龍亭

Lung Ting Teppanyaki
新年要有好開始 約了美女朋友食餐好本貓最愛鐵板燒 看上了佐敦新開這間「龍亭」門面神秘 從外面看不到內裏私隱度十足 按鐘半响後店員開門帶路墨綠色裝修與水晶燈 型格中帶點格調入門級OMAKASE套餐 價錢合理 500幾蚊已相當豐富 擺盤亦很精緻打卡靚兼有席前服務 整體性價比頗高-◆ 入門廚師發辦套餐 ᴘʀɪᴍᴇʀ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ ◆ $𝟓𝟖𝟖-⧫ 沙律 ᴅᴀɪʟʏ sᴀʟᴀᴅ ⧫ 以羽衣甘藍及沙律菜 配上開胃黑醋汁菠蘿及車厘茄增加清新感 龍珠果好甜-⧫ 鐵板海鮮兩品 ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ sᴇᴀғᴏᴏᴅ (𝟸 ᴛʏᴘᴇs) ⧫最愛吃魚於是選了白鱔 果然沒有失望魚皮脆而魚肉鮮爽 伴以竹炭鹽七味粉蝶豆花海鹽泡泡 打卡夠靚之餘可吊味另一款選了帶子 佐以魚子醬以及黃瓜煎得香口軟嫩 配搭亦帶出更多重口感朋友選了不同款試 南非鮑魚及東星班鮑魚彈牙配上秘製蒜蓉醬 惹味而濃烈東星班肉質嫩滑 蘸上柚子黑醋頗特別-⧫ 鐵板肉類一品 ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ ᴍᴇᴀᴛ (𝟷 ᴛʏᴘᴇ) ⧫選用澳洲牛柳 五成熟口感軟腍肉汁多配上手磨芥辣及蒜片同食 味道十分夾-⧫ 炒飯 ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ⧫炒飯配料是蔥花蘿蔔 加隻
新年要有好開始 約了美女朋友食餐好

· 美人梅酒 · $𝟗𝟑
美女的酒 酸甜中帶淡淡梅香很易入口

2023-01-11
2023-01-23 21 瀏覽
佐敦有間新間鐵板燒餐廳,門面幾特別幾吸引我!感覺幾時尚。主打 omakase鐵板燒,亦都有幾多海鮮選擇價錢功道有真露米酒還有多款口味可選擇, 桃味香香甜甜非常清爽。叫了588套餐 and 788季節套餐,先來沙律, 酸酸 maymay幾開胃。 菠蘿新鮮又香甜!温泉蛋香滑鮮嫩,還帶有魚籽香味。主菜環節,每個omakase可以任選兩款時令海鮮, 南非孔雀鮑魚qq彈彈,有香蒜做topping, 更加豐富入味。東星班外皮煎到香脆,鮮味慢慢滲出,魚肉夠厚身。另一個是帶子配小黃瓜,小黃瓜水份充足,再搭上綿密夠厚既帶子,外層煎到金黃焦香,mix and match配搭得幾好。鱔配了7味粉,味道更加突出又惹味!唔會有草腥味啖啖肉好厚肉。2份海鮮都各自配合了份子料理,幾舒新又有特色!澳洲牛柳粒做得非常出色,肉厚又夠嫩淋,牛香味又濃郁,師傅控制得火喉非常熟練,生熟到剛剛好,旁邊是竹炭鹽,蒜片,手磨wasabi,蘿蔔配合番沖繩黑豚肉配菠蘿辣菜汁,啖啖肉唔乾身豬肉有呢個質數好高階,就算食原味都已經好正,靚料真係有分別。蒜香牛油作伴碟,令味道更香更惹味。昆布豆腐麵豉湯熱辣辣好暖胃,味道幾好唔太咸,豆腐香又滑!好

