龍亭

Lung Ting Teppanyaki
1K
同朋友偶然都想去食得decent d,前排見佐敦新開左間鐵板燒,價錢又相當親民,入門版只需$588就食到好滿足,推薦~~!無論食材、調味、擺碟都係好用心。 ✨入門廚師發辦套餐$588 其實師傅真係好俾心機整每款食物,仲會提您唔好掛住“相機食先”,要趁熱食~1.沙律 - 沙律擺碟超用心,菠蘿可以話係超甜,係個幾好嘅開胃前菜~2.鐵板海鮮兩品- 有4款海鮮選擇,個人比較鍾意貝殼類,所以選了鮑魚同帶子。朋友就揀左東星斑同扇貝。- 鮑魚本身幾鮮甜,配上舖滿面嘅秘制蒜蓉、辣椒,滿口鮮甜。- 帶子配上牛油同黑松露一齊煎,食落去帶子滿滿牛油果香,啖啖滋味。 - 仲有好特別嘅泡泡擺碟,原來係鹹鹹地用來調味3.鐵板肉類一品- 鐵板燒肉類係好出色,成餐飯精華所在!無論係牛/豬/雞,師傅都超用心整,轉好多round, 一路整肉一路聞到好香!- 用上日本豬肉,旁邊以切成蘑菇形好可愛嘅櫻桃蘿蔔點綴,足見心思。先講豬肉,食落去真係覺得好impressive且高水煮不能,難得地鐵板燒都做到肉質好軟熟,味道更加係甜香豬肉味,超好食!-蘿蔔酸酸地可以解膩,下面有菠蘿菜汁,甜甜地恰到好處,點上後更能突出豬肉鮮味,正。4

✨入門廚師發辦套餐$588

1.沙律
- 沙律擺碟超用心,菠蘿可以話係超甜,係個幾好嘅開胃前菜~

2.鐵板海鮮兩品
- 鮑魚本身幾鮮甜,配上舖滿面嘅秘制蒜蓉、辣椒,滿口鮮甜。
鐵板海鮮兩品

- 仲有好特別嘅泡泡擺碟,原來係鹹鹹地用來調味

3.鐵板肉類一品

4.炒飯
- 睇住師傅炒,用上超多蒜、蘿蔔、甜甜醬料,加上彈口蝦肉,雖然已經飽飽地但都好吸引!
紅酒煮雪梨

5.甜品
- 除左雪糕外,仲有得揀紅酒煮雪梨,難得地保留左雪梨口感,唔會過份地淋,紅酒好香好入味,濃度甜度都剛剛好。

有機會真係要再去食高質鐵板燒肉~
紅酒煮雪梨
2023-02-10 31 瀏覽
位於佐敦新開既鐵板燒龍亭門面非常有神秘感,裝修十分有格調餐廳位置不多,但空間感十足ꔐSeasonal Omakase季節廚師發辦($788)ద沙律很清爽的沙律,用上新鮮菠蘿ద前菜黑松露溫泉蛋,好細滑口感而黑松露味濃ద鐵板海鮮兩品同朋友各點了鮑魚,帶子 /鱔,鮑魚鮑魚配上秘製蒜蓉醬,香濃惹味帶子加入師傅特製的黑松露牛油醬,新鮮彈牙鱔超級厚身,無細骨啖啖肉ద鐵板肉類一品同朋友一樣選了牛柳五成熟的粉嫩剛好,牛肉十分juicy軟腍又不失肉既彈性無論配蒜片定wasabi都非常出色ద湯豆腐麵豉湯非常舒服ద炒飯加入大蝦,蘿蔔粒,蔥花及雞蛋炒成粒粒分明,好有鑊氣ద是日甜點豆腐雪糕,配紅豆爆珠雪糕入口細滑而豆腐味香濃,紅豆爆珠好特別ꔐ檸檬清酒($345)蠻易入口,甜甜地配海鮮類會比較適合¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩鐵板燒價錢唔算貴晚餐最平由$588起岩哂同朋友黎體驗嘗試下鐵板燒
位於佐敦新開既鐵板燒
龍亭
門面非常有神秘感,裝修十分有格調
餐廳位置不多,但空間感十足

