龍亭

Lung Ting Teppanyaki
2023-02-01 19 瀏覽
「龍亭」鐵板燒稱得上為高質廚師發板✨,餐廳既位置方便,但私隱度又極高,食物又非常有質素👍🏻,餐廳坐位不多,廚師可以專心做好每一樣食物,整體感覺非常不錯。我哋點左入門廚師發板套餐$588,首先前菜沙律🥗,擺盤非常有心思,沙律菜清新爽口,配合黑醋開胃好味。鐵板海鮮有鮑魚及帶子,鮑魚爽口彈牙,新鮮又好味😋,帶子夠大粒,同樣彈牙有口感。鐵板牛柳七乘熟剛剛好啱曬我口味,牛柳充滿牛香,只需配搭少許鹽已經回味無窮。炒飯金黃色又香又好味,配合大蝦🍤,爽口又彈牙。另外單點燒雞泡魚乾,即燒即食,配搭韓國珍露一流。最後甜品🍮豆腐雪糕,清甜又好味。

炒飯金黃色又香又好味,配合大蝦🍤,爽口又彈牙。

另外單點燒雞泡魚乾,即燒即食,配搭韓國珍露一流。

最後甜品🍮豆腐雪糕,清甜又好味。
2023-02-01 13 瀏覽
佐敦隱世鐵板燒,提供超多款鐵板燒套餐,入門廚師發板套餐$588/位,季節廚師發板套餐$788/位,仲有珍寶廚師發板可選,豐儉由人。我嗌左季節廚師發板餐,肉類牛同豬選一,海鮮在扇貝、鮑魚、東星斑、虎蝦裡四選二。我選左豬排,虎蝦同東星斑。前菜既沙律以沙律菜拌以酸甜黑醋汁,有車厘茄和菠蘿,更有一顆龍珠果,非常清甜,健康醒胃。接著一道溫泉蛋黃,底部仲有魚子佐配,鮮味十足。主菜鐵板海鮮東星斑魚柳肉質鮮嫩,彈牙又juicy,魚皮煎得香脆,另外虎蝦同樣新鮮好味。肉類部分我嗌左宮城縣後切黑豚扒,煎到pinkpink,配兩款不同醬汁,一款係菠蘿醬,另一款係蒜香牛油,各有風味,個人偏愛菠蘿醬汁,更好體現出肉質既鮮香。最後鐵板炒飯用料足,鍋氣旺,尤其是炒飯入面既蝦,入口彈牙鮮甜,增加了風味。甜品係豆腐雪糕,上面仲有顆顆爆珠紅豆,好有特色!野飲方面,我地嗌左月桂冠美人梅酒,呢款梅酒酒精含量不高,充滿果香,味道偏甜容易入口。酒杯超得意!

2023-01-31 133 瀏覽
這間新開的鐵板燒店門面雖然不起眼,估唔到都有不少客人來光顧,幸好一早訂了位。餐廳雖然唔大,但裝修都有格調,除了吧枱位置可以欣賞廚師手藝之外,還有卡位選擇。我們選了兩個鐵板燒套餐,價錢都算幾抵食。.🍽️入門廚師發板套餐 $588🍽️季節廚師發板套餐 $788.🔸沙律沙律菜🥗好新鮮,配上黑醋,感覺很開胃,還有🍅車厘茄、🍍菠蘿、龍珠果。.🔹前菜 (季節廚師發板套餐內餐點)溫泉蛋🥚夠香滑,蛋香十足,上面還有魚子醬,令味道更加提升。.🔸鐵板海鮮兩品(有四款海鮮選擇).▫️南非孔雀鮑魚鮑魚夠新鮮,食落鮮甜,而且肉質夠彈,加上面蒜蓉,更香更惹味😋 .▫️元貝用上日本帆立貝,新鮮又大隻,食落鮮甜之餘,還帶有滿滿的牛油香。 .▫️帶子用上日本帶子,肉質好厚身,而且雪白嫩滑,食落彈牙爽甜,下面小黃瓜可減低油膩感。 .▫️東星斑魚肉🐟好嫩,外皮燒得微脆,肉質嫩白又鮮味。 .🔹鐵板肉類澳洲牛柳🥩牛柳粒份量不少,肉質嫩滑,牛味香濃,而且肉汁很豐富。旁邊還有香脆的🧄蒜片、竹炭鹽、wasabi,加添一齊食,有更多味道變化。另外,還有一粒🍄可愛蘑菇造型的蘿蔔可以去油解膩。.🔸湯 (季節廚師發板套餐內餐點)昆布豆腐麵豉湯🥣咁凍天
🍽️入門廚師發板套餐 $588
🍽️季節廚師發板套餐 $788
🔸沙律

