中環蘇豪區一直美食林立 各式各樣既多國菜集於一身🍴 而且非常熱鬧 人來人住😌 但其實系附近靜靜地 近上環既半山都有吾少食肆 而呢間「Nissa La Bella」南法小餐館 🇫🇷 就系之一了😍餐廳會附上餐包 不過最特別系加入左紅酒製造既牛油🧈 味道一試難忘🫣Pissaladière $128呢道前菜系「尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅」🍕 用上自家製既佛卡夏麵包做餅底 淡淡既鹹味同濃郁既橄欖油味 ; 夾住炒香左既焦糖洋蔥 ; 再放上咸香既鯷魚 甜味與鮮味完美結合😳Salade d' endives a' la fourme d'ambert $128第一次食「菊苣沙律」🥗 呢款沙律菜雖然帶有苦澀味 但配埋燴過既梨 梨既甜味中和左苦味 ; 另上仲有Blue Cheese, 車厘茄同核桃 味道層次更昇華😌Hareng Fume pommes a' l'huile $128希靈魚吾只系日本料理專屬😂「煙燻希靈魚」經過傳統方法煙燻後 味道咸香十足 而且質感比其他魚類刺身更加突出 ; 配上紅蔥頭同薯汁夾住一齊食 醬汁酸酸地好開胃🤩Filet de loup grllle' $298主菜我地揀左呢道「大西洋鱸

Pissaladière $128

Filet de loup grllle' $298
主菜我地揀左呢道「大西洋鱸魚柳」🐟 魚皮煎到脆卜卜 而魚肉柔軟質感 味道清新😆 配上忌廉菠菜 味道濃郁 即時令味道更加豐富👍🏻

Lemon Tart w/ meringue $118
「檸檬撻配法式蛋白霜」🍮 檸檬撻味道酸酸甜甜 散發清新感覺🍋 再加上蛋白霜 以保證味道和諧😆
2024-07-16
  • Salade d' endives a' la fourme d'ambert
  • Hareng Fume pommes a' l'huile
  • Lemon Tart w/ meringue
  • Pissaladière
2024-07-24 196 瀏覽
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅$128菊苣沙律$128煙燻希靈魚 $128大西洋鱸魚柳$298檸檬撻配法式蛋白霜$118好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️好多時午飯時間也會到上環吃午餐,再在附近閒逛。無意發現這間法國🇫🇷菜餐廳,裝修高級,紅絨布簾加上不少掛畫,有點似歌劇院風裝修,但價錢不算貴,所以就相約朋友來用餐。我們點了2份前菜、1份沙律、1份主菜及1份甜品。上餐前,先送上一份麵包。麵包配了自家製的Shallot butter 🧈 。Shallot 味道比洋蔥🧅甜,沒洋蔥那麼刺激,比較溫和雅緻。不少法國菜也會加Shallot。菊苣沙律砌成一朶花般。菊苣有點甘味,口感爽脆。另加了藍芝士🧀、核桃及梨。梨清甜,可以中和菊苣的甘味。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅有鯷魚的咸鮮味是一種來自南法,類似pizza 的食物。由於用的是造麵包的麵團。所以口感比一般pizza 韌一點。餡料有鯷魚,橄欖🫒,另外有焦糖洋蔥中和鯷魚偏咸的味道。煙燻希靈魚一點腥味也沒有。所配的汁是酸的,好醒胃。希靈魚底部的薯仔🥔不會過腍,口感不錯。
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
我們點了2份前菜、1份沙律、1份主菜及1份甜品

