[ The Farmhouse咖啡廳 ]位於北角站附近嘅「香港維港凱悅尚萃酒店」向來係staycation熱門酒店之選,而佢地提供全日自助餐嘅「The Farmhouse咖啡廳」都好受歡迎,今次再嚟encore佢地嘅dinner buffet先😋😋✿ 自助晚餐(晚上6時至10時)星期一至四: 成人$668, 長者$388, 小童$334; 星期五至星期日、公眾假期及其前夕: 成人 $738, 長者$418, 小童$369
 「The Farmhouse咖啡廳」嘅自助晚餐提供多種美饌,款式多到呢篇文介紹唔哂🫢🫢海鮮美食亭供應多款冰鎮海鮮:波士頓龍蝦🦞、麵包蟹🦀️、海蝦🦐 、青口、翡翠螺等等,而每逢周末更有冰鎮加拿大鱈場蟹腳😍 全部冰鎮海鮮都好新鮮,重點必食嘅龍蝦&蟹腳大大隻好多肉,肉質鮮甜有彈性。此外仲有即切刺身🍣 供應,款式有三文魚、吞拿魚、油甘魚、阿根廷紅蝦等等,全部都係即場厚切,鮮甜美味🤪熱食區🔥 供應多款中西式佳餚,例如:上湯龍蝦伊麵、印度羊架、燒味等,以及即燒美食🍗🍖 ,例如:烤安格斯肉眼牛肉、燒豬腩卷等等,而每逢周末更有燒虎蝦及燒扇貝等。熱食款式太多,每樣試咗少少,全部都好高質
[ The Farmhouse咖啡廳 ]

✿ 自助晚餐(晚上6時至10時)

海鮮美食亭

熱食區🔥
供應多款中西式佳餚,例如:上湯龍蝦伊麵、印度羊架、燒味等,以及即燒美食🍗🍖 ,例如:烤安格斯肉眼牛肉、燒豬腩卷等等,而每逢周末更有燒虎蝦及燒扇貝等。熱食款式太多,每樣試咗少少,全部都好高質素,豬腩卷外皮燒到脆卜卜㗎😍😍
此外,即點即製美食亦是熱食區重點之一,當中扭扭粉配蘑菇松露醬好食到停唔到口😛
廚師會即場將蘑菇松露醬扭扭粉倒進原個意大利巴馬臣芝士🧀 ,芝士味更香濃,而扭扭粉超有嚼勁,芝士控必食!

甜品區🍮🍨🧁
甜品方面有多款即點即製甜點,而最吸睛一定係旋轉雪糕機,薑撞奶口味特別而較少見。

總結🫦
自助晚餐款式多而質素高,提早於官網訂位更可享高達5折優惠😳😳 用餐區更有pet friendly室外座位選擇,可以帶埋寵物感受下維港景色呀😝
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
The Farmhouse咖啡廳
地址:北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓
電話:3896 9896
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 海鮮
  • 波士頓龍蝦
  • 即煮意大利麵
首先要讚下服務態度真係一流,身邊已經有朋友介紹過the farmhouse 嘅自助餐水準特別高,所以今次同姐姐一齊過嚟大吃一番。鍾意飲酒嘅朋友仔加百零蚊就可以享受酒水自由,另外無酒精飲品方面,絕對配合疫情嘅衛生,全部都係獨立罐裝汽水飲品,仲有自助咖啡機,我自己就鍾意飲無氣嘅飲品,所以都特別鍾意佢嘅自家檸檬茶,仲照顧埋無糖人士,所以你想飲有甜嘅檸檬茶可以自己加糖水👍🏻👍🏻👍🏻食物方面 頭盤嘅海鮮 大概有六至八種,最特別嘅係姐姐話好少自助餐會有麵包蟹,裏面嘅蟹膏又硬又軟,蝦絕對可以encore幾次 ,刺身方面有五款任食,連我最喜歡嘅吞拿魚刺身都可以無限自由,到到熱食方向,我自己本人幾鍾意佢有印度咖喱,都係10分體貼照顧埋素食人士,西式意粉唔算太多選擇,但係對於芝士愛好者既我,見到好似車貸咁大既芝士,然後意粉係即時煮熱放落去,望到都覺得幸福,所以我都食咗兩鑽佢嘅意粉🧀🫕🍝甜品方面 吸引我哋嘅當然就係佢嘅意大利雪糕輪盤,望到都好想試晒咁多種味道嘅雪糕,而佢哋嘅甜點更加不需要多講,有好多唔同口味嘅蛋糕同埋撻,望到佢嘅士多啤梨山真係有一種甜蜜嘅感覺🍓 最後真係要讚一讚服務上,無論侍應或者經理都非常

