2024-01-28 21 瀏覽
又係星期六返工,放工想食個靚Brunch揀咗公司附近嘅A Lux,位置方便,環境舒適Brunch每位$738,頭盤可以任食,再有意粉主菜,而主菜揀牛扒的話,可以無限量refill,最後仲有甜品及茶。另外如果鍾意飲酒,加$428就可以90 分鐘任飲汽酒及紅白酒最正就係而家用OpenRice訂位,仲會有八折優惠😍頭盆每次都唔同,起碼有五六款揀:水牛芝士伴蕃茄沙律,半煎煮蛋,三文魚魚子醬卷,鵝肝醬多士及西班牙火腿配哈密瓜。雖然係前菜,但製作認真,鵝肝醬非常棉滑,味道濃郁,配醃製過嘅蘋果肉同多士一齊食,減輕咗油膩感。另外嘅半煎煮蛋中間微暖,入邊嘅雜菜好甜,食落唔漏好清新意粉方面就揀咗要另外加錢,食店舖嘅招牌紅蝦意粉,果然加得物有所值。紅蝦選用阿根廷入口,大大隻蝦膏味濃郁,成碟意粉全部都沾滿咗蝦膏,又香濃又好食朋友就選擇咗鮑魚意粉,會將個鮑魚肝一齊煮埋落意粉度,會有少少甘香味,而鮑魚就切咗薄片,亦都係炒得啱啱熟,唔會韌,同樣好食主菜方面,朋友揀咗羊架,一上枱就聞到濃濃嘅炭香味,表面雖然燒到比較黑,但入面都充滿肉汁而我就揀咗可以無限量refill嘅肉眼扒,上枱嘅時候睇見都覺得Juice,邊位都燒到
又係星期六返工,放工想食個靚Brunch
揀咗公司附近嘅A Lux,位置方便,環境舒適
最正就係而家用OpenRice訂位,仲會有八折優惠😍
而我就揀咗可以無限量refill嘅肉眼扒,上枱嘅時候睇見都覺得Juice,邊位都燒到有炭焦香。其實一塊已經有成一隻手掌咁大,加埋前菜根本都食唔到第二塊
甜品要咗一個拿破崙,新鮮製作酥皮依然香脆,入邊嘅吉士醬甜度啱啱好
朋友點咗個香橙班戟,烈酒嘅味道香濃加上淡淡的橙皮味,少少酸又有酒香加埋雪糕,入口又香又滑
最後仲奉上一壺熱茶,作為一個完美嘅句號😋
2024-01-26 23 瀏覽
中環一向都有不少隱世餐廳,這間位於中環德己立街的餐廳,外面環境已是不少電影拍攝場地,進入餐廳環境同樣高雅。點了4 Course Dinner Menu $728落單後,店員會先上麵包及黑醋橄欖油。麵包有3款麵包可食,全部都香脆微熱,口感剛剛好。另外再有水牛芝士蕃茄莎莎多士做前菜,酸酸味味的令人胃口大開。AppetizerParma ham, baby gem, caesar dressingParma ham 肉質柔軟,甘甜芳香,再配上新鮮蔬菜,中和濃味的肉味,點上醬汁,令味道提升。PastaOxtail Truffle Ravioli這款全手工製的意大利雲吞不得不推薦‼️雲吞皮很有口感,一咬下去整個口都是滿滿的松露野菌,陣陣松露香氣。值得一試👍🏾MainUSDA Ribeye cap, 3 pepperons選了五成熟的肉眼扒,油脂分布平均而豐富。帶有豐富的油花,很juicy🫶🏻口感幼嫩,再點上原本跟紅肉是最佳組合的紅酒醬,除了化解脂肪帶來的油膩,更能突出肉香。Dessert 杏仁奶凍濃濃的杏仁味,味道醇香,甜度剛剛好,再加上口感香脆的杏仁脆片,完全是最佳配搭。Petit Four十分

