The Market

2015-10-08 12803 瀏覽
想食左都一段時間,但成日夾唔岩,終於喺生日食左!食物款式唔係勁多,但都算唔少,但食物質數真係ok, 刺生有帶子同牡丹蝦,算係出面比較少有。長腳蟹反而一般,我覺得偏細隻同埋唔甜,無麥味,反而半邊龍蝦好食,又甜又彈牙!剛剛做緊泰國主題,有榴連喵山王雪糕同甜品,好!出!色! 雪糕勁濃,直頭係食果肉一樣!相比起上星期去都會海逸食tea buffet都有榴連甜品,都會差好多!仲有個蟹肉魚子醬多士,好食!我食左3-4次!蟹粥就差啲,都會海逸既dinner buffet既粥係好好食既!熱食我食得唔多,有個中湯都算好飲既,燒牛肉都好食!加埋一$728黎講都ok la
想食左都一段時間,但成日夾唔岩,終於喺生日食左!

仲有個蟹肉魚子醬多士,好食!我食左3-4次!

熱食我食得唔多,有個中湯都算好飲既,燒牛肉都好食!

加埋一$728黎講都ok la

• 帶子
  • 魚子醬蟹肉多士
  • 貓山皇雪糕
2015-10-06 10564 瀏覽
一班舊同事好耐無一齊食好野, 所以有人提議呢間the market自助餐, 仲要提早左兩個月訂先有位, 到呢晚差D耐到唔記得左.一入到去, 地方好大, 拎野食既位置超多, 種類亦非常多.第一樣一定食冷盤啦, 龍蝦仔, 肉質彈牙, 味道鮮甜. 青口好大隻煙韌. 東風螺好爽口.再來龍蝦仔翻本食物, 食多兩件都無問題, 另外長腳蟹有海水味, 好鮮甜.跟住仲要左幾款刺身, 壽司, 樣樣都好新鮮, 特別係帆立貝刺身, 超甜超新鮮 . 仲有炸蝦, 魷魚圈等, 炸野唔油膩.沙律方面就正常有蔬菜類, 最名貴既就係魚子醬多士, 好少自助餐有呢D咁正既食材, 超讚.仲有羊架, 燒牛肉等, 兩者都烤得好香, 好夠SO味, 肉質好嫩. 其實仲有好多中式熱盤, 但太飽食唔落.最正有燉水鴨湯, 夠晒火喉, 湯好清甜, 食咁多野入個湯潤一潤.仲有蔬菜類清一清個腸胃吧, 仲有PIZZA, 印度咖哩, 粥之類食唔落.最後連甜品有好多款都食唔落, 隨意食左幾款生果無咁濟.呢度真係直得等兩個月黎食, 一來款式多, 二來無限REFILL唔洗爭.
一入到去, 地方好大, 拎野食既位置超多, 種類亦非常多.
. 仲有炸蝦, 魷魚圈等, 炸野唔油膩.
最後連甜品有好多款都食唔落, 隨意食左幾款生果無咁濟.
2015-09-23 12992 瀏覽
今晚與朋友於 The Market 慶祝生日,由訂位到現在,我們已等候了兩個月,才能身座其中。美食當前,當然要盡情享受。海鲜種類不少,源源不絕地上桌,龍蝦、長腳蟹,新鮮美味,還有鮮蝦、青囗及小龍蝦。刺身有三文魚、帶子、甜蝦、八爪魚、𩶘魚及吞拿魚,其中最令人回味的,就是原粒厚身帶子及甜蝦,味道十分鮮甜。蟹肉沙律配魚子醬,魚子醬鲜味十足,配上蟹肉沙律及香脆多士,滋味無窮 。熱葷最喜愛蟹粥,粥底綿密,味道鲜美。椰子燉湯,火喉十足,感覺滋潤養生。蒜蓉粉絲蒸蝦,蝦肉彈牙爽滑,非常惹味。香煎鵝肝,鵝肝油潤甘香,蘸上蘋果蓉,不油不膩。燒牛仔肉,外皮微焦,內裏嫩滑,配上濃郁燒汁,份外美味,甜點種類繁多,小巧別緻,荔枝啫喱及青蘋果啫喱,內裏粒粒菓肉,口感清新沁涼。朋友最愛綠茶甜點,茶味馥郁,甜而不溜。焦糖布甸,入口幼滑,蛋味香濃。另一個不容錯過的,就是以貓山王榴槤為主題,製作出多款不同口味的甜品,相信定會討得一眾榴槤迷歡心。由於當天是朋友生日,餐廳特意為她帶來一個小驚喜,送上一件精緻班蘭小蛋糕,淡淡甜香,口感幼滑。這裡食材新鮮美味,種類繁多,而且食物源源不絕的上桌。所以,就算要等上兩個月的時間,也覺得值