🔹前菜 (季節廚師發板套餐內餐點)
溫泉蛋🥚夠香滑,蛋香十足,上面還有魚子醬,令味道更加提升。

🔸鐵板海鮮兩品(有四款海鮮選擇)
▫️南非孔雀鮑魚
▫️元貝

▫️帶子
▫️東星斑
魚肉🐟好嫩,外皮燒得微脆,肉質嫩白又鮮味。

🔹鐵板肉類
澳洲牛柳🥩

🔸湯 (季節廚師發板套餐內餐點)
昆布豆腐麵豉湯🥣
咁凍天氣最啱飲番一碗暖笠笠的湯,麵豉湯充滿鹹香,入邊還有昆布豆腐,口感十足。

🔹炒飯
炒飯🍚用上日本珍珠米,炒得粒粒分明,每粒都沾滿🍳蛋汁,而且炒得夠乾爽,上邊還有一隻新鮮彈牙的🦐蝦,食完真係好飽。

🔸時日甜品
想不到雪糕🍦賣相同樣精緻,豆腐雪糕帶着淡淡豆腐清香,上面爆珠紅豆,口感特別,充滿特色。

🔹月桂冠美人梅酒 $93
食鐵板燒點可以唔配返支酒🍶,呢支日本梅酒用上長崎大南高梅整成,充滿果香,易於入口。
📍龍亭(佐敦)佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖經過佳佳甜品,見到隔離開咗間咁隱蔽嘅餐廳,望下餐牌原來係食鐵板燒,就入去試下。店舖四四方方,一眼望哂,有吧枱之外,仲有幾張餐枱圍邊,套餐有平有貴,款式多樣選擇👉季節廚師發板套餐 💰$788😋😋😋😋.3/5✨沙律 - 新鮮沙律菜配上黑醋醬,非常開胃✨前菜 - 溫泉蛋放上格陵蘭魚子醬,即刻將成隻蛋昇華,好睇又好食✨鐵板海鮮兩品 - 大大粒北海道帶子煎到兩面金黃,底下放黃瓜,面層放魚子醬,都幾夾。一大塊白鱔,啖啖肉,煎到好香好脆。伴碟有碟豆花海鹽泡泡,睇得又食得✨鐵板肉 - 一品牛柳,每口配塊蒜片再點少許竹炭鹽,成個味道就提升咗,好味✨炒飯 - 每粒炒飯都好金香可口,粒粒分明,配埋隻大蝦,簡直係畫龍點睛✨餐湯 - 昆布豆腐味噌湯,味道剛好,唔太咸✨甜品 - 豆腐雪糕,面層爆珠紅豆好特別,同雪糕好夾👉日本雞泡魚乾💰88😋😋😋😋.3/5平時都係食開燒嘅,食落煎同燒都無乜分別,都係咁好味👉鵝肝多士💰138😋😋😋😋.3/5好重鵝味,配脆脆多士,中間夾層菠蘿醬,中和鵝肝嘅油份👉宮城縣後設黑豚扒💰268😋😋😋😋.2/5大大塊,啖啖肉,肉質好林,點埋伴碟嘅
📍龍亭(佐敦)
佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖

👉季節廚師發板套餐
💰$788
😋😋😋😋.3/5
✨沙律 - 新鮮沙律菜配上黑醋醬,非常開胃
✨餐湯 - 昆布豆腐味噌湯,味道剛好,唔太咸
甜品 - 豆腐雪糕,面層爆珠紅豆好特別,同雪糕好夾

