2017-02-26 98 瀏覽
同姊妹撐檯腳最好任吃plan損友叫我厚福街101貨真價實芝士雞鍋底268$+一肥 牛只限 一次海鮮拼盤加30$用料豐富多彩鮮蠔肥牛至愛超強吃了所有靚牛肉海 鮮需要緩衝一下侍應介紹所有非酒精飲料都任用立即要一個冰咖啡非常值得非常期待色香味十足⋯⋯女友熱柑桔蜂蜜令她熱氣稍消看起來愜意為了下下火我再來一個韓國人的沙冰上面是蘋果cider 下面巨峰提子汁實在意外的收穫⋯⋯做到骨子細緻客人滿意飯后送的甜點毫不含糊木糠布丁珍珠奶茶味問君服未?做得出奇制勝的一家火鍋專賣店
同姊妹撐檯腳

2017-02-26
  • 肥牛
  • Apple    Cider  Korean  ice
2017-02-24 102 瀏覽
早幾日友人約食火鍋,話平時啲港式/日式火鍋我地食得多,今日帶我地去試新野咁話喎,講到咁巴閉,我當然應約啦食飯地點就喺尖沙咀嘅厚福街,都算近地鐵站B出口~ 登登~  淨係睇門口招牌都知佢係食台式火鍋~心諗咪又係嗰啲野,到底有幾好食呢? 我唓~入到去店面,由於我地有十個人店家預留左間房比我地房間寬敞就唔在講.仲有部大電視比我地,方便大家一面食野一面電視撈飯~ 呢個真係唔錯唔錯再過多冇耐~ 有位工作人員入黎介紹到底佢地間店係乜食法嗱就咁嘅呢度係均一收費` $268一位 另外醬料位位$10會附上兩個頭盤 (手工麻麻醬手撕雞/秘製麻辣木耳) 再選主菜六人以下就五選一 由於我地有十個人嘅關係 咁就有得五選二海鮮方面要另外附費~ 不過都只係每位收$30,喜歡海鮮就可以叫黎試吓,唔會迫你一次過收足晒咁多位嘅咁海鮮方面就包左美國桶蠔呀/大海蝦/馬刀貝/花甲王咁而每2人惠顧就會送你一盤肉類....雖則只係得牛同埋豬揀不過唔好睇小佢地,因為真係好好食...嘿嘿之後仲有啲手工丸呀餃呀咁~仲有響鈴同炸魚皮過你食另外食完呢度真係唔夠飽嘅都仲可以追加啲精選火鍋食材嘅仲有~ 無酒精飲品係任意追加嘅最後仲會送多個甜品比
早幾日友人約食火鍋,話平時啲港式/日式火鍋我地食得多,

今日帶我地去試新野咁話喎,講到咁巴閉,我當然應約啦

食飯地點就喺尖沙咀嘅厚福街,都算近地鐵站B出口~

登登~  淨係睇門口招牌都知佢係食台式火鍋~

心諗咪又係嗰啲野,到底有幾好食呢? 我唓~
入到去店面,由於我地有十個人

店家預留左間房比我地

房間寬敞就唔在講.仲有部大電視比我地,

方便大家一面食野一面電視撈飯~ 呢個真係唔錯唔錯

再過多冇耐~ 有位工作人員入黎介紹到底佢地間店係乜食法
嗱就咁嘅

呢度係均一收費` $268一位 另外醬料位位$10

會附上兩個頭盤 (手工麻麻醬手撕雞/秘製麻辣木耳)

咁海鮮方面就包左美國桶蠔呀/大海蝦/馬刀貝/花甲王咁

而每2人惠顧就會送你一盤肉類....雖則只係得牛同埋豬揀

不過唔好睇小佢地,因為真係好好食...嘿嘿

之後仲有啲手工丸呀餃呀咁~

仲有響鈴同炸魚皮過你食

另外食完呢度真係唔夠飽嘅

都仲可以追加啲精選火鍋食材嘅

仲有~ 無酒精飲品係任意追加嘅

最後仲會送多個甜品比你地~

由於呢餐係友人推介所以完全由佢發板

最後佢就揀左台灣香辣三杯雞 及 台灣紅燒牛肉

肉方面個揀左手切安格斯Prime Grade 牛頸椎用牛片 X 2 同埋西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬 X 3

同時間我地點飲品,我嗰一刻睇到個List..呆左..