熱葷最喜愛蟹粥,粥底綿密,味道鲜美。

椰子燉湯,火喉十足,感覺滋潤養生。

蒜蓉粉絲蒸蝦,蝦肉彈牙爽滑,非常惹味。

香煎鵝肝,鵝肝油潤甘香,蘸上蘋果蓉,不油不膩。

燒牛仔肉,外皮微焦,內裏嫩滑,配上濃郁燒汁,份外美味,

這裡食材新鮮美味,種類繁多,而且食物源源不絕的上桌。所以,就算要等上兩個月的時間,也覺得值回票價。
2015-08-12
2015-09-14 12400 瀏覽
最近心血來潮想試下食評, 因為我都算係一個鐘意食野既人, 所以有好野我都會去試! 所以分享一下自己的食後感就好似THE MARKET既BUFFET, 屢獲好評, 所以點都要試下!聽人講呢間酒店的BUFFET要3個月前訂, 所以我2月已經打去訂位, 不過佢話未有得訂住, 所以3月頭先打去成功訂到位. 另外, 因為生日關係, 亦可以訂個蛋糕作為慶祝用途(雖然個蛋糕好細件, 但食完BUFFET都食唔落D乜, 而且亦有係碟上寫字, 但味道就好一般....)一去到, 見到好多人都拎左呢個帆立貝, 泰式的做法, 酸酸甜甜, 但偏辣另外出面有個沙津吧, 特別之處係有唔同既醬汁, 幾多款式, 幾特別, 不過唔記得影相呢度冇生蠔, 但係有龍蝦, 都算大隻, 但係食落好重雪味, 好硬, 直頭好似岩岩係冰箱拎出黎, 溶唔切雪, 一D都唔新鮮! 頭一轉D龍蝦都叫做有膏, 但之後出去見到已經冇膏, 不過有冇膏都唔想再拎黎食! 至於其他冷盤, 普普通通, 冇乜特別至於同冷盤對比下, 剌身都算值得一讚, 蝦都幾鮮甜, 其他都不過不失食自助餐當然每樣都試下啦, 食物種類都算多, 但係食物質素就真係唔係好得, 鵝肝厚,

自助餐當然每樣都試下啦, 食物種類都算多, 但係食物質素就真係唔係好得, 鵝肝厚, 但味道真係好一般, 你收得$700以上一個人, 但稍為高檔次既食物都做得唔好, 不論次盤熱盤都比想像中差太遠! 燒牛肉冇乜味
蒸蛋算滑, 蟹粥鮮甜, 唔錯, 椰子湯係全晚較為出色的一道菜, 幾清甜
叻沙, 味道同想像差太遠, 即使出面的店鋪都做得好過佢! 食左兩啖, 放棄
成晚最特別既莫過於榴槤甜品, 本人係榴槤愛好者, 呢度種類都算多, 榴槤味都重, 幾出色