最後真係要讚一讚服務上,無論侍應或者經理都非常之體貼,我最怕嘅就係食自助餐侍應唔會收啲碟,但係呢度既侍應留意到非常之高,今次係我食自助餐以來叫服務員最少嘅一次,因為有時堆到成枱都係碟真係好亂😅😅
所以整體來講我真係10分滿意,仲有湯麵部嘅廚師我覺得佢特別要提一提,因為每一次去酒店食自助餐我都會去食湯麵,佢嘅細心同埋微細嘅關心令到我覺得好窩心,食太多肉記得要食返多少少菜 🤣🤣🤣🤣
最後the farmhouse 係生日嘅時間去可以有人幫你影一張即影即有📸 記得提前打電話去預約嘅時候講聲,到時同朋友或者屋企人慶祝生日嘅時候可以比一個surprise佢🫶🏻
2022-11-28
  • 冷盤
  • 凍海鮮
  • 即煮意大利麵
2022-11-28 358 瀏覽
有一段時間無食buffet,老公趁住1120結婚週年紀念日book左The Farmhouse 既lunch buffet 慶祝下。廳餐環境唔錯, 有室內及戶外用餐區,我地選擇室內,可以邊食邊欣賞維港景色。💠冷盤區有必食回本海鮮,時令麵包蟹、凍蝦、青口、蜆。麵包蟹大大隻又多膏,蟹膏結實好肥美,食左幾隻大滿足。日式刺身比較大路,有三文魚、呑拿魚、鯛魚、希靈魚,整體都好新鮮。仲有多款凍盤、沙律🥗等選擇。💠熟食區熟食選擇頗多,即燒專區有巴西燒烤,當中啤酒烤雞肉嫩又惹味、燒菠蘿香甜又多汁,而旁邊既烤安格斯黑牛西冷,肉質軟淋味濃郁。另有充滿大排檔feel自選粉麵、中式燒味、熱辣辣墨西哥Taco、香濃印度雞等。💠甜品/水果區巨型旋轉雪糕櫃好吸睛,8款特色口味雪糕,香濃又幼滑,當中姜撞奶、Tiramisu及coffee 我最愛,多食一球都唔過份。仲有多款難以抗拒蛋糕、布丁、泡芙及新鮮水果。💠飲品區有檸檬茶、多款咖啡、soft drink任飲整體好滿意, 食物種類多,不得不讚食物refill得好快,收碟迅速。
有一段時間無食buffet,老公趁住1120結婚週年紀念日

廳餐環境唔錯, 有室內及戶外用餐區,
我地選擇室內,可以邊食邊欣賞維港景色。
💠冷盤區
有必食回本海鮮,時令麵包蟹、凍蝦、青口、蜆。
麵包蟹大大隻又多膏,蟹膏結實好肥美,食左幾隻大滿足。
仲有多款凍盤、沙律🥗等選擇。
💠熟食區
而旁邊既烤安格斯黑牛西冷,肉質軟淋味濃郁。
💠甜品/水果區
巨型旋轉雪糕櫃好吸睛,8款特色口味雪糕,香濃又幼滑,
仲有多款難以抗拒蛋糕、布丁、泡芙及新鮮水果。
💠飲品區
有檸檬茶、多款咖啡、soft drink任飲
午餐
2022-11-19 460 瀏覽
今次staycation包左lunch同早餐buffet,lunch覺得一般,早餐反而冇得頂😂未試過食咁正嘅早餐buffet😍去到餐廳係八點半,入座時會提醒用餐時間只有一個鐘……同埋會派張卡仔比你,mark左入座時間,行開就將卡仔放枱面,等staff唔會收走你D野;食飽走就反轉張卡,等staff知道,可以執枱~開頭諗住冇乜野,反正早餐食半個鐘乜都食飽啦😏點知我真係食左一個鐘😳早餐buffet同lunch一樣,食物分開左兩邊擺~🥐麵包生果沙律呢類凍食一邊,🍳熱食擺另一邊~早餐時段有📰報紙提供😳🥖麵包種類都幾多~除左大路嘅🍞方包、🥐牛角包、roll仔,仲有🍩冬甩、🐔雞尾包、🍍菠蘿包同🍌香蕉蛋糕等等~自己食過🥐牛角包同🍌香蕉蛋糕~🥐牛角包幾鬆脆,完全估唔到😍🍌香蕉蛋糕都好軟熟,唔錯😋不過朋友反映🍍菠蘿包比較一般🤷‍♀️沙律、cold cut我就冇食了,相對其他食物而言唔算太吸引到我😂不過比較特別係,呢度有🥪三文治,師傅企正係度整,整完擺雪櫃等客自己攞,見都幾受歡迎~另外都有麥片、乳酪個D,配料好多,例如係杏仁、南瓜籽、果乾😳乳酪係明治乳酪,我都食左兩杯😝生果方面,有🍏蘋果、🍐梨、🍌香蕉、🍉西瓜
未試過食咁正嘅早餐buffet😍

去到餐廳係八點半,入座時會提醒用餐時間只有一個鐘……
食飽走就反轉張卡,等staff知道,可以執枱~
開頭諗住冇乜野,反正早餐食半個鐘乜都食飽啦😏
點知我真係食左一個鐘😳
早餐buffet同lunch一樣,食物分開左兩邊擺~
🥐麵包生果沙律呢類凍食一邊,🍳熱食擺另一邊~

