今日好開心,約左同行友人黎呢間位於尖沙咀厚福街H8既The Captain's House食海鮮大餐。呢度主打創意熱船長海鮮拼盤,有三個價錢分別係$398,$568同$828另加一,可以分別揀三,五或者八款海鮮。可以揀既海鮮有小龍蝦,海蝦,活青口,小八爪魚,扇貝,活蜆,翡翠螺,松葉蟹脚,活鮑魚,每款海鮮嘅數量都寫淸楚。另外仲可以加錢升級貴價海鮮。揀完海鮮之後就揀醬汁。醬汁有檸檬牛油汁,卡薑蒜蓉汁同胡椒牛油汁揀。卡薑蒜蓉汁同胡椒牛油汁都係辣既。除左熱船長海鮮拼盤,主餐牌仲有前菜,沙律,湯,意粉,意大利飯,海鮮同肉類嘅主菜 ,漢堡包,配菜,甜品。意大利白酒煮活青口 $168 另加一之前食過呢款前菜好正,今次要Encore。意大利白酒煮活青口一客十四隻連殼青口,都唔細隻,超新鮮嫩口!個汁係加左洋蔥粒,蒜蓉同百里香既白酒汁,好味道!熱船長海鮮拼盤海鮮三款 $398 另加一熱船長海鮮拼盤係我哋次次黎都必點嘅。今次揀左三款海鮮即海蝦,活青口同活蜆,每樣十隻。醬汁揀左我哋至愛嘅卡薑蒜蓉汁。熱船長海鮮拼盤以一個大膠袋包住上枱,服務員仲好好咁主動問洗唔洗影相,影完相就幫你撈渾啲醬汁之後先打開個袋,個袋一
意大利白酒煮活青口 $168 另加一

熱船長海鮮拼盤海鮮三款 $398 另加一

熱船長海鮮拼盤海鮮三款
熱船長海鮮拼盤係我哋次次黎都必點嘅。今次揀左三款海鮮即海蝦,活青口同活蜆,每樣十隻。醬汁揀左我哋至愛嘅卡薑蒜蓉汁。熱船長海鮮拼盤以一個大膠袋包住上枱,服務員仲好好咁主動問洗唔洗影相,影完相就幫你撈渾啲醬汁之後先打開個袋,個袋一開啲煙就係咁出。
熱船長海鮮拼盤海鮮三款
最鍾意連殼活蜆,雖然唔算好大隻,但係超鮮甜。海蝦連頭連殼,不過有提供膠手套同濕紙巾俾你,食得出都算新鮮,比上次進步。活青口都連殼,比意大利白酒煮活青口嘅青口細,不過唔應該咁比。除咗海鮮,仲有三件粟米,三件大圓新薯,同一條大肉腸切開四件,吸左汁好味又飽肚。勁鍾意呢個卡薑蒜蓉汁,少少辣但係勁多蒜蓉
超冶味!
墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯 $118 另加一

墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯
第一次喺度食意大利飯,呢個墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯賣相唔錯。佢哋特登用左隻有d黑色墨汁造型嘅碟上枱。意大利飯份量望落少但係食落就覺多,咬落有嚼勁,墨汁味道鹹香,齋食會過鹹,但係連埋切粒車厘茄同魷魚八爪魚食就啱啱好。魷魚的確新鮮脆口,八爪魚有嚼勁得黎唔過韌,份量適中。餐牌話加左檸檬粉同Parmesan芝士。
墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯
另外叫左兩杯Mocktail。
Nana Flow(Pineapple Juice,Coconut Milk,Banana)$78 另加一

呢杯Nana Flow真係超級香蕉,菠蘿汁同椰奶既分量唔會太出,但係好滑有質感,飲落好似沙冰。
Strawberry Flow (Rum,Pineapple Juice, Banana,Coconut Milk,Malibu,Grenadine,Strawberry,Strawberry Syrup)$78 另加一

呢杯Strawberry Flow一樣都係超級香蕉,不過士多啤梨既味道都濃,所以稍微甜少少但係絕不過分,都好似沙冰好好飲!
New York Cheese Cake $78 另加一
New York Cheese Cake

食完豐富既海鮮大餐,甜品都係必叫。呢個New York Cheese Cake係必試,我一試就愛上!芝士蛋糕成座山咁,佢係企得起身之餘少少稔稔哋似厚身慕斯,加左好多芝士蛋糕粒粒增强口感,又香滑又有得咬,但係又唔會過膩。上面仲加左四粒新鮮藍莓,三塊士多啤梨同一粒龍珠果,再加上適量既朱古力醬裝飾,賣相幾好。兩個人分享真係啱啱好!

