2017-12-09
前幾日同朋友仔去開中環,話想飲下野傾下計,於是我就建議去蘭桂芳邊食邊飲邊傾。行行下揾飯途中,嗅至有一陣好味的味道由呢間Steak Bar飄出黎。見到咁岩有位就同朋友入去試試。Dinner Set一共有7款選擇,主要都係唔同的牛扒,其次都有羊、魚。本身我們Order左炸洋蔥圈,但我們太遲去,已經賣晒,所以我們改食店員推介的雞軟骨。雞軟骨炸得唔乾,重點係個個蒜香醬⋯⋯勁香!點完簡直有畫龍點精之效。由於最近好Hit食吉烈牛,我就叫左一份試下。個Set除左牛扒外,仲會跟一個豆腐前菜、蔬菜沙律及一大碗飯素飯。呢塊就係久仰大名的吉烈牛。職員介紹佢地會先炸牛扒炸到3成熟,然後切開上碟。客人再用陶瓷燒將牛排燒到自己想食的成熟度。牛肉脆脆地的外皮,加埋煎香的表面,令到牛扒香口好食。朋友仔就點左一份安格斯西冷牛扒的套餐,同我個份一樣,套裝都係包前菜及飯。呢份安格斯牛排份量大,而且好厚身,牛味又夠濃。朋友仔唔食太生,所以叫左7成熟,但呢個7成比我想像中更嫩更Moist。當好多餐廳都注重主菜,就常常忽略了飯。呢到D食粒粒分明,水份又夠,仲加埋飯素,真係要讚一讚!蔬菜沙律的沙律菜都脆口新鮮,車厘茄又唔酸。另外,
蔬菜沙律的沙律菜都脆口新鮮,車厘茄又唔酸。
另外,前菜的麻醬豆腐都唔錯。