2024-08-23 145 瀏覽
今日同朋友行上環,呢度有間好有格調既法國西餐廳🍴,入面裝修好有外國特色,環境舒服清幽,服務員仲好nice😊▫️水煮蛋配青豆蓉及牛肉汁呢個前菜清新,豆蓉整到好creamy,水煮蛋整得好靚。▪️青豆沙律 配蘑菇及青蔥幼身又長既青豆,唔會食到草青味,仲食到豆既甜味😋,愈食愈開胃。▫️法式燴鴨腿配薯條鴨腿份量好足夠,鴨肉都燴到好軟身,配左烤薯仔🥔,表皮勁香口,而且烤得每粒都好均勻👍🏻▪️香煎牛腹扒 配 黑椒牛肉汁及薯條今次叫左well done,但切開既肉質仲係好嫩,食落口仲係軟身juicy👍🏻👍🏻,一點都唔乾身。▫️甜品-Pana Cotta 香草和自制杏酱-精選法國芝士拼盤

▫️水煮蛋配青豆蓉及牛肉汁
呢個前菜清新,豆蓉整到好creamy,水煮蛋整得好靚。

▪️青豆沙律 配蘑菇及青蔥

▫️法式燴鴨腿配薯條

▪️香煎牛腹扒 配 黑椒牛肉汁及薯條

▫️甜品
-Pana Cotta 香草和自制杏酱
-精選法國芝士拼盤
2024-08-23 121 瀏覽
今日朋友帶我去上環探店,她說這間Nissa la Bella是一家法國餐廳。餐廳內部裝飾採用簡約風格,營造出一種溫馨而舒適的環境。➰ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 薄餅烤到好香脆,薄餅上鋪滿咗炒製過嘅洋蔥絲,散髮出濃郁嘅洋蔥香味,而鯷魚嘅鮮美增加咗薄餅嘅層次感,再加埋橄欖更增添咗獨特嘅口感,食落每啖都好香甜又帶有少少咸,層次感好豐富。➰ 法式蒜蓉牛油焗蝸牛呢個菜一上枱,感覺係熱騰騰,香濃嘅牛油和濃郁嘅蒜蓉鋪滿滿整碟蝸牛,蝸牛索晒啲蒜茸牛油味,既香濃又有咬口。➰ 車厘茄沙律呢個車厘茄沙律,意外地發現有埋車厘子,再配埋青檸、芫荽味和橄欖做調味,口感酸酸甜甜,令到胃口大開。➰ 烤煙燻迷迭香鯛魚今晚嘅主菜終於出場,重要係華麗登場,首先捧出一個大木盒,隨著木蓋慢慢推開,濃濃嘅煙熏和迷迭香嘅香氣湧出來,待煙燻慢慢散去,餐廳職員把鯛魚放上枱,更細心為我們挑去所有魚骨和魚皮,魚肉夠晒鮮嫩,再配上creamy嘅奶油醬汁,令到口感更豐富。而配菜方面更有烤焗嘅茄子、蕃茄、黃瓜和香甜嘅洋蔥。➰ 法式泡芙泡芙配上雪糕、杏仁碎片、鮮忌廉,再加上香濃嘅朱古力醬,絕對係一個不可多得的飯後甜品。

➰ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

2024-08-19
  • 烤煙燻迷迭香鯛魚
  • 法式泡芙
2024-08-23 100 瀏覽
難得忙裏偷閑,特意去感受一下法國人的浪漫與慢活。🔸尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128麵包外脆內軟,配上鹹香的鯷魚,和炒到焦糖糖化的洋蔥,口感很豐富 👍🏻🔸車厘茄沙律 $138除了車厘茄外,還有車厘子,配搭紅蔥頭、芫荽、青檸、橄欖油製成的醬汁,酸酸的很開胃又好吃 😍🔸法式蒜蓉牛油焗蝸牛 $128第一次吃法國蝸牛,意外的好吃!濃郁的蒜蓉牛油味,超級正 🥰🔸法式煎大西洋原條龍脷魚 $398侍應首先會將整條魚呈上,然後會在旁邊去骨,最後吃到的就是啖啖魚肉 🤩 用了很多牛油烹調,加上檸檬令整體不會很油膩,推薦!🔸法式泡芙 $118泡芙加上忌廉,最後淋上朱古力醬,味道不會太甜,是一個很好的結尾 😆
難得忙裏偷閑,特意去感受一下法國人的浪漫與慢活。

