2024-08-06 66 瀏覽
今次到訪這間上環的法式餐廳,環境優雅,燈光柔和溫馨🤩,充滿濃厚法式風情😍,浪漫情調裝飾,顯得格外有情調👍🏻,很適合慶祝生日紀念日的好地方❤️- 餐包餐包香脆有嚼勁🍞,配上特色牛油🧈,口味特別☺️- 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 鯷魚🐟濃郁鹹香,中間加入焦糖化洋蔥🧅及橄欖,底層配上香脆麵包,口感豐富😛- 車厘茄沙律賣相相當吸引,就像花開狀態🌸,生菜表面加上藍芝士🧀、梨🍐及香脆核桃🥜,清新水果平衡濃郁藍芝士味道🥗- 日本真姬蘑菇撻盒 蘑菇🍄‍🟫味道濃郁焦甜,撻🥧底充滿牛油香味🧈,加上白汁調味,帶有淡淡奶香🍼- 法式燴羊肉 肉質軟腍,入口即化,羊羶味不突出🐏- 杏脯撻配開心果雪葩 濃郁牛油香味撻🥧底,加入酸甜開胃杏脯,配上香濃開心果雪葩🍦口感豐富❤️呢間餐廳富有情調,喜歡浪漫情調環境餐廳的你不妨到此餐廳‼️

- 餐包
餐包香脆有嚼勁🍞,配上特色牛油🧈,口味特別☺️

- 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

- 車厘茄沙律

- 日本真姬蘑菇撻盒

- 法式燴羊肉
肉質軟腍,入口即化,羊羶味不突出🐏

- 杏脯撻配開心果雪葩

呢間餐廳富有情調,喜歡浪漫情調環境餐廳的你不妨到此餐廳‼️
2024-08-06 75 瀏覽
住咗咁耐上環一直都好想試吓差館上街嗰啲餐廳。一路都覺得差館上街呢邊又有氣氛,而且比較安靜。今日特登嚟試一試依間法式小館,裝修好靚,而且嘢食都非常正宗,係由外國廚師主理。前菜有尼斯洋蒽鯷魚橄欖薄餅,上邊有好多洋蔥,另外有啲鯷魚提升鹹鮮味,非常開胃。此外,仲食咗佢嘅車厘茄沙律,配有車厘茄、橄欖油、白菜、紅蔥頭及芫荽。上面仲有啲Blue cheese,成個感覺非常法式,完全唔係平時喺亞洲會食到嘅味道。仲叫個日本真姫蘑菇撻盒配有沙律菜喺旁邊,上面真係有好多菇,完全食到嗰種蘑菇鮮味,另外店員亦都會喺個蘑菇撻淋上一啲白汁,令到成個蘑菇撻味道更加平衡。主菜叫咗個法式燴羊肉,除咗羊肉外,紅蘿蔔,薯仔同埋豆。羊肉都幾腍,而且味道好出,又唔會有臊味。另外亦都食得出薯仔紅蘿蔔好新鮮,好脆口。仲有啲青豆墊底,連埋羊肉一齊食會比較清新。最後甜品食咗個Tarte tatin d'abricot,sorbet pistache。呢個法式甜品好特別,佢有啲果jam同埋新鮮嘅apricot 喺個撻上面,另外仲有開心果嘅雪葩,減低咗個甜膩感。

2024-08-03 74 瀏覽
今日朋友帶我到Nissa La Bella高質法國小酒館食Lunch環境優美典雅,帶點懷舊風,好有特式,配上輕快音樂,讓人心情放鬆,絕對是約會、聚舊的好地方。加上職員服務細心,食物水準高,我倆都好滿意職員先為我們準備自家製麵包及黑松露牛油,麵包煙靭搽上黑松露牛油,好好味前菜鮮魚濃湯 :鮮魚濃湯味道清甜蒜蓉牛油蝸牛配田園沙律:蝸牛鮮甜,沙律菜新鮮,絕對是開胃菜主菜烤紅魚配蔬菜塔 $178烤紅魚皮脆肉幼滑,蔬菜,好味又健康香煎牛腹扒 配黑椒牛肉汁及薯條 $228香煎牛腹扒叫左7成熟,配上黑椒牛肉汁 ,提升味道層次感,仲有香脆薯條添甜品時令水果配雪呢拿蛋糕:作飯後甜品,非常不錯精選法國芝士拼盤:芝士控千祈吾好錯過呢款甜品,味道有驚喜