總括而言,今晚呢餐既野食野飲都保持水準。餐廳裝修光猛,坐得都幾舒服,服務都唔錯。
2021-05-26
New York Cheese Cake
妹妹想食the Captain's House, 今日放假便陪她去吃。青口是最健康最環保的海產。青口含豐富的Omega-3,媲美三文魚。 另外,青口含蛋白質,維他命C和B-12,鋅,鐵等。我們叫了份白酒煑活青口。Wow, 大大盤青口每隻都好飽滿,吃入口鮮甜美味,用白酒煑配搭得宜,好味到湯汁都不能放過。Seafood platter 保持水準。又好味又可以打卡。我們叫了三款海鮮。青口,蝦和蚌都新鮮好食。配菜的粟米甜,新薯和香腸也可口。大波波肉醬意粉是我最愛的comfort food之一。Captain House出品出色,意粉彈牙,肉醬夠味。那粒大波波肉丸好正,切開後的芝士液流哂出來,好吸引,味道肉質也好,推介。我們揀了兩杯mocktails,Sugar Kiss和Peach on the Peach。好飲好看,增加今餐的滿足感。甜品不能少。蘋果批雪糕好正! 朱古力雪糕配熱的蘋果批,蘋果酸甜批香口,人間美味。加埋士多啤梨和龍珠果更令人滿足。今餐吃得大滿足,好有渡假feel。和家人享受美食,談天說地,快樂可以好簡單。

• 白酒煑活青口
  • 大波波肉醬意粉
2021-05-22 164 瀏覽
真心唔明呢間野openrice嘅900+哈哈笑係點黎?!🤡 1. 坐低之後冇水2. 同友人仲傾緊計時waiter會插嘴吹我地落order3. 死罪: waiter落錯order兩次🥵4. 死罪: 通知返佢落錯後,其中一樣(seafood platter) 又唔肯換返 (可能因為覺得成袋海鮮換咗佢會嘥晒🤡) waiter service差5. seafood platter仲有啲嘢喺入面未食完,waiter (同落錯單嗰個同一個) 都已經拎走左5. 食物質素冇預期中好, 叫咗total五樣嘢,得兩樣係好食嘅 ☹️6. 食到趕頭趕命, 可能因為上錯dish又阻礙咗啲時間啦,搞到食得好趕,好大壓力. waiter亦都會吹你快啲還枱-一如既往,詳細講吓甜品嘅食評:Apple Pie係大大件,不過一切落去已經知賴嘢🤦🏻‍♀️好鬆散,個底嘅皮薄到已經林晒... 蘋果粒係夠晒大粒,有咬口,不過偏酸,如果唔係有上面球雪糕加埋一齊食其實整體可以話係太過酸😵玉桂味超弱,幾乎食唔到. 淋埋啲士多啤梨醬喺上面係咩事? 個味又唔夾,個樣又搞到唔靚😹 整個甜品唯一樣嘢值得讚嘅就係個雪糕球好好味. 講咗咁多嘢再用一句c
真心唔明呢間野openrice嘅900+哈哈笑係點黎?!🤡
1. 坐低之後冇水
2. 同友人仲傾緊計時waiter會插嘴吹我地落order
3. 死罪: waiter落錯order兩次🥵
一如既往,詳細講吓甜品嘅食評:
Apple Pie
係大大件,不過一切落去已經知賴嘢🤦🏻‍♀️好鬆散,個底嘅皮薄到已經林晒... 蘋果粒係夠晒大粒,有咬口,不過偏酸,如果唔係有上面球雪糕加埋一齊食其實整體可以話係太過酸😵玉桂味超弱,幾乎食唔到. 淋埋啲士多啤梨醬喺上面係咩事? 個味又唔夾,個樣又搞到唔靚😹 整個甜品唯一樣嘢值得讚嘅就係個雪糕球好好味. 講咗咁多嘢再用一句conclude: 唔合格嘅Apple pie
講真如果佢最尾嘅甜品係出色嘅話,我呢餐會食得開心好多,亦都可能會唔記得晒之前嗰啲問題😹始終甜品可以解決一切問題呀嘛😈😉
encore NO
2021-05-22 1495 瀏覽
呢間餐廳個seafood platter好出名,成日都見到有人食😋早幾日終於的起心肝去試😂餐廳仲好貼心咁提供晒手套同埋圍裙濕紙巾俾你準備食海鮮👏🏻爆谷蝦成個presentation 好靚👍🏻😍而且仲係即叫即炸,超燙口😂蝦肉唔會好梅,好食👍🏻seafood platter A呢個seafood platter A可以揀3款海鮮,今次小弟就揀咗蜆、蝦同埋青口,醬汁就揀左卡薑蒜蓉牛油汁😋入面仲有腸仔、薯仔同埋粟米,份量都幾多!因為有手套同圍裙所以可以盡情咁食海鮮😍個蒜蓉牛油汁都幾濃味,辣辣地好惹味,配埋海鮮好夾!!啲海鮮都好新鮮,愈食愈停唔到口🤩墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯好多魷魚同八爪魚呀~啲飯都幾正宗,硬硬地咁同幾挻身👍🏻Apple Pie個批邊好脆,同埋蘋果肉夠大粒有咬口,酸酸甜甜咁唔錯👍🏻配埋個雪糕就夠哂滿足喇😌Peach on the Beach依家天氣咁熱真係要嗌返杯嘢飲降下溫😂有啲青檸、桃茸,酸酸地幾開胃👍🏻Pineapple on the floor呢杯又係好大杯!菠蘿味好突出,甜甜地又凍,清暑一流👍🏻😋

