2018-05-18 7173 瀏覽
昨晚英超煞科,向朋友索料,居然連過了幾關,收獲甚豐,所以連忙訂位,跟Honey去食餐好的。餐廳位於尖沙咀某一商廈19樓,裝修舒服雅緻,外邊景觀開揚。餐廳提供高檔食物,價錢合理。早點上來有個好處就係少人啲靜啲,我倆先來兩杯香檳 ($58一杯) 享受下先。Honey 愛吃海鮮,所以以海鮮拼盤做頭盤 $498 是必然之選。一大盤海鮮捧在面前,砌得咁靚梗係俾手機食先啦。生蠔4隻 、 鮑魚2隻、日本鮮帶子2隻、花螺6隻、鮮蝦8隻,配香檳來食真係無得頂。拼盤中間放咗兩小杯汁料,一杯是冬蔭功汁,店員建議用來點花螺來食至適合,另一杯是香草汁,點咩來食都得。我倆覺得香草汁較好味,點海鮮來食更能吊出海鮮的鮮味。好肥美的生蠔啊!帶子雖然唔算大粒,但係又鮮味無窮。花螺肉質就好彃牙。海蝦大隻,啖啖肉。至巴閉緊係食鮑魚啦!大隻肉厚,要用刀叉來品嚐先夠過癮。【廚社精選: 松露煮日本年糕 $98】日本年糕切成薄片,松露汁好香濃,加些蔥花又提升了香味的層次感。年糕煙煙韌韌,完全被松露汁包著,好好味。松露的香味在口腔內久久不散。叫了兩款餐湯: 黑松露蘑菇湯 $68 和蟹肉濃湯配鮮蠔杯 $128【黑松露蘑菇湯】店員提醒小心

餐廳位於尖沙咀某一商廈19樓,裝修舒服雅緻,外邊景觀開揚。

餐廳提供高檔食物,價錢合理。

好肥美的生蠔啊!

帶子雖然唔算大粒,但係又鮮味無窮。

花螺肉質就好彃牙。

海蝦大隻,啖啖肉。

至巴閉緊係食鮑魚啦!大隻肉厚,要用刀叉來品嚐先夠過癮。

【廚社精選: 松露煮日本年糕 $98】

【黑松露蘑菇湯】
店員提醒小心燙手。碟子原來是烘熱了的。這個做法我是明白的,因為盛著松露湯是可以更能揮發出松露的香氣出來,在官能方面,絕對滿足了鼻子的享受。

蓉蓉的蘑菇粒自有自家的味道,融和在松露湯內,有種細緻的香滑質感。整個湯色香味俱全。

【蟹肉濃湯配鮮蠔杯 $128】
蟹肉濃湯的金黃的非常耀眼,玻璃杯又是熱燙燙的,用意都是可以幫助揮發蟹肉濃湯的香味。

湯內有很多蟹肉呀!

主廚建議個湯的飲法是先飲半杯湯,然後 “飲” 隻生蠔,再然後飲埋餘下半杯湯。呢個飲法真夠特別,一熱一冷再一熱,刺激著味蕾,好味之餘又幾好玩。

【黑毛豬扁意粉 $188】
扁意粉炒得乾身,有黑胡椒香味。
黑毛豬切成柳條,煎得頗香。肉質不是腍滑那種,反而是較有咬口有嚼頭的那種,和扁意粉配合在一起都唔錯。

【燒法國黃油雞扒松露鮑魚 $178】
賣相唔錯。整個菜都被松露汁覆蓋著,所以香氣特濃。

雞扒肉嫩,雞皮又滑,食雞愛連皮食的人一定會鍾意。至於隻鮑魚雖然都很好食,但是,始終都被海鮮拼盤的那隻鮑魚比下去。

不得不提的是,伴碟的蕃薯蓉超好食,口感滑,味道好甘甜。

呢餐飯我哋享受咗個幾鐘,好享受。之後,客人多了,我哋是時候撤退了。
2018-05-14
2018-05-15 657 瀏覽
一年一度媽媽節特登請假同媽咪慶祝下適逢Chef Stage de Eddy Chu之前都有朋友介紹過還掂下午都喺附近行街街一於帶媽媽黎吃好西撐枱腳啦!餐廳環境氣氛一流更可欣賞尖沙咀景色午市餐牌一目了然都算幾多款色海鮮拼盤有生蠔、鮑魚、鮮蝦、刺身級帶子、同聖子刺身另加$55有咁多種類都幾抵食海鮮非常新鮮可搭配香草汁一同食用生蠔非常之鮮甜刺身級帶子配蜜糖麵豉醬甜甜鹹鹹味道都幾特別蒜蓉包脆卜卜非常香口蒜香味十足香之餘亦唔會焗得過燶木瓜雜菜雞肉湯足料清甜燒美國牛肉眼扒🐮媽媽唔食得太生叫左七成熟度剛剛好雖然外表卻有點燶但內裏依然香軟嫩滑牛肉味濃而且肉眼扒大大塊好飽肚伴碟既番薯茸都好好食感覺幾健康幾fresh蝦肉蟶子配蟹肉白汁意粉份量適中裏面有唔少蝦肉聖子同埋蟹籽非常之足料意粉充滿奶油忌廉既香味Creamy!
一年一度媽媽節特登請假同媽咪慶祝下

還掂下午都喺附近行街街
一於帶媽媽黎吃好西撐枱腳啦!

