Lung Ting Teppanyaki
2023-02-17 18 瀏覽
大大個招牌係門口好搶眼呢間係日本鐵板燒餐廳🍴內在環境感覺型格時尚有格調,座位舒適,每道食物擺盤都好精緻,連酒杯都型過人,好想拎返屋企🤣Luxury Omakase $1388有前菜沙律、刺身兩品、鐵板海鮮兩品(可選擇石斑、鰻魚、帶子、扇貝、虎蝦)、鐵板料理、鐵板肉類兩品(我選擇牛、豬、雞)、湯、炒飯、是日甜品Seasonal Omakase $788前菜沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、湯、炒飯、是日甜品海鮮我哋揀咗石斑、鰻魚、帶子、虎蝦,一路睇住廚師煮嘅時候已經聞到好香嘅味道,石斑做得有驚喜,魚皮脆邊肉質嫩滑。以肉類選擇了和牛及日本豚肉兩樣亦相當出色,側邊嘅特濃牛油醬配襯肉類相當夾😋額外再叫咗個羊架及鵝肝多士😋鵝肝多士要大力推介比大家上邊配有新鮮菠蘿醬,食落唔會膩,而羊架亦睇到廚師嘅功力,唔會過熟岩岩好,唔死實👍🏻是日甜品係豆腐雪糕,香濃豆味,成餐飯都非常滿足💮廚師及店員每一道菜都會講解,又會同你傾吓偈,好親切有歸屬感嘅感覺,下次會再嚟😎
大大個招牌係門口好搶眼
呢間係日本鐵板燒餐廳🍴

Luxury Omakase $1388

Seasonal Omakase $788
前菜沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、湯、炒飯、是日甜品

以肉類選擇了和牛及日本豚肉
兩樣亦相當出色,側邊嘅特濃牛油醬配襯肉類相當夾😋

額外再叫咗個羊架及鵝肝多士😋
鵝肝多士要大力推介比大家
是日甜品係豆腐雪糕,香濃豆味,成餐飯都非常滿足💮

• 鵝肝多士
  • 和牛
  • 羊架
2023-02-17 6 瀏覽
餐廳裝修具時尚感環境同座位都非常舒適菜式方面主打廚師發辦套餐有唔同價位嘅套餐選擇🔸入門廚師發辦套餐 $588🔸季節廚師發辦套餐 $788🔸美人梅酒 $93首先講吓入門廚師發辦套餐,呢個套餐包咗沙律、鐵板海鮮兩品、鐵板肉類一品、炒飯同埋是日甜品。海鮮同肉類都有幾款選擇,今日嘅海鮮有鮑魚、扇貝、白鱔同埋東星班,肉類就有牛柳、雞扒同埋豬扒選擇。首先登場嘅係沙律,份量都唔少,醬汁酸酸甜甜,蔬菜都好新鮮爽口,食完都幾開胃。海鮮我就揀咗扇貝同埋東星班,扇貝好大隻,煎完兩邊之後好香,帶子面鋪有魚子醬,真係奢華享受😍東星班肉質非常嫩滑,食落好鮮甜😋肉類就揀咗牛柳,師傅會切到啱啱好一啖食到,非常貼心,牛柳食落好juicy,牛味香濃,相當高質🤪炒飯亦都好有鑊氣,炒到粒粒分明,香氣撲面,非常好味😍季節廚師發辦套餐就多咗前菜同埋湯。前菜係魚子醬溫泉蛋,賣相好精緻,溫泉蛋好滑溜,配埋魚子醬食好夾👍呢個套餐嘅海鮮就揀咗鮑魚同埋白鱔,鮑魚食落好新鮮彈牙,幾有咬口,味道鮮甜。白鱔就好嫩滑,完全無腥味,非常肥美👅肉類就揀咗雞扒,雞皮煎到金黃香脆,雞肉好粉嫩,非常惹味😍可以轉用其他食材會更好。湯就係昆布豆腐麵豉湯,飲落都
餐廳裝修具時尚感
環境同座位都非常舒適
菜式方面主打廚師發辦套餐
有唔同價位嘅套餐選擇