seafood platter A
seafood  platter  A

墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯
好多魷魚同八爪魚呀~啲飯都幾正宗,硬硬地咁同幾挻身👍🏻

Peach on the Beach

Pineapple on the floor
呢杯又係好大杯!菠蘿味好突出,甜甜地又凍,清暑一流👍🏻😋
seafood  platter  A
  • Seafood  platter  A
  • Apple Pie with Ice Cream
  • 墨汁鮮魷魚、八爪魚意大利飯
2021-05-19 90 瀏覽
今次嚟咗想食好耐既The Captain’s House。前菜點咗特色蟹餅,同平時出去食嘅炸蝦餅唔同,佢入面真係一絲絲嘅蟹肉,好重蟹味,鍾意食蟹嘅朋友記得要來試吓。當然唔少得點佢個海鮮袋嚟試吓啦,一上到嚟果然係好有特色,職員會幫你搖一搖,好似shake shake薯條咁樣搖勻啲汁,我哋要咗個檸檬牛油汁,好夾個海鮮,我哋點左青口,蜆同埋蝦,個底會有啲粟米、薯仔同埋腸仔,味道好好,好有特色,同埋二人份量嘅話都好足夠。跟住叫咗個白酒煮蜆肉意粉,味道好鮮味,食唔停口。甜品方面就叫咗個蘋果批,好香蘋果味,個批又好鬆脆,唔會話好甜。飲嘢方面,我哋叫咗兩杯沙冰,一杯係士多啤梨沙冰,另一杯係椰汁沙冰,兩杯都溝得味道好好味,同埋唔會覺得佢好水,果汁量都好充足。總括而言,餐廳好有特色,值得鍾意食海鮮嘅朋友來一試。

總括而言,餐廳好有特色,值得鍾意食海鮮嘅朋友來一試。
  • 海鮮袋
Seafood platter🦐佢有三個size選擇(3、5、8種海鮮),每種海鮮都清楚列明數量,非常清晰,而且有齊手套圍裙,食起上嚟都乾淨衛生。因為想試埋其他野食,所以我哋揀咗最細嘅三種海鮮(海蝦、活青口、活蜆)海蝦非常新鮮、肉質結實,其他配料有薯仔、粟米、香腸,口味就揀選咗檸檬牛油汁,香滑嘅牛油汁中散發少許檸檬嘅清新,唔會蓋過海鮮嘅鮮味👍白酒煮活青口🥂個汁非常惹味,有洋蔥蒜頭嘅香味之餘,亦帶微微酒香,青口夠鮮甜,好食!!墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯🐙魷魚八爪魚口感彈牙,海鮮份量多,海鮮迷一定會好滿足~~Apple pie with ice cream🥧好香肉桂味,唔會過甜,不過會鍾意配雲尼拿雪糕多啲👌Pineapple On The Floor、Coffee Flow☕️
Seafood platter🦐