🔸尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128

🔸車厘茄沙律 $138

🔸法式蒜蓉牛油焗蝸牛 $128
第一次吃法國蝸牛,意外的好吃!濃郁的蒜蓉牛油味,超級正 🥰

🔸法式煎大西洋原條龍脷魚 $398

🔸法式泡芙 $118

今次同朋友去發掘吓上環嘅西餐,雖然呢間餐廳要行斜路上,但就係貪佢環境清靜Seared seabass with asparagus 鱸魚皮煎到好脆,魚肉夠滑唔乾身,配埋炒蘆筍,成個配搭好清新Grilled Octupus with smashed potatoes 原條烤八爪魚熟度啱啱好又夠彈牙,觸鬚位置比較燶,不過唔影響整體味道,薯蓉亦都好香好滑,不過八爪魚略嫌細條啲#sheungwan #sheungwanfood #nissalabella #上環 #上環美食

Seared seabass with asparagus
鱸魚皮煎到好脆,魚肉夠滑唔乾身,配埋炒蘆筍,成個配搭好清新

2024-07-26
置身於上環的差館上街的Nissa la Bella 就彷如置身法國小鎮的餐館一樣,有好古典風的木系裝潢,同場也有不少客人來慶祝生日!Pissaladière尼斯鯷魚洋葱薄餅Escargots Rôtis Au beurre 法國蒜蓉牛油焗蝸牛Tomates Cerises et Cerises Salade車厘茄沙律Sea Bream煙燻原條鯛魚Profiteroles 法式泡芙先奉上軟身的法飽,作前菜。配上肝醬牛油幾特別。其後的薄餅有咸身的鯷魚配襯。車厘茄沙律還加了車厘子,酸酸甜甜好適合夏天食!蒜蓉牛油蝸牛都係一款傳統法式菜!牛油配香草也是一個不會錯的組合。煙燻原條鯛魚,用上迷迭香於木盒中燻到剛剛熟透再由店員拆骨。魚肉滑溜,佐上少少檸檬汁已經夠哂味!甜品的法式泡芙中間夾了雲尼拿雪糕,配上朱古力醬的點綴,令這頓生日飯增添不少儀式感。📍 Nissa la Bella (差館上街) (上環)上環差館上街10-14號地舖
Pissaladière尼斯鯷魚洋葱薄餅
Sea Bream煙燻原條鯛魚
Profiteroles 法式泡芙
先奉上軟身的法飽,作前菜。配上肝醬牛油幾特別。
其後的薄餅有咸身的鯷魚配襯。
車厘茄沙律還加了車厘子,酸酸甜甜好適合夏天食!
煙燻原條鯛魚,用上迷迭香於木盒中燻到剛剛熟透再由店員拆骨。
魚肉滑溜,佐上少少檸檬汁已經夠哂味!

📍 Nissa la Bella (差館上街) (上環)
上環差館上街10-14號地舖
2024-08-17 135 瀏覽
今日lunchtime咁啱有多啲時間,就同同事走咗去上環近太平山街嘅一間法國餐廳食,環境好舒服之餘仲好有格調!我哋各自嗌咗一個lunch set,有前菜、主菜同一杯咖啡或茶,前菜之前仲有熱辣辣的麵包!水煮蛋配青豆蓉及牛肉汁蛋汁撈埋秘製嘅牛肉汁同青豆蓉好夾,配埋蛋白食一流! 西班牙蔬菜凍湯平時冇乜飲開凍湯,酸酸地又幾開胃!香煎牛油龍脷魚配法式燴菜 $188龍脷魚煎得啱啱好,唔會過熟!燴菜有青瓜同翠玉瓜,蕃茄汁調味恰當!香煎牛腹扒 配 黑椒牛肉汁及薯條 $228牛腹扒肉味香濃,肉感係入口即溶嘅鬆軟,薯條新鮮炸起好脆!Pana Cotta 香草和自制杏醬 加 $28甜度啱啱好,大推個杏醬,係Homemade嘅味道,啖啖果肉!法式蘋果撻 加$28蘋果配焦糖,食落唔膩之餘好易入口!📍Nissa La Bella地址:上環差館上街10-14地舖 #NissaLaBella #法國菜 #酒館 #上環美食 #西餐廳 #西餐 #牛扒 #慶祝 #法式料理