煙燻希靈魚

大西洋鱸魚柳夠熱,最欣賞是連碟也是熱的,那就不怕魚柳迅速變凍再變腥。魚柳好滑,沒有骨。魚皮煎香過。菠菜加了非常creamy 的汁。
大西洋鱸魚柳

甜品檸檬撻配法式蛋白霜不會好甜,反而帶酸味,感覺沒那麼膩。檸檬撻一定要喝蛋白霜一起吃,甜度就剛好。
檸檬撻配法式蛋白霜

餐廳服務不錯,食物上桌時,侍應會說出食物的名稱。看似簡單,但不是每間餐廳也做到。
2024-07-22 114 瀏覽
港島區會比較多法國料理今次系上環揾到一間法式小館帶有時尚復古感,十分有格調有分向街景同室內座位兩邊風格都好唔同首先黎既-法式餐前包外脆內軟,個人十分喜歡-車厘茄沙律車厘子加小蕃茄酸酸地,重幾清甜-尼斯洋蔥鰻魚橄欖薄餅一邊魚肉,一邊橄欖放系一層洋蔥上面味道同口感都好獨特食完一塊又一塊-法式蒜蓉牛油焗蝸牛正常發揮,牛油汁沾餐前包都好正-法式煎原條龍脷魚 配檸檬牛油及番茜用木盒煙燻住上枱,賣相一流重有專人旁邊原條起肉淋上醬汁,鮮嫩又野味最後系-法式泡芙 結尾

港島區會比較多法國料理
今次系上環揾到一間法式小館
帶有時尚復古感,十分有格調
有分向街景同室內座位
兩邊風格都好唔同

首先黎既-法式餐前包
外脆內軟,個人十分喜歡

-車厘茄沙律

放系一層洋蔥上面
味道同口感都好獨特
食完一塊又一塊

-法式蒜蓉牛油焗蝸牛
正常發揮,牛油汁沾餐前包都好正

-法式煎原條龍脷魚 配檸檬牛油及番茜
用木盒煙燻住上枱,賣相一流
重有專人旁邊原條起肉
淋上醬汁,鮮嫩又野味

最後系-法式泡芙 結尾

• 法式煎原條龍脷魚
(*˘︶˘*).。.Nissa La Bella:*♡最近有幸品嚐上環Nissa La Bella 的法式晚餐法式餐館的氣氛果然是不同, 尤其是餐廳選址在上環的小巷,那種不慌不忙悠然自得的氛圍, 充滿巴黎風情。餐廳的菜色也讓人留下深刻印象。尤其是尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅Pissaladière Homemade focaccia bread. caramelized onions, anchovies & olives以自家製Focaccia麵包為底,上面鋪滿了焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖。咸香的鯷魚正好突顯了洋蔥的香甜。個人十分喜歡苦白菜車厘茄沙律Salade d' endives a' la fourme d'ambert chicory salad,blue cheese, poached pear & walnut以香港比較少有的苦白菜入饌,沙律加入橄欖油,拌一些blue cheese來吃,車厘茄沙和梨子也中和苦白菜的苦味walnut也豐富了沙律的口感。-還有日本真姬蘑菇撻盒Tarte au champignons, sauce d'ail cremeuse frisee salad, d
(*˘︶˘*).。.Nissa La Bella:*♡
最近有幸品嚐上環Nissa La Bella 的法式晚餐
法式餐館的氣氛果然是不同,
尤其是餐廳選址在上環的小巷,那種不慌不忙悠然自得的氛圍,
充滿巴黎風情。
餐廳的菜色也讓人留下深刻印象。
尤其是尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
以自家製Focaccia麵包為底,
上面鋪滿了焦糖洋蔥、鯷魚和橄欖。
咸香的鯷魚正好突顯了洋蔥的香甜。
個人十分喜歡苦白菜車厘茄沙律
以香港比較少有的苦白菜入饌,
沙律加入橄欖油,拌一些blue cheese來吃,
車厘茄沙和梨子也中和苦白菜的苦味
walnut也豐富了沙律的口感。
還有日本真姬蘑菇撻盒
Tarte au champignons, sauce d'ail cremeuse frisee salad, duxelles, sauted shimeji mushrooms
以酥脆的撻皮盛載著鮮嫩的真姬蘑菇,
鮮香多汁的真姬搭配奶油蒜汁, 很棒!
主菜法式燴羊肉配時令蔬菜
Navarin d'agneau printanier lamb stew w/ seasonal vegetables
這道羊肉燉菜羊肉軟嫩入味,
蔬菜也索滿鮮甜可口羊肉湯汁, 啖啖香濃讓人有驚喜啊~
最後還要一提的是餐廳的Dessert 也很出色
法式撻盒配雲呢拿雪芭及新鮮杏子,
Tarte tatin d'abricot, sorbet pistache
fresh apricot,almond cream,apricot jam & pistacccio sorbet
新鮮杏子及杏子醬的清甜正好解膩,
雲呢拿雪糕也細膩好食,
我覺得這家的法式餐點真的很棒呢~