昆布豆腐麵豉湯熱辣辣好暖胃,味道幾好唔太咸,豆腐香又滑!好滿足。

炒飯粒粒晶瑩剔透好可鑊氣! 香蔥,蘿蔔碎,蛋花

和蝦作配料,炒得乾身唔油,睇住師傅即場炒幾有氣勢, 動作熟練有技巧。

甜品有豆腐雪糕,香綿夠滑,還有爆珠紅豆做 topping, 甜得自然又清新。
2023-01-22 15 瀏覽
龍亭位於佐敦寧波街 大大個招牌係門口好易搵係一間鐵板燒餐廳 內在環境感覺有格調每道食物擺盤都好精緻 🔥季節廚師發板套餐 $788/1🔸沙律 黑醋汁菠蘿沙律 醬汁酸甜開胃🔸魚子醬日本溫泉蛋撈埋一齊食勁香濃 魚子醬鮮味同溫泉蛋好夾🔸鐵板海鮮兩品揀咗帶子同東星班帶子大大粒口感飽滿 肉厚鮮甜東星班肉質嫩滑 可以點埋旁邊嘅碟豆花泡泡🫧🔸鐵板肉類日本牛肉質軟嫩多汁 入口即溶 鍾意食牛嘅朋友一起要試下 伴碟仲有蒜片同竹炭鹽 夾埋食好香口🔸昆布豆腐麵豉湯好多昆布同豆腐 豆腐口感滑溜溜 🔸炒飯米飯炒到好香好乾身 粒粒分明 鑊氣十足 唔會好油膩 仲有隻爽口大蝦🔸甜品豆腐雪糕 賣相精緻 口感軟綿綿上面鋪咗紅豆爆珠 食落好過癮🔸雪 本釀造 $84食日式鐵板燒配埋清酒呢款清酒容易入口 清爽香甜🍴龍亭📍佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
龍亭位於佐敦寧波街 大大個招牌係門口好易搵

呢款清酒容易入口 清爽香甜

🍴龍亭
📍佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
2023-01-21 34 瀏覽
已經有一段時間冇同朋友去食過鐵板燒,最近突然心血來潮,同朋友搵咗呢間幾抵食嘅餐廳去試吓。餐廳嘅位置唔算好多,一眼望得晒,環境都算舒服。我同朋友揀咗最平嘅✨入門廚師發辦套餐($588)✨,呢個價錢比起出邊好多日式鐵板燒平。✨鐵板海鮮兩品當日有幾款唔同嘅海鮮可以揀,分別係帶子、鮑魚、白鱔同埋東星班。我就揀咗白鱔同東星斑。味道嚟講我最鍾意燒白鱔,燒得非常肥美,而且完全冇骨啖啖肉。東星班都幾唔錯,肉質非常嫩滑。✨鐵板肉類一品燒肉就分別有得揀牛或者豬,我就揀咗食燒一口牛。牛肉嘅口感都控制得唔錯,雖然牛肉咪唔太濃,但幾奶嫩多汁。✨炒飯食鐵板燒我都會幾期待佢哋嘅炒飯,餐廳嘅炒飯就冇太大驚喜,但味道都唔錯,炒得幾香幾乾身。✨是日甜品是日,甜品分別有得揀豆腐雪糕或紅酒燉雪梨,我就揀咗個燉雪梨,味道酸酸地,都幾唔錯。