早餐時段有📰報紙提供😳
🥖麵包種類都幾多~
自己食過🥐牛角包同🍌香蕉蛋糕~
🥐牛角包幾鬆脆,完全估唔到😍
🍌香蕉蛋糕都好軟熟,唔錯😋
不過朋友反映🍍菠蘿包比較一般🤷‍♀️
乳酪係明治乳酪,我都食左兩杯😝
生果方面,有🍏蘋果、🍐梨、🍌香蕉、🍉西瓜同🍍菠蘿;
都有兩款果昔👍
今次有🍌香蕉奇亞籽同🍓雜莓奇亞籽,我兩隻都試晒😝
🍌香蕉奇亞籽好易入口,好重香蕉味,最好食係佢,所以後尾想再攞,出面已經冇晒😢
🍓雜莓奇亞籽比較酸,同好多粒粒,口感相對麻麻🤷‍♀️
☕️飲品方面,除左咖啡茶之外,仲有🍊果汁、🥛豆漿~
同🍹smoothie,新鮮整,呢個未見過其他酒店有😍
今次係🍌香蕉豆奶、🍉西瓜檸檬汁~
我又係兩杯試晒😚
🍌香蕉豆奶相對比較稠身少少,但好順口,好好飲,我成個早餐都係飲佢🤣
🍉西瓜檸檬就真係果汁咁,但我自己覺得一般般~
🍳熱食方面都唔輸蝕~
中式方面,有🥟點心、🍲即煮粉麵檔、炒腸粉、炒米粉、🍲上海鹹豆獎之類~
🥟點心方面只係試左燒賣,幾好食~
🍲粉麵檔照樣係D丸、菜、麵~
湯底同lunch一樣,🐔金華火腿雞湯,湯好濃~
自己叫左碗淥菜,就咁食唔錯,不過因為湯底有D鹹,所以冇飲湯~
西式方面,🐷煙肉、🍅番茄都係睇住廚師煎👍
🥚奄列冇乜人排隊,正👍
🥚奄列仲要加左黑松露😳
不過有D膩,所以只係食左一份😂
其他野就正正常常咁,我就冇乜試了~
總結而言,🍴食物種類多又高質~
💁‍♀️服務都唔錯,員工好有禮貌,收碟又快手~
可以再encore😎
2022-11-13
早餐
2022-11-15 470 瀏覽
今日朋友為我慶祝生日,第一次來這餐廳嘗試美食,食物質素不錯,服務員很友善,不時有互動傾談。食物返貨快捷。生日還有蛋糕及有員工拍照留念。好評👍👍👍。還有如果座位在窗邊,還有usb插頭位供充電,極細心。😂
2022-11-14 668 瀏覽
The Farmhouse🍽 【自助午餐】1200~1430MON-FRI 成人 $358*|長者/小童 $238*SAT/SUN/PH 成人 $478*|長者/小童 $278*今日放假同老婆訂左間自助午餐食下,依間餐廳長期多人訂,因此佢地提供「農場到餐桌」概念的國際自助餐,供應頂級肉類及本地有機蔬菜並可室外用餐, 餐廳佔地好寬廠,面向維港而且坐得舒適沒有擠迫感。 自助餐今期主打美食有阿根廷烤肉同香腸。除咗期間限定嘅拉丁美洲主題食品之外,仲有海鮮美食、港式燒味、中式佳餚、大量甜品、雪糕吧等等海鮮美食吧有麵包蟹、海蝦、青口、大蜆等等。最搶手就一定係麵包蟹!職員refill嘅速度都好快,麵包蟹好厚肉。打開麵包蟹嘅殼會見到好多橙色同泥黃色嘅蟹膏!口感豐富。 剌身吧,有多款魚生,厚切又新鮮,油脂豐富。海鮮無限量供應且好新鮮沙律吧仲有師傳立即整既凱撒沙律,新鮮又好味。仲有秘魯醃海鮮沙律,坊間好少見。亞洲美饌區,叉燒切雞滷味等等。叉燒調味剛好軟腍好好味。港式麵檔可以自己夾食物比煮,唔錯!仲有即製的墨西哥夾餅,內𥚃的餸料超級豐富。特別想介紹一下串燒區,有羊肉、菠蘿、雞肉牛肉串等等,又香又惹味。而且仲
The Farmhouse

🍽 【自助午餐】1200~1430
MON-FRI 成人 $358*|長者/小童 $238*

亞洲美饌區,叉燒切雞滷味等等。叉燒調味剛好軟腍好好味。港式麵檔可以自己夾食物比煮,唔錯!仲有即製的墨西哥夾餅,內𥚃的餸料超級豐富。特別想介紹一下串燒區,有羊肉、菠蘿、雞肉牛肉串等等,又香又惹味。而且仲附上多種經典醬汁,秘魯波椒醬必試。仲有烤牛扒,呢度嘅牛扒真係好出色,入口好重肉味仲一啲都唔韌。.