#NissaLaBella #法國菜 #上環 #香港 #美食

Nissa La Bella
10-14 Upper Station St, Sheung Wan, Hong Kong.
上環差館上街10-14號
2024-07-20 114 瀏覽
Nissa La Bella(差館上街)一間法式小餐館Nissa La Bella,餐廳位於港島上環差館上街十號地下,餐廳裝修以法國風格設計,牆上掛了多福大大小小黑白色法國風情相,設有吧枱吧櫈,感覺似係法國小酒吧內進餐,餐廳主打法國菜,服務員招呼殷勤有禮。餐包係餐廳自家製嘅麵包和自家製嘅黑松露牛油,麵包外脆內軟,每口麵包都有黑松露牛油味,幾特別。車厘茄沙律配車厘子,橄欖油,紅蔥頭,青檸及芫荽,沙律有很多紅蔥頭和芫荽,食落甚清香,食落酸酸甜甜好醒胃。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅薄餅上的洋蔥和橄欖將鯷魚鮮味提升,每口薄餅有鹹香味的鯷魚,口感好滿足。法式蒜蓉牛油焗蝸牛焗蝸牛上桌熱辣辣,香蒜飄香,廚師將蝸牛焗至軟淋淋,每口蝸牛帶有蒜香味。法式煎原條海鯛魚配檸檬牛油及蕃茜,廚師用法國紅酒盒盛載剛煎好的海鯛魚,服務員一開盒一陣白煙從盒內上升,香氣撲鼻,盒內有鯛和一碟配菜,服務員將鯛魚去骨然後放在碟內上桌,再淋上檸檬牛油汁,鯛魚肉嫩,入口鮮美,魚皮焦香帶有檸檬香味酸酸地。法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬,仲有杏仁碎作伴碟,暖暖的朱古力淋在雲呢拿雪糕上,一暖一凍兩種味道,軟綿的鮮忌廉和有口感的泡芙,雙重
Nissa La Bella(差館上街)

車厘茄沙律

法式蒜蓉牛油焗蝸牛

法式煎原條海鯛魚

法式泡芙
配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬,仲有杏仁碎作伴碟,暖暖的朱古力淋在雲呢拿雪糕上,一暖一凍兩種味道,軟綿的鮮忌廉和有口感的泡芙,雙重口感和多種味道在口腔內亂竄,感覺非常滿足。

最近一直係中上環區覓食,今次呢間法式小酒館,氣氛超正,岩曬想來打卡兼慶祝生日來你~/尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅$128/濃郁而鹹香嘅鯷魚🐟加埋焦糖化嘅後尚有少許爽脆口感嘅洋蔥🧅相互融合。最後嘅橄欖可以平衡翻呢個咁重口味嘅配搭~🍕/萵苣沙律$138/呢個賣相好似「開花」🌸咁,幾有新意。生菜底上鋪左Creamy藍芝士🧀、煮過嘅梨🍐同香脆嘅核桃🥜。水果嘅甜味可以中和翻藍芝士強烈嘅味道。🥗/日本真姬蘑菇撻盒/賣相精緻,蘑菇🍄‍🟫鋪滿成個撻🥧食嘅時候淋上秘制白汁,味道更有奶香~/法式燴羊肉$318/經歷燴煮嘅過程後,羊肉入口即溶🥘相當juicy之外,仲特別入味🤤(小金:靚仔,唔該要個白飯🍚)/杏脯撻配開心果雪葩$128/杏脯做嘅甜品,香港應該唔常見。杏脯醬同杏脯塊都真係頗酸😝但配埋食左會開心d嘅開心果雪葩🍧都尚算平衡到。(好似我咁好「酸」嘅寶寶記得一試!)

/尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅$128/

/萵苣沙律$138/

/日本真姬蘑菇撻盒/

/法式燴羊肉$318/

/杏脯撻配開心果雪葩$128/
🇭🇰 Sheung Wan 上環|Nissa La BellaI have never tried authentic French 🇫🇷 food before and for those interested in trying it, you should come 🚶🏻 to this place in Sheung Wan called Nissa La Bella. 😜 I tried their tasting menu which included the following:🍞 Pissaladiere 🍞The bread is crispy 😋 and the taste is unique as the olives 🫒 and anchovies 🐟 bring a fresh flavor to my mouth! 😉🥗 Salade d' endives a' la fourme d'ambert 🥗The salade is perfectly combined with the blue cheese 🧀 and though some of them

🍞 Pissaladiere 🍞

The salade is perfectly combined with the blue cheese 🧀 and though some of them taste a little bitter, it is balanced with the fresh and sweet pear! 🍐

🐟 Hareng Fume pommes a' l'huile 🐟
The smoked 🔥 hearing has a heavy smoky taste. The steamed potatoes 🥔 are not filling at all as well, which serves as a good introduction to the main dish. 👀

🐠 Filet de loup grille' 🐠
This is one of the best fish I have ever tried! 😆 The creamy sauce ⚪ is so tasty and the skin of the fish is a little crispy too, which I like a lot! 😍

🍋 Lemon Tart w/ meringue 🍋
This is the perfect ending for this meal. 🤩 I love the lemon tart and I would say it is on the sour side rather than the sweet side when it comes to the flavor. 😁

The restaurant also provides a large variety of wine 🍷 and small French bites which allows you to dine in France! 🇫🇷

📍 G/F, 10-14 Upper Station Street, Sheung Wan
💲Price per person: $400 + 10% service charge
最近同同事講起再次迷上Midnight in Paris (午夜巴黎)🇫🇷 佢就收工帶我黎呢度,牆上掛了不少黑白照片 營造十足的復古風,餐廳內以酒紅色作主調 配上微昏燈光同輕快歌目 有優雅感而帶休閒的風格 是徹底放鬆小酌聊天的格局 唔會有法國餐廳的重度華麗壓力點菜後 隨即奉上一籃麵包同蒜蓉牛油,自家制蒜蓉牛油好好食 香得黎唔會太濃烈 又鮮又鬆軟Creamy,平時好少食麵包會落牛油的我...全碟牛油比我食晒另外點左3款法國經典開胃菜法式經典前菜1️⃣ Pissaladiere $128🔸尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 麵包烤得外脆而軟芯 表面覆蓋了軟化的洋蔥同鯷魚醬,甜美洋蔥配合鯷魚咸香 加上小黑橄欖提鮮 口感豐富又惹味法式經典前菜2️⃣🔸Salade d’ endives a‘ la fourme d’ambert $128菊苣沙律除左一片片菊苣 配料仲有小蕃茄+藍芝士+合桃+法式燉梨,上手時發現每片菊苣都包裹一層薄薄的欖油,比利時菊苣本身有少少苦 但呢道菜又完全食唔到苦味 可能係同dressing一齊食的原故,每啖只有清新感法式經典前菜3️⃣ 🔸Hareng Fume pommes a’ l’huile

另外點左3款法國經典開胃菜

法式經典前菜1️⃣
Pissaladiere $128
🔸尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅  Pissaladiere

法式經典前菜2️⃣
菊苣沙律
菊苣沙律  Salade d’ endives a‘ la fourme d’ambert

法式經典前菜3️⃣
🔸Hareng Fume pommes a’ l’huile $128
煙燻希靈魚
唔係平時食黃色粒粒既刺身❗️ 佢地係真。鯡魚❗️經過煙燻同調味的鯡魚 感覺同煙三文魚有D似 不過擁有更濃郁魚味 和相對清爽的口感
煙燻希靈魚  Hareng Fume pommes a’ l’huile

