2018-12-27
朋友今晚帶我去食好野,不過第一次黎比較有難度,要用少少時間先可以找到呢間係灣仔月街嘅小店食(鮨月),平時唔行開灣仔這區真是唔識路黎,原來有一間咁高質數日本餐廳,朋友book左7點,呢到地方唔太大,大約坐到30人左右,。我地食omekase 所以安排左坐師傅前面,餐廳仲有單點項目,好有居酒屋feel.師傅一道道菜上係我地面前,放底就會講下係咩黎,用左什麼食材。好貼心呀室內環境,好寧靜!!厚岸蠔真是名不虛傳,好厚身!質地極度綿滑,好鮮味喲 !!,頭盤先黎前菜先,櫻花蝦配上的鮟鱇魚肝,倍添美味!師傅刀功非常勁,切得非常之薄,而佢既味道算係一d比較淡身既魚,好岩做頭盤。鮟鱇魚肝,魚味香濃,口感細膩,係我最喜歡一道菜炸沢蟹仔卜卜脆,好睇又好食活北寄貝 第一次食活北寄貝非常爽口,而且味道香濃,同我平時食北寄貝品種完全不同師傅話可以點wasabi食,乜都唔加同點wasabi 我都試過,我都喜歡乜都唔加,這樣就可以食到本身既鮮味鱈魚白子,第一次見到好似豬 , 不過食落好去好似豆腐咁滑,加上香蔥,味道更上一層。之後我有興趣在網下找資料是什麼,原先是鱈魚既精囊,因為佢蛋白質非常豐富,係女人既美膚之寶,呑拿
室內環境,好寧靜!!
厚岸蠔真是名不虛傳,好厚身!質地極度綿滑,好鮮味喲 !!,
頭盤
先黎前菜先,櫻花蝦配上的鮟鱇魚肝,倍添美味!
師傅刀功非常勁,切得非常之薄,
而佢既味道算係一d比較淡身既魚,好岩做頭盤。
鮟鱇魚肝,魚味香濃,口感細膩,係我最喜歡一道菜
炸沢蟹仔卜卜脆,好睇又好食
活北寄貝
呑拿魚,赤身中拖羅
赤身好豐富好有魚香味,兩個都好食呀
冰頭漬~係用咗三文魚頭入面的既軟骨~好清新爽口
之後食壽司環節,廚師好精心製作每一件壽司,
新鮮製作,令人讚嘆不已
燒白鱔串一啲多餘油份都冇,好好食呀
田螺煮得都好入味,肉質好結實醬香味好豐厚
汁燒牛扒,牛扒比較簿身,但是好有牛味,而且肉質嫰嫰
櫻花蝦,新鮮炸起熱辣辣,粉漿唔太厚,而且蝦好味濃,正呀