2021-07-04 509 瀏覽
咁多年來成日經過去呢間餐廳,但直到今晚先第一次嚟試FireBird三代目軟殼蟹膏沙律 ($138)軟殼蟹好大隻,將啲蟹肉及蟹膏一齊撈沙律食,好開胃!日本產霜降A4和牛壽喜燒 ($278)+烏冬($28)牛肉塊塊都好靚好新鮮,肥瘦適中,牛肉味好香濃,輕輕喺煲內煮一煮已經好正!最驚喜係煲入面仲有牛舌粒,就算煮咗好耐都唔韌,反而仲好彈牙!加埋個烏冬及生雞蛋,牛肉烏冬就係咁好味!FireBird雞肉串燒盛合 ($138)雞肉燒到有焦香,咬開仲好juicy明太子自家製免治雞肉棒 ($38)明太子份量實在非常多,多到鋪滿成條雞肉棒,再加生雞蛋一齊食,多重口感!厚切牛舌串燒 ($68)雖然係厚切,但一啲都唔韌,肉質彈牙又入味蟹味噌甲羅燒 ($78)又香又滑,加少少上沾滿蟹子嘅飯,一流!Chuhi grapefruit ($58)最開心嘅位係原個西柚咁上,店員仲會即場榨汁後加入酒內,自己鍾意落幾多就幾多,想幾酸就幾酸!Mixed fruit tea ($58)真係好誇張,入面係超級多mixed fruit,士多啤梨藍莓芒果橙,飲晒仲有大把生果食,超級正!食物質素高又有心思,服務好,好抵食,怪不得可以開
咁多年來成日經過去呢間餐廳,但直到今晚先第一次嚟試

FireBird三代目軟殼蟹膏沙律 ($138)
軟殼蟹好大隻,將啲蟹肉及蟹膏一齊撈沙律食,好開胃!
FireBird三代目軟殼蟹膏沙律

日本產霜降A4和牛壽喜燒 ($278)+烏冬($28)
日本產霜降A4和牛壽喜燒

FireBird雞肉串燒盛合 ($138)
雞肉燒到有焦香,咬開仲好juicy

明太子自家製免治雞肉棒 ($38)
FireBird雞肉串燒盛合

厚切牛舌串燒 ($68)
雖然係厚切,但一啲都唔韌,肉質彈牙又入味
厚切牛舌串燒

蟹味噌甲羅燒 ($78)
又香又滑,加少少上沾滿蟹子嘅飯,一流!
蟹味噌甲羅燒

Chuhi grapefruit ($58)
Chuhi grapefruit

Mixed fruit tea ($58)
Mixed fruit tea

食物質素高又有心思,服務好,好抵食,怪不得可以開咗咁耐都經常坐滿人啦!
FireBird三代目軟殼蟹膏沙律
FireBird雞肉串燒盛合
厚切牛舌串燒
Chuhi grapefruit
Mixed fruit tea
2021-07-01 473 瀏覽
銅鑼灣一向多好嘢食,對於年年去4、5次日本嘅老友嚟講,成年冇得去旅行實在太痛苦😆今日就來一個日本居酒屋偽旅遊!老友都有食過幾次,話有道地居酒屋感覺。餐廳有吧檯、高臺或者一般座位。如果坐吧臺就可以見到職員即場獻藝~⭐重量級火焰原隻雞腿 $138餐廳全部用上日本產雞肉,今日試試鐵板雞腿。上菜時會即場點火🔥十分eye-catching。旁邊的食客都轉頭觀望,然後他們也點了這道菜😃熄火後職員會幫忙切開雞肉及去骨,方便食用。用上唐辛子辣粉調味,少少辣香口惹味,口感嫩滑多汁。⭐日本產 真鯛刺身 $178白滑肉身上有新鮮的紅色,真鯛口感有彈性,魚油均勻。⭐北海道珍寶帆立貝刺身 $98帆立貝口感柔軟,新鮮鮮甜,點少少 豉油便完美。⭐明太子椰菜燒餅 $68上菜即打卡,賣相100分。一邊是明太子沙律醬,另一邊係大阪燒汁味道濃厚。內涵有好多椰菜,減去醬汁嘅油膩感。⭐厚切牛舌串燒2串 $68個人認為超值的串燒,每一啖都係牛脷心,分量大方,生熟程度剛好。⭐Mango-bar de Mocktail $78原來Mango-bar 是整條芒果雪條😍因為餐牌無相片,幾有驚喜!味道是好fresh 的芒果味,相信喜歡芒果

