The Market

2016-07-02 14689 瀏覽
今天一嚐The Market,果然名不虛傳。榴連甜點全都落足料,濃郁的榴連味卻不會太甜,唯一需要改善的是炸榴連太油而且皮厚,沒甚麼味道。吃了一大桌榴連甜點,很滿足,但就有點難為了身邊不愛榴連的朋友了。呑拿魚剌身很鮮甜!吃了三碟才捨得停下來。酸辣湯麵有點過辣,可能是我嗜辣資歷淺海皇雞粥,很多料,十分鮮甜!粥底又綿,又甜。下午茶供應的飲品也不少: 有港式奶茶,越南滴漏咖啡(味濃但加入煉奶後很美味),五花茶,橙汁,西柚汁,金巴利果汁(很酸,夠開胃)甜品全都很精緻,尤其奶凍很滑又重雲尼拿味不過偏甜。
今天一嚐The Market,果然名不虛傳。

呑拿魚剌身很鮮甜!吃了三碟才捨得停下來。

酸辣湯麵有點過辣,可能是我嗜辣資歷淺

海皇雞粥,很多料,十分鮮甜!粥底又綿,又甜。

甜品全都很精緻,尤其奶凍很滑又重雲尼拿味不過偏甜。
2016-07-02
  • 甜品
  • 蟹粥
2016-06-28 6003 瀏覽
之前食食個晚餐覺得好正,所以趁星期日試吓佢哋嘅下午自receivin助餐,下午仍然有榴槤雪糕同埋啲榴連製作嘅甜品,仲有特色嘅馬來西亞同港式奶茶,魚生又十分之新鮮,長腳蟹味道唔會太鹹,因為試過有啲酒店會好鹹。但係就沒有晚餐嘅新鮮帶子和龍蝦食!但總括來講比其他酒店嚟講算係幾好😊
2016-06-15 6795 瀏覽
壽司和刺身
今日生日! 女朋友請我往Hotel-Icon食自助餐, 餐廳好多美食, 有龍蝦(好鮮甜, 好新鮮美味, 不知不覺食了三隻) 海南雞飯(雞肉去骨, 肉質鮮嫩, 油飯好香滑, 配上薑蓉口感更佳)、椰子燉瘦肉湯(材料有花膠, 瘦肉和椰子等, 湯好香滑, 湯好濃, 花膠好爽口, 瘦肉好瘦好入味!)、麥皮蝦(煎得乾身, 好香口, 蝦肉爽脆)、香草蝦(和香草蝦不同, 好濃香草汁, 蝦好新鮮!)、咖喱魚(魚好腍, 好滑, 略嫌咖喱汁辣了一點!)、香煎鵝肝(法式香煎, 煎得香滑, 好有油香, 配上蘋果醬帶出鵝肝的美味!)、炆頭腩(汁好香濃, 魚肉好食, 略嫌骨多了一點!)、刺身(有八爪魚, 三文魚、帶子和吞拿魚, 刺身好新鮮, 帶子和三文魚爽口新鮮, 八爪魚好彈牙和吞拿魚入口即熔), 壽司(玻璃蝦, 帶子壽司和加洲卷, 玻璃蝦汁好開胃, 酸酸甜甜, 蝦好彈牙, 帶子壽司食落新鮮爽口;加洲卷好足料, 份量適中, 好味) 、蟹粥(細細碗, 粥好綿, 蟹肉鮮甜與粥底好夾, 好味!)、海鮮喇沙(好足料有豆腐, 牙菜、蝦和魚蛋, 豆腐, 牙菜配喇沙汁好好味, 蝦和魚蛋新鮮, 喇沙味道剛剛好!)、甜品有哈蜜瓜(好甜, 好多汁), 焦糖布甸(焦糖脆漿夠脆, 甜度剛剛好!)、朱古力布朗尼(朱古力味道剛剛好, 細細件, 好好味)、朱古力蛋糕(朱古力好濃, 忌廉好滑)、白酒奶凍(酒味香濃, 奶凍甜度剛剛好!)、甜酒奶凍(甜酒味香, 奶凍好香好滑!)和movepick意大利芝士咖啡和咖啡雪糕(兩款雪糕好美味!)期間謝謝女朋友準備的生日蛋糕,;之後侍應推介試食流心榴槤, 食完好大榴槤味, 總結餐廳食物好味, 坐得舒適。
2016-06-13
生日
1K
2016-06-05 27595 瀏覽
The Market 一直被大家視為香港五大自助餐之一,今天就和好友前來大吃大喝,細訴當年的覓食趣事。其實吃自助餐的過癮之處,就是要享受那無拘無束,任吃任喝的感覺,在乎選擇夠多,但若果,食物質素惡劣的話,那就真的極之掃興。The Market 的自助餐長期爆滿,原因其實很簡單,食物選擇夠多,而且味道都有水準,尤其是海鮮以及刺身壽司。壽司吧設計新潮,用料新鮮,選擇又夠多。最有驚喜是這裏的刺身,竟然有牡丹蝦以及巨型帶子,壽司師傅無論是壽司或是刺身都新鮮即製,保證新鮮而且溫度適中。更令人喜出望外的是,這裡竟然有供應連高級壽司店也沒有的馬肉刺身。馬肉刺身的口感有點像生牛肉,味道卻比牛肉更鮮。這醬汁酸酸甜甜的,與馬肉刺身的味道好夾。海鮮吧雖然選擇不算太多,但都是鮮甜貨色,絕對不是坊間那些浸過鹽水,得個鹹字的海鮮可以媲美。龍蝦隻隻都爆膏,而且肉質彈牙鮮甜。海螺亦非常不錯,一點腥苦味也沒有。貪心地將海鮮鋪得滿滿的才罷休!沙律吧選擇也很多,但為了留肚吃更多精彩食物,所以並沒有碰。上一輪吃了很多生冷食物,又係時候暖吓胃,飲番碗靚燉湯。今天的燉湯是椰子煲老雞,非常滋潤,椰子味十分之濃。除了中湯以外,這裏的
