2024-09-03 186 瀏覽
上環法國風情餐館,木質嘅牆身配上紅絲絨簾布同埋皮革座椅,牆上掛滿黑白色嘅風景畫,甚有特色。餐包配上自家製香蔥牛油Pissaladière尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅自家製佛卡夏薄餅皮🥯質地厚實柔軟配上焦糖化的甜洋蔥,醃漬鯷魚的鹹味,和橄欖油的香味。Salade d' endives a' la法國苦白菜車厘茄沙律法國苦白菜是一種營養豐富的綠葉蔬菜,生吃爽脆而帶有甘苦味,加入其他豐富嘅配料,車厘子、橄欖油、紅蔥頭、青檸及芫荽!仲有粒粒芝士🧀Tarte au champignons,sauce日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜蘑菇外形美觀,質地脆嫩,味道鮮美,具有海蟹味,撻皮香脆可口Navarin d'agneau 法式燴羊肉配時令蔬菜這道菜式據說源於1827年的納瓦里諾海戰(Battle of Navarino)。當時俄、法、英聯軍成功在希臘Navarino港灣擊退了由鄂圖曼土耳其與埃及聯合的軍隊,結束了希臘的獨立戰爭。法國民眾為了慶祝軍隊凱旋回鄉,且菜餚中加入了最能代表春天的蕪菁「Navet」,人們便將這道菜命名為「Navarin」。Tarte tatin d'abricot,sorbetpistach

餐包配上自家製香蔥牛油

Pissaladière
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
自家製佛卡夏薄餅皮🥯質地厚實柔軟
配上焦糖化的甜洋蔥,醃漬鯷魚的鹹味,和橄欖油的香味。

Salade d' endives a' la
法國苦白菜車厘茄沙律

Tarte au champignons,sauce
日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜
蘑菇外形美觀,質地脆嫩,味道鮮美,具有海蟹味,撻皮香脆可口

Navarin d'agneau
法式燴羊肉配時令蔬菜

Tarte tatin d'abricot,sorbet
pistache
杏脯撻配開心果雪葩
法國盛產杏脯,此甜品用上新鮮的杏脯,抹上杏脯醬,配上鹹鹹甜甜的開心果雪葩,為此晚餐作完美句號!
2024-09-03 182 瀏覽
今日特地前來上環朝聖🥴 一訪依間裝修古典又雅緻嘅靚靚西班牙菜餐館😍 餐廳裝修充滿著歐陸風格,由牆身、燈飾、桌椅都別具韻味,濃厚嘅外國風情令人印象深刻👍 試咗餐廳嘅Set Lunch❤️ 包含美味嘅前菜同埋主食👍 另外加錢還可以添食特色甜品😋 超級豐富勁吸引😋 前菜㨂咗經典嘅Devil eggs “oeuf mimosas” 🤭 烚熟嘅雞蛋切成半,內裡蛋黃與美乃滋和芥末醬混和後填回,再伴以新鮮嘅沙律菜,一齊食用清新又爽口,非常特別嘅一道開胃菜👍 主食選了Flat meat beef steak😋 牛扒㨂咗5 成熟,火喉控制十分理想,切開肉質紅潤鮮美,外層焦香脆口,傳出來嘅陣陣肉香令人唾涎不已🤤 再淋上黑椒醬汁,更添惹味😚 跟牛扒還附有沙律菜和薯條🥰 超級豐盛🫶 甜品㨂咗富地道特色嘅profiteroles😘 香脆嘅麵皮中間,夾著冰涼香滑嘅雲呢拿雪糕,旁邊附有輕盈滑溜嘅忌廉,再淋上醇香濃厚嘅朱古力醬,滋味甜美又可口❤️