⭐重量級火焰原隻雞腿 $138

⭐日本產 真鯛刺身 $178
白滑肉身上有新鮮的紅色,真鯛口感有彈性,魚油均勻。
⭐北海道珍寶帆立貝刺身 $98
帆立貝口感柔軟,新鮮鮮甜,點少少 豉油便完美。

⭐明太子椰菜燒餅 $68
內涵有好多椰菜,減去醬汁嘅油膩感。

⭐厚切牛舌串燒2串 $68

⭐Mango-bar de Mocktail $78
味道是好fresh 的芒果味,相信喜歡芒果製品的人都會怕人造味道,這個飲品就不會令人失望,好真。芒果味,也不會太甜👍🏻

整餐飯下來感覺坐位好舒服,唔會太迫,而且氣氛都好好,算比較安靜,適合人少少傾吓計,飲番杯😉
2021-06-01 1545 瀏覽
偶然經過銅鑼灣渣甸坊的小街角落, 看見這間地鋪 FireBird 的居酒屋, 好想去試吓佢哋嘅雞料理。今晚終於有機會和屋企人來晚餐。餐廳唔算好大,不過好有居酒屋氣氛,不時播放 70,80年代嘅外國經典流行曲~本產季節壽司盛合$178(帆立貝,油甘魚,鲷魚)油甘魚味道清香, 長長的覆蓋著手握壽司飯。肉質柔軟,富魚香。帆立貝壽司也是超爽甜!鯛魚肉質口感柔嫩, 入口帶甜。Lychee Frozen $68顏色相當夢幻, 味道也是透心涼,適合炎炎夏日!Strawberry Smoothie $68因為不斷聽到榨汁機嘅聲音, 草莓沙冰自不然係 即叫即榨。 草莓味天然 ,仲好清甜, 而且打得幼滑, 女士必定喜歡~明太子玉子燒$48明太子和玉子燒熱食都係非常夾, 熱湯另兩者味道好溫暖 又辣辣地~ 特別刺激胃口。雞皮串燒$18雞串燒盛合$138雞肉是日本產地直送, 當然唔可以唔叫。燒雞皮是不能抗拒, 入口又脆又香口 ,一點雞皮的油膩感也沒有。自家製免治雞肉棒, 加入少許雞軟骨 增加口感, 唔會得免治肉咁單調,再蘸上日本雞蛋~ 配合自家製燒汁又滑又香。是日沒有雞尾串燒, 以雞胸肉取代。 雖則如此雞胸肉一

今晚終於有機會和屋企人來晚餐。

本產季節壽司盛合

本產季節壽司盛合$178
(帆立貝,油甘魚,鲷魚)
油甘魚味道清香, 長長的覆蓋著手握壽司飯。
肉質柔軟,富魚香。

帆立貝壽司也是超爽甜!鯛魚肉質口感柔嫩, 入口帶甜。

Lychee Frozen

Lychee Frozen $68
顏色相當夢幻, 味道也是透心涼,適合炎炎夏日!
Strawberry Smoothie

Strawberry Smoothie $68

明太子玉子燒

明太子玉子燒$48

雞皮串燒

雞皮串燒$18
自家製免治雞肉棒

雞串燒盛合$138

雞肉是日本產地直送, 當然唔可以唔叫。

是日沒有雞尾串燒, 以雞胸肉取代。 雖則如此雞胸肉一啲都唔乾。 簡單嘅炭燒 ,令雞肉十分鮮味!

甲羅燒
放了很多蟹膏,蟹肉和蟹籽, 燒過後發出嘅蟹香 特別濃郁, 伴以紫菜飯糰吃實在滿足又滋味!

