The Market

說起來,曾先後跟太太在The Market慶生及結婚周都有好幾次了,太太一向節儉,難得找到一間令佢滿意的餐廳。 近月餐廳推出宵夜Buffet,基本上毫不出奇,但時間竟然是由十一點至凌晨一點,也未免去得太盡了。 雖然說是宵夜,但食物品種及質素與正常的Buffet是不遑多讓,而且慕名而至的客人真的夠多,就算是十一點開始,都可以全場滿座,確實誇張。 Seafood Station 蟹腳解凍得相當好,肉質鮮甜,絕對不會是黏殼的下價貨色;青口肉質幼嫩;紅龍蝦仔是最後上場,吃起來帶咸味,根本不用蘸點任何醬汁,至於墨魚仔、海蝦及東風螺都是肉質柔韌,或是爽口彈牙,蘸點一下sauce就更可口。 刺身 雖然有吞拿魚、八爪魚、三文魚及牡丹蝦,吞拿魚興趣不大,八爪魚肥大肉厚,反而牡丹蝦肉質甜爽,要一個上佳的回本點。 鮑魚雞絲碗仔翅 既然是宵夜,當然有新賣點,鮑魚雞絲碗仔翅芡汁調教得恰到好處,很有昔日街邊走鬼檔的風味。 咸豬骨火鴨蠔豉粥 另外更有咸豬骨火鴨蠔豉粥,粥底是廣東開花粥,既綿又滑,蠔豉煮至糜爛,味道都溶入粥內,又有豬骨的香滑,值得一試。 熱葷 個人一值認為The Marke

Seafood Station

鮑魚雞絲碗仔翅

咸豬骨火鴨蠔豉粥

熱葷

個人一值認為The Market的熱葷是自助餐中最認真的,先行取來店方名物海南雞飯,雞肉依然的滑溜,但雞味始終稍淡,油飯可以重手一點,味道不夠香。

店方另一名物當然是新加坡海鮮喇沙湯麵,選用了油麵底,呷一口湯,椰香味充盈,湯底濃稠,一陣辛勁,相當對辦。

雖然鮮蝦雲吞是廣東式,但size可以的話,應該做到一口一粒就啱啱好。

再來的重口味食物是黑椒肥牛炒河,味道還可以,不過太油了。

之前太重口味了,清清地吃過金腿魚湯浸芥蘭及蒜蓉西蘭花來中和一下味蕾。

平日見其他酒店的熱葷,往往放至最後都乏人問津,今次見辣椒炒螺肉、汁燒雞扒、明爐燒牛扒及香草燒羊扒,竟然要不停refill,真是夠誇,老實說,除了開始時見過一次羊扒,每次出去都給人搶光了,豈有此理!牛扒雖然不是即切,但肉味夠濃,有水準。

