既配搭,紫菜炸得鬆脆,係上面放上和牛、海膽同埋三文魚籽,食法新穎,口感豐富,好享受一啖食哂既感覺☺️
2020-10-19
和牛三文治加海膽
2020-10-22 14 瀏覽
同朋友慶生,朋友揀左尖沙咀這間食和牛的餐廳。位置好方便,在金馬倫道,店鋪唔算大,不過乾淨企理,坐得舒服。一坐下,侍應就送上熱茶,態度熱情。個人好喜歡餐廳的所有碟,真係好靚,睇得出老闆的心思。我地一行4人,點左鵝肝和牛丼、食肉獸、A5吉列和牛咖喱丼、上癮海苔白飯魚脆脆、黑松露牛油果沙律、海膽和牛紫菜taco。食肉獸方面,侍應送上三種點和牛的配料醬,A5和牛真心無得頂,入口即溶,牛味好香,值得一試。白飯魚脆脆好味,不過就貴左少少。鵝肝和牛丼份量都夠,味道濃郁。黑松露牛油果沙律,份量足,幾清新,不錯。海膽和牛紫菜taco味道幾好,是塊紫菜油左少少。A5吉列和牛咖喱丼個人覺得一般,可以俾機會試其他食物。價錢方面偏貴,不過是好味既。

黑松露牛油果沙律,份量足,幾清新,不錯。
價錢方面偏貴,不過是好味既。
2020-10-21
秋意濃 天續涼野餐節奏 卻要上班心有不甘 先入為主上班前 拉友人 做魔鬼難得午市燒肉 破費一番吸晴肉盤餐捧上未入口 口水流A4和牛 三食 矜貴西冷 三角 肉眼 順序細味肉質細嫩西冷 油脂小更帶肉香肉眼中一點白 盡顯特徵網爐煎香 陣陣油香散發油脂更搶火 鏡頭捕捉必然呷一口 肉嫩油香半融口中 大愛也皇上皇 牛三角 別遺忘一大牛 一小量 更矜貴肉味更濃 油脂更溢煎香 輕放口 入口即溶 盡顯身價肉宴後 更有限品盛意滿滿和牛丼 期間限定鐵板上 留住溫度 更細心和牛丼 驚見海膽 鵝肝 魚子醬配襯星級加盟 粒粒皆星輕呷一羮 多重味覺 多重滋味和牛不只和牛 和牛頓成配角和牛盛 果然滿足
秋意濃 天續涼
野餐節奏 卻要上班