九州和牛讚岐烏冬

日本九州和牛讚岐烏冬$118
和牛好甜好嫩滑, 即使薄切都感到牛油嘅香氣。
讚岐烏冬煙煙靭靭, 非常美味。

本產季節壽司盛合
Lychee Frozen
Strawberry Smoothie
明太子玉子燒
雞皮串燒
自家製免治雞肉棒
九州和牛讚岐烏冬
2021-05-22 656 瀏覽
性價比低嘅銅鑼灣居酒屋🥲成日經過銅鑼灣都會比呢間居酒屋吸引到 佢既裝修真係好有去左日本既感覺 點知食完之後發覺佢只係得個樣🥲🥲.🎈軟殼蟹牛油果卷 ($128)諗住叫大路野實冇死 點知錯哂 落單五分鐘就上菜已經心知不妙 肯定係一早整定 果然同預期一樣 軟殻蟹勁淋 好似紙皮咁 牛油果太薄 冇乜存在感 完全對唔住價位🥲評分: 4/10.🎈Firebird雞肉串燒盛合 ($138) 4/10冠埋鋪頭名諗住實係好野 點知質素真係麻麻🥺一份有五串串燒 本身其中一串應該係其他但因為缺貨所以俾咗兩串雞胸👉雞胸可能係因為部位嘅問題肉質比較鞋同乾 而且食落冇咩調味🥲非常之不推薦評分: 3/10👉雞髀肉 相對雞胸好少少 肉質OK但就略嫌燒得唔夠香脆評分: 5/10👉雞肉棒唯一比較好既係佢 仲有一隻蛋黃比你點住食調味夠有醬香味 不過肉質太鬆散 中間部分好似食緊室空氣咁 頭尾端就味道OK評分: 7/10👉秋葵 都算有調味過 味道不過不失不過可能份量再多少少會好啲😂評分: 5/10.🎈蟹味噌甲羅燒 ($78)1 set已經跟三粒壽司飯同紫菜 不過紫菜就淋嘅蟹羔味都算出眾 加埋蟹子同其他配料都食到有鮮味 比較欣賞嘅
性價比低嘅銅鑼灣居酒屋🥲
成日經過銅鑼灣都會比呢間居酒屋吸引到
佢既裝修真係好有去左日本既感覺
點知食完之後發覺佢只係得個樣🥲🥲
軟殼蟹牛油果卷

🎈軟殼蟹牛油果卷 ($128)
諗住叫大路野實冇死 點知錯哂

👉秋葵
都算有調味過 味道不過不失
不過可能份量再多少少會好啲😂
蟹味噌甲羅燒

🎈蟹味噌甲羅燒 ($78)
1 set已經跟三粒壽司飯同紫菜 不過紫菜就淋嘅
蟹羔味都算出眾 加埋蟹子同其他配料都食到有鮮味
比較欣賞嘅係調味唔會太鹹 味道適中
珍寶海老天婦羅盛盒

🎈珍寶海老天婦羅盛盒 ($158)
一上碟嘅時候有比隻天婦羅蝦驚艷到

但如果想好好食嘅話可能會有更好選擇
應該個人來講唔會再回頭嘅一間餐廳
  • 珍寶海老天婦羅盛合
2021-05-11 1602 瀏覽
再一次踏足銅鑼灣,這一次在希慎廣場逛街後,在附近找餐廳食物,在邊寧頓街看到這家酒吧餐廳,便被她的玻璃門面吸引進去位置:在糖街旁天橋對面馬路的邊寧頓街隆堡柏寧頓酒店地下,附近就有電車及不少巴士站,而港鐵銅鑼灣站F1出口步行只需3分鐘,地點便利環境:門面的玻璃窗及磚牆裝潢令餐廳感覺高尚,餐廳內是傅統的酒吧格局,但會比一般酒吧光猛,一看就知道是喝酒談天的好地方服務:餐廳門口有消毒酒精噴霧,侍應安排入座後會遞上濕紙巾下單上菜速度適中,不過較奇怪是壽喜燒竟是最後上菜食物:餐廳主打日式料理,同時提供燒雞及串燒等佐酒菜,除了酒外,還有提供一些無酒精飲品如沙冰等FireBird三代目軟殼蟹沙律 $138看到沙律用上餐廳名義,還是第三代改良版本,當然要試試。沙律用上軟殼蟹、包心菜、三色椒、蟹籽、青瓜、車厘茄、芝士粒及芝士碎,配上香味十足的胡麻醬軟殼蟹脆口而不覺油膩,蔬菜很新鮮,用上較少的三色椒,最令人欣賞的是加入芝士粒及蟹籽,成功增加了更豐富的味道及口感日本產霜降A4和牛壽喜燒 $278壽喜燒鍋內裝上滿滿的椰菜、大蔥、秀珍菇、豆腐及牛肉等,本身已很鮮甜同時附上品質很高的霜降和牛,油花平均肉質鮮嫩,鮮甜易

