喺香港好容易就食到唔同嘅中菜,包括粵菜、上海菜、北京菜等等。但係福建菜大家有冇食過呢?最近俾我發掘咗呢間福建菜餐廳,於是前幾日就帶咗屋企人一齊去試吓😋 佢嘅菜式都幾新派,而且又幾好食,最緊要係冇加一添,一齊睇吓我食咗啲咩🤓✨ 姬松茸竹蓀排骨湯 $58一嚟就嗌咗個湯先,店員推介呢個湯真係唔錯!火喉夠哂,有好香嘅姬松茸味,配料都唔少,仲有竹笙同排骨,飲完好滋補好暖胃😌✨ 鮮炸紫菜海蠣 $128咁啱而家有啲季節限定嘅菜式,於是都嗌咗嚟試下。海蠣即係蠔仔,而呢道菜式就係將紫菜包住海蠣一齊炸,炸完幾酥脆,加埋炸咗嘅紫菜夠哂香口,唔好睇佢黑蚊蚊,但又幾惹味,呢個combination真係好有創意🤩✨ 黑蒜焗龍躉 $168而另一道季節菜式就係佢,龍躉肉有兩大塊,以黑蒜汁烹煮,食落帶有蒜香味,而肉質滑溜得嚟又帶少少彈牙,最緊要係食得出個魚嘅鮮味,幾推介比鍾意食魚嘅朋友💁🏻‍♀️✨ 小海鮮燜軟豆腐 $98呢道菜式我好推薦😋 睇名以為平平無奇,實則佢個豆腐勁有驚喜,用咗海蠣同肉煮嘅醬汁嚟燜軟豆腐同娃娃菜,軟豆腐食落勁軟腍腍,仲好入味,平時我唔太好豆腐都覺得好出色🤤✨ 臘味雞肉捲 $48小食方面,我地都嗌咗啲

✨ 姬松茸竹蓀排骨湯 $58

✨ 鮮炸紫菜海蠣 $128

✨ 黑蒜焗龍躉 $168

✨ 小海鮮燜軟豆腐 $98

✨ 臘味雞肉捲 $48

小食方面,我地都嗌咗啲新奇得意嘅嘢,好似呢個臘味雞肉捲咁,用雞肉包住臘腸,再切一片片,再點上類似甜醬嘅醬汁,特別得嚟又幾好味😋

✨ 白切羊肉 $68

呢個羊肉食落帶少少羶味,不過係尚可接受嘅,同時亦可以點佢啲甜醬,可以去到佢啲羶味,亦提升咗羊個鮮味。
✨ 彩椒拌菜苗 $48

食咁多肉都要食返少少菜,呢道炒菜苗幾爽口,而且亦好新鮮下,如果份量多返少少就更好😆
✨ 家常紫菜燜飯 $118

平時炒飯就食得多,燜飯真係第一次食,好鍾意佢個飯粒粒分明,食落帶有炸紫菜嘅油香,而加埋啲松子仁,令到個飯食起上嚟更加有口感,一軟一硬咁,屋企人都好鍾意😋
✨ 桂圓檸檬烏龍茶 $58