👉日本雞泡魚乾
💰88
😋😋😋😋.3/5
平時都係食開燒嘅,食落煎同燒都無乜分別,都係咁好味

👉鵝肝多士
💰138
😋😋😋😋.3/5
好重鵝味,配脆脆多士,中間夾層菠蘿醬,中和鵝肝嘅油份

👉宮城縣後設黑豚扒
💰268
😋😋😋😋.2/5
大大塊,啖啖肉,肉質好林,點埋伴碟嘅蜜糖牛油就更好食

👉美人梅酒
💰$93
😋😋😋😋.3/5
咁好味嘅嘢食,點小得飲返兩杯,呢支唔太甜,好有梅味,兩個人飲剛剛好

回頭:yesyesyes,全部食物即叫即整,份量足!位置方便🤭🤭🤭🫶🏾想食好西都唔洗去山旮旯
#kermit食在佐敦

2023-01-30 13 瀏覽
新既一年當然要繼續食好野😋,上星期去左「龍亭」食鐵板燒🔥,餐廳可以單點食品亦有Omakasa 套餐🍱,而入門廚師發板套餐只係$588,食物非常有質素,絕對色香味俱全✨,所以非常超值。👍🏻沙律🥗前菜清新好味,配合黑醋醬酸酸甜甜,十分開胃。鐵板海鮮🦞東星斑魚柳肉質鮮嫩,彈牙有咬口,魚皮煎得輕微香脆,肉質仍然保持滑溜。另外大蝦🍤同樣新鮮好味,蝦頭充滿蝦膏,非常好味😋。而鐵板羊架去骨,啖啖肉,煎得剛剛好,羊肉帶點羊酥,香氣撲鼻,羊肉有層次感,簡單又好味。大蝦炒飯盡顯廚師功力👍🏻,炒飯粒粒分明,每粒都沾上蛋漿,外表金黃色,而去殼大蝦爽口彈牙,必食推介。最後甜品🍮係豆腐雪糕配爆珠紅豆,清甜可口。

沙律🥗前菜清新好味,配合黑醋醬酸酸甜甜,十分開胃。

最後甜品🍮係豆腐雪糕配爆珠紅豆,清甜可口。
2023-01-30 118 瀏覽
這間新開的隱世鐵板燒佐敦站私隱度十足,寬闊的樓底以型格的墨綠色為主,掛著一盞巨型的水晶燈,店內分為廚師吧枱或卡位,昏暗的燈光顯得特別有氣氛。跟家姐每一點了一款不同的鐵板燒廚師發板套餐。季節廚師發板套餐 - $788入門廚師發板套餐 - $588沙律新鮮翠綠的沙律菜拌以酸甜的黑醋汁,有多汁香甜的車厘茄和菠蘿,尤其龍珠果清甜多汁,健康又醒胃。前菜 (季節廚師發板套餐限定)滑嫩的溫泉蛋濃稠的蛋黃香氣四溢,加上矜貴的魚子醬增添一份鮮味。鐵板海鮮兩品南非孔雀鮑魚這款鮑魚厚肉爽身,濃郁的鮑魚味有著明顯的鮮甜,入口煙韌爽口,充滿蒜香。元貝日本鮮甜的帆立貝肥美碩大,爽脆的裙邊和軟糯綿密的月牙位,有著多層次的口感,有濃郁鮮甜的海味和牛油香。帶子雪白肉厚的日本帶子肉質細嫩彈牙,有鮮甜爽口感,配清爽多汁的小黃瓜。東星斑魚肉潔白的東星斑鮮甜無比,口感細膩又有層次。鐵板肉類一品澳洲牛柳又軟嫩又瘦的牛柳,油花不多肉質卻非常軟腍,豐富的肉汁有著濃厚的牛味,本身以胡椒調味,可配竹炭鹽、手磨wasabi或蒜片變化多端,旁邊的櫻桃蘿蔔可解膩。湯 (季節廚師發板套餐限定)昆布豆腐麵豉湯鹹香的赤味噌湯好鮮味,有著一絲絲幼細的

季節廚師發板套餐 - $788
入門廚師發板套餐 - $588

前菜

前菜 (季節廚師發板套餐限定)

