2017-10-24 237 瀏覽
位於銅鑼灣利園後面的FireBird,是一間日式餐廳Crossover西式酒吧,有別於一般的酒吧,除了有小食外,還有多款日式主菜,價錢由幾十至三百蚊不等。進入Halloween月份,餐廳充滿著Halloween的氣氛。FireBird三代目沙律:沙律份量十足,有蛋、水牛芝士、杏仁等配料,清新開胃,是一個不錯的開始。明太子伴玉子燒:本來以為是玉子包著明太子,原來是分開的,玉子燒帶有蛋香及甜味,非常軟滑,明太子咸香鮮味,跟玉子配在一起,一淡一咸,互補長短,是我最喜愛的頭盤。脆炸雞翼 (秘製辛味) (3隻):雞全翼外層有些辣椒粉,不算太辣,味道惹味,而且不會炸得太乾,依然保持到雞肉的肉汁。野菜天婦羅盛合:有蕃薯、茄子、紅椒等,外層粉漿很薄很香脆,蕃薯香甜茄子爽口,不過有點油膩,但醮上蘿白蓉豉油後,去除油膩感。清酒煮宮城蠔 (4隻):宮城蠔體積巨型,本來是放在鍋內一起煮,但實在太大隻,店員幫忙分開兩次煮,每次兩隻才能蓋上煲蓋,煮好後蠔肉依然脹卜卜,加了點檸檬汁,蠔肉新鮮腍滑,肉汁鮮甜無比,帶有少許酒香,一啖是吃不完的。鮭魚茶漬飯:鮭魚兩面煎香,肉質呈鮮橙色,魚肉新鮮嫩滑,充滿油份甘香,飯團兩面

明太子伴玉子燒

脆炸雞翼 (秘製辛味) (3隻)

野菜天婦羅盛合

清酒煮宮城蠔 (4隻)

鮭魚茶漬飯:鮭魚兩面煎香,肉質呈鮮橙色,魚肉新鮮嫩滑,充滿油份甘香,飯團兩面煎至微焦,帶點煙韌,伴以鰹魚湯一起吃,飯粒吸收了鰹魚汁香味,略帶咸香,非常好味。
鮭魚茶漬飯

燒日本甜薯配抹茶雪糕:抹茶雪糕奶味香濃,但茶香不夠濃味,甜薯又軟又滑,帶有薯仔的香甜味道,配埋炸得香脆及帶甜的炸麵條,又軟又脆,不過很飽滯。
燒日本甜薯配抹茶雪糕

Umeshu de Champagne:梅酒香檳比較甜,梅酒味道不太濃烈,但充滿著梅味香甜,很易入口。
Umeshu de Champagne

Lava Flow:此為無酒精飲品,外觀精緻,以菠蘿及士多啤梨做裝飾,吸睛度高,表面有大量的忌廉,所以整體都比較甜,士多啤梨味濃郁且香甜,奶香味比較重,有點似飲奶昔。
Lava Flow

總結:食物款式甚多,味道中上,價錢在銅鑼灣區來說算合理,小食全部都是幾十蚊起,平時放工落去happy hour,飲杯野叫幾樣小食同朋友一起傾下計都是一個不錯的選擇。
明太子伴玉子燒
脆炸雞翼 (秘製辛味) (3隻)
野菜天婦羅盛合
Umeshu de Champagne
2017-10-23 265 瀏覽
約了位好耐無見的朋友食飯,選擇了位於邊寧頓街及恩平道交界的FIREBIRD食晚餐。餐廳內已經掛滿了Halloween的裝飾。全部都是散叫,沒有套餐。我們先點了兩個飲品。Mango Frozen Daiquiri 賣相精緻,芒果味濃郁,酒味較淡,好似飲緊芒果沙冰,香甜可口。Whisky HighballWhisky味道不太濃烈,有啖啖的檸檬味道,女士飲都不怕會醉。前菜盛合 (6點)有醃竹筍、玉子燒、明太子、鰻魚青瓜水牛芝士、醃蒜頭及魷魚。竹筍爽脆;玉子燒帶點甜味及蛋香;明太子充滿著咸香;鰻魚帶甜味,青瓜爽脆,水牛芝士味道濃郁;醃蒜頭爽脆但蒜味不太濃烈;魷魚有點腥,是六款中比較一般的。明太子芝士椰菜燒餅份量十足,燒餅表面醬汁一黑一白,黑色是燒汁,而白色是明太子混合沙律醬,一切開燒餅已經有芝士拉絲及椰菜,有點似日式燒章魚丸的味道,不過幾飽滯。山盛! 芥末脆脆薯條炸粗薯炸得不太夠脆,但有陣芥末味道,完全唔辣,送酒都不錯。珍寶海老天婦羅盛合一上枱時就給驚呆了,海老即大蝦比我手掌還要大,外層的天婦羅漿又薄又脆,咸味適中,蝦肉爽口彈牙,另外還有蕃薯茄子等,蔬菜新鮮清甜,炸物不算太油膩。鹿兒島霜降A4
餐廳內已經掛滿了Halloween的裝飾。
全部都是散叫,沒有套餐。我們先點了兩個飲品。