壽司吧設計新潮,用料新鮮,選擇又夠多。
sushi bar
這醬汁酸酸甜甜的,與馬肉刺身的味道好夾。
seafood bar
貪心地將海鮮鋪得滿滿的才罷休!
沙律吧選擇也很多,但為了留肚吃更多精彩食物,所以並沒有碰。
salad bar
除了中湯以外,這裏的龍蝦湯亦非常不錯,喝罷滿口鮮味。
接着繼續是....海鮮粥,材料豐富,有齊魚蝦蟹,大家可想而知,鮮味繼續雄霸整個口腔。
The Market 除了海鮮出色之外,熱盤亦同樣吸引。要數最少見的,一定是貴價的葡汁焗響螺。平日如果在餐廳食,最少都要每隻$100元,今天係自助餐見到,很自然成了我碟中之物。只可惜,味道不似預期,應該沒有螺肉,只是葡汁混了一些肉碎罷了?
鐵板鵝肝才是必吃之物,鵝肝煎得不油不膩,鵝香十足,忍不住多吃了一件。
吃烤肉,最怕又乾又無肉味,這裏的燒肉眼扒肉味超濃,而且是漂亮的半生熟,我就抱住飽到吃不到甜品的風險,KO了一大塊。
值得一吃再吃的還有海南雞飯以及紙包雞,兩者的雞肉都保持又嫩又滑。
最後在吃甜品之前,好彩得朋友提醒,一定要吃這裏的秘製叻沙,試過之後果然非同凡響,是正宗的口味。
好了,大家準備好未?要吃這裏的另一精彩環節 - 甜品!!!
dessert bar
甜品每款都是用心之作,要數最好吃的一定是那些雞蛋形狀的布甸及jelly!
這裏的甜品師傅非常細心,每件甜品的件頭都是一口size,好讓我們可以多吃幾款。
適逢是榴槤當做季節,The market 順勢推出了多款榴槤甜品,可惜朋友都不愛吃,所以我唯有割愛。不吃榴槤,反而更好,因為味蕾不會被霸道的氣味攻陷。
和友人已相識了11年,今晚的暢所欲言及任意大吃,來得真的暢快,期待下次再聚。
2016-05-24
seafood bar
2016-05-26 8049 瀏覽
因小妹黎緊既婚宴場地係hotel icon,我擺中午的lunch Buffet,所以緊係0係婚前要黎食下佢既自助餐,睇下邊樣要加要減,唔想得失d賓客,我早兩個月已經Book定位,時間過得好快,終於到哩日啦!榴連甜品真係好好味,好香榴連味,食到停唔到口!沙律好乾淨好新鮮又多選擇,味道好清新!好多配料凍盆好食丫。好香口!哩個焗芝士通粉。芝士味好香濃,好正,唔會太過流。食左兩個熱盆我最愛食泰式蝦餅,個香矛味真係好好味,勁香口小食!海鮮好新鮮乾淨。好鮮味。正長腳蟹我都食左好多!好鮮甜哩個喇沙個味道真係正到呢!椰味香濃又夠spicy..好味
榴連甜品真係好好味,好香榴連味,食到停唔到口!
沙律好乾淨好新鮮又多選擇,味道好清新!
好多配料
凍盆
好食丫。好香口!
哩個焗芝士通粉。芝士味好香濃,好正,唔會太過流。食左兩個
熱盆我最愛食泰式蝦餅,個香矛味真係好好味,勁香口小食!
海鮮好新鮮乾淨。好鮮味。正
長腳蟹我都食左好多!好鮮甜
哩個喇沙個味道真係正到呢!椰味香濃又夠spicy..好味
2016-05-26 7265 瀏覽
之前試過The Market 的lunch buffet,印象難忘,因為食物選擇非常多而且好好味。今次再光顧是朋友給我慶生的tea buffet,當日星期日,尚未到開始時間客人已經大排長龍等待安排位置。這裡的食物質素真的十分好,食物選擇非常多,海鮮方面有魚生、青口、蝦、長腳蟹、蟹粥等等。熱食有點心、炸魚薯條、pizza、湯麵等等。當日餐廳正在用榴蓮貓山王來做甜品主題,不過本身不吃榴蓮,不知味道如何!整體非常滿意,食物質素非常好,環境舒適,只是位置空間有點窄。

