2024-02-03 25 瀏覽
禮拜六嘅中環其實氣氛特別輕鬆,今日朋友帶我嚟呢間餐廳享受咗一個brunch$738,前菜小食任食,主菜揀牛扒,都係任食嘅。你又可以加錢任飲汽酒及紅白酒。餐廳位於都爹利街,門口有啲歷史悠久嘅煤氣燈,入到去餐廳氣氛好輕鬆,休閒裝修簡單得來又充滿貴氣。前菜有水牛芝士蕃茄沙律,煎蛋,三文魚魚子醬卷,鵝肝醬多士及西班牙火腿配哈密瓜。每樣食物都認真製作。其中煎蛋仲係暖暖地,配上中間嘅蔬菜,非常美味。三文魚卷中間有啲芝士,配埋面頭嘅魚子醬,味道非常突出!意粉揀咗個鮑魚意粉,麵條煮的硬度剛剛好又索汁,師傅手勢不錯,中間嘅鮑魚已經切片,入口彈牙。朋友點了紅蝦意粉,紅蝦味道非常香濃,蝦頭熬煮出嚟嘅汁,配合蝦肉獨有嘅香味,入口少少辣非常之好味!主菜揀咗燒羊架,充滿炭香,羊味突出。朋友的Ribeye非常嫩滑,用刀便可以輕輕切開,入口即化,牛味剛好,不會太肥膩,又有肉香。雖然牛肉可以任食,但其實食到呢度都已經好飽。甜品要了一個拿破崙,新鮮製作酥皮依然香脆。另外點了個香橙班戟,烈酒嘅味道香濃,班戟及雪糕入口又香又滑。最後仲有咖啡或茶,茶係一壼上枱,食到咁飽坐喺窗邊陽光照射下,慢慢享受一個下午,都非常之愜意。朋友仲
其中煎蛋仲係暖暖地,配上中間嘅蔬菜,非常美味。
主菜揀咗燒羊架,充滿炭香,羊味突出。

甜品要了一個拿破崙,新鮮製作酥皮依然香脆。
最後仲有咖啡或茶,茶係一壼上枱,食到咁飽坐喺窗邊陽光照射下,慢慢享受一個下午,都非常之愜意。朋友仲話而家用OpenRice訂位,仲會有八折優惠。
2024-02-03 18 瀏覽
重要日子之選! 絕對滿足又有格調的用餐體驗香港西餐多不勝數,自稱為法餐更有不少,但正宗的實在寥寥可數,今次能夠享用到一餐十分滿意的法餐,實在稱心滿意,不論從裝潢、服務、擺盤、食物質素,均有正宗法式fine dine 的級數、絕非強行堆砌土豪味道,而是優雅、淡淡的貴氣。服務:侍應們有禮,帶位、換餐、清理、拉椅等均顯出fine dine 應有的禮儀,全程十分感到被妥善接待。今次叫咗個 4 course tasting menu /開胃小食:煙三文魚配cream cheese 配上魚子醬\清新可口/Appetiser: 西班牙八爪魚沙律\八爪魚軟硬適中、蔬菜挑選較濃味的配上醋醃的莖部及西柚、配搭十分到位/Pasta: 西班牙大紅蝦意粉\餐廳的signature dish, 煎超昂貴的紅蝦,並以蝦頭做汁、濃濃的蝦香,配上軟硬適中的意粉,坦白很少機會吃到口感那麼好的手制意粉。/Main: 煎海鱸配自酒大蜆汁\ 煎魚柳要好食其實很難,但這次味道滿分,上碟已聞到濃濃海鮮香,尤其看到香脆的煎魚柳的皮,已很有信心!蜆肉creamy 新鮮,魚柳香、鮮,相信配上獨特的鹽亦為其比一般更好味的原因! /Des