山盛! 芥末脆脆薯條
炸粗薯炸得不太夠脆,但有陣芥末味道,完全唔辣,送酒都不錯。
山盛! 芥末脆脆薯條
鹿兒島霜降A4橫濱風和牛燒2人前
店員送上枱後會幫我們燒煮好,先用和牛西冷部份的油脂起鑊,爆香葱蒜等再放放和牛略煎,倒入味噌醬就完成。和牛色澤鮮紅,油脂分怖均勻,整粒充滿雪花紋,入口即溶,牛肉味濃郁且充滿油份的甘香,不過味噌味道比較重,有點蓋過了和牛味道,如果純煎香食不用配任何醬才能吃得出和牛的原汁原味。
鮭魚茶漬飯
飯團表面略煎,所以比較結實,鮭魚都是表面煎到呈金黃色,肉質鮮嫩有魚油的甘香,倒入鰹魚湯汁伴著吃,飯帶點煙韌,不過鰹魚汁略咸。
富士雪山布甸
店員即時燒溶綿花糖成焦糖,焦糖香脆可口,布甸蛋味香濃奶香十足,而且很軟滑,甜度適中。
富士雪山布甸
總括而言,食物份量十足,價錢中上,但味道確實不錯,位置方便而且不會太嘈,適合同朋友飲酒消遣的好地方。值得一讚是有位四眼男店員服務細心,自動幫忙換碟,耐心地回答我們的問題,絕對要比個讚。
2017-10-22 200 瀏覽
對上次來呢一度食嘢嘅時候已經差唔多係一年之前,同朋友慶祝生日。今次再嚟都見到個餐牌嘅食物 好似唔同咗好多,有換到餐牌。前菜盛合,最啱就係等朋友來嘅時候叫。入邊有唔同嘅前菜,我比較鍾意就係嗰粒蒜蓉,經過醃製,咬落去有醬油香,唔會辣,反而有嚼口。明太子芝士椰菜燒餅,其實我一向對明太子冇乜好感,都唔明白點解啲人咁鍾意食,我覺得佢嘅未比較腥,但係佢咁樣整咗出嚟反而有啲似生蠔味道,令我非常之易去接受,不錯。清酒煮宮城蠔, 另外一個令我喜出望外嘅餸。我初頭以為煮出來會係一隻非常之細隻嘅蠔,會係一個湯鍋入邊。但係估唔到原來佢係用鐵鍋,經過現場即煮。而且每一隻好大,好厚肉,入邊非常之新鮮。對上次來我食呢隻好嘅時候係食刺身嘅,今次用清酒再煮一煮味道都好好,仲有暖胃嘅感覺,如果啲湯唔係咁多殼嘅話,飲埋個湯會仲正。珍寶天婦羅海老,好大隻嘅一隻蝦,咬落去嘅口感亦都非常之爽口,外面略膽,奢侈嘅選擇。到咗甜品就叫咗個富士雪山布甸,唔知幾時開始我就鍾意左食布甸。呢度嘅布甸亦都十分之香滑,重蛋味,甜度適中,最好嘅就係上面嘅糖脆係即場整,有埋視覺享受。上一次食嗰陣時候覺得平平淡淡,但係今次食反而有喜出望外嘅感覺,kee

上一次食嗰陣時候覺得平平淡淡,但係今次食反而有喜出望外嘅感覺,keep 住有更換餐單,好有心。
2017-10-21 222 瀏覽
位於銅鑼灣集貴中心地下的FireBird, 主打日式居酒屋風格。當日正值8號風球,致電餐廳詢問,餐廳仍風雨不改地營業,十分欣賞。餐廳的裝潢以日本居酒屋為主,以啡色為主色。食客可以點一杯啤酒,叫一些佐酒菜,聊聊天。首先來到的是前菜盛合 (6點)。這六款前菜各以小碟子盛載,再用竹盤子來到,賣相充滿和風感覺。當中的菜式包括烤玉子、蟹子配深海小魷魚、醃荀粒、醬醃蒜子、烤鰻魚醃軟芝士青瓜,與及明太子前菜。個人最喜愛有鰻魚那款小吃,鰻魚入口時還是溫暖的,而且切成一口一件,剛剛好。再配上涷冰冰的軟芝士和青瓜,口感一流。其他的前菜也頗開胃呀。之後來到的為 明太子芝士椰菜燒餅 和 山盛! 芥末脆脆薯條。兩款食物也頗飽肚,份量也頗多。燒餅上澆了很多明太子和芝士汁,十分惹味,而且燒餅外脆內軟。芥末脆脆薯條主要是炸香了薯條,再撒上適量的芥末粉。薯條充滿芥末香,味道十分刺激,又鹹香又辛辣。下一道菜為珍寶海老天婦羅盛合和鹿兒島霜降A4橫濱風和牛燒2人前。店員會細心地在客人面前烹煮和牛,配上特製醬汁,和牛口感一流。富士雪山布甸也是一款頗有驚喜的甜點。店員會用火槍燒熔綿花糖,棉花糖會煮成焦糖,落在燉蛋上。燉蛋質感幼滑

富士雪山布甸也是一款頗有驚喜的甜點。店員會用火槍燒熔綿花糖,棉花糖會煮成焦糖,落在燉蛋上。燉蛋質感幼滑,而且不會太甜。

我們點了Frozen Grapefruit Cocktail 和 Lava Flow。西柚cocktail十分冰凍,而且入口有陣陣的西柚果香。Lava Flow的賣相也十分吸晴,好像有溶岩流出來,而且這款mocktail 的味道甜美,就像置身於熱帶果園。
2017-10-15
Firebird 是一間酒吧,但同時又供應日式料理的居酒屋。在香港比較少有,這裏的特色是帶有西式酒吧風格,卻又可同時品嚐日式美食。這𥚃除了供應酒精/非酒精的飲品外,特別在有日式酒精供應,其中飲品類包括:啤酒 Beer、日本酒 Sake、梅酒Plum Liquor 、燒酎 Shuchu/Chu-hi、cocktail、Frozen Fruit Cocktail、Whisky Highball、Red Wine、White Wine、Mocktail、Soft Drink.食物種類也很多,而且分得很細緻,其中包括:Firebird Special、Salad & Appetizer 沙律及前菜、Sashimi 刺身、Sushi 壽司、Deep Fried 炸物、Skewer 串燒、Grill 燒物、Hotpot 鍋料理、Rice 飯類、Dessert 甜品。前菜-前菜盛合6點($88)多心的我,又想試這、又想試那,這個前菜盛合6點就啱晒我心意了,所有食材都是日本產。▪️鰻魚芝士青瓜粒▪️螢光魷魚▪️明太子蘿蔔蓉▪️玉子燒▪️醬汁煑日本蒜粒▪️竹荀燒物-明太子芝士椰菜燒餠($68)燒餅內包有芝士、椰菜和

食物種類也很多,而且分得很細緻,其中包括:

前菜-前菜盛合6點($88)

前菜盛合6點

▪️鰻魚芝士青瓜粒
▪️螢光魷魚
▪️明太子蘿蔔蓉
▪️玉子燒
▪️醬汁煑日本蒜粒
▪️竹荀

燒物-明太子芝士椰菜燒餠($68)

明太子芝士椰菜燒餠

燒餅內包有芝士、椰菜和雞蛋,外面用了兩種醬汁,分別為明太子沙律醬和大阪燒醬汁,味道各有特色。椰菜還保持爽脆,配合醬汁一起吃更開胃。

炸物-珍寶海老天婦羅盛合($158)

珍寶海老天婦羅盛合

野菜均由日本產地直送,有一片蕃薯、一片茄子和皇帝菜苗,菜苗炸了後散開,外型吸引。
主角當然是兩隻筷子咁長的珍寶海老天婦羅,蝦肉爽彈,蝦頭還有蝦膏,真是滿足。
大蝦長度與電話的比較

大蝦長度足足和筷子一樣長

日式野菜天婦羅,其中皇帝苗甚具特色,不但美觀,而且很好味。

炸物-山盛!芥末脆脆薯條($58)

山盛!芥末脆脆薯條

份量真是如名字一樣,一座山咁多,多到滿瀉,新鮮炸起的厚切薯條外脆內軟,芥末味不太濃烈,是飲啤酒的最佳拍檔!