甜品區有好多款蛋糕、聖安度蛋糕、朱古力撻、貝殼蛋糕、泡芙、口感好濃厚。 氹氹轉旋轉雪糕櫃最吸引,雪糕櫃入面有多款口味雪糕,仲可以加上料食,落口感好奶滑。推介咖啡味因為帶有濃郁咖啡香味。

飲品區有不同飲品有汽水,咖啡、紅茶、檸檬茶任飲,亦可加錢飲有氣泡酒、白酒、紅酒、啤酒。

可以對住個維港美景食 Lunch Buffet,真係正到暈。食物款式多,環境又大又舒服,。不論食物、環境及服務,都有五星級水準,很推薦大家來試呢

#Buffet #TheFarmhouse #自助餐 #自助午餐 #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike #likes#breakfast #yummy #goodmorning #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #foodphotography #foodlover #ig_mood #hongkongfoodie
北角凱悅尚萃酒店嘅The Farmhouse係剛開業時嚟食過一次🫶🏻,最近推出左全新嘅拉丁美洲主題自助晚餐。可以食足4個鐘,任食龍蝦烤肉,仲有多款特色嘅墨西哥菜式,佢哋仲聯乘@twistandbuckle 提供特色Churros✨唔同時段仲有折扣,最低有5折優惠!✨.📍拉丁美洲主題自助晚餐🔻海鮮:有龍蝦、長腳蟹、麵包蟹、凍蝦、青口、蜆 同翡翠螺。龍蝦肉質彈牙又爆膏🦞,有鮮味值得食!長腳蟹同蝦都有鮮味,其他海鮮冇乜特別.🔻刺身:有6款刺身:三文魚、吞拿魚、阿根廷紅蝦、八爪魚、希靈魚、油甘魚,質素唔錯,特別係三文魚/吞拿魚/阿根廷紅蝦,油潤鮮甜。旁邊仲有壽司同卷物🍣,但今次留肚冇食。.🔻冷盤:3款芝士,有我哋最愛嘅金文畢芝士🧀,口感軟滑。另外幾款火腿同香草三文魚都油潤有鹹香,唔錯👍🏻。現場仲有3款即製嘅沙律都好有特色,配合拉丁美洲主題有充滿秘魯風味嘅檸汁醃魚生Ceviche🥗,平日buffet好少見。.🔻熱葷熱葷係咁多個sections中最貼題嘅!巴西✖️阿根廷烤肉區🇧🇷🇦🇷有多款即燒烤肉🍖,包括牛里脊、羊腿、西班牙香腸、豬頸肉、烤雞,款式多但肉質唔夠滑;燒大蝦🦐/帶子🐚/菠蘿🍍反而唔錯。即
✨唔同時段仲有折扣,最低有5折優惠!✨
📍拉丁美洲主題自助晚餐
🔻海鮮:
🔻刺身
🔻冷盤:
🔻熱葷
即叫即整嘅Quesadilla一定要食!口感輕盈香脆🤩,中間夾住大量鮮蝦、肉同芝士超好食🔥!墨西哥菜式仲有Tacos、濃郁嘅黑豆燉豬肉、烤辣椒等等。中式點心、燒味、印度菜式🇮🇳都有齊。
🔻甜品
選擇多而且賣相精緻✨,除咗有一般蛋糕/凍餅/生果,仲有啲特別款式,例如係朱古力布丁、美式曲奇🍪、墨西哥大米布丁等等
佢哋仲同@twistandbuckle做咗個crossover提供Churros🇪🇸,可惜因為唔係即叫即炸🔥冇咗香脆嘅口感,味道不及喺尖沙咀分店咁好食,勝在5款口味可以任食。最後仲有十幾款gelato🍨,淨係睇到都開心😍。
2022-11-14 500 瀏覽
-同老公去左食 hyatt centric 嘅以拉丁美洲主題嘅lunch buffet覺得食物款式多,而且食物質素好高質環境都好好⁡⁡🦀麵包蟹係必食,好大隻、勁多膏,而且極肥美仲有青口、蜆同埋凍蝦🦐全部都好新鮮😍⁡🥗即叫即整沙律:有凱撒沙律、秘魯醃海鮮沙律,個秘魯醃海鮮沙律,係正宗秘魯風味Ceviche(檸汁醃魚生),d魚好新鮮,而且食落酸酸甜甜好開胃⁡而且可以輕輕鬆鬆就食到巴西+阿根廷燒烤有羊肉串、巴西啤酒烤雞、烤菠蘿、牛里背脊肉、西班牙香腸等等勁香口,我都食唔少再配上各款特色醬汁令到燒出來嘅食物更惹味😍⁡印度烤羊架都勁出色烤出來嘅羊架好嫩口😍😍😍⁡佢即切嘅烤安格斯肉眼牛扒都好鬼正、好嫩口😍⁡有即整墨西哥Taco,可以食到熱辣辣嘅😍 Taco⁡甜品都有好多選擇😋雪糕有好多款, 有抺茶、tiramisu、mango sorbet 、coffee 等等、仲有藍莓芝士蛋糕、焗南瓜芝士布甸、夏洛特蛋糕 等等
同老公去左食 hyatt centric 嘅
以拉丁美洲主題嘅lunch buffet
覺得食物款式多,而且食物質素好高質
環境都好好

