2018-12-28 891 瀏覽
鮨月就係月街其中一間餐廳月街走到盡頭就會搵到這間餐廳,放工去一個比較寧靜的地方可以令人放鬆今日我就同我朋友嚟呢度食吓佢哋嘅廚師發辦嘅菜式。師傅好認真準備食材啦!!!厚岸蠔北海道既厚岸蠔係冬季是最美味的,可看到蠔是多麼肥美!好味喲!!頭盤仁奈刺生、鮟鱇魚肝、沢蟹賣相好有心思第一道菜式係鮟鱇魚肝,魚味香濃,口感細膩,真是超好味睇到師傅刀功非常好,眼仁奈切得非常薄,而佢既味道比較淡身,岩哂做頭盤曹以肉質結實脆口,魚味則較清淡,做頭盤非常合適。而鮟鱇魚肝就豐潤肥美,口感细沢蟹未試過食,香炸成脆口小食炸左之後脆卜卜,一d油都無,而且好香蟹味,活北寄貝 口感新鮮爽脆味道相當鮮甜,口感爽中帶軟,沒有海水腥味,鮮甜直達喉嚨,小北點你真的很新鮮鱈魚白子,日本人相信有滋陰養顏功效,完全冇半點腥味,配上日式酸汁,口感綿密滑溜,入口即溶化,令人印象深刻。赤身,中拖羅左面係拖羅赤身,右面中拖羅,中拖羅食落既感覺比赤身拖羅較肥美,有一種入口即溶感覺,而且2款拖羅一d筋都無👍👍美味!冰頭漬味道爽脆香甜滋味係三文魚魚頭軟骨!!!之後食壽司,廚師精心製作每一款壽司,赤笠子壽司抹一抹柚子胡椒帶點辣,吊出魚的鮮味!連子鯛壽

師傅好認真準備食材啦!!!

頭盤
仁奈刺生、鮟鱇魚肝、沢蟹
賣相好有心思
第一道菜式係鮟鱇魚肝,魚味香濃,口感細膩,真是超好味
沢蟹未試過食,香炸成脆口小食
炸左之後脆卜卜,一d油都無,而且好香蟹味,

小北點你真的很新鮮

鱈魚白子,
日本人相信有滋陰養顏功效,完全冇半點腥味,配上日式酸汁,
口感綿密滑溜,入口即溶化,令人印象深刻。

赤身,中拖羅
有一種入口即溶感覺,而且2款拖羅一d筋都無👍👍美味!

味道爽脆香甜滋味
係三文魚魚頭軟骨!!!

之後食壽司廚師精心製作每一款壽司
赤笠子壽司
抹一抹柚子胡椒
帶點辣,吊出魚的鮮味!

連子鯛壽司
魚味清淡,魚肉滑

系撚鯛壽司
魚片上有甜油煮過的紫菜
味道鮮甜清新,輕燒的魚皮油香四溢

赤蝦魚子壽司
大滿足呀!

肥美!

燒白鱔。
生燒而成效果同味道都寧舍不同,肉質結實油香豐富。
只需加少少海鹽已經好惹味了。

田螺
汁煮螺肉,螺肉十分入味,醬汁香甜而惹味,螺絲好結實有咬口。

燒汁牛扒,牛扒係簿身D,但有牛味,而且肉質滑滑,加咗燒汁,更好味

櫻花蝦,炸起熱辣辣蝦味好濃!!!

燒鱈場蟹腳
燒焦既蟹殻發出陣陣香味,蟹肉好甜美,美味!!

食幼烏冬,食番碗熱熱既湯烏冬即刻暖晒好舒服。

厥餅自家製的甜品,讃👍

最後送上美味甜品,為這一頓豐盛晚餐,畫上完美句號,冇得頂呀!!!
2018-12-28 196 瀏覽
小弟生日,女友費心,選了鮨月,二人晚餐,甫進餐廳,侍應兩名,毫不熱情,亦沒有大聲招呼客人進入,但笑容滿面,尚可,點了$12xx的廚師發辦,等上菜期間,留意店內裝潢,尚可,但全晚中文歌,少了一份日本菜的氣氛,侍應生都有歌唱天份,全晚伴唱,令人嘖嘖稱奇,壽司吧有一名女性廚師,二十多歲吧,看她切肉劏蟹手做壽司亦不忘拿出電話把玩一番,令人看得心曠神怡,終於開始上菜了,刺身並非高質,壽司尚暖還可,刺身壽司的上菜節奏正常,但進入最後直路,在騎師加鞭下六道和食像狂風掃落葉般蜂擁而至,令人目不暇給,無法自拔,侍應生還加上一句:「菜已齊,請慢用」,我的天啊,和食不乏熱食,放久了便涼,看來是要熱菜凍食了,真是大牌檔式理念,很地道的風味,最後甜點是不甜不酸不香的所謂日本士多啤梨,其味甚淡,那個看透我夢想,是平淡?是鮨月。食物一般,氣氛奇差,服務下等,今日一別,不會再見,謝謝。
是鮨月。