Special Grill - A4 橫浜風和牛燒二人前($258)

A4 橫浜風和牛燒二人前

和牛是鹿兒島產霜降A4級,用橫浜風和牛燒肉處理,全程由員工在你面前處理。

鹿兒島的A4和牛,雲石般的油花細緻均匀,肉味濃,肉質細緻幼滑。
其實橫浜風處理有點與壽喜燒相似,先將野菜放入鍋內略炒,再把牛肉煎封表面,然後再倒入櫻花麵豉醬,最後放入本菇待煑滾後,便可以吃。
員工態度親切細心,一邊煑一邊講解材料和製法給我們聽。

飯類-鮭魚茶漬飯($78)

鮭魚茶漬飯

鮭魚是北海道產的紅鮭魚,是用鹽漬過的,所以味道有點咸鮮,配合鰹魚湯底的茶漬飯就最適合不過。
飯是用了十殼米製成三角飯團後再略煎,令表面有少許飯焦, 脆脆的令茶漬飯更有口感。

甜品-富士山雪山布甸($58)

-富士山雪山布甸

這個甜品真是令我有點驚喜,雞蛋布甸上有一球雪糕,上面再放了一大球雪山棉花糖。
吃的時候,員工會在你面前用火槍把棉花糖燒溶,棉花糖瞬間溶化並化為脆脆的焦糖,軟滑的布甸、冰涷的雪糕再加上脆脆的焦糖,甜品不但好味,還玩味十足。

Cocktail-Mango Frozen Daiquiri ($88)

Mango Frozen Daiquiri

飲品外型吸引,就連隔離枱的兩位外籍人士也忍不住要問這個飲品是什麼,還問我們可否給他影相!
飲品是芒果沙冰加入 Gin 酒,但酒味不太濃,適合女仕飲用。

Mocktail-Lava Flow ($78)

-Lava Flow

這個飲品是不含酒精的,用了菠蘿汁、椰漿加入櫻花糖醬,上面再唧了忌廉,果味清香。

Happy Hour Menu

山盛!芥末脆脆薯條
A4 橫浜風和牛燒二人前
-富士山雪山布甸
2017-10-11 360 瀏覽
今晚諗住近近地搵個地方chill完再去支持香港隊對馬拉,咁arm行經邊寧頓街,見到呢間裝修有d grand既酒吧就入去飲番杯,點知原來佢係一間日式酒吧餐廳,於是我地就順便醫埋肚。呢間餐廳係係隆堡柏寧頓酒店地下,距離銅鑼灣地鐵站大概5分鐘路程,地點方便易搵。餐廳裝修以木色同黑色為主,環境舒服,燈光較暗,有番酒吧feel,再配埋強勁音樂,氣氛唔錯。Menu呢度有齊沙律、前菜、刺身、壽司、炸物、串燒、燒物、鍋料理同飯等等,選擇多元化,而賣點係會用日本既食材,質素有保證前菜盛合(6點)$88呢個前菜盛合都幾抵食,有玉子燒、螢光魷魚、鰻魚配忌廉芝士、蘿蔔蓉明太子、日本蒜粒同日本青椒。當中鰻魚配忌廉芝士好特別,一向怕腥既我都唔好鰻魚,但係配左香濃既忌廉芝士粒,完全食唔到腥味,仲入口即溶,好過癮山盛!芥末脆脆薯條$58呢個薯條份量多,薯味香濃,口感脆身,再加上wasabi粉,增加味道珍寶海老天婦羅盛合$158呢個海老真係珍寶size,冇花假,食落外脆,蝦肉新鮮彈牙又爽口,加上佢炸粉唔多,真材實料好yummy。至於,後面既天婦羅茄子同蔬菜都一樣炸得出色,食得出佢用料新鮮鮭魚茶漬飯$78呢個茶漬飯我就覺

Menu

呢度有齊沙律、前菜、刺身壽司、炸物、串燒、燒物、鍋料理同飯等等,選擇多元化,而賣點係會用日本既食材,質素有保證

前菜盛合(6點)$88

山盛!芥末脆脆薯條$58

珍寶海老天婦羅盛合$158

鮭魚茶漬飯$78
呢個茶漬飯我就覺得麻麻地,賣相係唔錯,不過食落就太鹹,就算有茶加落去沖淡個味道都略嫌佢鹹味重。至於佢本身既日本米確實係好食,因為d飯好棉好密,仲有咬口tim,可惜

鹿兒島霜降A4橫濱風和牛燒2人前$258
呢個和牛冇得頂,肉質油脂分佈均勻,肉嫩細滑,牛味香濃,仲入口即溶,配埋新鮮蔬菜同味噌湯先煎後煮,超好味

富士雪山布甸$58
呢個甜品好有藝術成分,賣相好靚,棉花糖係個富士雪山,燒完就見到個雞蛋布甸。雞蛋布甸蛋味香濃,而且又嫩滑,甜度適中

Suntory the Premium Malt's 50/50 $58
朋友呢杯premium malt 50/50,佢話味道淡左d,飲落有少少麥芽味,不過唔濃,同有d苦