因為真係好多野揀......又沙冰又果茶又汽水...真係似去左CAFE多過似火鍋
喺花多眼亂嘅情況下..我地問待應~ 有乜好推介

佢就話啦~ 黎個巨峰提子雪碧沙冰先啦~ 包你話好飲

好啦 死就死啦~ 咁就照跟佢要巨峰提子雪碧沙冰啦~

落完個飲品個主菜就黎勒~

原來佢係用食雞煲嘅方式咁~ 先黎個主菜,你食完入面啲料再黎打邊爐

而最近我嘅係台灣紅燒牛肉~ 所以食呢個比較多

黎到夾左件牛,真係好似食緊台灣牛肉麵啲牛肉咁,又淋又入味
之後夾隔離個雞,啲肉又滑又嫩~ 不過朋友怕唔係個個都食得辣,所以只係叫左小辣~
有啲小失望不過唔怕,因為個頭盤木耳其實好好食~ 仲可以再ENCORE,真係食過返尋味呀

過多冇耐,我地個餐啲嘢慢慢上黎啦~

首先上黎嘅係手切安格斯Prime Grade 牛頸椎用牛片 同埋西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉
就咁睇真係似藝術品,不過我地呢班食肉獸當然唔會淨睇唔食啦~ 二話不說就拎左佢去淥

正所謂 靚肉滾幾滾~ 神仙都企唔穩~
哇..個牛肉質地好好,仲有肉味,配埋個燒牛肉湯底真係一流

不過個豬肉係仲好味過啲牛肉...嗰晚我地呢班牛魔王全部轉左去做豬肉榮...雖然佢盤肉都唔小...不過喺我地狂風掃落葉之下...話咁晒唔見左..
然後我地轉移視線到佢啲手工丸類同餃類..

啲丸類同餃類都有芝士/黑松露喺入面~ 係幾好味,不過可能呢類其他火鍋店都有~ 未比到我太大吸引力

不過最吸引我嘅係佢個太極冬菇同埋墨魚汁鳥結糖

老老實實..一開始見到個墨魚汁鳥結糖個樣好似豬血糕咁..我仲諗緊會唔會唔好食

點知一放入口...哇真係不得之了~ 佢有墨魚味之餘啲墨魚粒扮果仁..高招

太極冬菇就係黑白墨魚滑鑲大冬菇...而個重點係個大冬菇..真係好好食~ 記得要食呀你地

之後就到自家製響鈴同埋炸魚皮..

平時去火鍋..我係唔食炸魚皮嘅...因為又薄又靭..似橡膠多過乜..但係呢間又厚又脆真係成條魚皮咁炸

佢啲響鈴根本係巨人級...重點係..佢大件但係又唔油嗰吓勁嘛...

過左冇耐我地啲飲品到啦~  杯杯都重量級真係唔講得笑...

重點係...有人話要杯小甜嘅果茶(手寫去張菜單度)...我地幾個人都話...水吧應該唔會理佢....