整體黎講, 要$720一個人加上要早成2~3個月BOOK位都幾過份, 呢個價錢絕對可以食到更好既BUFFET,什至係其他種類既食肆! 加上冇任何信用卡折扣, 完全唔值呢個價錢!
2015-05-21
2015-09-06 13706 瀏覽
第一次試傳說中好好味既THE MARKET, 要試之先, 先上網訂位 最好1﹣2個月前好訂啦!!去到果然超多人, FULL 場, 環境都唔錯, 仲有泊車服務一去到我試左個老火靚湯, 超正, 好甜好濃, 最後係飲左3碗既仲有羊架, 好林好嫩, 大家都不斷ENCORE, 再ENCORE當然唔少得刺身, 都好新鮮, 不過款色唔算好多,如果再多D就好啦令我最驚喜竟然係我蟹粥, 佢係角落頭, 唔起眼, 不過我見有個師博係度攪下攪下, 唔知煮緊咩, 咪問佢, 佢話試唔試下我蟹粥, 心諗食左甘多野, 清清地食碗粥都好, 點知一啖食完, 嘩好鮮甜,好香蟹味, 可能師博加足料去煲, 仲要煲左成晚, 難怪甘鬼正, 講起都想食啊好啦, 真係好飽了, 不過女仔係有第2個胃專食甜品的I AM COMINGMY FAVOUR 果王 榴槤系列甜品好食都可能我太鐘意食榴槤, 我覺得真係好好味講真如果好鐘意做甜品或者榴槤既你, 呢度岩晒, 一次過試晒, 仲可以無限量供應
 最好1﹣2個月前好訂啦!!

一去到我試左個老火靚湯, 超正
, 好甜好濃, 最後係飲左3碗既

, 講起都想食啊

好啦, 真係好飽了, 不過女仔係有第2個胃專食甜品

I AM COMING
MY FAVOUR 果王
 榴槤系列甜品

好食都

可能我太鐘意食榴槤, 我覺得真係好好味

題外話/補充資料: 生日/記念日都 可訂CAKE
2015-07-03
  • 羊架
  • 榴槤ICECREAM
2015-09-02 12754 瀏覽
等咗兩個月,終於可以喺人氣餐廳食自助餐,餐廳唔算好大,但環境幾好,都幾舒服,見到噤多野食,唔想等啦,坐底後,即刻去攞野食。先食海鮮,款式好多,雖然無生蠔,但有我至愛嘅龍蝦,龍蝦好鮮甜,啖啖肉,長腳蟹及蟹箝厚肉彈牙,超級新鮮好味。刺身有三文魚,吞拿魚,帶子,甜蝦,八爪魚,好新鮮,尤其帶子好肥美。熱食種類比較少,但整體都好味,尤其煎鵝肝配蘋果蓉,魚子醬蟹肉多士,加埋鮮味十足嘅海鮮湯,非常好味,而中式湯椰子燉湯,椰子味好濃,好香好甜,飲一盅真係未夠,要飲多盅先滿足。燒牛仔肉,肉質腍滑多汁,羊架羶味唔算濃,好好味。最後甜品款式好多,最鐘意一小杯果凍,味道好多款,食多幾杯都可以。另外仲有貓山王甜品,雪糕,果凍,蛋糕,炸榴槤様樣有,貓山王味道清而甜,忍唔住要全部試晒。雖然要兩個月前訂位,但真係物有所值,值得推介。

雖然要兩個月前訂位,但真係物有所值,值得推介。
2015-08-18
2015-08-31 11019 瀏覽
足足兩個月前訂的THE MARKET自助餐,終於有幸試到了!但其實有點失望,以價格七百元一位,其實還有很多選擇。一直聽別人對此餐廳評價很高,但可能因期望越大,失望就越大!由海鮮說起,款式很多,但味道郤一般,不算特別鮮甜。沙律菜則有很多選擇,沙律汁亦有很多款式。熱葷味道也算可以,由其家人最喜愛的羊架。另供有些中東味道的熱葷菜。忘記了拍照的鵝肝,則可不試,質地非常奇怪及有一則顫味。本人吃了一口,都不敢再吃。最喜歡的是燉湯,椰子燉雞,非常清甜。至於甜品,因本人不算太喜歡吃榴蓮,所以沒有太多款式可試。但如果閣下是榴蓮愛好者,相信會非常喜歡,因甜品款式有五六款都是榴蓮制成品。至於服務方面,聽聞這酒店是附屬於香港理工大學的,是給學生作實習用途的。不知是否這關係。服務真的不及酒店,但以七百元收費,這樣的服務又好像不太合理。以舉例來說,自助餐一般都會幫忙客人收碟,但剛開始時還有人收,但都尾聲的時候已沒人收碟,我們都需自行叠起,另其它桌上客戶走了,但枱都是沒人執的。另有些食物需服務員站岡及分發,都是沒人站岡的。最後,整晚的自助餐另我最回味的只有椰子燉雞湯。
但其實有點失望,以價格七百元一位,其實還有很多選擇。
一直聽別人對此餐廳評價很高,但可能因期望越大,失望就越大!
由海鮮說起,款式很多,但味道郤一般,不算特別鮮甜。
沙律菜則有很多選擇,沙律汁亦有很多款式。
最喜歡的是燉湯,椰子燉雞,非常清甜。