重要日子之選! 絕對滿足又有格調的用餐體驗

今次叫咗個 4 course tasting menu

清新可口

/Appetiser: 西班牙八爪魚沙律\

/Pasta: 西班牙大紅蝦意粉\

/Main: 煎海鱸配自酒大蜆汁\

/Dessert: tiramisu\
自己食過的最有特色又真的好食的Tiramisu,全因配子栗子做底、脆皮做面,為本身軟身的甜品加上口感、但又不破壞本色的味道,值得欣賞。

順帶一提,而家Openrice訂位有八折!好抵!無酒精飲品都抵飲!
餐廳 位於中環百年歷史的法定古蹟 旁邊的,以簡約時尚的裝潢看起來格外高級順眼。來一點餐包和一道前菜,肝多士配蘋果醬 我很喜歡這個餐廳提供TASTING MENU套餐,就讓我帶大家先品味Appetizer :Lobster bisque, tortellini。引領食慾的開始非常成功 這個龍蝦濃湯,味道不會過鹹,濃稠度適中,鮮味十足。緊接的Pasta 我選擇了Casarecce, vodka, tomato cream 口味,因為平時在家不會經常吃這款麻花意麵,頗有特色的。不過麵條相比平常經常吃的意大利麵還是不太掛汁。而且個人認為這個pasta 比較素(沒有肉的)汁又不是太有特色 ,不夠突出令我有深刻印都象然後上菜Main主菜:Sea bass, spinach, white wine clam sauce,菠菜身鮮嫩 而魚是做到外皮脆內軟的。個人挺喜歡這個,雖然口味精緻,但份量偏少。結尾的栗子提拉米蘇口感順滑味道正常並沒有很苦, 頗有栗子味,而且味道是夾的個人想提少少建議,就是他們的餐桌布是白色的,那天晚上有服務員不小心把餸菜的汁打翻了,枱布上留有一些污跡 ,這觀感不是太好 。 希望餐
來一點餐包

和一道前菜,肝多士配蘋果醬 我很喜歡這個

餐廳提供TASTING MENU套餐,

個人想提少少建議,就是他們的餐桌布是白色的,那天晚上有服務員不小心把餸菜的汁打翻了,枱布上留有一些污跡 ,這觀感不是太好 。 希望餐廳可以換一換他們枱布的顏色 ,或是當店員弄髒了,可能需要換一換枱布。

總括而言,A LUX精緻創新的菜式是挺不錯的,能讓顧客品嘗到 他們家特色pasta和主菜而且味道是不錯的喔。
2024-02-02 13 瀏覽
中環 A Lux推出Weekend Brunch 朋友即刻帶我去,頭盤無限refill ,如果主菜選擇肉眼扒更都係無限refill,無酒精特色飲品及極優惠的wine pairing提供。環境裝修有氣派,牆上的油畫好似藝術館一樣,是Fine Dinning 的好地方。open rice訂位仲有全單八折優惠。頭盤有五款鵝肝多士伴酸梅醬法色蛋餅蕃茄馬蘇里芝士沙律煙燻三文魚半忌廉芝士醬巴馬火腿伴哈密瓜精緻的開胃菜,每一款都高水準,我特別喜歡法色蛋餅,夾上豐富的餡料,疍香,非常美味西班牙紅蝦意粉麪質彈牙,煙煙韌韌,好有口感,而且醬汁香甜又有酒香,配上紅蝦更高層次。BB墨魚燴飯墨魚BB非常爽口鮮甜,燴飯吸收海鮮汁,每一啖飯都是精華,非常鮮味羊架肉質細嫩,味道好澳洲鱸魚魚皮煎得香脆,肉質好滑拿破崙配芒果雪葩餅底非常鬆脆,芒果雪葩清新開胃 芝士拼盤三款高級芝士🧀️配上合桃同乾果