🦀麵包蟹係必食,好大隻、勁多膏,而且極肥美
仲有青口、蜆同埋凍蝦🦐
全部都好新鮮😍

而且可以輕輕鬆鬆就食到巴西+阿根廷燒烤
有羊肉串、巴西啤酒烤雞、烤菠蘿、牛里背脊肉、西班牙香腸等等
勁香口,我都食唔少
再配上各款特色醬汁令到燒出來嘅食物更惹味😍

印度烤羊架都勁出色
烤出來嘅羊架好嫩口😍😍😍

佢即切嘅烤安格斯肉眼牛扒都好鬼正、好嫩口😍

有即整墨西哥Taco,可以食到熱辣辣嘅😍 Taco

甜品都有好多選擇😋
2022-11-12 357 瀏覽
今日黎到位於維港凱悅酒店嘅The Farmhouse食自助晚餐,呢間酒店其實都係開咗冇耐咋,我一直都好想嚟試吓呢度自助餐嘅質素,今日終於抽到時間。最近佢哋做緊拉丁美洲主題嘅自助晚餐, 除咗一般嘅食物之外,仲有阿根廷嘅街頭小食,巴西烤肉,同各款特式甜品等等。凍盤有波士頓龍蝦,青口,鮮蝦等等,全部都係香港人嘅至愛。波士頓龍蝦肉質彈牙,仲啖啖肉添。仲有凍芝士,凍肉腸,凍沙律等等,都真係非常之多選擇。烤肉有巴西同阿根廷燒烤,包括烤牛里脊肉,羊肉,烤雞,菠蘿等等,配上特色醬汁,真係好正主食主食方面有安格斯牛扒,各款串燒,叉燒,同各款燒味等等,都真係幾多選擇㗎。我自己就最鍾意牛扒,又大塊又香牛肉味。另外,串燒都幾特別㗎,有豬肉腿,帶子,虎蝦等等,串燒唔會燒得太過火,仲有好多肉汁。甜品當然唔少得雪糕啦,有抹茶,薑撞奶,提拉米蘇等等特色嘅味道,款款味道都唔錯。有聖安娜蛋糕,朱古力撻,朱古力布朗尼等等,每款嘅質素都唔錯。整體來講,今餐嘅食物質素真係非常之好,以自助餐來講每款食物嘅水準都算唔錯,仲好多款選擇。📍The Farmhouse 咖啡廳 (北角)北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓#北角美

凍盤

仲有凍芝士,凍肉腸,凍沙律等等,都真係非常之多選擇。

烤肉

主食

甜品

📍The Farmhouse 咖啡廳 (北角)
北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓

#北角美食 #北角好去處 #hkfoodie#beautifulcuisines#kolhk#foodstagram#nomnom#lifestyle#finedining#香港好去處#打卡#吃貨#美食日記#香港美食#美食推薦#相機食先#hkfoodblogger#hongkongrestaurant#hkfoodshare#hkfood#hkig#igfood#hkkol#fotd#hkfoodporn#amazing#相機食先#香港#吃貨#photooftheday
(𝑼𝒏𝒕𝒊𝒍 20 𝑵𝒐𝒗!) 𝑯𝒚𝒂𝒕𝒕 𝑪𝒆𝒏𝒕𝒓𝒊𝒄 𝑻𝒉𝒆 𝑭𝒂𝒓𝒎𝒉𝒐𝒖𝒔𝒆 期間限定拉丁美洲主題自助餐🇧🇷🇬🇹🇲🇽𝙋𝙖𝙮𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙧𝙞𝙗𝙪𝙩𝙚 𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙞𝙫𝙚𝙧𝙨𝙞𝙩𝙮 𝙤𝙛 𝙇𝙖𝙩𝙞𝙣 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣 𝙛𝙤𝙤𝙙, 𝙃𝙮𝙖𝙩𝙩 𝘾𝙚𝙣𝙩𝙧𝙞𝙘 𝙑𝙞𝙘𝙩𝙤𝙧𝙞𝙖 𝙃𝙖𝙧𝙗𝙤𝙪𝙧 𝙃𝙆 𝙡𝙖𝙪𝙣𝙘𝙝𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 ‘𝙇𝙖𝙩𝙞𝙣 𝘼𝙢𝙚𝙧𝙞𝙘𝙖𝙣 𝙁𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙨’ 𝙖𝙩 𝙏𝙝𝙚 𝙁𝙖𝙧𝙢𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 𝙗𝙪𝙛𝙛𝙚𝙩.⏰晚上6時至10時星期一至四 成人 HK$668 長者 HK$388 小童 HK$334星期五至星期日、公眾假期及其前夕 成人 HK$738 長者 HK$418 小童 HK$369(Openrice 訂座2小時成人自助晚餐7折,1小時5折)𝙎𝙝𝙤𝙬𝙘𝙖𝙨𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝙧𝙞𝙘𝙝 𝙖𝙣𝙙 𝙘𝙤𝙡𝙤𝙪𝙧𝙛𝙪𝙡 𝙘𝙪𝙞𝙨𝙞𝙣𝙚, 𝘾𝙚𝙫𝙞𝙘𝙝𝙚 𝙞𝙨 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙧𝙖𝙬 𝙛𝙞𝙨𝙝 𝙘𝙪𝙧𝙚𝙙 𝙞𝙣 𝙡𝙞𝙢𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚, 𝙨𝙥𝙞𝙘𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡𝙞 𝙥𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧𝙨, 𝙤𝙣𝙞𝙤𝙣𝙨 𝙤𝙧 𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙨𝙚𝙖𝙨𝙤𝙣𝙞𝙣𝙜𝙨.沙律冇試太多款,最特色係即撈秘魯檸汁醃