🔸入門廚師發辦套餐 $588
🔸季節廚師發辦套餐 $788
🔸美人梅酒 $93

季節廚師發辦套餐就多咗前菜同埋湯。前菜係魚子醬溫泉蛋,賣相好精緻,溫泉蛋好滑溜,配埋魚子醬食好夾👍呢個套餐嘅海鮮就揀咗鮑魚同埋白鱔,鮑魚食落好新鮮彈牙,幾有咬口,味道鮮甜。白鱔就好嫩滑,完全無腥味,非常肥美👅肉類就揀咗雞扒,雞皮煎到金黃香脆,雞肉好粉嫩,非常惹味😍可以轉用其他食材會更好。湯就係昆布豆腐麵豉湯,飲落都幾好飲,鹹度適中☺️

最後甜品就係日式豆腐雪糕,雪糕上鋪有紅豆,係一個幾新鮮嘅配搭,雪糕食落好軟綿綿,豆腐味香濃🤤我哋仲叫咗美人梅酒,飲落酒味甜甜地,好易入口👍

2023-02-15
餐廳裝修充滿格調又帶點神秘感,以墨綠色及金色為主調,掛有一盞水晶燈,設計甚有氣派☺️ 店內座位唔多,坐係L型吧枱位可以席前欣賞師傅工架~✨ 入門廚師發板套餐 ($588/ person)✨ 季節廚師發板套餐 ($788/ person)❀ 沙律 🥗沙律菜新鮮爽脆,配上菠蘿、龍珠果及黑醋汁,酸甜開胃❀ 前菜 🥚 (季節套餐)將蘭王溫泉蛋撈埋魚子醬一齊食,口感香滑又能提升蛋香味❀ 鐵板海鮮兩品 🐟有多款海鮮選擇,今次就揀咗南非孔雀鮑魚、虎蝦、帶子及東星斑😍 鮑魚食落爽口彈牙,配以秘製蒜蓉醬食更惹味~虎蝦鮮味爽彈,以蝦頭熬成醬汁令味道更濃郁✨ 帶子鮮甜肉厚,配上意大利黃瓜及魚子醬☺️ 而東星斑肉質嫩滑,外皮帶點焦香,旁邊仲有蝶豆花泡沫能提升鹹鮮味❀ 鐵板肉類一品 🥩日本黑豚扒口感軟嫩,配埋伴碟既菠蘿辣汁及蒜蓉牛油醬食,酸酸辣辣幾解膩~而雞扒煎得好香,皮脆肉嫩,蘸上蔬菜辣汁食更滋味❀ 湯 🥣 (季節套餐)昆布豆腐麵豉湯❀ 炒飯 🍚炒飯粒粒分明,入面仲有大蝦及蔬菜配料❀ 時日甜品 🍨豆腐雪糕配爆珠紅豆,味道清甜❀ 菊正宗純米酒 🍶味道清爽順滑,入口有淡淡米香

✨ 入門廚師發板套餐 ($588/ person)
✨ 季節廚師發板套餐 ($788/ person)