最後,整晚的自助餐另我最回味的只有椰子燉雞湯。

2015-08-28
  • 椰子燉雞湯
今年生日,老公訂了位同我食'the market' 的lunch buffet.食物擺位presentation跟green一樣做得很好,只看已令人心花怒放,急不及待要開動了!食物選擇很多而分了不同區別:前菜及沙律區煙鴨胸,多款cold cut,鮮果沙律,沙樂美腸,還有有我們的最愛parma ham,自行配上夏天當造的哈蜜瓜,又甜又juicy的哈密瓜加上parma ham, 簡直無與倫比!肥美的的煙三文魚亦都好吃,每碟切出來的份量都很多,件件都是厚切,出手真闊綽!中菜區Buffet竟然有北京填鴨食!雖然沒有跟中菜館的來得好味,但不防一試,一卷size都好大,毫不吝嗇地加進填鴨肉,最好與朋友share,不致會太飽,吃不下其他。海鮮區最受歡迎莫過於長脚蟹了!看到這座蟹脚山,簡直令人發狂!肥美多肉的蟹脚不斷地refill, 受不了它的鮮甜引誘,我們都吃了不少回,值回票價!還有凍蝦都很新鮮爽甜,雖然要去殼,但不敵食完再食的慾望!反而側邊的青口,田螺都比下去!肉食/咖哩/pizza區燒牛肉,羊架沒有太大的驚喜。反而咖哩羊,很香濃的黃咖哩,羊也很羶。配上印度薄餅吃,另一滋味!麵食區我們選擇了一碗魚

食物選擇很多而分了不同區別:

前菜及沙律區
中菜區
海鮮區
肉食/咖哩/pizza區
麵食區
我們選擇了一碗魚蛋喇沙麵,微香椰汁的湯底頗濃,不是太辣,配料也很足,好味的喇沙,有驚喜!我們還試了一盅椰子雞湯,雖然椰子味濃,但口感有點像開水,不像媽媽煲的老火湯!
選擇非常多,每樣吃一口都飽到上心口!更何況最愛的要多吃幾口!選擇困難症的我們,因為真的飽到不行,以下環節不得不skip了: 壽司刺生,湯同麵包,沙律菜和部分熱盆!

最後是最重要的甜品區,真的要開動第二個胃!
雖然the market出名榴槤乜乜乜,我們全部都避開,非榴槤教徒!
雖然蛋糕系味道不錯
但要大大推介是蛋殼造型杯的奶凍,尤其是抹茶奶凍,好味到不得之了!抹茶控的我馬上心心眼
!其次是baileys味奶凍,雖然芒果奶凍都好味,都給抹茶比下去!另外值得一試是用鐵觀音造的大菜糕,很特別!原來中式茶也可做甜品
雪糕方面用上 movenpick, 更有我們喜愛的味道 - maple walnut! 大大滿足
最後老公還神神秘秘的預備了小小蛋糕給我,是栗子味的,這是免費.
近年吃過最好味最多選擇的buffet! 雖然很邪惡的一餐,食後要做很多運動去消耗。雖然要等個多月,都是值得一去的。東x的Poly u card 有85折,結帳時還送了張$100的coupon, 可用於the market 和green!
2015-08-12
用餐優惠
信用卡優惠
2015-08-09 17225 瀏覽
久仰大名,2個幾月前打電話訂枱最快就是2個幾月後的今天。好耐冇食過buffet是因為自己比細食,食buffet比較蝕。不過The Martket的確值得一試,這裡有不少獨特的食物,不用吃到翻肚,每樣吃小小,選擇精緻的來吃。刺身例牌有三文魚,帶子,牡丹蝦和八爪魚。新鮮夾大件就當然啦,最好就是服務一點也不吝嗇,一次過可以叫師傅比晒咁多款你。海鮮冷盤龍蝦,長腳蟹,青口,螺和蝦大量供應。最美味是龍蝦,已開邊,一起就食得,大啖大啖鮮甜龍蝦肉!頭盤推介: 蟹肉沙律魚子醬,真材實料,必吃小吃!望落似鎮江肴肉的其實是牛舌果凍,這款很新穎,最岩鍛意牛舌的朋友。燉湯椰子燉雞湯: 老火燉湯,沒有半點油,也沒有味精,清甜得很。我一個人也喝了三大盅,哈哈!肉食雖然肉食很飽肚,但總要每樣試少少。下圖順時方向為羊架,煎鵝肝,煎蝦,肉眼扒和龍脷柳。看到有紅燒乳鴿好吸引,可惜實左吃不下。甜品本身不好甜食又不愛榴連,所以這部分吃不多。那些榴連雪糕,榴連奶凍和炸榴連只能讓其他食客大快朵耳。我選了幾樣別緻的甜品,下圖順時方向為:-1/鐵觀音大菜糕: 爽口的啫喱滲著淡淡的鐵觀音茶味,感覺清新,一掃油淋淋的胃口。2/白酒啫喱:

海鮮冷盤
冷盤海鮮
推介: 蟹肉沙律魚子醬
,真材實料,必吃小吃!
蟹肉沙律魚子醬
燉湯
椰子燉雞
2/白酒啫喱: 濃厚白酒味道的啫喱
3/青蘋果啫喱: 帶點酸的青蘋果味,今人精神為之一震,必吃!
4/Movenpick icecream: 選了經典呍哩拿和朱古力作結。
甜品
有PolyU credit card或alumni card有15%off優惠~
2015-08-09
冷盤海鮮
蟹肉沙律魚子醬
椰子燉雞
甜品
  • 椰子燉雞,蟹肉沙律魚子醬,龍蝦
2015-08-03 14864 瀏覽
Hotel Icon的buffet最出名係咩?就係要提前book位,並唔係早一兩日咁簡單,係早幾個月!原本想在生日正日食,但就係因為book 唔到位的關係,延遲左一星期先食到。依個buffet真係不得了,價錢唔再講…但真係物有所值的。海鮮、刺身源源不絕的供應。開邊龍蝦、蟹鉗、長腳蟹腳、青口、帶子(原粒冇切好大粒)…真係諗起都想再食…不過熟食款式比較少,就相對冇咁吸引了… 但係值得一提的是中湯(椰子燉雞)及西湯(龍蝦湯)都好香好濃,係熟食當中的至愛 (鵝肝都唔錯)甜品方面選擇亦很多,很多一杯杯的味道一般吧,焦糖布甸幾好食。而超乎想像的是右下角的一個貓山王榴槤撻,一入口果種又香又creamy的感覺,打動了平時不喜歡吃榴槤的我,也要在吃到超飽的情況下再吃多一件…真的不得了不得了…P.S. 由於book枱時說明了是慶祝生日的,所以餐廳亦會送上一個小蛋糕。 蛋糕味道一般啦,但用來影相幾好看,而重點絕對是圍邊的那一堆金箔 XDD