餐廳環境氣氛一流
更可欣賞尖沙咀景色

午市餐牌一目了然
都算幾多款色
前菜沙律
餐飲

海鮮拼盤
有生蠔、鮑魚、鮮蝦、刺身級帶子、同聖子刺身
另加$55有咁多種類都幾抵食

非常之足料
意粉充滿奶油忌廉既香味
Creamy!
2018-05-13
5 分鐘 (堂食)
前菜沙律
餐飲
2018-05-11 434 瀏覽
一般星期日我個人都好 lazy, 一瞓醒已經係食中午飯時間,老公話今日訂咗位陪我食個 Sunday brunch 尖沙咀。亞士厘道,地點方便,踏進門口已經見到Chef Eddy 大有來頭,獎牌都不少,食物出品有保證!位處高層,天氣好嘅時候景觀開揚,最喜歡還是有live Music,食個lunch都零舍寫意。我哋兩個都點左set lunch,頭盤先上蝦仔田園沙律,新鮮開胃。午餐另外每人加$55,就可以有一個好豐富嘅海鮮拼盤,我哋當然唔會錯過啦!真係好正一試愛上生蠔都幾大隻而且夠新鮮,入口 creamy,味道清甜。尤其是加左少少特製嘅芫荽汁,更加能夠提升鮮味。鮑魚肉厚彈牙。日本刺身帶子更加係 A 級之選。嘆完美味嘅海鮮拼盤,侍應細心奉上精選餐湯同埋蒜蓉包,熱辣辣嘅黑松露蘑菇湯入口香味濃郁有質感。到主菜啦!我點左燒美國牛肉眼 $178,一塊巨型嘅牛扒,medium 入口即溶,脂肪分布肥美香滑,切開還是粉嫩的牛肉,牛肉味濃郁,火候掌握得剛剛好。另外我們還點了馳名西班牙橡果級別黑毛豬 $158,果然係食橡果大嘅,肉質鮮嫩,入口柔軟,肉味鮮甜。就連甜品都一絲不苟,紫薯蛋糕 so yummy!最後嘆

就連甜品都一絲不苟,紫薯蛋糕 so yummy!

最後嘆番杯特濃凍咖啡, 最令我 impressive 的是駐場歌手為我們點唱,老公一首 First of May
即時冧到呢
說好下個月再來,期待下一次的驚喜。
母親節
  • 燒美國牛肉眼
  • 迷你海鮮拼盤
2018-05-10 474 瀏覽
訂臺既時候,我已經係平日黎食,但係竟然都要係waiting list。心諗受歡迎到咁?!所以令我對呢間餐廳有更高既期望。黎到見到其實人都唔算多,可能有人甩底啦,其實都坐唔滿既。雖然地方雖然唔大,但係環境係幾好既。坐窗邊既景色應該好靚,但可惜我地無緣坐呢個位置啦。而且原來係有人拎住個吉他唱歌,一路享受美食之餘,仲有美妙既音樂聽,令成個氛圍更加浪漫。你仲可以點你鍾意既歌,佢唔洗樂譜就識彈識唱,而且仲唱得幾好聽,比人既感覺係佢本身係好鍾意音樂既,聽果個人都好relax。見到有set menu揀,但係覺得A LA CARTE好似吸引d,所以最後都係選擇散叫。松露煮日本年糕 - 聞落已經好重松露味, 個source食落就無聞落咁重味道,但都creamy順口既。送露切到同年糕一樣大小,細細塊好容易入口,而且整到好爽口。年糕煮得好好,香軟又唔痴,個source又再比d味道佢,正!燒西班牙黑毛豬肉眼蓋 - 燒得岩岩好,唔會話太熟,肉眼蓋既肉質爽口。而且分量非常大。法式明爐原條鮮魚配鮑魚,帶子,鮮蝦,鮮蜆 - 成個盤放係gas爐上面煮,黎到既時候有d愕然,因爲無睇清楚個menu,哈哈。條魚好新鮮,魚肉嫩

燒西班牙黑毛豬肉眼蓋

法式明爐原條鮮魚配鮑魚,帶子,鮮蝦,鮮蜆

法式明爐原條鮮魚配鮑魚,帶子,鮮蝦,鮮蜆 - 成個盤放係gas爐上面煮,黎到既時候有d愕然,因爲無睇清楚個menu,哈哈。條魚好新鮮,魚肉嫩滑,而且無咩骨,岩晒我呢d嬾人。其他海鮮都非常新鮮,完全無雪藏既味道,係食到海產本身自帶果種鮮味。
domaine la milliere 2014