❀ 沙律 🥗
沙律菜新鮮爽脆,配上菠蘿、龍珠果及黑醋汁,酸甜開胃

❀ 前菜 🥚 (季節套餐)
將蘭王溫泉蛋撈埋魚子醬一齊食,口感香滑又能提升蛋香味

❀ 鐵板海鮮兩品 🐟

❀ 鐵板肉類一品 🥩

❀ 湯 🥣 (季節套餐)
昆布豆腐麵豉湯

❀ 炒飯 🍚
炒飯粒粒分明,入面仲有大蝦及蔬菜配料

❀ 時日甜品 🍨
豆腐雪糕配爆珠紅豆,味道清甜

❀ 菊正宗純米酒 🍶
味道清爽順滑,入口有淡淡米香
2023-02-17 21 瀏覽
今日同朋友lunch time 去位於佐敦新開呢間鐵板燒,因為我哋見OpenRice訂座有八折好抵,餐廳喺正街口角落大大個招牌,都好易搵到。我哋一人叫咗一個set,我見有八折,叫咗個貴啲嘅《季節廚師發辦套餐》,另外叫左支平平地嘅Sake, 食鐵板燒好似點都飲少少酒夾啲。首先出場嘅係沙律,沙律菜好新鮮,最特別係粒龍珠果,平時食生日蛋糕上邊都成日有一定唔會食,因為我試過係好難食,但係今次我對依粒龍珠果從此改觀,原來係清清地幾好味個喎。前菜係溫泉蛋,溫泉蛋係有一個好靚嘅碗裝住,另外加左魚子醬撈埋一齊食,即刻高級咗好多!來到第一樣主食,係兩款海鮮,我揀咗白鱔同扇貝,白鱔好出色! 爽脆彈牙,配左七味粉同黑炭鹽,重點係係已經起晒骨,啖啖肉,必食之選,下次嚟一定會再點!扇貝落咗牛油同黑松露做汁,好香第二款主食係肉,我揀左雞肉,燒得外脆內軟,配牛油醬好好味麵豉湯唔鹹,入邊啲豆腐切咗好幼絲,我好欣賞~ 之後食埋鐵板炒飯,即刻飽晒最後甜品,今日係自家製柚子雪糕,滿足!呢間餐廳唔會好似其他鐵板燒咁有花巧嘅表演,但係睇得出師傅好用心,慢慢燒,都好值得坐吧枱睇。

第二款主食係肉,我揀左雞肉,燒得外脆內軟,配牛油醬好好味

麵豉湯唔鹹,入邊啲豆腐切咗好幼絲,我好欣賞~

之後食埋鐵板炒飯,即刻飽晒

最後甜品,今日係自家製柚子雪糕,滿足!

2023-02-17 49 瀏覽
The food is alright, but the sitting area is somehow packed and tiny, staff are not professional. I will rate a 6-7 out of 10. The most unpleasant thing was that I saw a fly inside my glass of water. But it is relatively cheap, I can’t complain too much, but overall it will be much preferable to spend the same amount of money on a decent western restaurant.

2023-02-14
2023-02-16 20 瀏覽
和朋友約食鐵板燒,餐廳位於佐敦站附近,隱密性很高,稱的上是隱士鐵板燒,朋友多的可以直接包場餐牌上可以單點也有幾個套餐可做選擇,從幾百到幾千塊錢都有,第一次來先從最平價的套餐開始前菜蔬菜新鮮,黑醋醬很搶味,非常開胃。頭盤海鮮可以選兩種,鮑魚非常Q彈有咬勁,鮮貝軟嫩甘甜爽口。主菜雞扒煎的外皮金黃,肉質軟硬適中,焦酥的香氣搭配一旁醬汁很對味!炒飯廚師以出色的手藝在鐵板上不斷翻炒,粒粒分明又飽滿,也增添了飽足感甜點酸中帶甜,很特別整體而言,食物品質水準之上,適合好友聚會或商務宴請的好地方!