食物一般,氣氛奇差,服務下等,今日一別,不會再見,謝謝。
2018-12-27 152 瀏覽
朋友今晚帶我去食好野,不過第一次黎比較有難度,要用少少時間先可以找到呢間係灣仔月街嘅小店食(鮨月),平時唔行開灣仔這區真是唔識路黎,原來有一間咁高質數日本餐廳,朋友book左7點,呢到地方唔太大,大約坐到30人左右,。我地食omekase 所以安排左坐師傅前面,餐廳仲有單點項目,好有居酒屋feel.師傅一道道菜上係我地面前,放底就會講下係咩黎,用左什麼食材。好貼心呀室內環境,好寧靜!!厚岸蠔真是名不虛傳,好厚身!質地極度綿滑,好鮮味喲 !!,頭盤先黎前菜先,櫻花蝦配上的鮟鱇魚肝,倍添美味!師傅刀功非常勁,切得非常之薄,而佢既味道算係一d比較淡身既魚,好岩做頭盤。鮟鱇魚肝,魚味香濃,口感細膩,係我最喜歡一道菜炸沢蟹仔卜卜脆,好睇又好食活北寄貝 第一次食活北寄貝非常爽口,而且味道香濃,同我平時食北寄貝品種完全不同師傅話可以點wasabi食,乜都唔加同點wasabi 我都試過,我都喜歡乜都唔加,這樣就可以食到本身既鮮味鱈魚白子,第一次見到好似豬 , 不過食落好去好似豆腐咁滑,加上香蔥,味道更上一層。之後我有興趣在網下找資料是什麼,原先是鱈魚既精囊,因為佢蛋白質非常豐富,係女人既美膚之寶,呑拿

室內環境,好寧靜!!

厚岸蠔真是名不虛傳,好厚身!質地極度綿滑,好鮮味喲 !!,

頭盤
先黎前菜先,櫻花蝦配上的鮟鱇魚肝,倍添美味!
師傅刀功非常勁,切得非常之薄,
而佢既味道算係一d比較淡身既魚,好岩做頭盤。
鮟鱇魚肝,魚味香濃,口感細膩,係我最喜歡一道菜
炸沢蟹仔卜卜脆,好睇又好食

呑拿魚,赤身中拖羅
赤身好豐富好有魚香味,兩個都好食呀

冰頭漬~係用咗三文魚頭入面的既軟骨~好清新爽口

之後食壽司環節,廚師好精心製作每一件壽司
新鮮製作,令人讚嘆不已

燒白鱔串一啲多餘油份都冇,好好食呀

田螺煮得都好入味,肉質好結實醬香味好豐厚

汁燒牛扒,牛扒比較簿身,但是好有牛味,而且肉質嫰嫰

櫻花蝦,新鮮炸起熱辣辣,粉漿唔太厚,而且蝦好味濃,正呀
2018-12-25 157 瀏覽
位於灣仔的日式餐廳主打食廚師發板Omakase🤩但位置比較偏僻 要行一段路先搵到😌餐廳風格極具日式風味🇯🇵.前菜先來了姬鯛魚薄切姬鯛魚配上秘製醬汁 鮮味十足😆沢蟹仔炸得卜卜脆🦀最欣賞鮟康魚肝配櫻花蝦如果近乎入口即溶 魚鮮味充足 以為在吃蟹膏般滋味🥳.🌟厚岸蠔配海葡萄蠔身肥美肉厚 師傅已預先加入檸檬汁 新鮮滿足🤤 配上海葡萄口感層次更豐富🌟北海道海膽海膽包着紫菜一起吃 海膽控的我表示超好味🤩🌟吞拿魚赤身 濃郁鮮甜 🌟鱈魚白子 嫩滑無比 含豐富蛋白質🌟筋子赤蝦壽司🍣 刺身的份量超大 筋子一咬進口油脂四濺🤤 赤蝦肉厚鮮甜👍🏻🌟赤鯛壽司 魚肉彈牙 質感豐富 🌟大拖羅壽司 雪花油脂分布平均滑溜無比 介乎入口即溶 值得一讚🥳🌟酒煮蜆 酒味不算太濃郁 蜆肉數量也不少😌🌟煙肉蘆筍 不過不失 煙肉煎得非常香口🌟明太子雞翼 將明太子釀於雞翼中 微辣口感 刺激味蕾🌟軟骨餃子🥟🌟三文魚燒飯團🍙 外皮煎過顯得香脆 配上秘製醬汁更美味🌟櫻花蝦雜菜餅 加入南瓜和甜薯 香脆甜甜的更有口感最後有福岡士多啤梨作飯後甜品 畫上完美句號。
位於灣仔的日式餐廳