Devil  eggs

Flat meat beef steak

profiteroles
午餐
Devil  eggs
Flat meat beef steak
profiteroles
今日去咗上環一間叫「Nissa la Bella」嘅餐廳食法國菜,帶咗佢哋嘅set dinner menu,餐廳嘅環境佈置得好有格調,牆上掛滿左好多黑白相,除咗有特色嘅巴黎建築之外,仲有好多紅磨坊表演嘅黑白相,而且門面、裝修、餐牌、吧枱都非常有法國風味,真係幾啱約會嘅時候嚟食。🍊 Pissaladière尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,第一道非常開胃嘅前菜,每一片薄餅上都配有醃製得好腍嘅洋蔥、橄欖同鯷魚,口感層次同味道都好豐富,鯷魚既鹹味會比洋蔥嘅甜味中和,橄欖嘅味道亦都好醒神開胃🍊 Salade d' endives a' la fourme d'ambert沙律配藍芝士車厘子、橄欖油、紅蔥頭、青檸及芫荽,blue cheese嘅味道比較強烈刺激,食完之後成個口腔都充滿芝士嘅香味,其餘嘅蔬菜就變得比較清淡,而啤梨同車厘子味道仍然非常清甜🍊 Tarte au champignons, sauce d'ail cremeuse日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜, 係一道日法fusion菜,日本嘅真姬蘑菇爽口重菇菌味,配酥脆鬆軟嘅法式撻皮好夾,另外配上一壺忌廉奶油白汁俾客人自己倒落去,除咗可以自己控制份量之外

🍊 Pissaladière

日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜, 係一道日法fusion菜,日本嘅真姬蘑菇爽口重菇菌味,配酥脆鬆軟嘅法式撻皮好夾,另外配上一壺忌廉奶油白汁俾客人自己倒落去,除咗可以自己控制份量之外,視覺賣相都好靚

🍊 Navarin d'agneau printanier
法式燴羊肉配時令蔬菜,羊肉炆得非常腍身,有非常濃郁嘅羊肉味,口腔充滿住羊肉嘅香味而遲遲沒有散去,露荀同薯仔先焗後炆,喺煲入面吸收晒羊肉嘅精華湯汁

🍊 Tarte tatin d'abricot, sorbet pistache
法式甜品嘅擺盤好精緻,有新鮮嘅杏果做伴碟,食落去又甜又爽脆,底下配咗一層杏果果醬加鬆餅,食落去非常鬆軟,中間有一球開心果果味嘅雪葩,開心果果仁嘅香味非常濃郁

📍上環差館上街10-14號地舖
位置就腳:🍊🍊🍊🍊
餐廳環境:🍊🍊🍊🍊🍊
食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊
整體CP值:🍊🍊🍊🍊
2024-09-02 124 瀏覽
距離港鐵有一段路程,惟光顧當晚所見,捧場客相當多,可謂受歡迎的隱世法國菜小店!尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅相當鮮味,鯷魚的鹹香與橄欖的獨特味道互相配合。菊苣沙律配搭車厘茄、合桃及藍芝士,這道菜的賣相獨特、口感豐富。菊苣的微苦與藍芝士的濃郁奶香形成對比,合桃的香脆則為整道菜增添了層次。煙燻希靈魚配上薄切的薯仔、紅蔥頭及蕃茄,煙燻的香味柔和地滲透在魚肉中。不過特別一提,沒預算魚肉會有骨,因此進食時要當心,味道是不錯的。大西洋鱸魚柳與忌廉菠菜的味道十分相配,鱸魚嫩滑、菠菜細膩,魚皮香脆,加上這道菜是啖啖肉不帶骨的,讚!最後,甜品點了檸檬撻配法式蛋白,就算檸檬撻與蛋白霜同吃都稍嫌偏酸,不過欣賞輕盈綿密的蛋白霜,相信調一調酸甜度就完美了!

今日下晝黎開上環食lunch 試一試呢間法國餐廳先☺️🔸Seabass gravlax, potatoes salad賣相非常吸引😍 而且海鱸魚刺身都好新鮮 點埋微酸嘅黑醋汁真係好開胃 而且薯仔切得薄薄地同黑醋汁亦都好夾👍👍🔸Tete de veau sauce gribiche, baby potatoes炖小牛犢頭肉係著名嘅法國菜,屬於牛肉既精品小牛犢頭肉係湯炖到酥軟後淋上醬汁和香蔥等配料,外皮肥而不膩 而且牛頭肉非常重牛味同埋炖到好淋🫢 雖然係第一次食呢道法國菜 但係都幾有驚喜 同埋好有特色🤓🤓薯仔作為配菜,亦都絕對唔係馬虎 焗得非常香口 配埋沙律醬汁真係好惹味🔸Flat meat beef steak & salad & pepper sauceMedium rare嘅牛扒好大塊 肉質軟嫩 煎得非常香🤭 點埋個黑椒汁真係冇得頂🥹而且餐廳有得選擇將薯條轉為沙律菜呢點非常令人欣賞 好適合注意飲食嘅人士🔸VacherinLe Vacherin 係法國傳統既冰淇淋蛋糕 基本上材料包括蛋白霜、烤蛋白、莓味果醬 同埋配上開心果味雪糕 呢點好特別😆 而且免曾嘅蛋白 cream絕對唔Heavy
今日下晝黎開上環食lunch 試一試呢間法國餐廳先☺️