2016-05-22
生日
2016-05-22 6801 瀏覽
和朋友慶祝生日,選擇了尖沙咀的The Market 的Tea buffet因為知道她有個榴連貓山王甜品主題,我們都是榴連迷,自不會錯過。下午二時多到達,餐廳已有八、九成客人,放眼所及食物種類齊備,一般魚生、壽司、青口、長腳蟹、等無一或缺,而且不時有工作人員refill熱葷除了點心還有海鮮粥和片皮鴨,這裏的片皮鴨不用自己動手,廚師會包好鴨片奉上回到重點榴連甜品:榴連芝士撻、奶凍、炸榴連、斑蘭卷等,一眾榴連迷都不能錯過。不嗜榴連的朋友也不用失望,因為她的甜點都小巧精緻,試齊品種都不會太難為肚子,尤其推薦紅桑子開心果法國小甜餅,口感甜酸香脆,綠茶朱古力蛋糕,茶味甘濃跟朱古力互相融合,吃得我們開心又滿足。
  • 炸榴槤
2016-05-17 24508 瀏覽
媽咪好中意呢間buffet,所以於個幾月前已經book定位。我同媽咪之前食過lunch,但聽講dinner多d選擇,當然也貴d啦!眾所週知呢間野一向又難book又比較貴,但講真,佢食物選擇真係多好多!今日7點半入座,人未算太多。坐的位置亦十分舒服,一到埗便跟媽咪出去睇下今次有咩正嘢。其實應有的東西佢都有,而且質素也很高。我不是十分大食的人,其實以這價錢我應該不太划算,但媽咪開心最緊要!今次有個比較特別的食物,是basashi,亦即是日本馬肉刺身。我本身有點抗拒,因為本人屬馬,但吃了一口,愛到不行。他比牛刺身更有口感,沒有油脂味,亦不會腥。配上酸汁,確實一流。話說我在香港是頭一回吃到馬肉刺身,還要在自助餐!真的很新奇。另外他們的巴拿馬火腿亦十分香,配上他們的松露蜜糖,連新鮮蜜瓜也比下去。其實我會比較想吃到生蠔,可是我們不能得一想二的!海鮮款式也不少!較為出色的是翡翠螺,其他還好。比較欣賞他們的壽司吧,款式很多。牡丹蝦刺身很大一隻!不過壽司飯的醋不太夠,而且飯偏硬了點,有點失望。希望下次可以再來啦!真的蠻喜歡這裡,媽咪也很開心