頭盤有五款

BB墨魚燴飯

羊架
肉質細嫩,味道好

澳洲鱸魚
魚皮煎得香脆,肉質好滑

拿破崙配芒果雪葩
餅底非常鬆脆,芒果雪葩清新開胃

芝士拼盤
三款高級芝士🧀️配上合桃同乾果
2024-02-02 15 瀏覽
這間位於中環的【A Lux】,主打法國菜,星期六約了朋友一起去食假日早午餐,有任食前菜及烤肉眼,十分豐富,又可以同朋友傾計渡過了一個愉快的下午。另外在Openrice訂位全單可享8折優惠。店員先送上麵包,麵包微暖鬆軟。前菜任飲前菜有五款。水牛芝士番茄沙律清新開胃;香甜的蜜瓜正好中和巴馬火腿咸味感;煙三文魚包著忌廉芝士;鵝肝醬多士香脆甘香;銀魚柳番茄沙沙,微酸中帶銀魚柳的咸鮮味。西班牙紅蝦意粉意粉是手工製,入口麵質彈牙,番茄紅蝦汁鮮味十足,每條意粉都沾滿了紅蝦汁,每啖都十分鮮香,紅蝦新鮮彈牙,蝦肉味濃郁。烤肉眼扒肉眼都是任食之一,但餐廳依然保持水準,肉眼烤至約三成熟,表面帶焦香,中間肉汁豐富,而且肉味濃郁。拿破崙配芒果雪葩拿破崙鬆脆,配上香甜的芒果雪葩,為完美一餐畫上句號。
另外在Openrice訂位全單可享8折優惠。
店員先送上麵包,麵包微暖鬆軟。
前菜
任飲前菜有五款。
烤肉眼扒
拿破崙配芒果雪葩
拿破崙鬆脆,配上香甜的芒果雪葩,為完美一餐畫上句號。
2024-02-02 13 瀏覽
上個星期特別忙碌,工作繁忙又頭痛,星期日要善待自己平衡一下,特別想食肉,屋企人介紹去中環的 A Lux,早午餐 brunch 的組合是無限頭盤,意大利粉、主食及甜點各選一款,如果主菜揀燒肉眼是無限追加的,非常啱我胃口。總括來說,有質素!高尚食府氣氛,服務態度一流,食材新鮮,煮得唔差,可以再來!先來餐前麵包,新鮮製造,有現在非常流行的酸總麵包、意大利麵包及脆片,配優質橄欖油及黑醋,食包已大滿足。頭盤有五款任食,個人口味不喜歡吃芝士,所以最欣賞巴馬火腿蜜瓜及鵝肝醬多士,鵝肝醬特別豐厚,與脆多士匹配。吃了鮑魚茄汁意大利粉,應該是新鮮即做,味道鮮美。主菜當然是燒肉眼,先來一大塊,估計有10安士,夠厚口感好,肉肥嫩滑,值得追加,無限吃真超值。甜品吃薄餅,唔太甜度,味道理想。飽餐一頓之後一杯熱咖啡,最是美好。每位$738 看來價高,事實上物有所值,在OpenRice 平台訂位享八折。

吃了鮑魚茄汁意大利粉,應該是新鮮即做,味道鮮美。

甜品吃薄餅,唔太甜度,味道理想。

飽餐一頓之後一杯熱咖啡,最是美好。

位於都爹利街浪漫石板樓梯及古老煤氣路燈旁的A Lux,因為地點&外觀都好吸引,所以相約朋友試試每人各點了一個set 分享🔽首先送上麵包點黑醋/橄欖油牛角包酥脆、香草包很香軟,另外一款是薄脆片🔽亦送上蟹肉黑魚子小盒子好精緻🔽Appetizer:Oyster tartare, avocado, kristal caviar生蠔牛油果水晶晶魚子醬入口鮮味順滑,口感豐富🔽Beef carpaccio with foie gras (+ $88)生牛肉片配鵝肝黑松露醬,加上羊奶芝士、沙律菜清新與香濃食材既結合Pasta: 🔽Scallop pumpkin risotto 南瓜扇貝燴飯南瓜清甜扇貝彈牙,保存一貫呢道菜既味道🔽Carabineros prawn spaghetti (+ $128)西班牙紅蝦意粉非常濃香蝦味,意粉軟硬適中,非常掛汁令人回味無窮Main:🔽Sea bass, spinach, white wine clam sauce海鱸配白酒蜆肉海鱸煎得外脆內軟,配上白酒蜆肉,更突顯海鮮甜味🔽USDA ribeye (+ $98) 美國肉眼扒牛扒軟腍充滿肉汁最後最驚喜的甜品Desse
位於都爹利街浪漫石板樓梯及古老煤氣路燈旁的
A Lux,因為地點&外觀都好吸引,所以相約朋友試試

