The Market

2021-03-01 25853 瀏覽
2021年3月1日(一)我們又來最愛的唯港薈食午餐🍴The Market@Hotel Icon話說我第一次來The Market 係2011年11月,當時嘅Lunch Buffet係$248,而家已經$388成人每位$388 + 10%中午12:00-14:30每人包一杯餐飲。11:58開始入座,13:35攞賬單來埋單及通知14:30要交枱,因為佢哋要準備做下午茶市。沒有龍蝦、生蠔、熟蠔、鵝肝、鴨肝。凍海鮮類有:長腳蟹、蟹鉗、蝦、青口、蜆。溶雪溶得很好,肉質很好,沒有雪藏味。刺身都新鮮,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、魷魚、螺。除咗海鮮湯係苦嘅,唔好飲之外,熟食就中規中矩。燒烤檔女職員不主動,要主動話俾佢知我要乜嘢,要幾多件,否則只會大家互望👀,或者講一樣比一件。燒烤檔有四樣嘢:羊架、牛扒、豬腩肉及雞中翼,肉質及味道都係好的。羊架冇以前咁好,以前是烤羊架,烤好、切好放晒出嚟,自己選擇喜歡的生熟程度,現在就由職員給你,已燒到9成熟。你Order燒烤物後,職員放回已烤熟的肉類在燒烤架上,再大火烤返熱俾你。個人覺得好味道嘅有:片皮鴨、燉湯、羊架、Parma Gam、甜品類、水果。甜品最出色,榴槤甜品
2021年3月1日(一)
我們又來最愛的唯港薈食午餐🍴
The Market@Hotel Icon
成人每位$388 + 10%
中午12:00-14:30
每人包一杯餐飲。
沒有龍蝦、生蠔、熟蠔、鵝肝、鴨肝。
刺身都新鮮,有三文魚、吞拿魚、甜蝦、魷魚、螺。
除咗海鮮湯係苦嘅,唔好飲之外,熟食就中規中矩。
甜品最出色,榴槤甜品、榴槤雪糕、Godiva朱古力軟雪糕、士多啤梨糕點、啫喱...
生果、沙律吧都好正,咁多間嘅Parma ham呢一間最好食,一定要落佢嘅黑松露蜜糖醬, 10年如一日咁正。
平時唔會食生果嘅,今次我都破例食咗,真係好甜美。
有果汁放喺沙律吧附近,橙汁、西柚汁、檸檬茶。
食物款式太多,有印度咖喱類,新加坡海南雞飯、喇沙,台式肉操飯,Pizza,仲有中式滷水食物:滷水鵝、豬腸、豆腐、雞蛋,都冇機會一日品嚐,個胃有限,揀咗鍾意食嘅嘢之後,主力都係食甜品
2021-03-01
  • 片皮鴨
  • Movenpick雪糕
  • 沙律吧
The market 都係我喜愛嘅自助餐之一😋,不過之前只係試過lunch buffet,今個生日就book咗dinner buffet 慶祝下🎉冷盤海鮮:有龍蝦、長腳蟹、龍蝦仔、蝦、青口、蜆長腳蟹最好食👍但可惜依然未有蠔🦪🦞龍蝦有少少失水準,肉質較韌刺身方面有新鮮帶子、海老、北寄貝、三文魚、吞拿魚同魷魚🐙椰子雪耳燉雞熱盤選擇,多肉都係肉類,豬手、燒盲鰽、鹽酥雞、香草羊等仲有即煎嘅至愛鵝肝😍黑松露蟹肉多士配魚子醬👍👍三重朱古力必食😝甜品方面岩哂榴槤控🥰
冷盤海鮮:有龍蝦、長腳蟹、龍蝦仔、蝦、青口、蜆
長腳蟹最好食👍
但可惜依然未有蠔🦪