前菜
鮮魚濃湯 :鮮魚濃湯味道清甜
蒜蓉牛油蝸牛配田園沙律:蝸牛鮮甜,沙律菜新鮮,絕對是開胃菜

主菜
烤紅魚配蔬菜塔 $178
烤紅魚皮脆肉幼滑,蔬菜,好味又健康

香煎牛腹扒 配黑椒牛肉汁及薯條 $228

甜品
時令水果配雪呢拿蛋糕:作飯後甜品,非常不錯
精選法國芝士拼盤:芝士控千祈吾好錯過呢款甜品,味道有驚喜

2024-07-23
2024-08-03 63 瀏覽
🍱餐廳:Nissa la Bella (上環)🍽️類別:西餐💯回頭率:7/10.▪️Homemade focaccia bread, caramelized onions, anchovies & olives鯷魚和橄欖交織而成的鹹鮮香已經相當滋味,再加以焦糖化洋蔥襯托,使多士味道層次大大昇華,非常好吃。🍑推薦指數: ★★★★★★▪️Chicory salad, blue cheese, poached pear & walnut 菊苣口感爽脆,味道略嫌苦了一點,幸好有酸酸甜甜的醬中和味道。🍑推薦指數: ★★★★☆☆▪️Smoked hearing, steamed potatoes, shallot & parsley煙燻過的鯡魚依然頗生,但在多款香草和酸酸甜甜的醬汁的調味下,完全去除了魚腥味,而且挺開胃。🍑推薦指數: ★★★★★☆▪️Atlantic seabass fish w/creamy spinach & beurre blanc鱸魚本身味道較淡,在忌廉波菜的調味下,味道香濃,口感幼滑,想當搭配。🍑推薦指數: ★★★★☆☆▪️Lemon Tart w/merignue酸甜度適中,忌廉足
🍱餐廳:Nissa la Bella (上環)
🍽️類別:西餐
💯回頭率:7/10
🍑推薦指數: ★★★★★★

🍑推薦指數: ★★★★☆☆

🍑推薦指數: ★★★★★☆

🍑推薦指數: ★★★★☆☆

▪️Lemon Tart w/merignue
酸甜度適中,忌廉足夠柔軟,整體不過不失。

👍🏻 餐廳以典雅巴黎酒館為設計靈感,室內充滿浪漫優雅氣息。牆上掛滿古典風格的畫作,到處擺放著紅色長椅和木質家具,加上浪漫音樂,讓人仿佛置身於巴黎街頭的酒館,十分浪漫。

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟
性價比:🌟🌟🌟
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度:🌟🌟🌟🌟🌟
2024-08-03 49 瀏覽
餐廳在上環一段小斜坡上,黑色外牆,墨綠色窗戶,有少量室外座位,Happy Hour應該挺chill的;而室內則用上酒紅色和啡色為主,白色餐桌布,很多法國街景的掛畫,挺有傳統法國餐廳的感覺,播著柔柔的音樂,很有情調。🕯✨️前菜🫓餐包是脆脆的多士,配有白酒軟牛油沾著吃🍅車厘茄沙律 Tomates Cerises et Cerises Salade配🍒車厘子、橄欖油、🧅紅蔥頭、青檸及芫茜-很特別的前菜,並不是用上沙律菜,而是車厘茄拼車厘子,加上一點青檸汁,酸酸甜甜的,格外開胃,還有一點芫茜香味,不會很重,值得一試。🥙尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅Pissaladière-醃製的鯷魚拼上煮至入味的甜洋蔥絲,薄餅邊邊少少烘脆,中間不硬,咸香帶甜,頗有地道特色的。🐌法式蒜蓉牛油焗蝸牛Escargots rôtis au beurre傳統的焗蝸牛,大量的香草牛油,蕃茜,蒜蓉焗成,肉質甘香軟滑,非常滋味。此餐廳是預先替客人取肉再焗,方便了客人,但我反而更喜歡自己用夾和叉子吃,更有味道。主菜🐟法式煎原條龍脷魚Sole Facon Meuniere配🍋檸檬牛油及番茜-第一次在西餐廳吃原條煎魚,用檸檬牛油煎成的,上面灑