ꔐSeasonal Omakase季節廚師發辦($788)
ద沙律
很清爽的沙律,用上新鮮菠蘿

ద前菜
黑松露溫泉蛋,好細滑口感而黑松露味濃

ద鐵板海鮮兩品
同朋友各點了鮑魚,帶子 /鱔,鮑魚
鮑魚配上秘製蒜蓉醬,香濃惹味
帶子加入師傅特製的黑松露牛油醬,新鮮彈牙
鱔超級厚身,無細骨啖啖肉

ద鐵板肉類一品
同朋友一樣選了牛柳
五成熟的粉嫩剛好,牛肉十分juicy
軟腍又不失肉既彈性
無論配蒜片定wasabi都非常出色

ద湯
豆腐麵豉湯非常舒服

ద炒飯
加入大蝦,蘿蔔粒,蔥花及雞蛋炒成
粒粒分明,好有鑊氣

ద是日甜點
豆腐雪糕,配紅豆爆珠
雪糕入口細滑而豆腐味香濃,紅豆爆珠好特別

ꔐ檸檬清酒($345)
蠻易入口,甜甜地
配海鮮類會比較適合

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
鐵板燒價錢唔算貴
晚餐最平由$588起
岩哂同朋友黎體驗嘗試下鐵板燒
2023-02-09 22 瀏覽
最近佐敦開咗間新嘅鐵板燒店,喺街頭嘅轉角位置,門面以深綠色作為主調,內裡走型格路線,需要按門鐘等候侍應出嚟招待!平日晚餐都幾full,建議要預先book位😛 整體價錢都算親民化,適合情侶/閨蜜前往欣賞同品嚐到廚師嘅手藝呀~ 入門omakase包括沙律、兩款鐵板海鮮、一款鐵板肉類、炒飯同是日甜點~ 季節就有埋前菜同味噌湯,可以按個人喜好揀選套餐😎 沙律有齊新鮮菜、車厘茄、龍珠果等配料,搭配黑醋汁感覺更加開胃🥗 前菜係香濃幼滑嘅溫泉蛋,擺盤精緻,上面仲有魚子醬,幫助增添鮮味🥚 海鮮有六款選擇,鮑魚鮮甜美味,肉質彈牙,加埋面頭炒香咗嘅蒜蓉令到整體味道更加惹味🔥 元貝大大粒,香氣四溢,牛油味夠重但同時唔會蓋過本身嘅味道,值得一讚👍🏻 東星斑外脆內軟,入口即化,滋味無窮~ 個人就最推白鱔,香脆可口,內裡帶點Q彈,魚肉嫩滑,啖啖肉,而且碟上有竹炭鹽同蝶豆花泡沫調味,感覺都幾得意😙肉類要咗牛同豬,牛柳煎至七成熟,味道濃郁,完全唔韌,搭配蒜片同芥末都幾match~豬扒反而幾有驚喜,肥瘦適中,肉質嫩滑,點埋菠蘿醬同蒜蓉牛油醬就perfect了😌 昆布豆腐麵豉湯鹹度啱啱好,豆腐完美地呈獻咗廚師嘅刀工,厲害

肉類要咗牛同豬,牛柳煎至七成熟,味道濃郁,完全唔韌,搭配蒜片同芥末都幾match~豬扒反而幾有驚喜,肥瘦適中,肉質嫩滑,點埋菠蘿醬同蒜蓉牛油醬就perfect了😌 昆布豆腐麵豉湯鹹度啱啱好,豆腐完美地呈獻咗廚師嘅刀工,厲害厲害~ 炒飯粒粒分明,大蝦爽口,好想encore🤣 最後以甜品作結,為呢餐畫上完美嘅句號!
2023-02-08 152 瀏覽
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】 龍亭【地區】#Dr_eat_佐敦【類型】#Dr_eat_鐵板燒【價位】中高價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】鐵板燒【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】由日本來港的日籍廚師打理────────────────────【環境/服務/衛生】。裝潢以重金屬為主題,帶出型格嘅氣息。屹立喺毆來人往嘅佐敦區。神秘嘅氣息反而額外顯眼.【入門廚師發板套餐 $588】。分別有五項。沙律,鐵板海鮮,鐵板肉類,炒飯,甜品。其他海鮮可自選兩款,而肉類可選一款.【海鮮二品】。海鮮選咗南非孔雀鮑魚及孔大虎蝦。南非孔雀鮑魚個頭大,肉質較結實。口感自然煙韌帶爽,。鮑鮮味濃之餘,配上香香的蒜蓉,味道鮮美。大虎蝦個頭比一般蝦更大肉更厚。新鮮之餘,肉質非常結實的肉質,但吾嚡。配上秘制蝦頭醬,蝦味更係鮮濃,特別好吃。一口下去,醬汁沾著每一絲蝦肉,入味十足.【肉類一品】。肉類揀咗日本宮崎雞。雞肉味道濃厚,肉質豐厚。煎香後嘅雞肉頗有嚼頭且味道鮮美。肌肉則比一般地雞更加鮮滑。配搭埋蒜蓉牛ew蒜蓉牛油及辣菜汁。味道更富層次感.【鐵板炒飯】。鐵板燒最重要嘅環節就係炒飯啦。米飯加入蘿蘿蔔粒,蔥

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳主打】鐵板燒
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】由日本來港的日籍廚師打理
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。裝潢以重金屬為主題,帶出型格嘅氣息
。屹立喺毆來人往嘅佐敦區
。神秘嘅氣息反而額外顯眼