今日7點半入座,人未算太多。
坐的位置亦十分舒服,一到埗便跟媽咪出去睇下今次有咩正嘢。

其實應有的東西佢都有,而且質素也很高。
馬肉刺身
我本身有點抗拒,因為本人屬馬,但吃了一口,愛到不行。
他比牛刺身更有口感,沒有油脂味,亦不會腥。
配上酸汁,確實一流。
其實我會比較想吃到生蠔,可是我們不能得一想二的!
海鮮款式也不少!較為出色的是翡翠螺,其他還好。
比較欣賞他們的壽司吧,款式很多。
牡丹蝦刺身很大一隻!
不過壽司飯的醋不太夠,而且飯偏硬了點,有點失望。

希望下次可以再來啦!真的蠻喜歡這裡,媽咪也很開心
2016-05-15
母親節
馬肉刺身
2016-05-15 17935 瀏覽
The Market 的Dinner Buffet 非常出色,相信這個也不用多講了。自開業自今,每次均須提前幾個月預訂,絕對是質素的保證。好好好,大家都對此相當熟悉對吧? 今次就分享一下Tea bufffet 啦~~~準時到達,明顯客人也不少,只差一點點就全場滿座了。Seafood on ice? 我沒有眼花嗎? 海鮮不應在這個時段出現的啊! 重點是餐廳毫不吝惜,凍蝦、青口、花螺、墨魚仔、蟹腳一應俱全!海鮮控快快排隊開動喇! (可惜的是....蟹腳的海水味略重了一點...略鹹了一點... )沙律吧及精緻前菜絕非單單的提供羅馬生菜、小蕃茄等,當中甜酦比例均勻的柚子沙律及醃雲耳實屬開胃之選。OMG....大愛的蟹肉沙律小點及三文魚小卷依然保持水準!!! anoter must-try!三文魚刺身肥美有光澤,雖然打算多吃點其他較特式的,但還是忍不住encore了.....haha^^熱葷的款式不少,基於下午茶真的吃不下太多的關係,點心、pizza、麵檔等等一侓放棄了。海鮮粥用料豐富、入口細滑;"花雕蟹肉蒸蛋白"不能不試,這個絕對是buffet的稀客,滑滑的蛋白配上淡淡的花雕觸動味蕾之同時,

熱葷的款式不少,基於下午茶真的吃不下太多的關係,點心、pizza、麵檔等等一侓放棄了。海鮮粥用料豐富、入口細滑;"花雕蟹肉蒸蛋白"不能不試,這個絕對是buffet的稀客,滑滑的蛋白配上淡淡的花雕觸動味蕾之同時,啖啖蟹肉令滋味推上高峰;外表平平無奇的韓式炸雞帶來驚喜,薄薄的炸漿、嫩滑的雞肉惹味無比!咖吔多士是我的最愛,自然我不會錯過啦。師傳將烤得香口的麵包加上香甜的咖吔醬,然後放上雪得冰凍的鮮牛油,其香脆口感、油香滋味實在太讚了
好! 是甜品時間了!推介的有抺茶牛奶布甸及朱古力榛子撻! 喜歡榴槤的話,當然要試勻所有款式啦。個人認為當中的榴槤芝士撻、榴槤芝士蛋糕、榴槤奶凍及貓山王榴槤雪糕是萬萬不可錯過的。貓山王榴槤雪糕絕用料充足,入口感受到啖啖的榴槤質感! 受不了榴槤濃烈味道的話,酒店還提供了幾款movenpick雪糕啊~~~
2016-04-03
2016-05-11 12523 瀏覽
今年母親節,親友中幾位母親大人想食buffet ,大家也提議已很久沒幫襯的The Market大擦一餐,其實已經提前一個月book枱,但母親節當天仍然 full booking ,只好提前幾日預早慶祝 !雖然維港薈屬於一間本土研習酒店,但其餐廳質素絕對可媲美一些國際五星級的酒店,來過幾次用膳它們也能保持質素,絕不會失望而回。入座後看到枱上有兩個promotion 餐牌,其中一個是入會優惠,只要用$888申請入會,之後一年內到任何酒店裏的餐廳用膳也可以享用八五折優惠,而且還包括今次在內,同行親友立刻發揮她的精打細算功能,今次我們一行七人,絕對值得以這個價錢入會,於是很快便決定做了會員。 另外一個promotion 就是 free flow package ,加$68可以任飲啤酒、加$138 就可以有兩杯 wine、加$218全晚可以任飲紅白酒。而且剛才做了會員連此free flow 也可以即時享有八五折優惠。我和另一位親友想也不用想,立即選了$218 紅白酒free flow 。 肚空空一坐低就飲酒,當然要搵些小食送酒,芝士選擇也算多差不多有六丶七種,但我們一致認為這款Walnu