位置:

環境:

服務:
餐廳門口有消毒酒精噴霧,侍應安排入座後會遞上濕紙巾
下單上菜速度適中,不過較奇怪是壽喜燒竟是最後上菜

食物:

FireBird三代目軟殼蟹沙律
FireBird三代目軟殼蟹沙律 $138

日本產霜降A4和牛壽喜燒 $278

日本產霜降A4和牛壽喜燒
同時附上品質很高的霜降和牛,油花平均肉質鮮嫩,鮮甜易入口

重量級火焰原隻雞腿 $138
很大隻原隻雞腿,上枱時侍應會即時點火營造火焰效果,燒完後侍應會即場切件方便客人食用,相當貼心,雞肉鮮嫩多汁,帶點香辣,令人忍不住一吃再吃

鮭魚茶漬飯
鮭魚茶漬飯 $78
用上飯團及煎香過的三文魚,再自行加入茶湯的茶漬飯,三文魚很香而油份足,而茶湯鮮甜美味,配合用上日本米的飯糰很鮮味

日本產九州和牛讚岐烏冬
日本產九州和牛讚岐烏冬 $118
讚岐烏冬滑口彈牙,和牛嫩滑順口,味道鮮甜,雖簡單卻味道不錯

日本產真鯛刺身
日本產真鯛刺身(5切)$178
厚切真鯛刺身很大片,色澤淡雅,肉質鮮嫩彈性十足,聽說是從日本空運到港,值得一試

草莓沙冰
草莓沙冰 (Strawberry Smoothie) $68
用牛奶、草莓糖漿、芒果及鮮草莓混合的沙冰,非常幼滑鮮甜,間中嘗到草莓及
芒果肉,是可口開胃的特飲

這間日式餐廳和外觀一樣吸引,除環境舒適外,食物普遍質素較高,加上地點方便,在銅鑼灣又多了一個日料好選擇呢

🌺FireBird @firebird_hk
日本產九州和牛讚岐烏冬
日本產真鯛刺身
草莓沙冰
2021-07-16 0 瀏覽
朋友話一直都好想試呢間,果然無介紹錯呀!舖頭唔算大,但都坐得舒服,仲有吧檯位睇住師傅整野食。先上雞肉串燒盛盒,七里香串賣曬,所以變咗有兩串雞胸。雞胸一啲都唔鞋;免治雞肉串點生雞蛋汁,配搭新鮮;秋葵爽脆但比較乾身。甲羅燒一送上枱即刻香味撲鼻,蟹味濃郁,配埋飯團食味道啱啱好原條日本產燒魷魚,成隻手掌咁長,有鮮味!鰻魚盛合4點,一次過滿足你四個願望!特別推介芝士鰻魚卷,唔會太膩,配埋面頭嘅(應該係)炸蘿蔔絲,好有層次好好特別!Lycee Frozen特飲好香嘅荔枝味,味道清新,顏色亦都好繽紛。甜品叫咗自家製蕃薯雪糕,真係食到一粒粒蕃薯,口感同味道幾特別,唔係度度食到。不過整體嘢食偏鹹,如果鍾意食濃味嘅就最啱啦
朋友話一直都好想試呢間,果然無介紹錯呀!
舖頭唔算大,但都坐得舒服,仲有吧檯位睇住師傅整野食。

先上雞肉串燒盛盒,七里香串賣曬,所以變咗有兩串雞胸。

甲羅燒
一送上枱即刻香味撲鼻,蟹味濃郁,配埋飯團食味道啱啱好

原條日本產燒魷魚,成隻手掌咁長,有鮮味!