另外我地仲叫左支紅酒,味道清新又帶點甜甜既果香味道,非常適合女士。

如果你好苦惱唔知帶女朋友去邊度食飯,我強烈推薦呢間餐廳,環境舒適食物質素高之餘,仲有浪漫柔和既音樂,我相信會係難忘既一晚。
2018-05-08
燒西班牙黑毛豬肉眼蓋
法式明爐原條鮮魚配鮑魚,帶子,鮮蝦,鮮蜆
domaine la milliere 2014
2018-05-06 6437 瀏覽
為了慶祝我加入公司一週年而來很慶幸在職場上也能遇到這麼一位好朋友海鮮拼盤首先點了個拼盤兩個人來說份量非常足夠無論響螺 鮑魚 蝦 或是帶子它們的質感都非常彈牙跟新鮮搭配的醬料也非常好吃 一個是帶濃濃蒜味的香草汁一個是泰式的冬蔭醬 辣辣的很過癮只可惜我不懂得欣賞生蠔 還是不習慣那股海水味 蘑菇湯磨菇湯不是一般加大量忌廉打成的而是比較水狀 真的像中湯的那種味道不遜色 很順口紅咖哩蟹肉配熱脆麵包包子有點像印度薄餅的那種做法裡面有一層一層的餅皮相互堆疊外脆內軟脆到快要割破口腔的脆 所以吃它不能心急醬汁中也可以尋找到蟹肉的身影用料不會吝嗇 松露煮日本年糕每次吃西式料理感覺都一定會點一道跟黑松露有關的食物這次也不例外黑松露跟年糕的搭配簡直天衣無縫因為我本來就喜歡 只要年糕沒有煮過熟醬料又可以好好滲透它的每一吋肌膚想必不可能難食!慢燒美國牛肉眼最後的重頭戲就是這塊牛扒老實說不敢相信這是五成熟的牛肉看起來只有三成啊!但吃起來又發現能接受絕對沒有血腥味 不過脂肪有點多我跟朋友反而喜歡它的配菜 超好吃!紅蘿蔔超甜!而且搭配的竟然是芋泥!又是我的愛熱朱古力Mystrey Cocktail這杯有驚喜喝下去有很濃
為了慶祝我加入公司一週年而來

黑松露跟年糕的搭配簡直天衣無縫
因為我本來就喜歡
只要年糕沒有煮過熟
醬料又可以好好滲透它的每一吋肌膚
想必不可能難食!
慢燒美國牛肉眼
慢燒美國牛肉眼
最後的重頭戲就是這塊牛扒
老實說不敢相信這是五成熟的牛肉
看起來只有三成啊!
但吃起來又發現能接受
絕對沒有血腥味 不過脂肪有點多
我跟朋友反而喜歡它的配菜
超好吃!紅蘿蔔超甜!
而且搭配的竟然是芋泥!又是我的愛

熱朱古力
熱朱古力
Mystrey  Cocktail
Mystrey Cocktail
這杯有驚喜
喝下去有很濃的玫瑰香
餐廳的整體氣氛很好
有一位叔叔在一旁彈吉他 唱的是一些有情調的老歌 很懷舊的feel
剛好身邊坐的全是情侶
我倆忘了佩戴墨鏡 感覺快要被閃瞎
坐在窗邊的話也可以看到每天晚上維港的燈光匯演 實在超值
但如果要坐在窗邊記得要訂位喔
2018-05-02
紅咖哩蟹肉
熱脆麵包
Mystrey  Cocktail
終於同朋友夾到黎呢間餐廳食野。Chef Stage by Eddy Chu 出名食物好食,雖然餐廳裝修唔算特別,但仍然可以吸引甘多人黎食就知食物質素高我同朋有約左6點就黎食,因為大家都要趕返屋企湊女呀zip時間都要黎食就知我地幾高期望,果然,我地既選擇無錯!Order左兩杯野飲左手邊係朋友既橙汁而我就叫左杯Mystery Mocktail,神秘到野飲未黎之前職員都唔肯講係啲乜飲完我覺得係有氣既黑加倫子汁+ cranberry juice,而底下一粒粒既係荔枝味,一咬就會有荔枝汁噴出黎,同啲果汁都幾夾,我好鐘意,叫佢做荔枝爆珠沙律:乳酪蟹肉鮮蝦芒果沙律用呢做starter真係一流沙律醬非常開胃,味道似好清甜既凱薩沙律醬,酸酸甜甜,食唔停口!加上芒果同荔枝爆珠,甜甜地,同沙律醬非常夾沙律入面有5-6隻大蝦,非常足料,雜菜又夠新鮮,我地食完之後連汁都撈埋,絕對無誘張。松露煮法國原粒磨菇朋友指定再點既,果然無介紹錯磨菇大大粒,粒粒都靚靚仔仔,好明顯係揀過先上檯。大粒到要切開一半放入口,一切,咦?粒菇唔會好似平時甘立即篇左,放入口先知原來係超級爽脆爽口,而且好有菇味好juicy,加埋松露簡直將個

我同朋有約左6點就黎食,因為大家都要趕返屋企湊女呀
zip時間都要黎食就知我地幾高期望,果然,我地既選擇無錯!