🌟明太子雞翼 將明太子釀於雞翼中 微辣口感 刺激味蕾
🌟軟骨餃子🥟

🌟三文魚燒飯團🍙 外皮煎過顯得香脆 配上秘製醬汁更美味

🌟櫻花蝦雜菜餅 加入南瓜和甜薯 香脆甜甜的更有口感
最後有福岡士多啤梨作飯後甜品 畫上完美句號。
  • 厚岸蠔
  • 大拖羅
  • 海膽
  • 鱈魚白子
  • 鮟康魚肝
2018-12-24 100 瀏覽
有日無意間探索到灣仔嘅月街,見到嗰度民風純樸,係香港鬧市嘅清泉,係避世嘅好少方,無意中見到間日本料理,有廚師發板,由嗰刻就決定嚟食翻餐。我好早就去到了,所以人未算多。餐具非常精緻,估計是日本制。店內環境非常優雅,好適合三五知己去坐下飲翻兩杯。我就坐係吧枱位,對住一缸蟛蜞。好快就上第一碟刺身,板長會一個個菜式介紹係咩嚟嘅,仲會建議下你點食沾咩醬。由於太多個菜所以只講解特別推薦嘅。好似上面隻細碟裝住嘅係鮟鱇魚肝,味道非常好,另外熟嘅蟛蜞都好有蟹味。好似叫粒貝,非常爽脆。岩蠔,好肥美滑口,好正,想食多兩隻。吞拿魚,赤身+中拖羅,赤身魚味濃郁,好正,又夠厚切口感滿分跟住係壽司🍣,有好幾款魚其中赤鯛&系撚鯛味道比較正。呢個海膽+赤蝦,超級美味,隻赤蝦好新鮮,非常彈牙。呢件大拖羅係最後一件壽司,油脂非常豐富,味道非常出魚,油香魚味兩不誤。後面仲有幾個和食,有串燒,蜆湯,炒烏冬⋯⋯但始終覺得刺身,壽司比較好食總括嚟講,成餐非常滿足,無與倫比,巴浮,飯他仕剔。
我好早就去到了,所以人未算多。
餐具非常精緻,估計是日本制。
店內環境非常優雅,好適合三五知己去坐下飲翻兩杯。
我就坐係吧枱位,對住一缸蟛蜞。
好似叫粒貝,非常爽脆。
岩蠔,好肥美滑口,好正,想食多兩隻。
吞拿魚,赤身+中拖羅,赤身魚味濃郁,好正,又夠厚切口感滿分
跟住係壽司🍣,有好幾款魚其中赤鯛&系撚鯛味道比較正。
呢個海膽+赤蝦,超級美味,隻赤蝦好新鮮,非常彈牙。
後面仲有幾個和食,有串燒,蜆湯,炒烏冬⋯⋯
但始終覺得刺身壽司比較好食

總括嚟講,成餐非常滿足,無與倫比,巴浮,飯他仕剔。
  • 海膽赤蝦壽司
  • 大拖羅
2018-12-24 92 瀏覽
日式料理食得多,廚師發板未試過,難得有個好人請我,終於見識到日式omakase的巨大魅力啦!我地預約咗再過去,月街真是非常歐美風情,好多巷子,好多樓梯,別有風味。店外面睇落似咖啡店,環境幽靜特別適合慢慢享受一下。日式料理的上菜次序通常会按照从冷食到热食、味道从淡到浓的方式,先上开胃的精致前菜,然后是冷食的生鱼片、寿司,接着才是上热食的煮物和烧物。特别是味增汤不会一开始就上,而是同样按照先冷后热的原则,直到最后才端上来。這個前菜是鮟鱇魚肝,魚肝的質感不太似動物肝臟,鮟鱇魚的口感比較綿密,無腥味,再配上師傅特製醬汁,非常好!跟著就是北海道生蠔,新鮮海水味,肉質嫩滑。赤貝刺身和吞拿魚刺身又是新鮮美味~壽司🍣都非常不錯,我最愛炙燒是撚鲷🍣,火🔥的熱力使魚肉係口中散發油脂的香味。 omakase的精緻,慢條斯理的廚師,悠遊自在的享受。。

omakase的精緻,慢條斯理的廚師,悠遊自在的享受。。
2018-12-22 123 瀏覽
鮨月位於月街,月街附近環境寧靜優美,而且餐廳林立!  鮨月充滿日式風格,感覺優閒舒適!最愛廚師發辦,因為每道菜都充滿驚喜,令人期待! 頭盤姬鯛魚簿切配上特製的酸汁,喚醒味蕾!炸沢蟹仔卜卜脆,可愛又好食!櫻花蝦配上的鮟鱇魚肝,倍添美味!鮟鱇魚肝入口綿蜜,在口腔內慢慢融化!厚岸蠔配海葡萄厚岸蠔肥大多汁,質地極度綿滑,而且已加入適量的檸檬汁作調味,鮮甜美味!粒貝粒貝爽甜彈牙,加上喜瑪拉雅山的粉紅岩鹽,更帶出了粒貝的鮮味!吞拿魚赤身鮮紅色的赤身,油脂雖少,但呑拿魚的味道濃郁,鮮甜無比,十分驚喜!炙燒中拖羅加入適量芝麻再輕輕火灸過,拖羅的油香更為突出,超讚!冰頭漬三文魚頭軟骨醃漬,晶瑩剔透,酸甜爽口,好味道!魴鮄壽司第一次吃到魴鮄壽司! 肉質比較結實,味道清甜,不錯! 赤伊佐木壽司赤伊佐木鮮甜彈牙,正!鰆壽司同樣是第一次吃到鰆魚! 上面有少量煮過的紫菜,鰆魚再用火輕輕燒過,口感柔軟細滑,鮮甜美味!筋子赤蝦壽司筋子赤蝦份量又多又大! 筋子粒粒都很飽滿,可以感覺到許多筋子同時在口腔內爆開,鮮味隨之湧出來!赤蝦好新鮮,十分爽滑! 兩者配合得宜,口感豐富,鮮甜味在口腔內持續爆發,非常高質,太美妙了!大拖

最愛廚師發辦,因為每道菜都充滿驚喜,令人期待!

頭盤

姬鯛魚簿切配上特製的酸汁,喚醒味蕾!
炸沢蟹仔卜卜脆,可愛又好食!

厚岸蠔配海葡萄

粒貝

吞拿魚赤身

炙燒中拖羅
加入適量芝麻再輕輕火灸過,拖羅的油香更為突出,超讚!

冰頭漬
三文魚頭軟骨醃漬,晶瑩剔透,酸甜爽口,好味道!

魴鮄壽司
第一次吃到魴鮄壽司! 肉質比較結實,味道清甜,不錯!

赤伊佐木壽司
赤伊佐木鮮甜彈牙,正!

筋子赤蝦壽司

大拖羅壽司
新鮮就是皇道! 大拖羅極為肥美,滿佈魚油花紋,有入口即溶的感覺,鮮甜無比,油香在口腔內久久不散,令人回味無窮!