點心

宵夜時食點心不過份吧!簡單的有蝦餃、牛肉燒賣與及珍珠雞,賣相及味道當然及不上正式的酒樓出品,但多了一種選擇總是好的。

Salad

沙律吧有意式海鮮沙律、香辣牛肉沙律、黑松露茶燻蛋、京式青瓜沙律、蟹肉釀芒果、泰式柚子蝦沙律、紅油抄手及花雕醉雞翼

就算是Buffet,但畢竟是宵夜,蟹肉釀芒果甜美可口;紅油抄手麻辣味太薄;花雕醉雞翼皮爽肉嫩,真心推介。

Dessert

The Market甜品一向為人津津樂道,榴槤班蘭卷、榴槤奶凍、榴槤芝士蛋糕、榴槤芝士撻、香脆貓山王炸榴槤及榴槤雪糕共六款食物足以令榴槤迷大滿足。

個人最愛即出爐的榴槤芝士撻,外層酥化,一咬開已傳來陣陣榴槤幽香;Homemade榴槤雪糕軟綿柔滑,香味凝聚,口味獨特。

Movenpick雪糕

一口氣將雲尼拿、瑞士朱古力、青檸檬雪葩、特濃咖啡雪糕及岩鹽焦糖雪條,連同自家製榴槤雪糕都取來了,想不到這個宵夜,可以如此豐富,以甜品作壓軸,也未免太幸福了。

而每次到訪The Market都必定會食雞蛋奶凍,不是因為味道出眾,而是有著童年回憶,玩味意濃。

至於其他雲尼拿焦糖蛋糕、焦糖忌廉布甸、朱古力棒子威化、綠茶朱古力蛋糕、茉莉花茶朱古力蛋糕、瑞士咖啡布朗尼及乳酪慕絲蛋糕,就交由太太消滅了,因為實在太飽。

飲品

有任添的橙汁及西柚汁,更有一罐罐汽水供應,走完一轉,恐怕會肥幾磅了。

如果不是要趕上尾班車,兩小時用餐時間是足夠的,但粗略估計,到12時左右,已經有1/5的客人結帳離場,換句話說,就只有一小時用餐,所以部份顧客會趕時間而吃得狼狽,未免美中不足。
宵夜自助餐不是夢!今年九月開始,一位難求的Hotel ICON The Market增設宵夜時段,兩小時內任吃招牌菜式,怪不得第一天就全場滿座! 有幸在第一天宵夜時段實地體驗,別以為宵夜質素或種類就會下降,實情和普通時段相差無幾,起碼我喜歡吃的全都有供應! 先說說有甚麼食物暫停供應。印象中水吧廚房旁邊是特色區,午市和晚市會供應北京烤鴨或即切烤牛肉,但今天宵夜時段則不再供應這類即切烤肉。 取而代之,是果汁和汽水,還有冰凍生啤等任飲,晚上當作Happy Hour也很不錯。仍很想吃扒類?其實也不用擔心,熱葷區有牛扒和羊架,賣相非常不錯,依然能滿足食肉獸。 除了即切烤肉暫停,Open Kitchen供應的印度薄餅和意粉等也會休息。或許酒店方面也知道宵夜時段這類食物不會有太多食客喜歡,關起來以免浪費食物也未嘗不是一件好事。 接下來,開始這晚的宵夜盛宴!先由水果沙律吧開始,水果種類繁多,旁邊的沙律吧也一樣豐盛。曾經看過一篇自助餐攻略法說最好先從水果和沙律開始,這裡應該是最好的起始點吧。 冷盤區款式多,也不是千篇一律,主要以開胃菜為主。最愛黑松露茶燻蛋,黑松露醬下得重手,整只放進口

取而代之,是果汁汽水,還有冰凍生啤等任飲,晚上當作Happy Hour也很不錯。仍很想吃扒類?其實也不用擔心,熱葷區有牛扒和羊架,賣相非常不錯,依然能滿足食肉獸。

冷盤區款式多,也不是千篇一律,主要以開胃菜為主。最愛黑松露茶燻蛋,黑松露醬下得重手,整只放進口,黑松露香在口中散發,最是美妙。其他如蟹肉釀芒果花雕醉雞翼泰式柚子蝦沙律等也很不錯。

香港人吃自助餐,最留意的一定是海鮮區,因為那是最容易的「回本位」。The Market的海鮮區和其他時段差不多,蟹腳小龍蝦青口熟蝦墨魚仔等,陣容依然非常強大。蟹腳是當中最好的,沒有過份的雪味,鮮甜不減。雖然沒有龍蝦和生蠔等貴價海鮮,但仍能以質量取勝。

晩上沒有壽司,只有刺身三文魚吞拿魚八爪魚深海牡丹蝦是這晚的款式,刺身新鮮,尤以牡丹蝦最是鮮甜。

宵夜除了可以吃杯麵,更可以吃一碗喇沙!The Market的招牌新加坡海鮮喇沙在宵夜時段依然供應,誰說深宵不可吃澱粉質的?

喇沙依然足料,熟蝦、豆卜、芽菜,配上香濃喇沙湯底,小小一碗份量剛好,來多少次都吃不厭。

粉麵區旁邊同樣有驚喜,因為迷你海南雞飯就在呼喚著你!

雞滑且嫩,油份也足,而且三色醬任取,吃完一碗馬上想再多吃一碗!

由於宵夜時段只有兩小時,所以熱葷沒有太大興趣,唯獨蔬菜除外。蒜蓉炒西蘭花火喉十足,不輸街外小炒,也是我這豐盛晚餐的一點綠。

最後,一定要推介懷舊鮑魚雞絲碗仔翅。小時候「掃街」最愛碗仔翅,三點時吃一碗,麻油胡椒粉醋,幾乎是每個週末的指定動作。或許是我太主觀,現在的碗仔翅味道都不及從前,但今天這碗仔翅竟有九成火喉,配上一只紅雞碗,更添懷舊味道。

時候不早,是時候轉戰甜品。The Market出名榴槤系甜品,這晚榴槤奶凍榴槤芝士撻榴槤芝士蛋糕榴槤斑蘭卷等名物全都依舊,喜愛榴槤的朋友一定喜歡。

眾多榴槤甜品當中,相信以香脆貓山王炸榴槤最吸引人,酒店方面建議配一球榴槤雪糕,一冰一火,同一時間有兩種不同感覺。我不吃榴槤,但太太深愛這果王,她說這裡的榴槤雪糕足料得就像吃整個榴槤一樣,其他榴槤甜品也非常好吃,尾段時間,好像都變成她的榴槤放題了。