鐵板海鮮兩品
南非孔雀鮑魚&元貝

元貝
帶子&東星斑

帶子
東星斑

魚肉潔白的東星斑鮮甜無比,口感細膩又有層次。
澳洲牛柳

鐵板肉類一品
澳洲牛柳
昆布豆腐麵豉湯

湯 (季節廚師發板套餐限定)
昆布豆腐麵豉湯
鹹香的赤味噌湯好鮮味,有著一絲絲幼細的豆腐和一片片昆布。

炒飯
每粒日本珍珠米飯均勻地塗上蛋黃汁,粒粒分明又乾爽充滿鑊氣,爽滑彈牙的鮮蝦更有甘香的蝦膏醬,還有不少蔬菜配料,好惹味。
時日甜品

時日甜品
日本豆腐雪糕有著淡雅的豆腐香味,質感冰涼又軟糯,更配上爆珠紅豆和薄荷葉。
月桂冠美人梅酒

月桂冠美人梅酒 - $93
這款梅酒只有7%酒精,採用長崎「大南高梅」製成,有著醃漬梅子味道,充滿果香,很容易入口。
2023-01-29
最近又有新的鐵板燒餐廳進場,選址在佐敦舊區那邊,走平民路線。希望把傳統認為比較高價位係的席前鐵板料理帶進更廣大的市場。.開業在地舖街角處,門面還算滿神秘,按鐘後會有職員專門接待。.走大眾化路線,套餐有不同價位,豐儉由人。午市套餐不貴很經濟實惠。晚市有一般價單較高的高級鐵板套餐外,也有入門級的廚師發辦套餐,每位不過💲588。想豐盛一點可以選擇季節廚師發辦套餐💲788,內容大致相同,但會多兩道菜。.➰季節廚師發辦套餐➰ 💲788 ➰入門廚師發辦套餐➰ 💲588.➿ 沙律✿ 黑醋沙律沙律菜有羽衣甘藍、龍珠果以及菠蘿。.前菜 (季節套餐限定)✿ 魚子醬溫泉蛋古色古香的茶碗,盛放著魚子醬溫泉蛋,非常精緻。.➿鐵板海鮮兩品✿ 北海道刺身帶子拼東星班柳鐵板海鮮可自由從五款海鮮內,包括:帶子、魚柳、帆立貝、白鱔及鮑魚中,選擇兩款。每款各有兩件適合跟朋友一起分享。選了刺身級的北海道帶子,上有魚子醬、下面是煎香了的意大利南瓜。另外的東星班柳配上黑醋柚子醬。如尚覺得味不夠,還可以加上一旁的特色的蝶豆花海鹽泡沫。.✿ 帆立貝拼白鱔肥美的白鱔,可配竹炭鹽、七味粉;原殼的扇貝則配牛油、黑松露油享用。.➿ 鐵板肉類
開業在地舖街角處,門面還算滿神秘,按鐘後會有職員專門接待。
➰季節廚師發辦套餐➰ 💲788
➰入門廚師發辦套餐➰ 💲588
➿ 沙律
✿ 黑醋沙律
沙律菜有羽衣甘藍、龍珠果以及菠蘿。
沙律
前菜 (季節套餐限定)
✿ 魚子醬溫泉蛋
古色古香的茶碗,盛放著魚子醬溫泉蛋,非常精緻。
魚子醬溫泉蛋
帆立貝
白鱔
➿ 鐵板肉類一品
✿ 鐵板澳洲牛柳