每人各點了一個set 分享

🔽首先送上麵包點黑醋/橄欖油
牛角包酥脆、香草包很香軟,
另外一款是薄脆片

🔽亦送上蟹肉黑魚子小盒子
好精緻

🔽Appetizer:
生蠔牛油果水晶晶魚子醬
入口鮮味順滑,口感豐富

生牛肉片配鵝肝黑松露醬,
加上羊奶芝士、沙律菜
清新與香濃食材既結合

Pasta:
🔽Scallop pumpkin risotto
南瓜扇貝燴飯
南瓜清甜扇貝彈牙,保存一貫呢道菜既味道

西班牙紅蝦意粉
非常濃香蝦味,意粉軟硬適中,非常掛汁
令人回味無窮

Main:
海鱸配白酒蜆肉
海鱸煎得外脆內軟,配上白酒蜆肉,
更突顯海鮮甜味

🔽USDA ribeye (+ $98)
美國肉眼扒
牛扒軟腍充滿肉汁

最後最驚喜的甜品

Dessert
🔽枱面放得滿滿的,感覺大滿足

Tiramisu
帶有栗子蓉,軟滑配上咖啡酒香

Cheese Platter
三款芝士,配上果乾及脆脆果仁
芝士味由淡到濃,各有風味

Petit Four
其中最喜歡是迷你可麗露
烘得脆脆的外層,配上紮實蛋糕口感,充滿蛋香

最後來一杯咖啡
為這一餐畫上完美滿足既句號

💭整體:
不論環境,食物質素,店員服務態度都能令人滿意🥰
所以用「圓滿」黎形容🫶🏻

• Carabineros prawn spaghetti
2024-01-31 19 瀏覽
這一天是我倆的紀念日,於是好好慶祝,享受一下人生.餐廳環境佈置十分之有氣氛,加上座位十分舒適,適合作為慶祝之地.香脆的牛角包是一種令人愛不釋手的烘焙美食!這種麵包有著金黃酥脆的外皮,內部鬆軟綿密,口感豐富。它的形狀像牛角一樣優雅曲線,給人一種視覺上的享受。每一口咬下去,都能感受到酥脆的外殼和蓬鬆的內部,帶來的是一種令人陶醉的口感.鵝肝配上廚師自家製的醬汁,簡直是最美好的配搭.龍蝦湯是一道豪華而美味的湯品!這道湯以新鮮的龍蝦為主要食材,搭配精心調配的湯底和其他配料,烹調出濃郁的味道和豐富的口感。龍蝦的鮮甜肉質與湯底的濃郁風味相結合,創造出令人垂涎欲滴的湯品。湯底通常以龍蝦,讓湯汁充滿了龍蝦的風味和香氣。每一口龍蝦湯都散發著誘人的香氣,帶來滿滿的滿足感。龍蝦湯絕對是一道值得讚美和品味的美食佳餚。紅蝦意粉是一道精緻而美味的料理!這道菜以新鮮的紅蝦為主要食材,搭配鮮味十足的番茄醬汁和彈牙的意粉,呈現出豐富的口感和迷人的色澤。紅蝦的甜美和鮮嫩與番茄醬的酸甜相融合,帶來了獨特的風味。意粉的口感綿密且有咬勁,與醬汁完美結合,讓每一口都散發出誘人的美味。紅蝦意粉是一道令人垂涎欲滴的料理,無論是視覺上的

鵝肝配上廚師自家製的醬汁,簡直是最美好的配搭.

