2017-09-09
朋友約我去cwb飲杯,估唔到就係常常揸車經過的邊寧頓街。一直都留意到呢間酒店樓下有間串燒酒吧,好似好吸引。終於有機會黎到一試。店內燈光偏昏暗,除左串燒,仲有唔少西日美食。打頭陣係一杯無酒精飲品,幾十蚊一杯的mocktail原來都可以做得甘精緻。底層係smoothie同soda,面層係cream同strawberry sauce,最上面仲有鮮菠蘿添!Firebird沙律色彩好鮮豔,味道好清新,仲有我最鍾意的冰菜。再來一客刺身盛,小小的店質素唔比日式居酒屋差。最喜歡蝦的質感,又爽又滑。摸住酒杯底又點少得各式燒物呢?燒雞泡魚乾夠乾身,有咬口。燒三文魚鮫好juicy,魚油被猛火迫哂出黎,好甘香。雞肉同牛肉串燒盛合都係百零蚊,有4-5款,十分抵食。雞軟骨棒混和蛋黃漿,有脆有軟有滑,口感極豐富。牛肉盛合當中最鍾意肥牛金菇卷:肥牛肥瘦剛好,牛肉味濃,邊邊有少少香脆;金菇爽口又清新。兩樣野加埋,確係美食。再加上醬汁,甜甜地更惹味。坐到餓餓地,最黎點左一客斧飯同秘傳雞肉鍋。斧飯係日本傳統美食,利用鐵鍋的熱力慢慢將飯迫乾,就有少少似港式的煲仔飯甘。呢個三文魚親子斧飯好特別,三文魚肉同飯煮熟後,再加上新鮮三
店內燈光偏昏暗,除左串燒,仲有唔少西日美食。
摸住酒杯底又點少得各式燒物呢?
燒雞泡魚乾夠乾身,有咬口。
燒三文魚鮫好juicy,魚油被猛火迫哂出黎,好甘香。
雞肉同牛肉串燒盛合都係百零蚊,有4-5款,十分抵食。
雞軟骨棒混和蛋黃漿,有脆有軟有滑,口感極豐富。
坐到餓餓地,最黎點左一客斧飯同秘傳雞肉鍋。
呢個三文魚親子斧飯好特別,三文魚肉同飯煮熟後,再加上新鮮三文魚子,添左唔少鮮味。
雞肉火鍋中的野菜同雞肉都做得唔錯,但叫得秘傳,湯底當然最緊要啦。
一路食都覺得湯底有一種清新的感覺,諗諗下先發現原來係柚子香!
最後我地點左一個甜品,亦為我地帶來唔少驚喜。溫熱的甜薯泥上放上涼透心的抹茶雪糕。冰火交融;味道更係既濃厚又清新。無諗過呢個配搭可以甘吸引人。
好好氣氛的一間餐廳帶比我地美食同好歡愉的晚上,雖然價錢稍高,但都幾值得。