✨鐵板海鮮兩品

✨鐵板肉類一品

✨炒飯

✨是日甜品
📍 龍亭📍 佐敦 𝗝𝗼𝗿𝗱𝗮𝗻 • 寧波街27-31號地下A-D號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-佐敦新開張的鐵板燒餐廳《龍亭》提供超多款鐵板燒套餐,價錢由$588一位起,十分划算而午市商務套餐更低至$388一位!喜歡兩人分享的,可以點二人套餐想吃更奢華的,也有「珍稀廚師發辦套餐」可選豐儉由人~-餐廳位於佐敦街頭的一個轉角位置招牌很有氣勢,但又感覺作風低調,滿隱世的樣子餐廳以深綠色為主調,洋溢著輕奢風格店面主要有一個L字型鐵板燒座位,可以看著師傅做料理另外也有數張普通餐桌-是日午市時段,餐廳共有兩位師傅駐場一位負責鐵板燒,一位負責擺盤,合作無間-美人梅酒 ($93)本來是想點啤酒的,可惜還未安裝生啤機😔於是點了梅酒~一瓶份量很多,容易入口味道帶柔和的梅香,口感清爽看包裝,還寫著比一般梅酒減少50%熱量少、65%糖份多喝點都不怕😚-午市豪華一人前套餐 ($588)Deluxe lunch-北海道煙三文魚特色沙律新鮮沙拉菜配上黑醋配料有煙三文魚跟龍珠果很醒胃的前菜•精選刺身肥美的三文魚刺身•南非孔雀鮑魚北海道刺身級帶子鐵板季節野菜
📍 龍亭
佐敦新開張的鐵板燒餐廳《龍亭
提供超多款鐵板燒套餐,價錢由$588一位起,十分划算
而午市商務套餐更低至$388一位!
喜歡兩人分享的,可以點二人套餐
想吃更奢華的,也有「珍稀廚師發辦套餐」可選
豐儉由人~
餐廳位於佐敦街頭的一個轉角位置
招牌很有氣勢,但又感覺作風低調,滿隱世的樣子
餐廳以深綠色為主調,洋溢著輕奢風格
店面主要有一個L字型鐵板燒座位,可以看著師傅做料理
另外也有數張普通餐桌
是日午市時段,餐廳共有兩位師傅駐場
一位負責鐵板燒,一位負責擺盤,合作無間
美人梅酒 ($93)
本來是想點啤酒的,可惜還未安裝生啤機😔
於是點了梅酒~
一瓶份量很多,容易入口
味道帶柔和的梅香,口感清爽
看包裝,還寫著比一般梅酒減少50%熱量少、65%糖份
多喝點都不怕😚
美人梅酒
美人梅酒
午市豪華一人前套餐 ($588)
Deluxe lunch

精選刺身

南非孔雀鮑魚
北海道刺身級帶子
鐵板季節野菜
接下來的鐵板海鮮,意想不到的竟然各有兩件!
份量也太慷慨~
南非鮑魚彈牙、有咬口,配上餐廳秘製蒜蓉醬,很惹味
帶子厚肉、味道鮮甜,加上了魚子醬,更添層次
特別一提,可以配上伴碟的蝶豆花泡沫一起吃,可以嚐到海水鮮味呢
另外鐵板野菜也放在同一盤上
南非孔雀鮑魚
北海道刺身級帶子
蝶豆花泡沫

宮城縣厚切黑豚扒
鐵板肉類可以選澳洲牛柳粒、美國安格斯牛肉薄燒或黑豚扒
朋友點了牛肉,那我就嚐嚐豬肉吧~
黑豚扒來自宮城縣,非常厚肉~
配上菠蘿辣菜汁跟蒜蓉牛油,前者味道清甜,後者質感厚膩一點,但兩者同樣跟豬肉很搭配

味噌湯
接近尾聲,少不了一碗熱騰騰的炒飯跟味噌湯
平常多見櫻花蝦炒飯,但這裡的竟然是在炒飯上加上一隻蝦仁🍤
蝦仁彈牙,炒飯鑊氣十足,還加入了餐廳的秘製蒜蓉醬,更添惹味!
味噌湯是昆布豆腐湯
豆腐切成絲狀,盡顯刀工

是日甜品
是日甜品是豆腐雪糕,配上紅豆爆珠
為這頓午餐劃上完美句號🍨

Menu:
2023-01-20 15 瀏覽
尖沙咀哩一間鐵板燒,🔥環境舒服,而且價格都好親民,🤓想開啟鐵板燒omakase,都可以嚟試下。帶子精心擺盤,❣️更有泡泡醬汁伴碟。而且底下墊咗瓜同埋魚子醬,食落層次豐富。🥢鮑魚煎得啱啱好,🧄面頭仲有惹味嘅蒜蓉醬,帶出海鮮嘅鮮味。肉類方面推薦澳洲牛柳,🐮香嫩嘅肉質,落一啲竹炭鹽搭配🧂已經好正。🍚粒粒通透嘅黃金炒飯,happy ending配上特色甜品,🍨爆珠口感嘅紅豆豆腐雪糕,幾特別!dinner omakase 588/788 一位