點知拎到入黎佢地真係整左杯小甜嘅比佢...呢啲咪服務囉~
食到呢度~ 其實都有五六成飽,不過點都要試吓佢啲追加火鍋配料~

咁我地又再叫多輪~

原本都係想叫返啲菜呀菇呀咁..點知睇睇吓發現居然有鱔片又有午餐肉仲有八吋蟹棒

仲可以半份半份咁叫~真係好~ 唔怕會浪費食物
最後~ 店家附上了他們的甜品,係珍珠奶茶布丁,味道還好~
食完呢餐..真係多謝朋友帶我黎~ 因為呢間真係可以再返轉頭嘅火鍋店~
  • 西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉
  • 太極冬菇
  • 埋墨魚汁鳥結糖
Wow~無啦啦俾我喺openrice上面發現呢間新火鍋店,一book到即刻同朋友試試,唉...就黎變大肥婆喇我一望menu,大大張好得意!成班朋友竟然一坐低就order飲品先,因為佢地見到沙冰就發左癲咁,好多選擇,侍應推介"巨峰提子雪碧沙冰",原來真係好夾,唔會太甜,仲有朋友叫左水果冰茶,有生果粒粒,一D都唔hea!鍋底我地揀左紅燒牛肉及三杯雞,兩款都好好味,建議先吃鍋底配料才加水吃火鍋,個人口味喜歡三杯雞多D除左送前菜(掛住食冇影相),仲有安格斯牛頸脊&西班牙黑毛豬呀,即刻心心眼,haha,冇諗過任食火鍋有咁正嘅野食!話明手工涮涮鍋,少不了要推介手工火鍋拼盤&手工炸嚮鈴及炸魚皮!本人大愛當中的墨魚汁鳥結糖!超級超級推介!好彈牙有墨魚粒粒外型又得意!其他野都好好味,而且追加嘅食物絕不馬虎,男友好鍾意8吋長的鱈場蟹棒及超厚煙鴨胸!我雖然好為食,但胃口就冇班friend咁大,所以早早就叫左甜品,hehe!! 好正,呢個叫木糠奶茶布甸,下面嘅奶茶味布甸簡直令我瘋狂,濃濃的奶茶布甸唔甜,併埋上面甜甜地嘅木糠味道剛剛好,令我已經唔記得左自己已經超飽,食埋男友杯布甸,好似好衰添,haha,下次再黎
Wow~無啦啦俾我喺openrice上面發現呢間新火鍋
,一book到即刻同朋友試試,唉...就黎變大肥婆喇我
一望menu,大大張好得意!
鍋底我地揀左紅燒牛肉及三杯雞,兩款都好好味
,建議先吃鍋底配料才加水吃火鍋,個人口味喜歡三杯雞多D
,haha,冇諗過任食火鍋有咁正嘅野食!
本人大愛當中的墨魚汁鳥結糖!
超級超級推介!好彈牙有墨魚粒粒外型又得意!
,haha,下次再黎就讓佢食番...一啖啦!
  • 巨峰提子雪碧沙冰
  • 三杯雞
  • 手工火鍋拼盤
  • 炸嚮鈴
  • 木糠奶茶布甸
2017-02-22 189 瀏覽
好友「吹雞」,新春團拜,當然樂於赴會。團拜地點在尖沙咀厚福街的火鍋店「101手工涮涮鍋」。我們一行十人於2周前早就已預訂了位置。室內環境寬敞,不會有一種擠迫的感覺。由於我們十人的關係,店家安排我們坐房。房間內有一部超過60"的電視,很有「家」的感覺。食物整整的放滿在枱上,非常狀觀。收費為268元,再加10元的醬料,沒加一唷。香港很少餐廳不收加一的。雖說加一是侍應的收入之一,但整晚看來,侍應們跟我們談笑風生,又跟我們介紹了好幾款必吃必喝的,感覺出侍應們都對自己是有要求的。這裡雖說是任食形式,但食物絕不馬虎。很多都是手工精製的,不是粗製濫造的食物,看出店家的心思。前菜有麻辣木耳,麻辣麻醬手撕雞。台式火鍋的專利,又香又麻的麻辣汁,拌以木耳手撕雞,令到我們一眾人的舌頭來一點刺激味覺。自家製作響鈴卷每次打邊爐,「響鈴」幾乎是必叫的,這裡的響鈴是自家製作的,是我吃過的最大條,足有一隻筷子的長度,放湯稍灼,味道挺佳。旁邊的炸魚皮也是自家製作,非脆無比。西班牙伊比利亞黑毛豬肉片一改我們眾人以往打邊爐的觀念。以往我們都是牛魔王,但這個豬肉給我們有新鮮的感覺。豬肉味道香濃,口感軟滑,絕對好吃。手切安格斯P
好友「吹雞」,新春團拜,當然樂於赴會。
食物整整的放滿在枱上,非常狀觀。
秘製麻辣木耳
前菜有麻辣木耳,麻辣麻醬手撕雞。

炸響鈴卷, 炸魚皮
自家製作響鈴卷

旁邊的炸魚皮也是自家製作,非脆無比。
西班牙伊比利亞黑毛豬
西班牙伊比利亞黑毛豬肉片

手切安格斯PRIME牛頸脊

絕對手切。牛的肥瘦均衡,3成熟,7成熟有不同的口感。但由於豬肉的到來,令到這碟牛肉有點比下去的感覺。
手工火鍋拼盤

大推手打三重芝士墨魚丸及墨魚汁鳥結糖。

三重芝士墨魚丸爽口彈牙,墨魚味香濃,不會粉粉的,中間的芝士軟香,一流。

墨魚汁鳥結糖,不是糖來的!不是糖來的!不是糖來的!因為很重要,所以要說3次。非常好吃,手打墨魚肉,加上墨魚汁,再切成一條條的形狀,貌似鳥結糖,實為墨魚條,絕對要推介給大家。
巨蜂提子雪碧
巨蜂提子沙冰雪碧