Lava Flow $78
至於我呢杯lava flow就係冇酒精既mocktail,飲落好fresh,仲好重菠蘿味又唔會太甜

2017-10-10
2017-10-03 516 瀏覽
經過這間餐廳很多次,每次都說下次過銅鑼灣要去,最後還是因爲朋友相約才終於來了。野菜棒配FireBird特製味噌全部蔬菜都很新鮮,本身已經很清爽清甜,配上特製味噌,更添美味。明太子玉子玉子口感嫩滑,入口很重蛋香且夾著淡淡香蔥味,再加上鹹中帶微辣的明太子醬,味道非常夾。北海道產魷魚燒魷魚燒得很香又夠鮮味,口感很軟稔易咬,燒汁的味道濃淡剛好。刺身盛合5點盛 (1人前)雖說是1人前,但每樣2片也可以2個人分享。刺身質素正常,其中以帆立貝特別鮮甜爽口。上壽司8貫壽司握得夠實,飯不會輕易散開,壽司醋的酸味亦恰到好處,上面的材料一樣不差,魚類夠肥美,熟蝦肉質夠紮實,鰻魚燒得很香,帆立貝爽甜不腥,三文魚籽粒粒脹卜卜晶瑩剔透無腥味,海膽入口鮮甜又creamy 。雞皮串我真的很喜歡吃雞皮,燒到脆卜卜極香口,又不會燒得太乾。雞翼串、雞腿串、長蔥雞肉串及自家製免治雞肉棒配日本蛋黃鹽燒雞翼、雞腿及雞肉味道很不錯,不會蓋過雞肉的鮮味,雞肉口感也很嫩滑;免治雞肉棒煎得很香,雞肉打成碎口感一粒粒的很有趣,配上蛋味香濃的日本蛋黃,讚。照燒雞腿卡邦尼稻庭烏冬配溫泉蛋照燒雞煎到層微脆,肉質嫩滑juicy ,温泉蛋蛋味香濃,

野菜棒配FireBird特製味噌

明太子玉子

北海道產魷魚燒
魷魚燒得很香又夠鮮味,口感很軟稔易咬,燒汁的味道濃淡剛好。

刺身盛合5點盛 (1人前)

壽司8貫

雞皮串
我真的很喜歡吃雞皮,燒到脆卜卜極香口,又不會燒得太乾。

雞翼串、雞腿串、長蔥雞肉串及自家製免治雞肉棒配日本蛋黃

照燒雞腿卡邦尼稻庭烏冬配溫泉蛋
照燒雞煎到層微脆,肉質嫩滑juicy ,温泉蛋蛋味香濃,混合卡邦尼醬汁,讓整汁料變得更稠更香,稻庭烏冬煮得軟硬剛好,口感煙韌有彈性。

燒日本甜薯配抹茶雪糕
抹茶雪糕口感軟滑,啖啖抹茶香,配上下面炸到脆卜卜的甜薯絲,還有入口暖暖的,口感又軟又綿,而且味道香甜的甜薯,除了口感豐富,更是是讓舌頭感受冷熱之間的變化。

Lava Flow
清甜帶微酸的菠蘿味,混合草莓糖漿,清爽醒胃。

Lover Kyoto
抹茶味十足,有淡淡奶香,甜度剛好,亦不會太飽膩。

2017-09-29 122 瀏覽
朋友見到尼間叫FireBird嘅餐廳用OPENRICE訂位有折,又見到D食評好似好正, 所以就一齊試試佢!去到先知原來改左MENU所以同睇食評有所唔同,STAFF話係全新MENU黎, MENU都有幾多唔同款式,但今次就冇叫到佢地主打雞串雞, 因為MENU上面有D出面好少見嘅野食!首先就係尼個小食併盤, 共有6款唔同嘅小吃,其他地方真係好少見到尼D小吃, 樣樣都係送酒一流,所以都特登叫左支都係今次新MENU先有的SAKE~之後就係好耐冇食嘅大TORO, 會叫大TORO嘅原因係因為佢真係好抵食!!$198咋!!! 真係入口即溶, 拍得住係日本食!! 題外話, 大TORO後面果壺係柚子綠茶, 好正!飲落去好特別好清新!朋友最愛明太子, 所以叫左尼個明太子玉子燒,佢下面個汁好好味呀, 明太子同玉子好夾!最後係清酒煮蠔~STAFF推介嘅, 係日本嘅蠔黎!清酒味濃得黎又唔會COVER左蠔味! 同埋蠔好大隻好鮮味!今次試唔到太多野, 下次要再黎試下其他野呀!!
又見到D食評好似好正, 所以就一齊試試佢!
去到先知原來改左MENU所以同睇食評有所唔同,
STAFF話係全新MENU黎, MENU都有幾多唔同款式,
所以都特登叫左支都係今次新MENU先有的SAKE~

$198咋!!! 真係入口即溶, 拍得住係日本食!!

朋友最愛明太子, 所以叫左尼個明太子玉子燒,
佢下面個汁好好味呀, 明太子同玉子好夾!

最後係清酒煮蠔~STAFF推介嘅, 係日本嘅蠔黎!
清酒味濃得黎又唔會COVER左蠔味! 同埋蠔好大隻好鮮味!

今次試唔到太多野, 下次要再黎試下其他野呀!!
2017-09-28
用餐優惠
優惠券
2017-09-25 390 瀏覽
臨近年尾特別多炸彈收,雖然身邊朋友已由幾年前開始陸續結婚,要結婚的大部份都已經始晒,但少不代表冇,今年都有兩三個舊同學結婚,所以準新郎就約了我們幾個朋友出來食晚飯派帖兼聚舊。**********飯局就定在銅鑼灣的Fire Bird,方便一眾在港島工作的西裝友和OL放工後過來。有別傳統日式居酒屋偏暗的燈光和全木系裝潢,Fire Bird走的是型格路線,雖然同樣用上木製桌椅,但多棧射燈加上一大幅玻璃趟門,感覺較輕鬆,大聲少少講野都唔怕。野菜棒配Fire Bird特製味噌($48)野菜棒很多居酒屋都會提供作餐前小食,通常是預早放在枱上就像去茶樓晚飯枱上碟花生酸菜咁,基本上都冇得唔要,不過Fire Bird的野菜棒卻是在menu上食客按需要點的。這野菜棒雖然比出面貴一點,但明顯豐富得多,除了常見的甘筍青瓜西芹外,還有番薯粟米番茄南瓜豆角。特製醬汁味道像千島醬,帶點酸香,雖然味道都不錯,但我會偏好深紅色的那一款味噌醬多一點燒味醂雞泡魚乾($43)燒雞泡魚乾是全晚我最喜歡吃的,平時出面有些會燒得太腍,有些則太乾太硬,這雞泡魚乾就燒得剛剛好,有咬口得太又不會太乾,味醂醬食落甜甜地,食下食下好快就食光