Lycee Frozen特飲
好香嘅荔枝味,味道清新,顏色亦都好繽紛。

不過整體嘢食偏鹹,如果鍾意食濃味嘅就最啱啦
  • 芝士鰻魚卷
2021-07-15 1 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕每一次去食日本嘢都充滿着期待,😎小至一件壽司或者大至一碗丼飯一碗拉麵都可以有差之毫釐嘅感覺,🤩心知每一間嘅食材帶出黎嘅味道都有唔同嘅感覺。所以用心去品嚐食物遠比飽肚更加重要🥳Firebird 同樣都係日式餐廳,😜但呢一間餐廳嘅感覺都有一個好大嘅唔同,就係會不斷用到火呢一個元素,😆咁即係暗示大部份食物都會比火烤一烤,當然氣味亦都會令人食指大動。😙呢間餐廳其中嘅招牌菜一定係重量級火焰原隻雞腿,🤩叫得重量級當然就係大大份,經過猛火吼完嘅雞腿除咗皮夠焦香之外裏面嘅肉熟得來亦唔會溜走任何肉汁。😛同西式嘅慢煮唔同,😍狂野嘅香味再加上辣度更加將味道昇華。 🥰仲要係用鐵板上保持溫度,上菜時淋上vodka,非常有氣勢,😎視覺上享受,😆店員為我們剪開,😌進食更方便,雞腿嫩滑,啖啖肉,入味,😛即使過咗半個鐘都仍然保證雞腿維持到熱度。🤓除咗火雞腿之外,真係非常會接觸到咁大隻嘅雞腿😗日本產雞肉烏冬- 😇雞肉烏冬相信平凡不過,但焦點就落咗喺日本產雞肉,肉身更加雪白嫩口,🥰有所得知日本嘅質素絕對有所保證,估計培養嘅時候都應該落足心機同埋有一個好嘅環境,😎所以令到雞肉可以既鮮且香,😆而且呢一
🌕Hello我係Moon🌕

呢間餐廳其中嘅招牌菜一定係重量級火焰原隻雞腿,

日本產雞肉烏冬-
😇雞肉烏冬相信平凡不過,但焦點就落咗喺日本產雞肉,肉身更加雪白嫩口,🥰有所得知日本嘅質素絕對有所保證,估計培養嘅時候都應該落足心機同埋有一個好嘅環境,😎所以令到雞肉可以既鮮且香,😆而且呢一個係採用慢煮嘅做法,🥳同上一道火焰雞腿唔同,😏呢一個慢煮就可以將雞肉原汁原味奉上,雖然成舊肉都係熟,
但熟得來仍然睇到層次,😤好似一塊牛扒咁樣都會從外到內有唔同嘅顏色而得出幾種嘅感覺,😎而烏冬當然採用韌度最高彈性最好嘅稻庭烏冬,每一啖都有鮮嫩嘅雞肉同埋爽口彈滑嘅烏冬,有輕盈嘅感覺🤔

一本鰻魚壽司-
🤣上菜時店員都會喺我哋面前用火燒鰻魚,咁先可以確保食嘅時候係最鮮最熱辣辣,😇上面有一層芝士,芝士同鰻魚嘅味道好夾,🥰咁就可以避免淨係食到鰻魚同埋鰻魚汁呢一個單一配搭。
😋鰻魚嘅份量比想像中大條,😝同相嘅比例完全相同。咁長咁大條嘅鰻魚當然要配埋壽司飯一齊食真係好過癮。😜

真鯛- 😛呢一度另外嘅招牌菜就係包含真鯛嘅菜式,據師傅講,真鯛係日本其中最多產嘅魚種之一。🥳成條魚夠晒飽滿多肉。😎用來做刺身壽司就可以食出厚身扎實嘅感覺,如果想釋出更香更油脂飽滿嘅感覺嘅話亦可以鹽燒一下。🤪