2015-06-22
2015-08-02 12240 瀏覽
2015-08-01
10 分鐘 (堂食)
葡撻
三文魚,吞拿魚和醋鯖魚
馬介休一口多士,蟹肉三文魚籽多士
Fish & Chips
綠茶奶凍,綠茶芝士蛋糕,榴槤蛋榚,榴槤撻
海鮮雞粥
茉莉朱古力蛋糕
蝦餃
貓山皇榴槤雪榚
越南滴溜咖啡
  • 綠茶奶凍
2015-07-30 10904 瀏覽
久仰The Market既大名了,聽講而家係要早幾個月訂定,而且好多人食過都讚,今次襯住partner生日終於可以一試。早一日已經有職員打黎confirm booking,會講清楚收費,仲提我而家冇龍蝦食,轉左其他野食。生日既話係可以叫職員幫你留一件蛋糕,可以寫字既,去到時叫佢上就ok。訂左7點半,差不多時間去到,d職員既禮貌係值得一讚既,好快就安排位置。感覺地方唔太大,因為早已知道張枱會離野食較遠,但其實都唔算太遠水路。去到已經被最近門口既甜品section吸引,甜品對面係水果、沙律吧、芝士之類,再行入去就有壽司刺身同其實熟食。食之前已做定功課,即刻拎左評價唔錯既中湯。湯用瓦碗裝住,拎既時候因為仲好熱,廚師好細心換左個蓋,開既時候就唔會燙手。飲落非常清甜,而且一滴油都冇。海鮮方面我淨係食長腳蟹,呢度既長腳蟹食得出比較新鮮,肉質夠爽而且冇腥味。壽司同刺身選擇不算太多,值得一提既係三文魚刺身好新鮮,而且切出黎既部位都比較肥美。熟食既選擇都唔多,只揀得落意大利飯、芥蘭、香煎魚柳同煙鴨胸。意大利飯同菜都算正常,但魚柳同鴨胸真係幾難食,魚柳肉質係散既,仲有陣怪怪既油味,鴨胸韌到不得了,而且係淡

壽司刺身選擇不算太多,值得一提既係三文魚刺身好新鮮,而且切出黎既部位都比較肥美。

熟食既選擇都唔多,只揀得落意大利飯、芥蘭、香煎魚柳同煙鴨胸。意大利飯同菜都算正常,但魚柳同鴨胸真係幾難食,魚柳肉質係散既,仲有陣怪怪既油味,鴨胸韌到不得了,而且係淡既。
食佢地既熟食食到頹頹地就試甜品甜品反而非常有驚喜!先講有五款奶凍,我試左其中四款,百利酒同綠茶都有翻兜,勁滑之餘,抹茶奶凍既抹茶味係超濃!仲試左榴蓮芝士蛋糕,不得了,食落成口都係榴蓮肉,原來芝士同榴蓮都可以咁夾!不過係會有少少濟,一兩件就夠喇。抹茶蛋糕中間夾住一層榛子醬,一食落又係勁重抹茶味,仲好creamy,但都係會較濟。