鐵板的肉類也有三款選擇,包括牛柳、羊架和雞扒。跟朋友選了牛肉和雞肉,鐵板澳洲牛柳配炸蒜片,跟手磨的芥末調味。
鐵板澳洲牛柳
鐵板牛柳
✿ 日本秋田雞扒
日本秋田雞扒配櫻桃蘿蔔,加點蒜蓉牛油醬汁,雞皮香脆。
日本秋田雞扒
湯 (季節套餐限定)
✿ 昆布豆腐麵豉湯
➿炒飯
➿時日甜品
❀ 日式豆腐雪糕
雪糕跟的爆珠紅豆,第一次是試,很特別。
日式豆腐雪糕
➿ 梅酒
❀ 美人梅酒 💲93
酸酸甜甜的,酒精濃度不算高。
美人梅酒
從來唔寫食評,今次係第一次,因為無論係服務定食物質素,都絕對值得推薦比更加多人知道♥️師傅每款菜都會如fine dining體驗般作解說,食物質素整體非常高,當中美食配以果味醬汁如菠蘿,檸檬及柚子等非常解膩,帶點fusion 特色,其中牛柳粒絕對係MVP, 入口即溶,配以手磨山葵同竹炭鹽非常出色👍🏻甜品有特別為生日而安排,爆珠紅豆非常有特色而亦都好好味,可惜影漏左相對我而言絕對會係值得再去嘅餐廳,祝生意興隆長做長有 🙏
對我而言絕對會係值得再去嘅餐廳,祝生意興隆長做長有 🙏
2023-01-28
慶祝紀念
生日
2023-01-28 16 瀏覽
好有私隱度既高級餐廳🍴,入面裝修既氛圍都好係,Menu都係以墨綠色黎設計,高級感滿滿❤️服務亦好好,完美既鐵板燒用餐過程同朋友都各叫左🤤入門廚師發板套餐 $588 1️⃣前菜沙律🥗羽衣甘藍🥬 同菠蘿🍍配上黑醋仲有龍珠果(第一次見🫣),酸酸甜甜幾清甜開胃既前菜2️⃣鐵板海鮮2品 當日有5款海鮮可以揀,同朋友每人都簡唔同再share食🤩💜東星斑 配黑醋柚子醬魚皮煎得勁香脆,魚肉嫩滑鮮甜,不得了🤤💜大頭蝦🦐,秘制大蝦醬勁大隻😍,蝦身無敵爽彈,蝦頭勁多蝦膏勁香口,仲配埋大蝦醬更加錦上添花,好味滿分💯💜魚子醬帶子 配翠玉瓜帶子煎得香口軟嫩,又夠哂厚身,魚子醬既鮮甜同帶子相輔相成,配上翠肉瓜做底,更有口感💜南非乳雀鮑魚鮑魚彈牙爽口,亦處理得好乾淨,容易食用各配上自制蝶豆花泡泡味道小小鹹味,海鮮沾小小食更加可以帶出鮮味,整體賣相又可以加分3️⃣鐵板肉類1品當日有3款肉類可以揀,一樣同朋友各要唔同既,happy share🫶💙羊架 配秘製菠蘿汁,蒜汁羊肉愈咬羊肉咪愈出,口感非常嫩滑多汁,仲有秘製菠蘿汁,令整體更加分,鮮甜香味都有齊哂💙澳洲牛柳 配竹炭鹽,手磨wasabi炸蒜片牛柳粒5成熟,牛柳軟腍嫩滑,牛香味濃郁4️⃣