點了4 Course Dinner Menu $728

USDA Ribeye cap, 3 pepperons

Dessert
杏仁奶凍

Petit Four

十分精緻的小甜品:茉莉茶凍、迷你朱古力撻、可麗露。朱古力很香濃,味帶甘香可可味,而更值得一提是可麗露,做到外脆內軟的口感,表層微微焦香,很好吃😋

2024-01-23 23 瀏覽
大館就是給人歷史悠久的感覺,影影相,跟著導賞團去參觀一下,再去都爹利街石階及煤氣燈,附近就有這間優雅的餐廳,來一個下午Brunch很寫意的。麵包的質素已經可説明餐廳的大概味道,脆片鹹鹹的脆脆的沒有鎅口;香草麵包,香草味道很濃烈,質地軟熟可口;穀物包,穀物沒有太硬,麵包帶有堅果的香味。Antipasto開胃菜,可以無限任添的,真的很意外。芝士蕃茄沙律,蕃茄新鮮,味道酸酸甜甜使人很開胃,水牛奶芝士跟蕃茄的酸味配合得適;鵝肝多士,鵝肝味道濃郁軟滑可口,多士香脆無比;忌廉芝士煙三文魚卷配魚子醬,魚肉的煙燻味很濃,魚子醬鹹鹹鮮鮮加了蘋果醬十分可口;24個月的巴馬火腿,鹹鮮味很出,肉質有咬口;素蛋餅,用了不同顏色的椒做成,味道有清新的感覺。Crabineros Prawn Spaghetti紅蝦意大利意粉,這個是必點的,紅蝦很彈牙,味道極之鮮美,大廚用上了蝦膏製作成意粉的醬汁,這個汁簡直是靈魂之所在,意粉是手工製作的,麵質的密度很高,而且筋性很強。Unlimited Carving Roasted Ribeye無限添加烤肋眼牛排,牛排肉質嫩滑但不失嚼口,肉味香濃,肉汁豐富,最正是無限添加,再來一客
Antipasto開胃菜,可以無限任添的,真的很意外。
鵝肝多士,鵝肝味道濃郁軟滑可口,多士香脆無比;
24個月的巴馬火腿,鹹鮮味很出,肉質有咬口;
素蛋餅,用了不同顏色的椒做成,味道有清新的感覺。
Unlimited Carving Roasted Ribeye無限添加烤肋眼牛排,牛排肉質嫩滑但不失嚼口,肉味香濃,肉汁豐富,最正是無限添加,再來一客的肉質一樣出色,值得讚賞。
Crepes Suzette Vanilla Ice Cream可麗餅配雲呢拿雪糕,這個甜品最重要的地方是醬汁,大廚做的這個醬汁非常好,醬汁有牛油的香味,同時帶有橙的酸味。
最後來一杯咖啡,甘甘的味道,跟甜品很配合。
味道: 值得一試
環境: 舒適
服務: 常可
衛生: 整潔
價錢: 值得的花費
2024-01-23 22 瀏覽
中環煤氣燈旁,位置隱蔽但氣氛浪漫。整晚用膳體驗好好,服務員有禮,食物好食之餘仲有特色,而環境又高檔有格調,牆上掛咗好幾幅畫,附埋畫嘅介紹。當晚我地食嘅係tasting menu,可以試試佢地嘅特色菜。餐包有三款:高麥包、薄脆和牛角包,餐包夠暖,我好鍾意牛角包,好酥好香。餐前小食鵝肝mousse多士配蘋果醬,肝醬好滑,多士又夠脆,蘋果醬又可以中和油膩感同時醒胃。前菜我揀咗Oyster tartare,配牛油果、魚子醬。我第一次食Oyster嘅‘tartare’,仲心諗會唔會碎到變成蓉。原黎係切粒上,蠔肉爽口,加魚子醬更顯高級,味道就多一份鹹鮮。意粉我揀咗紅魔蝦意粉,我好中意,因為蝦味好濃郁,蝦肉夠大夠彈牙。main course嘅fresh chicken幾有驚喜,鷄肉好嫩滑,個菌醬係個精粹,味道好香。最後仲有甜品Tiramisu同埋餐飲。總結:價錢唔算平,但考慮呢個地段同埋呢個環境算合理。食物係幾有特色,我過去真係未食過,想揀個浪漫嘅環境食西餐,呢個會係一個好合適嘅地方。