🦞龍蝦有少少失水準,肉質較韌
刺身方面有新鮮帶子、海老、北寄貝、三文魚、吞拿魚同魷魚🐙

椰子雪耳燉雞

熱盤選擇,多肉都係肉類,豬手、燒盲鰽、鹽酥雞、香草羊等

仲有即煎嘅至愛鵝肝😍

黑松露蟹肉多士配魚子醬👍👍

三重朱古力必食😝

甜品方面岩哂榴槤控🥰

2021-06-10
2021-05-31 2396 瀏覽
提早差不多一個月訂定the market, 因為見有返即開生蠔。老公話第一次嚟the market, 我就因為係polyu alumni,有85折, 之前都有同同學仔食過下。我最期待除咗生蠔之外,當然係榴槤Corner。冷盤,凍海鮮(生蠔),熱食,甜品(榴槤,movenpick & Godiva 雪糕),都好豐富,相比好評的promenade還要多。
2021-05-14
母親節
2021-05-30 2297 瀏覽
一直都知The market 嘅buffet 好多人推介好幾年前試過訂枱訂,訂緊兩個月後檔期,太誇張,因而放棄。今次提早三個星期前訂,仲有位,可能現時疫情都影響咗人流。整體來講,我同朋友們一致好評呢間餐廳嘅食物質素同服務。接觸過既員工/廚師都非常有禮同細心。👍🏻👍🏻👍🏻食物方面,大部分都唔錯,特別推介以下幾款:1)中式燉湯-椰子雪耳煲雞奶白色、唔油膩、好好飲。見好多人都有拎,什至隔離枱對情侶一入座就拎燉湯飲,睇黎個燉湯吸引唔少回頭客。2)法國生蠔蠔section安排左三個廚師開蠔。每次拎都係三款有不同嘅蠔一碟,三隻蠔都好新鮮,亦各有特式👍🏻3)玫瑰煙鴨胸我本身唔鐘意食鴨,但呢個玫瑰煙鴨胸超好食,好入味又唔韌,有驚喜👍🏻4)甜品tart好欣賞佢哋出嘅tiny tart, 超細件,客人可以試多幾款唔同嘅甜品,又減少浪費(好多時一件正常size tart 都太飽,食一啖就唔食)。5)榴連雪糕酒店自家制雪糕,啖啖濃濃嘅榴連味,超多料。榴連fans必叫。6)Godiva Soft ice cream好surprise 有Godiva 雪糕!平時買一枝都要五十幾蚊!睇得出餐廳為了食物質素保持高水平
一直都知The market 嘅buffet 好多人推介
好幾年前試過訂枱訂,訂緊兩個月後檔期,太誇張,因而放棄。
今次提早三個星期前訂,仲有位,可能現時疫情都影響咗人流。

整體來講,我同朋友們一致好評呢間餐廳嘅食物質素同服務。
接觸過既員工/廚師都非常有禮同細心。👍🏻👍🏻👍🏻
食物方面,大部分都唔錯,特別推介以下幾款:
1)中式燉湯-椰子雪耳煲雞
奶白色、唔油膩、好好飲。
2)法國生蠔
蠔section安排左三個廚師開蠔。
3)玫瑰煙鴨胸
4)甜品tart
5)榴連雪糕
6)Godiva Soft ice cream