汁煮螺
螺肉極度入味爽口,正!

煙肉蘆筍串
咸香的煙肉包著清甜的蘆筍,配搭得宜!

炸豬扒
豬扒炸至外層香脆可口,內部仍保持細嫩多汁,很讚!

燒鱈場蟹腳
烤至微焦的蟹殻傳出陣陣炭烤蟹香氣! 蟹肉真的鮮甜無比,充滿濃濃的蟹味!加少量的檸檬汁已經很美味!

櫻花蝦雜菜餅
櫻花蝦,南瓜和小甜薯等蔬菜炸成的,香脆惹味!

明太子烏冬
烏冬嫩滑可口,烏冬加上明太子和少量的泡菜碎,略帶微辣!

甜品

益力多雪葩好細滑,益力多味出眾,很出色!

菠蘿雪糕香甜軟滑,正!
2018-12-18 103 瀏覽
今晚來到住在灣仔的朋友屋企玩,夜晚佢就提議一齊去食日本野。原來在月街有間頗隱蔽的高級日本餐廳,門口裝修富有日本風味,就入黎食下。同朋友每人都各自揀咗個Omakase 餐,每位$980.先來前菜,鱸魚薄切,晶瑩剔透,肉質彈牙清爽,魚味香甜,炸蟹仔好香脆,味道惹味,鮟鱇魚肝,肉質軟稔,魚香味濃。刺身,油甘魚腩:顏色呈淡白色,肉質爽口,鮮甜美味。赤身:肉質嫩滑鮮甜,入口油脂味散發,魚香味濃郁。中拖羅:雪花油脂分佈平均,入口軟稔,新鮮香甜。北海道厚岸蠔:大隻厚身,肥美飽满,肉質咬落爽口嫩滑,有淡淡的海水味。粒貝:肉質爽脆彈牙,清甜鮮味突出,咬落汁鮮甜。赤鯛壽司:魚肉彈牙有質感,似啫喱般彈牙,魚香味濃郁,飯夠軟熟香甜。曹以壽司:魚肉嫩滑,鮮甜而煙韌,咬落有口感。鰈+裙邊壽司:裙邊微微烤過而香味散發,香濃而美味,魚肉新鮮軟稔。筋子赤蝦壽司:筋子份量多到满瀉,咬落鮮甜多汁,唔腥,赤蝦大隻彈牙。大拖羅壽司:雪花油脂分佈平均,咬落嫩滑香濃,油脂香味散發,口感豐腴。燒煙肉車厘茄:煙肉燒得卜卜脆,咬落惹味,加上多汁清甜的車厘茄,味道好夾。燒鱔:魚肉厚切多肉,肉質呈白色,鮮甜美味,咬落爽口香甜,魚皮燒得香脆,
同朋友每人都各自揀咗個Omakase 餐,每位$980.
刺身,油甘魚腩:顏色呈淡白色,肉質爽口,鮮甜美味。
赤身:肉質嫩滑鮮甜,入口油脂味散發,魚香味濃郁。
中拖羅:雪花油脂分佈平均,入口軟稔,新鮮香甜。
粒貝:肉質爽脆彈牙,清甜鮮味突出,咬落汁鮮甜。

曹以壽司:魚肉嫩滑,鮮甜而煙韌,咬落有口感。

燒鱔:魚肉厚切多肉,肉質呈白色,鮮甜美味,咬落爽口香甜,魚皮燒得香脆,口感層次豐富。

汁煮螺肉,螺肉十分入味,醬汁香甜而惹味,螺絲好結實有咬口。

炸櫻花蝦,炸粉薄而香脆,即炸熱辣辣,蝦肉彈牙鮮甜。
明太子烏冬,烏冬彈牙煙韌,明太子醬份量多,煮得入味。
煮蜆肉,蜆肉大隻鮮甜,咬落好嫩滑爽口而多汁,湯汁鮮甜到不禁飲晒。

福岡柿,比起一般柿更為清甜,爽口嫩滑,多汁香濃。
2018-12-16 100 瀏覽
鮨月喺灣仔星街,附近環境寧靜優美舒適,由金鐘地鐵站上太古廣場三座再搭扶手電梯上去,可以慳唔少腳骨力。被安排坐吧枱,可以靜靜欣賞師傅的手勢,係食Omakase嘅最高享受!頭盤櫻花蝦配上的鮟鱇魚肝,倍添美味!炸沢蟹仔卜卜脆,好睇好食!姬鯛魚簿切配上特製的酸汁,正好幫我喚醒味蕾!厚岸蠔配海葡萄蠔已加入適量的檸檬汁作調味,蠔身肥大多汁,質地極度綿滑,味道鮮美。粒貝入口爽甜,師傅現磨了一些喜瑪拉雅山的粉紅岩鹽上去,更帶出了粒貝的鮮味!吞拿魚赤身口味清爽,油脂雖少,但能確切感受到呑拿魚的味道,係我喺香港食過最好味嘅赤身!炙燒中拖羅加入適量芝麻再輕輕燒過,更為香口,入口油香爆發,正到爆炸!冰頭漬三文魚頭軟骨醃漬,片片晶瑩剔透,酸甜爽口,兩三下手勢就清晒!魴鮄壽司肉質比較結實,而且味道清甜,配上柚子胡椒,增添了惹味的感覺!赤伊佐木壽司師傅細心地在魚身上𠝹花,魚肉鮮甜彈牙!鰆壽司上面有少量煮過的紫菜,再用火輕輕炙過。口感柔軟細滑,魚香濃郁!筋子赤蝦壽司份量勁到已經見唔到舊壽司飯!筋子粒粒都很飽滿,味道香甜可口!赤蝦肉厚甘甜,兩者配合相宜,鮮甜味在口腔內持續爆發,大滿足!大拖羅壽司極為肥美而且冇筋,魚身滿
頭盤
櫻花蝦配上的鮟鱇魚肝,倍添美味!
炸沢蟹仔卜卜脆,好睇好食!
姬鯛魚簿切配上特製的酸汁,正好幫我喚醒味蕾!
厚岸蠔配海葡萄
粒貝
吞拿魚赤身
炙燒中拖羅
加入適量芝麻再輕輕燒過,更為香口,入口油香爆發,正到爆炸!
魴鮄壽司
赤伊佐木壽司
師傅細心地在魚身上𠝹花,魚肉鮮甜彈牙!