紅蝦意粉是一道精緻而美味的料理!這道菜以新鮮的紅蝦為主要食材,搭配鮮味十足的番茄醬汁和彈牙的意粉,呈現出豐富的口感和迷人的色澤。紅蝦的甜美和鮮嫩與番茄醬的酸甜相融合,帶來了獨特的風味。意粉的口感綿密且有咬勁,與醬汁完美結合,讓每一口都散發出誘人的美味。紅蝦意粉是一道令人垂涎欲滴的料理,無論是視覺上的享受還是味覺上的滿足,都值得讚美和品味。

慢煮雞肉是一道令人驚艷的料理!這種烹調方法以低溫長時間煮熟雞肉,使雞肉保持著極其嫩滑和多汁的質感。慢煮的過程中,雞肉的風味和營養得到最大程度的保留,同時它還能充分吸收調味料的滋味,使得每一口都充滿了豐富的口感和美味。慢煮雞肉的肉質柔嫩.

栗子提拉米蘇是一道令人滿足的甜點!這款獨特的提拉米蘇以栗子為主要成分,結合了濃郁的奶油乳酪、濃醇的咖啡和香甜的栗子,呈現出豐富的層次和口感。栗子的香甜與提拉米蘇的濃郁乳酪味相融合,帶來了獨特的風味體驗。

2024-01-31 30 瀏覽
之前來這裡食晚餐,環境跟氣氛非常喜歡,空間感夠,又近地鐵站,行出去就是置地廣場,吃完可以於則跟的煤氣粒打卡,所以又再來這裡吃週末brunch ,享受一個悠閑的週末💞.經OpenRice 訂位,全單八折,著數由此起💞 要吃得好也要吃得精💞.早午餐 $738/位.坐下來先送上溫熱餐包,可沾點意大利醋一起吃💞.▪️開胃菜開胃菜非常豐盛,有煙燻三文魚伴忌廉芝士醬、鵝肝多士伴酸梅醬、巴馬火腿伴哈密瓜、蕃茄馬蘇里拉芝士沙律,醃製過的魚配多士,前盤來說非常豐富,擺盤精緻💞 而且更是無限添加,喜歡吃那款可以吃過夠💞 我們整盤再點了一次來吃🤣.主菜如果喜歡吃燒肉眼,這這早午餐可以滿足你口胃,燒肉眼也是無限添加,喜歡肉肉的一定要來,但係燒肉眼是無限添加💞.▪️ Pasta / Risotto我選擇了意大利飯,Baby cuttlefish, Garlic Alioli Ink Risotto , abalone tomato chili spinosino,以墨魚汁造的意大利飯,墨汁味道香濃,飯粒軟硬適中,配上墨魚粒,口感更加豐富,每一口都被墨魚汁重重包圍💞.▪️主菜Lobster Egg Benedict
早午餐 $738/位
坐下來先送上溫熱餐包,可沾點意大利醋一起吃💞
▪️開胃菜
主菜
▪️ Pasta / Risotto
▪️主菜
Lobster Egg Benedict +168
龍蝦班尼迪克蛋, 上枱時龍蝦🦞份量很驚喜,份量很慷慨,而且入口爽彈,非常新鮮,滿滿龍蝦鮮甜,班尼迪克蛋我最愛,龍蝦還可以沾點蛋黃汁吃,味道無可抗拒💞
▪️甜品
拿破崙,Seasonal Fruits Napoleon, Mango sherbet 拿破崙酥脆可口,芒果雪葩味道香甜,整個甜品賣相精緻💞
結尾點了杯熱檸茶清清味蕾,為整頓豐富早午餐劃上句號💞 下次聚餐要再來💞
2024-01-27
2024-01-30 16 瀏覽
📍中環 A Lux📍臨近情人節,同另一半搵個地方好好食一餐慶祝,提早感受一下節日氣氛。留意到呢間法國餐廳喺Open rice訂位有全單八折優惠,於是就嚟食一餐浪漫晚餐🥰。💕自家製餐包 -有三款:雜穀包、牛角包同埋薄脆片,新鮮焗製,軟熟又有麥香,配埋意大利黑醋&橄欖油,好好食😋!💕開胃小菜煙三文魚Cream Cheese & 魚子醬,一口小食,Cream Cheese中和番煙三文魚嘅濃味,好有心思嘅配撘。💕龍蝦湯店員會喺龍蝦肉意大利雲吞上面慢慢倒入香濃龍蝦湯,加上白蘭地泡沫,令整個湯有微微酒香,層次豐富。大愛嘅一款湯🥹💕!💕南瓜小扇貝意大利飯意大利飯口感軟糯彈牙,煮得恰到好處。南瓜汁加上小扇貝,香濃幼滑,但唔會膩。💕美國牛肉眼扒Medium,肉汁豐富,肉質柔軟,每一啖都滲出濃郁牛味,加上海鹽同肉汁,提升味道!💕甜品拼盤有一口朱古力撻、茉莉果凍、瑪德蓮,滿足多個願望😍👍🏻😆💕!💕芝士拼盤💕優雅伯爵茶環境非常優雅安靜,服務員態度積極友善,係一餐美好嘅用餐體驗😆。
📍中環 A Lux📍