我不吃榴槤,也能找到我的最愛甜品,因為這裡的奶凍蛋糕抹茶系甜品都非常出色。

奶凍和啫喱是這裡另一強項,小小的一瓶,讓大家可以多試幾款。個人尤其喜愛抹茶奶凍荔枝啫喱,抹茶奶凍濃郁且幼滑,荔枝啫喱則清新好吃,

蛋糕我則最喜歡這裡的抹茶朱古力蛋糕,抹茶味重,但又不會搶去朱古力的風頭,兩者平衡度高,每次來都必定吃幾件。

這天另一款茉莉花茶朱古力蛋糕也很不錯,淡淡的茶香,平衡了朱古力的甘甜,和抹茶朱古力蛋糕異曲同功,是另一種好吃。如果有胃納,不妨多試幾款蛋糕,說不定會有意外驚喜。

兩小時的放縱接近尾聲,最後的胃納,自然是留給雪糕。The Market除了太太大愛的榴槤雪糕,還有各款Movenpick雪糕,不過我卻發現今天有新的岩鹽焦糖口味的Häagen-Dazs雪糕批!還沒試過這口味,馬上拿一枝試試,沒想像中的甜,還算不錯,自助餐能試到新口味雪糕,真是開心!

宵夜自助餐只在星期五晚供應,由晚上11時至零晨1時。忙碌了一星期,吃一頓豐富自助餐的確能為自己叉叉電。如果平常日子訂不到位,又不怕宵夜易肥,真心可以考慮一下這個宵夜自助餐,重點是,成人每位只是$388!比晚上價錢便宜很多呢!
2016-09-02
用餐優惠
試食活動
2016-09-08 5635 瀏覽
一落機就約左班好姊妹食好西 (係咪好西見人見智,事關係-----榴槤-----哈哈)Hotel Icon入面既The Market buffet出左名好食,但因為冇蠔,而我身邊個個都係蠔魔王,所以一直無選擇。今期The Market推出榴槤主題甜品放題,咁岩我地幾個都係榴槤姊妹花,岩哂!即刻趁早book定先。一入門口就見到呢個榴槤corner !! 真係榴槤迷既天堂未食到已經聞到陣陣榴槤香味~~我最喜愛的榴槤雪糕~~~~~呢個雪糕真係神級之作。佢好似成舊都係真榴槤肉咁,但又有少少sobar既感覺,濃濃既榴槤香味,冰凍中又不失口感。除左榴槤雪糕,綠色既榴槤斑蘭蛋糕同埋係雞蛋殼杯裡面既榴槤布甸都係我推介的~~~原來斑蘭蛋糕同榴槤味係咁配合!!榴槤布甸又滑又香,而家又有新鮮榴槤肉係入面,又甜又好味對榴槤迷黎講,呢個durian buffet係天堂,不單係嗅覺,味覺同視覺都極為享受既一餐!不吃榴槤既朋友可能要帶口罩哈哈
一落機就約左班好姊妹食好西
(係咪好西見人見智,事關係-----榴槤-----哈哈)

一入門口就見到呢個榴槤corner !! 真係榴槤迷既天堂
未食到已經聞到陣陣榴槤香味~~
我最喜愛的榴槤雪糕~~~~~

哈哈
  • 榴槤雪糕
2016-09-01 5448 瀏覽
昨晚一行6人歡歡喜喜去食自助餐,食物一般,沒怎大驚喜,但可接受,只係員工服務態度太差,最不愉快是有2人是晚肚疴到天亮,打電話去投訴,答覆是等下星期再聯絡,一個下午因工作已離港,真係一肚氣,真係要打去食環處先有用?
2016-08-31
2016-08-28 6322 瀏覽
暑假尾 老細請客 多謝晒預早2星期訂咗 The Market"BACK TO SCHOOL" brunch buffet呢次食餐唔係2樓 食餐地方在 1樓大場 場外預備咗遊戲設施 喬裝影相即影即有親子活動 小孩玩得開心好高興場內擺設有長枱大圓枱 按人數擺枱 通道唔算迫 但座位好迫似去飲宴多過食自助餐循咗一圈 食物豐富 樣樣有啲啲但唔太多選擇 有香檳 特式咖啡靚茶 糖粒好靚招呼還算可以 但預備不足 問攞冇較剪 食阿拉斯加蟹腳有啲難菜類得一款 西蘭花虾球生果冇多選擇得一大碗雜瓜類雪糕只有榴槤雪糕 一款場外有"名牌"雪條 但感覺太甜中式飲宴熱葷 唔脆皮嘅乳豬 香炸乳鴿 大大件豆腐龍躉有海鮮粥 但冇晒海鮮只得雞粥喇沙好濃香 細細碗 唔會太飽中湯好濃 好味道雪耳椰子燉雞湯 香椰奶味 冇refill西式燴飯 肉醬意粉千層麵 羊鞍 牛扒 有啲un 海南雞滑嫩 但飯較硬熱狗包好脆好食但有啲燶Brunch 11:45~2:30 448+10% 冇蠔冇龍虾
暑假尾 老細請客 多謝晒