前菜蔬菜新鮮,黑醋醬很搶味,非常開胃。

頭盤海鮮可以選兩種,鮑魚非常Q彈有咬勁,鮮貝軟嫩甘甜爽口。

甜點酸中帶甜,很特別

2023-02-14 80 瀏覽
今日2月14日情人節搵咗間新餐同老婆慶祝.訂好七點到九點果輪!可能有客人遲到結果等咗十幾分鐘入座晒才可以有野食!先係雜菜沙律,有D黑醋同柚子沙律汁,幾醒胃!等咗差唔多十分鐘上頭盤魚子醬温泉蛋!居然係用日本蘭王蛋!上面加咗魚子醬!成個菜式立即昇華到另一層次!之後到鐵板海鮮!我點嘅係帶子同白鱔,太太叫嘅係北海道元貝和南非孔雀鮑!點知侍應哥哥可能新嚟無耐,結果調轉我同太太嘅碟!Anyway D海鮮唔錯,處理得幾好,味道適中,旁邊又跟咗D海鹽泡泡都幾特別,點咗少少試,咸咸地有D海水咸味,感覺幾好幾特別!到鐵板肉上場,我同太太點嘅係5成熟澳洲牛柳,牛係出色嘅!生熟程度,肉汁,調味整體出色!食完扒等咗一陣先嚟虎蝦仁炒飯同麵豉湯.炒飯粒粒分明,夠味夠香!!之後仲有麵豉湯,味道唔錯!最後上甜品嘅時候發生咗D小插曲,原來係有部分下一輪枱嘅客人早咗嚟想提前入座!搞到個厨師親自去同果批客解釋時間未到!搞到我哋比佢哋hold咗陣先有甜品食.甜品方面我同太太都係叫咗檸檬雪芭.好清新嘅感覺唔會太甜.最後埋單都等咗一陣我同太太連加一服務費一共$1,734, 鐵板燒晚餐嚟講算平啦!同太太決定搵晚再來試下其他套餐先.味
今日2月14日情人節搵咗間新餐同老婆慶祝.
先係雜菜沙律,有D黑醋同柚子沙律汁,幾醒胃!
甜品方面我同太太都係叫咗檸檬雪芭.好清新嘅感覺唔會太甜.
味道 4
環境 4
服務 3(只有一個侍應
衛生 4
抵食 4
2023-02-14
2023-02-14 10 瀏覽
位於佐敦的鐵板燒,門口好神秘,金色鋼門好型格!座位唔多,但好寬敞舒適晚餐有兩款選擇:入門廚師發辦$588同季節廚師發辦$788,兩款套餐都有沙律、鐵板海鮮二品、鐵板肉類一品同甜品,而季節廚師發辦套餐就會多咗一款前菜同味噌湯用餐前點左一款清酒,餐廳嘅酒杯好特別,用嚟斟酒,飲得特別開心沙律伴黑醋好醒胃,菠蘿好清甜,龍珠果酸酸地,配搭好清新前菜($788套餐)溫泉蛋魚子醬,加上食用花,打卡一流鐵板海鮮二品分別揀咗:東星斑、帶子~鮑魚、白鱔鐵板肉類一品揀咗美國牛小排炒飯炒得好乾身!粒粒分明,配埋隻大蝦好惹味味噌湯($788 套餐)昆布豆腐味噌湯,調味唔會太鹹甜品清新嘅豆腐雪糕配上爆珠紅豆,爆珠紅豆嘅口感好得意,為呢餐畫上完美句號

沙律
伴黑醋好醒胃,菠蘿好清甜,龍珠果酸酸地,配搭好清新

前菜($788套餐)
溫泉蛋魚子醬,加上食用花,打卡一流

鐵板海鮮二品分別揀咗:東星斑、帶子~鮑魚、白鱔

鐵板肉類一品揀咗美國牛小排

炒飯炒得好乾身!粒粒分明,配埋隻大蝦好惹味

味噌湯($788 套餐)
昆布豆腐味噌湯,調味唔會太鹹

2023-02-08
  • 鐵板海鮮兩品
  • 是日甜品
  • 沙律
  • 炒飯
2023-02-13 29 瀏覽
龍亭今次同老婆慶祝,突然諗起朋友介紹佐敦開咗一間新嘅入門版鐵板燒,一於去試吓啦沙律,第一道菜就係新鮮嘅沙津,除咗有多款新鮮嘅蔬菜,仲有菠蘿。鐵板海鮮叫咗個南非孔雀鮑魚,識落肉質結實味道新鮮,加上蒜蓉鐵板過嘅鮑魚,更加十分之入味鐵板肉類,肉類方面我就叫咗個澳洲牛柳五成熟啱啱好,再加上竹炭鹽,味道突出炒飯加入咗蘿蔔粒,蔥花同蛋。另外仲有一隻新鮮大蝦做點綴甜品最後再加上甜品一道作最後的點綴,豆腐雪糕加上爆珠十分之吸引。甜甜的好吸引。依個價錢都可以食到入門級嘅鐵板燒,果然係性價比高,下次行開都應該要試試其他菜式#foodie #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog#hkfoodblogger #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike#likes #foodi