睇得出餐廳為了食物質素保持高水平,完全不計成本,都要供應高質既食材(如法國生蠔、蘇格蘭三文魚、Godiva...)👍🏻

一定會再黎食~

• 椰子燉雞湯
2021-05-30 1375 瀏覽
I'm always impressed by the quality of food at Hotel Icon's restaurants. The Durian Afternoon Tea is such a unique idea and while generally I am not a fan of high teas, this one was so good! Every variation of durian in this high tea was so well thought out. This place was packed so make sure to reserve ahead of time!
Durian high tea
Durian high tea
2021-05-21 1805 瀏覽
幸福的味道……榴槤下午茶🥰我很喜歡吃榴槤,以前可以一個榴槤當飯吃,感覺很開心😆很開心,沒想到去年朋友問我想不想去嘗嘗榴槤下午茶,我當然又好奇又期待的答應了。當時在餐廳見到用心製作的各種榴槤點心,各式各樣美麗而精緻,欣賞著卻又迫不及待的想試一試,靜靜的一邊吃一邊發出美味可口的哇……嗯……,朋友說:“看到我這麼享受這「榴槤下午茶」,她更開心!😄😄之後我與其他朋友又來了幾次,連生日也在這裡慶祝!今年5月剛去過,換了幾樣點心更是出乎意料的美味,行政總廚<榴槤王子>每次都熱心的詢問客人點心如何?希望可以不停的跟進改善創新……我們每次來都有賓至如歸的感覺……真是值得推薦的<榴槤下午茶>!
幸福的味道……榴槤下午茶🥰
之後我與其他朋友又來了幾次,連生日也在這裡慶祝!
真是值得推薦的<榴槤下午茶>!
2021-05-19
2021-05-21 1466 瀏覽
5月母親節一年一次醒起好耐無帶媽媽食好野,book左同佢放假食自助餐自助餐12-2:30,泊車有兩小時免泊,係大堂出面好方便一入門口,哇,好多甜品擺得好整齊如果榴槤愛好者,一定心心眼,有榴槤特色甜品味道啖啖真材實料果香長腳蟹好鮮味三文魚厚切有咬口沙律,熟食區選擇都好多,賣相亦唔錯因為當日集中食甜品,所以就無點試整體90分值得一讚野食差唔多無,服務員就會添,擺放整齊而且就餐地方大,坐得自在兩個埋單8百零蚊,性價比高
自助餐12-2:30,泊車有兩小時免泊,係大堂出面好方便

一入門口,哇,好多甜品擺得好整齊
如果榴槤愛好者,一定心心眼,有榴槤特色甜品
味道啖啖真材實料果香

長腳蟹
好鮮味
三文魚
厚切有咬口
沙律,熟食區選擇都好多,賣相亦唔錯
因為當日集中食甜品,所以就無點試
整體90分
值得一讚野食差唔多無,服務員就會添,擺放整齊
而且就餐地方大,坐得自在
兩個埋單8百零蚊,性價比高
2021-05-10
2021-05-20 1329 瀏覽
又到食榴連嘅季節,Hotel Icon嘅餐廳口碑一向唔錯,呢個榴連主題嘅下午茶啱曬鍾意榴連嘅朋友。個set好多嘢先由最底層醎點食起,醎點配搭特別,感覺新鮮,味道亦唔錯,個人最鍾意個炸椰菜花配蕃茄Mayonnaise同埋黑松露蟹肉多士第二層開始大部份係榴連野,糯米糍同布甸都配以啖啖榴連肉,榴連班蘭蛋糕味道light啲中和下Scone配clotted cream同strawberry jam,scone普通啦,好難食到好味嘅scone個卷可從配埋雪糕食,雪糕係無限refill嘅,不過食到呢個位已經有少少飽,所以都係refill左一次,榴連肉blend落啲榴連味雪糕非常好食!挑戰埋上面嗰層,榴連cheese cake,榴連卷同榴連,真係甜到漏,d榴連真係好鮮甜!最後食返烏龍茶啫喱解滯茶係用TWG茶包Overall都好食,不過食完之後覺得要隔一段時間先想再食榴連😆個場幾full,原來咁多人鍾意食榴連價錢$678 for 2+10%,飽到上心口Service好好👍🏽

個set好多嘢

最後食返烏龍茶啫喱解滯

茶係用TWG茶包

價錢$678 for 2+10%,飽到上心口
Service好好👍🏽
2021-05-19 1365 瀏覽
最近因疫情總係覺得酒店buffet 總是爭啲:食物質素、種類少了、新鮮度都係爭啲,所以都唔係好敢去,但係喺網上睇到呢間評語唔錯,終於的起心肝去食。搵到搭火車去紅磡D5出口,兜咗個大圈,去咗海濱暴曬左一輪終於搵到酒店,上去要登記安心,幾乎12點先准入,環境唔錯,很大,只有一半多啲人,所以排隊攞嘢食,都唔使點排隊。只係食咗幾轉:第一轉係海鮮冷盤,有六七款海鮮,選擇唔少,攞咗一對顯肉蝦兩隻蝦兩隻青口兩個蟹鉗五隻牆腳蟹,海鮮都OK,正常冇沙,但係海鮮醬出奇地鹹,未試過咁鹹嘅海鮮醬,吃完已1:00!吃了1小時!第二轉已經急不及待吃甜品了,去咗榴槤專櫃拿了:茉莉茶朱古力蛋糕、綠茶朱古力蛋糕,芒果泡芙,榴槤奶凍,榴槤班蘭卷,榴槤芝士撻,香脆榴槤球,職員主動問要唔要榴槤雪糕?梗係要啦,果然一試難忘,加咗斑斕醬同埋榴槤醬會更加香。第三轉食刺身:都有五款,我只拿了自己鍾意嘅吞拿魚、八爪魚、榮螺,都很新鮮、很高質素。之後食咗塊家人攞的羊架同埋豬仔脾,真係唔錯,之後聽家人話哈密瓜甜,又攞咗啲,反而他們話西瓜唔甜,阿媽話唔啱季節,要7月才甜,所以沒拿,又拿了菠蘿,很甜,是鳳梨嗎?到最後都未吃Godiva朱古力雪