炖小牛犢頭肉係著名嘅法國菜,屬於牛肉既精品

🔸Vacherin
Le Vacherin 係法國傳統既冰淇淋蛋糕 基本上材料包括蛋白霜、烤蛋白、莓味果醬 同埋配上開心果味雪糕 呢點好特別😆 而且免曾嘅蛋白 cream絕對唔Heavy‼️ 價錢上嚟講,只係$28真係非常抵食!

🔸Cheese Selection
呢個拼盤好適合芝士愛好者 但係佢serve既芝士係鹹芝士 所以個人嚟講覺得比較適合做頭盤

總結來講呢間法國餐廳非常高質,而且午市嘅價錢好實惠 包兩個course而且甜品嘅價錢亦都唔貴 服務員服務質素非常好👍👍
2024-09-01 141 瀏覽
今日Lunch 唔知食D乜, 沿住荷李活道行下行下去到差館上街, 見到好吸睛嘅荷李活大樓, 打卡之餘望到對面有間法國菜餐廳, 於是就入去嘆個靚LunchSet Lunch前菜 - 鱸魚漬配薯仔沙律,沙律擺盤精緻,賣相非常吸引,睇得出廚師既細心。鱸魚入口彈牙帶鮮,鮮中帶甜,獨特調製既醬汁味道酸甜適中,同鱸魚配搭得非常口味。薯仔非常新鮮,入口即溶,加埋新鮮檸檬汁,成個口都充滿酸酸甜甜既感覺,係出面炎熱既天氣下食落去非常清爽開胃. 小牛仔配法式青醬及迷你薯仔 - 小牛仔軟滑程度, 真係難以形容, 入口即化, 肉質鮮嫩多汁, 外皮似啫喱, 好似將骨膠原放入口. 非常精彩. 迷你薯仔經過烤焗後, 外脆內軟.香煎牛腹扒 - 牛腹扒煎得恰到好處,將表面煎成微焦,唔會將肉質煎得太乾,切開時肉汁係牛扒入面慢慢滲出,表層熟透內層粉嫩,保留到牛扒既原汁原味。薯條新鮮即炸,上菜時仲熱辣辣同埋好脆,不油亦不膩,口感剛剛好。

Set Lunch

2024-09-01 129 瀏覽
位於上環差館上街的「Nissa la Bella」,係一間裝修精緻的法式餐館,店內樓底高,空間感充裕法包點餐後店員隨即送上法包,香脆可口,配上軟滑牛油尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅香脆可口的麵包,表面放滿洋蔥、鯷魚及橄欖,香濃滋味,味道同口感都好豐富法式蒜蓉牛油焗蝸牛法國菜中的經典頭盤,當然必點啦!蝸牛口感軟嫩彈牙,配上蒜蓉及香草牛油,香氣撲鼻車厘茄沙律橄欖油、紅蔥頭、青檸及芫荽製成嘅醬汁浸泡着車厘子同車厘茄,微微酸,清新開胃法式煎原條龍脷柳配檸檬牛油及番茜份量十足的原條龍脷柳,足夠2-3人分享。表面煎至金黃色,魚肉鮮嫩多汁又甜美!配上檸檬牛油汁及番茜,有助解膩法式泡芙三個小泡芙,中間夾着雲呢拿雪糕及鮮忌廉,表面淋滿朱古力醬,甜而不膩