【入門廚師發板套餐 $588】
。分別有五項
。沙律,鐵板海鮮,鐵板肉類,炒飯,甜品
。其他海鮮可自選兩款,而肉類可選一款

【海鮮二品】
。海鮮選咗南非孔雀鮑魚及孔大虎蝦
。南非孔雀鮑魚個頭大,肉質較結實
。口感自然煙韌帶爽,
。鮑鮮味濃之餘,配上香香的蒜蓉,味道鮮美
。大虎蝦個頭比一般蝦更大肉更厚
。新鮮之餘,肉質非常結實的肉質,但吾嚡
。配上秘制蝦頭醬,蝦味更係鮮濃,特別好吃
。一口下去,醬汁沾著每一絲蝦肉,入味十足

【肉類一品】
。肉類揀咗日本宮崎雞
。雞肉味道濃厚,肉質豐厚
。煎香後嘅雞肉頗有嚼頭且味道鮮美
。肌肉則比一般地雞更加鮮滑
。配搭埋蒜蓉牛ew蒜蓉牛油及辣菜汁
。味道更富層次感

【鐵板炒飯】
。鐵板燒最重要嘅環節就係炒飯啦
。米飯加入蘿蘿蔔粒,蔥花,蛋花等
。粒粒分明,吃起來口感更清爽,油香蔥香
。很鮮香入味,仲有大蝦肉做點䮕呢

【豆腐雪糕】
。濃濃的豆脂香味,質感順滑
。裡面的爆珠紅豆口感幾得意
。甜甜的,有紅豆獨特的香味,口感清脆
。與豆腐混合,非常夾呢

【韓國 真露西柚燒酒 $48】
。韓國最大嘅燒酒品牌
。酒體純淨輕盈,陣陣嘅柚子香
。味道香純,易入口

────────────────────
•• ┈┈┈┈┈ 𝗦𝗘𝗘 𝗠𝗢𝗥𝗘 ┈┈┈┈┈ ••
【地址】佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
【分店】N/A
【℡】59666774
【營業時間】星期一至日 12:00-22:00
2023-02-08 114 瀏覽
知道朋友好鍾意食鐵板燒就搵咗間喺佐敦新開嘅鐵板燒餐廳同佢慶祝生日之餘又可以試新野 餐廳唔係好大, 座位約二十人, 包場搞party都得喎~~我哋被安排咗坐喺吧枱位, 可以睇住師傅即席烹調見餐牌有散叫同埋套餐, 我哋唔想逐樣諗就揀套餐啦揀左入門廚師發板套餐 $588沙律+鐵板海鮮2品+鐵板肉類1品+炒飯+甜品~~見到呢度嘅酒櫃都有唔少酒, 我哋都點咗一支happy share 今日試下呢支美人梅酒, 見到個樽就覺得好靚好吸引味道酸酸甜甜好適合女仔飲, 而且酒精只係得7%又唔易飲醉呢~~套餐海鮮2款可以選擇鮑魚, 扇貝, 大蝦, 東星斑同埋白鱔~~我哋揀咗四款唔同嘅海鮮另外加兩隻大蝦, 咁就可以試晒套餐既海鮮喇肉類就2揀1, 可以選擇安格斯牛柳或者係日本雞肉....第一道菜色係沙律, 有多款新鮮蔬菜, 又有菠蘿同埋龍珠果~沙律菜好新鮮, 點埋黑醋食夠晒開胃 之後就上海鮮啦超興奮~~鮑魚上面加上蒜蓉, 蒜蓉完全唔好搶咗鮑魚嘅味道~~ 鮑魚鮮甜彈牙!! 扇貝就加咗牛油同埋黑松露, 感覺就好似幫扇貝提鮮一樣 師傅好細心將大蝦拆件挑埋蝦腸, 跟住仲可以點埋蝦頭濃汁一齊食, 蝦肉口感新鮮爽彈如果想食

餐廳唔係好大, 座位約二十人, 包場搞party都得喎~~
我哋被安排咗坐喺吧枱位, 可以睇住師傅即席烹調
見餐牌有散叫同埋套餐, 我哋唔想逐樣諗就揀套餐啦

揀左入門廚師發板套餐 $588
沙律+鐵板海鮮2品+鐵板肉類1品+炒飯+甜品~~
今日試下呢支美人梅酒, 見到個樽就覺得好靚好吸引

肉類就2揀1, 可以選擇安格斯牛柳或者係日本雞肉....
第一道菜色係沙律, 有多款新鮮蔬菜, 又有菠蘿同埋龍珠果~
沙律菜好新鮮, 點埋黑醋食夠晒開胃
之後就上海鮮啦超興奮~~
扇貝就加咗牛油同埋黑松露, 感覺就好似幫扇貝提鮮一樣

