2023-01-20 363 瀏覽
適逢先生生日,又見做緊75折所以一試!自助餐大致分咗兩個拎野食位,近門口以凍食同甜品為主,而另一則為熟食區啦。環境就位同位之間都算可以接受如果再多小小就更理想!個枱就唔會太細都放到4/5隻大碟加埋其他碟仔同野飲。衛生方面就可能平日加6點入去所以侍應都好有效率同禮貌。而我去拎野食啲碟都係暖嘅冇話可見嘅污糟野整體感覺都係良好!🔸飲品區☕️🥤熱飲方面有熱茶包俾你自己沖亦有大型機俾你order咖啡奶茶。凍飲方面就有汽水、另外佢都有自己整嘅凍檸茶俾你揀。🔹凍海鮮區🦀🦐🐚平日嚟就見凍海鮮都有好幾款!首先係蟹腳,唔會話死海水味肉質唔霉麵包蟹,好大隻啲膏好多其他蝦、蜆、青口就一般般先生話蜆有小小沙而先生話最驚喜嘅係螺,又大又好食。🔸刺身區🐟🐙🍣魚生方面就有三文魚、呑拿魚、油甘魚、希靈魚同八爪魚。刺生都正常唔會覺得放咗好耐另外壽司同冷麵就冇試了🔹沙律區🥗🧀🍞佢有幾款已經整好俾你自己拎其中有凱撒沙律而且都有芝士、Ham、小麵包供應唔知係咪就新年,所以有個係撈起放咗幾款蔬菜絲咁🔸熟食區🍖🦪🦞熟食區會有多啲廚師喺到今次就有一檔做雞串、羊串再加蠔蠔個味道其實係易入口、有海水味,冇乜重金屬味。另外就有西冷扒同豬腩。
適逢先生生日,又見做緊75折所以一試!

自助餐大致分咗兩個拎野食位,
近門口以凍食同甜品為主,
而另一則為熟食區啦。

環境就位同位之間都算可以接受
如果再多小小就更理想!
個枱就唔會太細都放到4/5隻大碟
加埋其他碟仔同野飲。

衛生方面就可能平日加6點入去
所以侍應都好有效率同禮貌。
而我去拎野食啲碟都係暖嘅
冇話可見嘅污糟野
整體感覺都係良好!

🔸飲品區☕️🥤
熱飲方面有熱茶包俾你自己沖
亦有大型機俾你order咖啡奶茶。
凍飲方面就有汽水、另外佢都有自己整嘅凍檸茶俾你揀。

🔹凍海鮮區🦀🦐🐚
平日嚟就見凍海鮮都有好幾款!
首先係蟹腳,唔會話死海水味肉質唔霉
麵包蟹,好大隻啲膏好多
其他蝦、蜆、青口就一般般
先生話蜆有小小沙
而先生話最驚喜嘅係螺,又大又好食。

🔸刺身區🐟🐙🍣
魚生方面就有三文魚、呑拿魚、油甘魚、希靈魚同八爪魚。
刺生都正常唔會覺得放咗好耐
另外壽司同冷麵就冇試了

🔹沙律區🥗🧀🍞
佢有幾款已經整好俾你自己拎
其中有凱撒沙律
而且都有芝士、Ham、小麵包供應
唔知係咪就新年,所以有個係撈起
放咗幾款蔬菜絲咁

🔸熟食區🍖🦪🦞
熟食區會有多啲廚師喺到
今次就有一檔做雞串、羊串再加蠔
蠔個味道其實係易入口、有海水味,冇乜重金屬味。
另外就有西冷扒同豬腩。
西扒就覺得邊位係小小韌
而豬腩就肉味唔算出,不過唔算柴
然後一檔就主力做芝士龍蝦。
一人半份,雖然都係將肉加菇加芝士燒一燒
芝士味好出,而龍蝦味就冇乜味
不過個肉就唔會話韌
其他現成熟食有肉丸、咖哩、點心、燒味、中西湯。
味道中上,唔會話凍咗好多仲有小小暖
燒味就叉燒小小瘦,雞就小小柴。
今次有個係糖醋爐魚,
外皮小小脆個汁唔會太酸太甜
係條魚熟咗小小姐,都好食。