Order左兩杯野飲
左手邊係朋友既橙汁

沙律:

乳酪蟹肉鮮蝦芒果沙律

用呢做starter真係一流

松露煮法國原粒磨菇

朋友指定再點既,果然無介紹錯

磨菇大大粒,粒粒都靚靚仔仔,好明顯係揀過先上檯。大粒到要切開一半放入口,一切,咦?粒菇唔會好似平時甘立即篇左,放入口先知原來係超級爽脆爽口,而且好有菇味好juicy,加埋松露簡直將個菇味再推高!

如果鐘意食辣既,可以夾少少辣肉腸同磨菇一齊食,增添少少辣味同咸味!加埋 creamy既奶油汁,所有調味廚師已經幫我地準備好晒,唔使要加任何調味!

湯:

忌廉鮑魚冬陰海鮮湯

超鐘意,超美味
首先呢個湯非常足料,入面有蝦,鮑魚,帶子,蟹子等等海鮮,無諗過一個湯可以足料到甘!個湯非常creamy,充滿住香矛,奶油香,加埋少少辣,係我飲過最奶飲既冬陰公湯!無得輸!

黑松露磨菇湯

成個湯多種磨菇打成,見到唔同磨類既碎粒,非常足料,好重菇味!
兩個湯各有千秋,食肉海鮮獸當然鐘意冬陰海鮮湯多啲,但當我試到呢個磨菇湯,我立即諗起我奶奶,因為佢茹素,佢一定好鐘意呢個湯!

主菜:

燒西班牙黑毛豬 豬頸肉

估唔到豬頸肉可以成塊排甘上,有三塊超大塊既豬碰肉排!就係因為甘大塊既關係,我地豬頸肉肥瘦位都食再。豬頸肉本身非常爽脆,原來油脂位會爽脆10陪!份量超多我 口朋友要share食得晒。加埋黑椒味既燒汁,真係好野味!配菜用左菠蘿上,甜甜地,同豬頸肉既燒汁非常夾,又可以去除油脷。

燒法國黃油雞扒配松露鮑魚

朋友實在太鐘意磨菇果個汁,所以主菜都想食差唔多的。
雞扒出奇地滑,而且切開充滿肉汁。加埋松露黑椒白汁真係好入味。
其實就甘雞扒我諗大部份人都會收貨,但餐廳就安排多兩隻大鮑魚係雞排入面,非常驚喜!

食食下7點開始就發現附近都坐滿晒人,仲有一位非常浪漫既先生係度大唱情歌

終於明白呢度點解甘受情侶歡迎。食物好味,職員好幫得手,不停加水收碟,所有野course by course甘上,餐廳重視係食物質素,甘樣客人先會encore再encore!
食到甘好食既西餐我同朋友都好開心,叉足電,大家又要返屋企湊女啦!
  • 乳酪蟹肉鮮蝦芒果沙律
  • 忌廉鮑魚冬蔭海鮮湯
2018-05-01 2609 瀏覽
我一日到黑淨係識捉男朋友去打邊爐,佢應該已經好厭今日由佢發板,帶左我去亞士厘道食浪漫嘅西餐一出lift門見到成堆獎,未食已經對餐廳產生好大信心仲有歌手唱live, 唱嘅係男朋友最鍾意嘅Beatles, 仲有我鍾意嘅迪士尼歌,真係夾都冇咁啱,勁開心乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 $158平時對沙律有偏見、覺得是「減肥食品」的朋友,推薦必試這款!百幾蚊的沙律,蔬菜新鮮是不必說,沒想過鮮蝦的份量這麽多,比很多餐廳的主菜還多吧?將爆爆珠加入沙律更是神來一筆,加埋酸甜芒果,超級開胃!冰鎮花螺配鮮蝦 套餐+$68花螺很鮮甜,加埋中間個醬汁好特別。松露煮日本年糕  $98松露煮咩都香,通常都係意大利飯或者意粉,但煮日本年糕都係第一次食!幾新鮮的搭配芝士蟹肉焗鮑魚4PCS  $198 邪惡芝士,鮮味蟹肉,仲有大隻鮑魚真係好大隻,有圖有真相,又一邪惡美食燒牛脷配蝦肉蘑菇汁小妹孤陋寡聞,今日之前都以為牛脷只係好細一片,食串燒牛舌果種size, 上枱果陣仲震驚左一下:「唔係牛扒來咩?」牛味勁香濃,咬落唔靭而且好腍,勁正榛果級黑毛豬肉貴的豬肉的味道真的跟普通的不一樣,長期不太愛豬肉的我也心動了由於不太懂酒,由店員推薦紅
我一日到黑淨係識捉男朋友去打邊爐,佢應該已經好厭

今日由佢發板,帶左我去亞士厘道食浪漫嘅西餐

一出lift門見到成堆獎,未食已經對餐廳產生好大信心

乳酪鮮蝦芒果雜菜沙律 $158
平時對沙律有偏見、覺得是「減肥食品」的朋友,推薦必試這款!
將爆爆珠加入沙律更是神來一筆,加埋酸甜芒果,超級開胃!