如果想食更濃味海鮮, 可沾帶點海水味既豆蝶花泡泡
白鱔燒得好香, 個皮帶點微脆, 鱔肉非常新鮮, 入口爽彈, 可沾竹炭鹽作調味...
東星斑燒得啱啱好!! 保持到肉汁, 肉質嫩滑, 可配黑醋食~~
安格斯牛柳肉質軟腍可口, 我哋要五成熟口咁啱啱好~~
沾D竹炭鹽一齊食味道更出色
之後就到炒飯喇~~
炒飯做得好出色喎, 飯粒粒粒分明, 味道鹹淡度剛好~~ 幾好味, 仲有隻大蝦喺面㖭
我哋仲叫咗個焦糖多士, 焦糖多士外表非常之脆!!
內裏又好鬆軟, 完全係外脆內軟
甜品就有豆腐雪糕同埋紅酒啤梨~~
豆腐雪糕夠creamy軟滑~~ 豆腐味濃郁, 仲有爆珠紅豆非常特別

啤梨充滿紅酒既香味, 但都保留到啤梨清甜嘅味道, 呢個配搭有驚喜, 記得別加埋檸檬忌廉一齊食口感就更上一層樓
✨佐敦 - 龍亭✨:原本想去食個快靚正既煲仔飯lunch,行過比呢間豪華高貴裝修既大門吸引,原來係新開既鐵板燒,係佐敦十字路口好容易見到大大個門口招牌,餐廳內有L字型Bar 枱,可以近距離睇到師傅係鐵板燒煮食。:Menu有多款套餐選擇,我揀左個$788既海鮮鐵板燒。:🔺 頭盤有羽衣甘藍配龍珠果沙律,抗癌健康🔺一客芙蓉蛋,蛋白水汪汪,質感好正🔺兩款海鮮,我揀咗帶子、同東星班,而家師傅即席喺我哋面前燒,魚皮燒至焦脆,皮香肉嫩,帶子仲有牛油同黑松露醬,燒好晒仲會有擺盤,present得好靚。🔺一款肉料理,有澳洲和牛牛柳,一邊燒一邊切粒,最後配乾蒜、wasabi、竹炭鹽擺盤,肉質軟而彈牙,好好味!🔺一客炒飯 ,用蛋、紅蘿蔔粒、蔥、蒜即時係鐵板炒,望住佢哋一粒粒變成金黃色,增加咗食慾,炒飯粒粒分明,亦唔會太油,仲會加一隻新鮮虎蝦,超彈牙。:最後配一配麵豉湯,同一款甜品,有日本柚子雪糕配爆珠紅豆,同紅酒煮雪梨,微酸中和食完既油膩感。
✨佐敦 - 龍亭✨

Menu有多款套餐選擇,我揀左個$788既海鮮鐵板燒。

🔺 頭盤有羽衣甘藍配龍珠果沙律,抗癌健康

🔺一客芙蓉蛋,蛋白水汪汪,質感好正

佐敦新開了一間日式鐵板燒,今天經過跟朋友一起去試試我們兩位分別點了兩個《午市豪華一人前套餐》$588也點了韓國燒酒 - 蜜桃味 $58 首先前菜是沙津 - 北海道煙三文魚精美的擺盤上放上新鮮的蔬菜並加了酸甜黑醋,新鮮菠蘿上放上煙三文魚,酸酸甜甜,開胃醒神精選刺身兩點盛是日精選刺身是三文魚及吞拿魚刺身,非常厚切新鮮,入口軟糯,師傅在刺身放上可食用花朵,好看又大飽口福南非孔雀鮑魚 及 北海道刺身級帶子師傅即席表演以鐵板燒煎南非鮑魚及北海道帶子,帶子入口軟滑,熟度剛剛好,充滿海水咸香;鮑魚質感煙韌爽口多汁,是一大驚喜!必食!整個擺盤加上特色食用泡泡及紅皮蘿蔔製成的小蘑菇,擺盤漂亮,完全可以滿足打卡的女士們呢💜主菜:澳洲牛柳粒 及 宮城縣厚切黑豚扒我們的主菜分別是牛柳粒及黑豚扒,五成熟的澳洲牛柳粒充滿濃濃的牛肉味,配上香蒜片及岩鹽,一口一口滋味的充滿整個口腔,喜歡吃肉的朋友不能錯過;厚切黑豚扒肉質鮮嫩多汁,沒有多餘的筋,配上伴碟的酸甜菠蘿汁,回味無窮!海鮮炒飯 及 味噌湯食日本鐵板燒又點可以無炒飯同味噌湯呢甜品紅酒雪梨:雪梨被紅酒浸泡過,上面放上忌廉及巧克力,建議每一口混合雪梨及忌廉一起吃,感
佐敦新開了一間日式鐵板燒,今天經過跟朋友一起去試試