💕自家製餐包 -

💕開胃小菜

💕龍蝦湯

💕南瓜小扇貝意大利飯

💕美國牛肉眼扒

💕甜品拼盤
有一口朱古力撻、茉莉果凍、瑪德蓮,滿足多個願望😍👍🏻😆💕!

💕芝士拼盤

💕優雅伯爵茶

走過有名的「煤氣燈街」(即都爹利街),藉着香港現僅存的這四支煤氣燈的暖和亮光,踏上石階,走進餐廳。正門古雅優美,而室內設計沒有很華麗,但溫暖色調不失氣氛。我們揀了tasting menu ($728/pp)。先送上加入青檸的sparkling water,接著是餐前麵包和小食。麵包有三款,牛角包、意式香草包和薄脆,新鮮熱辣,充滿麵包香☺️,蘸點橄欖油和黑醋,味道更甘鮮。而小食是小小一個黑魚子蟹肉薄撻。然後開始到兩款appetizer。‖ Oyster tartare, avocado, Kristal caviar ‖生蠔已分成細份,方便share吃。好鮮,濃濃海水味。‖ Beef carpaccio, foie gras terrine, truffle dressing (+$88) ‖這個好好味😍。生牛肉薄切和鵝肝,再加上羊奶芝士、沙律菜和點點松露醬汁,滿滿甘鮮,層次豐富,口感細嫩🤤。然後是兩款pasta。‖ Risotto, pumpkin, baby scallop (+$88) ‖creamy,口感al dente,甜甜南瓜味,青瓜粒提升口感。‖ Carabineros pr

正門古雅優美,而室內設計沒有很華麗,但溫暖色調不失氣氛。

我們揀了tasting menu ($728/pp)。

而小食是小小一個黑魚子蟹肉薄撻。

然後開始到兩款appetizer。

生蠔已分成細份,方便share吃。好鮮,濃濃海水味。

然後是兩款pasta。

‖ Carabineros prawn spaghetti (+$128) ‖

西班牙紅蝦鮮甜軟彈,意粉醬汁蝦味濃得像在吃龍蝦意粉!🤩

接著到兩款main。

‖ USDA ribeye cap, 3 peppercorns (+$98) ‖

肉眼蓋質地軟腍,煎封程度和牛味濃度都ok。

‖ Sea bass, spinach, white wine clam sauce ‖

海鱸煎得微脆,帶點香口。蜆肉鮮甜。

最後到最令我們驚喜和心滿意足的甜品和咖啡☺️。

‖ Dessert、Cheese Platter、Petit Four、Coffee ‖

滿枱甜品與咖啡,感覺好豐富😍,開心❤️。

甜品是內藏栗子的tiramisu,賣相吸引。軟滑濕潤,香甜帶酒香。

Cheese platter,三款芝士都有長長餘韻😋,鹹香濃郁軟滑。

Petit four,有柚子啫喱、可麗露和朱古力撻。其中最喜歡可麗露😍,外層被焦糖包覆,咬落微硬帶脆,口感厚實,內裡則軟彈濕潤帶煙韌,充滿香濃牛油與蛋香😍,口感和味道都一流,喜歡🤤。