白酒煮活青口🥂

墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯🐙
魷魚八爪魚口感彈牙,海鮮份量多,海鮮迷一定會好滿足~~

Apple pie with ice cream🥧
好香肉桂味,唔會過甜,不過會鍾意配雲尼拿雪糕多啲👌

2021-05-19 1077 瀏覽
The Captain's House開業多年,回訪了很多次,一直保持到水準👍🏼 餐廳兩邊都有大玻璃,環境開揚有情調,也是來約會的好地方呢💕Seafood Platter是這裡必點的招牌菜,可以自選不同種類的海鮮和醬汁,我們選了Set A的海蝦、活蜆和活青口,裡面除了海鮮外,還有粟米、薯仔和肉腸,很豐富呢。在袋中搖一搖,食材均勻地融入在檸檬牛油汁之中,戴上圍裙手套就可以直接動手開餐了😋 海鮮都很肥美鮮甜,沾了檸檬牛油汁更有提鮮的效果呢路易斯安那特色蟹餅 Louisiana Crab Cake蟹餅在鐵板上冒著蒸騰熱氣,真材實料充滿厚度,切開裡面是滿滿的蟹肉絲,入口盡是蟹鮮味🦀 大滿足白酒煮活蜆扁意大利粉 Fresh Clam Linguine辣辣地又帶點蒜香,非常惹味。蜆肉很大顆肥美,鮮嫩多汁。經典好吃的一道意粉甜品 Apple Pie with Ice Cream飯後甜點選了雪糕蘋果批,冰凍的雪糕配上熱騰騰的蘋果批,上面有很多酸酸甜甜的果肉,很滿足~

海鮮都很肥美鮮甜,沾了檸檬牛油汁更有提鮮的效果呢

路易斯安那特色蟹餅 Louisiana Crab Cake

白酒煮活蜆扁意大利粉

甜品 Apple Pie with Ice Cream
白酒煮活蜆扁意大利粉
  • 路易斯安那特色蟹餅
  • Seafood  Platter
2021-05-19 109 瀏覽
Shake shake 海鮮🦞泰國食真係好食😋香港真係第一次,朋友生日 ,電話預約有件cake送3個女仔叫左8樣海鮮既餐,有3種口味選擇我唔記得左揀咩味,店員話比較多人食呢個海鮮餐真係好失望,完全無味但又好多汁架喔,入面最大份最多既就係薯仔同粟米海鮮係扇貝,長腳蟹,青口,魷魚就做正常其他都麻麻地另外仲叫左個魚柳,即叫即炸算新鮮好味但當我食完海鮮再食魚柳,已經林晒如果店員細心d, 提提客人要食炸魚先,會加分,可惜無成餐最出色係佢送既生日cake ,真心好味 😋Ps: 只能說卓頭野,打卡食一次ok,沒有第二次
Shake shake 海鮮🦞泰國食真係好食😋
香港真係第一次,
朋友生日 ,電話預約有件cake送
3個女仔叫左8樣海鮮既餐,有3種口味選擇
我唔記得左揀咩味,店員話比較多人食
呢個海鮮餐真係好失望,完全無味

但又好多汁架喔,入面最大份最多既就係薯仔同粟米
海鮮係扇貝,長腳蟹,青口,魷魚就做正常
其他都麻麻地
另外仲叫左個魚柳,即叫即炸算新鮮好味
但當我食完海鮮再食魚柳,已經林晒