🔹甜品區🍉🍨🍰🍮
甜品方面有蛋糕仔
我試咗朱古力小蛋糕,味道好繽紛樂。
小葡撻唔會好甜一啖就啱啱好。
仲有最正嘅雪糕
個人覺得薑撞奶就味唔出,淡淡地
所以人人都接受到
而抹茶同芒果芭菲就正常。
水果方面就切到好大舊,
不過都甜嘅。

整體都好滿足,可能之前去過其他又貴又小款又唔好食😂
2023-01-19
生日
第一次黎The Farmhouse食lunch buffet!之前見到好多好評所以一直想搵機會try try佢❤️Lunch Buffet時間12:00-14:30✨因為星期六去所以嗰日都幾多人下,waiter留咗個隔離就係出面嘅位比我地,感覺夜晚出去坐應該幾chill🤩作為刺身愛好者,一黎緊係食三文魚先🥴超級新鮮同厚切,另外試埋作個吞拿魚都好掂👍食完壽司睇下有咩海鮮,少可惜lunch buffet冇生蠔食🥺 不過啲蟹大大隻都巧吸引~行入啲仲有個熟食區💁🏻‍♀️一入去就見到大家排緊拎牛拎豬同雞,佢地啲肉都係成大舊肉即時切一塊比你😍😍😍所以建議大家可以盡量同大家拎嘅時間錯開,如果唔係就要排長龍了🤪三種裏面比較推薦嘅係牛同雞!個牛啲粉紅色靚到🥹🥹 有一次encore叫師傅厚切啲仲正!之黎就黎到我全日最愛 — 芝士黑松露長通粉❤️不得了好好食!真係食完都念念不忘🥹 都唔知encore咗幾多次😭😭 見到差唔多枱枱都有人拎咗最後因為我地遲咗入坐所以唔係話有太多時間食甜品🥺 不過一黎最有興趣一定係佢個雪糕櫃,勁似外國嗰啲雪糕咁上面都有埋啲雜果裝飾,勁多選擇👍👍👍個人超級推薦椰子雪糕,香港冇咩機會食到🫠仲
之前見到好多好評所以一直想搵機會try try佢❤️

Lunch Buffet時間12:00-14:30✨

作為刺身愛好者,一黎緊係食三文魚先🥴
超級新鮮同厚切,另外試埋作個吞拿魚都好掂👍

行入啲仲有個熟食區💁🏻‍♀️

之黎就黎到我全日最愛 — 芝士黑松露長通粉❤️

個人超級推薦椰子雪糕,香港冇咩機會食到🫠
仲試咗抹茶同埋意大利芝士味,呢兩隻口味偏苦,唔係平時出面嗰種重奶嘅味!所以鍾意重茶味多啲嘅朋友就要去試試喇~
  • 即煮意大利麵
  • 刺身、壽司
  • 烤肉
平時好少食buffet 聽聞Farmhouse啲野食幾好食 特登黎試下lunch buffet位置好近mtr 上地面5mins左右就到 幾方便 又近海 可以睇到海景環境方面算幾舒服 柔和燈光 加上中午有陽光射入黎 整體感覺好舒服入面有分2個area 主要係凍食同熟食 一入去就見到凍食個area 包埋甜品區同飲品區 熟食區域就要再行入少少先見到1️⃣港式由於起身無食早餐就即刻黎 所以一開始先食少少熟食打底 熟食方面有港式 印度 同西式港式有燒味 港式炒粉麵 同蔬菜類 如四季豆 翠玉瓜 賣相各方面都幾吸引 所以每樣拎咗少少 當中賣相最吸引係叉燒 好少見到叉燒色澤咁好 味道都幾高分 整體而言我覺得港式食物評分幾高👍🏻👍🏻 2️⃣印度菜式🍕我食唔到辣 所以對印度類嘅食品都唔係太感興趣 試食咗少少 味道都唔差 鍾意咖喱同辣嘅朋友可能會幾鍾意 另外我幾鍾意食印度薯片同薄餅3️⃣西式🥩西式方面 西蘭牛扒 菠蘿火腿 燒雞 都係叫廚師整 依三樣我都好鐘意😁😁有encore 另外就係黑松露長通粉簡直係一流😋😋黑松露汁又香又好味4️⃣凍食🍣之後拎左少少凍食 壽司同冷麵不過不失 三文魚同吞拿魚刺身都幾好食 蝦同生蠔我就冇試