Lava flow mock tail -
😌賣相超級漂亮,啱晒打卡,😛飲落去有好清新嘅菠蘿汁,😍同埋士多啤梨嘅味道,咩都唔會太死甜,😚非常適合夏天飲。😌

🌕最後MoonMoon好滿意,餐廳比到我嘅視覺同埋味道上嘅衝擊,😜食物賣相超級靚而且仲會有火焰喺面前😳🌕
2021-07-06 0 瀏覽
朋友約了我到銅鑼灣晚飯,這日本餐廳位於利園附近,近來非常滿意的一餐😁 無論服務,或是食物質素,水準都非常好!👍🏻😋 軟殼蟹沙律 $138先來的是沙律,非常之有驚喜😝👏🏻👏🏻 軟殼蟹份量非常多,而且幾大隻有肉唔會只得一層脆皮,賣相吸引!沙律用料非常豐富,跟朋友邊吃邊數,幾好玩,有生菜、番茄、青瓜、蘋果、黃椒、碎雞蛋、芝士粒、芝士條,麵包糠,仲有少少蟹子、燕麥片、提子乾,配上千島海鮮沙律醬,開胃兼口感豐富! 難怪餐廳上都寫住must try 😆店員好細心,準備了一個細碟,提醒我們將軟殼蟹夾開後,先再撈勻沙律,這樣又方便又可以保持住軟殼蟹不會淋掉。👍🏻😋 FireBird 重量級火焰原隻雞腿 $138名符其實的FireBird,店員點火的瞬間非常震撼,真係嘩一聲!🔥🔥 雞髀原先已經去骨了,影完相之後,店員再幫忙將整大片雞脾肉剪成幾份,食落啖啖肉,好滿足!雞皮燒過後更加脆,上面有辣椒碎片,很惹味,送酒一流!🍺🍻😋 蟹味噌甲羅燒 $78店員介紹先將蟹肉蟹膏蟹子撈勻,蟹膏非常鮮味,有少少清酒味,再配上壽司飯團紫菜,中和一下個咸味,值得一試。總體而言,這間餐廳的水準十分高,店員細心體貼的servi

😋 軟殼蟹沙律 $138

😋 FireBird 重量級火焰原隻雞腿 $138

😋 蟹味噌甲羅燒 $78

總體而言,這間餐廳的水準十分高,店員細心體貼的service 令人印象深刻!留意到隔離枱離開後,店員會用消毒水將整張抹一遍,而且枱同枱中間亦都有高身膠板相隔,衞生意識相當好👍🏻👍🏻

2021-07-04 17 瀏覽
經過呢間在地面嘅居酒屋好多次,其實我好怕佢個餐牌,好混亂唔知叫咩食好🤪,所以每次經過睇完後都係無入去,今日唔知痴咗邊條筋突然openrice訂位試下佢。經openrice訂位首先每人有三色小食一客,雖然只係小食,但唔錯喎,好味又開胃!呢度6pm前有happy hour,飲酒朋友可以6pm前人入坐叫杯酒飲下先🍻!推薦黑白50/50啤酒既然我對呢個餐牌有恐懼又第一次嚟,當然睇下有咩熱門菜跟下!真係無錯,我叫嘅嘢食都唔錯,特別推介個「A4和牛壽喜燒」,配料好足,和牛又有水準,入口溶化但有牛味,好正!牛唔夠食又可以$160進加90g。

• 日本產霜降A4和牛壽喜燒
2021-07-02 20 瀏覽
餐廳好有氣氛,播著輕快的音樂,客人都在聊天碰杯🍻。我們坐在吧枱,可以看著師傅烹調。餐廳給我們的第一印象是服務水準高,由前菜慢慢上到主菜,食主菜前會先換碟。軟殼蟹沙律 | $138先上枱是沙律,店員細心準備了另一隻細碗,講解可以夾開軟殼蟹再把沙律撈勻。軟殼蟹份量不少,有肉地,味道稍鹹。沙律有驚喜,沙律組合非常豐富有生菜、雞蛋、芝士粒、芝士條、麵包糠、蟹籽、番茄、青瓜、蘋果果、黃椒、燕麥片、提子乾,沙律醬夠多,整體口感非常豐富!蟹味噌甲羅燒 | $78食完沙律上了甲羅燒,聞到好香的蟹膏味感覺有少少清酒味,蟹膏濃郁,加上一些蔥粒,配壽司飯紫菜一起吃,十分香。重量級火焰原隻雞腿 | $138見到好多枱都點這個,店員淋上酒一點火,火燒得好高,場面好震撼,掛住拍片差少少縮唔切🥲。雞腿已先去骨,啖啖肉。雞肉滑溜,皮燒得香脆,有些辣椒鹽粒,少少辣。之後再偷看一下旁邊的客人點火時的情況,見到火焰🔥不會太大,想不懂為什麼我們的火那麼旺盛🤣。日本產霜降A4和牛壽喜燒 | $278,配日本產鮮雞蛋及白飯 | $26最後上壽喜燒,和牛多雪花,油脂豐富。淥得生少少時,和牛入口即溶。鍋內配料份量多,有豆腐、紅蘿蔔、