見呢到嘅嘢飲都幾有特色,就嗌咗杯試下,估唔到又幾好飲,因為係烏龍茶,所以茶底更香更濃,加上甜甜哋嘅桂圓,好夾,冇諗過咁都夾到🤪

2023-03-02 127 瀏覽
.無諗過係IFC食到性價比咁高既福建菜👍🏼環境寬敞、坐得又舒服😌Menu有幾多創意菜式,樣樣都幾吸引咁🤤仲有季節菜單-海蠣系列。▫️福建海蠣餅新鮮熱焫炸好,炸粉唔厚亦唔油膩,食落酥脆,每啖都食到海蠣,唔需點醬本來已醃好,帶點咸咸味道👍🏼▫️松仁拌茼蒿菜松仁配茼蒿食落爽口,份量都唔少!▫️農家蒸黃花魚砂煲上熱焫焫,魚湯好鮮甜,飲完暖笠笠,黃花魚新鮮,魚肉嫩滑,湯內仲有豆腐、金菇、車厘茄等配料👍🏼▫️廈門沙茶麵一上枱已聞到好香沙茶味,湯底夠濃,麵條食落較腍身,亦好掛湯。配料有蝦、魷魚、溏心蛋、腩肉(好好食,一層脂肪一層肉,層次分明,肉質軟腍,食落有少少入口即溶既感覺)。▫️暖身枇杷花茶一片枇杷花開茶,聞同飲落都好香枇杷味,飲完成身暖笠笠,亦好潤喉。▫️綠豆餅餅皮焗得鬆軟,食落似香蕉酥既口感,入面既綠豆蓉唔會好甜,幾好食。▫️洛神花茶凍底層係洛神花茶凍,食落有茶香,面頭舖滿涼粉,好滑又彈牙。讚讚呢到既店員都好有禮貌👍🏼.味道 ★ ★ ★ ★ ☆環境 ★ ★ ★ ★ ☆服務 ★ ★ ★ ★ ☆價錢 ★ ★ ★ ★ ☆.

▫️福建海蠣餅

▫️松仁拌茼蒿菜
松仁配茼蒿食落爽口,份量都唔少!

▫️農家蒸黃花魚
農家蒸黃花魚

▫️廈門沙茶麵

▫️暖身枇杷花茶
暖身枇杷花茶

▫️綠豆餅
綠豆餅

▫️洛神花茶凍
底層係洛神花茶凍,食落有茶香,面頭舖滿涼粉,好滑又彈牙。
洛神花茶凍

農家蒸黃花魚
暖身枇杷花茶
綠豆餅
洛神花茶凍
📌4口📍中環 Central˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗餐廳位於IFC二樓裝修結合藝術文化跟飲食生活*⸜( •ᴗ• )⸝*給人一種舒適寧靜的感覺~🪄˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗服務員態度有禮, 會介紹那種食法最適合.ᐟ˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗餐廳取名於身理, 情感, 心理, 心靈♡食物精緻美味, 達到這四個層次🫧套餐也有不同種類配搭, 滿足我們4口🫕˗ˏˋ 菜色 ˎˊ˗套餐 ▪️廈門沙茶麵 $168 ▫️騷味雞肉捲 ▪️黑蒜蒜粒燉排骨湯▫️大紅袍仙草茶套餐▪️ 福建鮮海蠣煮泗粉 $168▫️ 彩椒拌菜苗▪️ 桂圓檸檬烏龍茶小食▪️ 鮮炸紫菜海蠣 $128▫️ 鮑魚紅燒肉 $228甜品▪️ 洛神花茶果凍 $38˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗1 廈門沙茶麵 湯底微辣, 以魷魚, 豆腐, 五花腩, 溏心蛋, 鮮蝦作配料 ◕‿◕。味道濃郁不鹹, 沙茶位突出.ᐟ.ᐟ2 黑蒜蒜粒燉排骨湯 極力推介這個 ◔.̮◔✧每一啖都入味至極, 以黑蒜熬製健康養生之選 ♡3 福建鮮海蠣煮泗粉喜歡濃郁掛汁的口感可以選這個薯粉煙韌掛汁, 湯底充滿粒粒海蠣🦪 還有伴少少腩肉, 絕對夠飽🫶🏻4 鮮炸紫菜海蠣這個非常特別✨蠔肉跟紫菜一起炸香脆可口🥢 5 大紅袍仙草茶個人覺