1️⃣港式

2️⃣印度菜式🍕

3️⃣西式🥩

4️⃣凍食🍣
之後拎左少少凍食 壽司同冷麵不過不失 三文魚同吞拿魚刺身都幾好食 蝦同生蠔我就冇試 如果下次有機會可能會試

5️⃣甜品🍨🍰🍡
最後甜品 款式唔係話好多 賣相幾精緻 尤其雪糕 不過我覺得味道一般般 有些過甜有些過苦 水果就都唔錯👌🏻🍉

總括然而 環境衛生 食物質素 整體我都幾滿意
  • 熱盤
  • 烤肉、串燒
  • 即煮意大利麵
  • 烤肉
2023-01-17 244 瀏覽
The Farmhouse既自助餐一向評價都唔錯,今次Staycation package包左早餐所以順便試埋😋餐廳面向維多利亞港環境一流, 設有室內及室外座位, 地方好大完全無擠迫感🥰🥢餐廳主要分為兩區 (熟食區同冷盤區) ▫️冷盤區: 近門口主要係沙律吧, 芝士凍肉拼盤, 乳酪等凍食為主🥗穀物區有全脂和脫脂牛奶,乳酪區有三盤唔同口味既乳酪, 非常新鮮🥰麵包區最吸晴擺放左牛角包, 朱古力酥, 丹麥酥同甜甜圈🍩飲品區有咖啡, 茶, 果汁,最特別既係有杏仁奶🥛▫️熟食區: 提供各國款式嘅熱食, 選擇好多元化 有即叫即製奄列, 點心, 中式粉麵炒飯, 即煮粉麵車仔檔, 美國煙肉, 薯餅, 茄汁豆, 雞肉腸等等不能盡錄😋😋而最驚喜居然有麵包布丁, 仲有即叫即製窩夫, 另可以自己加軟芝士,朱古力醬, 楓樹糖漿🧇🤤🥢整體而言餐廳食物選擇款式多, 座位空間夠哂闊, 又睇到海景👍🏻收費方面平時呢個自助早餐成人收費要$248, 所以我地個PACKAGE包埋早餐真係好抵✅

🥢餐廳主要分為兩區 (熟食區同冷盤區)

飲品區有咖啡, 茶, 果汁,最特別既係有杏仁奶🥛

▫️熟食區: 提供各國款式嘅熱食, 選擇好多元化

2023-01-17
早餐
2023-01-17 213 瀏覽
北角呢間酒店好多人都去staycation🏨黑洞都係第一次嚟🙈晚市自助餐由6點食到10點🍽️四個鐘可以慢慢嘆👅主要黎講分咗三區-🔹熟食呢區款式種類幾多👇🏻有燒烤 西餐 中菜 印度菜 車仔麵黑洞每樣試d 整體無伏✔️特別鍾意西式/燒烤類 肉串/大蝦現場即燒🔥新鮮熱辣-🔹海鮮/刺身海鮮有龍蝦 蟹 蝦 青口 蜆 螺蟹類比較出色😗麵包蟹原隻一開二🤤大滿足蟹腳鮮甜唔會好鹹鹽水味☺️加分刺身厚切 特別三文魚同油甘魚油脂豐富🥰-🔹甜品有唔同款式蛋糕🍰細細件唔怕食飽必食雪糕‼️放喺轉轉櫃入邊好吸睛🤩薑汁撞奶味勁心好食-P.s 飲品有罐裝汽水無限任飲👍🏻仲有無糖檸檬茶 各款茶包 同咖啡😉
北角呢間酒店好多人都去staycation🏨

薑汁撞奶味勁心好食
P.s 飲品有罐裝汽水無限任飲👍🏻
仲有無糖檸檬茶 各款茶包 同咖啡😉
2023-01-16 254 瀏覽
就黎又到新年...之前聖誕一家人見食放題打邊爐太多...於是挑起Buffet 根...就book 北角凱悅酒店既Lunch Buffet 之前公司都食過其他九龍區既兩間酒店既Lunch Buffet ...不過就失望而回所以今次就book遠少少去到北角試試...雖然之前去呢間食過一次係不過不失...點知今次有驚喜我自己本人最鐘意食呢間既即煮意粉...即煮完啲意粉後...襯啲意粉熱辣辣就放啲芝士落去....真係想難食都難另外作為燒賣關注組既資深會員當然唔會放過燒賣啦呢度燒賣有別一般既豬肉燒賣...我反而覺得係似北角最出名既福建食品咁...好特別...鐘意燒賣既人要去試試同場仲有串燒雞肉....串燒羊肉...西冷同菠蘿火腿等...當然唔少得係刺身啦...不過實在太多人排刺身...我又唔鐘意等...所以拎左一輪就冇再去...連刺身相都唔記得影...不過吞拿魚係肥美冇根...另外呢度海鮮最最最最特別係唔係食龍蝦...長腳蟹...而係大大隻既麵包蟹...仲要隻隻都有返咁上下膏至於甜品方面有部轉轉雪糕機...特別吸引小朋友目光...不過自己就唔多喜好甜品...所以揀左個薑奶味雪糕...就打算返位食