筋子赤蝦壽司

大拖羅壽司
極為肥美而且冇筋,魚身滿佈細緻的魚油花紋,入口即化,油香四溢而又鮮甜無比,味道濃郁之餘仲要完全不膩,油香在口腔內久久不散,正到冇朋友!
汁煮螺
用濃厚的醬汁煮熟再放涼,極度入味爽口。
煙肉蘆筍串
咸香的煙肉包著多汁爽口的蘆筍,兩隻配搭相宜。
炸豬扒
豬扒炸至金黃色,外層香脆可口,內部仍保持細嫩多汁,正!中間的和風酸汁能減輕油膩的感覺。
燒鱈場蟹腳
微焦的蟹殻傳出了誘人的香氣,蟹肉結實甜美,加少量的檸檬汁已經很美味!
櫻花蝦雜菜餅
櫻花蝦開加入南瓜和小甜薯等蔬菜炸成的,香脆甜美!
明太子烏冬
烏冬嫩滑可口,明太子像加入了少量的泡菜碎,爽口帶微辣。
甜品
益力多雪葩軟滑可口甜美,很特別,味道有驚喜!

菠蘿雪糕也是很軟滑,酸酸甜甜的,兩款甜品都很出色!
2018-12-16 93 瀏覽
今日難得同老婆拍拖,又搵個地方食好西,之前食過omakase,食過番層味,今日係灣仔搵到呢間隱世日本餐廳,離金鐘地鐵站不遠的"鮨月",又嘆下好野先!門面已非常有日本feel,店內環境寬敞,食omakase當然就梗係坐吧枱啦!吧枱亦都很闊落,坐得很舒服。食omakase最有畫面就係可以睇住師傅耐心咁為自己準備食物,淨係呢個畫面都值回票價。前菜部分非常豐富,有炸沢蟹s,D沢蟹係原本係個玻璃缸度行來行去的,望住師傅捉左兩隻去現炸,非常香脆新鮮剌身係眼仁奈剌身,配搭住酸汁食,鮮味可口。仲有鮟鱇魚肝,口感好creamy,配合櫻花蝦,層次又多一重。厚岸蠔,肥味非常!活北寄貝,新鮮爽脆!拖羅赤身+中拖羅,瘦有瘦既口感,中拖羅入口半溶,正!鱈魚白子,貴價貨,第一次食食過番層味!如果有興趣知佢係乜可以上網搵下筋子赤蝦壽司,本身筋子口感已經好full,加埋調左味既赤蝦,一啖入口。。一種享受。縞曹以、伊佐木、鰈,全部都係第一次試既魚類,還有炙燒大拖羅,全部都已經調哂味,材料新鮮新穎!和食有燒銀杏,食落有一種甘香,很特別。除此還有煙肉露筍串,汁燒牛扒,櫻花蝦餅,明太子烏冬,全部都非常好味,相片已不能盡錄。最後

厚岸蠔,肥味非常!

活北寄貝,新鮮爽脆!

拖羅赤身+中拖羅,瘦有瘦既口感,中拖羅入口半溶,正!

和食有燒銀杏,食落有一種甘香,很特別。

最後甜品係福岡杮,清新口味去除油膩感!

餐廳職員服務態度一流,和我們有說有笑,令整餐都食得很開懷!

2018-12-14 308 瀏覽
刺身是一種常見的日本料理,生魚片的營養價值頗高,含有豐富的蛋白質,而且是質地柔軟的優質蛋白質。它也含有豐富的維生素與微量礦物質。脂肪含量低,卻含有不少DHA等的ω-3脂肪酸。稱得上是營養豐富且容易吸收的食物。由於刺身是日本料理中最為清淡的菜式,所以在餐中通常為最早的一道菜。以免濃烈味道的菜式會把淡淡的魚鮮味蓋過。來到灣仔鮨月,餐廳裝潢富日式格調,店舖入內左右企立各一幅以黑白紅色的日本手繪圖、啡色木條企身欄柵作半牆身裝潢用、其他牆身擺放日本賀卡掛畫,餐廳有卡座方便朋友聚會聊天,最右邊係吧台位,吧枱方便客人與師傅可以一起探討日本居酒文化及了解食物來源及烹飪手法,而木門卻比較厚重古雅。 店外同樣以木材設計為主,簡約日式風格笛鯛+沢蟹小沢蟹精神勃勃準備與我們共享笛鯛的美味,呈透白色,表層充滿光澤,白肉中透著嫩嫩的粉紅色的笛鯛,白肉魚的營養價值很高,肉質厚實彈牙且不失細緻、風味較為淡雅又能嘗到令人驚豔的鮮美滋味,難怪小沢蟹雙手高擧要與我分甘同味厚岸蠔飽滿的蠔潔白光澤,厚岸蠔廣美麗動人,手捧一動裙邊搖擺有如翩翩起舞,姿態撩人!一口咬下仿如爆漿,鮮甜的海水一湧而出,肉地滑溜,入口鮮甜,而且回甘味濃,