📌4口
📍中環 Central

˗ˏˋ 環境 ˎˊ˗
餐廳位於IFC二樓
裝修結合藝術文化跟飲食生活*⸜( •ᴗ• )⸝*
給人一種舒適寧靜的感覺~🪄

˗ˏˋ 服務 ˎˊ˗
服務員態度有禮, 會介紹那種食法最適合.ᐟ

˗ˏˋ 特點 ˎˊ˗
餐廳取名於身理, 情感, 心理, 心靈♡
食物精緻美味, 達到這四個層次🫧
套餐也有不同種類配搭, 滿足我們4口🫕

甜品
▪️ 洛神花茶果凍 $38

˗ˏˋ 推介 ˎˊ˗
1 廈門沙茶麵
湯底微辣, 以魷魚, 豆腐, 五花腩,
溏心蛋, 鮮蝦作配料 ◕‿◕。
味道濃郁不鹹, 沙茶位突出.ᐟ.ᐟ

2 黑蒜蒜粒燉排骨湯
極力推介這個 ◔.̮◔✧
每一啖都入味至極, 以黑蒜熬製
健康養生之選 ♡

3 福建鮮海蠣煮泗粉
喜歡濃郁掛汁的口感可以選這個
薯粉煙韌掛汁, 湯底充滿粒粒海蠣🦪
還有伴少少腩肉, 絕對夠飽🫶🏻

4 鮮炸紫菜海蠣
這個非常特別✨
蠔肉跟紫菜一起炸
香脆可口🥢

5 大紅袍仙草茶
個人覺得比起桂圓檸檬烏龍茶更好喝😚
仙草冰凍新鮮🥰

6 洛神花茶果凍
這個推薦😍 清新自然~
有淡淡洛神花茶味, 上面則是仙草
兩者配合完美🫧

🔍 服務:9/10
🔍 Overall: 8.7/10
˗ˏˋ 𝗠𝗼𝗿𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼 𝗼𝗻 ˎˊ˗
📌 #CY_中環 #CY_中菜#CY_福建菜
📌 #4口 #centralfood #central #hk #餐廳 #四口 #福建菜#中環美食 #centralfood #hkfood #美食 #中環IFC #hongkongfood #hongkong #IFC #中環餐廳 #中環中菜 #中菜
2023-03-01 67 瀏覽
位於中環IFC 既[4口]Four Bites 是同區甚少有主打福建菜的餐廳,之前已經試過午餐既麵食,味道特別又好食,適逢最近有新Menu季節限定菜單,以海蠣做岀不同既菜式,另外朋友推介必飲燉湯,非常高質素,所以今日就嚟食晚餐可以試到多啲唔同菜式🫕▪️黑蒜粒燉排骨湯 $ 58黑色既湯底充滿黑蒜濃郁嘅味道,特別係有胡椒風味,排骨燉到非常軟腍,吸收咗湯汁,好食又暖胃🫕▪️姬松茸竹蓀排骨湯 $ 58湯清甜無比,好香好香既姬松茸味道,湯料有竹苼,姬松茸,排骨,原材料清燉,原汁原味🐠▪️黑蒜焗龍躉 $ 168龍躉肉有兩大件好厚肉,肉質軟腍有口感,配合濃郁既黑蒜醬汁,非常惹味,配料更有香菇,百合,蘑菇,木耳,蘆筍,全部都係健康食材👍🏻🥬▪️松仁拌茼蒿菜 $ 38冷盤茼蒿菜,喜歡這個菜的人就會很喜歡,這裏的調味做得很好,完全沒有茼蒿那股味道,反而充滿麻油香又爽口,配合松仁,口感一流🦪▪️福建海蠣餅 $ 98海蠣即係我哋俗稱嘅蠔仔,這個海蠣餅有點像中式的蠔仔餅,但外層更加酥脆,中間部份帶點軟糯,有大量既海蠣和香蔥,好香口🐟▪️鹹香酥炸黃花魚 $ 48細細碟嘅小食,兩個人食就最啱,黃花魚炸到魚皮酥脆,魚肉細滑,完全