2016-08-27
紀念日
雪耳椰子燉雞湯
2016-08-18 29720 瀏覽
老公生日特意上黎睇食咩好,見到呢間THe MaRket,評價唔錯 而且評價夠update,又有我地最喜歡食的榴連甜品,一於早一個月book呢間。打電話預約,留基本資料,remark 埋生日cake,係臨近食前幾日會打黎比我確認。等左呢日好耐喇,睇咁多食評話要早兩個月book位,又話好full,咁早到book埋位安排坐唔好既位,所以呢日都已經由530出發去喇,由於落雨都比較粒懦d,又第一次去,睇地圖 紅磡D1 出口 近好多,果然冇錯,一出地鐵 行過天橋 落地面就係喇。佢係Hotel icon ~裡面既其中一間餐廳the market一入到去既大堂*都幾多外國人 +好香 香薰味招牌點都要影張既(^.^)企係2樓望番落下面幾靚ga*(但唔夠位擺差多相)睇完門面野 剛好到左1830pm 可以入座喇\ 有請一擺低個袋即刻拎野食啦 更係第一道 更係拎龍蝦來來回回兩個人加埋拎左大概14邊 , 龍蝦肉有dd實,但偏向多膏 ,如圖,龍蝦任食可能好多間,但我淨係食過the mira yamm 呢間,d肉相對地我覺得差唔多,不過老公話呢到好食好多。仲有長腳蟹,我覺得長腳蟹超級好食,唔會咸到不得了,東風螺、凍

一入到去既大堂*都幾多外國人 +好香 香薰味

招牌點都要影張既(^.^)
企係2樓望番落下面幾靚ga*(但唔夠位擺差多相)

睇完門面野 剛好到左1830pm 可以入座喇\ 有請
一擺低個袋即刻拎野食啦 更係

第一道 更係拎龍蝦

仲有長腳蟹,我覺得長腳蟹超級好食,唔會咸到不得了,東風螺、凍蝦、小龍蝦。
第二道 緊係食沙律啦,有唔同既菜好好食,左邊係辣炒年糕,好食。
番茄芝士 淨係夾左粒白米芝士試。 下面係唔記得咩火腿 好咸,火腿上面係炒雜菇 又係夾一舊食。

仲有個煙三文魚,老公食 我唔食。
之後拎左一盇椰子雪耳尖湯 ,好香椰子味 !佢本身個湯冇落鹽要自己加 可以調岩自己味道。

之後見到呢個海鮮湯 ,我見佢應該好好味,點知飲左半湯匙 已經唔想飲 同冇興趣飲,老公都試左啖都係唔岩飲,因為我地覺得佢個味好重,唔似一般方間既鮮,係超級重龍蝦既味同d膏味,呢個最失色。可能係配搭麵包飲 但唔想食包食飽。
熱食有我最愛羊架 ,不過佢好厚切,又硬,夾左幾次都唔係鬆軟既,見到圖,我覺得海逸個間羊架好食好多。

羊架下面 係肉眼扒,又係厚切,好硬,食左dd又比老公食埋佢...

扒下面係焗海鮮,但得個香字,裡面唔似有海鮮,個d粉就多。

右邊係蜜桃配鴨胸,蜜桃好食^o^
燒豬頸肉,食左4片 薄片個d好食
綠色個係菜,而家好興的迷你生菜(好似係),但有d苦,食左一個冇食。
熱盆 羊架,豉汁煎大蝦(個蝦好食,夾左兩隻但其一隻係梅)😑😑、海南雞飯👍🏻

有菜心、菜心下面係牛仔骨(同樣地又係好硬)過熟、黑椒炒蟹呢個對我來講唔好食,洋蔥炒牛柳 我淨係夾洋蔥食😝 ,仲有鵝肝(唔係我食開個d,好油 但好香油脂香) 、夾多次蜜桃伴鴨胸。
仲有pizza、蟹粥、馬來西亞珍多冰、壽司、馬刺身生肉 我見到都怕怕。
食到口渴 老公叫我飲杯橙汁(我話又係糖水溝),原來唔係,呢杯橙汁超正,因為真係鮮柞,唔係呃你,飲得出,超級好飲 ,飲左成3杯幾,佢仲有西柚汁 同一個類似西瓜汁 顏色既汁飲 有3 樣選擇。