另外作為燒賣關注組既資深會員當然唔會放過燒賣啦

至於甜品方面有部轉轉雪糕機...特別吸引小朋友目光...不過自己就唔多喜好甜品...所以揀左個薑奶味雪糕...就打算返位食之際...點知見到雪糕既靈魂伴侶-朱古力布甸
(雖然賣相不好...但個布甸係好食)!!!

食完呢甜品
...簡直幫我呢一餐畫上一個完美句號

2023-01-14
2023-01-16 205 瀏覽
心血來潮黎左Hyatt 食自助午餐, 一入見地方寬敞,環境舒適,仲可以望海👍🏻 分別有凍食區/熱食區/ 甜品區凍食區有凍海鮮 刺身 壽司 最估唔到連中午都有麵包蟹,有多膏又大隻新鮮,食一隻都回一半本😌熱食區 最出色當然係芝士意粉 係芝士上面撈 芝士味夠出 西冷牛扒夠林夠juice甜品最出色一定係雪糕啦 唔同味既意式雪糕夠哂有heart 唔同出面只係廠商雪糕 有啲味仲夠哂驚喜😏

分別有凍食區/熱食區/ 甜品

2023-01-09 7010 瀏覽
新一年新開始✨,今年第一個ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ,就去北角的 🇭🇰維港凱悅尚萃酒店ʜʏᴀᴛᴛ ᴄᴇɴᴛʀɪᴄ ᴠɪᴄᴛᴏʀɪᴀ ʜᴀʀʙᴏᴜʀ ʜᴏᴛᴇʟ 吃吧!!! 在酒店的𝔽𝕒𝕣𝕞𝕙𝕠𝕦𝕤𝕖吃過數次自助餐,覺得質素不錯。最近才知道原來餐廳新推出ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ,除了三層𣕧的食,還有還本又飽肚的仼食環節😍,女生們可以捉男朋友仔陪你去下午茶囉🤣~ 「 秘密花園下午茶🫖$688/2位 」 包括: 3件鹹點、6件甜點、仼食橙酒班戟 & 牛角包窩夫🧇 & 可麗餅雪糕筒、每人1杯香檳🍾️和1杯茶或咖啡。由於是次下午茶是與韓國護膚品品牌ʙᴇʟɪғ合作,每位客人都會送皇牌草本修護精華呀💕! 鹹點有三文魚麵包、法式北非香腸薯條捲、De Meaux Aop軟芝士無花果多士。 鹹點相當出色☺️,自家醃製的三文魚,鮮香肥美,配酸種麵包好吃。~香腸薯條捲也好有驚喜,鹹香香脆。 甜點有黑醋栗芝士蛋糕、橘子法式軟糖、紅莓金磚蛋糕、朱古力馬德蓮貝殼蛋糕、馬卡龍 和 果仁糖泡芙✨。 甜點賣相也不錯,比朱古力馬德蓮貝殼蛋糕,有濃濃朱古力香🍫。而泡芙大大個,內𥚃吱滿忌廉和朱古力醬呢~ 最後是最期待的甜品環節😍

在酒店的𝔽𝕒𝕣𝕞𝕙𝕠𝕦𝕤𝕖吃過數次自助餐,覺得質素不錯。

「 秘密花園下午茶🫖$688/2位 」

甜點賣相也不錯,比朱古力馬德蓮貝殼蛋糕,有濃濃朱古力香🍫。而泡芙大大個,內𥚃吱滿忌廉和朱古力醬呢~ 最後是最期待的甜品環節😍!!!