🥢鮑魚煎得啱啱好,🧄面頭仲有惹味嘅蒜蓉醬,帶出海鮮嘅鮮味。

dinner omakase 588/788 一位
2023-01-19 119 瀏覽
同朋友去咗間位於佐敦嘅新餐廳食鐵板燒,係佳佳甜品隔離,好容易搵到。廚師發板套餐方面都有幾個選擇,有貴有平。我同朋友今次試咗季節廚師發板套餐 $788/位,想平少少仲有個入門廚師發板套餐$588/位季節廚師發板套餐🥃梅酒坐低叫返杯酒飲下先,梅酒味道甜甜地,容易入口,同朋友傾住計飲下酒等食。🥗沙律新鮮嘅沙律菜清新爽口,加埋黑醋汁、菠蘿、龍珠果、車厘茄,味道酸酸地好開胃。🥚魚子醬溫泉蛋深藍色嘅碗碟充滿古典味,感覺優雅。矜貴嘅魚子醬同溫泉蛋撈勻一齊食,令溫泉蛋嘅味道提升食落更添高貴。✨海鮮 - 元貝、鮑魚、白鱔元貝 - 大大粒,生熟度蒜得啱啱好,味道鮮甜。白鱔 - 外皮炸到金黃香脆,內裡魚肉嫩滑。鮑魚 - 食落爽口彈牙,味道鮮甜。如果想提鮮可以沾少少竹炭鹽/七味粉/海藍泡泡等調味。✨牛柳選用澳洲牛柳,份量仲好多,揀咗5成熟食落口感非常軟腍,肉汁多牛味濃。建議沾少少手磨wasabi 和蒜片一齊食,味道仲正。✨雞扒選用日本秋田雞扒,外皮煎得香脆,肉質嫩滑,雞肉沾埋旁邊嘅蒜蓉牛油,食落更香口順滑。🥣昆布豆腐麵豉湯師傅將豆腐切成絲,刀功一流。麵豉湯清清地味道唔會死鹹。🍚炒飯炒飯炒到粒粒分明夠乾身,大蝦

廚師發板套餐方面都有幾個選擇,有貴有平。

季節廚師發板套餐

🥃梅酒

🥗沙律

🥚魚子醬溫泉蛋
深藍色嘅碗碟充滿古典味,感覺優雅。

✨海鮮 - 元貝、鮑魚、白鱔
元貝 - 大大粒,生熟度蒜得啱啱好,味道鮮甜。
白鱔 - 外皮炸到金黃香脆,內裡魚肉嫩滑。
鮑魚 - 食落爽口彈牙,味道鮮甜。
如果想提鮮可以沾少少竹炭鹽/七味粉/海藍泡泡等調味。