推介鮮柞橙汁
最後甜品喇~ 呢個炸榴連 要撰d挺身d ,裡面先有果肉,第一次食就成個食哂,食多兩三次就整走哂個皮 淨係函,但都好好食 好甘香 。
我同老公講 係咪在座的人都喜歡榴連先過黎食buffet?因為唔係人人受得到榴連味

甜品
上面個行 白酒啫哩
(淡淡酒味,一d都唔濃酒味,幾乎接近淡的酒好食。

隔離芒果布丁(超難食)

再隔離,榴連雪糕,感覺用榴連肉溝冰搞然後雪凍)

下面又係白酒布丁,超滑 食哂。

綠茶布丁(屋企整得多 ,食一淡就冇食)

朱古力咖啡蛋糕(好甜 好濃郁巧克力味)

仲有個蕉糖布丁(但係超級甜 )
榴連系列

榴連奶凍(中間先有榴連果肉)
榴連芝士(忘記左咩味道)
榴連流心(唔係好流,個撻仲好濟)
榴連班蘭糕(呢個最好食甜品之一,班蘭既香,榴連既果肉,一冷一軟係口裡交替,食左幾件)好回味。
最最最後就係 生日蛋糕啦!由於老公太快食甜品,職員話見到食甜品就會上蛋糕。
點枝蠟燭 影番張相 許個願 吹埋蠟燭 禮成。

職員會幫我地影張之後仲曬返出黎,超開心!
之後我地有我地繼續影相。太正喇*

蛋糕相就冇喇 你地睇左就冇驚喜啦

最後總結:

職員比張卡仔問卷,但唔知真定假會作記錄,
會有個經理好牽強咁走埋黎問你 D食物O唔OK?

我地由630食到10點!座位安排也很舒適,來來回回適合散步之用。

d肉類太硬 過熟 但唔怕食壞人,唔知係咪暑假關係 侍應偏向後生,執碟初初較慢(或者我地食得快),係落住雨的晚上吃著美食的食物,生日的晚上也滿足了。
2016-08-17
5 分鐘 (堂食)
生日
  • 長腳蟹
  • 龍蝦
  • Salad
2016-08-05 30276 瀏覽
從紅磡港鐵站到 Hotel Icon 約 10min 左右,不過尖東站好像要遠一些,東鐵線的朋友去食的話會更方便點。駕車的話午餐有兩小時免費,其後每小時$50。Hotel Icon 感覺檔次高,服務也不錯,不說不知原來是理工大學學生的實習場地。The Market 八月的星期一至五午市自助餐(12pm-2:30pm)成人每位$338,好像每月都會調整,建議大家去前先到網頁看看。順帶一提,如果慶祝生日,可事前和餐廳溝通,他們會提供免費的蛋糕/甜品為客人慶祝,質素肯定是不錯的,我已經為大家試驗過兩次了XD到門口時等候侍應帶位,看到裡面空空如也,看來今日我們是首批進場的人客!一入去右邊便是甜品區,款式眾多,而且有多款榴連系甜品,喜愛者定必盡興而歸;左邊是其他食物區域;直入是座位區域。我雖然很想立刻開動食甜品,但人大了胃口卻小了,一定要先謀而後動,這才能享受更多的美食!和很多朋友不同,我食自助餐仍然喜歡先吃前菜(所以太貴的自助餐回不了本...),才慢慢進攻海鮮和熱食,還記得上次看見一位大媽二話不說攻克了4-5碟長腳蟹,真是看著也有點膩。走進食物區域首先有前菜區。前菜有多款沙律、麵包、凍肉和芝士

走進食物區域首先有前菜區。
前菜有多款沙律、麵包、凍肉和芝士等等,總有一款合你口味。我最愛番茄配mozzarella加黑醋,爽甜清新;煙三文魚煙燻味不重,加上洋蔥和檸檬汁開胃醒神。

走入一點便看見刺身/壽司區,旁邊長方型的主區有各類海鮮熱葷,分開中式、東南亞風味、西式等,有時薄餅放的位置較隱密,想吃的朋友要落足眼力找找看,好在有厚批也有薄批,任君選擇。
主區肉食多,辣的以外算pork ribs 味道最好 (小弟不吃辣),肉已鬆化而bbq醬非常入味。另外羊架中心保持粉紅,嫩滑軟身。炒飯有泰式肉碎炒飯和印尼炒飯,風格味道清晰,乾身不過油,值得在自助餐這戰場上在我肚子裡佔上一席位。
主區和前菜區中間一小部份放著片皮鴨和特式美食,今天是馬拉珍多冰,人手攪冰充滿懷舊感,只憐負責攤位的小妹妹出盡全力才勉強攪出少許冰花,男員工都往哪裡去!配料有龍眼肉、涼粉、七彩顏色的粉條(其實從不知道是甚麼lol),加上花奶,味道雖甜但加冰剛好沖淡。

