2018-04-04 216 瀏覽
今日家姐生日,梗係要帶佢食好嘢啦!呢間餐廳聽講成日都full booking所以嚟食嘅朋友記得提早訂枱啦~而我特別要求坐有風味d嘅bar枱(可以睇住師傅整壽司嘛)「日本海葡萄蕃茄沙律 $128」海葡萄聽就聽得多啦,食就真係第一次本身以為佢應該係冇乜味其實佢係淡淡嘅昆布味加上冰菜個種爽脆口感再撈埋酸微微嘅柚子醋同埋超甜嘅日本蕃茄一齊食為今餐打開咗序幕,好開胃!「牛舌唐揚 $88」坊間極少見有得食牛舌天婦羅估唔到又係另一個驚喜不論係外層嘅皮定係牛舌嘅厚薄都剛剛好利用炸反而仲可以令肉汁鎖住「池魚刺身 $180 + 珍寶赤海蝦刺身 $258」廚師將池魚刺身切碎加以薑蔥醬油混合將魚腥味減低,鮮味提升 (旁邊仲有紫菜提供包住食)赤海蝦刺身睇下上圖就知有幾大隻食落去口感極似新鮮龍蝦刺身好爽口之餘,蝦味濃又鮮甜如果唔想晒咗個大蝦頭,可另製作蝦頭湯 +$15/碗但不建議炸「日本鳳仙趾生蠔 $88/隻」另一款巨型刺身味道偏淡,有微微嘅海水味,口感creamy只加檸檬汁已夠鮮味「日本馬糞海膽手卷 $178/卷」是日重點 + 十級推介!!!!滿滿嘅馬糞海膽鋪滿喺紫菜上面本身以為入面無飯,完來係比海膽遮住咗(個
今日家姐生日,梗係要帶佢食好嘢啦!
呢間餐廳聽講成日都full booking
所以嚟食嘅朋友記得提早訂枱啦~
而我特別要求坐有風味d嘅bar枱(可以睇住師傅整壽司嘛)

「日本海葡萄蕃茄沙律 $128」
海葡萄聽就聽得多啦,食就真係第一次
本身以為佢應該係冇乜味
其實佢係淡淡嘅昆布味加上冰菜個種爽脆口感
再撈埋酸微微嘅柚子醋同埋超甜嘅日本蕃茄一齊食
為今餐打開咗序幕,好開胃!

「牛舌唐揚 $88」
坊間極少見有得食牛舌天婦羅
估唔到又係另一個驚喜
不論係外層嘅皮定係牛舌嘅厚薄都剛剛好
利用炸反而仲可以令肉汁鎖住

「池魚刺身 $180 + 珍寶赤海蝦刺身 $258」
廚師將池魚刺身切碎加以薑蔥醬油混合
將魚腥味減低,鮮味提升 (旁邊仲有紫菜提供包住食)

赤海蝦刺身睇下上圖就知有幾大隻
食落去口感極似新鮮龍蝦刺身
好爽口之餘,蝦味濃又鮮甜
如果唔想晒咗個大蝦頭,可另製作蝦頭湯 +$15/碗
但不建議炸

「日本鳳仙趾生蠔 $88/隻」
另一款巨型刺身
味道偏淡,有微微嘅海水味,口感creamy
只加檸檬汁已夠鮮味

「日本馬糞海膽手卷 $178/卷」
是日重點 + 十級推介!!!!
滿滿嘅馬糞海膽鋪滿喺紫菜上面
本身以為入面無飯,完來係比海膽遮住咗
(個人認為海膽點都要配少少飯先好食)
一咬落去,成個口腔都被海膽包圍住,
一啲都唔覺得腥同埋無苦澀味
果種滿足感真係而家諗返起都想再食~

「甲羅燒 $98」
生奄春蛋混合攪拌後嘅蟹膏味道更濃
就咁食定配埋小多士食,同樣出色
(額外小多士 +$10/份)

「華味鳥系列 - 煙燻雞刺身 $88」
好多人一開頭聽到雞刺身都會好抗拒(包括我)
點知!又有驚喜喔~
味道,口感同煙三文魚又80%相似
不同嘅係雞刺身質地較濕,但零蘇臭味
第一次食嚟講,我覺得幾易入口同容易接受

「華味鳥系列 - 雞皮串,雞肝串,雞翼串,雞尾尖 (各款 $28/串)」
雞皮串 - 好脆,無想像中嘅油膩感
雞肝串 - 同鵝肝好似,但味無咁濃,外層秘製醬汁甜甜地同個雞肝好夾
雞翼串 - 好香,雞肉嫩滑之餘,肉汁仍保留在內
雞尾尖 - 又一新嘗試!食落嘅味道和口感同雞皮好似,但外型又同雞柳好似,唔油膩,值得一試!