我們兩位分別點了兩個《午市豪華一人前套餐》$588

主菜:澳洲牛柳粒 及 宮城縣厚切黑豚扒

海鮮炒飯 及 味噌湯
食日本鐵板燒又點可以無炒飯同味噌湯呢

甜品

紅酒雪梨:雪梨被紅酒浸泡過,上面放上忌廉及巧克力,建議每一口混合雪梨及忌廉一起吃,感覺新鮮又刺激味蕾,必食

爆珠紅豆豆腐雪糕

爆珠紅豆入口十分有趣,咬一口會爆破,然後有紅豆蓉湧出,甜甜的豆香加上豆腐雪糕的淡淡清香,完美融合

環境恬靜舒適,食材新鮮,菜式新穎,擺盤有心,廚師廚藝精湛,服務有禮,埋單每人大約$600好抵食,大滿足,十分推薦🎖

📍龍亭 (佐敦)
佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
2023-02-04
  • 美人梅酒
  • 是日甜品
  • 鐵板海鮮兩品
  • 昆布豆腐麵豉湯
  • 宮城縣厚切黑豚扒
2023-02-07 14 瀏覽
呢間隱世鐵板燒,係佳佳甜品隔離,入面非常幽靜舒服👨🏻‍🍳季節廚師發辦套餐 $788🥗Daily Salad -酸醋汁沙律 打開味蕾及食慾🥚Appetizer-魚子醬溫泉蛋再加入食用花瓣 感覺好得意 好似飲緊湯咁 勁重蛋香味🐠Teppanyaki Seafood-東星斑及帶子 斑塊一梳梳魚肉 魚油甚香 帶子盛放在翠黃瓜上 再加入花瓣 非常吸睛 嫩口鮮甜-以蝶豆花打成嘅泡泡🫧 加增加海水味🐂Teppanyaki Meat-和牛牛柳切粒再炒香 所選之部位勁之細嫩 調味先鹹後甜 牛肉無任何筋部 入口漸溶-可以搭配蒜片 或是 Wasabi食 減少油膩感覺🥣Soup-碎花豆腐麵豉湯 將豆腐切成絲 再加入湯內🍙Fried Rice-飯粒分明 濕乾適中 有紅蘿蔔粒及蔥花加強咬口 再加入原隻海蝦🍨Dessert-爆珠香桃雪糕 最後食返個雪糕都幾爽 爆珠係紅豆味 會爆埋粒紅豆出嚟 好好咬🥂韓國真露 $48-食鐵板燒緊係要配酒 會令到海鮮更加之鮮甜總括而言,享受嘅一餐,唔錯
呢間隱世鐵板燒,係佳佳甜品隔離,入面非常幽靜舒服
👨🏻‍🍳季節廚師發辦套餐 $788

🍙Fried Rice

🍨Dessert

🥂韓國真露 $48
-食鐵板燒緊係要配酒 會令到海鮮更加之鮮甜

總括而言,享受嘅一餐,唔錯
龍亭 (佐敦).今晚心血來潮又想食鐵板燒🥰之前介紹嘅通常都係lunch,今次介紹個夜晚嘅而且價錢都好合理!.▪️檸檬清酒🍶🍋▪️$345.食呢啲想叫番支酒飲下,呢到嘅裝酒嘅容器係古代秦代嘅爵🤣 加冰🧊飲水,個人覺得唔算太甜,清酒味濃,佢仲有蘋果同埋青檸,等我下次買來試吓!.▪️雞泡魚乾🐡▪️$88.佐酒小食,燒得啱啱好.▪️帶子刺身▪️.冰凍帶子配上wasabi.▪️特大虎蝦•白鱔•野菜拼盤▪️.嚟到主菜部份,個虎蝦燒完仲用咗蝦頭膏作sause。白鱔可以配搭喺側邊加嘅七味粉或者竹炭鹽,野菜拼盤本身以為係炒雜菜,但係店員表示原來佢係蕃茄翠玉瓜同埋小黃瓜,但估唔到原來每樣得一舊🤣.▪️燒牛舌▪️.牛舌燒得恰到好處,偏生所以入口好爽嫩,同樣係配竹炭鹽.▪️燒羊扒▪️.呢個羊扒非常之推薦,佢嘅醬汁分別係蒜蓉牛油同埋菠蘿醬,擺盤精緻,前者香,後者菠蘿汁酸甜中和羊嘅油膩感.▪️焦糖多士▪️.到咗我鐵板燒最鍾意食嘅甜品,但係呢度嘅焦糖多士同我之前食嘅唔同,佢係比較厚身,係多士上面有個焦糖薄脆.📌 龍亭 (佐敦)佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
龍亭 (佐敦)