厚岸蠔
一口咬下仿如爆漿,鮮甜的海水一湧而出,肉地滑溜,入口鮮甜,而且回甘味濃,味蕾彷彿突然懂得舞動,那種甘與甜之間的幸福味道,實在令人欲罷不能。

北寄貝剌身
灰白色的北寄貝活潑地收縮,想告訴大家牠的新鮮程度,我們馬上回應這調皮北寄具,口感腍滑味道相當鮮甜,口感爽中帶軟腍,沒海水腥味,鮮甜直達喉嚨,小北點你真的很新鮮

秋刀魚刺身
百變秋刀魚有鹽燒、炙燒、刺身,各有千秋,師傅為我們選擇了近年流行的刺身方式品嚐,動人的銀色下有著薄薄脂肪,一口咬下,秋刀魚魚肉甘香濃郁,嘴巴裏瀰漫着陣陣微腥又鮮甜的油脂,那獨特及複雜的味道,令人覺得意猶未盡,更加為之神魂顛倒。我喜歡上這濃味的秋刀魚

吞魚赤身
鮮豔紅色吞拿魚赤裸裸的肉質充滿油香油脂分布均勻,散發細緻的魚香和獨特味道。那入口即溶口感十足,輸不了的神話。

伊佐木壽司
不是常常吃得到,魚肉呈淡白至微橙紅。開場的通常是較淡味的魚鮮,伊佐木無論在口感和味道上,都是高雅清麗的;肉質爽滑軟身帶半點煙韌,脂肪不多,故沒什麼油分,調子以淡淡的鮮甜為主。

海膽赤蝦壽司
這豪邁戰役海膽王子與赤蝦公主美麗相遇場景,
海膽味道鮮甜沒帶半點腥味。與赤蝦擦出新火花將鮮味盡出,味道層次感相當豐富又不失清麗脫俗

雞翼手羽
微微焦黃金色雞翼手羽亮麗登場,加上芳香四溢,雞翼手羽香脆肉質保持嫩滑。肥雞冇骨入口啖啖肉有足夠的吸引

清洒蜆
活生生的蛽被困在井中,被酒灌得開心地笑著,酒精慢慢浸融入蜆之中,當品嚐時散發出甘甜香氣,蜆肉爽彈
清洒蜆

天婦羅蝦、南瓜、目光魚
暴躁火爆的天婦羅到來,慢慢開始品嚐的是活海蝦彈牙蝦肉,目光魚魚味特別香濃,南瓜食落口的時候感覺到炸漿薄得近乎透明,入口香甜帶少少脆口,全無油膩感
天婦羅蝦、南瓜、目光魚

和歌山富有柿
樣子甜美的甘柿天生麗質不僅有股特殊香氣,而且肉成熟後柔軟,果汁非常清甜,完美結束這頓豐盛的晚餐
和歌山富有柿

除了舌頭感到很滿足外,視覺上亦感新奇,目測廚師即埸為我們製作的料理,從純熟刀功及握壽司的功架就像一場表演,欣賞輕鬆的互動,用餐過程更愉快難忘

2018-12-14 606 瀏覽
一直想試吓Omakase,咁朋友就介紹我到《鮨月》,因為喺呢度你只需付出800-1200元左右,就可以體驗一吓由師傅發辦,嚐嚐當時得令嘅美食,最啱我呢種入門初哥。食肆座落於灣仔月街,設計雅致,洋溢著濃濃的日本風情;面積不大,但室內室外均設有座位。Omakase一般安排食客坐喺師傅前面,以便雙方透過互動和溝通;食客細味精緻美饌之餘,同時可欣賞大廚嘅心思同手藝。而今晚嘅盛宴就由一道清新嘅前菜展開序幕。熊本蕃茄配冰菜,配上醒胃嘅柚子醋,即時喚醒客人嘅味蕾。鮟鱇魚肝配櫻花蝦,入口綿密,甘香濃郁。薄薄的眼仁奈刺身,晶瑩通透,鮮美爽滑,突顯師傅刀功。厚岸蠔肥美肉厚,蠔味十足,配上脆卜卜嘅海葡萄同一點點檸檬汁,滿滿一口的海洋氣息,令人回味無窮。北寄貝異常鮮甜,加一點芥末豉油,滋味倍增。吞拿魚赤身質感比較結實,魚味濃郁。中拖羅鮮味十足,不會太油膩,做刺身最合適不過。鱈魚白子,口感滑嫩,入口即化,絕無腥味,非常新鮮。縞曹以壽司,肉質煙韌,配一點酸梅子,即時提鮮。伊佐木加上胡椒鹽,有畫龍點晴之效。鰈魚質感綿軟,師傅特別在上面放了爽口嘅火炙群邊,締造出對比口感,妙絕。筋子赤蝦,經過醃漬嘅筋子配上甜美嘅赤蝦,