鐵板海鮮

炒飯加入咗蘿蔔粒,蔥花同蛋。另外仲有一隻新鮮大蝦做點綴

甜品

#likes #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #hongkongfoodie
2023-02-12 98 瀏覽
龍亭為主打廚師發板的鐵板燒餐廳,餐廳在佐敦地鐵出來五分鐘內路程,佳佳甜品隔離,餐廳的門有些隱密,一不留意就會行超過今天來試試餐廳最平價的套餐入門級廚師發板套餐 $588美人梅酒美食豈能無美酒相伴,入座後先來瓶美人梅酒,開啟今晚的味蕾,梅酒微甜口感,女仔友善沙律沙律表現不過不失,搭配黑醋醬汁酸酸甜甜很開胃白鱔魚/ 東星斑海鮮兩品選擇了白鱔魚和東星斑,喜歡魚的朋友一定不能錯過!白鱔魚皮煎的酥脆,肉質超彈牙,東星斑皮脆肉質鮮甜,配上黑醋醬汁更增添風味澳洲牛柳粒肉類選擇了澳洲牛肉粒,燒牛肉的功夫很到位,五分熟整的肉質軟嫩,外皮微微焦酥感,讓人一口接著一口,蒜片煸的酥脆,相得益彰海鮮炒飯廚師在鐵板上現炒,蛋液均勻的上色到飯上,黃金炒飯炒的粒粒分明,好功夫,飯的份量適中,也更加提升飽足感廣島蠔🦪另外散點了一份廣島蠔,鮮甜可口,好好味甜品甜品酸酸甜甜,為整餐劃下美好的完結整體而言,口味食材都在水準之上,坐bar檯可以看廚師現場表演板燒功夫,份量上還算足夠,餐廳位置約十幾位左右,記得先訂位再前來

今天來試試餐廳最平價的套餐
入門級廚師發板套餐 $588

美人梅酒

沙律
沙律表現不過不失,搭配黑醋醬汁酸酸甜甜很開胃

白鱔魚/ 東星斑

海鮮炒飯

廣島蠔🦪
另外散點了一份廣島蠔,鮮甜可口,好好味

甜品
甜品酸酸甜甜,為整餐劃下美好的完結

澳洲牛柳粒
見到佐敦新開左間鐵板燒餐廳~套餐好吸引🫶🏻於是book左呢間慶祝生日😆門口設計相當高貴 餐廳空間非常舒適🧡2點幾食已經滿座~好彩有book到位☺️今次點左$388同588入門廚師發辦套餐~同埋散叫左雞泡魚乾、羊架及雪本釀造米酒💛🏮雞泡魚乾魚肉鮮甜 越咬越香口🥰加上特製甜酸醬 十分惹味!🏮沙律黑醋沙律配搭新鮮蔬菜、菠蘿、車厘茄等十分開胃🥗🏮刺身分別係三文魚同鮭魚刺身 非常新鮮😆🏮鐵板海鮮(鮮蝦/帶子/東星班柳)廚師只係用牛油煎 保留海鮮鮮味~帶子非常大隻多肉 蝦頭滿滿既蝦膏🥰東星班柳以鹽及胡椒調味煎香 肉質非常嫩滑💛生蠔🦪非常鮮甜~配埋香濃蒜蓉同柚子泡沫做伴碟增點埋一齊食口感更豐富~🏮牛柳🐂來自澳洲既高質牛柳我哋揀左五成熟 肉質鬆軟 肉筋非常少~配埋炸蒜片、芥末一齊食好特🏮海鮮炒飯炒飯配一隻金香大蝦🍤飯香且好有鑊氣👨🏻‍🍳.🏮昆布豆腐麵豉湯豆腐超滑~昆布湯結身足料☺️🏮豆腐雪糕配爆珠紅豆淡淡既豆腐味 配埋爆珠紅豆口感好特別!唔會太甜😆🏮羊架口感彈牙juicy 無羶味~🏮雪本釀造米酒酒精味唔重 易入口 送飯一流😛

見到佐敦新開左間鐵板燒餐廳~
套餐好吸引🫶🏻於是book左呢間慶祝生日😆
門口設計相當高貴 餐廳空間非常舒適🧡
2點幾食已經滿座~好彩有book到位☺️
今次點左$388同588入門廚師發辦套餐~
同埋散叫左雞泡魚乾、羊架及雪本釀造米酒💛

🏮雞泡魚乾
魚肉鮮甜 越咬越香口🥰
加上特製甜酸醬 十分惹味!