甜品區琳琅滿目,推介炸榴連、榴連撻和抹茶奶凍。前兩者榴連味香,但都沒有榴連那種軟爛的口感,連我平常不太好榴連的人都十分欣賞。後者抹茶味突出,口感軟滑豐盈。
不過今天我選了 Haagen Dazs 的抹茶杏仁和鹽味焦糖雪條,還有 Movenpick 的 Swiss Chocolate。鹽味焦糖雪條比較突出,鹽味吊出焦糖的甜,甜中帶鹹不覺膩,相比下另一款抹茶味道有點淡,完全輸給了奶凍。Movenpick 的 Swiss Chocolate 味道濃郁,每口都帶著朱古力薄片,可謂貴得有道理。
一輪大戰後點了一杯凍檸茶(包一杯飲品),邊飲邊捧著肚子,享受著舒服輕鬆的環境,度過悠閒的星期五。

2016-08-05
2016-08-04 17069 瀏覽
終於黎到啦 估唔到平日lunch buffet booking都咁full架雖然個buffet無係Hotel Icon住左晚咁impressive咁正但都要紀錄一下!個環境都ok 始終都算新 都優美拎野食啦 刺身 cold cut先三文魚好肥美 好味煙三文魚都好味 仲有ham配埋哈蜜瓜食 好甜喔之後食凍海鮮 食到隻手污糟哂唔記得影長腳蟹腳好鮮味 略嫌把較剪唔多好剪 好難剪 搞到我食唔到多d凍蝦都好味 夠爽口藍青口就麻麻啦片皮鴨都有 哈哈 即包俾你都ok 但太大卷 食完驚飽左仲食左烤羊扒同牛扒 個牛韌到。。。我完全咬唔到 明明個樣都幾靚 中間粉紅粉紅仲有好多熟食 沙律 芝士 麵包 我全部都無試到而家諗返好想試點解咁快飽架飲左個燉椰子湯 好好飲 好夠味仲有海南雞飯 正常啦到甜品時間啦好正啊!好開心!因為都好好味 如果唔係咁飽 我一定要encore再encore 榴連雪糕真係好驚喜 似冰榴連囉!好濃好好味榴連芝士蛋糕 正!榴連奶凍 真係唔識形容!好好食 好滑好有奶味之餘又有榴連味 中間仲有榴連肉 點解可以咁有誠意 好好味啊!其他茉莉花茶朱古力蛋糕都係要讚!茶味同朱古力味都好balance 抹
但都要紀錄一下!
個環境都ok 始終都算新 都優美

點解咁快飽架
飲左個燉椰子湯 好好飲 好夠味

仲有海南雞飯 正常啦
甜品時間啦
好正啊!好開心!
榴連雪糕真係好驚喜 似冰榴連囉!好濃好好味
榴連芝士蛋糕 正!

抹茶奶凍又係好正 好濃抹茶味 又唔太甜
連平時對甜品無咪咩喜好既友人都讚茶味濃郁啊

如果可以淨係食甜品 平d就好啦

2016-08-03
午餐
2016-07-23 25143 瀏覽
1個月前的約定試咗brunch喇!11:45分正式開始已經差不多full house我第一時間去睇下出名嘅甜品counter,真係一見就想食咗先因為就最合時嘅榴槤甜品區呀第一碟都係食海鮮而waitress好好service主動幫我哋影相丶送上sparkling wine肉類方面, 個人最鐘意佢嘅lamb chop同ribs燒得啱啱好另外,佢嘅甜蝦刺身亦都好鮮味好fresh當然number one之選一定係甜品highly recommend 貓山王榴槤雪糕同班蘭榴槤蛋糕超足料榴槤味好香好rich好creamy如果你都一樣鐘意榴槤的話,你就必試試喇
1個月前的約定
另外,佢嘅甜蝦刺身亦都好鮮味好fresh
當然number one之選一定係甜品
Lamb  chop
Ribs
  • 甜品櫃
2016-07-23 7735 瀏覽
餐廳出面啲影都好令尼度啲甜品好出名,主打榴槤甜品,唔好榴槤嘅我試左都覺得一流! 榴槤香好重,而榴槤雪糕,斑斕卷(吃了3件),奶凍仲有啖啖榴槤肉,用材上等當然仲有好多非榴槤選擇都好好味,多款奶凍(好幼滑,香),cake, 馬卡龍Movenpick雪糕3種味,我比較喜觀咖啡味 個人最愛movenpick ge 雪糕仲有haagendazs雪條添! 所以食甜品已經好抵芝士通粉: 芝士好香,同通粉好夾尼度長腳蟹好好味!!!!!! 勁解味,又唔會太咸!! 勁好味真係仲有sashimi, 燒肉眼扒,烤羊架等......全部都好好味! 尼間真係值得咁貴食得好開心啊!
餐廳出面啲影都好令
),奶凍仲有啖啖榴槤肉,用材上等