✨牛柳

✨雞扒

🥣昆布豆腐麵豉湯
師傅將豆腐切成絲,刀功一流。麵豉湯清清地味道唔會死鹹。

🍚炒飯
炒飯炒到粒粒分明夠乾身,大蝦爽口彈牙,食到呢度飽晒。

🍨甜品
日式豆腐雪糕口感非常特別,口感軟綿綿好特別。加埋爆珠紅豆同埋薄荷葉做襯托影出嚟都幾好睇。

2023-01-18
📍 龍亭📍 佐敦 • 寧波街27-31號地下A-D號舖-佐敦食肆林立,不過吃鐵板燒的餐廳好像不多永安百貨附近就新開了一家鐵板燒餐廳餐廳位於寧波街跟白加士街交界的一個角落位置大大的招牌就掛在兩條街的交叉點,盡顯氣勢也很適合打卡(不過要小心車輛哈哈-這裡提供不少鐵板燒單點料理套餐的話,也有很多款可以選擇這次,我們就選了「季節廚師發辦套餐 ($788)」 -雪 本釀造 (180ml) ($84)開始之前,先點一杯酒吧名為「雪」的清酒,口感順滑、容易入口而且份量很大,讓我們喝整頓飯都可以-沙律黑醋沙律,配上新鮮菠蘿跟龍珠果爽口又開胃•前菜前菜以富古典味的碗盛載打開一看,原來是溫泉蛋呢配上魚子醬,頓時提升了貴氣•鐵板海鮮兩品雖然是廚師發辦,但海鮮跟肉類還是可以讓客人自己挑選的,很自主海鮮的話,我們選了扇貝跟東星斑柳扇貝配上了黑松露牛油,味道超級香東星斑柳煎得皮脆肉嫩•鐵板肉類一品肉類則選了牛肉,是來自澳洲的牛柳五成熟,口感柔嫩,也有肉香伴碟的調味料有竹炭鹽、炸蒜片,還有跟牛肉很搭的芥末!旁邊看似蘑菇的那個是櫻桃蘿蔔,很可愛的伴碟呢•炒飯、昆布豆腐麵豉湯最後當然不少得炒飯跟麵豉湯~飯粒炒得乾身,還
📍 龍亭
📍 佐敦 • 寧波街27-31號地下A-D號舖
佐敦食肆林立,不過吃鐵板燒的餐廳好像不多
永安百貨附近就新開了一家鐵板燒餐廳
餐廳位於寧波街跟白加士街交界的一個角落位置
大大的招牌就掛在兩條街的交叉點,盡顯氣勢
也很適合打卡(不過要小心車輛哈哈
這裡提供不少鐵板燒單點料理
套餐的話,也有很多款可以選擇
這次,我們就選了「季節廚師發辦套餐 ($788)」
雪 本釀造 (180ml) ($84)
雪 本釀造
開始之前,先點一杯酒吧
名為「雪」的清酒,口感順滑、容易入口
而且份量很大,讓我們喝整頓飯都可以
沙律
黑醋沙律,配上新鮮菠蘿跟龍珠果
爽口又開胃

前菜
前菜
前菜以富古典味的碗盛載
打開一看,原來是溫泉蛋呢
配上魚子醬,頓時提升了貴氣

扇貝
東星斑柳
海鮮的話,我們選了扇貝東星斑柳
扇貝配上了黑松露牛油,味道超級香
東星斑柳煎得皮脆肉嫩

鐵板肉類一品
牛柳
牛柳
肉類則選了牛肉,是來自澳洲的牛柳
五成熟,口感柔嫩,也有肉香
伴碟的調味料有竹炭鹽、炸蒜片,還有跟牛肉很搭的芥末!
旁邊看似蘑菇的那個是櫻桃蘿蔔,很可愛的伴碟呢

炒飯、昆布豆腐麵豉湯
炒飯
昆布豆腐麵豉湯
最後當然不少得炒飯跟麵豉湯~
飯粒炒得乾身,還配上了一件蝦仁

時日甜品
時日甜品
豆腐雪糕配爆珠紅豆,超滿足~
2023-01-16 19 瀏覽
唔係跟朋友黎都唔知佐敦開左間咁隱蔽既鐵板燒,餐廳環境裝修得幾高級,座位雖然唔係好多,但坐落幾寬敞舒適。我地兩個都分別叫左個入門廚師發板套餐,另外再多個鵝肝多士share黎食。沙律鐵板海鮮兩品海鮮選擇豐富,可以係鮑魚、扇貝、大蝦、白鱔同東星斑片五款海鮮入邊揀兩款。我地平時都比較好食魚類海鮮,所以最後揀左白鱔同東星斑片。兩款魚肉口感十分滑嫩,而且燒得外脆內軟,尤其係白鱔,味道非常香口。鐵板肉類一品至於肉類我地揀左medium rare既牛柳,牛肉略嫌燒得有少少韌,但牛味非常之濃郁,配上一旁既香脆既蒜片,食落十分滋味。炒飯炒飯鑊氣十足,飯粒炒至乾身,呈金黃色,面頭仲有隻大大粒鮮蝦,非常美味。是日甜品鵝肝多士鵝肝油脂十足,兩個人share黎食岩岩好,唔會覺得太漏。野飲方面,我地叫左枝純米吟釀share黎飲,純米吟釀飲落比想像中易入口,而且口感順滑,非常高質。