⏰晚上6時至10時

沙律冇試太多款,最特色係即撈秘魯檸汁醃魚生(𝘾𝙚𝙫𝙞𝙘𝙝𝙚),用檸汁配以多種辣椒、碎洋蔥、芫荽調味,多重刺激味蕾!🌶🐠

𝘽𝙞𝙜𝙜𝙚𝙨𝙩 𝙝𝙞𝙜𝙝𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙖𝙩 𝙩𝙝𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙖𝙘𝙩𝙞𝙫𝙚 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡 𝙨𝙩𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙛𝙚𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚𝙨 𝙩𝙝𝙚 𝘽𝙧𝙖𝙯𝙞𝙡𝙞𝙖𝙣 𝙘𝙝𝙪𝙧𝙧𝙖𝙨𝙘𝙖𝙧𝙞𝙖, 𝙬𝙝𝙞𝙘𝙝 𝙞𝙨 𝙖 𝙨𝙩𝙮𝙡𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙧𝙖𝙙𝙞𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙜𝙧𝙞𝙡𝙡 𝙬𝙝𝙚𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙧𝙨 𝙨𝙡𝙞𝙘𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙢𝙚𝙖𝙩 𝙧𝙞𝙜𝙝𝙩 𝙛𝙧𝙤𝙢 𝙩𝙝𝙚 “𝙎𝙬𝙤𝙧𝙙” 𝙤𝙣𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙚 𝙙𝙞𝙣𝙚𝙧’𝙨 𝙙𝙞𝙨𝙝.
今期主打係南美風味嘅𝘾𝙝𝙪𝙧𝙧𝙖𝙨𝙘𝙖𝙧𝙞𝙖 巴西🇧🇷烤肉,啱哂食肉獸! 主要有安格斯牛扒、豬肋骨、羊肉、虎蝦、菠蘿、香腸 (仲有煙肉焗扇貝唔好miss!!),用多種醬汁醃味後用「劍」串住慢慢燒烤,試左牛扒、羊肉、豬肋骨肉質唔會太乾,虎蝦肉質彈牙,味道香口滲炭焦香,虎蝦每次只係燒幾隻,唔係成日攞到,但我最後都食到3隻!🤣 菠蘿🍍係搽蜜糖成個燒再切片,香甜多汁!

海鮮方面,加拿大鱈場蟹腳🦀好大隻多肉,食落唔會太鹹 (冇浸太多鹽水!)、波士頓龍蝦🦞都算爽口彈牙、麵包蟹爆多膏、凍蝦🦐同熟食個邊一樣爽甜彈牙,蜆、螺、青口就質素正常~
刺身款色眾多,包括呑拿魚、三文魚、八爪魚、油甘魚、希靈魚、整體都好肥美新鮮,阿根廷紅蝦🦐就應該係今次主題先有,好大隻鮮甜!😆
熱食區有一系列亞洲美饌、印度美食,印度烤羊架好嫩又唔會太騷,中意孜然粉嘅要試!🤤
墨西哥🇲🇽地道 𝙌𝙪𝙚𝙨𝙖𝙙𝙞𝙡𝙡𝙖芝士餡餅又係唔好錯過! 即叫即整香脆薄餅包住好多鮮蝦、熱溶芝士同肉,辣辣地好過癮😋
中式方面推介刴椒蒸魚🌶,開頭見咁多辣椒唔敢食,一試魚肉超滑,蒸嘅火喉岩岩好,又唔會超級辣!
仲有上湯龍蝦烏冬,超多龍蝦鉗任食!🦞
呢到嘅甜品 𝙎𝙩. 𝙃𝙤𝙣𝙤𝙪𝙧 𝘾𝙖𝙠𝙚, 朱古力撻,焦糖泡芙賣相高貴精緻,深得我心🥰不過我最鍾意焙茶卷蛋,𝙗𝙖𝙨𝙦𝙪𝙚 𝙗𝙪𝙧𝙣𝙩 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 同𝙧𝙚𝙙 𝙫𝙚𝙡𝙫𝙚𝙩 𝙘𝙖𝙠𝙚, 細細件冇咁甜! 因應主題仲有一啲平時少見嘅甜品,好似阿根廷牛奶椰子曲奇、墨西哥大米布甸、熱帶水果麵包等等🏖
最後以超靚旋轉雪糕吧作結💞
  • 龍蝦
  • 凍海鮮
  • 烤肉、串燒
2022-11-09 293 瀏覽
酒店自助餐❤️拉丁美洲主題buffet香港維港凱悅尚萃酒店The Farmhouse咖啡廳最近推出拉丁美洲主題嘅自助餐☺️大家更加唔可以錯過今次餐廳同南美人氣Churros小店Twist & Buckle聯乘合作推出西班牙Churros😍以及出售多個南美品牌小店La Tienda嘅期間限定攤位!😆海鮮/刺身海鮮refill嘅速度都好快,刺身選擇唔算太多,有三文魚、吞拿魚、油甘魚、八爪魚等等,亦都有龍蝦麵包蟹呢一啲常見嘅海鮮種類~另外,都有一啲精緻嘅壽司,唔係大大嚿塊做得都幾仔細🤓前菜唔少沙律芝士嘅選擇,幾特別嘅係有水牛芝士蕃茄~熟食反而熟食嘅種類好多🫣中西美食都有,仲有印度咖喱薄餅等,比較值得推介係有墨西哥taco,即叫即整,相當有特色❤️👍🏻當然最吸引嘅當然係拉丁美洲主題嘅烤肉區,肉類雞類帶子虎蝦等等都有,試咗幾款肉類都燒得幾靚,味都唔錯😃甜品我呢啲甜品怪對今次嘅甜品區域都幾滿意😂首先梗係要試吓西班牙Churros,之前就試過喺舖頭門市度買,今次即叫即整味道都一樣唔錯,雖然款式冇門市嘅咁多,但係都有四五款口味,例如榛子Oreo~😍雪糕區域都好吸引人,賣相好靚,款式又好多,我自己試咗Tira
酒店自助餐❤️拉丁美洲主題buffet