水煮蛋配青豆蓉及牛肉汁
蛋汁撈埋秘製嘅牛肉汁同青豆蓉好夾,配埋蛋白食一流!

西班牙蔬菜凍湯
平時冇乜飲開凍湯,酸酸地又幾開胃!

香煎牛油龍脷魚配法式燴菜 $188

香煎牛腹扒 配 黑椒牛肉汁及薯條 $228
牛腹扒肉味香濃,肉感係入口即溶嘅鬆軟,薯條新鮮炸起好脆!

Pana Cotta 香草和自制杏醬 加 $28

法式蘋果撻 加$28
蘋果配焦糖,食落唔膩之餘好易入口!

📍Nissa La Bella
地址:上環差館上街10-14地舖
2024-08-12
  • 香煎牛油龍脷魚配法式燴菜
  • 香煎牛腹扒
  • Pana Cotta
  • 法式蘋果撻
坐落於上環小斜坡上的「Nissa la Bella」,是間氣氛甚佳而價格頗親民的法式小酒館。舒適的暗紅色沙發、溫暖微暗的吊燈與質樸的木質傢具巧妙融合,營造出復古高雅的氛圍。搭配牆上的黑白老照片,散發著濃濃的90年代法國風情。。❇︎ 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝 𝐁𝐚𝐬𝐤𝐞𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐇𝐨𝐦𝐞-𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 | 𝐅𝐫𝐞𝐞自家製麵包及軟牛油,麵包頗煙韌。。❇︎ 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢𝐞̀𝐫𝐞 | $𝟏𝟐𝟖ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ғᴏᴄᴀᴄᴄɪᴀ ʙʀᴇᴀᴅ, ᴄᴀʀᴀᴍᴇʟɪᴢᴇᴅ ᴏɴɪᴏɴs, ᴀɴᴄʜᴏᴠɪᴇs & ᴏʟɪᴠᴇs酥脆的佛卡夏搭配焦糖洋蔥,鹹香的鯷魚和橄欖增添了層次感。很有地中海風情,不錯。。❇︎ 𝐄𝐬𝐜𝐚𝐫𝐠𝐨𝐭𝐬 𝐫𝐨̂𝐭𝐢𝐬 𝐚𝐮 𝐛𝐞𝐮𝐫𝐫𝐞 | $𝟏𝟐𝟖ɢᴀʀʟɪᴄ ʙᴜᴛᴛᴇʀ sɴᴀɪʟs香氣四溢,蒜蓉牛油的香味與蝸牛完美融合,可謂經典前菜。。❇︎ 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐞𝐬 𝐂𝐞𝐫𝐢𝐬𝐞𝐬 𝐞𝐭 𝐂𝐞𝐫𝐢𝐬𝐞𝐬 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝𝐞 | $𝟏𝟑𝟖ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏᴇs ᴀɴᴅ ᴄʜᴇʀʀʏ sᴀʟᴀᴅ, ᴏʟɪᴠᴇ ᴏɪʟ, sʜᴀʟʟᴏᴛs, ʟɪᴍᴇ & ᴄᴏʀɪᴀɴᴅᴇʀ清新爽口,橄欖油

自家製麵包及軟牛油,麵包頗煙韌。

𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢𝐞̀𝐫𝐞

❇︎ 𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢𝐞̀𝐫𝐞 | $𝟏𝟐𝟖
[尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅]酥脆的佛卡夏搭配焦糖洋蔥,鹹香的鯷魚和橄欖增添了層次感。很有地中海風情,不錯。