**********

野菜棒配Fire Bird特製味噌($48)

野菜棒配Fire Bird特製味噌

燒味醂雞泡魚乾($43)

燒雞泡魚乾是全晚我最喜歡吃的,平時出面有些會燒得太腍,有些則太乾太硬,這雞泡魚乾就燒得剛剛好,有咬口得太又不會太乾,味醂醬食落甜甜地,食下食下好快就食光光。
燒味醂雞泡魚乾

Mango-bar de Mocktail($68)

除了居酒屋應有的燒酒和各式清酒外,Fire Bird還有Cocktail和Mocktail。這杯Mango-bar de Mocktail主要由新鮮芒果、橙、糖漿和梳打水打成,杯邊倒插了一枝芒果雪條,食客可以當雪條食又得,讓它慢慢融化亦得。芒果Mocktail飲落好重芒果味,味道偏甜,女仔實鍾意。

Mango-bar de Mocktail

海鮮寶箱壽司($188)

海鮮寶箱壽司其實就是一個卷物和刺身拼盤,面層有甜蝦、三文魚籽、海膽、蟹籽、吞拿魚腩蓉、帆立貝、三文魚、吞拿魚和玉子,下面再有六件卷物,抵食之餘present得都靚。
海鮮寶箱壽司

刺身質素雖然不是頂級,但以這個價錢可以有咁多件刺身,而且全部都唔細件又有光澤,性價比超高。

海鮮寶箱壽司

Fire Bird雞肉串燒盛合($128)

雞肉串燒盛合由五款不同串燒組成,每樣都可以試下,有選擇困難症就啱晒。由左至右分別是自家製免治雞肉棒、長蔥雞肉串、雞腿串、雞胸串和秋葵串

每串串燒都燒得剛剛好,雞肉有肉汁肉質不會過老過鞋,醃得亦夠味,我最喜歡免治雞肉棒,因為有甜甜的醬汁,而且會吃到雞軟骨脆卜卜的口感。

Fire Bird雞肉串燒盛合

味噌燒飯團($28/個)

燒飯團燒到外面脆卜卜但又不會過硬,焦香味十足,食時建議可把旁邊的醃菜放在中間食味道更佳。
味噌燒飯團

秘傳雞肉火鍋加烏冬($138+28)

雞肉火鍋連爐具同上,雖然細細煲,但入面放滿雞肉、金菇、冬菇、大蔥、豆腐和菜。
秘傳雞肉火鍋

雞肉火鍋可以另外追加白飯、烏冬或拉麵,我們就揀了烏冬。
秘傳雞肉火鍋加烏冬
秘傳雞肉火鍋

蓋上蓋子等到有煙出就食得,雞肉嫩滑,湯底略帶鹹味,飲完不會有口渴之感,食到咁上下就可以放烏冬入內,烏冬不會太腍,份量不算少,夠兩人分吃。
秘傳雞肉火鍋

鮭魚親子(北海道產)釜飯($98)

最近大熱的釜飯這裡也有提供,釜內有三文魚,而三文魚籽就可以臨食時才加在飯上。
鮭魚親子(北海道產)釜飯

釜飯因為加了高湯一齊煮,所以飯粒本身都已吸滿高湯的味道,而飯焦焦脆之餘又不會像港式煲仔飯般乾和硬,整體味道不錯。
鮭魚親子(北海道產)釜飯

燒日本甜薯配抹茶雪糕($48)

抹茶雪糕下面是一大塊日本甜薯,上面鋪上很多薄脆,甜薯清甜口感幼滑,每一口都能吃到薄脆,層次豐富,抹茶雪糕融化速度可接受,茶味濃而不苦。

因為有甜薯關係,所以都幾飽肚,建議兩三個人分吃。
燒日本甜薯配抹茶雪糕

總結,食物質素中上,最重要是價位以同區計算平,大部份食物數十元有交易,或者百多元已經有一個拼盤可以樣樣試下,環境不會過嘈,只是桌與桌的距離有點近罷了,但整體性價比仍是十分高。
Mango-bar de Mocktail
Fire Bird雞肉串燒盛合
秘傳雞肉火鍋加烏冬
2017-09-23 599 瀏覽
以前去一個地方旅行, 非常隆重其事, 甚至乎出發前一段日子會避免食當地菜式, 好令那份期待得來的滿足感更大。但隨著去旅行次數多了, 而且人大了比較隨心, 就沒有此限制, 反正去到也有不同的菜式, 未必會吃到一模一樣的。所以, 即使過兩天會跟男朋友去日本, 還是相約去食我們最愛的日本菜, 吃著日本菜聊日本行程, 也蠻有意思的。Mango Bar de Mocktail 雪條倒插造形, 實在很吸睛, 飲品由新鮮芒果、鮮橙、芒果汁、糖漿梳打組成, 以為口味是甜的, 卻出奇地偏酸, 可能是橙汁酸的緣故吧, 而隨著芒果雪條的溶化, 芒果味越來越濃。Lava Flow Mocktail造形也是非常亮麗, 好想立即和它拍張照, 由菠蘿汁、椰奶、車厘子糖漿、士多啤梨醬調製出來, 菠蘿和椰奶味都偏淡, 被士多啤梨味主導, 口味較甜。野菜棒配firebird特製味噌本身很喜歡吃蔬菜, 望上這盤不同顏色的蔬菜, 令人心情大好, 盤上有粟米、蕃薯、車厘茄、西芹、黃椒、紅椒、甘筍、青瓜、豆角, 全部都很新鮮, 應爽脆的有爽脆, 水份充足, 我最欣賞青瓜、豆角、紅黃椒等, 健康又美味, 男朋友說粟米質素也很高,