前菜
🫓餐包是脆脆的多士,配有白酒軟牛油沾著吃

🍅車厘茄沙律
配🍒車厘子、橄欖油、🧅紅蔥頭、青檸及芫茜

🥙尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

主菜
🐟法式煎原條龍脷魚
Sole Facon Meuniere
配🍋檸檬牛油及番茜
-第一次在西餐廳吃原條煎魚,用檸檬牛油煎成的,上面灑上大量番茜,還有檸檬汁帶出鮮味,配著菠菜和烤薯仔吃,一點也不膩👍🏻
-值得一提是餐廳會先問客人會不會拍照,然後有專人在旁替客人將整條魚起骨,非常貼心🫰🏻

法式煎原條龍脷魚 Sole Facon Meuniere

🥩肉眼牛扒配薯條
-我們點了3成熟,真的煎得剛好,整體不算多脂肪,肉質鮮嫩不韌,肉邊也煎得香口惹味,可以點上蒜蓉牛油或點少少鹽吃,很不錯!

肉眼牛扒配薯條 Tartare de boeuf au couteau à la française

甜品
🍨法式泡芙
配雲呢拿雪糕鮮忌廉及朱古力
-泡芙夾著雲呢拿雪糕,灑上杏仁片,上桌後淋上朱古力醬,朱古力放一陣還變脆了,簡單不太甜。

法式泡芙Profiteroles

飲品
紅酒 Bourgogne Pinor Noir
白酒 Sancerre Crochet

💡餐廳職員有禮貼心,食物質素很好,值得翻桌!
💡餐廳頗有情調,很適合情侶或閨蜜來慶祝生日及紀念日!
💡同場有2枱慶祝生日,員工們亦一起唱生日歌,挺開心的!
2024-07-23
慶祝紀念
紀念日
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 Pissaladière
法式煎原條龍脷魚 Sole Facon Meuniere
  • 車厘茄沙律 TomatesCerisesetCerisesSalade
  • 法式煎原條龍脷魚SoleFaconMeuniere
  • 肉眼牛扒配薯條 Tartaredeboeufaucouteauàlafrançaise
  • 法式煎原條龍脷魚 SoleFaconMeuniere
  • 法式蒜蓉牛油焗蝸牛Escargotsrôtisaubeurre
  • 車厘茄沙律TomatesCerisesetCerisesSalade
2024-08-03 47 瀏覽
Weekday Dinner 在上環的法式餐廳,牆上掛了充滿法式風情的黑白照片,配上典雅的裝潢,有情調。一坐下會送上外脆內軟的餐前麵包,配自家製黑松露牛油。法式蒜蓉牛油焗蝸牛上桌熱辣辣,入口滿是牛油及蒜香香草汁,口感彈牙有咬口。車厘茄沙律車厘茄及車厘子以橄欖油、紅蔥頭、青檸及芫荽調味,味道酸酸甜甜,很開胃。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅薄餅脆身又有咬口,餡料有焦糖化的洋蔥、鹹香的鯷魚及橄欖。法式煎原條龍脷魚龍脷魚配檸檬牛油及蕃茜,店員會去骨,然後放在碟內上方便客人享用,再淋上檸檬汁,味道鮮美又清新,配菜香脆焗薯及菠菜。法式泡芙泡芙配杏仁碎、雲呢拿雪糕、鮮忌廉及朱古力醬,是剛剛好的飯後甜品。
Weekday Dinner

一坐下會送上外脆內軟的餐前麵包,配自家製黑松露牛油。

法式蒜蓉牛油焗蝸牛
上桌熱辣辣,入口滿是牛油及蒜香香草汁,口感彈牙有咬口。

車厘茄沙律

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
薄餅脆身又有咬口,餡料有焦糖化的洋蔥、鹹香的鯷魚及橄欖。

