2022-12-25
每年指定動作食聖誕自助buffet,今年早一個半月前book Farmhouse 快閃discount 成人$7xx和老人4xx(已連加一),因為見有去年食評推介話這間聖誕節日氣氛濃厚,所以今年試試Farmhouse。12月25日聖誕正日食,早段5:30 -7:30,到達後繞場一周,見聖誕裝飾一般般,無想像中咁festive。Farmhouse冷盤和甜品一個section,而熱盤在另一個section,另加室外有燒烤食品和印度食品。冷盤有一盤的凍海鮮、 壽司、刺身、各款沙律、意式火腿芝士等等。 本人胃口有限只能樣樣試小少,我試咗凍龍蝦、青口、 凱撒沙律和自家製煙三文魚。 凍龍蝦較細隻味道一般。凱撒沙律不知為什麼原因帶啲啲苦味。自家製煙三文魚肉質肥美不是太鹹,推介。熱盤款式未算很多叫做ok la,正常款式: 叉燒、油雞、 鹵水蛋豆腐、 燒牛肉、燒帶子、 燒火雞、燒羊腿、standard 麵檔麵食、 蘑菇芝士意粉、4款中式點心、 一款中式燉湯、一款西湯,以及小許款式西式烤蔬菜和薯容。我試咗: 燒牛肉、燒帶子、叉燒、薯蓉、 意大利粉和中式燉湯( 鮑魚蟲草花海參燉雞/肉排湯)。 我覺得燒牛肉和
我試咗: 燒牛肉、燒帶子、叉燒、薯蓉、 意大利粉和中式燉湯( 鮑魚蟲草花海參燉雞/肉排湯)。 我覺得燒牛肉和叉燒麻麻地, 黑松露薯蓉味道ok, 意大利粉有驚喜因為煮得非常Al Dente, 燉湯則湯料十足味道濃沃,特別推介燒帶子和意粉。
室外燒烤:我試咗烤豬肉、tandoori 羊架和naan bread。 烤豬肉又乾又鞋又硬, 但我想不只烤豬肉其他燒烤食品亦都唔掂,因為燒完就咁放喺度,室外環境D食物好容易凍,加熱後D嘢一定乾。我原本以為係Tandoori chicken ,但食咗先發現係羊,味道不算辣ok。
這間的Naan bread係印度叔叔現烤,我第一次食覺得凍凍地,所以我同印度叔叔講能否 即場現烤一塊給我,叔叔話ok,新鮮烤Naan 掃上牛油/ 橄欖油,真的超級 超級 超級好吃,非常推介。
Farmhouse的甜品款式ok,聖誕款式好精緻,正體來說各款甜品味道不會很甜,因為我最怕超甜死甜嘅甜品,但唯一要吐糟的是它們的聖誕布甸,用鐵羹要很用力潷才潷到小小,它超黏性是帶酸味的西梅布甸,超中伏。Farmhouse亦有即切聖誕cake,樣子很漂亮,但我見到切開實心乾乾地🤔。
Gelato:很多食評都推介這個必食item,總共8款口味:tiramisu、matcha、strawberry、rum raisin、vanilla、 coconut、 ginger milk pudding和mango sorbet, 除咗最尾個兩隻口味,我都試咗但我只是覺得味道ok。
最後,Farmhouse的service 10 out of 10,他們收碟好密好快手,staff好nice。
Farmhouse buffet