冰鎮花螺配鮮蝦 套餐+$68
花螺很鮮甜,加埋中間個醬汁好特別。

松露煮日本年糕  $98

芝士蟹肉焗鮑魚4PCS  $198
邪惡芝士,鮮味蟹肉,仲有大隻鮑魚

真係好大隻,有圖有真相,又一邪惡美食

燒牛脷配蝦肉蘑菇汁
牛味勁香濃,咬落唔靭而且好腍,勁正

榛果級黑毛豬肉

由於不太懂酒,由店員推薦紅、白酒各一杯,也是果香偏重和甜一點的,不錯

結帳時老闆剛好與我們談了幾句,言談間感受到他對煮食的熱誠和自信。不便宜的一餐,但環境、食物和服務是真的很好,非常值得支持,會再來的

2018-04-23
2018-05-01 805 瀏覽
幾次嚟到呢條街都係食日式燒肉,知道好多地舖野食,但無諗到原來好多棟大廈都暗藏美食🤤 朋友食過介紹下,適逢今個星期日無出去户外活動,就去試下~一入去無諗過會有景睇😳 事前無睇網上comment,結果一見到就surprise左,無諗到棟大廈望落似普通商廈,又唔係海邊,竟然有咁大咁開揚嘅景我叫左馳名西班牙橡果級別黑毛豬,男朋友叫燒美國牛肉眼,兩個都加左海鮮拼盤同白餐酒白餐酒,好香嘅葡萄味,酒精味唔重,飲落一啲都唔覺有係酒餐包係蒜蓉包,外邊嘅皮好脆身,一咬就碎,蒜蓉味勁濃,仲見到少少蒜蓉粒係個面,絕對唔係得個樣沙律有埋鰻魚係上面😋 第一次見,平時都係得蔬果,鰻魚都好肥美,咬落有陣油香青BB嘅醬係泰式酸辣醬嘅味,酸酸甜甜勁開胃🌶 鮑魚個味似係用日本豉油浸過,啲肉好爽口彈牙。帶子就用麵豉醬浸住,食落好黏好新鮮。生蠔無半點嘅腥味,第一次用青bb醬嚟送生蠔,又幾夾喎同埋生蠔都好鮮甜。鮮蝦都點左個醬,蝦肉好結實,色水都好靚~餐湯係翠肉瓜配火腿,翠肉瓜個味道唔會好出,主要有火腿嘅鹹味,火腿個脆皮咬落好似咬粟米咁燒美國牛肉眼👍🏿 叫左五成熟,個程度啱啱好肉質幼嫩唔韌。牛肉味道濃,咬落去啲脂肪嘅油香出哂嚟,旁