軟殼蟹沙律 | $138

沙律有驚喜,沙律組合非常豐富

蟹味噌甲羅燒 | $78

食完沙律上了甲羅燒,聞到好香的蟹膏味

重量級火焰原隻雞腿 | $138

最後上壽喜燒,和牛多雪花,油脂豐富。
淥得生少少時,和牛入口即溶。鍋內配料份量多,有豆腐、紅蘿蔔、菇、菜等。打隻雞蛋🥚,半熟時撈飯食蛋汁味香。
Strawberries Smoothie | $68
高杯中的smoothie夠冰凍,味道酸酸甜甜,帶有果肉,上面的忌廉滑溜甜甜的。

店員於每台客走後都有用消毒液抹枱,感覺幾衛生。店員有推介近來期間限定是鰻魚,見原條鰻魚在壽司上,好勁😳。有機會一定要再來試試
2021-06-29
  • 蟹味噌甲羅燒
  • 重量級火焰原隻雞腿
  • FireBird三代目軟殼蟹沙律
  • Strawberry Smoothie
2021-06-14 77 瀏覽
上次帶阿仔食完好食,今日帶埋阿囡嚟。小朋友食食吓唔太舒服。要求女服務員俾杯水。。。被拒絕,因為公司規定一杯水係先要每人 ordered 咗飲品先可以。。。 今時今日 仲有咁嘅服務 👎🏼👎🏼
2021-06-14
2021-06-12 68 瀏覽
次次經過都覺得入去食野飲返杯應該會幾chill,今次Happy Friday就約定咗朋友係銅鑼灣覓食,想起呢間居酒屋就即興去咗食。餐牌選擇好多,花多眼亂就交比無選擇困難嘅朋友幫忙決擇啦!嚟到居酒屋當然必食係串燒,叫咗個FireBird雞肉串燒盛合,必備當然係免治雞肉棒仲配上一顆蛋黃可以蘸。另外仲有唔同嘅雞肉部位及秋葵,可以試到唔同串燒好滿足~更可撒上七味粉更惹味。餐廳其中一個menu有唔同嘅鯛魚食品。今次揀咗釜飯試吓~日本產鯛魚釜飯店員會幫助拌勻釜飯 ,將食材均勻分佈再分埋碗上比我地,好貼心!鯛魚肉唔會鬆散又唔榎口,絲絲魚肉係釜飯中好加分,魚汁滲入飯粒中,加埋三文魚籽嘅鮮味仲美味!唔少得釜飯嘅飯焦,量都唔少,同飯形成對比,咬到脆脆地好過癮。另外見佢有和牛壽喜燒就忍唔住點嚟食,仲用上日本產霜降A4和牛呢!和牛油脂分佈均勻有致,食落腍嫩,油脂感唔會太重。壽喜燒配料都唔少,有豆腐、蔬菜、菇類等,湯底裡仲有啲牛肉粒,好香口㗎!我地仲追加咗一份烏冬,份量幾大,食落好飽肚呢!Cocktail都有幾款,最吸引我就係Strawberry Yakult Cocktail,好似塔嘅形狀,慢慢飲見佢慢慢降低
餐牌選擇好多,花多眼亂就交比無選擇困難嘅朋友幫忙決擇啦!

餐廳其中一個menu有唔同嘅鯛魚食品。今次揀咗釜飯試吓~

日本產鯛魚釜飯
日本產鯛魚釜飯

日本產霜降A4和牛壽喜燒火鍋
和牛油脂分佈均勻有致,食落腍嫩,油脂感唔會太重。