𝐄𝐬𝐜𝐚𝐫𝐠𝐨𝐭𝐬 𝐫𝐨̂𝐭𝐢𝐬 𝐚𝐮 𝐛𝐞𝐮𝐫𝐫𝐞

ɢᴀʀʟɪᴄ ʙᴜᴛᴛᴇʀ sɴᴀɪʟs
[法式蒜蓉牛油焗蝸牛]香氣四溢,蒜蓉牛油的香味與蝸牛完美融合,可謂經典前菜。

[車厘茄沙律配車厘子]清新爽口,橄欖油和青檸汁的酸甜搭配紅蔥頭的辛香,再點綴些許芫荽,風味獨特。

❇︎ 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐚𝐧𝐝 𝐒𝐦𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐑𝐨𝐬𝐞𝐦𝐚𝐫𝐲 𝐒𝐞𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐦 | $𝟐𝟖𝟖
ᴡʜᴏʟᴇ sᴇᴀ ʙʀᴇᴀᴍ ᴡɪᴛʜ ʙᴇᴜʀʀᴇ ʙʟᴀɴᴄ sᴀᴜᴄᴇ & ᴛɪᴀɴ ᴏғ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇs
今晚的主角—[烤煙燻迷迭香鯛魚]以大木盒華麗登場,極具視覺震撼力,絕對是IG打卡首選。推開木蓋時,煙燻與迷迭香香氣瀰漫。魚肉鮮嫩,搭配法式白酒奶油醬,風味絕佳~難怪是餐廳的signature dish。

𝐏𝐢𝐬𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝𝐢𝐞̀𝐫𝐞

❇︎ 𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝐞𝐫𝐨𝐥𝐞𝐬 | $𝟏𝟏𝟖
ᴘᴀsᴛʀʏ ᴘᴜғғ ғɪʟʟᴇᴅ ᴡ/ ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ, ᴡʜɪᴘᴘᴇᴅ ᴄʀᴇᴀᴍ & ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ sᴀᴜᴄᴇ
[法式泡芙]稍嫌不夠鬆脆,但雪糕頗香滑,黑朱古力醬是高級貨色,甘香不甜膩,很法式的收尾。

❇︎ 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐒𝐪𝐮𝐚𝐬𝐡 | $𝟒𝟎
[檸檬特飲]酸味十足,清新開胃。

❇︎ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 | $𝟒𝟎
口感順滑,作為餐後放鬆不錯。
2024-08-13
2024-08-13 130 瀏覽
喺法國返嚟之後呢真係好掛住法國嘅美食!難得同我個美女朋友相聚,決定要搵一間又靚又打卡啲嘢有好食嘅餐廳慶祝吓呢個Summer為咗就大家放工地點,決定搵一間喺港島嘅法國餐廳啦☺️咁就揀左啲喺上環嘅Nissa la Bella❤️餐廳裝修好靚,放左好多黑白嘅法國街頭照,令到氣氛提升唔少🥰揀左幾個頭盤salad de endives a la fourme d’ambert有好清新嘅梨,芝士配上salad! 真係好新鮮,雖然個人唔係好鍾意食芝士,不過呢一隻真係好好食🤭但係我就唔建議芝士加埋個梨一齊食㗎😆之後要食必食的蘑菇撻盒!如果呢個要評分,我100分我地係會俾到200分!當日本嘅真姫菇配上truffle 醬真係不得了!我同朋友全清!Pissaladiere 賣相好好,頭盤嚟講係我最期待的🤭當然無令我失望❤️黎到主菜由於朋友唔食牛,我又唔食羊,所以我地都叫服務員介紹,佢問我地有無興趣食魚,就推介左sea-bass同sole fish🤭平時食得多sea bass 就試下sole fish仲有菠菜薯仔做配菜👍🏻果然無令我地失望!魚好fresh 唔腥,用左牛油檸檬調味,淡淡魚都有牛油嘅香味🥰最後就緊係唔少

餐廳裝修好靚,放左好多黑白嘅法國街頭照,令到氣氛提升唔少🥰

揀左幾個頭盤

之後要食必食的蘑菇撻盒!