法包

點餐後店員隨即送上法包,香脆可口,配上軟滑牛油

尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

法式蒜蓉牛油焗蝸牛

車厘茄沙律

法式煎原條龍脷柳配檸檬牛油及番茜

法式泡芙

2024-08-30 104 瀏覽
星期五晚放工黎到上環差館上環呢間好有情調的法式小餐館食晚飯,位置離地鐵站有啲造遠,但裝修有特色、氣氛好好。坐低先點了杯紅酒,食啲餐包。尼斯洋葱鯷魚橄欖薄餅雖然叫薄餅,但其實是烤得香脆的麵包,甜甜地的洋葱加入了鯷魚,帶點咸香,兩者好夾。日本真姬蘑菇撻盒做得出色,撻皮鬆化又香脆!!鋪面的是滿滿的蘑菇,蘑菇下面係切得幼細的蘑菇粒,2種不同質感的蘑菇,好香!!再淋上creamy的特色醬,一件真係覺得唔夠!!菊苣沙律造型就似一朵盛開鮮花,好靚!!入面有車厘茄、核桃、芝士和菊苣,菊苣帶點甘苦,但再配上香梨的清甜,整體食落好清新!法式煎原條龍脷魚賣相不算討好,因為龍脷魚個樣有點惡!侍應俾我地影完相將魚去骨再上枱!魚肉鮮嫩肥美,而且好香。鍾意食魚的人,真係要試下。再點的忌廉菠菜,菠菜好嫩綠,大大粒薯仔夠飽肚,頗有新意的主菜配搭!杏脯撻配開心果雪葩,杏脯香甜,開心果雪糕濃郁,最精彩是下面的撻皮,做得鬆化香脆,好出色。這間小餐館真的貫徹法式風格,每樣食物都有賣相,而且味道有驚喜,難怪位置不算方便,晚市仍然吸引不少人專程黎幫襯。
2024-08-20
2024-08-28 120 瀏覽
連續沖咗兩三個月,我放假喇,特登去咗上環食Nissa La Bella~ 終於唔使食快飯🙈溫熱嘅法式麵包,配上法國嘅芝士醬🥖Homemade focaccia bread, caramelised onions, anchovies & olives尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅,嗰陣橄欖味非常濃郁,估唔到同洋蔥有幾夾,似係一種麵包批👍🏻Garlic butter snails法式蒜蓉牛油焗蝸牛🐌法式蒜蓉牛油真係焗咩都應該好好食, even法包應該都好正,蝸牛有一種鮮美,食落去個口感似係海螺🐚Cherry tomatoes and cherry salad車厘茄沙律入邊有橄欖油、紅蔥頭、青檸同埋芫荽我本身唔係特別好鍾意食橄欖嘅人,但係佢哋將橄欖同埋嗰個汁撈埋之後好甜💗 Sole Facon Meuniere法式煎完條龍脷柳:一嚟有一個木盒,成張枱咁大,見到佢一打開個木盒,嗰一種煙燻味道就湧晒出嚟,呢一條魚不得了!仲好細心幫我哋挑晒魚骨出嚟,轉頭幫我哋上碟,配埋非一般薯菜,以洋蔥🧅為主導🤩 佢呢種方法整,嗰個油膩感覺唔會太強,仲幫成條魚去埋皮,有一浸好濃烈嘅煙燻味!Profiteroles有三粒法

溫熱嘅法式麵包,配上法國嘅芝士醬🥖

Sole Facon Meuniere法式煎完條龍脷柳:

Profiteroles
有三粒法式泡芙中間夾住雲呢拿雪糕同鮮忌廉,然後上枱嘅時候會淋上朱古力醬,賣相非常之精緻😽
2024-08-19
慶祝紀念
生日
  • Pissaladière
2024-08-27 32 瀏覽
今日要同大家介紹一間法式小酒館,令人置身法國嘅感覺,性價比極高,大家千祈唔好錯過❣️❗️💕‼️=====================Food list📌🇫🇷✨法包餐前小食 法國麵包好好食,加埋自家製牛油,香濃十足,令人食慾大增🫶🇫🇷✨自家製橄欖薄餅 🍕色香味俱全,加埋焦糖化咗嘅洋蔥,絕對值得一試🇫🇷✨菊苣沙律🥗,呢間餐廳嘅招牌沙律,加入新鮮車厘茄,核桃及藍芝士,感覺清新,大家唔好錯過啦🇫🇷✨大西洋路魚柳配忌廉菠菜,魚味好出,加埋獨有嘅慢煮方式,加上用忌廉菠菜,色香味俱全,配埋紅酒特佳😘🇫🇷✨煙燻希𩆜魚 配薯仔紅蔥頭及番茜🌿,肉質鮮嫩,配埋紅蔥頭及番茜,口感十足,大力推介⭐️🇫🇷✨經典甜品🍨,檸檬撻配法式蛋白霜,外脆內軟,咬入口之後好似有棉花糖嘅感覺,鍾意甜品嘅你千祈唔好錯過❗️•••••••••••••••••••••••••••••🍽️Nissa La Bella📍香港🇭🇰上環差館上街10號至14號地鋪•••••••••••••••••••••••••••••
=====================
Food list📌