如果店員細心d, 提提客人要食炸魚先,會加分,可惜無

成餐最出色係佢送既生日cake ,真心好味 😋

Ps: 只能說卓頭野,打卡食一次ok,沒有第二次
同朋友食飯,想搵啲特別啲嘅地方,等大家難忘啲,所以就揀咗呢間食shake shake海鮮袋嘅餐廳。 而且地點好方便,喺尖沙咀厚福街。我哋根據店員推介,叫咗個 signature嘅海鮮袋,揀三款海鮮(海蝦,活青口,活蜆),兩杯飲品,墨汁鮮魷魚八爪魚 risotto, 同埋一份路易斯安那特色蟹餅。呢度除咗食海鮮,啲飲品都唔可以錯過㗎。又靚又好飲! 我嗰杯係sugar kiss,朋友嗰杯係 blue ocean。 影相效果都好得呀!首先嚟嘅係蟹餅,喺個鐵板度熱辣辣,店員提我哋要小心。我哋急不及待切開四份,一食落口,已經食到一絲絲嘅蟹肉,好足料,加埋佢面頭個醬,勁惹味! 真係好食到一個人都可搞掂一份蟹餅呀哈哈!主角海鮮袋出場喇! 店員先畀我哋睇下未shake之前既樣,之後就幫我哋shake,發出啲聲都幾得意。然後就好細心咁打開個海鮮袋 ,即時香味四溢,令人食指大動。喺呢度食海鮮可以非常之豪邁,同時又唔會整污糟手,因為呢度提供咗質料唔錯嘅膠手套,冇咁易穿㗎。我哋個海鮮袋揀咗卡薑蒜蓉汁,覺得辣辣地嘅醬同海鮮好夾,尤其是喺啲貝殼類。啲海蝦都幾大隻,而且完全冇霉㗎,蝦嘅肉質都唔錯。啲蜆肉都唔細隻,只係

首先嚟嘅係蟹餅,喺個鐵板度熱辣辣,店員提我哋要小心。

主角海鮮袋出場喇!

啲海蝦都幾大隻,而且完全冇霉㗎,蝦嘅肉質都唔錯。

啲蜆肉都唔細隻,只係佢個殼比較細,味道都甜。

青口幾好食,肉質都算滑。

除咗海鮮,仲有薯仔粟米同埋腸仔,全都同個醬好夾好好食㗎! 真係食到舐舐脷呀!

然後個墨汁意大利飯就到喇

魷魚八爪魚好大隻超足料! 墨汁飯淡淡牛油香,好creamy,話咁快就清哂!

最後係甜品,New York Cheesecake

賣相幾靚,芝士味香濃,好足料。

食得好滋味,呢件蛋糕為我哋今餐劃上完美嘅句號。
2021-05-13
2021-05-18 66 瀏覽
突然間想食海鮮,就諗起以前一兩年前食過灣仔分店Mr. Crab覺得唔錯,今次就試尖沙咀店。必點的當然係seafood platter, 我地揀platter B, 可以揀5種海鮮: 鮑魚,蝦,松葉蟹腳,蜆,扇貝配pepper butter sauce海鮮會一袋上,肉汁唔會浪費,入面仲配有薯仔+德國腸仔+粟米架,吸收晒海鮮的精華。餐廳會提供圍裙+手套所以大家可以放心食,唔怕整污糟自己。蟹肉蟹膏鮑魚意大利飯雖然已經好飽,但因為個意大利飯煮得剛剛好,入晒味太好味,飽到嘔都想食晒佢!美國安格斯牛肉他他賣相滿分,有幾隻牛做deco好得意,牛肉味濃,啱晒鍾意食牛生肉的人。忌廉炒菠菜個忌廉汁超濃,名符其實食到連汁都撈埋,將platter海鮮沾哩個汁黎食簡直一流。Pineapple on the floor酸酸甜甜,開胃解膩環境唔錯,當日星期日晚都差唔多滿座。無論情侶定一大班朋友都適合黎食。