最後還有把一切甜品再度升華的香濃咖啡☺️,好飲,和甜品與芝士完美融合🤤。

總結,餐廳服務高水準,氣氛寧靜,食物不錯。最讚是最後的甜品與咖啡,讓整晚一切圓滿🥰,吃得我們滿足。
2024-01-29 206 瀏覽
星期日想食個Brunch,反而想去假期嘅中環去走走覓食,來到經典石樓梯,以前嘅有名連鎖咖啡店原來已經變左間華麗餐廳A Lux,就在都爹利街13號樂成行地庫M2號舖,一於試試先。BRUNCH MENU $738 per personAntipasto(unlimited),小食盤有5款,無限追加,好吸引。Pasta & RisottoBaby Cuttlefish, Garlic Alioli Ink Risotto,Beef Bolognese Lasagna千層麵肉醬香濃,整體味香濃厚。MainSlow Cooked Chicken Leg Roll, Chanterelle Sauce製作用心有特色,慢煮雞肉嫩滑。Almond Crushed Lamb Rack, Eggplant Caviar Balsamic +$168羊腿水準高,嫩腍入味好好食。DessertSeasonal Fruit Napoleon, Mango SherbetCheese Platter +$38最後還有芝士拼盤,好豐富,好滿足。Coffee

BRUNCH MENU $738 per person

Pasta & Risotto

Main

Dessert

Coffee
2024-01-24
午餐
2024-01-28 19 瀏覽
A Lux餐前小食由Smoked salmon捲住sour cream,再喺面放上caviar。餐包有Croissant, 高麥包同薄脆,點黑白醋非常滋味。Appetisers Oyster TartareOyster Tartare 生蠔新鮮,配牛油果同魚子醬。放喺鰹魚湯,啫喱同Lime source 入面,上面再放上Kristal Caviar,非常精緻。Lobster bisque, Tortellini 首先放入意大利雲吞,再由店員倒入口感細滑,味道濃郁嘅龍蝦湯,保留住各樣食物嘅個性。Pasta Carabineros prawn spaghetti 紅魔蝦意粉,蝦肉肥美彈牙,意粉蕃茄入味,質感同樣彈牙。Oxtail Ravioli, Foie Gras牛尾雲吞配鵝肝粒,雲吞非常入味,幼滑鵝肝香氣四溢。Main Sea bass, Spinach, white wine clam sauce 鱸魚配白酒煮蛤,鱸魚魚皮煎得香脆,魚肉保持滑溜,再加上菠菜伴碟。USDA ribeye cap, 3 pepperorns 美國肉眼牛扒,係肉眼嘅頂蓋,係順住肉眼牛肉嘅筋膜所切下嘅上蓋肉,
A Lux