只係食咗幾轉:

到最後都未吃Godiva朱古力雪糕!甜筒都食唔落,只可以搵個碗裝!朱古力味濃,微甜唔苦澀$50支,今次回本!

還有我至愛嘅MOVENPICK 雪糕都幾乎食唔落,只能吃一球士多啤梨。

都食到2:30先走,食完返到去肚痛,但我相信唔關食物安全衛生,係因為食buffet通常都係會咁,因為有啲食物係唔可以一齊食,例如我知道榴槤同蟹嗰啲係有啲問題。
2021-05-18
2021-05-18 667 瀏覽
Hotel Icon最近推出左用榴連為主題嘅下午茶😍小編一聽到榴連就馬上衝去book位,都好full, 最終book到今日!所有甜品都係關於我最鍾意嘅生果「榴連」🤤啲榴連濃味得黎有帶有少少甘甘地,食幾多都係唔會嫌😂榴連雪糕🍦好有榴連味🤭食到停唔到口🤤個榴連糯米糍又係十分出色,呢餐榴連放題真係令我回味無窮!真係好想再去食多次🙈😝鍾唔榴連嘅你,真係唔可以錯過呢個榴連主題嘅high tea🤭

2021-05-17
  • 榴槤奶凍
2021-05-17 612 瀏覽
千揀萬揀終於揀咗呢間staycation,book 左住兩晚,夠哂relax,點解揀呢間原因係(1)朋友介紹(2)餐廳都係吸引我黎嘅原因。話說阿女友話the market 好耐之前已經好難book位,所以check-in時另加左一日早餐試吓,款式都多選擇,安排坐落地玻璃可以望到出面花園,真係有種去左泰國🇹🇭酒店嘅感覺,咖啡☕️好飲,麵包種類繁多,沙律區都有好多唔同嘅選擇,食左幾round 先記得影相📸️,如果無時限都可以hea多兩個鐘😌
2021-05-05 3229 瀏覽
本人是第一次再這間餐廳用餐的,最近新增了生蠔吧,法國生蠔即開新鮮,多了生蠔之後,就沒有了扁皮鴨及蟹肉魚子醬多士,有少少失望,(我睇之前的食評知道有這兩款食物),熟食不是很多選擇,羊架沒有羊味,它自稱有鵝肝,但味道是鴨肝,所以熟食就一般,如果喜歡海鮮&甜品,可以試吓這間餐廳,甜品多做得好,任食Godiva 朱古力軟雪糕,酒店還細心送了生日字甜品,如果酒店清潔到再好一些會更好,因為用餐時候,有幾隻細小的昆蟲,在枱上飛來飛去
2021-05-01
  • 長腳蟹
  • 海鮮冷盤
  • 雪糕
2021-05-04 2393 瀏覽
難得5月1日勞動假期,同家人玩下Staycation! 住Hotel Icon, 性價比不錯 2大2小 有早餐,有晚餐。酒店餐廳服務一洗,效率高。服務員快速清理換碟,食物補充快速食物多元化,有龍蝦,鵝肝,刺身。大路熟食,沙律,印泰亞洲款式齊全。海南雞飯,喇沙有星加坡風味甜品豐富,果凍,蛋糕一應俱全。最特別是雪糕類Godiva朱古力雪糕,榴槤雪糕 炸榴槤😍榴槤控一定鐘意唯獨海鮮濃湯味道就比較咸。酒店早餐都係大路,但款式夠多
酒店餐廳服務一洗,效率高。
服務員快速清理換碟,食物補充快速
食物多元化,有龍蝦,鵝肝,刺身
大路熟食,沙律,印泰亞洲款式齊全。
海南雞飯,喇沙有星加坡風味
甜品豐富,果凍,蛋糕一應俱全。
最特別是雪糕類Godiva朱古力雪糕,榴槤雪糕 炸榴槤😍
榴槤控一定鐘意
唯獨海鮮濃湯味道就比較咸。