▪️檸檬清酒🍶🍋▪️$345

▪️雞泡魚乾🐡▪️$88
佐酒小食,燒得啱啱好

▪️帶子刺身▪️
冰凍帶子配上wasabi

▪️特大虎蝦•白鱔•野菜拼盤▪️

▪️燒牛舌▪️
牛舌燒得恰到好處,偏生所以入口好爽嫩,同樣係配竹炭鹽

▪️燒羊扒▪️

▪️焦糖多士▪️
📌 龍亭 (佐敦)
佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-02-06 9 瀏覽
[#kwfoodie廚師發辦]🍽龍亭佐敦最近新開了一間鐵板燒餐廳🍴門面裝修頗為隱蔽🤫不過醒目的招牌十分吸睛👀但小編還是花了點時間⌚️才搞清正門在哪一方🤣店內空間不大☺️可以近距離見到製作過程😍除了提供了單點的美食外,也設有不同等級🎚的廚師發辦套餐~這次小編點了價錢💰最實惠的2️⃣款套餐,嚐嚐這裡的質素如何😳#入門廚師發辦套餐 $588入門級的套餐包括了沙律🥗、2️⃣款海鮮🦞、肉類1️⃣款、炒飯及甜品🍮沙律🥗使用了黑醋調味,開胃但沒有太大特色;而海鮮🦞則有4️⃣款可以選擇,分別是扇貝、帶子、鮑魚和東星斑🐟,可惜東星斑售罄🥲唯有選擇了多一份鮑魚,海鮮皆使用了不同的烹調方法,扇貝使用了牛油🧈黑松露汁,味道較香😋遮蓋了貝類的內臟味道;而鮑魚使用了蒜茸🧄作調味,最適合的配搭之一,口感煙韌而不會過硬🥰然後肉類則是4️⃣選1️⃣,包括澳洲牛🐂、美國牛小排🐮、羊架🐑和日本🇯🇵雞扒,小編點了羊架🐏,配上了2️⃣種醬汁,分別是菠蘿汁🍍和蜜糖🍯芥末醬,前者較清新,後者濃味但頗膩🤫然後炒飯便用了不少調味料🤣,加入了不同口感的材料,令整體口感多變,更有脆米在內☺️最後的甜品🍮是豆腐雪糕🍦配上了爆珠紅豆🫘,小編也是首次嘗試,口感跟一般的爆珠十分相
[#kwfoodie廚師發辦]
🍽龍亭

#入門廚師發辦套餐 $588
沙律🥗使用了黑醋調味,開胃但沒有太大特色;

最後的甜品🍮是豆腐雪糕🍦配上了爆珠紅豆🫘,小編也是首次嘗試,口感跟一般的爆珠十分相似,口感特別~😋

#季節廚師發辦套餐 $788
季節款的套餐包括了沙律🥗、前菜、2️⃣款海鮮🦞、肉類1️⃣款、炒飯、湯🥣及甜品🍮

而前菜是魚子醬溫泉蛋🥚,魚子醬味道不是太濃,與溫泉蛋攪勻後,反而雞蛋🥚的味道較突出,但增添了一點鹹香味在內😙

另外一款海鮮🦞是帶子,頂部加上了不少的魚子醬🥸,底部是日本🇯🇵瓜,帶子剛熟,一絲絲的口感,魚子醬則增添了鹹香😉

肉類選了牛小排🐮,由於肉類位置的關係,所以肉質會較硬,但師傅👨‍🍳把牛小排切成一口大小,方便食用,一旁伴上了炸蒜片🧄和竹炭鹽,可以自行搭配🥰

最後有豆腐麵豉湯,豆腐🔪切成了一絲絲,而且有不少海帶,正好為主菜劃上了句號😋

#美人梅酒 $93
配上了日式梅酒🍸,味道偏甜而不哽喉,屬於低度數的梅酒,可以與友人小酌一番🥂
味道小評分:😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸/5
2023-02-06 6 瀏覽
在佐敦地鐵站出口的一隅,開了一家新的鐵板Omakase,叫龍亭裝潢主要以師傅發板設計為主,十個上席,數個下席,位置不多, 可以給師傅全力招待客人服務水平切合日本師傅發板餐廳, 令人讚嘆前菜意大利黑醋沙律,除了生菜還有羽衣甘藍🥬,菠蘿,巨型車厘茄跟龍珠果,簡單清新而開胃烏魚子溫泉蛋簡單的半熟溫泉蛋蛋黃相當大,配合少量的烏魚子入口甘醇香濃,好吃!海鮮特大虎蝦蝦頭醬大虎蝦被切成幾份,彈牙口感配上蝦頭膏味道濃郁,creamy得像龍蝦🦞汁!東星斑配 意大利黑醋醬口感嫩滑的東星斑以煎製的方式烹調,意大利黑醋醬提升味道層次,配以碟豆花泡泡 微酸吊味,很有特色北海道元貝配 意大利黃瓜相當爽脆多汁的意大利黃瓜,配上7分熟的北海道元貝,鮮甜而多汁,相當難得扇貝 黑松露牛油汁味道濃郁的黑松露牛油配上帶殼的扇貝,調味吊出濃濃的鮮味,很不錯扇貝略為油膩,配微酸碟豆花泡泡吊味, 也是不錯終於到了主菜的部份 點了一豬一雞雞扒 特濃蒜蓉牛油 白菜汁把雞扒的外皮煎至像薯片般爽脆,口感juicy,如果嫌他不夠濃味可以加入蒜蓉牛油🧈,令味道提升一個層次豬扒 特濃蒜蓉牛油 菠蘿菜汁 跟雞扒比,豬扒比較稔軟,味道更為濃郁一些,

服務水平切合日本師傅發板餐廳, 令人讚嘆

前菜

烏魚子溫泉蛋

海鮮

特大虎蝦
蝦頭醬

東星斑配 意大利黑醋醬

北海道元貝配 意大利黃瓜

扇貝 黑松露牛油汁
扇貝略為油膩,配微酸碟豆花泡泡吊味, 也是不錯

終於到了主菜的部份 點了一豬一雞

雞扒 特濃蒜蓉牛油 白菜汁

豬扒 特濃蒜蓉牛油 菠蘿菜汁
跟雞扒比,豬扒比較稔軟,味道更為濃郁一些, 如果嫌他油膩可以加入菠蘿菜汁,解一解膩

蝦仁炒飯
炒得粒粒分明,蝦仁相當彈牙,而且裏面還有一些甜味,很快便清空了!