這裡的推介,原支雪碧配上巨蜂提子沙冰。怕甜的我也覺得這杯飲品做得太出色了。不太甜的沙冰,配上百塔的雪碧,絕配。

這裡的火鍋做得非常出色,能在這兒與友人一起新春團拜,天南地北,邊聊邊吃,真是一個愉快開心的晚上。
秘製麻辣木耳
炸響鈴卷, 炸魚皮
西班牙伊比利亞黑毛豬
巨蜂提子雪碧
2017-02-21 158 瀏覽
今天來到來到尖沙咀厚福街的101手工涮涮鍋,當到達這店時,店員親切有禮,地方寬闊,環境舒適,這是一間餐廳提供膳食前的重要因素,價錢方面,有吃到飽套餐的收費$268,為於尖沙咀中心地段,也是絕對相當吸引 。鍋底方面,今天為大家介紹的是台灣紅燒牛肉涮涮鍋,對於香港人常常吃雞煲,吃到十分厭倦的話,此鍋絕對是絕佳的新鮮感,它給我的感覺是將台灣牛肉麵放大用來當成火鍋底,十分好吃,可選大中小辣,配合唔同人囗味,推介!墨魚滑大家一定時常吃,豆卜讓菱魚也經常吃到,但用新鮮墨魚滑讓上長豆卜,再佩以黑松露的黑松露海鮮軍艦,你又試過味呀!同埸加演墨魚汁鳥結糖,新鮮感爆燈!好不好吃?哈哈!你一定要自己試下了!這裹有非常特別的手工制炸魚皮和響鈴,原件炸魚皮十分好吃!不是街外吃到碎濕濕的那一款!係原塊魚皮!致於響鈴方面就不得了啦⋯⋯你睇下相,有圖有真相件響鈴,仲長過筆者,手上的筷子!此乃外國人size呀!第二啲地方真係吃不到的!最重要係它沒有街外吃的那麼油膩!手工制真係手工制,立馬吃出分別!讚呀!致於肉類方面,這款西班牙伊比利亞黑毛豬,為筆者大力推薦!原因要睇下相片,你睇下好地地一碟豬肉,賣相成碟和牛咁!冇錯!係
你一定要自己試下了!
這裹有非常特別的手工制炸魚皮和響鈴,原件炸魚皮十分好吃!
致於肉類方面,這款西班牙伊比利亞黑毛豬,為筆者大力推薦!
原因要睇下相片,你睇下好地地一碟豬肉,賣相成碟和牛咁!冇錯!係和牛呀!A5M6呀!試問點可以唔食呀!讚呀!
正當飲飽食醉之際,侍應給呈上了一杯樣子精緻的木槺奶茶布丁,此舉叫筆者啟動了緊急應變機制之女仕有第二個胃!十分好吃的甜品作總結
  • 墨魚汁鳥結糖
  • 西班牙伊比利亞黑毛豬
  • 木槺奶茶布丁
2017-02-21 153 瀏覽
尖沙咀都好店都食到厭,同朋友行左入厚福街,點知比我地見到間新嘢!叫"101手工涮涮鍋", 唔知同101肉燥飯有無關係呢? 不過一定係台灣嘢啦!仲要係打邊爐,就入去睇下有咩新花款。環境都幾企理,有別於一般港式火鍋店,幾舒服,空間感足夠。一坐低見到個MENU,超級大張,A3 SIZE咁大,我除眼鏡都睇到,哈哈!台式火鍋即係咩玩法呢?原來係先揀一個鍋,已有熟食料,即係食雞煲咁,食完加湯,咁大家就明白點玩法喇!哈哈!呢間嘅主鍋都幾多選擇喎!有三杯雞、紅燒牛肉、沙茶雞、三重芝士雞,仲有個金蟬脫殼。要試台灣口味,今次就試個三杯雞同紅燒牛肉。落ORDER完, 雞未到,前菜先到,麻醬手撕雞及麻辣木耳。非常入味,開胃。我地加左3轉。首選,巨峰提子雪碧砂冰,店長推介,唔會藥水味,雪碧都好夾;次選,盤栽珍珠奶茶,買相極吸引,茶味香濃,唯一缺點,飽肚;次次選,愛文芒果忌廉砂冰,芒果味重左D,少少藥水味,不過夾忌廉後又幾和諧。要試台灣口味,今次就試個三杯雞同紅燒牛肉。配料十足,有魚丸、豆卜、菜、香菇。紅燒牛肉鍋似足台灣紅燒牛肉麵的味道,幾想即刻加個麵餅落去呀,值得講嘅係雞一D都不韌,而且好入味,KEEP到雞肉嘅
、紅燒牛肉
、沙茶雞、三重芝士雞
首選,巨峰提子雪碧砂冰,店長推介,唔會藥水味,雪碧都好夾;

次選,盤栽珍珠奶茶,買相極吸引,茶味香濃,唯一缺點,飽肚;

,值得講嘅係雞一D都不韌,而且好入味,KEEP到雞肉嘅爽滑。
手切安格斯牛頸脊,厚切肥牛片,雪花超靚,而且份量都唔少,肉味濃郁有咬口!手切肥牛真係無得頂!好正!勁厚身。
唔好牛的,都可以叫個黑毛豬呀!黑毛豬絕對不比安格斯遜色
手工火鍋拼盤
特別推介三重芝士墨魚丸,真係好彈牙,墨魚丸入邊真係有墨魚粒,真材實料!雲吞同水餃嘅餡料都係黑松露,松露味好濃郁,雲吞餡中間仲有d芝士添,幾FUSION。