白餐酒,好香嘅葡萄味,酒精味唔重,飲落一啲都唔覺有係酒

白餐酒

牛油餐飽

鰻魚沙律

翠肉瓜配火腿

燒美國牛肉眼👍🏿 叫左五成熟,個程度啱啱好肉質幼嫩唔韌。牛肉味道濃,咬落去啲脂肪嘅油香出哂嚟,旁邊有啲薯菜同蕃茄仔減少個油膩感

燒美國牛肉眼

西班牙橡果級別黑毛豬👍🏿 外皮煎過咬落有少少脆身,肉質易咬,一咬就分開,我會形容為有啲似豬頸肉嘅肉質,而且陣豬酥味特別勁,諗起都回味🐷

馳名西班牙橡果級別黑毛豬

甜品係豆腐竹炭mousse蛋糕,成個碟擺得好靚,豆腐味幾濃,食完啱啱濃味嘅主菜,換番啲清新嘅蛋糕fresh下🍰

豆腐竹炭mousse蛋糕

其實最尾完全唔記得有甜品,埋單個下先醒起,所以係勁抵食,又有靚景,又有多款side dish,又有咁正嘅主菜,店員嘅服務又好好主動斟水,要多謝朋友嘅介紹❤️
2018-04-29
燒美國牛肉眼
馳名西班牙橡果級別黑毛豬
豆腐竹炭mousse蛋糕
2018-04-29 436 瀏覽
同朋友慶祝生日兼認識10周年,梗係要請佢食飯餐好啦呢度環境低調,燈光暗淡,幾浪漫喎。適合情侶,不過我哋兩個女仔都算係冇乜違和感嘅,哈哈🙈冰鎮田螺,螺本身腥味較重。廚師都算大膽,選擇田螺來做頭盤,而中間嗰杯秘製醬汁味道好重,酸得黎又帶有少少辣,同田螺好夾,驚喜蟹肉煙三文魚沙律,啖啖蟹肉加埋新鮮生菜同埋醋汁,好醒胃。沙律入邊居然間仲有荔枝味嘅爆珠,增加口感,睇得出廚師好貪玩黑松露蘑菇湯黑松露味濃郁,蘑菇打成茸,係幾match嘅西式海鮮冬陰公湯呢個真係真係超驚喜,好少西餐廳會用冬陰公做mix n match..因為本身冬陰公味太重,可塑性低。忌廉嘅creamy,配搭冬陰公香味,再加埋海鮮嘅鮮,mix出嚟嘅味道真係非常欣賞同埋出色。現場有一個上咗年紀嘅Uncle會彈結他唱歌,氣氛唔錯架黑毛豬頸肉厚切豬頸肉,鎖住中間嘅肉汁。配菜亦都好多元化,有菠蘿薄荷葉同埋車厘茄,成功中和豬頸肉嘅肥膩白酒聖子意粉本身以為味道偏淡,點知原來啲汁係晒底,撈勻佢之後就發覺原來味道又有驚喜雖然呢度價錢小貴,但係絕對係大時大節,同朋友伴侶慶祝嘅一個好地方。性價比極高!P.s 冬陰公湯一定要試
同朋友慶祝生日兼認識10周年,梗係要請佢食飯餐好啦

黑松露蘑菇湯
黑松露味濃郁,蘑菇打成茸,係幾match嘅

西式海鮮冬陰公湯

現場有一個上咗年紀嘅Uncle會彈結他唱歌,氣氛唔錯架

黑毛豬頸肉

白酒聖子意粉

P.s 冬陰公湯一定要試
2018-04-25
生日
2018-04-25 2490 瀏覽
上年同男友黎食過後對呢間fusion 菜念念不忘,今日難得平日一齊放假,所以同男友再黎回味下。今次度仲有駐場歌手現在彈結他,氣氛好好。黑毛豬熱脆包包用上薄薄的脆皮,配上厚切黑毛豬,再加上微微日式wasabi sauce更添風味,同黑毛豬好夾,提升左黑毛豬既味道,而且店家仲配埋菠蘿,除自己心意夾埋一齊食,可增添胃口同時去膩。蟹肉煙三文魚配荔枝珍珠呢個沙律材料豐盛,有芒果,蟹肉絲,爆珠,煙三文魚等等。芒果夠甜,蟹肉同煙三文魚夠多,荔枝珍珠一咬下去有陣陣荔枝味,茘枝汁令到沙律酸中帶甜,非常有田園氣息。黑松露日本年糕松露汁多且creamy, 年糕煙un, 每口年糕沾滿黑松露汁,又香又滑,松露味好突出,意想不到禁夾。黑松露蘑菇湯黑松露同菌味非常濃郁,每啖都嚐到打碎既蘑菇。質感濃厚,但又唔會過杰,好味到連男友碗都飲埋😂正!燒法國黃油雞扒配松露鮑魚松露汁停不了🙈🙈松露忌廉汁又香又creamy,同雞扒好夾,雞肉吸哂d汁嘅精華好好味,雞扒外皮脆,肉嫩,鮑魚爽彈,松露提升左鮑魚既鮮甜,好入味😋配菜方面好特別,竟然係用係冰菜, 新鮮,菜味濃郁,十分爽口。牛肉扁意粉意粉煮得剛好,意粉口感煙韌富彈性,份量適中。

黑毛豬熱脆包

蟹肉煙三文魚配荔枝珍珠

黑松露日本年糕

黑松露蘑菇湯

燒法國黃油雞扒配松露鮑魚
松露汁停不了🙈🙈

牛肉扁意粉
意粉煮得剛好,意粉口感煙韌富彈性,份量適中。食落有少少汁,唔會過份creamy。
牛肉好嫩好juicy, 男友大愛。
  • 松露煮日本年糕
  • 黑松露蘑菇湯
  • 香港豬扒包
2018-04-24 500 瀏覽
晚餐時間。。。。。。我地今次同男朋友係尖沙咀食飯,跟住佢約咗我去食亞士厘道嘅一間西餐廳,叫CHEF STAGE ,我哋就上去開飯見到一間餐廳好多好評,所以就去食啦。點知上到去就發現左,佢嘅門面設計同西餐餐廳好相似,我就同男朋友講,男朋友話應該唔係,但最後證實左我係啱嘅。蟹肉煙三文魚沙律配荔枝珍珠沙律幾好食我真係覺得,可能我個人比較鍾意食菜,同埋佢有啲新鮮嘅蟹肉,佢中間仲有啲好似蒟蒻咁樣嘅小丸子,成餐飯最好食就係個沙律,早知叫多個沙律。冰震冬風螺配冬蔭功汁我個人就覺得有啲特別,幾重海水味,我自己就幾鍾意,我哋都係第一次係西餐廳度食,但我男朋友就超級唔鍾意,佢話食完易啲生冷野,一定會肚痛,但我最後都無理佢,我照叫,哈哈。我最深印象嘅呢就係嗰個豬勒骨,因為我自己本身就唔係好鍾意食豬肉,佢係非常超級無敵勁爆多油,我自己就食咗兩條,已經角得好飽,鐘意食油利食品傢朋友,一定要點,如果我下次去,就一定試下其他菜式啦⋯⋯我一定叫牛扒,賣飛佛,哈哈!磨菇湯,好飲,好濃菇味!松露煮日本年糕,好食!
晚餐時間。。。。。。

蟹肉煙三文魚沙律配荔枝珍珠

冰震冬風螺配冬蔭功汁
我個人就覺得有啲特別,幾重海水味
,我自己就幾鍾意

磨菇湯,好飲,好濃菇味!