肚空空一坐低就飲酒,當然要搵些小食送酒,芝士選擇也算多差不多有六丶七種,但我們一致認為這款Walnut Cheese 最好味。

至於海鮮凍盤方面雖然沒有新鮮生蠔作招徠,但個人從來不對buffet的生蠔抱有任何期望,所以對我不算太大影響,而其他海鮮選擇也頗多及新鮮,味道亦鮮甜。如果嗜辣者可配以泰式辣醬伴吃,很棒!

吃過凍盤後,當然要暖一暖胃。中式湯有椰子雪耳燉雞湯,西式湯就有龍蝦湯,出名湯怪的我很難取捨,最後還是選擇了中式湯。燉湯入口味道清甜冇味精,吃完一輪凍盤後喝零舍滋味。

刺身壽司吧選擇也不少,最欣賞他們的刺身帶子,沒有片開而是全隻供應,最怕吃到一些質素差有腥苦味道的帶子,這裏的帶子算質數不錯而且鮮甜豐厚。

而最特別竟然有馬肉刺身吃,負責此counter的職員不停推介,據說全香港只有幾間日本餐廳可以吃到,又聲稱馬肉很補身等等...但我們全枱人還是不敢嘗試...

熱盤方面,這個葡汁海鮮焗螺,賣相幾吸引,雖然早已估到這類什麼釀螺釀蟹蓋不應該抱有什麼期望,但還是忍不住試了一隻,吃過後還是覺得浪費了肚皮的位置,完全吃不出用了什麼海鮮來醸。

其他熱盤包括有海南雞飯、新加坡黑椒炒蟹、燒魷魚、泰式燒雞、麻辣蘆筍炒牛柳條、泰式青咖喱雞、美極蝦、喇沙湯河等等。

試了喇沙湯河,細細碗但剛剛好,湯底濃郁鮮甜,如果可加多點椰漿會更好。

如果喜歡吃榴槤的話,這個buffet絕不能錯過,除了必吃的榴槤雪糕外,還有貓山皇炸榴槤卷、榴槤斑蘭卷、榴槤奶凍、榴槤芝士蛋糕及榴槤芝士撻,嗜榴槤者一定會十分瘋狂。

本人大愛榴槤雪糕,榴槤味道非常香濃,雪糕不算幼滑但吃起來有種creamy 的口感,吃完忍不住再encore!

不好榴槤的話,甜品類也有很多選擇,包括荔枝啫喱、白酒啫喱、百利甜酒奶凍、芒果奶凍、瑞士咖啡布朗尼、焦糖燉蛋、芝士蛋糕、綠茶豆漿Panna Cotta 等等...全部也是迷你size,最適合想試多幾款但又肚皮不爭氣的朋友。