太極冬菇同墨魚滑豆卜,主要都係黑松露+墨魚滑夾埋冬菇同豆卜,墨魚滑超彈牙同太極冬菇口感都幾得意,可以一試。總括而言,手打拼盤幾特別,有驚喜,任食嘅嘢都唔會敷衍,唔夠飽可追加,大胃王可以挑戰下,我就很滿足了。
墨魚汁了結糖真係好特別,初時以為係硬嘅,點知原來咬落去係淋淋地,而且有墨魚汁嘅味道。
響鈴同炸魚皮,炸魚皮係我favourite,響鈴就留番比朋友,香脆即炸,無得彈
木糠珍珠奶茶布丁,自家製甜品!台式甜品用珍珠奶茶去處理,啱數!靈感應該來自盤栽甜品,好似飲緊珍奶一樣,好過癮。飽都要ENCORE多一杯,哈哈
  • 墨魚汁了結糖
  • 木糠珍珠奶茶布丁
  • 巨峰提子雪碧砂冰
  • 盤栽珍珠奶茶
  • 手切安格斯牛頸脊
  • 黑毛豬
2017-02-19 5934 瀏覽
尖沙咀B出口去厚福街,人人都識,今次食野就擇火鍋去應下冷天氣。調好汁後,一開個台灣沙茶雞煲好香,同埋有好多雞,雞以大件為主。煲入仲有洋蔥 芹菜 金菇依啲配料。雞肉好好肉同滑,雞皮唔多,就算有雞皮都好易整走。味唔算濃 咸,所以唔會食到要飲好多水。食左大部份雞後就開始食配料,先食巨大響鈴,好正!好脆同第一次見咁大條,一開始食無咁吸油,健康啲同食到豆味。之後又係大條魚皮,脆啦同要落多過3秒,唔係既話吸唔哂湯haha。安格斯手切牛頸脊必食!油花比較少而且整好耐都唔會老肉,令湯帶少少牛味,唔錯!太極冬茹係有墨魚膠同墨汁魚膠,冬茹比較大,一咬口感好厚,好好肉。再嚟墨魚汁鳥結糖,以為係甜?唔係,口感似硬啫哩,足料。墨魚膠豆泡整到好大舊,真係每下都好好肉。黑松露餃子可一試,皮彈同好濃味!一開始仲以為係普通餃子。雲吞差不多,喜歡皮薄既就食依個啦。手打牛丸同芝士墨魚丸,後者比較特別!一咬就係有芝士,多數係竹輪先有既效果!喜歡墨魚的朋友嚟依度可以食到好多墨魚產品。吸味配料下面講。有free drink list,蜂蜜水果冰茶同熱柑結蜜都好好味。另外oreo朱古力珍珠就味濃,岩最後飲多點。之後食得7788就寫
調好汁後,一開個台灣沙茶雞煲好香
味唔算濃 咸,所以唔會食到要飲好多水。
安格斯手切牛頸脊必食!
油花比較少而且整好耐都唔會老肉,令湯帶少少牛味,唔錯!
一開始仲以為係普通餃子。雲吞差不多,喜歡皮薄既就食依個啦。
喜歡墨魚的朋友嚟依度可以食到好多墨魚產品。吸味配料下面講。
之後食得7788就寫追加紙野食,先叫山根,豆腐同蜂巢豆腐吸吸個沙菜湯味先!山根吸完都唔算多油,好新鮮!蜂巢豆腐比較多洞,吸湯更佳。
皇帝菜好好食,特別既香味令湯有一點清。8呎蟹棒好大條,唔會散肉,好!
依度環境坐得幾舒服,食物好多選擇!雖然可以叫半份配料,但今次2個女仔嚟食既野唔可以好多!下次一班朋友嚟就可以試好多!
  • 牛頸脊
  • 蜂蜜水果冰茶
2017-02-18 4393 瀏覽
天氣涼了,打邊爐最好不過,這間位於尖沙咀厚福街,與同街另一間以101為名的台灣肉燥飯店名字相近,相信是姊妹店吧!「101肉燥飯專門店」我就吃過了,這間「101手工涮涮鍋」我就還未試過,趁著天氣轉涼,正是吃火鍋的時候,那便試一試吧! 這兒的「極上吃到飽套餐」,只是$268一位。前菜兩款,包括「手工麻辣麻醬手撕雞」和「秘製麻辣木耳」兩款,可以無限追加。兩款前菜的辣度其實都只是BB辣級數,就算是我這個不吃得辣的人,也只是感覺到微微的辣,感到刺激味蕾,但又不會辣得舌頭麻痺。對我來說,辣度是適中的,味道也不差。 主角的湯底方面,共有五種選擇,分別是「台灣香辣三杯雞涮涮鍋」、「台灣紅燒牛肉涮涮鍋」、「台灣沙茶雞涮涮鍋」、「三重芝士雞涮涮鍋」和名字特別,令人猜不透的「金蟬脫殼」,2-6人可選一款,7人或以上就可選兩款。向侍應一問,知道「金蟬脫殼」原來即是「冬瓜雞涮涮鍋」,不想吃得太膩,又不太想吃辣的我和老婆仔,便揀了這較清的「金蟬脫殼」做湯底。這湯底相比起其他湯底清,如果想濃味的話,就應該揀其他湯底。 「時令海鮮拼盤」是要每位加 $30才可享用的,拼盤包括「珍寶美國桶蠔」、「游水大海蝦」、「馬
時令海鮮拼盤」是要每位加 $30才可享用的,拼盤包括「珍寶美國桶蠔」、「游水大海蝦」、「馬刀貝」和「花甲皇」各一隻,桶蠔肥大,海蝦爽彈,馬刀貝雖然較為細小,花甲皇也不算太大隻,才三十元一份,都算抵食。
肉類方面,每兩位客人送一碟「手切安格斯 Prime Grade牛頸脊肥牛片」、「西班牙伊比利亞玫瑰黑毛豬頸肉」或「西班牙伊比利亞黑毛豬肉片」。打邊爐怎能沒有肥牛?當然是揀牛捨豬。可惜這安格斯肥牛片強差人意,色澤有欠鮮明,牛味也不足,並非上佳貨色,雖然份量頗多,仍然令人失望。
這兒的「101特選手工火鍋拼盤」反而較佳,「太極冬菇」」、「墨魚汁鳥結糖」、「三重芝士鮮製蝦丸」、「三重芝士鮮製墨魚丸」、「安格斯霜降牛丸」、「黑松露蟹子海鮮軍艦」、「黑松露蟹肉餃」與「黑松露芝士豚肉餃」等,雖然多是以芝士、黑松露等濃味食材來加強食物的味道和吸引力,這些特色火鍋配料都算幾有特色,而且味道也能讓人滿意。
這店子的賣點之一是手工製作的材料,「手工即炸響鈴卷」和「手工即炸魚皮」都是無限供應的,兩款手工食品水準都過得去,不過這夜我倆吃了不少東西,所以都沒有把它們吃光。
至於其他的火鍋配料,大概有四十多款之多,全部都可以無限任點任吃。
值得一提的是這兒的飲品選擇值得一讚,尤其是沙冰($38),價錢不貴,有四款口味可揀,配可樂、雪碧或忌廉都可以,我喝的是「愛文芒果雪碧沙冰」,冰凍解喝,味道甚佳,賣相也夠吸引。
這「極上吃到飽套餐」,最後還有甜品。是奶茶味相當突出,令人一吃即知的「木糠珍珠奶茶布丁」。