Mango Bar de Mocktail
Lava Flow Mocktail
野菜棒配firebird特製味噌

, 我最欣賞青瓜、豆角、紅黃椒等, 健康又美味, 男朋友說粟米質素也很高, 很香甜, 附上的醬汁是特製味噌醬, 感覺上有混入沙律醬, 味噌味不太出, 但也蠻滋味的。
燒味醂雞泡魚乾
不少日本料理餐廳也有提供燒雞泡魚乾這料理, 但這餐廳的做得真是出色, 是我食過最好食的top3, 味濃、香甜、軟身、濕潤、有少少燒烤香, 令人吃不停口
, 覺得份量不夠呢, 想再吃多一點。
雞肉串燒盛合
有秋葵、燒雞胸肉、燒雞腿肉、雞肉拼大蔥、雞肉棒, 整體調味偏鹹, 可能有用鹽醃過, 所以由外到內都偏鹹的, 秋葵燒完後幾香有不同風味, 雞腿肉嫩滑, 雞胸則較結實, 雞肉棒鬆軟多汁, 內有算是幾大顆明顯的雞軟骨, 蘸蛋汁食, 食法正宗。
秘傳雞肉火鍋
細細個精美的鏽鐵鍋, 連小爐具一同呈上, 明火煮滾食材, 裡面材料鋪設整齊, 有菜、豆腐、肉丸、雞肉、大蔥、冬菇等, 可以見到雞肉仍是生的, 所以一定要待火鍋煮滾, 即煮即食, 夠新鮮
。先嘗一下湯底, 是雞湯來的, 雞香突出, 雞肉甚為滑溜, 肉丸口感鬆化細緻, 各樣材料配搭得很好。
燒日本甜薯配抹茶雪糕
無論食什麼菜式也好, 最後總是想吃一點甜, 滿足味蕾需要, 今晚我們二人分享一個甜品就夠, 選了這個好日式的甜品, 最頂的抹茶雪糕味道甘香, 有純粹的抹茶香味, 沒被牛奶味搶去風頭, 但中間有些脆脆增加口感, 最底的甜薯軟綿綿的, 一次過將三種東西放進口, 有多重滋味享受。
這裡燈光幽暗, 開放式吧枱設計, 裝潢時尚型格, 很適合情侶來約會, 縱使店員人手不太多, 每位也努力服務和照顧客人。
2017-09-20 125 瀏覽
Once awhile, I will meet up with my ex-colleague turned good friend to catch up. Today he suggested that we shall go to a Japanese restaurant for dinner. Firebird was located at Causeway Bay, around 10 minutes walk from the MTR. Given the location, the price was considered very reasonable. They offered grilled items, hot pot, sashimi, appetizer and beverages etc. They claimed that they used genki chicken from Kagoshima and no antibotics were used on them .Lava flow was one of their signature moc

Lava flow was one of their signature mocktails. It was mixed with pineapple juice, coconut milk, cherry blossom syrup and strawberry juice. It was served in a tall thin glass, with whipped cream at the top. The strawberry taste was strong, with the coconut milk and whipped cream making the drink smoother.

Mango bar de cocktail - It was mixed with fresh mango, fresh orange, mango sauce, syrup and soda. The presentation was quite nice, with mango ice cream stick inside the drink to let it slowly melt into the drink. It was creamy and thick, with strong mango taste.

We ordered a bowl of assorted sashimi, that came in 5 different types. Salmon sashimi was buttery and fat in texture, almost melting in my mouth. Hokkaido scallop sashimi was slightly soft, not that chewy. Shrimp sashimi was juicy and chewy, sweet as well. Yellowtail and tuna sashimi was rich in flavour, buttery in texture.

Firebird salad - The serving was considered generous, with sliced eggs, tomato and celery mixed with salad. They were fresh and juicy, mixing well with those crispy pieces on the top.

Roasted salmon belly - It was roasted till the skin was crispy and thin. The meat was very soft and oily in texture, melting in my mouth. Lemon helped to enhance the flavour of the salmon as well.

Assorted beef skewer - The beef was skewed till perfection, tender and juicy. It will be better if it was slightly less oily.

Grilled rice ball with soy sauce- This was one of the better i have tasted. They were able to grill till the edges was crispy, yet the rice inside was soft and chewy. Soy sauce helped to bring out the flavour as well.

Chicken pot rice - The serving was just nice for 2 person, served in a small bowl. There were mushroom, carrot cubes and chicken cubes in it. Rice was quite fragrant, with some crispy burnt rice going well with the rice. The taste of the rice was abit plain though.

Chicken hot pot with udon - Alot of fresh ingredients were placed inside the hot pot and let it boil for several minutes. A bowl of udon were placed at the side for us to put into the hotpot to eat as well. Tofu and chicken was boiled till soft and smooth, and the soup was clear and tasty. Udon was surprisingly chewy, like biting on chewing gum.

Japanese sweet potato with ice cream - We were already very full when we ate this dessert. Sweet potato was baked till soft and creamy. The crispy pieces helped to make the dessert even more tasty. Green tea ice cream was smooth, and has strong green tea taste.
晚餐約了老友,餐廳在銅鑼灣邊寧頓街,其實我很少走到那裡,她說那裡氣氛不錯。 走進去,感覺暗暗,放著音樂令人覺得很relax 坐下點了杯Lava flow ($68)很大一杯酸酸甜甜,味道清新,有點creamy,但不會很黏口。 當中有菠蘿汁混合椰奶,cherry糖漿及士多啤梨味醬汁,味道頗討好,造型又漂亮。 朋友負責點餐環視四周,Firebird是一間日式居酒屋,有日本風味之餘還有西式時尚喝著我的Lava flow,食物慢慢上來野菜棒配FireBird特製味噌 (48元)很特別的一個沙律,是一條條的青瓜、蘿白、西芹、紅黃椒,還有粟米、甜薯、番茄一條條拎在手裡吃,吃起來很爽,原汁原味,我沒有點上很多味噌粟米、甜薯真的超甜,好正! 燒味醂雞泡魚乾雞泡魚乾燒得很香,加上味醂,惹味極越咬越香口出味,很耐吃的一道小吃海鮮寶箱壽司 (188元)再來是刺身每件都很肥美我最愛蝦刺身,非常鮮、甜最底有數件壽司,有點飯氣下肚,感覺很好來到小吃串燒,花多眼亂,fire bird嘛,一定要吃他家的雞串燒盛合(128元)秋葵串、雞軟骨串、長蔥雞肉串 、雞腿串…… Fire Bird 的餐牌有介紹他們用的都是鹿兒島

走進去,感覺暗暗,放著音樂
令人覺得很relax

坐下點了杯Lava flow ($68)
很大一杯
酸酸甜甜,味道清新,有點creamy,但不會很黏口。

朋友負責點餐

喝著我的Lava flow,食物慢慢上來

野菜棒配FireBird特製味噌 (48元)
一條條拎在手裡吃,吃起來很爽,原汁原味,我沒有點上很多味噌
粟米、甜薯真的超甜,好正!