松露煮日本年糕,好食!

20 分鐘 (堂食)
2018-04-23 526 瀏覽
Chef stage by Eddy Chu一直是我很喜歡的西餐廳,而且它的水準非常穩定,所以我久不久都來光顧,不過我從未帶媽媽來過,因為每次都巧合地沒有空,今天媽媽終於有時間賞面與我去Chef Stage共聚午餐。粟米火腿田園沙律十分清爽,聞到粟米蔬菜的鮮味,爽甜不絕,蠻適合飯前享用。沙律加入火腿粒使沙律不會過於單調,當然美味的主食擺在後頭待我們品嚐。這裡的海鮮拼盤質素甚高,我都建議大家點一份來吃,55元就可吃到生蠔,鮑魚,鮮蝦,螺肉,日本刺身帶子,很少有這麼優惠的價錢品嚐到那麼豐富的海鮮拼盤。飽滿的生蠔那海的味道,縈繞在我的腦海裡,天然的鹹味湧上心頭,感覺生蠔剛在大海打撈上來般,醬汁的調味完全不用,光吃已很鮮美。鮮蝦超大尾,蝦肉鮮甜,肉質豐厚有彈性,口感細緻,沾點特製的酸甜的香草醬汁,在嘴巴裡慢慢咀嚼時更能嚐到鮮蝦的滋味。能自己獨享整隻鮑魚也是種享受,鮑魚彈性十足又新鮮,其甜美有嚼勁的咬感,我們都愛透了,而且這裡的鮑魚處理乾淨,將內臟都清理好。日本刺身帶子固然新鮮,肉質柔軟,入口甘香,伴入酒後的刺身帶子更顯味道層次,甘甜得沒話可說,真的想多吃數片刺身帶子。牛油餐包一定要趁熱吃,牛油

粟米火腿田園沙律

海鮮拼盤

牛油餐包一定要趁熱吃,牛油蒜香慢慢地融入烤得酥酥脆脆的麵包裡,真的邊吃邊散發香氣。
牛油餐包

是日精選湯是洋蔥雞肉湯,在淡雅的湯色映襯下,雞肉與洋蔥絲顯得格外亮眼,誘使我馬上喝一口,洋蔥清甜溫潤,十分舒服的一道湯品。

媽媽沒吃早餐超餓的,所以點了X.O醬芝士白汁海鮮焗蛋炒飯來吃。X.O醬芝士白汁海鮮焗蛋炒飯用料豐富,除有鮮蝦,也有鮮魚及大蜆,一看已讓媽媽口水直流。
X.O醬芝士白汁海鮮焗蛋炒飯

焗蛋炒飯也著重營養,加入大量蕃茄與蔬菜,極度健康。X.O醬芝士白汁濃厚之餘,亦鹹香適中,醬汁滲入每顆飯粒之中,媽媽很推薦大家吃呢。
雜扒拼盤配燒雞,漢堡扒,黑毛豬,腸仔

至於我嘛,我比較喜歡我的雜扒拼盤配燒雞,漢堡扒,黑毛豬,腸仔。燒雞皮燒得又脆又薄,呈現美麗的金黃色,香氣逼人,滿腔都是燒雞味,雞肉肉嫩多汁,毫不乾柴。腸仔也不是便宜的貨色,用了德國香腸,腸仔皮脆肉嫩,十分可口。

厚實大塊的漢堡扒冒著淡淡的熱煙很注目,混合牛肉牛筋及洋蔥手打製成,漢堡扒不會太扎實,吃起來屬軟嫩的那種,牛汁濃香,原汁原味。黑毛豬將多餘的油脂消去,外層變得脆口,內裡卻彈勁無比,果然是這裡的招牌之一。

是日甜品居然是椰子香芋蛋糕,太驚喜了,說真的我已很久沒吃過椰子口味的蛋糕,超懷念的味道。椰子香芋蛋糕綿密順口,而絲絲的椰絲非常討喜,飯後能吃到這蛋糕,我們都很滿足。
粟米火腿田園沙律
牛油餐包
X.O醬芝士白汁海鮮焗蛋炒飯
雜扒拼盤配燒雞,漢堡扒,黑毛豬,腸仔
2018-04-20 524 瀏覽
首先服務態度算ok !!!!!!!!!!!!!!!!!但食物質素差到不得了!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!’nn叫左一份 肉眼 一份羊鞍 兩份都係要求5成熟 “””””””””””””””””””””””黎到切開起碼10成熟 又乾又柴 !!!!!!最近睇得太多太多 食肆內的陰暗面實在唔敢亂投訴 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!只想同大家講 唔好中伏!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

首先服務態度算ok !!!!!!!!!!!!!!!!!