個人認為綠茶豆漿Panna Cotta 及焦糖燉蛋最值得吃,不會太甜但入口滑溜。

雖然以buffet來說,這裡還未算是我的首選,但論環境及食物的質素亦不用懷疑,水準亦算值回票價。
2016-05-05
母親節
2016-05-02 9045 瀏覽
機緣巧合有機會在Hotel Icon住了一晩,以前一直想試The Marekt的自助餐都訂不到,想就趁這次機會試一試。下午大約2時左右到,已經可以walk-in食下午茶。入內走了一轉發現食物選擇很多,價錢也只是二百多相當抵食,但奈何仍未肚餓,所以決定訂晩餐buffet。食物質素如大部份評價一樣:十分好!選擇很多,蠔、蝦、長腳蟹、鵝肝、蟹粥和海南雞飯等質素很高,我去時剛做榴蓮貓山王甜品主題,雖然我不吃榴蓮,但見到不同的甜品設計也覺得很吸引。唯一可惜的是覺得餐廳小了一點,不夠舒服。但總體十分好,服務也很不錯,絕對是一間十分出色的Buffet餐廳,有些食物一試難忘,會再來的!
2016-03-12
  • 海鮮
  • 龍蝦湯
  • 鵝肝
2016-04-27 9167 瀏覽
又去到The Market,今次已經係數唔到第幾次食呢間酒店嘅buffet啦 去到當然先食冷盤啦!冷盤好豐富喎,就算係午市都有大大隻長腳蟹同埋龍蝦鉗。刺身有六款選擇,三文魚係最好食,好多魚油 除咗冷盤,熱盤都有唔少選擇,而且仲好有質素。呢個都係The Market大勝其他buffet嘅原因。椰子雪耳雞湯入味香濃。海車雞飯雞滑飯香,連醬汁都係高水準。清湯腩好香,食得出係煲左好耐既湯底。而燒烤部既牛扒同羊架都係一流,比得上中高價西餐廳製作,唔只自助餐質素。果日狀態麻麻,最後只食了一round甜品!

各式冷盆

酥皮湯

椰子雞湯
清湯腩

果日狀態麻麻,最後只食了一round甜品

2016-04-26
  • 雪糕
  • 長腳蟹
  • 海南雞飯
2016-04-26 11303 瀏覽
之前寫開:...因為好好歹歹都曾經是城中熱店之一, 訂枱條線出名難打, 後期雖然Hotline已'分流'但俾起其他酒店Booking Centre 呢度可算非常唔方便, 總之今餐唔駛我訂我至會嚟 .  接續上一篇寫The Market, 但因為已是幾個月前的相片及資料, 有啲唔齊全, 自己寫來都唔太滿意因為搵唔番晒啲相, 而今篇近少少, 是復活假其中一天的 Dinner Buffet, 所以拿拿臨前後腳寫埋佢先.首先, 又係入座問題, 今日我們巡例又早咗, Respect!  明明之前都講過嚟呢度千萬不要早到只可準時, 但因為慣性問題又早來了, 去隔鄰公園玩咗一輪仍是早...嚟到又係無位坐亦無位企, 但香港人係咁規舉, 有條隊大家就自不然排入條隊, 等咗一會, 又係派號碼紙的時候了, 其實都仲有幾分鐘就夠18:30要'放人入'去啦, 派咩鬼號碼紙呀姐姐仔?   環保啲之餘有剩餘時間不如落力啲sell吓會藉實際啲啦... 開閘喇, 今次仲激氣, 明明訂座之時講明要梳化, deposit又俾咗, 佢打嚟reconfirm當日仲confirm安排到, 但今日門口姐姐仔不斷話最終安排唔到,
之前寫開:[食Buffet, 無可能唔寫The Market]...因為好好歹歹都曾經是城中熱店之一, 訂枱條線出名難打, 後期雖然Hotline已'分流'但俾起其他酒店Booking Centre 呢度可算非常唔方便, 總之今餐唔駛我訂我至會嚟

開閘喇, 今次仲激氣, 明明訂座之時講明要梳化, deposit又俾咗, 佢打嚟reconfirm當日仲confirm安排到, 但今日門口姐姐仔不斷話最終安排唔到, 要坐最最最入的大圓枱, 雖然佢哋兩位好禮貌講咗幾次: [唔好意思真係安排唔到!] 但好禮貌又點?  受影響的是我們, 而且係嚟到入座妳至講係咪有點不誠實?!  無計啦, 唔通臨時撻訂唔食咩?  事但啦~~~