總括而言,
今餐我同家姐都好滿意~
所有食材都好新鮮,服務態度一流!
必定有下一次
2018-04-03
2018-04-04 182 瀏覽
前排同好耐無見嘅朋友食飯~想傾計舒服啲~日本野係一個唔錯嘅選擇~加上好似少食omakase~ 鮨一地點易去 ~係厚福街入面嘅大廈。舖面唔大,我地坐係吧台~有得睇住師父整✌🏻✌🏻一開波食個刺身先~~ 勁大份!起初食幾舊都八爪魚,以為單一味🤣🤣但其實樣樣都有!勁豐富!魚生角切食落好滿足~啖啖肉❤️🤤食日本菜點可以試下佢地嘅刺身!!小妹大推鲂鮄魚刺身!聽個名都覺得特別!朋友未試過覺得好清甜☺️~食刺身食到咁厚切做咩~鲂鮄魚就係薄切!記得配埋佢地嘅酸酸哋嘅醬汁~更加特別~朋友好鐘意~不過我就麻麻地嘅白子刺身~食落唔係好似筋子個啲爆漿,帶啲慢慢哋流出嚟(朋友話似豬腦feel)佢狂食🤣再嚟繼續刺身刺身!!大愛帆立貝~厚肉又夠甜~🤤🤤上面瘦長型嘅刺身魚係第一次食~無想象中咁腥~磯煮鮑魚食落有啲似八爪魚~要咬多兩啖先似鮑魚🤣香甜彈牙~最後仲有熱食~燒喜之次!個人鐘意淨食魚肉~油份豐富!魚肉清甜! 整體覺得質素好好!見到師父都會同客人有交流~每樣食物都擺得好精緻~雖然價錢偏費,但同朋友咁耐無見~食一兩次都唔過份🙆🏻
舖面唔大,我地坐係吧台~有得睇住師父整✌🏻✌🏻

但其實樣樣都有!勁豐富!魚生角切食落好滿足~啖啖肉❤️🤤

食日本菜點可以試下佢地嘅刺身!!

磯煮鮑魚食落有啲似八爪魚~要咬多兩啖先似鮑魚🤣香甜彈牙~

• 鮨一沙律
  • 喜之次
2018-04-02 215 瀏覽
今日約咗好耐冇見嘅舊朋友食飯,事關佢工作地點係尖沙咀所以就喺附近到食。咁同埋佢想試下呢間日本料理。聽聞佢嘅海膽飯好好食所以就決定去啦。坐係吧枱望住師傅整住食,幾有風味我地即刻叫左個細杯海膽,份量都唔少,非常底食既,應該係韓國既馬糞海膽,口感較軟綿,仲有吞拿魚蓉做底,味道甘甜,幾乎入口即溶。三文魚海膽炒飯炒到好乾身,三文魚同海膽份量唔算多,不過都叫食幾淡有小小咁咬下 味道幾好既,不過配料味唔算出。油甘魚手卷,個人超鍾意食油甘魚,呢個唔完全唔腥,厚身有魚味。之後我地咪左好多串燒,不過唔一一介紹啦(其實係有d無影到) 點解會嗌咁多串燒?本身係因為比較平,但係食落好好食。推介 雞肉下葱串總結,海膽同刺身係必試之外 串燒大家都都可以試下!