同朋友都各叫左🤤
入門廚師發板套餐 $588

1️⃣前菜沙律🥗
羽衣甘藍🥬 同菠蘿🍍配上黑醋
仲有龍珠果(第一次見🫣),酸酸甜甜幾清甜
開胃既前菜

2️⃣鐵板海鮮2品
當日有5款海鮮可以揀,同朋友每人都簡唔同再share食🤩
💜東星斑 配黑醋柚子醬
魚皮煎得勁香脆,魚肉嫩滑鮮甜,不得了🤤

💜大頭蝦🦐,秘制大蝦醬

💜魚子醬帶子 配翠玉瓜

💜南非乳雀鮑魚
鮑魚彈牙爽口,亦處理得好乾淨,容易食用

各配上自制蝶豆花泡泡

3️⃣鐵板肉類1品

💙羊架 配秘製菠蘿汁,蒜汁

💙澳洲牛柳 配竹炭鹽,手磨wasabi炸蒜片
牛柳粒5成熟,牛柳軟腍嫩滑,牛香味濃郁

4️⃣炒飯
炒飯粒粒分明,味道亦夠哂香口,蝦仁爽彈亦夠鮮甜

5️⃣是日甜品 紅豆爆珠配 豆腐雪糕🍦
作為今餐既完美Ending

新年要有好開始 約了美女朋友食餐好本貓最愛鐵板燒 看上了佐敦新開這間「龍亭」門面神秘 從外面看不到內裏私隱度十足 按鐘半响後店員開門帶路墨綠色裝修與水晶燈 型格中帶點格調入門級OMAKASE套餐 價錢合理 500幾蚊已相當豐富 擺盤亦很精緻打卡靚兼有席前服務 整體性價比頗高-◆ 入門廚師發辦套餐 ᴘʀɪᴍᴇʀ ᴏᴍᴀᴋᴀsᴇ ◆ $𝟓𝟖𝟖-⧫ 沙律 ᴅᴀɪʟʏ sᴀʟᴀᴅ ⧫ 以羽衣甘藍及沙律菜 配上開胃黑醋汁菠蘿及車厘茄增加清新感 龍珠果好甜-⧫ 鐵板海鮮兩品 ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ sᴇᴀғᴏᴏᴅ (𝟸 ᴛʏᴘᴇs) ⧫最愛吃魚於是選了白鱔 果然沒有失望魚皮脆而魚肉鮮爽 伴以竹炭鹽七味粉蝶豆花海鹽泡泡 打卡夠靚之餘可吊味另一款選了帶子 佐以魚子醬以及黃瓜煎得香口軟嫩 配搭亦帶出更多重口感朋友選了不同款試 南非鮑魚及東星班鮑魚彈牙配上秘製蒜蓉醬 惹味而濃烈東星班肉質嫩滑 蘸上柚子黑醋頗特別-⧫ 鐵板肉類一品 ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ ᴍᴇᴀᴛ (𝟷 ᴛʏᴘᴇ) ⧫選用澳洲牛柳 五成熟口感軟腍肉汁多配上手磨芥辣及蒜片同食 味道十分夾-⧫ 炒飯 ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ⧫炒飯配料是蔥花蘿蔔 加隻
新年要有好開始 約了美女朋友食餐好

· 美人梅酒 · $𝟗𝟑
美女的酒 酸甜中帶淡淡梅香很易入口

2023-01-11
2023-01-23 21 瀏覽
佐敦有間新間鐵板燒餐廳,門面幾特別幾吸引我!感覺幾時尚。主打 omakase鐵板燒,亦都有幾多海鮮選擇價錢功道有真露米酒還有多款口味可選擇, 桃味香香甜甜非常清爽。叫了588套餐 and 788季節套餐,先來沙律, 酸酸 maymay幾開胃。 菠蘿新鮮又香甜!温泉蛋香滑鮮嫩,還帶有魚籽香味。主菜環節,每個omakase可以任選兩款時令海鮮, 南非孔雀鮑魚qq彈彈,有香蒜做topping, 更加豐富入味。東星班外皮煎到香脆,鮮味慢慢滲出,魚肉夠厚身。另一個是帶子配小黃瓜,小黃瓜水份充足,再搭上綿密夠厚既帶子,外層煎到金黃焦香,mix and match配搭得幾好。鱔配了7味粉,味道更加突出又惹味!唔會有草腥味啖啖肉好厚肉。2份海鮮都各自配合了份子料理,幾舒新又有特色!澳洲牛柳粒做得非常出色,肉厚又夠嫩淋,牛香味又濃郁,師傅控制得火喉非常熟練,生熟到剛剛好,旁邊是竹炭鹽,蒜片,手磨wasabi,蘿蔔配合番沖繩黑豚肉配菠蘿辣菜汁,啖啖肉唔乾身豬肉有呢個質數好高階,就算食原味都已經好正,靚料真係有分別。蒜香牛油作伴碟,令味道更香更惹味。昆布豆腐麵豉湯熱辣辣好暖胃,味道幾好唔太咸,豆腐香又滑!好

