2023-03-01
位於中環IFC 既[4口]Four Bites 是同區甚少有主打福建菜的餐廳,之前已經試過午餐既麵食,味道特別又好食,適逢最近有新Menu季節限定菜單,以海蠣做岀不同既菜式,另外朋友推介必飲燉湯,非常高質素,所以今日就嚟食晚餐可以試到多啲唔同菜式🫕▪️黑蒜粒燉排骨湯 $ 58黑色既湯底充滿黑蒜濃郁嘅味道,特別係有胡椒風味,排骨燉到非常軟腍,吸收咗湯汁,好食又暖胃🫕▪️姬松茸竹蓀排骨湯 $ 58湯清甜無比,好香好香既姬松茸味道,湯料有竹苼,姬松茸,排骨,原材料清燉,原汁原味🐠▪️黑蒜焗龍躉 $ 168龍躉肉有兩大件好厚肉,肉質軟腍有口感,配合濃郁既黑蒜醬汁,非常惹味,配料更有香菇,百合,蘑菇,木耳,蘆筍,全部都係健康食材👍🏻🥬▪️松仁拌茼蒿菜 $ 38冷盤茼蒿菜,喜歡這個菜的人就會很喜歡,這裏的調味做得很好,完全沒有茼蒿那股味道,反而充滿麻油香又爽口,配合松仁,口感一流🦪▪️福建海蠣餅 $ 98海蠣即係我哋俗稱嘅蠔仔,這個海蠣餅有點像中式的蠔仔餅,但外層更加酥脆,中間部份帶點軟糯,有大量既海蠣和香蔥,好香口🐟▪️鹹香酥炸黃花魚 $ 48細細碟嘅小食,兩個人食就最啱,黃花魚炸到魚皮酥脆,魚肉細滑,完全
🫕▪️黑蒜粒燉排骨湯 $ 58
🫕▪️姬松茸竹蓀排骨湯 $ 58
🐠▪️黑蒜焗龍躉 $ 168
🥬▪️松仁拌茼蒿菜 $ 38
🦪▪️福建海蠣餅 $ 98
🐟▪️鹹香酥炸黃花魚 $ 48
細細碟嘅小食,兩個人食就最啱,黃花魚炸到魚皮酥脆,魚肉細滑,完全冇骨,鹹鹹香香,太好食了,好快就冇晒
🧆▪️家常紫菜燜飯 $ 118
燜飯軟硬適中,伴上秘制調味,令飯啦超級入味,飯嘅餡料有海蠣粒,紫菜,松子仁,再加上面層香脆既紫菜,鮮味非常
🍹▪️桂圓檸檬烏龍茶 $ 58
好清甜充滿龍眼肉香,而且烏龍茶味香濃,配合檸檬,清新又解喝
🧀▪️番薯芝士丸 $ 48
必食推介,外皮香脆,包住番薯蓉和流心芝士,微微甜,軟糯香甜,超級好食
🍯▪️洛神花茶凍 $ 38
底層茶凍有點像啫喱,但質感俾啫喱煙韌有咬口,面層係一絲絲既鮮草果凍,兩者一齊食帶點甘甜,好得意,作為飯後甜品非常唔錯