以三百元不到的價錢,可以任點任吃,這「極上吃到飽套餐」都幾抵食。
  • 愛文芒果雪碧沙冰
2017-02-18 146 瀏覽
台式打邊爐,你試過未?中式日式打邊爐就試得多喇, 而台式打邊爐真係第一次地點方便,位於尖沙咀食街厚福街內台式打邊爐特色包括:前菜、主菜、海鮮拼盤、肉類、手工火鍋拼盤、手工炸響鈴拼手工即炸魚皮、火鍋配料(可無限追加)、無酒精飲品(可無限追加)及甜品(8/10分)前菜:已經好開胃,有麻醬手撕雞及麻辣木耳,即時胃口大增(9/10分)主菜:三重芝士雞涮涮鍋-芝士味好濃,喜歡芝士朋友大愛,雞件配料足,而且芝士配雞新鮮,值得推介!(5/10分)海鮮拼盤: 海鮮新鮮,份量略小(7/10分)手工火鍋拼盤:全手工製黑松露豚肉餃, 黑松露蟹肉餃,黑松露香味濃郁, 芝士蝦丸,墨汁鳥結糖, 太極冬菇等等, 個人比較墨汁鳥結糖,新鮮有趣,,爽滑彈牙, 手切牛肉汁多!(8/10分)手工炸響鈴拼手工即炸魚皮: 份量足,配上芝士鍋湯底, 外脆內軟,令人一試難忘!而且手工炸響鈴大大件, 香脆可口(8/10分)火鍋配料(可無限追加): 火鍋配料超過30種,任君選擇!因為個人食量不大,而且主菜份量多,所以沒叫配料XD(9/10分)無酒精飲品(可無限追加):飲品款式多,而且大大杯, 個人點了巨峰提子沙冰配雪碧, 配搭好有驚喜
台式打邊爐,你試過未?