🫕▪️黑蒜粒燉排骨湯 $ 58

🫕▪️姬松茸竹蓀排骨湯 $ 58

🐠▪️黑蒜焗龍躉 $ 168

🥬▪️松仁拌茼蒿菜 $ 38

🦪▪️福建海蠣餅 $ 98

🐟▪️鹹香酥炸黃花魚 $ 48
細細碟嘅小食,兩個人食就最啱,黃花魚炸到魚皮酥脆,魚肉細滑,完全冇骨,鹹鹹香香,太好食了,好快就冇晒

🧆▪️家常紫菜燜飯 $ 118
燜飯軟硬適中,伴上秘制調味,令飯啦超級入味,飯嘅餡料有海蠣粒,紫菜,松子仁,再加上面層香脆既紫菜,鮮味非常

🍹▪️桂圓檸檬烏龍茶 $ 58
好清甜充滿龍眼肉香,而且烏龍茶味香濃,配合檸檬,清新又解喝

🧀▪️番薯芝士丸 $ 48
必食推介,外皮香脆,包住番薯蓉和流心芝士,微微甜,軟糯香甜,超級好食

🍯▪️洛神花茶凍 $ 38
底層茶凍有點像啫喱,但質感俾啫喱煙韌有咬口,面層係一絲絲既鮮草果凍,兩者一齊食帶點甘甜,好得意,作為飯後甜品非常唔錯

2023-02-27 88 瀏覽
咁岩黎到IFC附近又唔知食咩好,行行下見到有間中菜館,裝修幾骨緻~價錢方面以地理位置黎講又唔算太貴就入去試下~😆.第一眼就俾黑松露野菌拌手工麵線 ($138) 吸引住,野菌同麵線佈滿黑松露,但可能浸左落湯黑松露味道就唔算太出~餸菜方面叫左福建紅糟雞 ($98),成個紅色幾靚~有淡淡酒味,肉質唔算太滑但唔鞋~.再加多個鐵板海蠣豆腐 ($118),成個鐵板上幾熱要小心啲~豆腐都好滑,蠔仔都夠飽滑,撈埋汁送麵線食唔錯👏🏻

2023-02-25 35 瀏覽
經典福建菜,中環都可以食到啦!地點方便,而且選擇都幾多~服務同環境都好好,推薦(´,,•∀•,,`).姬松茸竹蓀排骨湯,🐷燉湯最愛鮮甜嘅姬松茸,(๑• . •๑)散發陣陣菇香。🍄排骨肉味令湯底更濃郁。.白切羊肉,🐑清清哋嘅煮法,可以保持肉嘅嫩滑。.黑松露野菌拌手工麵線,٩( 'ω' )و特色手工麵線特別有口感,🍄加上多種菇菌,非常豐富。.農家蒸黃花魚,惹味酸菜調味,🐟原條黃花魚都幾大,肉質嫩滑,(▰˘◡˘▰)性價比高。.桂圓檸檬烏龍茶,大紅袍仙草茶,自家製作茶飲,養生好特別。

白切羊肉,🐑清清哋嘅煮法,可以保持肉嘅嫩滑。

桂圓檸檬烏龍茶,大紅袍仙草茶,自家製作茶飲,養生好特別。
2023-02-22 275 瀏覽
🍀黑蒜焗龍躉龍躉有兩大塊 好厚身🐟 而且好新鮮好有嚼勁🤩 用黑蒜做調味 味道夠晒濃郁 好食到好想再食多幾塊🤭🍀鮑魚紅燒肉有3隻鮑魚 每隻都好大粒🤣 食落好有咬口好彈牙☺️ 紅燒肉肥瘦均勻 不論係瘦肉定肥肉肥都好入味 而且肉質鮮嫩多汁 超級開胃😍 另外有啲沙律醬菠蘿可以食下中和返 咁我就走左沙律醬 就咁食菠蘿都好鮮甜🍍🍀福建海蠣餅新鮮熱辣辣炸好 香脆可口😚 炸粉厚薄適中好酥脆 加埋海蠣嘅香味 好滿足🦪🍀廈門沙茶麵聞落味道好香濃 食落清淡吾油膩🤩 材料好豐富 有魷魚🦑 蝦🦐 糖心蛋🥚 腩肉🐷 吸埋湯底更加入味🧡🍀松仁拌茼蒿菜茼蒿菜爽口 當係小菜食下吾錯🤣🍀番薯芝士丸熱辣辣整好即刻食 芝士拉到絲 好邪惡😈🍀桂圚檸檬烏龍茶清清地又夠味道 好清新嘅感覺🥤
🍀黑蒜焗龍躉