🏮沙律
黑醋沙律配搭新鮮蔬菜、菠蘿、車厘茄等
十分開胃🥗

🏮刺身
分別係三文魚同鮭魚刺身 非常新鮮😆

🏮鐵板海鮮(鮮蝦/帶子/東星班柳)
廚師只係用牛油煎 保留海鮮鮮味~
帶子非常大隻多肉 蝦頭滿滿既蝦膏🥰
東星班柳以鹽及胡椒調味煎香
肉質非常嫩滑💛
生蠔🦪非常鮮甜~
配埋香濃蒜蓉同柚子泡沫做伴碟增
點埋一齊食口感更豐富~

🏮牛柳🐂
來自澳洲既高質牛柳
我哋揀左五成熟
肉質鬆軟 肉筋非常少~
配埋炸蒜片、芥末一齊食好特

🏮海鮮炒飯

🏮豆腐雪糕配爆珠紅豆
淡淡既豆腐味 配埋爆珠紅豆
口感好特別!唔會太甜😆

🏮羊架
口感彈牙juicy 無羶味~

🏮雪本釀造米酒
酒精味唔重 易入口 送飯一流😛

1K
同朋友偶然都想去食得decent d,前排見佐敦新開左間鐵板燒,價錢又相當親民,入門版只需$588就食到好滿足,推薦~~!無論食材、調味、擺碟都係好用心。 ✨入門廚師發辦套餐$588 其實師傅真係好俾心機整每款食物,仲會提您唔好掛住“相機食先”,要趁熱食~1.沙律 - 沙律擺碟超用心,菠蘿可以話係超甜,係個幾好嘅開胃前菜~2.鐵板海鮮兩品- 有4款海鮮選擇,個人比較鍾意貝殼類,所以選了鮑魚同帶子。朋友就揀左東星斑同扇貝。- 鮑魚本身幾鮮甜,配上舖滿面嘅秘制蒜蓉、辣椒,滿口鮮甜。- 帶子配上牛油同黑松露一齊煎,食落去帶子滿滿牛油果香,啖啖滋味。 - 仲有好特別嘅泡泡擺碟,原來係鹹鹹地用來調味3.鐵板肉類一品- 鐵板燒肉類係好出色,成餐飯精華所在!無論係牛/豬/雞,師傅都超用心整,轉好多round, 一路整肉一路聞到好香!- 用上日本豬肉,旁邊以切成蘑菇形好可愛嘅櫻桃蘿蔔點綴,足見心思。先講豬肉,食落去真係覺得好impressive且高水煮不能,難得地鐵板燒都做到肉質好軟熟,味道更加係甜香豬肉味,超好食!-蘿蔔酸酸地可以解膩,下面有菠蘿菜汁,甜甜地恰到好處,點上後更能突出豬肉鮮味,正。4