燒味醂雞泡魚乾
雞泡魚乾燒得很香,加上味醂,惹味極
越咬越香口出味,很耐吃的一道小吃

海鮮寶箱壽司 (188元)
再來是刺身
每件都很肥美
我最愛蝦刺身,非常鮮、甜
最底有數件壽司,有點飯氣下肚,感覺很好

雞串燒盛合

秋葵串、雞軟骨串、長蔥雞肉串 、雞腿串…… Fire Bird 的餐牌有介紹他們用的都是鹿兒島的雞。
吃前我想像了一下,在優良環境下長大的雞,味道會是如何?
灑上七味粉,雞肉嫩嫩,很惹味。
免治雞肉串配日本蛋黃。
蛋黃又大又圓,混合著免治雞肉串來很juicy

味噌燒飯團 (28元)
小小一個飯糰,外面燒成飯焦,很脆,飯香味重。吃到中間則很柔軟,是正宗的外脆內軟,添上味噌,微咸微鮮,成為飯團的美味靈魂。

秘傳雞肉火鍋
雞肉火鍋小小一個,當中有雞肉、肉丸、豆腐、冬菇、菜…滿滿一鍋,滿足喜歡吃火鍋的朋友。
滾起,雞肉嫩口,湯底清甜,沒有油膩,另外再追加烏冬,連湯加烏冬,吃下去有超暖和幸福的感覺。
秘傳雞肉火鍋

鮭魚親子(北海道產)釜飯 (98元)
放在鍋中的就子釜飯熱力十足,鮭魚比較大塊,混著魚子,需簡單但味道已經很鮮。

燒日本甜薯配抹茶雪糕 (48元)
雪糕味道是帶清爽的綠茶味,不是苦澀那種,底底甜薯微溫,口感軟滑清甜,與綠茶雪糕配搭得宜,亦很新鮮。

只看環境,會覺得這裡的價格會很高,但其實價格都很親民合理
食物賣相都很用心
怪不得朋友喜沾沾的帶我來,happy share一個不錯的地方。
雞串燒盛合
2017-09-16 139 瀏覽
位於銅鑼灣邊寧頓街13號集貴中心地下~Firebird~坐位舒適食物亦夠水準餐廳裝修感覺時尚,坐位與坐位之間寬敞,場內播放優美音樂,好RELEX 哦..明太子玉子 $38外表吸引,一碟四件,價錢$38  ~抵明太子帶有少少辣味,打開你既味蕾帶出玉子蛋既蛋味 FireBird 沙津 $78沙津~感覺食極都有食極都有 色彩繽紛,食材豐富番茄,蛋,蟹柳、南瓜、籚筍、雞肉、菜刺身盛合5點盛 $148刺身新鮮,厚肉蝦、吞拿魚、三文魚、帶子、油甘魚最喜愛係帶子,好鮮甜哦味噌燒飯團 $28平時去開居酒屋都會叫個味噌飯團食今次E間燒得幾好咬落脆身有咬口,味噌味濃有層次秘傳雞肉火鍋 ~ 追加烏冬 ($138+$28)雞肉火鍋煲份量十足,但留意番,火鍋火力猛,食得慢就叫待應幫你熄一熄火先,如果唔係會好咸..燒日本甜薯配抺茶雪糕 $48雖然已經好飽,但E個甜品真係好味,令我要攞埋第二個胃出黎消化佢下層係日本甜薯蓉中間有D 脆脆上層係抺茶雪糕好滿意佢既擺位,中間有層脆脆隔開左甜薯同雪糕令到雪糕唔會食食下溶左甜薯同雪糕味一齊好夾,抺茶雪糕減輕了甜薯既甜味感,好味生日甜品--FREE好彩訂座前在OPENRICE
位於銅鑼灣邊寧頓街13號集貴中心地下~Firebird~
坐位舒適食物亦夠水準
餐廳裝修感覺時尚,坐位與坐位之間寬敞,
場內播放優美音樂,好RELEX 哦..
明太子玉子 $38
外表吸引,一碟四件,價錢$38  ~抵
明太子帶有少少辣味,打開你既味蕾
帶出玉子蛋既蛋味

FireBird 沙津 $78
沙津~感覺食極都有食極都有
色彩繽紛,食材豐富
番茄,蛋,蟹柳、南瓜、籚筍、雞肉、菜
刺身盛合5點盛
刺身盛合5點盛 $148
刺身新鮮,厚肉
蝦、吞拿魚、三文魚、帶子、油甘魚
最喜愛係帶子,好鮮甜哦
味噌燒飯團 $28
平時去開居酒屋都會叫個味噌飯團食
今次E間燒得幾好
咬落脆身有咬口,
味噌味濃有層次
秘傳雞肉火鍋 ~ 追加烏冬
秘傳雞肉火鍋 ~ 追加烏冬 ($138+$28)
雞肉火鍋煲份量十足,
但留意番,火鍋火力猛,
食得慢就叫待應幫你熄一熄火先,
如果唔係會好咸..

燒日本甜薯配抺茶雪糕
燒日本甜薯配抺茶雪糕 $48
雖然已經好飽,
但E個甜品真係好味,
令我要攞埋第二個胃出黎消化佢

下層係日本甜薯蓉
中間有D 脆脆
上層係抺茶雪糕

好滿意佢既擺位,中間有層脆脆
隔開左甜薯同雪糕
令到雪糕唔會食食下溶左
甜薯同雪糕味一齊好夾,
抺茶雪糕減輕了甜薯既甜味感,好味

生日甜品--FREE
好彩訂座前在OPENRICE 見到此優惠
"訂座並惠顧任何堂食,可享免費專屬生日甜品 (價值$68) 一客"
可以慳番個蛋糕錢LA, 哈哈哈
2017-09-14
慶祝紀念
生日
刺身盛合5點盛
燒日本甜薯配抺茶雪糕
There are so many choices in CWB, and with Firebird opening for a while, I felt so bad I can only meet this bird today... Surely that it is a bit under-rated... as the food quality and service level were both great... ... and I was so surprised that some nice cocktail can also be ordered here...  which is quite unusual for most Japanese restaurant, and so, I really enjoy dining here.. Sangria ... how can we see you in Japanese restaurant... and the taste is not bad too... so, just this glass of