Pissaladiere

賣相好好,頭盤嚟講係我最期待的🤭當然無令我失望❤️

黎到主菜

仲有菠菜薯仔做配菜👍🏻

最後就緊係唔少得嘅法國甜品❤️
Tarte tatin d’abricot, sorbet pistache

杏桃批配開心果雪葩
意想不到嘅match!2個食到好飽但係都keep住食😆法國甜品出色,真係不容置疑😆
  • Tarte  au  champignons  sauce  d’ail  cremeuse
  • Pissaladière
2024-08-13 124 瀏覽
我想同你一齊食…Pissaladière鋪滿洋蔥鯷魚橄欖嘅迷你pizza,非常香口!以麵包做Pizza底,加上配料再焗特別香脆Salade d' endives a' la fourme d'ambert chicory salad似菊花一樣嘅花花沙律,裏面有藍芝士,完熟啤梨、合桃同埋車厘茄同埋橄欖油,非常開胃!如果唔鍾意芝士嘅濃烈,就可以比對面食🙂‍↔️Tarte au champignons,sauce d'ail cremeuse日本真姬蘑菇撻盒,誠意蘑菇山一樣!特別推介!紅酒燴羊肉味道比想像中在清,羊肉炆得軟腍,兩人食剛剛好甜品係開心果雪糕球批味道幾特別 加入水果柿子 味道帶點甜開心果雪糕味唔算好出,不過都可以一試Nissa la Bella】📍 上環差館上街10-14號地舖#西營盤美食 #上環美食 #西營盤法國菜 #上環法國菜 #中環法國菜#中環美食
我想同你一齊食…

Pissaladière

日本真姬蘑菇撻盒,誠意蘑菇山一樣!特別推介!
紅酒燴羊肉
味道比想像中在清,羊肉炆得軟腍,兩人食剛剛好

甜品係開心果雪糕球批

Nissa la Bella】
📍 上環差館上街10-14號地舖

2024-08-12 620 瀏覽
終於難得一晚可以跟老公出外晚餐!晚上睇奧運感受着巴黎風情,於是找來一間法國餐廳🍴位於上環的小店 Nissa la Bella🥖一坐下,侍應生立即送上外脆內軟的法包,配上香滑的自家製黑松露牛油,非常可口🇫🇷Pissaladière 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅於南法經常吃到的菜式,Dough bread 上鋪滿焦糖化的洋蔥、黑橄欖、鯷魚,味道鹹鹹甜甜,非常開胃🇫🇷Tomates Cerises et Cerises Salade 車厘茄沙律意外地除了車厘茄,還有車厘子😍配搭橄欖油、紅蔥頭、青檸及芫荽做出的醬汁,比較酸酸的味道,炎炎夏日的晚上吃它真好🇫🇷Escargots rôtis au beurre 法式蒜蓉牛油焗蝸牛吃法國必點菜式之一!熱氣騰騰的上檯,不要急住吃啊一口蝸牛,滿滿的蒜蓉牛油香味四溢,令人回味無窮🇫🇷PRAT-AR-COUM (BRETAGNE)CREUSES SPECIALES Nº3新鮮生蠔雖然Nº3 不是很大,但蠔的味道濃郁🇫🇷Sole Facon Meuniere 法式煎原條龍脷魚華人食魚喜歡一整條魚上枱,法國人則相反,以前有位法國朋友跟我說,很怕到酒樓吃魚,看到魚頭已經