味增豆腐湯
味道相當濃郁的味增湯,是一個不錯的結尾

日本豆腐雪糕 紅豆爆珠
豆腐味道濃郁的雪糕, 沒想到配上充滿紅豆蓉的爆珠是那麼的匹配,為今晚畫上了完美的句號
今日嚟咗佐敦嘅一間神秘主義嘅日式鐵板燒餐廳食omakase😝😝分別叫左2個套餐🥰🤎入門廚師發板套餐 $588🤎季節廚師發板套餐 $788🥂雪 本釀造 $84坐低已經想小酌幾杯,酒器好似龍鼎咁豪氣,亦經過凍杯,first impression夠曬氣派🙌🏻🙌🏻🥢沙律 (兩客)落好單啱啱放低酒杯,就送上黑醋醬底菠蘿沙律😻主廚貼心提醒先撈勻底部黑醋醬,令羽衣甘藍等等沙律菜口感更為滋潤😝🥢魚子醬溫泉蛋 (季節套餐前菜一客)⼀打開精致容器就睇到令人垂涎欲滴嘅溫泉蛋😚連同魚子醬攪勻馬上品嘗,味道都幾清雅,更加突出魚子醬嘅香氣😌🥢鐵板海鮮兩品(兩客)牛油黑松露汁扇貝、南非孔雀鮑魚廚師發板時令海鮮,鮑魚肉厚味濃,舖上秘製蒜汁層次更豐富😻扇貝經特濃松露汁加冕,整道菜更顯鮮美矜罕😛😛🥢東星斑柳配柚子醋、脆口板燒白鱔東星斑柳以鐵板燒方式演繹,少一份老派,多一份美味😎而白鱔外皮燒至金黃,啖啖彈滑白鱔肉,沾上竹炭鹽七味粉等風味更佳🥳☑️兩客同附有蝶豆花海鹽泡沫,沾上更能嚐鮮!🥢鐵板肉類一品(兩客)澳洲一口牛以岩鹽黑椒簡單調味,每口盡是軟嫩香濃😆分別配合蒜片同手磨顆粒感山葵,風味迴異🥰秋田雞扒附上辣菜汁味道獨特,帶點

🤎入門廚師發板套餐 $588
🤎季節廚師發板套餐 $788

🥂雪 本釀造 $84

🥢沙律 (兩客)

🥢魚子醬溫泉蛋 (季節套餐前菜一客)

🥢鐵板海鮮兩品(兩客)
牛油黑松露汁扇貝、南非孔雀鮑魚

🥢東星斑柳配柚子醋、脆口板燒白鱔

☑️兩客同附有蝶豆花海鹽泡沫,沾上更能嚐鮮!

🥢鐵板肉類一品(兩客)

秋田雞扒附上辣菜汁味道獨特,帶點辣草青味,一定要試埋蒜蓉牛油汁,享受嫩雞奶滑口感💛💛
⼀旁嘅櫻桃蘿蔔,局部去皮造型好似蘑菇一樣,微甜多汁特別解油膩😝

🥢昆布豆腐麵豉湯 (季節套餐)
所謂見微知著,豆腐切成絲狀,令每口湯都享用到絲滑口感😻呢種細心令人印象深刻🙌🏻

🥢海鮮炒飯 (兩客)
飯粒粒粒分明,上面擺放住鮮蝦😻一啲都唔油膩,香氣十足!