桂圚檸檬烏龍茶
鮑魚紅燒肉
番薯芝士丸
桂圚檸檬烏龍茶
早幾日同女朋友經過中環IFC 見到一間餐廳叫4口,見個名幾得意,就睇下係食咩嘅先,原來係一間新派福建菜餐廳,外面睇落餐廳環境唔錯,睇埋價錢都幾合理,就一於坐低試下,餐廳環境都幾闊落舒適,唔會坐得好逼。餐廳有個季節菜單,我都叫咗幾款試下✨臘味雞肉捲 $48係一道凍食,雞肉捲嘅雞肉扎實,口感似食燻蹄,臘腸咬落軟腍,兩者味道都幾夾,沾埋個醬汁更惹味。✨黑蒜焗龍躉 $168龍躉啖啖肉夠大件,食落新鮮,配搭埋蘆筍、黑蒜、磨菇、洋蔥、野菌炒十分惹味。✨鮮炸紫菜海蠣 $128黑色嘅係紫菜,海蠣(蚵仔/蠔仔)炸得酥脆,食落新鮮唔腥香口惹味,推介。✨脆炸紫菜酥 $118賣相相當唔錯,好似層層疊咁砌成三層,外皮炸到金黃香酥脆,裡面有紫菜同爽口嘅馬蹄,口感豐富。有鳳梨、無花果等水果做伴菜,味道清甜,食返啲水果冇咁膩。✨家常紫菜燜飯 $118呢個燜飯好出色,粒粒分明,做到唔會太濕或太乾充滿香油味,加埋炸過嘅紫菜,海蠣肉粒等配料食更香口。✨福建海蠣餅 $98味道似地我地嘅港式蠔餅,外皮同樣炸到金黃酥脆,大大粒蠔肉咬落外脆內軟非常香口。✨古早味花生湯 $28係台灣就見過,但我都係第一次食,花生湯嘅味道唔會好甜,而

餐廳有個季節菜單,我都叫咗幾款試下

✨臘味雞肉捲 $48

✨家常紫菜燜飯 $118
家常紫菜燜飯

✨福建海蠣餅 $98

✨古早味花生湯 $28
係台灣就見過,但我都係第一次食,花生湯嘅味道唔會好甜,而花生都已經去殼煮腍,作為甜品相當唔錯。
古早味花生湯

✨蕃薯芝士丸 $48
芝士控嘅我當然唔會放過啦,外層嘅蕃薯好香甜,內層鋪滿濃濃嘅芝士,咬落鹹鹹甜甜咁幾好味。
蕃薯芝士丸

✨洛神花果凍 $38
分成兩層,面層就係絲絲嘅仙草果凍,底層係洛神花果凍,食落唔會好酸,幾好味,食完仲可以解膩。
洛神花果凍

古早味花生湯
蕃薯芝士丸
洛神花果凍
1K
有時去開中環附近真係唔知食咩好,最近發現左呢間性價比都幾高嘅新派餐廳,位於ifc竟然唔使加一,真係超正!【coffee shop concept】餐廳本身主打福建菜,不過又有coffee shop有嘅曲奇同咖啡,食飯後都忍唔住買左兩塊曲奇返去,厚厚的甜度適中,真係可以encore。【抵食午市福建菜套餐】午市套餐都幾抵食,$168左右就有湯、小食同野飲!👉🏻廈門沙茶麵套餐 $168 -沙茶麵好辣香惹味,滿滿花生香味,每條面都充滿沙茶香,幾好食。-套餐可以加$20配白切羊肉,羊肉有嚼勁-套餐嘅黑蒜粒燉排骨湯係真材實料,粒粒黑蒜香,熱辣辣夠入味【季節限定菜式】🐟黑蒜焗龍躉$168💕-個人覺得呢款特色食品真係好高質素,龍躉白雪雪好厚肉,仲有粒粒黑蒜好香口惹味。🌱松仁拌茼蒿菜$38-呢款係我點了後encore左嘅菜式,茼蒿好爽口拌上麻香,配埋香脆可口嘅松仁,真係perfect match! 🌟福建海蠣餅$98- 厚厚地入面多蔥多蠔,外層整到好脆,幾香口。【有水準cold brew】💕午市套餐加$30就可以有cold brew coffee。飲落去先係淡香清新,再慢慢滲出咖啡香,估唔到都咁有水準!

【coffee shop concept】

【抵食午市福建菜套餐】
午市套餐都幾抵食,$168左右就有湯、小食同野飲!