🇫🇷Pissaladière 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

意外地除了車厘茄,還有車厘子😍

吃法國必點菜式之一!熱氣騰騰的上檯,不要急住吃啊
一口蝸牛,滿滿的蒜蓉牛油香味四溢,令人回味無窮

🇫🇷PRAT-AR-COUM (BRETAGNE)
CREUSES SPECIALES Nº3新鮮生蠔
雖然Nº3 不是很大,但蠔的味道濃郁

華人食魚喜歡一整條魚上枱,法國人則相反,以前有位法國朋友跟我說,很怕到酒樓吃魚,看到魚頭已經沒胃口🤔🤣

西餐的話,一般侍應生會先讓我們看看原條龍脷魚的賣相(原條始終比平時超市急凍的更矜貴🤣),再在旁為我們起骨,去頭去尾。這是我吃過最好味的龍脷魚,魚柳滲透着牛油檸檬及蕃茜的香味,檸檬清新混和牛油脂膩,看似矛盾卻是絕配

配菜:薯仔菠菜

🇫🇷Profiteroles 法式泡芙
三小顆泡芙上灑上杏仁片及濃郁的朱古力醬
味道不會太甜,唯一可惜泡芙的質感比較濕

餐廳環境氣氛實在太浪漫,兩公婆一邊吃着說着
真有老派約會嘅感覺❤️

• 法式泡芙
  • 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
說起精緻特別的法國🇫🇷菜,必定昂貴嗎?非也。法國菜都可以好味而且打工一族都可以輕鬆負擔😝位置:上環的「Nissa la Bella」,位於上環小斜坡上,旁邊都是古玩店和民居,餐館仿如萬綠叢中一點紅環境:舒適的紅色沙發、拋光木質家具締造高雅氛圍以橘紅色為主調,牆壁上掛有海報、酒櫃放上法國藝術品,昏暗燈光下播埋音樂令人陶醉在法式小餐館食物:Bread Basket麵包籃🧺點餐後侍應會送上麵包籃同特調牛油主角是自家制軟牛油,食得出除左加左蒜蓉仲有火腿同香料,鬆軟且Creamy如果麵包烘熱會更好味🍕Pissaladière尼斯洋蔥鯷魚撖欖薄餅 $128如果說每個香港人既屋企都有咸魚,意大利人的雪櫃裏就是鯷魚焦糖微甜洋蔥、酸香開胃的橄欖配合咸香濃郁的鯷魚放上佛卡夏軟餅上是一場口感豐富的味道盛宴🥗Salade d' endives a' la fourme d'ambert 菊苣沙律 $128每片比利時🇧🇪菊苣旁都有小蕃茄、藍芝士、合桃及法式燉梨,開花上碟華麗登場 菊苣帶苦味 以少有的苦白菜入饌十分特別組合入口中和苦白菜的苦澀,核桃好香脆最後再食燉梨人生三味,甜酸苦共冶一爐🍄‍🟫Tarte au

說起精緻特別的法國🇫🇷菜,必定昂貴嗎?
非也。法國菜都可以好味而且打工一族都可以輕鬆負擔😝

位置:

環境:

舒適的紅色沙發、拋光木質家具締造高雅氛圍

食物:

Bread Basket麵包籃🧺

點餐後侍應會送上麵包籃同特調牛油
如果麵包烘熱會更好味

🍕Pissaladière尼斯洋蔥鯷魚撖欖薄餅 $128

如果說每個香港人既屋企都有咸魚,意大利人的雪櫃裏就是鯷魚
焦糖微甜洋蔥、酸香開胃的橄欖配合咸香濃郁的鯷魚
放上佛卡夏軟餅上是一場口感豐富的味道盛宴

菊苣帶苦味 以少有的苦白菜入饌十分特別
組合入口中和苦白菜的苦澀,核桃好香脆
最後再食燉梨人生三味,甜酸苦共冶一爐

🍄‍🟫Tarte au champignons, sauce d'ail cremeuse frisee salad, duxelles, sauted shimeji mushrooms日本真姬蘑菇撻盒

酥脆撻盒包裹著鮮嫩的真姬蘑菇
搭配奶油蒜汁,令人回味無窮

🥣Navarin d'agneau printanier lamb stew w/ seasonal vegetables法式燴羊肉配時令蔬菜 $318

重口味羊肉煲,甫開蓋已香氣四溢
羊肉軟嫩入味,最衰食哂啲包,唔係可以點湯汁食😖

🍧Tarte tatin d'abricot, sorbet pistache
fresh apricot,almond cream,apricot jam & pistacccio sorbet 杏脯撻配開心果雪葩