鐵板肉類一品

炒飯

鵝肝多士
鵝肝油脂十足,兩個人share黎食岩岩好,唔會覺得太漏。

2023-01-16 19 瀏覽
星期日大掃除後,同老公去食好野。我地叫左一個入門廚師發板套餐$588同季節廚師發板套餐$788,再加汽水$38罐。沙律新鮮唔苦,配以黑醋汁,仲有菠蘿 、龍珠果 、車厘茄,作為第一道菜唔錯。前菜: 溫泉蛋,賣相討好。撈埋一齊食幾好。鐵板海鮮兩品: 鮑魚、扇貝、白鱔、東星斑鮑魚煙韌彈牙,扇貝厚身嫩滑,好新鮮。白鱔既魚皮煎到好脆,魚似好爽彈,東星斑肉質非常軟嫩又鮮甜。鐵板肉類一品: 牛柳、豬扒牛柳係我食過既靚牛當中數一數二軟腍既,非常好食,好有驚喜。豬扒係日本豬扒,豬扒都可以煎到好軟嫩,廚師廚藝好得。炒飯炒到一啲都唔油膩,仲有隻蝦,好香口。湯: 豆腐昆布麵豉湯,清清地。時日甜品: 豆腐雪糕豆腐雪糕既質感黏黏地,配爆珠紅豆,好特別。連飲品都額外有杯冰加入去,叫左蜜瓜味波子汽水同Zero。
星期日大掃除後,同老公去食好野。
前菜: 溫泉蛋,賣相討好。撈埋一齊食幾好。
鐵板海鮮兩品: 鮑魚、扇貝、白鱔、東星斑
鮑魚煙韌彈牙,扇貝厚身嫩滑,好新鮮。
白鱔既魚皮煎到好脆,魚似好爽彈,東星斑肉質非常軟嫩又鮮甜。
鐵板肉類一品: 牛柳、豬扒
牛柳係我食過既靚牛當中數一數二軟腍既,非常好食,好有驚喜。
豬扒係日本豬扒,豬扒都可以煎到好軟嫩,廚師廚藝好得。
炒飯炒到一啲都唔油膩,仲有隻蝦,好香口。
湯: 豆腐昆布麵豉湯,清清地。
時日甜品: 豆腐雪糕
豆腐雪糕既質感黏黏地,配爆珠紅豆,好特別。
連飲品都額外有杯冰加入去,叫左蜜瓜味波子汽水同Zero。
2023-01-15
2023-01-16 22 瀏覽
今次嚟到佐敦呢間鐵板燒,覺得佢雖然店舖細細但都有高級嘅感覺。我叫咗個「入門廚師發板套餐」同「季節廚師發板套餐」。先上沙律,有菠蘿、沙律菜、羽衣甘藍、龍珠果同番茄仔,菜夠新鮮果品都夠甜。前菜有魚子醬溫泉蛋,蛋漿香滑,魚子醬略帶鮮味。鐵板海鮮揀咗鮑魚、扇貝、東星斑同白鱔,鮑魚有好香嘅熟蒜配搭,鮑魚肉唔韌,連蒜食唔錯;扇貝可以連岩鹽泡泡食,廚師話可以增加鮮味,我覺得啲泡泡個口感都幾特別,扇貝好爽口又夠香。另一碟海鮮有東星斑同白鱔,東星斑燒得皮脆肉嫩,配上黑醋更加惹味;白鱔就要配岩鹽同七味粉,非常香脆好味。肉類就揀咗牛肉,另一碟就豬扒。牛肉七成熟都好juicy,切好細細粒每一口都好冧身。豬扒相對冇咁冧但都一樣juicy,配合兩種伴碟醬汁更加好味。炒飯夠乾身,粒粒分明,有隻蝦跟埋,夠鮮又夠爽口。湯係豆腐昆布味噌湯,豆腐切成絲好幼滑,湯都夠哂濃味。最後甜品係紅豆豆腐雪糕,啲紅豆唔係一般紅豆嚟,廚師話係爆珠紅豆,口感都幾得意,豆腐雪糕味道都唔錯。
我叫咗個「入門廚師發板套餐」同「季節廚師發板套餐」。
前菜有魚子醬溫泉蛋,蛋漿香滑,魚子醬略帶鮮味。
炒飯夠乾身,粒粒分明,有隻蝦跟埋,夠鮮又夠爽口。
湯係豆腐昆布味噌湯,豆腐切成絲好幼滑,湯都夠哂濃味。
2023-01-15
2023-01-15 29 瀏覽
2023年與好友第一次聚,就吃她最愛的日或鐵板燒。-位於佐敦新開的日式鐵板燒,門口掛了一個有氣勢又巨大的餐廳招牌~龍亭。進入餐廳時需要按鈴鐘,職員便會開門帶領食客入座。一盞華麗水晶燈掛在天花板上,投射淡淡的燈光在餐廳內,使整個餐廳更顯得靜謐。-我們選擇入門廚師發辦套餐HK$588, 有沙律、兩款海鮮、一款鐵板肉類、炒飯及是日甜品。-沙律~羽衣甘藍、龍珠果車厘茄及菠蘿配上黑醋汁十分開胃-鐵板海鮮,我選了南非孔雀鮑魚及東星班。鮑魚彈牙又爽口配上秘製蒜蓉醬,吃起來份外惹味。東星班肉質嫩滑,蘸上旁邊的海鹽泡泡來吃,更突顯鮮味!-鐵板肉類可以選擇牛/豬/雞。我選擇日本牛柳,五成熟,咬起來軟嫩又多汁,無論蘸上竹炭鹽或手磨山葵或蒜片,也是同樣好吃。-炒飯~炒飯上的蝦仁超彈牙,不會太油膩又粒粒分明,正合我心意。-豆腐雪糕~香濃豆腐雪糕面鋪滿了紅豆爆珠,口腔中不斷感受bi-li-bla-la的感覺,好過癮喔!-為了慶祝我們在2023年會變得更好的,所以各人點了梅酒及清酒喝💕-HK$98美人梅酒~酒精不會太高,易入囗,微甜又有一絲絲的梅香味。-希望新一年,我們會變得更加好❤️💪🏻
2023年與好友第一次聚,就吃她最愛的日或鐵板燒。