👉🏻廈門沙茶麵套餐 $168
-套餐可以加$20配白切羊肉,羊肉有嚼勁
-套餐嘅黑蒜粒燉排骨湯係真材實料,粒粒黑蒜香,熱辣辣夠入味

【季節限定菜式】
🐟黑蒜焗龍躉$168💕

🌱松仁拌茼蒿菜$38

🌟福建海蠣餅$98
- 厚厚地入面多蔥多蠔,外層整到好脆,幾香口。
cold  brew

【有水準cold brew】
大紅袍仙草茶

💕大紅袍仙草茶$58
-係幾特別嘅飲品,勁多仙草配上好清香嘅泡茶,仲要係微甜refreshing,正!

🌟綠豆餅$38
-皮夠薄,入面綠豆蓉香口

臨走前仲買埋抹茶紅豆蕨餅曲奇同覆盆子雙重朱古力曲奇,兩款都大大塊、厚厚地,甜度適中。

【必食- 辣椒醬!】
特別推介一定要食餐廳嘅醬料,入面粒粒蒜香配椒,夠辣香惹味 ,真係超like。

【ifc免加一之選】

雖然呢到唔使加一,但坐得舒服之餘,服務都好好,可能係ifc性價比最高餐廳.
福建海蠣餅
cold  brew
大紅袍仙草茶
  • 廈門沙茶麵
2023-02-17 48 瀏覽
▫️同屋企人食飯都係偏好中菜😛 黎到中環IFC既福建菜館,估唔到價錢又幾相宜😯 仲有同屋企人食飯最緊要係環境乾淨又坐得舒服😎👍🏻🐔 福建紅糟雞 $98▫️好鮮艷既紅色🥰 醬汁微甜帶點酒香,雞肉依然嫰滑又唔油膩🍗🦪 酥炸紫菜海蠣 $128▫️有新既季節菜單,主打海蠣好吸引🤩 先試炸紫菜同蠔仔既配搭,非常酥脆香口🤤🦪 鐵板海蠣豆腐 $118▫️原塊鐵板上‘吱吱’聲😆 蠔仔粒粒肥美飽滿,豆腐仲非常滑溜一齊食好夾🥸🍜 黑松露野菌拌手工麵線 $138▫️麵線幼滑,索晒黑松露香味🥳 加上香菇、蛋絲、紫菜脆脆同松子仁,口感非常豐富😌🫑 彩椒伴菜苗 $48▫️菜苗爽脆新鮮,椒刨得幼細,平時唔食椒既我都食到🤣🍄 姬松茸竹蓀排骨湯 $58▫️菇味香濃,味道濃郁而且感覺好補身😛🥣 蓮子牛蒡素湯 $48▫️非常清既一個湯,湯渣煲得好淋仲可以食埋🤪🌺 洛神花茶凍 $38▫️入口有淡淡酸甜洛神花味幾清香☺️ 面頭係茶凍絲,分成2層又靚又好食💕🥧 綠豆餅 $38▫️熱辣辣即製,外皮酥軟,綠豆蓉好香但偏甜左少少🤏🏻

🐔 福建紅糟雞 $98

🦪 酥炸紫菜海蠣 $128

🦪 鐵板海蠣豆腐 $118

🍜 黑松露野菌拌手工麵線 $138

🫑 彩椒伴菜苗 $48
▫️菜苗爽脆新鮮,椒刨得幼細,平時唔食椒既我都食到🤣

🍄 姬松茸竹蓀排骨湯 $58
▫️菇味香濃,味道濃郁而且感覺好補身😛

🥣 蓮子牛蒡素湯 $48
▫️非常清既一個湯,湯渣煲得好淋仲可以食埋🤪

🌺 洛神花茶凍 $38

🥧 綠豆餅 $38
▫️熱辣辣即製,外皮酥軟,綠豆蓉好香但偏甜左少少🤏🏻

2023-02-15 103 瀏覽
最近我去了一間餐廳,雖然價格相當實惠,但是食物的質素絕對不值得推薦。首先,這間餐廳的環境非常糟糕。這讓我們感到非常不舒服,甚至不想再繼續享用食物。其次,食物的味道也非常差。我們為了試試看,點了一份飯,同羊肉,但是味道非常平淡,而且沒有任何香味。食物的質素也不好,肉非常老,蔬菜也不新鮮。最後,服務也非常糟糕。服務生沒有給我們正確的指示,而且還非常不熱心。他們沒有給我們更多的選擇,也沒有給我們更多的幫助。總而言之,這間餐廳絕對不值得推薦。即使價格平,但是食物的質素和服務都非常差。如果你想要享用好的食物和良好的餐廳環境,那麼這間餐廳絕對不是你的選擇。