中式日式打邊爐就試得多喇, 而台式打邊爐真係第一次

地點方便,位於尖沙咀食街厚福街內

(8/10分)
前菜:已經好開胃,有麻醬手撕雞及麻辣木耳,即時胃口大增

(9/10分)
(5/10分)
海鮮拼盤: 海鮮新鮮,份量略小
(7/10分)

(9/10分)
無酒精飲品(可無限追加):飲品款式多,而且大大杯, 個人點了巨峰提子沙冰配雪碧, 配搭好有驚喜,味道新鮮! 個人不停追加, 值得一題是任飲而且飲品質素高!
甜品奶茶木糠布丁,略為遜色,味道不像奶茶, 有點像涼茶
2017-02-18 2208 瀏覽
今日去左尖沙咀食好西 親呢排仲有少少凍 緊系食多幾次打邊6拉 遲d夏天就會冇左個個氣氛 今日帶左媽媽黎食呢間 因為睇到OpenRice 既網友讚呢間野好味原來系樓上舖黎既 上去既時候都會見到好多介紹佢地野食既banner當我坐左低 野食黎到之後 我就發現左一樣野 就系所有野都好大 份量大 食物既大小都好大 就好似呢個響鈴甘 我未試過食過甘多大! 重點系 佢真系好脆 好好味!雞煲既味不錯 d雞質地都吾錯 吾會好老 其實食完佢地比既套餐已經飽左8成 如果想追架食物 我會建議加足八寸長既蟹棒 因為出面好難食到呀ma 之後再講下個湯底 吾知點解個味道好岩我口味 吾會話太咸 如果覺得淡 又可以叫佢比d鼓油你自己溝 岩哂吾同客人需要!而呢到既牛肉都好好味 肥瘦均勻 薄薄地 吾會太厚好難食!仲有好多吾同款既飲品比你地選擇 野飲有台式同韓式 我覺得只系飲野都值回票價 吾信你地自己試下!可惜人既胃系有限度 如果吾系我一定keep going!!總結 我覺得網民冇介紹錯 真系值得食 雖然系貴左少少 但試過就知抵!
而呢到既牛肉都好好味 肥瘦均勻 薄薄地 吾會太厚好難食!
2017-02-15
2017-02-17 172 瀏覽
今晚去了間精緻既台式火鍋店!店的位置前身是豪火鍋,店內裝修基本上沒變,所以坐得幾舒服!店員反應幾快,又有禮貌!正價時段$268/位,而優惠時段$248/位;另加每位$10醬料及加一收費!前菜/火鍋配料/冇酒精飲品可以冇限追加,其他都是以人頭計既分量!不過,其實唔叫追加配料都夠飽!人頭計的食物真的不錯!先叫了紅燒牛肉鍋,牛腩有成十件,味道不錯,先食牛腩⋯⋯之後再加湯打邊爐!超長響羚,真的食一件已夠皮!肥牛樣子已對板,水準不錯!仲有蝦丸墨魚丸,內有芝士,又幾彈牙,而牛丸也好味!最正是果條長方形,黑媽媽既墨汁鳥結糖,超彈牙,內有些軟骨,好似雞軟骨般,勁好味!而餃子就麻麻,因為有我不喜歡既黑松露!追加配料,最正可以選半分或一分,啱晒人少少的我們!有得叫超長蟹柳,有人心心眼;較特別的是沙茶牛肉,味道勁似早餐既沙爹牛肉麵既牛肉;而蔬菜洗得好乾淨,正!而飲品方便,樣子超級呃like,試了幾款也不錯,至少比起坊間既罐裝飲品,哩度來得較特別!2小時用餐時間,真係可以慢慢食!
今晚去了間精緻既台式火鍋店!

不過,其實唔叫追加配料都夠飽!

人頭計的食物真的不錯!

超長響羚,真的食一件已夠皮!
肥牛樣子已對板,水準不錯!
而餃子就麻麻,因為有我不喜歡既黑松露!

2小時用餐時間,真係可以慢慢食!
2017-02-16
$284 (宵夜)
2017-02-17 170 瀏覽
就係當日食完好飽既午餐之黎,相隔無幾耐小胖女又話要搵野食立即搵open rice之下就搵到呢間101,仲要寫明係食到飽,包無比小胖女投訴黎到門面比人感覺似酒吧多d,一坐底台員馬上送上小吃,跟住就說明呢個吃到飽套餐有咩係可以無限追加,火鍋底我地選左台式香辣三杯雞鍋 ,開始上菜啦,先黎上係自選肉類,我地要左黑毛豬肉片原來食落又唔係咁差,比肥牛有另一返風味,肉感實在,再黎係餐廳既招牌手工火鍋配料,有好多手打丸類,安格斯牛丸,芝士墨魚丸等等,呢d丸真係出街食都未必有,必食之選喜歡食海鮮既朋友又點會錯過佢既海鮮拼盤呢,有大大隻生蠔,又有蝦,隻隻新鮮,當然其他追加配料都不能放過,魚皮,響鈴呢d又食大大件必食之選其實最抵小弟覺得食飲品,唔係得啤酒汽水呢d行野,係果茶又有,台式盤栽飲品呢d都係可以無限追加,真係飲野都抵返哂
就係當日食完好飽既午餐之黎,相隔無幾耐小胖女又話要搵野食