叫左一份 肉眼 一份羊鞍
黎到切開起碼10成熟 又乾又柴 !!!!!!

最近睇得太多太多 食肆內的陰暗面

2018-04-19 2651 瀏覽
有好多獎項~咖哩蟹肉脆棒咖哩味唔係太重,亦唔係啡啡哋嗰隻泰式咖哩啲脆棒本身帶有少少辣咖哩醬入面充滿住蟹肉,日本松露年糕賣相好似oreo曲奇,食落夠曬creamy 重菇味得嚟又一啲都唔令人討厭年糕煙煙韌韌 每咬一口就bit 少少松露汁出嚟 好正啊!牛脷脆包 配菠蘿🍍牛脷聞落去好似煙肉,脆包裡面塗咗啲千島醬,兩者夾到爆!!!松露蘑菇同松露年糕嘅醬都係一樣味道,只不過因為係蘑菇,所以再有多種菇味準備開餐食扒之際,有人表演啊!!仲有幻彩詠香江睇~牛扒配薯蓉份量好足之餘,兩個人都差啲食唔仲幾有牛味!薯蓉一定係我食過最好食既!愈食愈開心日本桃雪笆造型超級可愛掏空咗桃嘅芯,用桃嘅外殼裝住食落桃味十足!

有好多獎項~

咖哩蟹肉脆棒

咖哩味唔係太重,亦唔係啡啡哋嗰隻泰式咖哩
啲脆棒本身帶有少少辣
咖哩醬入面充滿住蟹肉,

日本松露年糕

賣相好似oreo曲奇,
食落夠曬creamy
重菇味得嚟又一啲都唔令人討厭
年糕煙煙韌韌 每咬一口就bit 少少松露汁出嚟 好正啊!

牛脷脆包 配菠蘿🍍
牛脷聞落去好似煙肉,
脆包裡面塗咗啲千島醬,
兩者夾到爆!!!

松露蘑菇

同松露年糕嘅醬都係一樣味道,只不過因為係蘑菇,
所以再有多種菇味

準備開餐食扒之際,
有人表演啊!!

仲有幻彩詠香江睇~

牛扒配薯蓉

份量好足之餘,兩個人都差啲食唔仲幾有牛味!
薯蓉一定係我食過最好食既!愈食愈開心

日本桃雪笆

造型超級可愛
掏空咗桃嘅芯,
用桃嘅外殼裝住
食落桃味十足!
紀念日
2018-04-17 2235 瀏覽
Chef Stage (沙律)冬陰西班牙煙豬腩沙律,$138,冬陰公汁辣辣地,幾野味。煙豬腩,厚切,條狀,非常之香噴噴,煙燻香好足,肉質鬆軟帶小許肥糕,豬油味香濃,好正。蔬菜新鮮,爽口,加了冬陰公汁,酸酸甜甜,幾開胃。推介指數:8.5/10(前菜)冰鎮花螺配冬陰醬,$68,花螺先炙熟後冰鎮,螺鮮味依舊存在,又爽又好味。推介指數:8/10(前菜)焗法國連殼食田螺,$128,哈哈,田螺真的可以食㗎,不過唔係真殼,似甜筒嘅威化餅,型壯做出來都幾似田螺殻,只是顏色比較淺,餅連田螺肉一起食,味道幾特別,又小小咸又小小甜又有田螺鮮味。推介指數:8.5/10(前菜)黑松露年糕,$98,松露香撲鼻,氣味清香。年糕味淡,配松露食幾合配,年糕又煙煙韌韌,好有咬口。推介指數:8/10(湯類)黑松露蘑菇湯,$68,湯內超多松露超多蘑菇碎,蘑菇味好濃,絕對感受到鮮菇味,但帶小小咸。推介指數:7.5/10(主菜)燒牛脷配蝦肉磨菇汁,兩條又肥又厚的牛脷,一條硬身,一條超鬆軟,兩種口感大有不同。蝦肉鮮甜,肉身有彈力,有囗感。推介指數:8/10(主菜)橡果級黑毛豬肉,豬扒兩大塊,切開有肉汁,肉質鬆軟,好好味。推介指數:
Chef Stage

推介指數:7.5/10

推介指數:8.5/10

除了以上食物外,餐廳仲有真人伴奏結他及唱歌,情侶到來,又溫馨又浪漫。進餐時,每一道菜,餐廳也會換碟,好細心,而每一道菜,每隻碟也是熱的,使餸菜冇咁快變冷,好專業啊。

冰鎮花螺配冬陰醬
焗法國連殼食田螺
黑松露年糕
黑松一露蘑菇湯
燒牛脷配蝦肉磨菇汁
橡果級黑毛豬肉
2018-04-17
5 分鐘 (堂食)
冰鎮花螺配冬陰醬
焗法國連殼食田螺