酒店早餐都係大路,但款式夠多
晚餐自助
晚餐自助
2021-04-22 3165 瀏覽
今次嚟Staycation順便食埋佢個dinner buffet另外要講一講,所有服務員十分有禮,因為媽咪生日亦有送上寫有生日快樂嘅cake食物方面種類繁多,就等我略略講吓有咩食啦冷盤有二十多款蔬菜沙律生果選擇🥗有芝士、Parma ham、salami、煙三文魚、泰式鳳爪、水牛芝士蕃茄。仲有花雕雞翼、上海淆肉、韓式粉絲等等。海鮮區海鮮有龍蝦、蟹鉗、青口、蝦、長腳蟹、蜆、小龍蝦🦞多款海鮮肉質鮮嫩,由其蜆肉特別鮮甜,而龍蝦就比較一般但勝在有膏。刺身區有三文魚、八爪魚、北寄貝、甘海老、北海道帶子🍤熟食區有煎鵝肝、煎牛扒、煎羊架🥩滷水系列:滷水墨魚、滷水豬大腸、滷水蛋。仲有蟹粥、喇沙、黑松露蟹肉多士、椰子雪耳燉雞湯、多款咖喱配印度餅、牛仔骨、海鮮意粉、小朋友鍾意嘅Pizza,仲有好多好多其他食物。甜品區甜品種類多,大約有二十款選擇,最出名當然係榴槤奶凍、榴槤雪糕,仲有超正任拎榴槤蓉另外有炸榴槤球同炸榴槤,兩樣都暖暖地同埋仲好脆口。除咗榴槤雪糕,仲有Godiva 朱古力雪糕任食🍦食過咁多間buffet覺得The Market甜品係最好味🔝沙律區🔝多款沙律菜、配料同醬汁選擇。🔝有四款芝士、cold

食物方面種類繁多,就等我略略講吓有咩食啦

冷盤

有二十多款蔬菜沙律生果選擇🥗

海鮮區

海鮮有龍蝦、蟹鉗、青口、蝦、長腳蟹、蜆、小龍蝦🦞

刺身

有三文魚、八爪魚、北寄貝、甘海老、北海道帶子🍤

熟食區

有煎鵝肝、煎牛扒、煎羊架🥩
滷水系列:滷水墨魚、滷水豬大腸、滷水蛋。

甜品

另外有炸榴槤球同炸榴槤,兩樣都暖暖地同埋仲好脆口。
除咗榴槤雪糕,仲有Godiva 朱古力雪糕任食🍦
食過咁多間buffet覺得The Market甜品係最好味

🔝沙律區🔝
多款沙律菜、配料同醬汁選擇。

🔝有四款芝士、cold cut、麵包、泰式鳳爪等等..