沙律~羽衣甘藍、龍珠果車厘茄及菠蘿配上黑醋汁十分開胃

鐵板海鮮,我選了南非孔雀鮑魚及東星班。
鮑魚彈牙又爽口配上秘製蒜蓉醬,吃起來份外惹味。
東星班肉質嫩滑,蘸上旁邊的海鹽泡泡來吃,更突顯鮮味!

希望新一年,我們會變得更加好❤️💪🏻
2023-01-05
2 分鐘 (堂食)
2023-01-15 17 瀏覽
過年前有好消息, 馬上約朋友出來慶祝。由於我們都是公司兩忙的人,加上年前,所以只能約午餐。當然午餐也不能馬虎。我訂了一家在佐敦的日式鐵板燒, 我倆都近。餐廳不太, 佈置簡單但有格調, 就是燈光很有氛圍那種。我們應該是第一枱客人, 因為時間還很早。所以可以選個離廚師最近的位置。餐單選擇算多, 即使是廚師發辦也有好幾種。我說了是要慶祝, 所以就挑了$1388的珍稀廚師發辦套餐。套餐包括了:沙律, 前菜, 刺身兩品, 鐵板海鮮兩品, 鐵板板料理,鐵板肉類兩品, 湯品, 炒飯及甜品。雖然是中午, 但為了對得起精緻鐵板燒, 我們點了小瓶梅酒助慶。沙律是清爽的煙三文魚田園沙律, 夾了菠蘿所以吃起來特別refreshing。跟著是刺身, 有鯛魚及三文魚, 鯛魚是味道偏淡口的, 但兩款都很新鮮。鐵板海鮮我們選了鮑魚及白鱔。在等廚師燒海鮮時我們就在吃魚子醬溫泉蛋。 鮑魚非常鮮味彈牙。白鱔燒得特別好。魚肉本身夠厚而且咬著非常彈牙。肉類我們選了牛柳及羊排。兩款肉類都很柔軟,肉嫩多汁。牛柳是5成熟, 拌以炸蒜片芝麻及芥末, 沾了日式芥末及蒜片入口特別濃郁好味。羊排沒騷味,7分熟入口嫩滑。再來是濃郁的鵝肝多士,