🥢是日甜品
💛豆腐雪糕
雪糕係雪葩口感,撞上紅豆爆珠,為晚餐寫上完美句號🙌🏻

💛紅酒燉雪梨
除底層以紅酒汁燉煮嘅雪梨外,中層係檸檬忌廉😛😛配搭埋一齊品嚐,幼滑忌廉撞爽口清膽口感新穎。最後以甜美朱古力中和口腔酸溜🤩🤩
2023-02-04 138 瀏覽
位於佐敦寧波街的「龍亭」,係一間日本鐵板燒餐廳🍴店內型格時尚,座位舒適。多款鐵板燒美食或套餐可選~Primer Omakase入門廚師鐵板燒套餐每位只係$588,包括沙律、鐵板海鮮、肉類、炒飯及甜品沙律精選時令沙律菜,口感爽脆,好新鮮月桂冠 美人梅酒入口香甜醇美,呢款美人梅酒比一般梅酒熱量少50%,糖分亦減少65%,女士們首選虎蝦 & 大頭蝦蝦肉切得勁大粒,肉質飽滿又彈牙,鮮甜味美!配上廚師秘製蝦頭醬及蝶豆花泡沫東星斑 及 南非孔雀鮑魚南非孔雀鮑魚勁新鮮,厚肉爽身,鮑魚味濃郁,表面加咗蒜蓉作點綴,充滿蒜香!東星斑煎到皮脆肉嫩,好多汁,配上柚子黑醋,增添滋味澳洲牛柳粒七成熟的澳洲牛柳粒,質感軟嫩,牛肉味香濃突出。伴以櫻桃蘿蔔、手磨Wasabi及竹炭鹽,令味道更昇華秋田雞扒,辣菜汁, 蒜蓉牛油採用日本秋田雞扒🇯🇵質感細膩,鮮雞味濃👍🏻配上蒜蓉牛油及辣菜汁,別具一番風味海鮮炒飯炒飯粒粒分明,裏面加咗雞蛋、香蔥及紅蘿蔔粒等等一齊炒,味道同口感更豐富豆腐雪糕唔會太甜嘅豆腐雪糕,滿有豆乳香。配上紅豆爆爆珠,晶瑩剔透又Q彈,中間夾心層係原粒紅豆,一咬爆開,口感十足

沙律

精選時令沙律菜,口感爽脆,好新鮮

月桂冠 美人梅酒

虎蝦 & 大頭蝦

東星斑 及 南非孔雀鮑魚

澳洲牛柳粒

秋田雞扒,辣菜汁, 蒜蓉牛油

海鮮炒飯

豆腐雪糕

2023-02-04 13 瀏覽
佐敦多特色小店係人都知~今次就去呢間開左無耐既鐵板燒店龍亭試試佢地既野食!$588 set前菜沙律:沙律入面有菠蘿、龍厚果、車厘茄等食材,配埋黑醋酸酸甜甜,好清新清爽嘅感覺。鐵板海鮮二品,師傅火候控制得宜,將南非嘅孔雀鮑燒得啱啱好,口感彈牙爽口,味道鮮味,配埋秘製嘅蒜蓉汁就更滋味!另外帶子鮮甜肉質肥厚啖啖肉鐵板肉類一品:用咗澳洲嘅牛柳粒,滿滿油香同時肉味都好濃,加埋配上嘅蒜片同手磨山葵令其更惹味,如果覺得唔夠味,就可以點點竹炭鹽黎食~鐵板炒飯好有鑊氣,食得出師傅嘅用心。飯身粒粒分明,用料豐富,啖啖都有不同嘅口感。是日甜品其中一款係紅酒雪梨,雪梨有濃郁嘅紅酒酒味,上面有檸檬忌廉、朱古力、食用花,令賣相更精緻,味道更豐富。我地仲叫左支梅酒黎試試~ 味道就甜甜既啱晒女仔飲呀

$588 set

我地仲叫左支梅酒黎試試~ 味道就甜甜既啱晒女仔飲呀
2023-02-04 12 瀏覽
呢間佐敦新開嘅日本餐廳龍亭,佢哋嘅廚師發板CP值都幾高,價錢唔算太貴都食到各種高級料理。前菜沙律:沙律菜加咗黑醋,酸酸甜甜好開胃,仲有菠蘿、龍珠果同埋車厘茄。魚子醬溫泉蛋:可以將魚子醬撈埋溫泉蛋一齊食,令溫泉蛋帶有魚子醬嘅鮮味。鐵板海鮮兩品:有多款海鮮可以選擇,如鮑魚、扇貝、帶子、白鱔等。我哋呢次叫咗鮑魚同帶子。鮑魚用上南非嘅孔雀鮑,肉質彈牙,味道鮮甜,配埋佢哋秘製嘅蒜蓉汁,變得更加惹味。而帶子用咗刺物級嘅帶子,肉厚飽滿,鮮甜無比,用鐵板香煎過更能突出其鮮甜,喺帶子下面有意大利嘅黃瓜,表面仲有魚子醬,可以增加帶子口感同味道,更令帶子更加矜貴。鐵板肉類一品:可以揀豬、牛或雞肉。但我哋都係揀返牛肉。佢哋嘅牛肉肉質好嫩滑,好有牛味,煎得好香口,配埋蒜片、竹炭鹽、櫻桃蘿蔔、手磨山葵,令牛肉味道更加豐富。鐵板炒飯:飯身炒得好乾身,用料十足,表面仲有一隻大蝦,肉質彈牙鮮味,食完好飽肚好滿足。昆布豆腐麵豉湯:麵豉湯調味剛好,唔會太咸,份量好多。是日甜品:其中一款係豆腐雪糕,好有濃郁嘅豆香,上面仲有薄荷葉同埋口感十足嘅爆珠紅豆,可以有效減低整餐飯嘅油膩感。

昆布豆腐麵豉湯:麵豉湯調味剛好,唔會太咸,份量好多。