🔸Filet de loup grille’ $298
大西洋鱸魚柳配忌廉波菜
封煎表面的鱸魚 肉質呈片狀 入口有口感,魚味偏甜美溫和而獨特,同忌廉波菜配合 兩者夾得黎又唔會互相搶味
大西洋鱸魚柳配忌廉波菜  Filet de loup grille’

🔸Lemon Tart w/ meringue $118
檸檬撻配法式蛋白霜
每樣獨立品嚐的話 : 檸檬醬偏酸+蛋白霜偏甜,一啖食晒兩樣就平衡了,個撻殼好好食👍🏻用叉拮落個質感已經feel到鬆化 但又唔會散晒,未入口都聞到微微牛油香飄出黎
檸檬撻配法式蛋白霜  Lemon Tart w/ meringue

🔸San Pellegrino $65 (Sparkling Water)

* 收+1服務費

* 平時少食法國菜 估唔到可以一次試到幾款經典菜式

* 有2人Set Dinner,原來經Openrice訂2人套餐做緊8折 由於我地無訂到...咁今晚都係點A la Carte會開心D…Menu用法文菜名 就是一個氛圍🥰🇫🇷 同時都有中英介紹

2024-07-11
2024-07-13 72 瀏覽
中上環就近半山一帶不向不乏美食,今次就同朋友去咗一間法國餐廳,以食法國菜黎講又吾算貴呀,環境更充滿浪漫情調💕✿ 車厘茄沙律沙律款式好清新🥗配橄欖油 紅蔥頭🧅青檸 車厘茄本身好健康有益,搭配青檸同其他食材更能為夏日帶來清爽感覺☺️✿ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅好有特色嘅一道法國菜,就咁聽鯷魚以為會腥,加埋甜洋蔥後有去腥作用,加上一粒粒橄欖🫒賣相精美✨✿ 法式蒜蓉牛油焗蝸牛自己好中意食蒜蓉,蝸牛焗至口感軟硬恰到好處🐌加埋有蒜蓉調味香氣十足,輕易食曬。✿ 法式煎原條龍脷魚原條龍脷魚真系好大條😳🐟配以檸檬牛油同蕃茜。龍脷魚頗滑溜,啖啖肉令人回味,檸檬牛油醬汁酸酸甜甜開胃🍋炎炎夏日食感覺開胃。✿ 法式泡芙配雲呢拿雪糕🍦鮮忌廉及朱古力醬🍫朱古力醬系最令人印象深刻🤎好似平時75%朱古力咁濃郁,吾系一味死甜。

✿ 車厘茄沙律

✿ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

✿ 法式蒜蓉牛油焗蝸牛

✿ 法式煎原條龍脷魚

✿ 法式泡芙
2024-07-03
Nissa la Bella.歐陸小資特色美食上環的小店,小隱於巷設計有特色,而且氣氛很有歐洲風情就如朋友推介的Nissa la Bella是一家法式小餐館,裝修好歐洲風好坐又隱藏於市,拍拖情調十足廚房外國人主理,食物好有自家特色餐前麵包,口感香脆配特色牛油香草醬,好食到停不下來車厘茄沙律:配車厘子、橄欖油、紅蔥頭、青檸 及芫荽好似花開,真係花開富貴!香濃的藍芝士、多汁鮮甜的車厘茄入口即時開胃又滋味果仁加多一份脆口感唔錯的沙律盤尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅好香濃的鯷魚,配上鬆化薄餅又脆又軟,交替的味力很有特色日本真姬蘑菇撻盒 配沙律菜好香好有層次先是真姬蘑菇極濃香然後是多多牛油建設而成的盒子賣相精美,口感好香不錯之選法式燴羊肉 配時令蔬菜羊肉非常香軟入味入口醬香十足又多汁薯仔保留香甜原汁配上小甘筍等蔬菜,中和肉香很出色特色甜品:配雲呢拿雪糕鮮忌廉及朱古力 作為一個甜美的餐後甜品Nissa la Bella上環差館上街10-14號地舖
Nissa la Bella.歐陸小資特色美食