餐廳會提供圍裙+手套所以大家可以放心食,唔怕整污糟自己。

蟹肉蟹膏鮑魚意大利飯

美國安格斯牛肉他他

忌廉炒菠菜

Pineapple on the floor
酸酸甜甜,開胃解膩

• 蟹肉蟹膏鮑魚意大利飯
2021-05-17 71 瀏覽
慶祝生日,4人消費約2.6K,食物賣相OK,但味道一般,龍蝦不新鮮及太乾,牛扒無牛味,帶子大約200蚊3粒,有不值得感覺,海膽多士算OK,威靈頓三文魚唔錯,飲品還好但略貴,一杯飲品(水族館)要百幾蚊。
2021-05-16
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • Wellington salmon
2021-05-14 1635 瀏覽
近年食過最好食嘅🦀男朋友一直都想試個Shake shake海鮮袋今晚就去左"用手"食海鮮 ~ 食到好滿足 -Louisiana Crab Cake  ($108) 🦀本身以為係可樂餅 會近不停食炸野 仲怕會熱氣 點知個蟹餅唔係油炸 係用煎嘅方式CLS 好足料!幾乎全部都係蟹肉! 唔係粉啊!蟹肉絲好軟綿 仲真係食到蟹肉味蟹餅上面有啲似明太子 鹹鹹地又有少少辣味既沙律醬 成個口感真係一流 加上用鐵板上 熱辣辣 必食!!!!!!!!!!!-Seafood Platter ($398)揀3款海鮮 + 1種汁 (檸檬牛油汁/卡薑蒜蓉汁/胡椒牛油汁)我地擇咗 (海蝦x10, 青口x10,  蜆 x10)問一問 知道卡薑蒜蓉汁係辣  所以要左胡椒牛油汁店員會先幫你shake  之後一開袋勁香食落似俾左檸檬牛油汁 不過有胡椒嘅 但胡椒味唔夠出海鮮嘅 鮮味有D被搶fo 但口感都唔錯同D汁撈埋一齊食就覺得好食 但想食原鮮味嘅朋友 呢個就未必岩你啦入邊仲會有粟米 肉腸 同埋薯仔 食下食下原來都幾豐富-墨汁鮮魷魚|八爪魚意大利飯($118)魷魚圈和八爪魚味道好淡 有D 啖而無味 但都算彈牙有咬口飯粒軟硬適中
近年食過最好食嘅🦀
男朋友一直都想試個Shake shake海鮮袋
今晚就去左"用手"食海鮮 ~ 食到好滿足
Louisiana Crab Cake  ($108) 🦀

本身以為係可樂餅 會近不停食炸野 仲怕會熱氣
點知個蟹餅唔係油炸 係用煎嘅方式
CLS 好足料!幾乎全部都係蟹肉! 唔係粉啊!

蟹肉絲好軟綿 仲真係食到蟹肉味
蟹餅上面有啲似明太子 鹹鹹地又有少少辣味既沙律醬
Louisiana Crab Cake

Seafood Platter ($398)

我地擇咗 (海蝦x10, 青口x10,  蜆 x10)
問一問 知道卡薑蒜蓉汁係辣  所以要左胡椒牛油汁
店員會先幫你shake  之後一開袋勁香

食落似俾左檸檬牛油汁 不過有胡椒嘅 但胡椒味唔夠出
海鮮嘅 鮮味有D被搶fo 但口感都唔錯
同D汁撈埋一齊食就覺得好食
但想食原鮮味嘅朋友 呢個就未必岩你啦
入邊仲會有粟米 肉腸 同埋薯仔 食下食下原來都幾豐富

墨汁鮮魷魚|八爪魚意大利飯($118)

魷魚圈和八爪魚味道好淡 有D 啖而無味
但都算彈牙有咬口
飯粒軟硬適中 墨汁味都算濃 但咸味出D

整體不過不失~
蘋果批  with Ice Cream ($88)🥧
餅尾部夠脆 但整體可以再脆番 D
食落有D淋身brownie感覺~
但味道都係好食 食埋甜品真係滿足到傻
Mocktail
Tuscany Sun (左) $58   幾fresh
sugar  kiss  (右) $58  一般, 似利賓納
-📍The Captain's House
尖沙咀厚福街8號H8 18樓
2021-05-12
  • Louisiana Crab Cake
海鮮多數離不開蒸·煮·炒,朋友介紹依間shake shake海鮮夠晒特別,今日收工就專登去試吓。餐廳在厚福街H8 18樓,景觀開揚,座位闊落,乾淨企理,入到餐廳就感覺好舒服。餐廳主打海鮮,shake shake海鮮包就一定要試,餐牌清晰易明,跟住餐牌step揀完全冇難度。有三款platter和三款醬汁選擇。我哋揀了platter A同檸檬牛油汁。店員送來海鮮袋,之後就幫我哋shake, 確保汁料撈混,使包內每樣食材都沾到醬汁。打開袋香氣迫人,熱辣辣出晒煙,除咗我哋叫嘅三樣海鮮,袋內仲配有粟米,薯仔和香腸。海鮮新鮮,撈埋牛油檸檬汁,開胃野味。袋內嘅配料同樣出色,食落唔油膩,好好味。路易斯安那特色蟹餅,由一絲一絲嘅蟹肉砌成,蓋上自制醬汁,賣相吸引。食落蟹肉一層一層,非常鬆軟,蟹肉鮮甜,一試難忘。白酒煮活蜆意大利粉,蜆肉整整齊齊地伴着意粉,每隻蜆都有濃烈的酒味,意粉伴着酒味和香蒜,少少辣,口感豐富又醒胃。甜品apple pie with ice cream, 依間餐廳除咗海鮮出色,估唔到甜品都一樣好食,蘋果批底好香牛油味,配上勁多蘋果粒,再配上雪糕,甜甜酸酸,一冷一熱,絕配😋飲品係fruit