最後仲有甜品Tiramisu同埋餐飲。

2024-01-21 39 瀏覽
難得友人回港,相聚一堂,當然找一間有水準嘅餐廳。今晚搵到中環一間fine dining, 環境,服務,食物水準也不錯。餐前小吃係鵝肝多士,一口size, 方便食,又不會太膩。頭盤係八爪魚沙律,八爪魚觸鬚非常肥美,入口軟熟。沙律菜清新。紅蝦意大利麵,麵條自家製造,好有彈性,完完全全吸盡蝦汁精華,十分滿意。主菜係鱸魚配蛤,魚皮煎得香脆,魚肉滑溜。蛤採用白酒烹製,鮮味!甜品栗子tiramisu, 甜度剛好,有栗子粒,好味!

餐前小吃係鵝肝多士,一口size, 方便食,又不會太膩。

甜品栗子tiramisu, 甜度剛好,有栗子粒,好味!

2024-01-11
2024-01-21 21 瀏覽
開心星期天,姐姐請食 brunch,仲要係高級餐廳,中環的 A Lux,$738/位的呀!因為全部都係高質食物,道道精彩,到而家仲回味無窮!記得先在OpenRice平台上訂位,享八折。從來未嚟過都爹利街,就係有盞油燈長樓梯打卡嗰度,餐廳就喺街頭。入去環境超靚,又現代又輝煌!先送上新鮮麵包,有三款選擇。呢個套餐嘅特別之處係頭盆任食,主菜如果揀咗燒肉眼,都係任食,質素唔錯,牛魔王的美夢!無限點的開胃頭盆包括魚子醬酸醬煙三文魚、鵝肝醬多士、水牛芝士沙律、巴馬火腿蜜瓜、法式乳蛋餅。鵝肝醬多士超正,鵝肝醬很滑,夾蘋果醬超好食;巴馬火腿蜜瓜新鮮甜美,我唔客氣啦,追加呢兩款。揀咗龍蝦意大利粉,次次都係,挑啲蝦膏出嚟撈勻意大利飯食,味道非常濃郁,必點。主菜揀咗羊架,肉嫩。甜品揀咗芝士拼盤,最鍾意佢配埋杏脯及合桃,甜甜地平衡芝士鹹。最後飲一杯 Latte。

入去環境超靚,又現代又輝煌!

先送上新鮮麵包,有三款選擇。

主菜揀咗羊架,肉嫩。

最後飲一杯 Latte。

2024-01-18 814 瀏覽
自制香港古蹟一日遊,參觀大館及都爹利街煤氣路燈後,原來已經12點,便在附近一間西餐廳食個Brunch,感受一下中環人假日的慢活🤩✏️位置(7/10):位於古蹟煤氣路燈旁商廈內,遠離塵囂✏️環境(9/10):裝修有心思,有高級西餐廳的格調✏️服務(10/10):侍應主動幫忙舖餐巾、加水、換餐具等,更在每道菜間清理枱面,服務很不錯✏️食物(9/10):食物質素高及有心思,擺碟同樣精美🌟早午餐(Brunch) - $738/位主打Fine Dining西餐廳的Brunch,個人覺得一定要試試,不只環境好、食物精緻質素高,本人選了以下幾道菜:🌟餐包首先是可以任食的餐包,有佛卡夏、黑麥麵包及西班牙脆片,麵包焗得鬆軟,味道也比想像中好,同時有不同的口感😆🌟開胃菜(Antipasto)精緻擺盤的五道開胃菜拼盤,包括味道適中、香而不鹹的煙燻三文魚伴忌廉芝士醬,鵝肝香濃不羶、多士香脆的鵝肝多士伴酸梅醬,味道調和恰當的巴馬火腿伴哈蜜瓜,軟滑香甜的法式蛋餅,以及清新中帶奶香的蕃茄馬蘇里拉芝士沙律,每一道也很有水準,而且更可無限添加,我們也忍不住追加了一Round😋🌟肉醬牛肉烤寬麵條四選一的意粉或燴飯,太太選了西班牙

✏️位置(7/10):位於古蹟煤氣路燈旁商廈內,遠離塵囂
✏️環境(9/10):裝修有心思,有高級西餐廳的格調
✏️食物(9/10):食物質素高及有心思,擺碟同樣精美