即叫即造的3款仼食甜品: 橙酒班戟 & 牛角包窩夫🧇 & 可麗餅雪糕筒🥞,可自行配上想吃的配料和雪糕😏,大大大滿足呀~

除了香檳,我特別推介酒店的ғʀᴇɴᴄʜ ʙᴀʏ & ᴄʜᴇʀʀʏ ᴍᴏᴄʜᴀ☕️。ᴍᴏᴄʜᴀ又香又滑,好喝~
2023-01-08
2023-01-07 290 瀏覽
話說,最近第一次來到Farmhouse試試Dinner Buffet💙一進去看到餐廳地方寬敞,加上聖誕佈置及海景,氣氛好不錯!星期五晚到訪,成人$768/位,我們更add on free flow alcohol ($130/位),可無限次添飲白酒、紅酒、sparkling wine及啤酒。首先,冷盤、熟食、甜品選擇都好多!其中必吃的,一定是Boston Lobsters🤤魚生也非常新鮮好吃!熟食區超多好吃的,其中最喜愛的包括燒肉、串燒、叉燒及truffle creamy pasta😋甜品來說,大愛拿破崙及雪糕櫃!! 薑汁撞奶雪糕有驚喜🥰整體來說,很滿意今次的用餐經驗,食物款式多而且高質,加上靚海景及好不錯服務態度,一定會再訪!

魚生也非常新鮮好吃!

甜品來說,大愛拿破崙及雪糕櫃!! 薑汁撞奶雪糕有驚喜🥰

2023-01-06 263 瀏覽
🧡Please follow my IG : orororenji☆ 𝙏𝙝𝙚 𝙁𝙖𝙧𝙢𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 咖啡廳北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓過時過節總係會想食餐buffet開心下,我朋友仔話佢黎過呢到食過3,4次,所以我都黎試下有幾正(〃ω〃)因為實在太多野食,等我每part節錄一d黎講先。✦ Dinner Buffet∇ 冷盤凍海鮮有龍蝦、海蝦、青口、蜆、螺、麵包蟹,全部都好鮮甜彈牙,龍蝦同麵包蟹啖啖肉,仲要勁多膏好鬼正!刺身有希靈魚、八爪魚、油甘魚、吞拿魚、三文魚,除左三文魚同希靈魚無試之外,其他都幾鮮味,唔錯喎。行過又比個凱撒沙律吸引住,因為用個大芝士黎撈,沙律菜新鮮爽脆。∇ 熱盤好~到到講下d熱食先~真係有好多選擇呀!烤安格斯西冷、法式紅酒薈牛肉、阿根廷青醬燒春雞、印度咖喱雞、上湯龍蝦伊麵,每款都好惹味呀~燒味區嘅叉燒都肥瘦適中,好軟淋。side dish都有好多,其中印象深刻嘅係黑松露薯蓉,好滑溜好有黑松露味。最驚喜嘅係點心個到有粢飯,不過太多野食所以無試到XD特別一提個中湯都好好飲,勁多料係入面。∇ 甜品到到甜品啦~呢到個signature轉轉雪糕櫃,真係大人細路見
☆ 𝙏𝙝𝙚 𝙁𝙖𝙧𝙢𝙝𝙤𝙪𝙨𝙚 咖啡廳
北角北角邨里1號香港維港凱悅尚萃酒店西座2樓

因為實在太多野食,等我每part節錄一d黎講先。

✦ Dinner Buffet
∇ 冷盤

∇ 熱盤
好~到到講下d熱食先~真係有好多選擇呀!
燒味區嘅叉燒都肥瘦適中,好軟淋。
最驚喜嘅係點心個到有粢飯,不過太多野食所以無試到XD
特別一提個中湯都好好飲,勁多料係入面。

甜品
到到甜品啦~呢到個signature轉轉雪糕櫃,真係大人細路見到都開心呀!有好多款味呀,我試左士多啤梨、芒果、冧酒提子、薑撞奶同埋tiramisu,我最鍾意薑撞奶,因為比較特別,有薑味得黎又唔會話好辣。
然後有我好鍾意嘅St honore cake,又有芝士拿破崙,仲有好多甜點同生果,真係好開心呀(=´∀`)