飲品係fruit punch & purple rain,味道清新又fresh. 非常解渴。
  • 路易斯安那特色蟹餅
  • Seafood  Platter
2K
2021-05-11 516 瀏覽
朋友約我喺尖沙咀食飯,佢帶咗我嚟呢間喺樓上嘅西餐廳,話呢度食美式海鮮好好味,要同我一齊試吓😆我哋叫咗幾樣嘢share😋- $138嘅 Golden Oyster:生蠔🦪有三隻,每隻都幾大隻,味道鮮甜😋;加埋芝士🧀、洋蔥🧅、紅蘿蔔粒🥕一齊去焗,更加好味😋- $108嘅 Crab 🦀 Cake:呢度嘅 Crab Cake 貨真價實,蟹肉成份比例好高😆(試過有啲餐廳嘅蟹餅,裏面幾乎都係麵包糠或薯仔粒或洋蔥,只有好少量蟹肉😅);Crab Cake 表面仲煎到有少少脆😋;個醬汁都好好味,好似食到有 Mayonnaise,Dijon Mustard 同 Worcestershire 😆🤔😋- $158嘅 Baked Spinach Chicken Roll:酥皮焗得香脆又輕身,仲有濃郁牛油香😋,包住裏邊 新鮮嘅菠菜 同 幾嫩滑嘅雞肉,好食😋;旁邊仲有非常清新嘅沙律菜🥗- $128嘅 Grilled Seafood:有小龍蝦🦞、蝦🦐、青口、蜆、魷魚🦑;又有好鮮味嘅番茄醬🍅連好多蕃茄肉粒🍅,沾嗰兩塊脆卜卜嘅多士,好好味😋;仲有份量好多、軟綿綿嘅薯蓉😋- $78嘅 New York Cheese Cak

我哋叫咗幾樣嘢share😋

- $78嘅 New York Cheese Cake:賣相靚靚🤩,超creamy, 食得好飽😋
- $58嘅 Virgin Mojito:我加咗呢杯,好 refreshing 😋
2021-05-10 221 瀏覽
食海鮮一定要去西貢或者離島?!唔一定呀!想食得有型又新潮,我地收工就去咗尖沙嘴嘅Captains House!我地先叫咗個小食爆谷蝦,跟住就要咗個Seafood platter (10隻蝦,10隻蜆,10隻青口),而個醬汁就揀咗檸檬牛油汁(另外仲有卡薑蒜蓉汁同胡椒牛油汁選擇),再加多個大波波肉醬意粉,最後仲要埋甜品Apple pie with ice cream。爆谷蝦炸得卜卜脆,熱辣辣,而且又啖啖肉,外脆內嫩,又唔油膩,好好食!至於海鮮platter,係呢度嘅signature,用一個藍色網袋載住各款海鮮,店員幫手shake匀入面嘅醬汁,一打開網袋,就有陣陣濃郁嘅牛油香撲鼻,淡淡嘅檸檬酸中和咗濃厚嘅牛油。蝦肉爽口彈牙,青口鮮味十足,蜆肉飽滿冇沙,仲有粟米,薯仔,腸等嘅配料,好正!至於個大波波肉醬意粉,賣相可愛吸引!大波波其實係一個大肉球,而裏面係芝士嚟!好香濃惹味。而意粉上嘅肉醬都不容忽視,肉味香濃,真係好好味,意粉爽滑,分量又多,正!Apple pie 真係好好嘅飯後甜品,感覺清新,粒粒嘅蘋果肉真係冇得彈,加埋凍冰冰嘅雪糕,真係雙重享受。飲品清甜解渴。
食海鮮一定要去西貢或者離島?!

飲品清甜解渴。