🌟早午餐(Brunch) - $738/位
佛卡夏、黑麥麵包及西班牙脆片

🌟餐包
開胃菜
鵝肝多士伴酸梅醬及法式蛋餅
蕃茄馬蘇里拉芝士沙律、煙燻三文魚伴忌廉芝士醬及巴馬火腿伴哈蜜瓜

🌟開胃菜(Antipasto)
肉醬牛肉烤寬麵條

🌟肉醬牛肉烤寬麵條
四選一的意粉或燴飯,太太選了西班牙紅蝦意粉,而我則選了個人最愛的肉醬寛條麵,餐廳做得很有水準,肉醬的牛肉味香而嫩滑,寬條麵芝士夠多夠Creamy,口感吸引啖啖滋味🥰
慢煮雞腿卷伴雞油菌醬

🌟慢煮雞腿卷伴雞油菌醬
同樣四選一的主菜,太太選了澳洲盲曹,我就選了店員推介的慢煮雞腿卷,果然雞腿煮得十分細嫩,一點也不老,醬準用上世界著名的四大名菌之一的雞油菌醬,香氣四溢,和雞肉味道配搭得很不錯,讓人回味😘
時令水果拿破崙
火焰橙酒可麗餅配雲尼拿雪糕

🌟火焰橙酒可麗餅配雲尼拿雪糕
除了咖啡或茶,最後一道甜品三選一,太太喜歡拿破崙,我則相信法國菜必備的火焰橙酒可麗餅,這種傳統口味最考驗廚師的技術,餐廳處理得宜,不會太甜,口感鬆軟,和雲尼拿雪糕是絕配呢😍