北寄貝異常鮮甜,加一點芥末豉油,滋味倍增。

鱈魚白子,口感滑嫩,入口即化,絕無腥味,非常新鮮。

縞曹以壽司,肉質煙韌,配一點酸梅子,即時提鮮。

伊佐木加上胡椒鹽,有畫龍點晴之效。

筋子赤蝦,經過醃漬嘅筋子配上甜美嘅赤蝦,讓味道層次更為豐富。

油香極致嘅大拖羅,入口即溶。

串燒銀杏,外皮帶點煙韌,內裡香甜,絶對係一等一嘅下酒妙品。

煙肉蘆筍卷,以清新嘅蘆筍化去煙肉嘅油膩,食得別具滋味。

軟骨餃子,看似平平無哥,但餡料內加入鷄軟骨,口感特別,心思值得一讚。

櫻花蝦雜菜天婦羅,炸漿厚薄適中,保持原材料鮮味,盡顯大廚手藝。

汁燒牛扒配上和風沙律,肉質軟熟,牛味濃郁,配上口感清新嘅沙律,一濃一淡,相得益彰。

最後上桌嘅和食係明太子烏冬,烏冬口感非常黏膩煙韌,配上鹹香嘅明太子同帶少許酸辣嘅漬蘿蔔,食起嚟別具風味。

這夜,以當造清甜可口嘅福岡柿作結。
2018-12-13 875 瀏覽
自從食過一次omakase之後,就愛上左,真係返唔到轉頭,一黎中意有驚喜既感覺,二來,食每一餐omakase 都起碼用個幾2個鐘,真係可以將平日急速既生活節奏放慢。 今次,比我地搵到金鐘呢一間鮨月,地方其實唔算好難搵,但由地鐵站🚇行上來都要10分鐘左右。店鋪雖然唔係好大,但感覺好親切舒服。因為我地食omakase,所以都係坐吧枱前面。今次揀呢一間鋪頭食既主要原因係佢既魚類品種比較新穎,好少機會喺出面見到。先黎前菜,前菜有眼仁奈刺生、鮟鱇魚肝、沢蟹。師傅刀功非常好,眼仁奈切得非常之薄,而佢既味道算係一d比較淡身既魚,岩哂做頭盤。鮟鱇魚肝 ,魚味香濃,口感細膩,食完過左一陣,味道仍然停留在口腔中。沢蟹,坐喺吧枱上見到有個魚缸養住d新鮮仲識郁既沢蟹,所以當自己要放入口既時候覺得有小小殘忍。而沢蟹炸左之後脆卜卜,但一d油都無,而且好香蟹味,只係要小心一d食,因為咬既時候會有小小吉。食完前菜黎到食厚岸蠔,蠔非常大隻而且十分肥美,蠔既面頭加左海葡萄,食既時候,忍唔住一啖放入口,非常鮮甜。師傅預先加入了檸檬汁,一d腥味都無。而海葡萄本身既鹹味,都唔會搶左蠔既鮮味。活北寄貝 非常爽口,而且味道香濃,師

前菜

先黎前菜,前菜有眼仁奈刺生、鮟鱇魚肝、沢蟹。

活北寄貝
非常爽口,而且味道香濃,師傅話可以點wasabi 食,乜都唔加同點wasabi 我都試過,我都係中意乜都唔加,咁先可以食到本身既鮮味😊

上面係拖羅赤身,下面中拖羅,中拖羅食落既感覺比赤身拖羅較肥美,有一種入口即溶既感覺,而且2款拖羅一d筋都無👍🏾👍🏾

鱈魚白子

鱈魚白子,本身唔係好敢食。因為我知道佢係鱈魚既精囊,但因為佢蛋白質非常豐富,係女人既美膚之寶,食落好似豆腐一樣咁滑,但比豆腐更有質感,加上香蔥,味道更上一層。

壽司

之後到食壽司,所有壽司刺身都一樣,師傅都已經調左味。 壽司有5款,包括縞曹以、伊佐木 、鰈、筋子赤蝦同炙燒大拖羅。

筋子赤蝦真係要大大推介,筋子大大粒,成舊壽司放入口,一咬,筋子既汁爆哂,非常鮮甜,而且赤蝦好新鮮,十分爽滑,兩者味道非常夾,口感好豐富。炙燒大拖羅同鰈都係火燒過,所以食落十分香口。燒完既大拖羅更加入口即溶,非常香滑。