法式煎原條龍脷魚

法式泡芙
2024-08-02 41 瀏覽
這間位於上環的一家法式小餐館,裝潢以酒紅色及航海為主題,主打各種經典法國菜餚及小吃,亦提供多款不同法國葡萄酒選擇,很適合與朋友或家人用餐或慶祝特別節日的好地方。💠尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅酥脆的薄餅鋪滿了焦糖化的洋蔥,配搭鹹香的鯷魚及健康的橄欖,豐富了整體的味道層次。💠車厘茄沙律鮮紅的車厘茄配搭甜美的車厘子,清新爽口,青檸的酸度提亮了沙律的風味,令人胃口大開。💠吞拿魚他他一片片嫩滑的吞拿魚,加上少量調味過的香草,讓魚肉的鮮味充分展現。💠法式慢煮牛頰肉牛頰肉經過長時間的低溫慢煮,肉質軟嫩多汁,入口即溶,牛油薯蓉帶來綿密的口感,迷你的紅蘿蔔與奶白的薯蓉,為賣相增添視覺效果。💠巴夫洛瓦蛋白霜到了法國菜最重視的甜點,擺盤有如一座小雪山,以鮮艷的紅色食用花作點綴,甜脆的蛋白霜配搭酸甜的藍莓醬及香草雪糕,平衡了甜點的甜度,帶來令人愉悅的甜蜜味道。

💠尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

💠車厘茄沙律

💠吞拿魚他他

💠法式慢煮牛頰肉

💠巴夫洛瓦蛋白霜

2024-08-02 19 瀏覽
從外到內,裝潢優雅別緻,復古嘅海報,播住法語流行曲,氛圍浪漫!Lunch set包前菜、主菜、飲品,再可另加甜品!👉🏻餐前包切好一片片嘅法包,配自家製牛酒,加入左白酒,非常香滑!👉🏻牛肉清湯配蔬菜超濃郁嘅牛肉湯,配有粒粒蔬菜,口感豐富!👉🏻鱸魚漬配薯仔沙律鹹香嘅鱸魚刺身,配凍食薯仔沙律,爽脆清新!👉🏻香煎牛腹扒配黑椒牛肉汁及薯條 $228叫左五成熟,肉質鮮,肉味濃,唔點汁都已好入味,配有薯條,無燶邊,好正!👉🏻鱈魚配橄欖碎及香滑薯蓉 $178啖啖肉,無骨,肉質細嫩,配香濃嘅橄欖碎,薯蓉好有質感!個白汁非常夾!👉🏻Vacherin $28法式蛋白霜,好creamy,蓬鬆綿密嘅內餡,加埋雲尼拿雲糕,好有法式風情!👉🏻Tarte Bourdaloue甜酥皮配有peach同cream,帶有微微杏仁香!以coffee&tea作結

Lunch set包前菜、主菜、飲品,再可另加甜品

👉🏻餐前包
切好一片片嘅法包,配自家製牛酒,加入左白酒,非常香滑!

👉🏻牛肉清湯配蔬菜
超濃郁嘅牛肉湯,配有粒粒蔬菜,口感豐富!

👉🏻鱸魚漬配薯仔沙律
鹹香嘅鱸魚刺身,配凍食薯仔沙律,爽脆清新!

👉🏻香煎牛腹扒配黑椒牛肉汁及薯條 $228

👉🏻鱈魚配橄欖碎及香滑薯蓉 $178

👉🏻Vacherin $28

👉🏻Tarte Bourdaloue
甜酥皮配有peach同cream,帶有微微杏仁香!

以coffee&tea作結
【悠閒浪漫法式小酒館🇫🇷超淋慢煮牛頰肉🐂】推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #上環 - Nissa la Bella 去完法國其實都有啲念念不忘法國菜,今次嚟到呢間法式小酒館🍷 出面有bar台好多外國人放工過嚟飲紅酒吹水,氣氛超chill(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 亦有唔少情侶book咗台係入面嚟一場浪漫嘅慶祝🍾 室內裝修有幾分法國餐廳嘅感覺點餐後會送上免費麵包,額外附送rose marry 牛油🧈 牛油好香,有微微迷迭香嘅鹹香,但麵包唔熱有點失望【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128|5/10鯷魚口味個人麻麻… 加上薄餅屬於前菜,又無特別焗熱,加上我最唔鍾意嘅橄欖🫒◐ 吞拿魚他他 $148|7/10超多塊!差唔多有20塊,配上特製西芹醋,西芹味唔重反而有種蔥油味嘅錯覺,如果多少少人幾啱一起share,開胃小菜而言唔錯,但吞拿魚偏乾◐ 法式慢煮牛頰肉 配迷你紅蘿蔔及牛油薯蓉 $288|8.5/10 🌟主菜真係出色,用紅酒汁慢煮而成,味道甜甜地,肉質一撕就散,放入口超軟淋,牙痛食都應該無咩問題👍🏻
【悠閒浪漫法式小酒館🇫🇷超淋慢煮牛頰肉🐂】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌘🌑

📍HK #上環 - Nissa la Bella

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】
◐ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128|5/10

◐ 吞拿魚他他 $148|7/10

主菜真係出色,用紅酒汁慢煮而成,味道甜甜地,肉質一撕就散,放入口超軟淋,牙痛食都應該無咩問題👍🏻 值得推薦嘅主菜

◐ 巴夫洛瓦蛋白霜 配水果及香草雪糕 $118|8/10
上層忌廉中間包裹大大一球Vanilla ice cream 🍨 下層有個脆脆嘅蛋白霜,好鍾意呢個甜品,香草味好香,但朋友就覺得太甜😂

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
Nissa la Bella
🥢 @nissalabellahk
🚶 上環站A2出口,步行約7分鐘
📍 上環差館上街10-14號地舖
🏷️

地區:#laymao_上環
分類:#laymao_法式
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
2024-07-28 105 瀏覽
Nissa la Bella係位於上環差館上街嘅一間法式小餐館。餐廳分咗兩個Section,一邊係俾你品嚐美酒既,一邊就係俾你用餐既。裝修感覺chill得黎又帶點優雅同復古感覺,係一個唔錯既date night選擇。Tarte au champignons, sauce d'ail cremeuse日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜:蘑菇撻有驚喜!本身睇個賣相就咁配一堆沙律菜咁簡單對佢無報有好高期望,但食落有好香松露味個白汁又好creamy😋Salade d' endives a' la fourme d'ambert萵苣沙律、藍芝士、梨、核桃:個擺盤成朵花咁好靚呀,我鍾意個梨既清甜味道,但整體食落帶有少少苦味,唔係好岩我嘅口味。但坐我對面嗰位又好鍾意食wor😂Pissaladière自家製focaccia麵包,焦糖洋蔥、鯷魚、橄欖。:個麵包底係脆嘅,鯷魚味道鹹香,仲有我好鍾意嘅焦糖洋蔥。Navarin d'agneau printanier法式燴羊肉配時令蔬菜:個羊肉十分嫩一撕即開,但就咁單食有少少乾,要沾埋個汁一齊食。Tarte tatin d'abricot, sorbet pistach

日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜

萵苣沙律、藍芝士、梨、核桃

Pissaladière
自家製focaccia麵包,焦糖洋蔥、鯷魚、橄欖。
:個麵包底係脆嘅,鯷魚味道鹹香,仲有我好鍾意嘅焦糖洋蔥。

Navarin d'agneau printanier
法式燴羊肉配時令蔬菜

Tarte tatin d'abricot, sorbet pistache
新鮮杏桃、杏仁奶油、杏桃醬、開心果雪葩
:杏桃幾香甜多汁,杏桃醬食落酸酸甜甜,開心果雪葩個口感似雪糕多過雪葩,個開心果味唔太出。
2024-07-26 103 瀏覽
唔知道大家鍾唔鍾意同另一半去啲好有氣氛感嘅餐廳呢?呢一日我哋約咗去搭叮叮車,可以欣賞香港沿途嘅風景。聽咗朋友嘅介紹,順便去咗一間喺上環嘅法式小餐館,由於係中午時段,所以唔太多人。入到去餐廳入面接待嘅侍應都係外國人,不過餐廳設有中文餐牌方便唔同類型嘅顧客可以使用。喺點菜前,侍應首先斟水畀我哋,然後遞上法式麵包同埋佢哋自家製嘅牛油,呢種牛油應該係佢哋廚師自己調制過,有唔同嘅香草喺裏面。🥣Fish soup&Devil egg "oeuf mimosas"紅色嘅湯面頭有少少魚油,味道好香濃但係一啲都唔辣,啱啱嘅麵包要嚟點湯食雖然感覺好港式,但係又真係好夾🤣🍳Devil eggs 睇落好似烚雞蛋咁樣,不過佢嘅蛋黃係經過芥末等等嘅材料重新烹煮過,非常smooth🫶🥖saucisson brioché & french fries有食開法國菜嘅朋友我相信對呢一道菜一啲都唔陌生,呢一個料理最主要嘅係必須整到佢外酥脆、內軟滑,好考廚師嘅烘培功夫!中間嘅豬肉腸應該沒有加過多嘅澱粉,保留到肉質嘅鮮味肉汁,而呢度嘅薯條唔係我哋一般喺茶餐廳食到嘅重組薯條,佢係原切有薯皮,絕對係值返佢呢個價錢。🐟 Grill
唔知道大家鍾唔鍾意同另一半去啲好有氣氛感嘅餐廳呢?
呢一日我哋約咗去搭叮叮車,可以欣賞香港沿途嘅風景。