講番食物, 準備食刺身前, 我例牌飲湯暖暖胃warm up~
椰子燉雞湯
海皇湯
曾經是城中熱話的'珍寶帶子'呢?!!  變到得番薄薄的一片...
刺身
今日的蝦好腥, 俾多次機會食多兩round都仲係腥, 即係批蝦係咁質素, s-o-r-r-y 喇, No Thanks! 唔好食壞我胃口!
好快我又跳去食甜品了, 今日的甜品補償了剛才的腥, 款款都食得吓.  芒果奶凍、 Baileys Panna Cotta、荔枝啫喱、日式芝士蛋糕、開心果蛋糕全部都幾好味, 食晒都得!
今日好幸運, 有3款我喜歡的味道, 真係要食多幾杯! '
Movenpick!!!
好'榴槤之人, 不可錯過這裡的各式榴槤甜品貓山王雪糕, 香、甜、滑! 非常好吃!
榴槤甜品
芒果蟹肉唔得, 芒果唔甜, 蟹肉沙律味道唔好食.
刺身、翡翠螺、芒果蟹肉、沙律、鮮果
鮮果樂園, very good!
Salad Bar
Seafood Counter
全部普普通通
橙汁、Cranberry Juice and 西柚汁
熱食區
餐茶
這個Dinner Buffet價錢要去到成750蚊一位, 如果是我, 我根本唔會選擇咁安排, 因為大家都年紀大喇食得多自己知自己事, 攞嚟辛苦, 就算就住就住食, 食Buffet好客易坐吓食吓又再眼濶肚窄始終又係多咗少少, 又要夜瞓等消化, 盞搞!   我都係prefer食lunch buffet好啲, 舒服啲, 況且成家人出動閒閒地又相差咗幾千蚊, 咁又可以食多餐, 啱唔啱先?!

The Market Buffet又食完喇, 感覺係豐富的一餐, 食物質素係普通至中上的, 但好難回本呀!  況且今晚坐到咁入行出行入行到後來真係唔情願, 去過就明白甜品枱對住嗰堆枱排到咁密, 留返出嚟條通道叫做'主要通道'但全晚都咁繁忙明明唔算太窄都變到好窄, 行出行入/人來人往/人讓人...大家都算好禮讓但亦好唔方便, 好'迫'呀~~~  當然始終餐廳來講食物分數佔最重, 所以拉匀我係係俾[OK嘅], 可以encore.   總之: '平常心~'  唔好擺太高期望咁大家會食得開心啲!

Happy Easter Holiday!
Easter Decoration Items
2016-03-27
2016-04-25 8514 瀏覽
上兩篇食評都係寫緊BUFFET, 咁一於繼續嚟多幾篇關於Buffet的, 給想去食自助餐的食家作參考之用.  過往寫食自助餐計計埋埋都應該有十幾篇, 但一直無寫過超大熱的"The Market", 並非本人無去過, 只是去了好幾次但因為寫極都未寫完我想寫的餐店, 唯有繼續排住先。 我要寫的首先通常都是俾'笑臉'好想推介的; 繼而是'喊面'想提示大家的, 'OK'的呢, 排其後因為寫以上的都未寫晒手頭上有影相未出post的, 何況那些’OK’店?    The Market 是其一. 其實呢篇都唔係我最初去The Market那次,第一次是最好吃的, 之後的食物質素介乎中上與普通之間, 但第一次那些因為太耐了, 寫其後的事但一次吧, 反正都有相在檔案匣內, 好, 前言都咁多口水, 不如睇相啦~   Let's Go, go go go~嚟得The Market, 當然是要食傳說中的巨型珍寶帶子刺身啦; 而食刺身前, 整碗熱湯暖暖胃好似感覺對個胃好啲咁~ 由於本人好鍾意飲湯, 中湯/西湯都照殺可也 刺身當然是要食幾round, 三文魚夠肥, 蝦好食今次唔腥, 所以是晚的刺身質素尚算唔錯,

龍蝦湯
由於本人好鍾意飲湯, 中湯/西湯都照殺可也
椰子燉雞湯
刺身當然是要食幾round, 三文魚夠肥, 蝦好食今次唔腥, 所以是晚的刺身質素尚算唔錯,帶子除了第一次來是肯定是珍寶Size, 其後的幾次只屬普通料, 叫人失望同降級了,因為這個Dinner Buffet去到這個價沒生蠔, 同級數的'珍品'就是珍寶帶子, 這是來The Market的Expectation吧! 故此這是我沒給笑臉的主因。  但嚟得, 雖則不是’極品’都要豪食排多幾次,平衡一吓心理o麻~