餐前小食

Appetisers

Oyster Tartare

Lobster bisque, Tortellini

Pasta

Carabineros prawn spaghetti

紅魔蝦意粉,蝦肉肥美彈牙,意粉蕃茄入味,質感同樣彈牙。

Oxtail Ravioli, Foie Gras

牛尾雲吞配鵝肝粒,雲吞非常入味,幼滑鵝肝香氣四溢。

Main

USDA ribeye cap, 3 pepperorns

美國肉眼牛扒,係肉眼嘅頂蓋,係順住肉眼牛肉嘅筋膜所切下嘅上蓋肉,屬於肉眼牛排精華部位,肉質滑嫩,肉汁滿溢。伴菜椰菜上有士多啤梨醬,帶有少少辣,非常特別。

Petite Four

茉莉柚子涷,瑪德蓮蛋糕,栗子慕絲tart,芝士platter ,各種質感,味道,精緻又美味。

Tiramisu

栗子Tiramisu 加入粟子粒粒texture,傳統同時又有創意,加上朱古力薄片,非常滋味。

A Lux 就係喺有四百年歷史嘅燈柱旁邊,環境非常優雅高貴。平日dinner可以選擇無酒精特色飲品或者以優惠價加選嘅wine pairing。以Openrice 訂位仲有全單八折。
2024-01-28 17 瀏覽
今日同老公去食Fine Dining 餐廳位置喺中環燈柱嘅下面 裝修有品味前菜 - Lobster bisque, tor tellini 龍蝦湯 龍蝦味出 非常濃鬱 伴有幹邑泡沫同埋橄欖油 仲有隻意式雲吞 雲吞皮煙煙靭靭 澱粉 - Carabineros prawn spaghetti 店員介紹呢個意粉係佢哋嘅Signature 配上大大隻嘅紅蝦同Homemade Spaghetti 意粉食落有咬口 而且個汁底非常濃鬱 每條意粉都好掛汁 味道好夾肉食 - USDA ribeye cap, 3 pepperorns 牛肉叫左Medium Rare 非常有肉汁 而且油脂分佈平均 齒頰留香 配上乾蔥汁 好味除左自己揀既Dessert/ Cheese Platter之外 仲會有一個少少嘅甜品拼盤 裏面有清清甜甜嘅Jasmine啫哩 貝殼蛋糕同Hazelnut Mousse 甜品 - Earl Gray奶凍 面頭薄薄一層啫哩 底下係有淡淡茶味嘅奶凍 唔會過甜今日因為要揸車 所以冇叫酒 但呢度其實好適合美酒配佳餚

今日因為要揸車 所以冇叫酒 但呢度其實好適合美酒配佳餚
2024-01-28 21 瀏覽
又係星期六返工,放工想食個靚Brunch揀咗公司附近嘅A Lux,位置方便,環境舒適Brunch每位$738,頭盤可以任食,再有意粉主菜,而主菜揀牛扒的話,可以無限量refill,最後仲有甜品及茶。另外如果鍾意飲酒,加$428就可以90 分鐘任飲汽酒及紅白酒最正就係而家用OpenRice訂位,仲會有八折優惠😍頭盆每次都唔同,起碼有五六款揀:水牛芝士伴蕃茄沙律,半煎煮蛋,三文魚魚子醬卷,鵝肝醬多士及西班牙火腿配哈密瓜。雖然係前菜,但製作認真,鵝肝醬非常棉滑,味道濃郁,配醃製過嘅蘋果肉同多士一齊食,減輕咗油膩感。另外嘅半煎煮蛋中間微暖,入邊嘅雜菜好甜,食落唔漏好清新意粉方面就揀咗要另外加錢,食店舖嘅招牌紅蝦意粉,果然加得物有所值。紅蝦選用阿根廷入口,大大隻蝦膏味濃郁,成碟意粉全部都沾滿咗蝦膏,又香濃又好食朋友就選擇咗鮑魚意粉,會將個鮑魚肝一齊煮埋落意粉度,會有少少甘香味,而鮑魚就切咗薄片,亦都係炒得啱啱熟,唔會韌,同樣好食主菜方面,朋友揀咗羊架,一上枱就聞到濃濃嘅炭香味,表面雖然燒到比較黑,但入面都充滿肉汁而我就揀咗可以無限量refill嘅肉眼扒,上枱嘅時候睇見都覺得Juice,邊位都燒到
又係星期六返工,放工想食個靚Brunch
揀咗公司附近嘅A Lux,位置方便,環境舒適
最正就係而家用OpenRice訂位,仲會有八折優惠😍
而我就揀咗可以無限量refill嘅肉眼扒,上枱嘅時候睇見都覺得Juice,邊位都燒到有炭焦香。其實一塊已經有成一隻手掌咁大,加埋前菜根本都食唔到第二塊
甜品要咗一個拿破崙,新鮮製作酥皮依然香脆,入邊嘅吉士醬甜度啱啱好
朋友點咗個香橙班戟,烈酒嘅味道香濃加上淡淡的橙皮味,少少酸又有酒香加埋雪糕,入口又香又滑
最後仲奉上一壺熱茶,作為一個完美嘅句號😋