✨入門廚師發辦套餐$588

1.沙律
- 沙律擺碟超用心,菠蘿可以話係超甜,係個幾好嘅開胃前菜~

2.鐵板海鮮兩品
- 鮑魚本身幾鮮甜,配上舖滿面嘅秘制蒜蓉、辣椒,滿口鮮甜。
鐵板海鮮兩品

- 仲有好特別嘅泡泡擺碟,原來係鹹鹹地用來調味

3.鐵板肉類一品

4.炒飯
- 睇住師傅炒,用上超多蒜、蘿蔔、甜甜醬料,加上彈口蝦肉,雖然已經飽飽地但都好吸引!
紅酒煮雪梨

5.甜品
- 除左雪糕外,仲有得揀紅酒煮雪梨,難得地保留左雪梨口感,唔會過份地淋,紅酒好香好入味,濃度甜度都剛剛好。

有機會真係要再去食高質鐵板燒肉~
紅酒煮雪梨
2023-02-10 31 瀏覽
位於佐敦新開既鐵板燒龍亭門面非常有神秘感,裝修十分有格調餐廳位置不多,但空間感十足ꔐSeasonal Omakase季節廚師發辦($788)ద沙律很清爽的沙律,用上新鮮菠蘿ద前菜黑松露溫泉蛋,好細滑口感而黑松露味濃ద鐵板海鮮兩品同朋友各點了鮑魚,帶子 /鱔,鮑魚鮑魚配上秘製蒜蓉醬,香濃惹味帶子加入師傅特製的黑松露牛油醬,新鮮彈牙鱔超級厚身,無細骨啖啖肉ద鐵板肉類一品同朋友一樣選了牛柳五成熟的粉嫩剛好,牛肉十分juicy軟腍又不失肉既彈性無論配蒜片定wasabi都非常出色ద湯豆腐麵豉湯非常舒服ద炒飯加入大蝦,蘿蔔粒,蔥花及雞蛋炒成粒粒分明,好有鑊氣ద是日甜點豆腐雪糕,配紅豆爆珠雪糕入口細滑而豆腐味香濃,紅豆爆珠好特別ꔐ檸檬清酒($345)蠻易入口,甜甜地配海鮮類會比較適合¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩鐵板燒價錢唔算貴晚餐最平由$588起岩哂同朋友黎體驗嘗試下鐵板燒
位於佐敦新開既鐵板燒
龍亭
門面非常有神秘感,裝修十分有格調
餐廳位置不多,但空間感十足

ꔐSeasonal Omakase季節廚師發辦($788)
ద沙律
很清爽的沙律,用上新鮮菠蘿

ద前菜
黑松露溫泉蛋,好細滑口感而黑松露味濃

ద鐵板海鮮兩品
同朋友各點了鮑魚,帶子 /鱔,鮑魚
鮑魚配上秘製蒜蓉醬,香濃惹味
帶子加入師傅特製的黑松露牛油醬,新鮮彈牙
鱔超級厚身,無細骨啖啖肉

ద鐵板肉類一品
同朋友一樣選了牛柳
五成熟的粉嫩剛好,牛肉十分juicy
軟腍又不失肉既彈性
無論配蒜片定wasabi都非常出色

ద湯
豆腐麵豉湯非常舒服

ద炒飯
加入大蝦,蘿蔔粒,蔥花及雞蛋炒成
粒粒分明,好有鑊氣

ద是日甜點
豆腐雪糕,配紅豆爆珠
雪糕入口細滑而豆腐味香濃,紅豆爆珠好特別

ꔐ檸檬清酒($345)
蠻易入口,甜甜地
配海鮮類會比較適合

¨̮ ᴴᴬᵛᴱ ᴬ ᴳᴼᴼᴰ ᵀᴵᴹᴱ દ ᵕ̈ ૩
鐵板燒價錢唔算貴
晚餐最平由$588起
岩哂同朋友黎體驗嘗試下鐵板燒
2023-02-09 21 瀏覽
最近佐敦開咗間新嘅鐵板燒店,喺街頭嘅轉角位置,門面以深綠色作為主調,內裡走型格路線,需要按門鐘等候侍應出嚟招待!平日晚餐都幾full,建議要預先book位😛 整體價錢都算親民化,適合情侶/閨蜜前往欣賞同品嚐到廚師嘅手藝呀~ 入門omakase包括沙律、兩款鐵板海鮮、一款鐵板肉類、炒飯同是日甜點~ 季節就有埋前菜同味噌湯,可以按個人喜好揀選套餐😎 沙律有齊新鮮菜、車厘茄、龍珠果等配料,搭配黑醋汁感覺更加開胃🥗 前菜係香濃幼滑嘅溫泉蛋,擺盤精緻,上面仲有魚子醬,幫助增添鮮味🥚 海鮮有六款選擇,鮑魚鮮甜美味,肉質彈牙,加埋面頭炒香咗嘅蒜蓉令到整體味道更加惹味🔥 元貝大大粒,香氣四溢,牛油味夠重但同時唔會蓋過本身嘅味道,值得一讚👍🏻 東星斑外脆內軟,入口即化,滋味無窮~ 個人就最推白鱔,香脆可口,內裡帶點Q彈,魚肉嫩滑,啖啖肉,而且碟上有竹炭鹽同蝶豆花泡沫調味,感覺都幾得意😙肉類要咗牛同豬,牛柳煎至七成熟,味道濃郁,完全唔韌,搭配蒜片同芥末都幾match~豬扒反而幾有驚喜,肥瘦適中,肉質嫩滑,點埋菠蘿醬同蒜蓉牛油醬就perfect了😌 昆布豆腐麵豉湯鹹度啱啱好,豆腐完美地呈獻咗廚師嘅刀工,厲害