🏠A Lux(中環)
📬中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖
肉醬牛肉烤寬麵條
慢煮雞腿卷伴雞油菌醬
時令水果拿破崙
火焰橙酒可麗餅配雲尼拿雪糕
星期日的天氣很好,放假唔駛返工,心情都自然好,今日去咗食早午餐。早午餐餐單可以任食餐前小食、而意粉或飯、主菜、甜品及飲品各選一款。香草麵包口感鬆軟;穀物麵包混合多種穀物,但食落唔會覺得粗糙;脆片薄而脆。🔸餐前小食🔅水牛芝士蕃茄-蕃茄脆口鮮甜,芝士質地柔軟,配上橄欖油食,健康美味。🔅鵝肝醬多士-鵝肝厚身,味道唔羶,肉桂蘋果醬帶甜,多士很香脆唔乾身。🔅素蛋餅-有青紅椒製成,蛋餅很滑。🔅煙三文魚忌廉芝士,忌廉芝士有啲酸令人開胃,魚子醬較腍身。🔅24個月巴馬火腿-味道唔會好鹹。🔸鮑魚蕃茄辣汁蛋麵鮑魚肉質軟腍,味道濃郁,蕃茄醬清新,辣汁更加刺激味蕾,麵很幼細,口感柔軟。🔸慢煮雞腿卷配雞油菌醬用雞皮包着的雞腿肉,由於慢煮,雞肉都幾嫩滑,輕輕煎過的雞皮很香口,雞油菌醬帶堅果的香味。🔸拿破崙配紅桑子雪葩拿破崙做得脆口帶甜,吉士醬幼滑唔會太甜,紅桑子雪葩較酸。熱檸檬茶唔苦澀,茶很清香。週末食精(美食)啲,可以享受(人生)多啲,心情會好啲。
🔸餐前小食
🔅素蛋餅-有青紅椒製成,蛋餅很滑。
🔅煙三文魚忌廉芝士,忌廉芝士有啲酸令人開胃,魚子醬較腍身。
🔅24個月巴馬火腿-味道唔會好鹹。
🔸鮑魚蕃茄辣汁蛋麵
🔸慢煮雞腿卷配雞油菌醬
🔸拿破崙配紅桑子雪葩
拿破崙做得脆口帶甜,吉士醬幼滑唔會太甜,紅桑子雪葩較酸。
熱檸檬茶唔苦澀,茶很清香。
週末食精(美食)啲,可以享受(人生)多啲,心情會好啲。
2024-01-14 763 瀏覽
週末同朋友嚟到中環都爹利街 煤氣燈旁的意大利餐廳A Lux食早午餐。餐廳以粉紅和淺綠為主色調,裝潢富現代感,燈光柔和,環境放鬆!最特別是牆上鮮明的抽象畫作,極富藝術氣息。這個早晨,由意式傳統風味喚醒,套餐經過精心設計,由麵包,前菜,至主菜,甜品,全程服務周到!先來可以任食嘅麵包脆片拼盤,有3 款選擇,麵包新鮮柔軟,沾上橄欖油黑醋同食,很有意式風味。接著是同樣可以無限任點的意大利前菜拼盤Antipasto碟上放滿時令的意式小食,有巴馬火腿伴哈蜜瓜,煙燻三文魚伴忌廉芝士醬法式蛋餅,鵝肝多士伴酸梅醬及蕃茄馬蘇里拉芝士沙律!當中小妹最愛鵝肝多士伴酸梅醬,厚切鵝肝配上爆脆多士,口感豐盈,更有酸梅解膩,配搭美味且恰到好處。Carabineros Prawn Spaghetti (+$108) 主菜前,先食一客 飯/麵,夠晒飽肚。紅蝦意粉熱辣上枱!被譽為世上最好食的極品野生紅蝦,果然非同凡響,濃郁鮮甜,肉質爽彈,酸酸甜甜,欣賞廚師的高超廚藝。Barramundi, Celeriac Purée, Mustard Leek Sauce主菜方面,鱸魚煎得2面金黃酥脆。魚肉嫩滑,好味!最後來的甜品亦相當精
週末同朋友嚟到中環都爹利街
煤氣燈旁的意大利餐廳A Lux食早午餐。
餐廳以粉紅和淺綠為主色調,裝潢富現代感,
燈光柔和,環境放鬆!
最特別是牆上鮮明的抽象畫作,極富藝術氣息。
這個早晨,由意式傳統風味喚醒,
套餐經過精心設計,由麵包,前菜,
至主菜,甜品,全程服務周到!
先來可以任食嘅麵包脆片拼盤,有3 款選擇,
麵包新鮮柔軟,沾上橄欖油黑醋同食,
很有意式風味。
麵包脆片拼盤
接著是同樣可以無限任點的意大利前菜拼盤
Antipasto
意大利前菜拼盤 Antipasto
碟上放滿時令的意式小食,
有巴馬火腿伴哈蜜瓜,煙燻三文魚伴忌廉芝士醬
法式蛋餅,鵝肝多士伴酸梅醬及蕃茄馬蘇里拉芝士沙律!
當中小妹最愛鵝肝多士伴酸梅醬,
厚切鵝肝配上爆脆多士,口感豐盈,
更有酸梅解膩,配搭美味且恰到好處。
主菜前,先食一客 飯/麵,夠晒飽肚。
紅蝦意粉熱辣上枱!
被譽為世上最好食的極品野生紅蝦,果然非同凡響,
濃郁鮮甜,肉質爽彈,酸酸甜甜,欣賞廚師的高超廚藝。
酸甜中充滿紅蝦的鮮香!
主菜方面,鱸魚煎得2面金黃酥脆。
魚肉嫩滑,好味!
最後來的甜品亦相當精緻,拿破崙金黃鬆化,
層次分明,配搭軟滑香甜的忌廉吉士醬,完美!
Seasonal Fruit Napoleon, Mango Sherbet
仲有隨餐附送的咖啡,
整個套餐令人活力充沛!
Coffee
  • Mustard Leek Sauce
  • Seasonal Fruit Napoleon
  • Mango Sherbet
2024-01-14 355 瀏覽
新年約朋友見見面,朋友推介一間位於都爹利街,有香港極具名氣古蹟-花崗石階及煤氣路燈旁邊的一間華麗的意大利、法國餐廳 - ALUXBrunch Set - 每位$738包括麵包、前菜無限添加意粉/飯 選一主菜 選一甜品 選一咖啡/茶 一杯 麵包籃~麵包微温軟熟沾上微酸黑醋欖欖油,幾開胃5款前菜~水牛芝士沙律 - 蕃茄沙律菜新鮮蛋餅 - 食落有驚喜,蛋香軟滑,材料口感豐富煙三文魚配忌廉芝士 - 入口清新,感覺零負擔鵝肝醬多士 - 入口軟滑,味道濃郁甘香,配上果醬微酸解膩,多士香脆巴拿馬火腿蜜瓜 - 哈密瓜好甜,兩者夾埋無得彈西班牙紅蝦意粉(需另加108)西班牙紅蝦係野生深海蝦,海蝦非常爽口香濃,蝦頭煎香,簡直不得了,用蝦膏和蕃茄調配而成既醬汁非常濃郁,手工自家製的意大利麵彈牙掛上濃濃既蝦汁,真係好美味啊~肉醬千層麵面層焗香既香濃芝士,一層一層麵都是夾住番茄肉醬,口感非常濃厚慢煮雞腿卷雞腿中間包住雜菌,外皮煎香,雞肉嫩滑,沾上由雞油及香菇煮成既醬汁,味道更加香濃澳洲盲曹魚魚皮煎炸得香脆,肉質結實而又嫩滑,用少少鹽提味已很好食拿破崙配芒果雪葩拿破崙酥脆,香濃芒果雪葩酸酸甜甜,加上新鮮紅桑莓、士