🐟 Grill red fish vegetable tian
經過烤煮嘅紅魚柳依然保留肉質嘅滑嫩,
加上特色蔬菜塔裏面有青瓜黃瓜等等,
配有白色嘅牛油乳酪忌廉汁唔會太酸,淡淡嘅香料味,可以為鮮魚及蔬菜調味而又唔會影響到佢本身嘅鮮味

🧆profiteroles
好多地方嘅泡芙中間係唧咗一層忌廉,
而呢度就泡芙,除咗有純黑朱古力、忌廉之外,仲加咗雪糕、杏仁片,果然係法式甜品

🧁seasonal fruits
今日嘅係黃桃果!
酸酸甜甜配上雪糕同埋即打忌廉,
絕對係一個唔錯嘅選擇。

其實呢度嘅嘢食真係幾好食,
另外仲有好多酒類可以揀,不過由於時間仲早我哋仲有好多嘢做所以今日就唔飲酒類嘅嘢啦❤️

呢一類嘅法式小餐館小酒館,通常夜晚都會比較熱鬧同埋有氣氛
建議大家可以夜晚過嚟試下呢度嘅晚餐 👍

• saucissonbrioché
  • devilegg"oeufmimosas"
  • 法式泡芙
2024-07-26 113 瀏覽
- 上環|Nissa la Bella -「SET LUNCH」▪️Bread & ButterSTARTER▪️Devil eggs "oeuf mimosas"🥚蛋黃加入沙律醬同調味料,整成蛋黃醬,好滑好creamy,再放返喺蛋白上面,口感有層次▪️Snails sautéed, garlic butter🧄🧈 & green salad🥗田螺彈牙有咬口,仲有滿滿嘅蒜蓉香。而配上沙律菜,感覺更加清爽MAIN▪️Grill Red Fish🐟, vegetables Tian紅魚烤得啱啱好,肉質夠晒嫩滑。配菜有青瓜🥒、翠玉瓜、茄子🍆,同埋蕃茄🍅,好豐富▪️Saucisson brioché🥖, salad🥗 & french fries🍟布里歐外焦脆內軟熟,仲充滿牛油🧈香味,而中間包住大大件香腸,食落啖啖肉。沙律簡單配上油醋汁,酸酸哋,可以解膩。炸薯條好香脆,而且份量都唔少DESSERT▪️Profiteroles法式泡芙外酥內軟,中間夾住雲呢拿雪糕🍨,再配上忌廉同朱古力醬🍫。朱古力醬味道香濃,唔會過甜▪️Seasonal fruits (melba, vanilla ice cream🍨 & w
- 上環|Nissa la Bella -

「SET LUNCH」

▪️Bread & Butter
Bread  &  Butter

STARTER
▪️Devil eggs "oeuf mimosas"🥚
Devil eggs "oeuf mimosas"

Snails sautéed, garlic butter & green salad

MAIN
Grill Red Fish, vegetables Tian

Saucisson brioché, salad & french fries

DESSERT
▪️Profiteroles
Profiteroles

▪️Seasonal fruits (melba, vanilla ice cream🍨 & whipped cream)
杏桃🍑經過糖煮,令桃嘅香氣更突出,同樣配上雲呢拿雪糕同忌廉,感覺幾清爽
Seasonal fruits (melba, vanilla ice cream & whipped cream)

