2018-12-13
呢晚同朋友仔嚟到呢間位於月街嘅鮨月品嚐omakase。餐廳以日本風格裝修,因為呢晚食omakase,我哋被安排坐喺吧枱的位置,可以一邊食嘢一邊欣賞大廚嘅手勢,見佢兩三下利落手勢,就握好一件壽司,真係十分期待!🍅熊本蕃茄及冰菜🍅口感清新爽脆,配上酸酸地的醬汁,正好refresh一下味蕾🐟眼仁奈鮟鱇魚肝同小樱花蝦🐟眼仁奈爽彈中帶少少咬口;鮟鱇魚肝口感軟滑黏口,有魚肝味,微酸嘅醬汁令味道更加鮮美🐟厚岸蠔 🐟上枱前厨師已加入少許檸檬汁,蠔身肥美,蠔味清甜帶有海水味,配上爽口彈牙嘅海葡萄,鮮甜味美🐟北寄貝🐟味道鮮甜,口感爽滑軟身彈牙,就咁食或点少少wasibi食都咁正🐟吞拿魚赤身(上) 吞拿魚中拖羅(下)🐟吞拿鱼赤身,口感鮮嫩結實,味道回甘 吞拿魚中拖羅,油脂比赤身豐富,口感更軟滑🐟鱈魚白子🐟每年由10月至翌年3月最為肥美,日本人相信有滋陰養顏功效,完全冇半點腥味,配上日式酸汁,口感綿密滑溜,入口即化,令人印象深刻。🍣縞曹以壽司🍣口感爽口略帶煙韌,廚師喺魚上加有少少梅,令味道更加鮮美。🍣伊佐木壽司🍣廚師在魚片上加左少少胡椒塩,口感腍滑有少少黏口, 魚本身有魚香味,加上胡椒鹽嘅微辣及鹹味,味道更豐
🍅熊本蕃茄及冰菜🍅
口感清新爽脆,配上酸酸地的醬汁,正好refresh一下味蕾
🐟眼仁奈鮟鱇魚肝同小樱花蝦🐟
🐟厚岸蠔 🐟
🐟北寄貝🐟
🐟吞拿魚赤身(上) 吞拿魚中拖羅(下)🐟
吞拿鱼赤身,口感鮮嫩結實,味道回甘
吞拿魚中拖羅,油脂比赤身豐富,口感更軟滑
🐟鱈魚白子🐟
🍣縞曹以壽司🍣
口感爽口略帶煙韌,廚師喺魚上加有少少梅,令味道更加鮮美。
🍣伊佐木壽司🍣
廚師在魚片上加左少少胡椒塩,口感腍滑有少少黏口, 魚本身有魚香味,加上胡椒鹽嘅微辣及鹹味,味道更豐富。
🍣鰈壽司🍣
壽司面有火炙群邊燒,魚片軟熟,火炙群帶少少爽口及少少火炙嘅香味,口感有層次。
🍣筋子赤蝦壽司🍣
漬過嘅筋子鮮甜味美,一粒粒在口内爆汁,赤蝦有蝦味,爽甜帶點黏口,味道鮮明好食。
🍣大拖羅壽司🍣
大拖羅口感軟熟,魚油回甘,有種入口即化嘅感覺。
🍢燒白果🍢
白果表面燒得香脆,燒過之後白果味更濃郁,廚師面加點鹽,帶點煙韌,有意想不到嘅驚喜。
🍢煙肉蘆筍🍢
蘆筍鮮嫩爽甜,配上香口脆身嘅煙肉及滋味燒汁,好食。
🍢軟骨餃子 🍢
餃子入面加有爽脆嘅雞軟骨,表面煎得香脆,令餃子提昇到另一個層次。
🍛櫻花蝦雜菜天婦羅🍛
喺番薯、矮瓜嘅香甜中,滲出櫻花蝦嘅香味。口感鬆化,毫無油膩感,火喉控制得好好。
🍛汁燒牛扒🍛
牛味濃郁,肉質帶點咬口,配上麻醬沙律及惹味燒汁,惹味嘅選擇。
🍝明太子烏冬🍝
微暖嘅烏冬口感煙韌,每一條都掛滿醬汁。除左明太子外,仲有爽口嘅漬蘿蔔蓉,食落又爽又滑,鹹酸中帶點微辣,別有一番風味。
🍊福岡柿🍊
最後食埋香甜腍滑嘅福岡柿,為呢餐畫上完美句號。
呢餐環境舒適,又可以一邊欣賞廚師手勢,一邊品嚐美食,真係夠晒享受!