Brunch Set - 每位$738
包括麵包、前菜無限添加
意粉/飯 選一
主菜 選一
甜品 選一
咖啡/茶 一杯

麵包籃~
麵包微温軟熟沾上微酸黑醋欖欖油,幾開胃

5款前菜~
水牛芝士沙律 - 蕃茄沙律菜新鮮
蛋餅 - 食落有驚喜,蛋香軟滑,材料口感豐富
煙三文魚配忌廉芝士 - 入口清新,感覺零負擔
巴拿馬火腿蜜瓜 - 哈密瓜好甜,兩者夾埋無得彈

西班牙紅蝦意粉(需另加108)

慢煮雞腿卷

澳洲盲曹魚
魚皮煎炸得香脆,肉質結實而又嫩滑,用少少鹽提味已很好食

拿破崙配芒果雪葩
拿破崙酥脆,香濃芒果雪葩酸酸甜甜,加上新鮮紅桑莓、士多啤梨同藍莓👍🏻

法式橙酒班戟配雲呢拿雪糕
班戟口感軟糯,帶橙香但酒味不算突出

總括來說~環境優美,服務好,食物也去水準之上,值得一試
2024-01-14 42 瀏覽
🎂慶祝生日🎂今晚特意挑選了這間意法西餐廳慶祝位於中環都爹利街的A Lux門外已經是個打卡位🤩餐廳私隱度高 柔和燈光 氣氛浪漫非常適合慶祝生日/約會的好地方4 course menu $728-Bread-牛角包、雜穀包、薄脆片 三款餐包好新鮮 牛角包好香脆有驚喜~-Amuse Bouche-煙燻三文魚忌廉芝士卷忌廉芝士口感輕盈軟綿綿 味道清新 -Appetizer-Oyster tartare, avocado, kristal caviar 廚師好細心將生蠔分成小件,肥美鮮嫩生蠔配上晶瑩通透啫喱同魚子醬,賣相相當精緻-Pasta-Oxtail ravioli, foie gras牛尾雲吞配鵝肝醬,口感煙韌,內𥚃肉質鮮嫩牛味香濃,配上香濃幼滑嘅鵝肝,正~-Main-USDA ribeye cap (+$98)美國牛肩脊肉 牛味香濃,表面微微焦香,肉質軟腍-Dessert-每日甜點都不同,今天是粟子tiramisu吃了一口也迷上,𥚃面加左栗子粒令口感更加豐富-Petit Four -朱古力撻 可麗露 茉莉柚子凍 三款都好出色👍🏻我最喜歡是茉莉柚子凍,充滿茶香又清新的味道
🎂慶祝生日🎂
今晚特意挑選了這間意法西餐廳慶祝
位於中環都爹利街的A Lux
門外已經是個打卡位🤩
餐廳私隱度高 柔和燈光 氣氛浪漫
非常適合慶祝生日/約會的好地方