雖然成晚都有條隊, 要讚的是清queue尚算快。 總之, 來The Market, 刺身counter是必須勤來多幾轉, 否則番唔到本呢!
刺身
The Market另一樣和其他Buffet有少許分別的就是榴槤甜品是全年都有的, 其他酒店當作是’時令’之選, 而這兒就成了招牌貨, 長食長推長有, 而這個賣點又確實唔錯, 推薦品為貓山王雪糕, 真係好香甜。
甜品區
Movenpick!!!
鐵觀音大菜糕
樣樣都試吓咁~
今個食評唔夠全面不好意思因太久遠的關係, 搵唔番一啲相, 其實新鮮生果區亦是推介的一部份, 西瓜菠蘿都好甜,而且很多選擇, 有很多個庄的生果任取。 而長腳蟹同龍蝦都普普通通, 唔想嘥時間去剥壳的, 其實用呢啲時間去攞多次刺身仲實際。

''The Market'在我來說並非像其他食家給予很高評價, 因為第一: 訂位特別麻煩, 真係訂過的就知咩事.  第二: 食物是很多, 基於隨年漸長, 其實食自助餐我都不是吃很多東西, 俾到七百幾蚊位(連加一)其實計落拉埋curve就只可叫OK。  第三: 坐唔算好坐, 除非有幸坐到某幾排的梳化位, 否則呢間餐廳好大部份啲位都頗迫又窄又嘈。 如果被安排到最入的區域那兩張大圓枱或梳化位, 成晚出出入入頭幾次都尚幾興致勃勃, 後來的十次八次已經唔太想再出去。 第四:服務只屬一般般, 快就一定講唔上叫快; 差又未至於。  第五: 餐廳安排唔好, 嚟到喇, 唔知點解埋去報到後再會俾張號碼紙仔你揸住又再等入座, 小姐呀, 我哋都俾咗deposit, 咁個安排係咪有點多餘咗? 好喇,我好人好姐等吓無問題; 但見到人家無論是長者又好、篤柺杖又好、 大肚婆又好,都唔會放人入去坐, 大家都係要出去番外面等候區等, 但真係無位坐。 呢度的Greeting 區那兩張木梳化夾埋得嗰十個八個位, 在Reception area 等咩, 一條長廊盞阻住人; 落番大堂咩, 亦唔多位,真係企又唔係/坐又唔係, 哎呀~ 於約會會準時或甚至早到之人係非常唔方便!!
  知我者, 我約人十之八九有早無遲,家訓是也!  所以約6點半, 6點3/4嚟到係好正常,Respect!  但正正係咁,  建議各位來 The Market 千萬千萬不要早到!  只更不要準時18:30因為嚟到會見到一條極長龍在走廊以慢速等候入座!  又或者提議大家訂18:45 or 19:00吧! 。。。。。。。。。睇到呢度, 大家應該明我唔會俾好高評價呢度, 普普通通啦。

單獨就Buffet提供的食物而言, The Market當然是中上之選, 但結合其他各項, 以我一個咁手鬆俾'笑臉'的人都只能給一個OK, S o r r y~
2015-07-24
  • 榴槤雪糕
2016-04-11 10078 瀏覽
又到女王相識記念日,今年選擇尖沙咀ICON HOTEL入面 THE MARKET食BUFFET$688一位,再有加一服務費海鮮種類都算多,龍蝦蟹腳都算新鮮,有多款醬料選擇個名同賣相都好特別鵝肝,好食,不過其他酒店會連塊麵包上呢段時間應該做緊泰式主題,好多泰式食物同甜品有個角落係WINE BUFFET甜品都算多元化榴槤主題的甜品,我本身唔食榴槤,所以只係試左個榴槤奶凍,有榴槤肉在底部,"香"味強烈...至於好多人都推介的貓山王雪糕,只能高山仰止了自助飲品,成晚都係飲呢種:洛神花茶食物算保持水準,都算合副接近$700的價格.最後飽到個肚都頂住頂住.但係好多食物偏辣,大家都要留意下.食物都好多選擇,但係其實無邊一種食物令人有很深刻的印象.
$688一位,再有加一服務費
海鮮種類都算多,龍蝦蟹腳都算新鮮,有多款醬料選擇
煙鴨胸,東風螺,龍蝦,意大利香腸,牛舌啫喱
牛舌啫喱
個名同賣相都好特別
椰子燉雞
鵝肝,好食,不過其他酒店會連塊麵包上

呢段時間應該做緊泰式主題,好多泰式食物同甜品
泰式主題
有個角落係WINE BUFFET
甜品都算多元化
榴槤奶凍
自助飲品,成晚都係飲呢種:洛神花茶
泰式洛神花茶
2016-04-10