其實仲有movenpick既雪糕,但太飽所以今次就冇食到了。
整體黎講The Market令我有點失望,每位$648再加一,盛惠$713,呢個價錢黎講食物選擇實在太少,而且熟食既質素絕對有待改善,只係甜品比較出色。可以一提既係侍應既服務態度非常好,有笑容之餘仲好快會清左唔要既碟。如果有機會都只會再試平一半既lunch buffet,晚餐就唔洗客氣了。
2015-07-29
2015-07-22 12383 瀏覽
依間又係一直留意想去試~但要2個月前訂檯講真! 食個brunch要等2個月~真係無晒意慾咁岩表弟婦個fd 5月book左..但臨時去唔到~所以今次唔駛等咁耐就可以試到~Brunch(11:45-14:30..$488/位)~聽佢個fd講得15分鐘hold檯我地11:40am去到登記+派飛等安排入座~餐廳環境好開揚安頓入座後..見仲有好多吉檯~應該好多人早book但無黎到Brunch仲包括有Sparkling wine任飲食物款式都OK多~後面係熱葷類,粉麵/點心/燉湯,印度菜等另一邊有北京烤鴨,煙三文魚,冬蔭功湯,海鮮湯等甜品區~除左一般甜品..仲有以榴槤做主題既甜品仲有生果,麵包,芝士,hams~生果有d可以原個自己切食"椰子燉雞"~開蓋已經聞到勁香椰子味個湯好濃郁多料..好好飲海鮮類..除左螺唔新鮮~其他都新鮮有鹹海水味..無雪味"北京烤鴨"專人即時邊翻烘皮層..邊包裹~皮層好薄帶微熱餡料有大蔥,青瓜,鴨肉..伴上海鮮醬~好味..有encore刺身類食左"甜蝦"..肉質新鮮"葡汁焗海鮮"~新鮮熱辣辣~餡料有細蝦,扇貝碎粒,菇粒等焗得夠乾身..海鮮料無出水情況~葡汁夠濃稠度..整體好
依間又係一直留意想去試~但要2個月前訂檯
講真! 食個brunch要等2個月~真係無晒意慾
我地11:40am去到登記+派飛等安排入座~餐廳環境好開揚
安頓入座後..見仲有好多吉檯~應該好多人早book但無黎到
Brunch仲包括有Sparkling wine任飲
食物款式都OK多~後面係熱葷類,粉麵/點心/燉湯,印度菜等
另一邊有北京烤鴨,煙三文魚,冬蔭功湯,海鮮湯等
甜品區~除左一般甜品..仲有以榴槤做主題既甜品
仲有生果,麵包,芝士,hams~生果有d可以原個自己切食
"椰子燉雞"~開蓋已經聞到勁香椰子味
個湯好濃郁多料..好好飲
海鮮類..除左螺唔新鮮~其他都新鮮有鹹海水味..無雪味
"北京烤鴨"
專人即時邊翻烘皮層..邊包裹~皮層好薄帶微熱
刺身類食左"甜蝦"..肉質新鮮
"葡汁焗海鮮"~新鮮熱辣辣~餡料有細蝦,扇貝碎粒,菇粒等
焗得夠乾身..海鮮料無出水情況~葡汁夠濃稠度..整體好味
另一半食牛..睇佢切都知ma ma地
中間太生部份切唔斷..味道話唔太好吃
唔駛問..pizza一定係我食既(哈哈)
有3款pizza~辣肉腸無試..批底整得好香脆
甜品夠精緻..份量細少可以試多幾款
"榴槤芝士撻"..榴槤味好足+原味~撻皮口感鬆脆
朱古力果件~除左朱古力..仲好香茉莉花香味
其他cheesecake都好味..蛋糕層質感好軟熟
"炸榴槤 & 榴槤雪糕"
本身唔like食炸榴槤個炸皮~入面有豐富榴槤肉..味濃但有d苦
因為食完炸榴槤..再食雪糕~所以有少少影響個味道
變左個雪糕榴槤味唔夠~奶味比較重
生果好新鮮~芒果/蜜瓜好甜身..後面仲有蜜柑
臨尾拎個Movenpick既"檸檬雪葩"比另一半食
味道酸酸甜甜..有點點果肉~即時消滯又開胃
整體環境舒適..食物+服務都唔錯
2015-07-18
2015-07-20 11937 瀏覽
Lunch buffet已約到2個幾月之後,唯有轉食tea buffet。但兩者差價只有$10,提供食材的差別卻很大。甜品選擇很多,但無驚艷的感覺。當中的cup cake、榴蓮味甜品和雪糕、和各類奶凍最好食,其它甜品就麻麻,而macaron簡直係中曬伏,不僅太甜,内餡真係難食到想吐,檸檬柚子撻的難食程度也不遑多讓。魚生方面,三文魚尚算肥美,吞拿魚無味、完全不新鮮,反而醋鯖魚又幾好味,腥味和酸味都剛剛好。當然不會有lunch的蟹腳/青口/翡翠螺。沙律,可以撈沙律汁的有生菜、粟米粒、車厘茄,但無我最愛的紅腰豆另外有已撈好汁的薯仔和水果,較特別的係有泡菜、酸木耳、涼拌菇類、泰式鳳爪.......當然係無Lunch的麵包/芝士/火腿。沙律旁的一口多士系列,算係好食,但回憶起來又無特別出衆之處。熟食方面無lunch的羊架。片皮鴨好好味,雖然肉比皮要多好多,但不會影響口感,值得一試。無豬扒包,只有迷你熱狗(個樣好頽)。吉列魚,唔脆,難食。燒賣好食;蝦餃皮厚餡無味,難食。海皇龍蝦粥就好好食,我最後食無可食,惟有食咗3碗粥.....以上,好壞參半。總的來講,第一,真係想試the market,記得揀星