昆布豆腐麵豉湯熱辣辣好暖胃,味道幾好唔太咸,豆腐香又滑!好滿足。

炒飯粒粒晶瑩剔透好可鑊氣! 香蔥,蘿蔔碎,蛋花

和蝦作配料,炒得乾身唔油,睇住師傅即場炒幾有氣勢, 動作熟練有技巧。

甜品有豆腐雪糕,香綿夠滑,還有爆珠紅豆做 topping, 甜得自然又清新。
2023-01-22 15 瀏覽
龍亭位於佐敦寧波街 大大個招牌係門口好易搵係一間鐵板燒餐廳 內在環境感覺有格調每道食物擺盤都好精緻 🔥季節廚師發板套餐 $788/1🔸沙律 黑醋汁菠蘿沙律 醬汁酸甜開胃🔸魚子醬日本溫泉蛋撈埋一齊食勁香濃 魚子醬鮮味同溫泉蛋好夾🔸鐵板海鮮兩品揀咗帶子同東星班帶子大大粒口感飽滿 肉厚鮮甜東星班肉質嫩滑 可以點埋旁邊嘅碟豆花泡泡🫧🔸鐵板肉類日本牛肉質軟嫩多汁 入口即溶 鍾意食牛嘅朋友一起要試下 伴碟仲有蒜片同竹炭鹽 夾埋食好香口🔸昆布豆腐麵豉湯好多昆布同豆腐 豆腐口感滑溜溜 🔸炒飯米飯炒到好香好乾身 粒粒分明 鑊氣十足 唔會好油膩 仲有隻爽口大蝦🔸甜品豆腐雪糕 賣相精緻 口感軟綿綿上面鋪咗紅豆爆珠 食落好過癮🔸雪 本釀造 $84食日式鐵板燒配埋清酒呢款清酒容易入口 清爽香甜🍴龍亭📍佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
龍亭位於佐敦寧波街 大大個招牌係門口好易搵

呢款清酒容易入口 清爽香甜

🍴龍亭
📍佐敦寧波街27-31號地下A-D號舖
2023-01-21 34 瀏覽
已經有一段時間冇同朋友去食過鐵板燒,最近突然心血來潮,同朋友搵咗呢間幾抵食嘅餐廳去試吓。餐廳嘅位置唔算好多,一眼望得晒,環境都算舒服。我同朋友揀咗最平嘅✨入門廚師發辦套餐($588)✨,呢個價錢比起出邊好多日式鐵板燒平。✨鐵板海鮮兩品當日有幾款唔同嘅海鮮可以揀,分別係帶子、鮑魚、白鱔同埋東星班。我就揀咗白鱔同東星斑。味道嚟講我最鍾意燒白鱔,燒得非常肥美,而且完全冇骨啖啖肉。東星班都幾唔錯,肉質非常嫩滑。✨鐵板肉類一品燒肉就分別有得揀牛或者豬,我就揀咗食燒一口牛。牛肉嘅口感都控制得唔錯,雖然牛肉咪唔太濃,但幾奶嫩多汁。✨炒飯食鐵板燒我都會幾期待佢哋嘅炒飯,餐廳嘅炒飯就冇太大驚喜,但味道都唔錯,炒得幾香幾乾身。✨是日甜品是日,甜品分別有得揀豆腐雪糕或紅酒燉雪梨,我就揀咗個燉雪梨,味道酸酸地,都幾唔錯。