海鮮/刺身
另外,都有一啲精緻嘅壽司,唔係大大嚿塊做得都幾仔細🤓

前菜
唔少沙律芝士嘅選擇,幾特別嘅係有水牛芝士蕃茄~

熟食

甜品
雪糕區域都好吸引人,賣相好靚,款式又好多,我自己試咗Tiramisu冧酒提子同埋抹茶,味道都好好💕
另外,今次嘅甜品都好貼近主題,多咗好多平時好少見嘅甜品款式,例如無花果泡芙、南瓜芝士撻、椰子曲奇、紅莓蛋糕等等!

嗰日去食餐廳都坐滿人咁滯,餐廳都好好預留咗窗邊位俾我哋,所以對住海景再配美食真係好滿意呀😌

2022-11-08 433 瀏覽
Staycation食過自助早餐之後,對呢間餐廳念念不忘,因為食物的種類實在太豐富了。今日專程放假過來再次品嚐自助午餐,由沙律、熱盤、冷盤、甜品、飲品,包羅萬有,食足2個半鐘,非常滿足。
午餐
2022-11-07 340 瀏覽
自助餐的優點當然是有各式各樣的美食,若然遇上特別的主題,更有錦上添花的感覺。今次去 #Farmhouse 試試「拉丁美洲主題自助餐」,更特設巴西烤肉區和Churros專區,加上不同的特色美食,一於味遊異國。◽ 海鮮冷盤啖啖肉的波士頓龍蝦、滿滿蟹膏的麵包蟹、鮮甜的蟹腳,絕對是回本之選,難怪每一檯都能搵到其蹤跡,更有凍蝦、翡翠螺、青口、蜆等等,Seafood Lover一定回本!◽ 熟食區超多選擇等緊大家,必去「巴西 x 阿根廷烤肉區」,包括羊肉、豬肉、菠蘿、燒香腸等等,記得食埋肉味豐富的牛扒,肉食人士絕對可以放肆咁食,提提大家要蘸點秘製醬汁更好味,個人最鍾意阿根廷青醬及秘魯波椒醬,微辣惹味。🔸 甜品區甜品控一定雙眼分光,首先要去twist and. Buckle Churros專區,揀一款啱自己口味的又脆又甜的Churros,另有人氣款葡撻、多款口味雪糕,今次仲食咗有阿根廷/墨西哥風味的大米布甸和牛奶椰子曲奇,好味又有特色。雪糕都超多款式揀!!◽ 刺身及壽司有三文魚、油甘魚、八爪魚、吞拿魚、大蝦及希靈魚,樣樣都新鮮又肥美,仲有壽司可以揀,一定滿足!◽ 麵檔區及薄餅區兩邊都是即叫即製,前者

◽ 海鮮冷盤

◽ 熟食區

🔸 甜品

雪糕都超多款式揀!!