Nissa la Bella
📍上環差館上街10-14號地舖
2024-07-25 76 瀏覽
星期五晚經過上環,見到呢間餐廳氣氛唔錯,仲有happy hour😆於是就入嚟試吓☺️餐廳環境好好,無論係同朋友定係拍拖嚟都好適合😆我哋先order了尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,特別加了anchovies令味道更清新👍🏻車厘茄沙律亦相當新鮮🥗法式蒜蓉牛油焗蝸牛雖然不算大隻,但味道香濃🐌主菜法式煎原條龍利魚,店員特別幫我哋拆好魚肉,配上檸檬牛油醬汁,唔會過膩🍋配菜仲有焗薯同菠菜🥔最後甜品有法式泡芙配雲呢拿雪糕🍨
餐廳環境好好,無論係同朋友定係拍拖嚟都好適合😆
車厘茄沙律亦相當新鮮🥗
法式蒜蓉牛油焗蝸牛雖然不算大隻,但味道香濃🐌
配菜仲有焗薯同菠菜🥔
最後甜品有法式泡芙配雲呢拿雪糕🍨
2024-07-25 121 瀏覽
Visiting the French restaurant Nissa la Bella is like taking a leisurely stroll through France during lunchtime. The interior decor transports you straight to France, and with an extensive selection of wines and a cozy bar area, it's a haven for friends who love to indulge in a drink or two.Here's a breakdown of the delightful dishes I had :**Pissaladière** Homemade focaccia bread topped with caramelized onions, anchovies, and olives. A perfect blend of flavors that starts your meal off on the

**Pissaladière**
Homemade focaccia bread topped with caramelized onions, anchovies, and olives. A perfect blend of flavors that starts your meal off on the right note.

**Salade d'endives à la fourme d'ambert**
A chicory salad with blue cheese, poached pear, and walnut. This dish combines the bitterness of chicory with the creaminess of blue cheese and the sweetness of pear, creating a harmonious balance.

**Hareng Fumé pommes à l'huile**
Smoked herring with steamed potatoes, shallot, and parsley. The smokiness of the herring pairs wonderfully with the simplicity of the steamed potatoes, making for a satisfying dish.

**Filet de loup grillé**
Grilled Atlantic seabass fish served with creamy spinach and beurre blanc. The seabass is cooked to perfection, and the creamy spinach alongside the rich beurre blanc sauce complements the fish beautifully.

**Lemon Tart with Meringue**
A classic dessert that ends the meal on a high note. The tartness of the lemon paired with the sweetness of the meringue is simply divine.

Nissa la Bella offers a relaxed and comfortable atmosphere that captures the essence of French lunchtime, making it a must-visit for anyone looking to experience a slice of France.
  • 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
中環蘇豪區一直美食林立 各式各樣既多國菜集於一身🍴 而且非常熱鬧 人來人住😌 但其實系附近靜靜地 近上環既半山都有吾少食肆 而呢間「Nissa La Bella」南法小餐館 🇫🇷 就系之一了😍餐廳會附上餐包 不過最特別系加入左紅酒製造既牛油🧈 味道一試難忘🫣Pissaladière $128呢道前菜系「尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅」🍕 用上自家製既佛卡夏麵包做餅底 淡淡既鹹味同濃郁既橄欖油味 ; 夾住炒香左既焦糖洋蔥 ; 再放上咸香既鯷魚 甜味與鮮味完美結合😳Salade d' endives a' la fourme d'ambert $128第一次食「菊苣沙律」🥗 呢款沙律菜雖然帶有苦澀味 但配埋燴過既梨 梨既甜味中和左苦味 ; 另上仲有Blue Cheese, 車厘茄同核桃 味道層次更昇華😌Hareng Fume pommes a' l'huile $128希靈魚吾只系日本料理專屬😂「煙燻希靈魚」經過傳統方法煙燻後 味道咸香十足 而且質感比其他魚類刺身更加突出 ; 配上紅蔥頭同薯汁夾住一齊食 醬汁酸酸地好開胃🤩Filet de loup grllle' $298主菜我地揀左呢道「大西洋鱸

Pissaladière $128

Filet de loup grllle' $298
主菜我地揀左呢道「大西洋鱸魚柳」🐟 魚皮煎到脆卜卜 而魚肉柔軟質感 味道清新😆 配上忌廉菠菜 味道濃郁 即時令味道更加豐富👍🏻

Lemon Tart w/ meringue $118
「檸檬撻配法式蛋白霜」🍮 檸檬撻味道酸酸甜甜 散發清新感覺🍋 再加上蛋白霜 以保證味道和諧😆
2024-07-16
  • Salade d' endives a' la fourme d'ambert
  • Hareng Fume pommes a' l'huile
  • Lemon Tart w/ meringue
  • Pissaladière