✨鐵板海鮮兩品

✨鐵板肉類一品

✨炒飯

✨是日甜品
📍 龍亭📍 佐敦 𝗝𝗼𝗿𝗱𝗮𝗻 • 寧波街27-31號地下A-D號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-佐敦新開張的鐵板燒餐廳《龍亭》提供超多款鐵板燒套餐,價錢由$588一位起,十分划算而午市商務套餐更低至$388一位!喜歡兩人分享的,可以點二人套餐想吃更奢華的,也有「珍稀廚師發辦套餐」可選豐儉由人~-餐廳位於佐敦街頭的一個轉角位置招牌很有氣勢,但又感覺作風低調,滿隱世的樣子餐廳以深綠色為主調,洋溢著輕奢風格店面主要有一個L字型鐵板燒座位,可以看著師傅做料理另外也有數張普通餐桌-是日午市時段,餐廳共有兩位師傅駐場一位負責鐵板燒,一位負責擺盤,合作無間-美人梅酒 ($93)本來是想點啤酒的,可惜還未安裝生啤機😔於是點了梅酒~一瓶份量很多,容易入口味道帶柔和的梅香,口感清爽看包裝,還寫著比一般梅酒減少50%熱量少、65%糖份多喝點都不怕😚-午市豪華一人前套餐 ($588)Deluxe lunch-北海道煙三文魚特色沙律新鮮沙拉菜配上黑醋配料有煙三文魚跟龍珠果很醒胃的前菜•精選刺身肥美的三文魚刺身•南非孔雀鮑魚北海道刺身級帶子鐵板季節野菜
📍 龍亭
佐敦新開張的鐵板燒餐廳《龍亭
提供超多款鐵板燒套餐,價錢由$588一位起,十分划算
而午市商務套餐更低至$388一位!
喜歡兩人分享的,可以點二人套餐
想吃更奢華的,也有「珍稀廚師發辦套餐」可選
豐儉由人~
餐廳位於佐敦街頭的一個轉角位置
招牌很有氣勢,但又感覺作風低調,滿隱世的樣子
餐廳以深綠色為主調,洋溢著輕奢風格
店面主要有一個L字型鐵板燒座位,可以看著師傅做料理
另外也有數張普通餐桌
是日午市時段,餐廳共有兩位師傅駐場
一位負責鐵板燒,一位負責擺盤,合作無間
美人梅酒 ($93)
本來是想點啤酒的,可惜還未安裝生啤機😔
於是點了梅酒~
一瓶份量很多,容易入口
味道帶柔和的梅香,口感清爽
看包裝,還寫著比一般梅酒減少50%熱量少、65%糖份
多喝點都不怕😚
美人梅酒
午市豪華一人前套餐 ($588)
Deluxe lunch

肥美的三文魚刺身
精選刺身

北海道刺身級帶子
鐵板季節野菜
接下來的鐵板海鮮,意想不到的竟然各有兩件!
份量也太慷慨~
南非鮑魚彈牙、有咬口,配上餐廳秘製蒜蓉醬,很惹味
帶子厚肉、味道鮮甜,加上了魚子醬,更添層次
特別一提,可以配上伴碟的蝶豆花泡沫一起吃,可以嚐到海水鮮味呢
另外鐵板野菜也放在同一盤上
北海道刺身級帶子
蝶豆花泡沫

宮城縣厚切黑豚扒
鐵板肉類可以選澳洲牛柳粒、美國安格斯牛肉薄燒或黑豚扒
朋友點了牛肉,那我就嚐嚐豬肉吧~
黑豚扒來自宮城縣,非常厚肉~
配上菠蘿辣菜汁跟蒜蓉牛油,前者味道清甜,後者質感厚膩一點,但兩者同樣跟豬肉很搭配

味噌湯
接近尾聲,少不了一碗熱騰騰的炒飯跟味噌湯
平常多見櫻花蝦炒飯,但這裡的竟然是在炒飯上加上一隻蝦仁🍤
蝦仁彈牙,炒飯鑊氣十足,還加入了餐廳的秘製蒜蓉醬,更添惹味!
味噌湯是昆布豆腐湯
豆腐切成絲狀,盡顯刀工

是日甜品
是日甜品是豆腐雪糕,配上紅豆爆珠
為這頓午餐劃上完美句號🍨
是日甜品

Menu:
2023-01-20 15 瀏覽
尖沙咀哩一間鐵板燒,🔥環境舒服,而且價格都好親民,🤓想開啟鐵板燒omakase,都可以嚟試下。帶子精心擺盤,❣️更有泡泡醬汁伴碟。而且底下墊咗瓜同埋魚子醬,食落層次豐富。🥢鮑魚煎得啱啱好,🧄面頭仲有惹味嘅蒜蓉醬,帶出海鮮嘅鮮味。肉類方面推薦澳洲牛柳,🐮香嫩嘅肉質,落一啲竹炭鹽搭配🧂已經好正。🍚粒粒通透嘅黃金炒飯,happy ending配上特色甜品,🍨爆珠口感嘅紅豆豆腐雪糕,幾特別!dinner omakase 588/788 一位

🥢鮑魚煎得啱啱好,🧄面頭仲有惹味嘅蒜蓉醬,帶出海鮮嘅鮮味。

dinner omakase 588/788 一位