2017-12-03 59 瀏覽
今次行咇行到蘭桂坊見到一個好搶眼嘅燈箱,好似隻牛頭嘅樣子!而就係咁行過去入去座下,餐廳唔算大,門口已見到個開放廚房,旁邊就係座位,可選擇座外面或入面,我個人較喜歡收埋自己,所以座係入面,餐牌有套餐,同埋一些小吃,咁我當然就係叫了個頂級板腱牛扒套餐$195,有前菜,沙律,同一碗飯,加錢配埋個紫菜薯條$48,落單後就見廚師好忙碌咁為我準備今晚嘅晚餐,見到塊扒放在鐵板上煎,待會店員將廚師煎好嘅板腱牛扒同飯、沙律、芝麻醬豆腐一齊上枱!根據阿sir 對板腱牛扒嘅資料,板腱是牛肩胛骨後面的一塊肉,因這個部位的肉不經常活動,所以肉質細嫩,密佈油花,有細密的大理石紋路,吃起來口感油潤有韌勁,鮮美多汁滿口香,咁當然要立即切開望望資料有沒有錯,廚師為了更香上面重加了啲脆香蒜片,切開見到層脂肪,而入口時更正如我嘅資料一樣好有嚼勁,入口時充滿肉汁,配埋個飯食先唔會覺得太流!食埋個沙律同麻醬豆腐,就感覺冇咁油膩!而個炸薯條送酒就更加一流,可式返工時不便入酒,炸薯條入口都十分香脆,加埋個紫菜粉就好入味!食飽繼續係附近四圍行,消化一下先!
今次行咇行到蘭桂坊見到一個好搶眼嘅燈箱,好似隻牛頭嘅樣子!

食飽繼續係附近四圍行,消化一下先!