•••••••••••••••••••••••••••••
🍽️Nissa La Bella
📍香港🇭🇰上環差館上街10號至14號地鋪
•••••••••••••••••••••••••••••
2024-08-26 495 瀏覽
週末要把繁重工作放下,朋友約了我在荷里活道附近,-間像走進巴黎法式浪漫酒舘般餐廳,這裹有種法國典雅氛圍,牆壁掛滿了法式掛畫及餐具佈置都法國文化特色,餐廳分了半開放式酒吧區及室內用餐區,坐在酒吧區會感受到日與夜的不同。首先來個頭盤,車厘茄沙律分別有車厘茄、紅蔥頭、橄欖油及芫荽,加入少許檸檬,味道清新, 有餐前開胃的作用另外餐前奉送麵包,一籃香脆麵包配自家品牌牛油頭盤是法式蒜蓉牛油焗蝸牛牛油蒜蓉香浸入蝸牛內,完全入晒味,肉質彈牙嚼口,好有口感尼斯洋蔥與橄欖薄餅Focaccia 餅底配鯷魚味道好夾,餅底香脆,洋蔥炒到焦糖味,與橄欖同鯷魚味道提昇不少,口感濕潤主菜:法式煎原條龍脷柳用南法式烹調方法,煙燻原條龍脷柳,待應把整條魚放在木箱內,真的好驚喜,當掀起木箱後,會噴出煙,同時聞到炭燒魚香味,用炭燒會令到魚更嫩滑,侍應慢慢地拆肉分給我們,旁邊配菜是蕃茄辣椒雜燴,配埋龍脷柳魚一併食好滋味,再加上牛油檸檬醬汁味道不錯。甜品:法式泡芙充滿邢惡的法式甜品,厚厚鮮忌廉包住,連埋雲呢拿雪糕,淋上朱古力醬,為這一頓法式料理畫上句號。🏠; Nissa La Bella (上環)📍:上環差館上街20-14號地铺

首先來個頭盤,車厘茄沙律

另外餐前奉送麵包,一籃香脆麵包配自家品牌牛油

頭盤是法式蒜蓉牛油焗蝸牛
牛油蒜蓉香浸入蝸牛內,完全入晒味,肉質彈牙嚼口,好有口感

尼斯洋蔥與橄欖薄餅

主菜:
法式煎原條龍脷柳

甜品
法式泡芙

🏠; Nissa La Bella (上環)
📍:上環差館上街20-14號地铺
2024-08-25 55 瀏覽
今次朋友生日帶我嚟食呢間法國餐廳,款式精緻,整體質素唔錯,平日晚上都好多人幫襯!🟠尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅鯷魚同橄欖嘅鹹香味令到成個薄餅層次分明,加上洋蔥嘅甜味,呢個配搭幾新鮮!🟣法式蒜蓉牛油焗蝸牛蝸牛質感嫩滑,蒜蓉牛油都幾香!🟡車厘茄沙律清新爽口,車厘子嘅甜味同青檸嘅酸香都幾夾,橄欖油令整體更香滑。紅蔥頭同芫荽提升咗層次感。🟢法式煎原條龍脷魚呢個係特色菜之一,服務員會喺木盒將煙燻咗嘅龍脷魚拎出嚟,魚肉煎得金黃香脆,檸檬牛油汁令魚味更添豐富。配埋番茄,酸酸甜甜,好開胃!🟡法式泡芙泡芙外脆內軟,配上雲呢拿雪糕、鮮忌廉同朱古力醬,甜而不膩!

🟠尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

🟣法式蒜蓉牛油焗蝸牛
蝸牛質感嫩滑,蒜蓉牛油都幾香!