食哂冷盤之後就到食串燒,串燒有煙肉蘆筍串同銀杏串,因為我本身都麻麻地銀杏,所以都覺得佢味道一黎。而煙肉蘆荀串反而好好味燒左既蘆荀好juicy👍🏾👍🏾

軟骨餃子

而軟骨餃子煎到好脆身,襯熱食既時候有卜卜脆既感覺,咬落去既軟骨好有口感。

櫻花蝦

櫻花蝦,新鮮炸起熱辣辣,粉漿唔會太厚,而且蝦味濃,分足料。

汁燒牛扒

汁燒牛扒,牛扒雖然簿身,但都充滿了牛味,而且肉質腍嫰,加埋燒汁,更加好味👍🏾

明太子烏冬

明太子烏冬,成個烏冬都充滿了明太子醬。但又唔會覺得個烏冬辣,而且非常惹味,只係厭烏冬份量唔夠多,食到我唔夠喉🙈

福崗柿

最後甜品係福崗柿,聽師傅講係空運到講,唔駛講,味道一流🤭🤭又香又甜又美味。

串燒
汁燒牛扒
福崗柿
串燒
2018-12-13 310 瀏覽
呢晚同朋友仔嚟到呢間位於月街嘅鮨月品嚐omakase。餐廳以日本風格裝修,因為呢晚食omakase,我哋被安排坐喺吧枱的位置,可以一邊食嘢一邊欣賞大廚嘅手勢,見佢兩三下利落手勢,就握好一件壽司,真係十分期待!🍅熊本蕃茄及冰菜🍅口感清新爽脆,配上酸酸地的醬汁,正好refresh一下味蕾🐟眼仁奈鮟鱇魚肝同小樱花蝦🐟眼仁奈爽彈中帶少少咬口;鮟鱇魚肝口感軟滑黏口,有魚肝味,微酸嘅醬汁令味道更加鮮美🐟厚岸蠔 🐟上枱前厨師已加入少許檸檬汁,蠔身肥美,蠔味清甜帶有海水味,配上爽口彈牙嘅海葡萄,鮮甜味美🐟北寄貝🐟味道鮮甜,口感爽滑軟身彈牙,就咁食或点少少wasibi食都咁正🐟吞拿魚赤身(上) 吞拿魚中拖羅(下)🐟吞拿鱼赤身,口感鮮嫩結實,味道回甘 吞拿魚中拖羅,油脂比赤身豐富,口感更軟滑🐟鱈魚白子🐟每年由10月至翌年3月最為肥美,日本人相信有滋陰養顏功效,完全冇半點腥味,配上日式酸汁,口感綿密滑溜,入口即化,令人印象深刻。🍣縞曹以壽司🍣口感爽口略帶煙韌,廚師喺魚上加有少少梅,令味道更加鮮美。🍣伊佐木壽司🍣廚師在魚片上加左少少胡椒塩,口感腍滑有少少黏口, 魚本身有魚香味,加上胡椒鹽嘅微辣及鹹味,味道更豐
呢晚同朋友仔嚟到呢間位於月街嘅鮨月品嚐omakase。

🍅熊本蕃茄及冰菜🍅
口感清新爽脆,配上酸酸地的醬汁,正好refresh一下味蕾

🐟眼仁奈鮟鱇魚肝同小樱花蝦🐟

🐟厚岸蠔 🐟

🐟北寄貝🐟

🐟吞拿魚赤身(上) 吞拿魚中拖羅(下)🐟
吞拿鱼赤身,口感鮮嫩結實,味道回甘
吞拿魚中拖羅,油脂比赤身豐富,口感更軟滑

🐟鱈魚白子🐟

🍣縞曹以壽司🍣
口感爽口略帶煙韌,廚師喺魚上加有少少梅,令味道更加鮮美。

🍣伊佐木壽司🍣
廚師在魚片上加左少少胡椒塩,口感腍滑有少少黏口, 魚本身有魚香味,加上胡椒鹽嘅微辣及鹹味,味道更豐富。

🍣鰈壽司🍣
壽司面有火炙群邊燒,魚片軟熟,火炙群帶少少爽口及少少火炙嘅香味,口感有層次。

🍣筋子赤蝦壽司🍣
漬過嘅筋子鮮甜味美,一粒粒在口内爆汁,赤蝦有蝦味,爽甜帶點黏口,味道鮮明好食。

🍣大拖羅壽司🍣
大拖羅口感軟熟,魚油回甘,有種入口即化嘅感覺。

🍢燒白果🍢
白果表面燒得香脆,燒過之後白果味更濃郁,廚師面加點鹽,帶點煙韌,有意想不到嘅驚喜。

🍢煙肉蘆筍🍢
蘆筍鮮嫩爽甜,配上香口脆身嘅煙肉及滋味燒汁,好食。

🍢軟骨餃子 🍢
餃子入面加有爽脆嘅雞軟骨,表面煎得香脆,令餃子提昇到另一個層次。

🍛櫻花蝦雜菜天婦羅🍛
喺番薯、矮瓜嘅香甜中,滲出櫻花蝦嘅香味。口感鬆化,毫無油膩感,火喉控制得好好。

🍛汁燒牛扒🍛
牛味濃郁,肉質帶點咬口,配上麻醬沙律及惹味燒汁,惹味嘅選擇。

🍝明太子烏冬🍝
微暖嘅烏冬口感煙韌,每一條都掛滿醬汁。除左明太子外,仲有爽口嘅漬蘿蔔蓉,食落又爽又滑,鹹酸中帶點微辣,別有一番風味。

🍊福岡柿🍊
最後食埋香甜腍滑嘅福岡柿,為呢餐畫上完美句號。

呢餐環境舒適,又可以一邊欣賞廚師手勢,一邊品嚐美食,真係夠晒享受!
2018-12-11 92 瀏覽
發現隱世高質食店!!!朋友說要帶我到灣仔內街覓食,那便跟了她來了...店外看真的與日本居酒屋無異,入內後坐吧檯。先來姬鯛刺身、配兩隻小小的沢蟹。在吃蟹仔感覺好殘忍呢!但兩樣的味道都很鮮甜呢!厚岸蠔名不虛傳,真的很厚身!壽司有:赤羽太伊佐木黑鯥北海道海膽配帆立貝拖羅難忘秋刀魚刺身,香濃魚鮮味! 好吃!赤身(即近拖羅)最後還有汁煮螺、硯肉湯和自製的軟骨餃子!!總結是吃得十分飽!$980/ $1280這價錢真的值回性價比。
發現隱世高質食店!!!
朋友說要帶我到灣仔內街覓食,那便跟了她來了...

店外看真的與日本居酒屋無異,入內後坐吧檯。

先來姬鯛刺身、配兩隻小小的沢蟹。
在吃蟹仔感覺好殘忍呢!
但兩樣的味道都很鮮甜呢!

厚岸蠔名不虛傳,真的很厚身!

壽司有:
赤羽太
伊佐木
黑鯥
北海道海膽配帆立貝
拖羅

難忘秋刀魚刺身,香濃魚鮮味! 好吃!
赤身(即近拖羅)

最後還有汁煮螺、硯肉湯和自製的軟骨餃子!!