上環的小店,小隱於巷
設計有特色,而且氣氛很有歐洲風情
就如朋友推介的Nissa la Bella
是一家法式小餐館,裝修好歐洲風
好坐又隱藏於市,拍拖情調十足
廚房外國人主理,食物好有自家特色

餐前麵包,口感香脆
配特色牛油香草醬,好食到停不下來

車厘茄沙律:配車厘子、橄欖油、紅蔥頭、青檸 及芫荽
好似花開,真係花開富貴!
香濃的藍芝士、多汁鮮甜的車厘茄
入口即時開胃又滋味
果仁加多一份脆口感
唔錯的沙律盤

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
好香濃的鯷魚,配上鬆化薄餅
又脆又軟,交替的味力
很有特色

法式燴羊肉 配時令蔬菜
羊肉非常香軟入味
入口醬香十足又多汁
薯仔保留香甜原汁
配上小甘筍等蔬菜,中和肉香
很出色

特色甜品:配雲呢拿雪糕
鮮忌廉及朱古力
作為一個甜美的餐後甜品

Nissa la Bella
上環差館上街10-14號地舖
2024-07-09 61 瀏覽
沿着荷李活道真係好多餐廳,今次試吓呢間有格調嘅法式小餐館,以黑白畫作點綴,平日夜晚都幾熱鬧,差不多滿座,首先上嘅係法式麵包,貫徹法包偏硬嘅煙韌口感~🔘尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅薄餅香脆,焦糖洋蔥非常香甜,同鯷魚鹹鮮味幾夾,加上橄欖一齊食,好有歐陸風情嘅一道菜~ 🔘青豆沙律少有地用青豆嚟做主角,配搭車厘茄、半熱蛋同紅蔥頭,係清爽開胃同冇咩負擔嘅前菜~🔘是日檸檬醃魚生用上檸檬汁帶出魚生嘅鮮味,白身魚魚肉結實~🔘法式牛肉他他配薯條牛肉剁碎加上洋蔥粒、橄欖油同生雞蛋撈勻,食到新鮮牛肉嘅原汁原味,薯條熱辣辣炸起幾好食~ 🔘法式泡芙泡芙包裹住滿滿嘅雲呢拿雪糕同鮮忌廉,再加上杏仁片同即場淋上朱古力醬,朱古力醬非常加分,味道濃厚唔會太甜~

🔘尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

🔘青豆沙律

🔘是日檸檬醃魚生
用上檸檬汁帶出魚生嘅鮮味,白身魚魚肉結實~

🔘法式牛肉他他配薯條

🔘法式泡芙
2024-07-09 70 瀏覽
今日收工同老公嚟到上環差館呢度一間法式餐廳食夜晚,平日好多人所以今日難得早收工就嚟到開心一下! 😂呢度嘅菜式好特別,我哋揀咗一個tomato cherry 🥗 車厘子超級甜勁鍾意食!另外有個好特別嘅吞拿魚頭盤,食落去一啲都唔腥,上面有啲好似蔥油咁樣嘅調味,非常特別!😙跟住仲有一款洋蔥鯷魚pizza~😮😮成件事係甜咸交錯,薄餅底好脆!🥰主菜仲有一款係紅酒煮牛面珠墩,呢個牛非常入味,而且好腍,下面仲有非常Creamy嘅薯蓉!食完已經好full😋甜品揀咗食好少地方有嘅蛋白餅,入面有啲Caramel加雪糕!雖然甜咗啲但係好有記憶點🤤🤤🥰#hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#foodies#hkigers#hkfoodblogshare#好味道#好西#香港好西
🥰
2024-07-08 43 瀏覽
🐽 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅呢個薄餅真係令人驚艷!餅底烤得金黃酥脆,每一口咬落去都有咬勁。上面撒滿咸香嘅鯷魚片同橄欖,酸甜味道同酥脆質感相輔相成,帶出一種獨特嘅風味🐽 青豆沙律新鮮青豆同紅熟車厘茄、薄荷同洋蔥頭一齊擺盤,每一口都帶出清新嘅口感。加上半熟蛋,蛋黃流出嚟嘅時候,令沙律更加濃郁美味🐽 吞拿魚他他吞拿魚切成薄片,肉質鮮嫩,配上法式青檸芫荽汁同酸豆,酸酸地提味,令魚肉更加鮮美。佢嘅口感好滑順,每一口都充滿咗魚嘅鮮甜同清爽🐽 法式慢煮牛頰肉牛頰肉經過慢煮,肉質嫩滑得嚟,入口即化。配上迷你紅蘿蔔同牛油煮蓉,增添咗香甜同濃郁嘅口感。呢道菜真係一種奢華享受,每一口都充滿咗牛肉嘅豐富風味🐽 巴夫洛瓦蛋白霜蛋白霜蓬鬆輕盈,好似雲一般。佢配上新鮮水果同香草雪糕,帶出一種甜蜜同滑順嘅口感,完美嘅結尾
🐽 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

