2024-08-11
French,從來都係我最愛嘅cuisine,沒有之一。位於上環嘅”Nissa la Bella”,係一間法式小酒館。同一般香港法式餐廳唔同,佢嘅菜式係做得相當authentic。調返轉講,可能係一啲比較罕見嘅菜式,實在值得我哋多發掘。Nissa la Bella嘅環境本來就已經非常有氣氛,暗暗地,甚至比法國本土嘅小酒館更高級。周圍貼咗唔同嘅法國相片,而且是由外國人做侍應。我哋一共叫咗5個course share食:日本真姫蘑菇撻盒配沙律菜 $128先唔講佢嘅菇味非常突出,淨係倒忌廉落去嗰下已經夠晒儀式感。實際上忌廉係可以大幅襯托佢嘅蘑菇味,加上本來甜甜地嘅酥皮,層次係豐富嘅。菊苣沙律 (配核桃、藍芝士) $128咩係菊苣?就係呢個羽毛狀嘅葉,做到成個花咁嘅形狀嘅草本植物。食落唔覺有苦味,最特別係配以核桃、車厘茄和藍芝士之後,味道變得異常豐富,特別係藍芝士,表現極之出色。尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128又一個表面上配搭奇怪嘅菜式。其實洋蔥只係提供甜味,加上鹹鹹嘅鯷魚 (作用類似西班牙銀魚柳) 同橄欖味,加起上嚟味道又係豐富無比。個人很鐘意呢類型味道嘅配合。法式燴羊肉,配時令蔬菜 $318
日本真姫蘑菇撻盒配沙律菜 $128
菊苣沙律 (配核桃、藍芝士) $128
尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128
法式燴羊肉,配時令蔬菜 $318
真係唔使多介紹,佢個羊味多到瀉。無論係鍋入邊嘅羊肉汁,羊肉本身,同其他蔬菜,都沾滿晒羊肉嘅味道。羊肉炆得非常腍,連薯仔都係。
杏脯撻配開心果雪葩 $128
法國菜當然要有甜品。用apricot造成嘅撻,已經係酸甜兼備,但甜度上再加埋開心果雪葩,就令甜品更上一層樓。
現場氣氛浪漫,寧靜優雅。今晚嘅食客,全部都着得好四正 (當然包括full suit嘅我😂)。法國菜,就係優雅啲。