Movenpick雪糕3種味,我比較喜觀咖啡味
個人最愛movenpick ge 雪糕

仲有haagendazs雪條添! 所以食甜品已經好抵
芝士通粉: 芝士好香,同通粉好夾
食得好開心啊!
2016-07-22
午餐
  • 刺身
  • 長腳蟹
  • 片皮鴨
  • 貓山王雪糕
2016-07-21 25561 瀏覽
好耐無黎market食,朋友都會好食左,book枱都難左。又係喎,我book星期4都要兩星期前先book到首先講下服務先,幾好喎。我兩星期前book左枱,我朋友先到但搵唔到我個booking,即刻打比我同埋進入黑面狀態。但我有電話紀錄,惗住轉頭同佢理論一番,心惗等左你兩個禮拜,跟住無得食既話都咪話唔心情低落。正當我朋友係出梳化等緊我既時候,侍應姐姐行出去同朋友講話,剛剛主動打電話比留左booking既人,有人棄權所以可以安排我地入座。我朋友立即變返開心模式。我覺得呢方面佢做得唔錯,預期陣間有機會理論,倒不如先行一步令到大家開心。所以呢方面值得一讚另外,好多侍應都好主動同客人傾計,當然如果係旅行就更熱衷,禮貌又主動,再讚環境方面都做得好唔錯,有少少暗,但枱與枱之間相隔距離唔錯,唔會太嘈。而且食物種類都幾豐富,不論生食刺身,長腳蟹腳,壽司,甚至馬肉,熟食既咖哩,薄餅,牛扒,魚,粥等等..都有,而且味道唔差就連甜品,特別係榴槤甜品,種類,份量以至味道都非常好遂樣睇下評價下先係我最鐘意既movenpick雪糕,雖然得3種味,但係無限添食已經好滿足,而且有人畢埋真係大滿足凍蝦不嬲係我最愛,爽爽既

就連甜品,特別係榴槤甜品,種類,份量以至味道都非常好

遂樣睇下評價下先
Movenpick 雪糕
長腳蟹腳
凍蝦不嬲係我最愛,爽爽既蝦肉食落口感豐富,最怕其他buffet有啲蝦係梅架,惗起都唔開胃。另外要講既係長腳蟹,不斷refill架,而且蟹肉大大舊,好多蟹汁,好好味啊
榴蓮炸卷
榴槤甜品series, 嘩,好多種類,雖然我唔多食,但同行朋友食呢個榴槤series食到飽,證明質素唔差啦
百利甜酒奶凍,芒果奶涷
布甸既種類都好多,而且每個份量唔大,食哂唔同既味道都可以
焦糖忌廉布甸
仲有我最鐘意既cream brulee,好脆既焦糖面,蛋味濃郁,不過有點唔夠滑,份量亦比其他布甸大。但整體都好唔錯

最後黎個大合照,甜品既款式實在多。總括黎講,淨係甜品都可以食個飽,而且每件份量都唔大,實在值得推薦
吉士布甸,綠茶豆漿奶凍
2016-06-24
5 分鐘 (堂食)
Movenpick 雪糕
長腳蟹腳
百利甜酒奶凍,芒果奶涷
吉士布甸,綠茶豆漿奶凍
2016-07-15 7433 瀏覽
來呢度食自助餐最出名嘅一定係佢哋嘅榴槤甜品呢度既甜品 差唔多三份一都係榴槤嘅甜品黎架大約有7-8樣榴槤甜品其中炸榴槤同貓山王榴槤雪糕係最推介嘅!非常之香濃嘅榴槤味仲有芝士榴槤蛋糕、榴槤布甸、榴槤芝士撻、榴槤班蘭蛋糕滿足晒榴槤粉絲嘅願望呀!呢度嘅雪糕係movenpick!! 仲有五隻味添!太吸引了吧!真係唔知個胃要幾大先食得晒想食嘅野啊仲要特別推介下呢度嘅甜蝦刺身!大隻過出面好多餐廳非常非常之鮮甜彈牙! 我食左十隻!呢啲海鮮就一般啦 寧願留肚食甜品同刺身題外話:同場有幾個朋友唔食榴槤 佢哋好慘架成晚都要問到陣陣榴槤味 唔食榴槤嘅朋友要諗清楚係咪真係要黎食喇有BEA polyu credit card或者polyu學生證有8折架!
來呢度食自助餐
最出名嘅一定係佢哋嘅榴槤甜品
呢度既甜品 差唔多三份一都係榴槤嘅甜品黎架
大約有7-8樣榴槤甜品