新鮮杏脯灑滿濃郁杏子醬,微酸杏脯配甜膩杏除醬唔洗怕酸
配埋清新開心果雪葩一齊食,就唔會咁漏了

不得不提係星期三的晚上都坐無虛席,絕對是信心保證;想感受法式小餐館風情的朋友仔係時候訂位了

2024-08-11 80 瀏覽
French,從來都係我最愛嘅cuisine,沒有之一。位於上環嘅”Nissa la Bella”,係一間法式小酒館。同一般香港法式餐廳唔同,佢嘅菜式係做得相當authentic。調返轉講,可能係一啲比較罕見嘅菜式,實在值得我哋多發掘。Nissa la Bella嘅環境本來就已經非常有氣氛,暗暗地,甚至比法國本土嘅小酒館更高級。周圍貼咗唔同嘅法國相片,而且是由外國人做侍應。我哋一共叫咗5個course share食:日本真姫蘑菇撻盒配沙律菜 $128先唔講佢嘅菇味非常突出,淨係倒忌廉落去嗰下已經夠晒儀式感。實際上忌廉係可以大幅襯托佢嘅蘑菇味,加上本來甜甜地嘅酥皮,層次係豐富嘅。菊苣沙律 (配核桃、藍芝士) $128咩係菊苣?就係呢個羽毛狀嘅葉,做到成個花咁嘅形狀嘅草本植物。食落唔覺有苦味,最特別係配以核桃、車厘茄和藍芝士之後,味道變得異常豐富,特別係藍芝士,表現極之出色。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128又一個表面上配搭奇怪嘅菜式。其實洋蔥只係提供甜味,加上鹹鹹嘅鯷魚 (作用類似西班牙銀魚柳) 同橄欖味,加起上嚟味道又係豐富無比。個人很鐘意呢類型味道嘅配合。法式燴羊肉,配時令蔬菜 $318
French,從來都係我最愛嘅cuisine,沒有之一。

日本真姫蘑菇撻盒配沙律菜 $128

菊苣沙律 (配核桃、藍芝士) $128

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128

法式燴羊肉,配時令蔬菜 $318
真係唔使多介紹,佢個羊味多到瀉。無論係鍋入邊嘅羊肉汁,羊肉本身,同其他蔬菜,都沾滿晒羊肉嘅味道。羊肉炆得非常腍,連薯仔都係。

杏脯撻配開心果雪葩 $128
法國菜當然要有甜品。用apricot造成嘅撻,已經係酸甜兼備,但甜度上再加埋開心果雪葩,就令甜品更上一層樓。

現場氣氛浪漫,寧靜優雅。今晚嘅食客,全部都着得好四正 (當然包括full suit嘅我😂)。法國菜,就係優雅啲。
2024-08-08
2024-08-10 88 瀏覽
🌍 上環不一樣的外國風情尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 🍕這款香濃馥郁的尼斯式薄餅,麵團軟綿可口,配上甜美柔順的焦糖洋蔥、咸香的鯷魚及帶點苦澀的橄欖,層層疊疊,呈現地中海風情。每一口都能感受到異國風情,彷彿置身於藍天白雲下的露天餐廳。菊苣沙律 🥗新鮮爽脆的菊苣配上濕潤軟糯的車厘茄,再撒上香脆可口的核桃,最後點綴上濃郁的藍芝士,層次豐富,口感層次交織。這道清新可口的沙律既有營養又美味,色澤艷麗動人。煙燻希靈魚 🐟這道煙燻希靈魚搭配香滑順口的薯仔泥,再配以紅蔥頭及芝麻,簡單但不失品味。魚肉鮮嫩多汁,濃郁的煙燻香氣撲鼻而來,與清爽的風味完美搭配。大西洋鱸魚柳 👌鱸魚柳油潤多汁,搭配濃郁細緻的忌廉菠菜醬。魚肉軟嫩,配料相輔相成,整體口感滋潤柔和,回味無窮。檸檬撻配法式蛋白霜 🍋甜度剛剛好的檸檬撻,配上蓬鬆綿密的法式蛋白霜,清新酸甜,令人難忘。品嚐一口,彷彿置身於巴黎街頭的小品咖啡廳。Nissa la Bella上環差館上街10-14號地舖
🌍 上環不一樣的外國風情