4 course menu $728

-Bread-
牛角包、雜穀包、薄脆片
三款餐包好新鮮 牛角包好香脆有驚喜~

-Amuse Bouche-
煙燻三文魚忌廉芝士卷
忌廉芝士口感輕盈軟綿綿 味道清新

-Appetizer-

-Pasta-
Oxtail ravioli, foie gras

-Main-
USDA ribeye cap (+$98)
美國牛肩脊肉 牛味香濃,表面微微焦香,肉質軟腍

-Dessert-

-Petit Four -
朱古力撻 可麗露 茉莉柚子凍
三款都好出色👍🏻我最喜歡是茉莉柚子凍,充滿茶香又清新的味道

2024-01-08
慶祝紀念
生日
2024-01-12 313 瀏覽
生日飯當然要有儀式感🤩今晚book左呢間位於中環意法餐廳,之前食過一次感覺食物服務質素高。今晚再訪仍然保持水準👍🏻今次揀咗4 course menu $728✦自家製麵包 牛角包、雜穀包同薄脆麵包配以意大利黑醋橄欖油 好好吃😋✦ 餐前小食 煙燻三文魚魚子忌廉芝士卷 細細件一口餐前小食✦ SoupLobster bisque, tortellini(+$88)店員在意式雲吞上慢慢倒入龍蝦湯,儀式感十足🤩上面嘅泡沫係用干邑白蘭地奶油泡沫製成,龍蝦湯好濃郁帶少少酒香味,入口順滑。意大利雲吞入面是龍蝦肉配上龍蝦湯,鮮味滿滿✦ PastaCarabineros prawn spaghetti (+$128) 賣相十分精緻🤩紅蝦意粉充滿濃厚蝦香,用上蝦殼蝦膏加蕃茄熬製成醬汁,濃杰度剛好,紅蝦彈牙鮮嫩,酸酸甜甜好開胃✦ MainSea bass, spinach, white wine clam sauce香煎鱸魚配大蜆 魚皮好香脆,魚肉厚身鮮嫩啖啖魚肉😋白酒芡汁配上大蜆,鮮味十足✦ Dessert一直知道這家餐廳的tiramisu好出色·剛好幸運今天是粟子tiramisu,當然不能錯過😋忌廉芝士同

今次揀咗4 course menu $728

✦自家製麵包 牛角包、雜穀包同薄脆
麵包配以意大利黑醋橄欖油 好好吃😋

✦ 餐前小食
煙燻三文魚魚子忌廉芝士卷
細細件一口餐前小食

✦ Soup

✦ Pasta

✦ Main

✦ Dessert
一直知道這家餐廳的tiramisu好出色·剛好幸運今天是粟子tiramisu,當然不能錯過😋忌廉芝士同咖啡平衡得好好,入面添加了栗子粒口感層次更豐富,是我近期吃過最喜歡的甜品👍🏻

✦ Petit Four
慶祝紀念
生日
3K
2024-01-11 39 瀏覽
中環都爹利街那盞充滿歴史嘅煤氣燈無人不知,吸引多人去打卡。原來煤氣燈那條樓梯處,有一間稍為隱蔽嘅意法式餐廳,今晚預約去試吓。餐廳環境非常優靜,適合慢慢嘆美食!餐前麵包有多款,軟熟好味。前菜是一件鵝肝多士,配上蘋果蓉,清新不膩喉。龍蝦湯絕對推介,口腔內充滿鮮味。質感濃稠。南瓜意大利飯有驚喜,飯粒熟度恰到好處,粒粒沾滿南瓜精華,味道清爽不會膩。還有bb帶子,增加口感。主菜肉眼扒,油花不多,分佈平均,富有彈性。 季節甜品採用栗子而做成Tiramisu,質感綿滑,味美。最後還有小甜點三款,今晚大滿足啊!
中環都爹利街那盞充滿歴史嘅煤氣燈無人不知,吸引多人去打卡。
餐廳環境非常優靜,適合慢慢嘆美食!

餐前麵包有多款,軟熟好味。

前菜是一件鵝肝多士,配上蘋果蓉,清新不膩喉。

龍蝦湯絕對推介,口腔內充滿鮮味。質感濃稠。

主菜肉眼扒,油花不多,分佈平均,富有彈性。

季節甜品採用栗子而做成Tiramisu,質感綿滑,味美。

最後還有小甜點三款,今晚大滿足啊!