肉類要咗牛同豬,牛柳煎至七成熟,味道濃郁,完全唔韌,搭配蒜片同芥末都幾match~豬扒反而幾有驚喜,肥瘦適中,肉質嫩滑,點埋菠蘿醬同蒜蓉牛油醬就perfect了😌 昆布豆腐麵豉湯鹹度啱啱好,豆腐完美地呈獻咗廚師嘅刀工,厲害厲害~ 炒飯粒粒分明,大蝦爽口,好想encore🤣 最後以甜品作結,為呢餐畫上完美嘅句號!
2023-02-08 152 瀏覽
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】 龍亭【地區】#Dr_eat_佐敦【類型】#Dr_eat_鐵板燒【價位】中高價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】鐵板燒【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】由日本來港的日籍廚師打理────────────────────【環境/服務/衛生】。裝潢以重金屬為主題,帶出型格嘅氣息。屹立喺毆來人往嘅佐敦區。神秘嘅氣息反而額外顯眼.【入門廚師發板套餐 $588】。分別有五項。沙律,鐵板海鮮,鐵板肉類,炒飯,甜品。其他海鮮可自選兩款,而肉類可選一款.【海鮮二品】。海鮮選咗南非孔雀鮑魚及孔大虎蝦。南非孔雀鮑魚個頭大,肉質較結實。口感自然煙韌帶爽,。鮑鮮味濃之餘,配上香香的蒜蓉,味道鮮美。大虎蝦個頭比一般蝦更大肉更厚。新鮮之餘,肉質非常結實的肉質,但吾嚡。配上秘制蝦頭醬,蝦味更係鮮濃,特別好吃。一口下去,醬汁沾著每一絲蝦肉,入味十足.【肉類一品】。肉類揀咗日本宮崎雞。雞肉味道濃厚,肉質豐厚。煎香後嘅雞肉頗有嚼頭且味道鮮美。肌肉則比一般地雞更加鮮滑。配搭埋蒜蓉牛ew蒜蓉牛油及辣菜汁。味道更富層次感.【鐵板炒飯】。鐵板燒最重要嘅環節就係炒飯啦。米飯加入蘿蘿蔔粒,蔥

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳主打】鐵板燒
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】由日本來港的日籍廚師打理
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。裝潢以重金屬為主題,帶出型格嘅氣息
。屹立喺毆來人往嘅佐敦區
。神秘嘅氣息反而額外顯眼

【入門廚師發板套餐 $588】
。分別有五項
。沙律,鐵板海鮮,鐵板肉類,炒飯,甜品
。其他海鮮可自選兩款,而肉類可選一款

【海鮮二品】
。海鮮選咗南非孔雀鮑魚及孔大虎蝦
。南非孔雀鮑魚個頭大,肉質較結實
。口感自然煙韌帶爽,
。鮑鮮味濃之餘,配上香香的蒜蓉,味道鮮美
。大虎蝦個頭比一般蝦更大肉更厚
。新鮮之餘,肉質非常結實的肉質,但吾嚡
。配上秘制蝦頭醬,蝦味更係鮮濃,特別好吃
。一口下去,醬汁沾著每一絲蝦肉,入味十足

【肉類一品】
。肉類揀咗日本宮崎雞
。雞肉味道濃厚,肉質豐厚
。煎香後嘅雞肉頗有嚼頭且味道鮮美
。肌肉則比一般地雞更加鮮滑
。配搭埋蒜蓉牛ew蒜蓉牛油及辣菜汁
。味道更富層次感

【鐵板炒飯】
。鐵板燒最重要嘅環節就係炒飯啦
。米飯加入蘿蘿蔔粒,蔥花,蛋花等
。粒粒分明,吃起來口感更清爽,油香蔥香
。很鮮香入味,仲有大蝦肉做點䮕呢

【豆腐雪糕】
。濃濃的豆脂香味,質感順滑
。裡面的爆珠紅豆口感幾得意
。甜甜的,有紅豆獨特的香味,口感清脆
。與豆腐混合,非常夾呢

【韓國 真露西柚燒酒 $48】
。韓國最大嘅燒酒品牌
。酒體純淨輕盈,陣陣嘅柚子香
。味道香純,易入口

────────────────────