∇ 飲品
飲品方面都好多選擇,有好多唔同款嘅汽水,有果茶,又有茶包,又有咖啡機。
小總結:呢到服務幾好,keep住幫你收碟,環境好大坐得好舒服唔會好迫,又夠開揚,食物質素又好,難怪我朋友仔咁鍾意黎啦♡
2023-01-05 232 瀏覽
The Farmhouse既自助餐一向評價都唔錯,今次去到食佢地既自助晚餐,環境寬敞舒適,而且仲望住北角碼頭海景,感覺好浪漫💞一開始已經好吸引既係源源不絕既冰鎮海鮮🦀🦐同即切刺身,K最愛滿滿蟹膏既麵包蟹同大大隻既蝦😋幾鮮味~沙律前菜有各式凍肉、煙三文魚等,仲有比較少見、即製既水牛芝士蕃茄沙律😋,連泰式青木瓜沙律同凱撒沙律都由專人幫忙製作,方便又整潔🙌熱食區係另一邊,有即場火炙既焗龍蝦、焗蠔;烤豬腩卷面層夠脆身、肉質細軟又juicy~仲有大大串既烤雞肉串、烤豬肉串同埋中東烤羊架🍖🍗另外亦有中式點心、燒味、印度薄餅配咖哩;潮州鹵水拼盤等~個鹵水溏心蛋正正子😚而港式麵檔同即煮黑松露蘑菇醬意大利粉亦值得一試😋記得記得留肚食甜品😍一黎到已經比佢地既旋轉雪糕櫃吸引住🎉薑撞奶、tiramisu等既口味幾有特色~仲有即製既雜莓芝士拿破崙,酥脆滋味😋上面加有各式水果,包括無花果、藍莓、紅桑子等,味道亦清爽~☺另外K幾鍾意烤至外脆內濕潤既焗朱古力布丁,濃厚既朱古力美味😍仲有由泡芙組裝成既法式聖安娜蛋糕~同埋今次去仲有一啲聖誕主題既甜品,好似經典聖誕果子麵包、意大利水果麵包等,質素亦唔錯~

今年生日🎂特登book左喺Hyatt Centric嘅Farm House 食dinner buffet慶祝,過得超級開心❤️,所以今次臨近聖誕🎄又帶左朋友一齊嚟試下lunch buffet。呢次嘅自助午餐一樣咁出色🥳,重點喺有埋聖誕元素,成個餐廳勁有聖誕氣氛,好適合帶埋一家大細黎食,開心過聖誕🤶!同埋真係要稱讚下佢地嘅服務態度,好friendly又超級nice🙇🏻‍♂️!一入門口就見到個白色聖誕樹🧚🏻‍♂️😍,再望下隔離係竟然係個聖誕主題嘅甜品專區🍰,未開始食主食已經想食翻幾件cake仔😋😋😋!真係好有心思!食到最後已經好多人係呢到排隊等,好後悔一開始冇食多幾件!🥹🍮甜品區:非常推介呢個柚子醬忌廉撻🧁,酸酸甜甜超級開胃,就算一開始嚟到就食都一啲都唔會覺得膩,仲有抹茶泡芙、巴斯克芝士蛋糕,味道濃郁、好味🥰🥗冷盤區:有刺身🐙、壽司🍣、蝦🍤、青口,鍾意食三文魚嘅非常推薦!仲有幾種生菜、蔬果、沙律🥗,亦有幾款醬汁可以自己配搭!超級豐富!😍估唔到嘅係呢到竟然有Anson Lo 代言嘅「OOHA」汽水😳😳😳,今次我試左飲柚子海鹽味同埋白桃烏龍茶味,標榜0糖0卡0脂,是自助餐都唔驚會肥啦!健康又好飲🧃!

🍲熟食區:羊架好香🍖,離遠已經聞到,果然好得!仲食左兩轉!另外仲食左烤肉腸、烤安格斯西冷🥩、焗蔬菜🥦、燉牛肉、黑松露芝士蘑菇通粉(超級推薦❤️‍🔥),全部都好好味😋

除左西式野食之外,仲有中式麵食區🍜同鹵味區🥘,超多選擇,係非常抵食嘅自助午餐!
再加上個咁靚既維港海景🏙,呢個聖誕過得太有氣氛啦🎄,好推薦大家去Farm House食自助餐,無論係食物質素🍝、餐廳環境🏠、地理位置🚇、服務態度🥂,都好值得令我再去多次!