其中炸榴槤同貓山王榴槤雪糕係最推介嘅!
非常之香濃嘅榴槤味
仲有芝士榴槤蛋糕、榴槤布甸、榴槤芝士撻、榴槤班蘭蛋糕

滿足晒榴槤粉絲嘅願望呀!
真係唔知個胃要幾大先食得晒想食嘅野啊
仲要特別推介下呢度嘅甜蝦刺身
大隻過出面好多餐廳

非常非常之鮮甜彈牙! 我食左十隻!
呢啲海鮮就一般啦 寧願留肚食甜品刺身
題外話:同場有幾個朋友唔食榴槤 佢哋好慘架
成晚都要問到陣陣榴槤味
唔食榴槤嘅朋友要諗清楚係咪真係要黎食喇

• 炸榴槤
3K
2016-07-11 18729 瀏覽
城中食buffet話題之一的the market,預約了多次都失敗,今次多得友人兩個月前已訂位才有機會來品嚐,真的要試下是否人人口中的出名好味。行了一圈,果然吸引,單看賣相,感覺品質新鮮,整齊清潔,第一印象己不錯。喜歡嚐酒的朋友可無限添飲sparkling wine,另飲品還有多款果汁,如西柚,紅苺汁之類,還有即叫即製的珍多冰。長腳蟹,翡翠螺,青口,蝦........鮮甜Q弾,食2 round己回本了。刺身的三文魚好肥美和甜蝦真的漿口,還有多款壽司任君選擇。湯麺類有廣東式的米粉,河粉....,另有馬來西亞式的喇沙,好彩份量細細碗,可試多幾款不同的食物。聽聞海南雞飯非常出名,品嚐過後只覺普普通通,可能期望越高越失望吧!我喜歡喝湯,西式的海鮮湯和中式的椰子燉雞湯心得我心,值得推介。熟食的還有印度薄餅,咖喱,蟹粥,點心,北京填鴨⋯⋯可惜不能續一品嚐,實在太飽了。甜品永遠有第二個胃,今天主題是貓山王榴連,雪糕,芝士蛋糕,布甸,差不多一半的甜點跟榴連有関,係喜愛榴連人仕的一大喜事。如不喜愛榴連的話還有其他款式,如朱古力蛋糕,白酒啫喱,馬卡龍等等,水準高,食不停口。試過才明白果然名不虛傳,水準高,

Sparkling Wine & Grapefruit Juice
Juice Counter
珍多冰Counter
Seafood
刺身的三文魚好肥美和甜蝦真的漿口,還有多款壽司任君選擇。
Sushi Counter

喇沙, 海南雞飯
Seafood Soup
Peking Duck
Salad Counter
Bread Counter
試過才明白果然名不虛傳,水準高,服務好,希望能維持品質到永遠。
2016-07-10
2016-07-06 6317 瀏覽
今晚同男朋友準時到一早已預約the market 食自助餐 但就被經理以有突發狀況下所以要安排到放雜物通道離食物最遠地方坐 最過分經理卻為遲到一對外國人加開一張在食物旁枱 有被人歧視及不被尊重感覺 雖然最後有我bk得自助餐仲有openrice好評我無預料到準時及提早預約會享用咁既服務 實在不能接受
2016-07-06
15 分鐘 (堂食)
  • Dinner buffet
2016-07-06 6891 瀏覽
食buffet時間,我覺得呢家The Market比相象中冇咁好,但係一d都唔差的,係海鮮同熟食扣左少少分啦,飲品款色都唔夠多,首先值得一讚的係甜品先,因為呢真係多款同好食,尤其係布甸類值得一提就係好滑同埋佢係加呍喱嗱籽的,所以比較香。提開甜品,鐘意食榴槤的朋友仔真係去下啦,d榴槤味的野呢,都係重味到好似食緊榴槤咁,尤其個榴槤雪糕,質素味道同質地都好好~海鮮方面就,差dd啦,好似冇“cafe too“同“自助山“咁新鮮啦,所以如果係專食海鮮的就不要太大期望,因為龍蝦肉唔叫做爽同鮮甜,但係龍蝦的話就個鉗比個身多肉同有味道。不過好開心的是,去到後職員知我地有人生日,兩個tim,佢地送左2個cake仔比我地with happy birthday同我地的名=)
係海鮮同熟食扣左少少分啦,飲品款色都唔夠多,
就係好滑同埋佢係加呍喱嗱籽的,所以比較香。
提開甜品,鐘意食榴槤的朋友仔真係去下啦,d榴槤味的野呢,

但係龍蝦的話就個鉗比個身多肉同有味道。

with happy birthday同我地的名=)
2016-06-23
生日