火鍋底我地選左台式香辣三杯雞鍋
,開始上菜啦,先黎上係自選肉類,我地要左黑毛豬肉片
原來食落又唔係咁差,比肥牛有另一返風味,肉感實在
,再黎係餐廳既招牌手工火鍋配料,有好多手打丸類,

喜歡食海鮮既朋友又點會錯過佢既海鮮拼盤呢
,有大大隻生蠔,又有蝦,隻隻新鮮,

真係飲野都抵返哂
2016-12-28
5 分鐘 (堂食)
2017-02-15 204 瀏覽
朋友介紹來到這間台式涮涮鍋。睇圖識字,正是打邊爐。先睇下咩價錢先。每位$268。包括:前菜、主菜、肉類、101特選手工火鍋拼盤、即響鈴卷及魚皮、甜品及無限追加火鍋配料及無酒精飲品。醬料每位,另加$10元。打邊爐總不能不食醬料吧。海鮮拼盤另加每位:$30元可自選是否加。視乎個人決定啦。按我的食量,我認為不需加都可以食到很飽。牛肉片,牛味不算很濃,比較適合喜歡有嚼口的朋友。這個手工拚盤的黑松露餃,肉較多而且太實,較適合愛食肉的朋友。手打丸,建議不要煮太耐,可能會爽一點。台式飲品味道不錯。這個套餐食得很飽,因此已經沒有再追加任何火鍋配料及飲品。總體價錢算偏貴了一點。
朋友介紹來到這間台式涮涮鍋。
睇圖識字,正是打邊爐。先睇下咩價錢先。
醬料每位,另加$10元。打邊爐總不能不食醬料吧。
海鮮拼盤另加每位:$30元
牛肉片,牛味不算很濃,比較適合喜歡有嚼口的朋友。
台式飲品味道不錯。

2017-02-14 2897 瀏覽
又到週末放假,三五知己約埋一齊在尖沙咀行街,有其中一位朋友提議晚餐試一試台式打邊爐。包括:前菜、主菜、海鮮拼盤、肉類、手工火鍋拼盤、手工炸響鈴拼手工即炸魚皮、火鍋配料(可無限追加)、無酒精飲品(可無限追加)及甜品。一個價錢9種享受。大胃的朋友還可以無限追加食物及無酒精飲品。我們今天叫的飲品是:巨蜂提子可樂沙冰。非常好喝又超值。餐前小食,包括:麻醬手撕雞及麻辣木耳。非常入味,即時解開你的味蕾。今天選擇「台灣香辣三杯雞涮涮鍋」。配料十足,有魚丸、豆卜、菜、香菇及雞。非常讃的是雞一點都不韌,而且雞肉很入味,仍能保持雞肉的爽滑。食完雞,略加點水就開始食海鮮,蠔非常鮮甜,肉汁豐富。味道鮮香可口。手切安格斯牛頸脊肥牛片,份量十足。101特選手工拼盤包括:墨魚汁鳥結糖、大極冬菇、黑松露蟹子海鮮軍艦、黑松露蟹肉餃、黒松露芝士豚肉餃。及三種丸(牛丸,蝦丸,墨魚丸)。充滿創意。手工即炸的魚皮及響鈴,特別香脆。甜品係:木糠奶茶布丁。和朋友們一邊暢談一邊飲食,不用追加仍然可以食得非常飽的一餐。
大胃的朋友還可以無限追加食物及無酒精飲品。
我們今天叫的飲品是:巨蜂提子可樂沙冰。非常好喝又超值。

手切安格斯牛頸脊肥牛片,份量十足。
手工即炸的魚皮及響鈴,特別香脆。
甜品係:木糠奶茶布丁。

餐前小食
2017-02-13 125 瀏覽
又到吃到飽時間 今晚為食姐妹請客竟然好大方咁請食任食火鍋😑本來都無乜期望架啦 結果竟然有驚喜呢間吃到飽嘅餐廳 有分1-9款美食無限追加火鍋配料 勁多款一啲都唔hea堅係勁多丸子 蔬菜個啲 肯定夠飽單單係醬汁 已經有九款之多先黎無限追加嘅前菜 我地㨂左麻醬手絲雞香濃嘅麻醬帶有少許辣 十分醒胃 加埋爽口青瓜 絕對唔會覺得太膩識食緊係食牛頸脊啦 出面食一碟都幾貴下牛味濃有咬口 絕對係牛摩王嘅首選重有黑松露丸子們 夠晒彈牙 口感一流嚮鈴同埋炸魚皮 係即叫即炸嘅 必食其他火鍋料 例如魚片 魚肉等等 都係有質素的連簡單嘅飲品都做到咁有特色的 有誠意
又到吃到飽時間 今晚為食姐妹請客
竟然好大方咁請食任食火鍋😑