午餐
聖誕節
2023-01-03 262 瀏覽
同朋友慶祝生日嘅一餐🤣揀左平日嘅日子食lunch buffet 成人$358入到去就有個大聖誕樹🎄整體裝飾都好有節日氣氛,周圍都掛左聖誕元素嘅佈置,我知好似聖誕嗰幾日仲會有啲頭飾比人match返個氣氛🤣我地咁啱安排左靠窗邊坐,睇住個維港海景食真係一流🤩至於食物一嚟就緊係攞d大雜燴,食左個黑松露芝士蘑菇長通粉,佢先煮熟咗啲長通粉再同埋黑松露同蘑菇撈落去一大磚芝士(一個鼓咁大)🧀到即時溶容表面嘅芝士撈勻佢,最尾再加咗啲芝士碎喺表面,好入味好夠熱,值得一試。一入去熱食區第一檔已經有阿根廷烤香腸同埋烤安格斯黑牛西冷🥩,仲有印度風味嘅肉類🥘、薄餅🫓,中式嘅點心、滷味區同埋自助煮麵區🍜,有烏冬、公仔麵、河粉揀,仲有西式嘅意粉🍝、芝士烤肉丸、雜菜。食甜品嘅一定要試埋佢嗰個旋轉雪糕櫃🍨,好多特別嘅口味,例如薑汁撞奶、奶茶味、tiramisu,經典啲嘅例如雲呢拿、士多啤梨、抹茶呢啲口味就一定有。另外佢哋都整咗一啲有聖誕元素嘅甜品,仲有巴斯克芝士蛋糕🍰!有機會會帶埋屋企人試試佢個dinner buffet😋

另外佢哋都整咗一啲有聖誕元素嘅甜品,仲有巴斯克芝士蛋糕🍰!

有機會會帶埋屋企人試試佢個dinner buffet😋
午餐
2022-12-27 398 瀏覽
在聖誕節和朋友一起到訪Farm House吃自助餐,縱然餐廳內環境舒適,但在自取食物櫃位的服務員態度極差及不衛生,也只是一間垃圾餐廳,不配上在四星酒店地位!顧客來吃自助餐是付費的,但到燒烤海鮮及燒烤肉類食品櫃位領取食物時,像跟他們行乞似的態度把食物放在手上的碟中時,真是氣憤!而且在海鮮燒烤櫃位那位服務員衞生跟街市內的檔仮一樣,口罩上端露出兩個黑色的鼻孔……簡直不相信在四星酒店餐廳內會看到的情景!跟在網上看到的評語不一樣,服務差,食物質素水平一般,選擇不多,若跟一些老品牌酒店自助餐餐廳例如港威的Three on Canton, 康得思的The Place相比來說,還是老品牌質量及服務好
聖誕節緊係book番個lunch buffet同大佬chill下啦‼️上次去北角匯有留意到【香港維港凱悅尚萃酒店】The Farmhouse 咖啡廳既環境,有種去左拉丁美洲既感覺,所以book左。咖啡廳以農民穀倉為主題設有多個特色烹調區,更設有開放式花園既戶外用餐區,亦係pet friendly既好地方。 💰自助午餐(12:00-14:30)星期一至五:成人$358,長者 $238,小童$179星期六、星期日及公眾假期:成人$478,長者$278,小童$239 1️⃣冷盤區一般都有刺身、壽司,凍海鮮(海蝦、青口),亦有提供不同蔬果來制作沙律、醃菜等。我最鍾意就係有Parma ham配哈蜜瓜,仲有煙燻三文魚。 2️⃣熟食區有一系列亞洲美食,包括咖喱、明爐燒味、中式蒸點心等,另外仲有烤安格斯西冷牛扒同埋雞肉串、羊肉串。個人比較鍾意咖喱,夠晒多款。 3️⃣麵食區無論港式麵檔,以及特製黑松露蘑菇醬芝士長通粉,都可以自選配料,味道仲要好好食! 4️⃣甜品最大特色有12款雪糕(每日隨機轉換口嘅味),另外仲有精美糕點、即點即製甜品。為左配合聖誕主題,仲有多款以聖誕做主題既小西餅。🥰

💰自助午餐(12:00-14:30)
星期一至五:成人$358,長者 $238,小童$179

1️⃣冷盤區
一般都有刺身壽司,凍海鮮(海蝦、青口),亦有提供不同蔬果來制作沙律、醃菜等。我最鍾意就係有Parma ham配哈蜜瓜,仲有煙燻三文魚。

2️⃣熟食區

3️⃣麵食區