餐廳不太, 佈置簡單但有格調, 就是燈光很有氛圍那種。

再來是濃郁的鵝肝多士, 最近這道菜好像是鐵板燒的標配。

湯品是簡單的昆布味噌蛋花湯, 很有清口的作用。主食是鐵板海鮮炒飯, 味道不會過鹹,好吃。

最後甜品是豆腐雪糕, 吃完大滿足。而我倆也很盡慶地互助更新了近況及交流了新一年的計劃呢。
2023-01-10
午餐
2023-01-15 91 瀏覽
龍亭鐵板燒專門店 佐敦美食攻略2023又新一年,新餐廳越來越多了今次經由朋友介紹,搵到呢間佐敦既隱秘鐵板燒,坐位不多,要預約,收10PM而家做緊優惠平均消費$6XX起包海鮮2款,前菜沙律,一款肉類,炒飯,甜品提供多款酒水,日本酒,甜口梅酒一流每道菜既時間隔10~15分鐘上可以飲住酒等先上沙律,配以時令沙律菜,加上醋汁,好開胃可以5款海鮮中選2款,印像中有蠔,元貝,原隻扇貝,鮑魚,魚肉鮑魚原隻煎香再加秘香蒜料,香氣迫人帶點辣,夠惹味香口如果可以幫個客起埋殼就更佳,即係起肉再上會更感覺高級帶子即煎,啖啖肉,XXXL級,好鮮甜接住上牛柳,5成熟,份量都唔少,大約150克一個人,肉質細嫩,加上松露鹽提味,味道更豐富濃郁接住上炒飯,炒得爽身粒粒分明仲有隻蝦,好爽甜彈牙甜品每日唔同,今日係豆腐雪糕,清新一下做結尾,隔離鋪就係佳佳甜品,好易搵佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖Shop A-D, G/F, 27-31 Ning Po Street, Jordan$588 加一#日本菜 #龍亭 #龍亭鐵板料理 #龍亭鐵板#情人節美食 #情人節餐廳#鐵板燒專門店 #日本鐵板燒#佐敦美食 #2023美食
龍亭鐵板燒專門店
佐敦美食攻略2023
又新一年,新餐廳越來越多了
而家做緊優惠
平均消費$6XX起
包海鮮2款,前菜沙律,一款肉類,炒飯,甜品
提供多款酒水,日本酒,甜口梅酒一流
每道菜既時間隔10~15分鐘上
可以飲住酒等
先上沙律,配以時令沙律菜,加上醋汁,好開胃
鮑魚原隻煎香再加秘香蒜料,香氣迫人帶點辣,夠惹味香口
如果可以幫個客起埋殼就更佳,即係起肉再上會更感覺高級
帶子即煎,啖啖肉,XXXL級,好鮮甜
接住上炒飯,炒得爽身粒粒分明仲有隻蝦,好爽甜彈牙
佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
$588 加一
#日本菜
#龍亭 #龍亭鐵板料理 #龍亭鐵板
#情人節美食 #情人節餐廳
#鐵板燒專門店 #日本鐵板燒
#佐敦美食 #2023美食
2023-01-14 18 瀏覽
「龍亭」名稱既有氣派,裝修更有氣勢。今日我和朋友選的珍稀廚師發板套餐更是ichiban。先來甜甜的美人梅酒,喝後令人心情輕鬆下來。然後是特色沙律,有大大片北海道煙三文魚配上新鮮多汁的菠蘿,配以開胃黑醋、龍珠果及車厘茄,色香味俱全。再來黑松露温泉蛋,日本蛋本身蛋味濃郁,加上黑松露後,香味更上一層樓。刺身是肥美的鯛魚和三文魚,手指大動。白鱔最是驚喜,皮脆肉厚又彈牙。鮑魚彈牙,無得輸。鐵板牛柳及羊肉,不只肉質嫩滑,而且份量超多。當然唔少得黃金炒飯和昆布麵豉湯。最後,有創意無限的甜品 - 爆珠紅豆豆腐雪糕作完美的句號。

先來甜甜的美人梅酒,喝後令人心情輕鬆下來。

刺身是肥美的鯛魚和三文魚,手指大動。

白鱔最是驚喜,皮脆肉厚又彈牙。鮑魚彈牙,無得輸。

鐵板牛柳及羊肉,不只肉質嫩滑,而且份量超多。

當然唔少得黃金炒飯和昆布麵豉湯。

最後,有創意無限的甜品 - 爆珠紅豆豆腐雪糕作完美的句號。