🐽 青豆沙律

🐽 吞拿魚他他

🐽 法式慢煮牛頰肉

🐽 巴夫洛瓦蛋白霜
2024-07-08 51 瀏覽
好耐無同朋友食飯傾計,係公司附近揀了呢間法國餐廳,食下新野~餐廳環境好舒服,好適合同朋友傾計,餐廳就返我地食嘢嘅速度上每一道菜,難怪食法國餐真係可以食足3個鐘😂我地叫了set dinner,唔洗諗~⭐️尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅薄脆嘅餅皮上鋪滿了濃郁嘅洋蔥、鯷魚和橄欖。⭐️青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭口感豐富&清爽。⭐️是日檸檬醃魚生呢款魚生唔似日本食到嘅魚生,反而似韓國個啲。魚肉唔重魚油香味,反而重魚肉質。⭐️法式牛肉他他配薯條牛肉好嫩滑,仲有芫荽作調味。⭐️法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬朱古力醬超濃郁,分量都有唔少可以倒得滿滿超幸福,好好食。

⭐️尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
薄脆嘅餅皮上鋪滿了濃郁嘅洋蔥、鯷魚和橄欖。

⭐️青豆沙律配車厘茄、半熟蛋、薄荷及紅蔥頭
口感豐富&清爽。

⭐️是日檸檬醃魚生

⭐️法式牛肉他他配薯條
牛肉好嫩滑,仲有芫荽作調味。

⭐️法式泡芙配雲呢拿雪糕,鮮忌廉及朱古力醬
朱古力醬超濃郁,分量都有唔少可以倒得滿滿超幸福,好好食。

今日黎到位於中環既哩間法國菜館。餐廳環境有格調,燈光昏暗浪漫,入面嘅桌椅同埋裝修都行木系懷舊風。🥖餐包配蜜糖牛油餐包暖笠笠又軟熟,好鍾意佢嘅蜜糖牛油,入面仲有香草~🔸車厘茄沙律沙律入面有唔少切半嘅車厘茄及車厘子,加上橄欖油、紅蔥頭及芫荽,再唧少少青檸汁調味,味道清新開胃。🔸尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅薄餅底層軟熟,上面有厚厚嘅鯷魚及洋蔥,味道鹹香,仲加上橄欖調味。🔸法式蒜蓉牛油焗蝸牛一上枱,店員已經同我哋講要小心唔好掂到白色碟邊,因為非常熱。入口熱辣辣之餘,仲有勁香蒜蓉同橄欖油味~🔸法式煎原條龍脷魚原條龍脷魚大大條,配上檸檬牛油及番茜,估唔到哩條魚咁好食,有啖啖奶油香,魚肉鮮嫩,調味做得啱啱好,仲配有菠菜同薯仔,愛魚人士推介👍🏻🔸法式泡芙法式泡芙入面有雲呢拿雪糕,面層再加上鮮忌廉,仲可以自己加朱古力醬,非常滿足。

🥖餐包配蜜糖牛油
餐包暖笠笠又軟熟,好鍾意佢嘅蜜糖牛油,入面仲有香草~

🔸車厘茄沙律

🔸尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