Sangria,
Sangria ... how can we see you in Japanese restaurant... and the taste is not bad too... so, just this glass of drink will be the reason for me to come back soon... and we are lucky that we can order a lot more tonight for 3 of us to share... also a good chance to test the kitchen here...
Firebird Salad
Starting by their Salad - Firebird Salad... which is quite a nice mix of western and eastern dishes... The Icy Vegetable has been a very good partner  with the Fresh Tomato , and the crispy photo and the eggs just neutralise it well..
Treasure Box of Seafood Sushi
Can't imagine that the first dish has already surprised us so much... not a general salad, while the second dish can be a bit easier for us to enjoy...as tall the parts are familiarised... Fatty Salmon, Scallop, both of them are quite fresh and tasty, while the Shrimp is the best... and I am lucky that 2 of the best part are finished by me... Yeah..
Volcano Salmon Roll
Here comes another challenge... something new to us... what exactly is it... interesting...
And when we dig out and found that they have used the secret sauce we all like, we were all conquered by this simple dish ... as the special mustard and mayonnaise sauce just go so well with the Salmon rolls...  and three of us didn't spend much time to finish the whole dish, I will recommend it to all, as it's just so tasty... and easy for everyone..
Teppan Tofu
While for the traditional dish, it's not bad as well, the kitchen team is creative, but also good in making nice dishes.  This Teppan Tofu is good too, though, for me the taste was a bit too light... or maybe our expectation was just been raised... ha ha..
Clams cooking in Sake
Here comes another dish that I cannot forget easily... as most of the clams in Sake are only good for eyes and nose, but not for our mouth... but this one is a bit different.  Not only the clam is big and tasty, fresh, I have to emphasise, but the soup ...
Sake Clam Soup
... the soup is nice too, that I tried a bit, and can't help myself and drank it all after all ... really surprise for a simple dish..
Beef Yakitori mix

The Yakitori here is nice too, and the choice of beef is also at the premium side... we were all happy about it.. not too burned, but the moist can still be kept well in the meat... well done.
Japanese Pot Rice
... and now, another nice dish to come... however, it's just a bit too late in the timing.... as I super like Pot Rice, and I have to say that I regret that I have taken too much before this dish to come... and so, felt so guilty...
Salmon Roe for you to put on the Pot Rice
Salmon Pot Rice is not really new, but the quality is really not bad... very soft rice...
The Burned Part...
and the burned part has been prepared nicely for those who are also a Pot Rice Fans..
2nd round - I put the Salmon Roe on top...
... and I recommend it to take it slowly, not only because i am full already, but the soft rice, the mild taste, and then putting the Salmon Roe on top of it, ... making it a very nice and warm feeling overall... I love it.
Deep fried Sweet Potato
Too bad that we can't accommodate any more dessert tonight, as we were finishing the dinner too quick, putting more than enough dishes into our stomach, and so, as recommended by the shop manager, we just take this snack to clear our taste, and finish our drink...

It's quite a nice experience tonight, and I wish that I can meet this lovely FireBird earlier... well done, the kitchen team, and I am looking forward to try some of their new ideas later very very soon...
2017-08-08
Teppan Tofu
Clams cooking in Sake
Beef Yakitori mix
Japanese Pot Rice
The Burned Part...
Deep fried Sweet Potato
2017-09-14 133 瀏覽
雖然係銅鑼灣番工, 亦都成日經過尼間叫firebird嘅餐廳,但日日LUNCH都要等位, 今次趁朋友生日就諗住帶佢黎尼度食D野,咁岩見到原來係OPENRICE BOOK位有折之餘仲有生日甜品送!!!事不宜遲, 等我講下我地兩個女仔叫左D咩!!前菜緊係揀好出名(我覺得)嘅Firebird 沙律啦~佢最特別係入面有冰菜呀!!! 係出面真係好少食到,係落去好有口感之外仲好新鮮好fresh嘅感覺芝士控嘅朋友堅持要食芝士燒粟米,天呀!! 好好食呀!!! 粟米本生好甜, 配埋芝士好夾呀!!!另外去燒雞食飯點可以唔叫燒雞呢?? 尼個雞肉串燒盛合揀左醬燒~ 最有趣係個雞肉免治串呀,入面有雞軟骨, 再沾埋日本黎嘅蛋黃, 好滑呀!!!係出面食雞串好少會叫雞胸, 因為雞胸通常好會好「孩」,但係尼度又唔會啵!! 連雞胸都好juicy...真係好滿足~而且店員好細心呀~ 仲幫我地拆埋串燒支簽呀~~服務一流最後主角登場喇! 由於我地食飯時間尚早,食完7點都未夠~~~ 不過店員同熄燈一齊唱生日歌,朋友都好開心呀!!!真係好開心呀~ 希望下次多D人一齊黎可以食多D野啦~~~
雖然係銅鑼灣番工,
亦都成日經過尼間叫firebird嘅餐廳,

事不宜遲, 等我講下我地兩個女仔叫左D咩!!
前菜緊係揀好出名(我覺得)嘅Firebird 沙律啦~
佢最特別係入面有冰菜呀!!! 係出面真係好少食到,
係落去好有口感之外仲好新鮮好fresh嘅感覺

芝士控嘅朋友堅持要食芝士燒粟米,

另外去燒雞食飯點可以唔叫燒雞呢??
尼個雞肉串燒盛合揀左醬燒~ 最有趣係個雞肉免治串呀,
入面有雞軟骨, 再沾埋日本黎嘅蛋黃, 好滑呀!!!

係出面食雞串好少會叫雞胸, 因為雞胸通常好會好「孩」,

而且店員好細心呀~ 仲幫我地拆埋串燒支簽呀~~
服務一流

最後主角登場喇! 由於我地食飯時間尚早,
食完7點都未夠~~~ 不過店員同熄燈一齊唱生日歌,
朋友都好開心呀!!!

真係好開心呀~ 希望下次多D人一齊黎可以食多D野啦~~~
2017-09-08
慶祝紀念