當然係無Lunch的麵包/芝士/火腿。

熟食方面
無lunch的羊架。
無豬扒包,只有迷你熱狗(個樣好頽)。
吉列魚,唔脆,難食。
燒賣好食;蝦餃皮厚餡無味,難食。

以上,好壞參半。總的來講,第一,真係想試the market,記得揀星期一至五的lunch buffet,唔好心急揀咗周末的tea buffet。第二,同$300幾的晚餐比較,無明顯優勝之處。
2015-07-19
  • cup cake
  • 奶凍
  • 醋鯖魚
  • 片皮鴨
2015-07-19 10254 瀏覽
好一般.... 完全唔係同區5-6星酒店既水準,但係係5-6星酒店既收費好多野食但係冇野好食野食種類多,不如野食質素高冇生蠔 唔出奇 冇問題不過其他凍盤刺身都唔達標就真係...刺身 有:帶子,解凍到好干身,似乎係解完再雪再解又再雪咁,唔甜,淋晒身牡丹蝦,明明就係平時係Sogo 一田買到返來個d 2L 甜蝦,絕對唔係牡丹蝦law... 雖然會有其他人見到字寫咩就當係咩,但係我唔會law..仲要好求其咁解凍,由於已經係雪左好耐,又解得唔好,所以勁淋身不過食落都係甜既三文魚,立魚,正常呢種lv既刺身都到2-3件咁 配給制..想點..仲有條唔知咩旗既吞拿魚個吞拿魚蓉食,ok 既,當其他都唔合格既時候個吞拿魚刺身...好黑.... 可能係差d 既黃旗吞拿魚...朋友拎左..入唔到口..另外仲有雪場蟹腳...其他4星酒店既雪場蟹腳平d 都肥過佢小龍蝦,好多報導都叫大家唔好食,呢度仲擺出既...哈哈面包蟹,普通深海大虎蝦,都甜甜地既,肉質結實,大大條,啖啖肉,一開始吸引你食得多既話,你呢7-8百蚊就完la.. 真係太飽熟食好多㨂海南雞,大乳鴿(大左d 所以唔嫩),咖喱羊架,印度烤雞,仲有d 泰式野食

好一般.... 完全唔係同區5-6星酒店既水準,
但係係5-6星酒店既收費

好多野食
但係冇野好食
野食種類多,不如野食質素高

冇生蠔 唔出奇 冇問題
不過其他凍盤刺身都唔達標就真係...

刺身 有:

不過食落都係甜既

三文魚,立魚,正常

呢種lv既刺身都到2-3件咁 配給制..想點..

仲有條唔知咩旗既吞拿魚
個吞拿魚蓉食,ok 既,當其他都唔合格既時候

另外仲有雪場蟹腳...其他4星酒店既雪場蟹腳平d 都肥過佢

小龍蝦,好多報導都叫大家唔好食,呢度仲擺出既...哈哈

面包蟹,普通

熟食好多㨂

豉椒炒蟹,賣相靚
咦,點解係面包蟹黎既?唔入味
肉質同甜味完全唔夾豉椒炒...well... 呢幾個月有去街市同某大日式食品店都知道,所有平時街市買到既蟹都貴左好多... 而面包蟹就係超低價又睇落貴格既食材

Anyway, 感覺3-4酒店既熟食

有個幾精緻既氣鍋湯
今日係椰子雪耳雞
個湯好似加左椰漿咁,成個湯都只係椰味冇雞味,creamy 到好頂肚

之前話有鵝干,但係大家都見唔到
噢!原來係唔起眼 又成日冇廚師既地方,
我都係見有個爐面有d 預先煎左既鵝干,
企係度先拎到,廚師煎返熱既時候 一d 香味都冇,之後再加小小汁俾你,多士都冇片
一入口唔juicy, 唔香口,個sauce 唔夠味,個鵝干有d 酥...

鍾意榴連既朋友
呢度既炸榴連同榴連雪糕一定要食

Cream brulee, 面唔夠脆,內𥚃唔夠香滑

仲有4種movenpick

不過芒果奶凍,芒果既甜同酸 配上香滑奶味濃既奶凍,好味!成餐最欣慰的

鮮果,個網紋瓜真係好甜,不過d 瓜全部唔去皮 都比較小係4星酒店見到,佢地小工序時 你又唔可以食得多食得快,明晒

感覺呢餐係3-4酒店,冇高級食材,
主要係俾多d 種類既普通食物 食飽你 個種

成日講到咁出名,又要2個月前book..
今次真係中晒伏
2015-07-18