2024-01-11
2024-01-11 30 瀏覽
今晚去的餐廳位於中環,主打fine dining ,餐廳環境舒服,而且有格調,亦有引人注目的酒櫃。選擇的是四道菜式套餐。餐包🥖主要有三款麵包,包括高麥包、薄脆和牛角包,熱乎乎的麵點中,最喜歡鬆化的牛角包。餐前小食✨鵝肝多士配蘋果醬,鵝肝十分香滑,蘋果醬清甜,配上香脆多士,味道匹配。前菜🐙八爪魚經過慢煮後,口感完全不同,很軟稔,配柚子醬和沙律菜等,是令味蕾很享受的一道菜。雲吞🥟牛尾配意大利雲吞,牛尾十分香稔,而雲吞皮有咬口,加上香濃幼滑的鵝肝,美味創新。牛扒🥩肉眼扒要了7成熟,肉汁豐富,肉質軟嫩,配乾蔥汁和各款蔬菜,滋味可口。點心及甜品🍮除了有幾款香甜小點心,亦可選擇粟子提拉米蘇或芝士拼盤。個人比較喜愛芝士,所以選擇了芝士拼盤,享受不同質感和香滑程度的芝士。咖啡或茶 ☕️最後更可享用咖啡或茶,實在令人回味的一餐。

餐包🥖

餐前小食✨

前菜🐙

雲吞🥟

牛扒🥩

點心及甜品🍮

咖啡或茶 ☕️
最後更可享用咖啡或茶,實在令人回味的一餐。

2024-01-09 233 瀏覽
A Lux 剛推出weekend brunch set 幾吸引,新一年就約朋友出去聚餐來個好開始,餐廳位於都爹利街石階及煤氣路燈,一個有歷史性的地標。環境舒適,整體感覺高貴優雅。Weekend brunch set $738 起包任食前菜、1意粉或飯、1主菜、甜品及飲品。另外也有品酒及魚子醬套餐入座就送上暖胃的香草包、穀物包及脆片麵包鬆軟、香脆,再點橄欖油及香醋幾開胃。前菜賣相吸引清新的水牛芝士沙律蛋餅餡料豐富,有蘑菇、青椒、紅椒煙薰三文魚配忌廉芝士,忌廉芝士帶檸檬香,清新輕盈鵝肝醬多士,上面有果醬提升層次感。肉醬千層麵千層麵最上層有惹味的拉絲芝士,中間夾著以蕃茄、香草等調味的肉醬,味道濃郁,蕃茄夠開胃,相當美味。西班牙紅蝦意粉(另加$108)第一口品嚐意粉,令我好驚訝,因為每口意粉吸收了紅蝦的精華,味道好濃郁,紅蝦的質地清脆爽口。慢煮雞腿卷雞腿卷嫩滑可口,醬汁是雞油菌,香滑之餘,菇味又濃。澳洲盲曹魚魚皮帶點香脆,肉質嫩滑,另外可點芹菜蓉、芥末韭菜醬汁。拿破崙配芒果雪葩芒果雪葩好清新,拿破崙香脆法式橙酒班戟配雲呢拿雪糕班戟帶點橙香酒味
環境舒適,整體感覺高貴優雅。
另外也有品酒及魚子醬套餐
入座就送上暖胃的香草包、穀物包及脆片
麵包鬆軟、香脆,再點橄欖油及香醋幾開胃。
前菜賣相吸引
清新的水牛芝士沙律
蛋餅餡料豐富,有蘑菇、青椒、紅椒
煙薰三文魚配忌廉芝士,忌廉芝士帶檸檬香,清新輕盈
鵝肝醬多士,上面有果醬提升層次感。
肉醬千層麵
西班牙紅蝦意粉(另加$108)
西班牙紅蝦意粉
慢煮雞腿卷
雞腿卷嫩滑可口,醬汁是雞油菌,香滑之餘,菇味又濃。
澳洲盲曹魚
魚皮帶點香脆,肉質嫩滑,另外可點芹菜蓉、芥末韭菜醬汁。
拿破崙配芒果雪葩
芒果雪葩好清新,拿破崙香脆
法式橙酒班戟配雲呢拿雪糕
班戟帶點橙香酒味