檸檬撻配法式蛋白霜 🍋

Nissa la Bella
上環差館上街10-14號地舖
2024-08-10 87 瀏覽
今日就同朋友去咗Nissa la Bella食飯餐廳環境超有氣氛,好有法式風情點好餐後就送上餐包, 配搭自家製牛油外層脆皮較厚, 口感煙靭Set Menu尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅南法經典嘅洋蔥塔, 餅底用左自家製既focaccia bread, 口感鬆軟, 洋蔥清甜加埋鯷魚同橄欖, 甜中帶鹹,法式蒜蓉牛油焗蝸牛大量香草牛油喺面頭, 蝸牛肉質彈牙車厘茄沙律車厘子香甜多汁, 加埋蕃茄好清新開胃法式煎原條龍脷魚店員會先拎開起骨, 魚肉煎得啱啱好, 啖啖肉, 配搭檸檬牛油, 焗薯同埋菠菜, 鮮味清新,法式泡芙泡芙好有空氣感, 中間配搭雲呢拿雪糕, 淋上濃郁嘅朱古力醬, 加埋杏仁片, 口感豐富
今日就同朋友去咗Nissa la Bella食飯
餐廳環境超有氣氛,好有法式風情

點好餐後就送上餐包, 配搭自家製牛油
外層脆皮較厚, 口感煙靭

Set Menu
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

法式蒜蓉牛油焗蝸牛
大量香草牛油喺面頭, 蝸牛肉質彈牙

車厘茄沙律
車厘子香甜多汁, 加埋蕃茄好清新開胃

法式煎原條龍脷魚

法式泡芙
泡芙好有空氣感, 中間配搭雲呢拿雪糕,
淋上濃郁嘅朱古力醬, 加埋杏仁片, 口感豐富

2024-08-10 71 瀏覽
去開上環探朋友仔!☺️佢帶咗我去Nissa la Bella食飯✨🥰呢度好適合朋友仔聚會!以木系主色,牆上掛有掛畫,感受到舒適!餐廳主打法國菜式,由外籍廚師主理,吸引好多有品味愛吃人士去食!✅💥日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜賣相精緻,用日本新鮮蘑菇,配以撻底層的黑松露醬,有驚喜!店內職員上菜時加上白汁令味道更可口!⭐尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅焦糖洋蔥醬味濃,加上橄欖同鯷魚鹹香,一道美味前菜!💫萵苣沙律、芝士、梨、蕃茄核桃賣相特別!沙核桃同芝士幾夾!沙律及梨越食越開胃,好有清新感🌈法式燴羊肉到配時令蔬菜羊肉軟腍,入口帶有鮮美,配搭紅蘿蔔、豆角及薯仔等同埋香料慢煮增加口感!☺️開心果雪葩杏桃加杏仁醬撻內有好多酸甜杏桃,同開心果味雪葩球,成個果撻都充滿特別嘅口感。✨法式麵包麵包外脆內軟,配上黑松露牛油,味道香濃!
去開上環探朋友仔!☺️

💥日本真姬蘑菇撻盒
配沙律菜

⭐尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
焦糖洋蔥醬味濃,加上橄欖同鯷魚鹹香,一道美味前菜!

💫萵苣沙律、芝士、梨、蕃茄核桃
賣相特別!沙核桃同芝士幾夾!沙律及梨越食越開胃,好有清新感

🌈法式燴羊肉到
配時令蔬菜

☺️開心果雪葩杏桃加杏仁醬撻

✨法式麵包
麵包外脆內軟,配上黑松露牛油,味道香濃!