2023-02-15 171 瀏覽
呢間位於IFC嘅福建菜最近推出咗海蠣季節菜單有多款海蠣菜式 非常吸引餐廳仲要全日免加一架‼️真係ifc內嘅難得一見都幾抵食架🔸黑蒜粒燉排骨湯 $58🔸姬松茸竹蓀排骨湯 $58🔸松仁拌茼蒿菜 $38🔸鮑魚紅燒肉 $228🔸廈門沙茶麵 $138🔸福建鮮海蠣煮泗粉 $138🔸福建紅糟雞 $98🔸番薯芝士丸 $48兩碗湯都落足料煲,黑蒜粒燉排骨湯好濃黑蒜味,呈黑色,味道清甜。姬松茸竹蓀排骨湯菇味較濃,一碗仲有唔少排骨在內。松仁拌茼蒿菜係凍盤,份量唔算多,不過味道唔會過於清淡。鮑魚紅燒肉非常出色!鮑魚入味,爽口彈牙。紅燒炆得好腍。叫左兩碗麵🍜,廈門沙茶麵比福建鮮海蠣煮泗粉濃味,食落辣辣地,有d似叻沙。福建鮮海蠣煮泗粉麵底係泗粉,口感好似紅薯粉,好Q軟,索晒湯汁,鮮味十足。福建紅糟雞用咗五香粉、紅糟炒,酒味特別濃郁。番薯芝士丸最邪惡,蕃薯🍠味香甜,咬開係流心🧀芝士,但唔會覺得好漏,好好味😍
呢間位於IFC嘅福建菜

🔸福建紅糟雞 $98

🔸番薯芝士丸 $48

2023-02-12
2023-02-15 33 瀏覽
廈門沙茶麵沙茶麵係當地嘅一種傳統小吃,🍜當地人會將沙茶醬加上高湯,熬成沙茶湯。再加入油麵、豆芽、魷魚、🍤大蝦等輔料,口味鹹鮮且微辣,少少甜,配料非常豐富。松仁拌茼蒿菜涼拌菜,🥬清爽可口,特別好食。堅果松仁富含豐富的營養,並且富含健康油脂,☀能補充日常的油脂需求。茼蒿菜豐富維生素,既爽口又營養。🥰兩者搭配,既健康又營養!金針菇拌頭水紫菜清新爽脆,🥢可以食到紫菜嘅鮮味。野生紅菇刺參燉雞湯好耐冇飲過燉湯,🍄哩度嘅湯滋補又養生,更加有原條嘅海參,👍非常落足料!

