2023-03-02
喺香港好容易就食到唔同嘅中菜,包括粵菜、上海菜、北京菜等等。但係福建菜大家有冇食過呢?最近俾我發掘咗呢間福建菜餐廳,於是前幾日就帶咗屋企人一齊去試吓😋 佢嘅菜式都幾新派,而且又幾好食,最緊要係冇加一添,一齊睇吓我食咗啲咩🤓✨ 姬松茸竹蓀排骨湯 $58一嚟就嗌咗個湯先,店員推介呢個湯真係唔錯!火喉夠哂,有好香嘅姬松茸味,配料都唔少,仲有竹笙同排骨,飲完好滋補好暖胃😌✨ 鮮炸紫菜海蠣 $128咁啱而家有啲季節限定嘅菜式,於是都嗌咗嚟試下。海蠣即係蠔仔,而呢道菜式就係將紫菜包住海蠣一齊炸,炸完幾酥脆,加埋炸咗嘅紫菜夠哂香口,唔好睇佢黑蚊蚊,但又幾惹味,呢個combination真係好有創意🤩✨ 黑蒜焗龍躉 $168而另一道季節菜式就係佢,龍躉肉有兩大塊,以黑蒜汁烹煮,食落帶有蒜香味,而肉質滑溜得嚟又帶少少彈牙,最緊要係食得出個魚嘅鮮味,幾推介比鍾意食魚嘅朋友💁🏻♀️✨ 小海鮮燜軟豆腐 $98呢道菜式我好推薦😋 睇名以為平平無奇,實則佢個豆腐勁有驚喜,用咗海蠣同肉煮嘅醬汁嚟燜軟豆腐同娃娃菜,軟豆腐食落勁軟腍腍,仲好入味,平時我唔太好豆腐都覺得好出色🤤✨ 臘味雞肉捲 $48小食方面,我地都嗌咗啲
小食方面,我地都嗌咗啲新奇得意嘅嘢,好似呢個臘味雞肉捲咁,用雞肉包住臘腸,再切一片片,再點上類似甜醬嘅醬汁,特別得嚟又幾好味😋
✨ 白切羊肉 $68
呢個羊肉食落帶少少羶味,不過係尚可接受嘅,同時亦可以點佢啲甜醬,可以去到佢啲羶味,亦提升咗羊個鮮味。
食咁多肉都要食返少少菜,呢道炒菜苗幾爽口,而且亦好新鮮下,如果份量多返少少就更好😆
平時炒飯就食得多,燜飯真係第一次食,好鍾意佢個飯粒粒分明,食落帶有炸紫菜嘅油香,而加埋啲松子仁,令到個飯食起上嚟更加有口感,一軟一硬咁,屋企人都好鍾意😋
見呢到嘅嘢飲都幾有特色,就嗌咗杯試下,估唔到又幾好飲,因為係烏龍茶,所以茶底更香更濃,加上甜甜哋嘅桂圓,好夾,冇諗過咁都夾到🤪