🔝海鮮區🔝
有7款不同海鮮供選擇(下圖仲有兩款)
有蝦、青口、長腳蟹、蜆、小龍蝦。

🔝海鮮區🔝
有蟹鉗、龍蝦。

🔝龍蝦味不足但有膏。
蜆類超鮮甜
食咗好多隻。

🔝有花雕雞翼酒、上海淆肉、韓式粉絲等等..
花雕雞翼嘅酒味太濃烈,食落都幾苦。
而上海淆肉味道不錯。

🔝有葡汁焗海鮮、牛仔骨、炸蝦餅、法式油浸鴨批、西京燒三文魚、蘑菇洋蔥燴雞等等。
上圖左一就係葡汁焗海鮮,連埋個螺殼,而裡面係海鮮焗薯蓉,熱辣辣好好味。

🔝黑松露蟹肉多士配魚子醬🔝
一塊脆口超薄多士配上松露味嘅蟹肉醬,真係好match
好好味。

🔝甜品區🔝
甜品種類多,最好食係榴槤奶凍,如果100分係滿分,我會比90分
完全滿足到我呢個甜品控。

🔝榴槤奶凍+榴槤雪糕+榴槤醬=完美組合

佢個榴槤醬係榴槤蓉嚟㗎,仲要係任拎,滿足到我呢個咁鍾意食榴槤嘅人
佢個抹茶奶凍味道甘甘苦苦,抹茶味超濃烈,而其他甜品都唔錯㗎。

🔝雪糕區🔝
任食Godiva 朱古力雪糕🍦

🔝飲品區🔝
除咗每人包一杯飲品外,其實自助區亦有三款飲料提供。
有橙汁、西柚汁、檸檬茶。
2021-04-07
2021-04-21 2811 瀏覽
早半個月book位已經留意到The Market會由4月起加價$848/位(周末)未計加一,但會增設有生蠔提供,The Market雖非主打極款食物選擇,但食物種類貴精不貴多,大多食物水準不錯,亦是帶家中長老食buffet之選!內在環境:座位相當闊,加上同鄰座有相當距離,但當日我們的座位與取餐區有一小花園相隔,需要行一段路先去到選擇食物,但通道寛闊,若碰上職員亦會十分有禮貌地讓路比客人食物選擇:沙律自助區選擇多,冷盤品質亦不錯當晚刺身有蘇格蘭三文魚、吞拿魚、八爪魚、北寄貝、甘海老以及北海道帶子,三文魚同帶子都相當新鮮,甘海老略遜一籌,鮮味不足主菜區當晚海鮮有青口、小龍蝦、海蝦、蜆、龍蝦、長腳蟹,海蝦鮮味十足,但長腳蟹略咸以及大多痴殼,龍蝦十分韌,令人失望!生蠔區當晚有提供3款生蠔,包括最常見的Fine de Claire、Normanoy、Brittany,開蠔師傅會每款比1隻,當晚唔係好滿,基本上唔需要排隊,雖然3款蠔都偏細,亦分唔到邊款打邊款,但都十分鮮味、滿滿礦物味,亦洗得幾乾淨,唔會一口殼碎,而一行人食完都無肚痛,The Market加咗生蠔吧之後真係更值得來熱葷有長通粉、牛仔

食物選擇:
沙律自助區選擇多,冷盤品質亦不錯
沙律吧

刺身

主菜區
海鮮

生蠔

熱葷有長通粉、牛仔骨等,種類不多亦沒有食太多
熱葷
印度菜共有一款咖哩,但有各類印度酥餅、薄脆提供
印度菜
有冬蔭公,偏辣但好飲

泰菜區有青芒果沙律、炸物,亦有泰式甜品如椰汁糕、斑蘭千層糕、大菜糕,但味道都不太好,好多食落口都係一pat粉漿咁,蒸籠內的是芒果糯米飯,味道頗有驚喜,但有啲過熱同芒果蒸太耐
泰國菜
甜品選擇亦多,各類切餅味道可口,不會過甜,Godiva雪糕機出既雪糕有啲太水,亦有特別口味的movenpick雪糕供應,不得不提最著名的自家製榴槤雪糕,十分香濃,無可挑剔,榴槤控必食!
切餅

雪糕
甜品

基本上多數食物質素都十分滿意,幾年前食過一次,都保持到一貫水準,佢間中增添的主題月份都比到驚喜,全晚最鍾意佢個雪耳椰子燉雞湯,飲落好潤,唔會好咸,加上有滿滿的湯料,家人都十分喜歡,加上大多職員服務態度甚佳,會好頻密幫我地加水同清碟,更重要的是當晚客人不多,環境不會嘈吵,取食物不會過迫或要排隊,係一次非常愉快的用餐體驗,雖然價錢幾貴,但難得食一次buffet慶祝,換到大家開心咁食咩都值得🥰
燉湯
2021-04-17