金針菇拌頭水紫菜
清新爽脆,🥢可以食到紫菜嘅鮮味。

野生紅菇刺參燉雞湯
2023-02-15 25 瀏覽
📍$228 鮑魚紅燒肉一共有六大嚿肉,三隻鮑魚、幾嚿菠蘿同埋無花果🥰紅燒肉應該係用咗新鮮豬肉去整食落肥而不膩,炆得好入味💕而鮑魚都係大大隻,吸收晒啲醬汁😊個菠蘿都值得一讚,食落唔會太酸之餘,咬落仲爆曬汁.📍$138 廈門沙茶麵沙茶麵有好多海鮮配料,例如魷魚、蝦💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️另外,仲有豬肉同埋糖心蛋,非常豐富佢食落有小小辣,而且隱隱約約中食到有陣花生醬嘅香味,唔錯唔錯😆.📍$128 鮮炸紫菜海蠣紫菜炸到好鬆脆食落有淡淡嘅蠔味🦪令人不自覺想一啖接一啖咁食✨.📍$168 黑蒜焗龍躉一共有2大塊魚肉因為無魚骨嘅關係,所以食落好方便👍🏻龍躉嘅肉質偏向軟熟,味道鮮甜😜而甘甜嘅黑蒜都帶出左龍躉嘅魚味.📍$58 黑蒜粒排骨湯個湯好夠熱🔥飲落有微微的甘甜味,非常開胃🥳而黑蒜嘅口感偏向煙靭,無咗大蒜嘅辛辣味整體上,味道幾特別,值得一試🌈.📍$58 桂圓檸檬烏龍茶侍應專登提醒我地係飲之前唔好篤檸檬,試一試茶底先烏龍茶嘅味道唔錯,有紅茶嘅甘潤,亦都有綠茶嘅清香而底下嘅龍眼肉都好清甜呢😚
📍$228 鮑魚紅燒肉
一共有六大嚿肉,三隻鮑魚、幾嚿菠蘿同埋無花果🥰
紅燒肉應該係用咗新鮮豬肉去整
食落肥而不膩,炆得好入味💕
而鮑魚都係大大隻,吸收晒啲醬汁😊
個菠蘿都值得一讚,食落唔會太酸之餘,咬落仲爆曬汁

📍$138 廈門沙茶麵
沙茶麵有好多海鮮配料,例如魷魚、蝦💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
另外,仲有豬肉同埋糖心蛋,非常豐富

📍$128 鮮炸紫菜海蠣
紫菜炸到好鬆脆
食落有淡淡嘅蠔味🦪
令人不自覺想一啖接一啖咁食✨

📍$168 黑蒜焗龍躉
一共有2大塊魚肉
因為無魚骨嘅關係,所以食落好方便👍🏻
龍躉嘅肉質偏向軟熟,味道鮮甜😜
而甘甜嘅黑蒜都帶出左龍躉嘅魚味

📍$58 黑蒜粒排骨湯
個湯好夠熱🔥
飲落有微微的甘甜味,非常開胃🥳
而黑蒜嘅口感偏向煙靭,無咗大蒜嘅辛辣味
整體上,味道幾特別,值得一試🌈
📍$58 桂圓檸檬烏龍茶
侍應專登提醒我地係飲之前唔好篤檸檬,試一試茶底先
烏龍茶嘅味道唔錯,有紅茶嘅甘潤,亦都有綠茶嘅清香
而底下嘅龍眼肉都好清甜呢😚
2023-02-15 26 瀏覽
星期日family day,家姐之前食過呢間話幾好食,今日佢就帶我同媽咪嚟再encore👏🏻假日11:30-15:00仲有套餐(主菜+小菜+飲品/燉湯)咁多嘢包埋都係百幾蚊,幾抵食👍🏻🥢食物🥢套餐1️⃣廈門沙茶麵$168: 沙茶咪好香濃,味道辣辣地幾刺激😳麵好彈牙,有大蝦、豬腩肉、魷魚等配料,風味十足!配白切羊肉+$20: 肉質感幾爽口,一啲羊臊味都冇,點埋秘製醬汁更加好食✨配黑蒜粒燉排骨湯:黑蒜味好香,材料好足,飲落好潤口。套餐2️⃣黑松露野菌伴手工麵線$168: 這款係素菜,如果好鍾意濃濃既黑松露味道既朋友一定好喜歡💕而且麵都吸哂黑松露味,好滿足!鹹香酥炸黃花魚:炸得岩岩好,外脆內軟滑。野生紅姑刺參燉雞湯+$70: 好滋補既一款,有成條海參去燉✨飲落有少少藥材味道,都幾清甜。3️⃣鐵板海蠣豆腐$118: 季節菜品既一款,豆腐好滑清清地突顯海蠣既鮮味😋4️⃣黑蒜焗龍躉$168: 龍躉好大塊又厚肉,魚肉好彈牙,呢個價錢真係抵食👍🏻5️⃣暖身琵琶花茶$58 :岩哂依家乾燥既天氣飲,味道清甜潤口。

🥢食物🥢

配黑蒜粒燉排骨湯:黑蒜味好香,材料好足,飲落好潤口。

鹹香酥炸黃花魚:炸得岩岩好,外脆內軟滑。