刺身壽司

◽ 麵檔區及薄餅區
兩邊都是即叫即製,前者先煮熟後加入雞湯裡,啖啖雞湯精華,好正;薄餅又係即叫即製,熱熱的好好味。

◽ 沙律區
由專人製作,除了caesar salad,要試試檸汁醃魚生,微酸好開胃。

溫馨提示,提早預訂更有優惠折扣,可以去官網參考~
2022-11-06 521 瀏覽
難得放假,今日就同爸爸去北角維港凱悅尚萃酒店食 Lunch Buffet,好彩之前已經book定位。呢到環境大又舒適,仲可以對住個維港美景食 Lunch Buffet,真係正到暈美食都分佈係幾個唔同嘅區域,Lunch buffet 海鮮類唔多,有青口及蝦,另外仲有沙律菜、沙律醬,再隔離就係壽司刺身:希靈魚、吞拿魚、油甘魚、三文魚,鮮甜肥美、日式冷麵、幾款唔同壽司,每樣都食咗啲,好味道有幾款唔同嘅雜菜沙律、三款芝士,最鍾意都係車打芝士,金黃外層有咬口,味道帶少少鹹。另外仲有醃製蔬果、酸瓜,食完夠哂開胃,另外仲有風乾火腿、意式肉腸、Salami、自家醃製煙三文魚行入少少有個巴西及阿根廷嘅燒烤區,一串串烤到熱辣辣,烤菠蘿、羊肉串、巴西啤酒烤雞、西班牙香腸,每樣都好正;有中式料理,鹵水拼盤、燒味類,叉燒、豉油雞;粥粉麵飯,即時煮嘅粉麵,配料有魚蛋、蟹柳、魚片、蔬菜;印度咖哩、印度薄餅、印度醬料飲品區:汽水、凍熱飲嘅檸檬茶、奶茶、咖啡最後當然要食甜品櫃嘅蛋糕,就放咗好幾款又靚又精緻嘅蛋糕,每款都細細件,顏色好鮮豔,味道甜甜好味,仲有聖安度蛋糕、朱古力粒、唔同味嘅曲奇餅,仲有清爽又甜嘅水果。而甜品

飲品區:汽水、凍熱飲嘅檸檬茶、奶茶、咖啡

最後當然要食甜品櫃嘅蛋糕,就放咗好幾款又靚又精緻嘅蛋糕,每款都細細件,顏色好鮮豔,味道甜甜好味,仲有聖安度蛋糕、朱古力粒、唔同味嘅曲奇餅,仲有清爽又甜嘅水果。而甜品之中,最鍾意就係嗰個轉轉嘅雪糕櫃,真係超級吸引,有9款唔同款嘅 Gelato 雪糕,可以任食,所以我都忍唔住食咗好多球,仲可以落糖果、棉花糖、朱古力

Lunch Buffet 時間:12:00pm - 14:30pm
星期一至五
成人:$358;長者 / 小童:$238
星期六、日及公眾假期
成人:$478;長者 / 小童:$278

The Farmhouse 咖啡廳
北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓
2022-11-03
【拉丁美洲主題自助餐🤍 多國美食|海景窗邊位🥂】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●◐———🍽 【自助午餐】1200~1430MON-FRI 成人 $358*|長者/小童 $238*SAT/SUN/PH 成人 $478*|長者/小童 $278*🍽【自助晚餐】1800~2200MON-FRI 成人 $668*|長者/小童 $388*SAT/SUN/PH/PH前夕 成人 $738*|長者/小童 $418*🌟 拉丁美洲主題供應時間:即日~11月20日 🌟⨯⨯⨯好耐冇去酒店食自助餐,今次嚟到凱悅酒店可以試足超過18款來自拉丁美洲國家嘅美食!食物款式好多樣性同多文化,由前菜沙律到甜品都驚喜滿滿✨ 由冷盤介紹起:麵包蟹、波士頓龍蝦、田螺等,食咗幾round都唔厭🤫 龍蝦開晒邊,拮落地一起即食淡淡肉,隻隻鮮味十足,令人食唔停口🦞 其他starryer亦試到美洲嘅特色沙律,例如秘魯醃海鮮沙律、水牛芝士蕃茄沙律等🥗 整體比較濃味但又不乏清新✨直入大路由light啲嘅tacos同quesadilla食起,新鮮即場做,切開細份試到墨西哥風情又唔太飽肚🇲🇽 令人再三回味嘅當然唔少得巴西烤肉同阿根廷烤肉😍 即
【拉丁美洲主題自助餐🤍 多國美食|海景窗邊位🥂】

🍽【自助晚餐】1800~2200
MON-FRI 成人 $668*|長者/小童 $388*

🌟 拉丁美洲主題供應時間:即日~11月20日 🌟

⨯⨯⨯

直入大路由light啲嘅tacos同quesadilla食起,新鮮即場做,切開細份試到墨西哥風情又唔太飽肚🇲🇽 令人再三回味嘅當然唔少得巴西烤肉同阿根廷烤肉😍 即叫即燒,牛、豬、雞、香腸都齊備,配埋經典醬料冇得彈👍🏻

甜品方面有南美人氣Churros小店Twist & Buckle進駐,即叫即整,甜而不膩,外脆内軟,好食✨ 另外大推墨西哥大米布甸同雪糕🙌🏻 反而冇咁特色嘅甜品,如麵包布甸就過甜、葡撻就唔夠脆同牛油香,比較遜色~ 建議都係主攻返美洲特色食物‼️

另外佢哋好細心準備埋港式同港人大愛嘅日式美食🤍 所以可以大戰一堆刺身/壽司/燒味,或者好似友人咁,最後叫碗烚菜+金華火腿雞湯暖胃終結🤙🏻