🟡車厘茄沙律

🟢法式煎原條龍脷魚

🟡法式泡芙
泡芙外脆內軟,配上雲呢拿雪糕、鮮忌廉同朱古力醬,甜而不膩!
2024-08-24 137 瀏覽
上環法式小餐館🍾法國菜果然不斷俾到驚喜我地😋 試咗唔同款式嘅特色小菜 首先係洋蔥鯷魚橄欖薄餅 洋蔥超香 鯷魚嘅咸香恰到好處 再有香脆嘅薄餅解膩 好開胃👍 Salade d' endives a' la fourme d'ambert好有特色 有blue cheese、walnut夠晒清新🤩 日本真姬蘑菇撻盒亦都係另一道特色菜 裏面有duxelles 外面嘅蘑菇都好香口 酥皮盒好香牛油味添😋主菜係法式燴羊肉 佢嘅汁一流 羊肉嘅臊味啱啱好 配上時令蔬菜 嘅健康又好味😍 最後當然唔少得法式嘅甜品 杏脯撻配上開心果雪葩大滿足☺️ 佢哋裝修、座位同埋服務令到我哋猶如置身法國小餐館用餐一樣🇫🇷📍Nissa la Bella (差館上街) (上環)上環差館上街10-14號地舖
上環法式小餐館🍾

法國菜果然不斷俾到驚喜我地😋 試咗唔同款式嘅特色小菜

📍Nissa la Bella (差館上街) (上環)
上環差館上街10-14號地舖
2024-08-23 145 瀏覽
今日同朋友行上環,呢度有間好有格調既法國西餐廳🍴,入面裝修好有外國特色,環境舒服清幽,服務員仲好nice😊▫️水煮蛋配青豆蓉及牛肉汁呢個前菜清新,豆蓉整到好creamy,水煮蛋整得好靚。▪️青豆沙律 配蘑菇及青蔥幼身又長既青豆,唔會食到草青味,仲食到豆既甜味😋,愈食愈開胃。▫️法式燴鴨腿配薯條鴨腿份量好足夠,鴨肉都燴到好軟身,配左烤薯仔🥔,表皮勁香口,而且烤得每粒都好均勻👍🏻▪️香煎牛腹扒 配 黑椒牛肉汁及薯條今次叫左well done,但切開既肉質仲係好嫩,食落口仲係軟身juicy👍🏻👍🏻,一點都唔乾身。▫️甜品-Pana Cotta 香草和自制杏酱-精選法國芝士拼盤

▫️水煮蛋配青豆蓉及牛肉汁
呢個前菜清新,豆蓉整到好creamy,水煮蛋整得好靚。

▪️青豆沙律 配蘑菇及青蔥

▫️法式燴鴨腿配薯條

▪️香煎牛腹扒 配 黑椒牛肉汁及薯條

▫️甜品
-Pana Cotta 香草和自制杏酱
-精選法國芝士拼盤
2024-08-23 121 瀏覽
今日朋友帶我去上環探店,她說這間Nissa la Bella是一家法國餐廳。餐廳內部裝飾採用簡約風格,營造出一種溫馨而舒適的環境。➰ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 薄餅烤到好香脆,薄餅上鋪滿咗炒製過嘅洋蔥絲,散髮出濃郁嘅洋蔥香味,而鯷魚嘅鮮美增加咗薄餅嘅層次感,再加埋橄欖更增添咗獨特嘅口感,食落每啖都好香甜又帶有少少咸,層次感好豐富。➰ 法式蒜蓉牛油焗蝸牛呢個菜一上枱,感覺係熱騰騰,香濃嘅牛油和濃郁嘅蒜蓉鋪滿滿整碟蝸牛,蝸牛索晒啲蒜茸牛油味,既香濃又有咬口。➰ 車厘茄沙律呢個車厘茄沙律,意外地發現有埋車厘子,再配埋青檸、芫荽味和橄欖做調味,口感酸酸甜甜,令到胃口大開。➰ 烤煙燻迷迭香鯛魚今晚嘅主菜終於出場,重要係華麗登場,首先捧出一個大木盒,隨著木蓋慢慢推開,濃濃嘅煙熏和迷迭香嘅香氣湧出來,待煙燻慢慢散去,餐廳職員把鯛魚放上枱,更細心為我們挑去所有魚骨和魚皮,魚肉夠晒鮮嫩,再配上creamy嘅奶油醬汁,令到口感更豐富。而配菜方面更有烤焗嘅茄子、蕃茄、黃瓜和香甜嘅洋蔥。➰ 法式泡芙泡芙配上雪糕、杏仁碎片、鮮忌廉,再加上香濃嘅朱古力醬,絕對係一個不可多得的飯後甜品。

➰ 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅

➰ 法式蒜蓉牛油焗蝸牛