坐係吧枱望住師傅整住食,幾有風味

三文魚海膽炒飯

之後我地咪左好多串燒,不過唔一一介紹啦(其實係有d無影到
點解會嗌咁多串燒?本身係因為比較平,但係食落好好食。

推介 雞肉下葱串

總結,海膽同刺身係必試之外 串燒大家都都可以試下!
2018-03-23
  • 千層海膽飯
2018-04-02 749 瀏覽
今天hubby獲頒40年優良服務獎狀,當然要吃好東西慶祝。小女兒選了這間日本料理,裝潢簡潔舒適,侍應態度殷勤,食物又美味。我們6:30到時18/F已經全被訂座,幸好20/F吧枱還有位,所以下次來一定要先訂枱了。鮨一沙律 沙律的材料非常豐富,除了很新鮮和爽脆的沙律菜外,還有很結實多汁和鮮甜的日本溫室蕃茄,加上多款魚生和甜甜酸酸的沙律醬,吃起來很清新。白子刺身 白子是鱈魚的精巢非常珍貴,冬天最肥美,是日本人的補品,往年在日本金澤吃過覺得很特別,今次竟然在香港吃到。白子外型和口感都有點似豬腦,質感柔滑綿密,沒有半點腥味,大廚加了些柚子醋,令吃起來沒有那麼膩味,值得一試。日本厚岸蠔 好像手掌般大的厚岸蠔很肥美,口感鮮甜飽滿,非常高質素。飛魚 之前有旅行節目介紹飛魚有一對很大的翅膀,覺得很特別,今天竟然可以一試。飛魚刺身口感不錯,配上特製的香蔥醬油很特別。針魚 針魚肉質較爽口而且味道很濃,只需加上一兩滴特製的香蔥醬油已足夠了,極力推薦。特上錦繡刺身 拼盤共有八款刺身,每款會有兩件,全部刺身也很新鮮。海膽差不多有一板,味道鮮甜又甘香;拖羅肉質柔軟肥美入口即溶;厚切的劍魚腩肉質肥美;牡丹蝦很有光澤,
日本厚岸蠔
好像手掌般大的厚岸蠔很肥美,口感鮮甜飽滿,非常高質素。
特上錦繡刺身
拼盤共有八款刺身,每款會有兩件,全部刺身也很新鮮。海膽差不多有一板,味道鮮甜又甘香;拖羅肉質柔軟肥美入口即溶;厚切的劍魚腩肉質肥美;牡丹蝦很有光澤,彈牙鮮甜又多膏;帆立貝爽口又鮮甜;池魚充滿光澤而且爽口鮮甜;還有兩種我不知是甚麼魚的刺身也很好味。
甲羅燒
蟹蓋內全是青色和蛋黃色的蟹膏,蟹膏入口甘香幼滑,配上一口一啖的香脆多士,雖然超級邪惡也要極力推薦。
雜錦天婦羅
上枱時賣相精美,用麵條炸成一把扇很特別,炸漿厚度剛剛好,天婦羅炸得恰到好處很鬆化,蝦仍然很鮮甜彈牙,冬菇、南瓜和番薯也軟腍香甜,可媲美酒店質素。
清酒煮蜆
蜆肉新鮮飽滿,墊底的白蘿蔔很鮮甜而且沒有渣,湯底清甜又有酒香,令簡單的一道菜也變得很美味。
牛舌唐揚
第一次試炸牛舌,感覺都幾特別,有沙律菜一起吃能減輕油膩感,不過我還是喜歡燒牛舌多一點。
2018-03-21
2018-04-01 160 瀏覽
今晚約左個中學好fd嘅同學食飯,我地揀左試omakase。第一次試omakase嘅我地,十分期待!!!我地一早book定位,間野喺尖沙咀, 十分就腳。食omakase就梗係想睇師傅嘅料理過程,咁岩侍應就帶我地好想坐嘅bar枱位,呢個位就可以睇到晒師傅做緊乜。一坐低,侍應就送上熱茶。可以師傅就好細心咁係到挑緊魚骨真係不時不食, 第一碟係白子刺身,岩晒涷涷地,日本人都係冬天食呢個黎補身,口感啫喱,唔會腥~ 酒盗芝士,呢個第一次試,好特別,原來係魚內臟配芝士餅乾, 有浸獨特鹹鮮味日本海蒲萄蕃茄沙津,好fresh~ 針魚(左上), 活北寄貝(右上),金目雕魚(下),針魚(左上)原來就係頭先師傅好細心挑緊魚骨個條魚, 三款都十分新鮮*針魚仲有師傅提供特別製造嘅汁, 勁好食 睇下!!! 刺身勁新鮮呀!!! 日本馬糞海膽手卷,好大一舊,個面鋪滿海膽,我諗應該有半板,多到瀉,好creamy ,好鮮甜,好想食多幾舊 最後呢個係日式味噌煮舌,好大碗,好抵食,份量又多,都只係$62今餐真係好滿足,我地捧住個肚走

可以師傅就好細心咁係到挑緊魚骨

日本海蒲萄蕃茄沙津,好fresh~

針魚(左上), 活北寄貝(右上),金目雕魚(下),

*針魚仲有師傅提供特別製造嘅汁, 勁好食
睇下!!! 刺身勁新鮮呀!!!

今餐真係好滿足,我地捧住個肚走
2018-03-30 169 瀏覽
朋友有好日本野推薦,帶左我黎呢度,真係冇揀錯地方雖然不特別寬敞亦冇華麗裝潢,反而用心於食物質素上,此正正反映店主及師傅對飲食之要求與尊重。之前都試過食海葡萄,但冇咁多,原來幾串一齊食係好爽脆,配蕃茄沙律,清新開胃!不過原來海葡萄唔放得耐,濕左/遇空氣會好快縮水牛舌唐陽不過不失,想信切細份小小會更易入口同埋好咬啲。赤貝帶子北寄貝刺身,見住師傅即刻開即刻處理,好甜喲!帶子厚得像塊雞扒,要分開一半先handle到@V@用一個巨型雪糕杯盛載著珍寶牡丹蝦絕對沒有格格不入之感,蝦身粗到成支冰條咁粗(恕我詞窮),沾醬油引出鮮味,覺得自己好幸福,另如果大家敢食蝦頭的話應該真係。。無憾。食緊蝦時見住大師傅小心翼翼地將北海道海膽逐份放上飯卷,心諗係味卷俾我?係我架喇!好豐富,色香味俱全,飯唔係普通白飯咁素,推薦大家點都要試下,唔係度度都有得食。算係食完生野,飲個湯過一過場開始食熟野先;辣酒煮蠔:認為冇咩酒味,反而似韓國豆腐湯味道?!豚肉盧筍卷好幼嫩,冇渣,燒得干身冇油膩感。來來來~天婦羅又係做得好出色,外脆而保留內裡水份,粉皮剛好不過分,LIKE!
朋友有好日本野推薦,帶左我黎呢度,真係冇揀錯

牛舌唐陽不過不失,想信切細份小小會更易入口同埋好咬啲。

豚肉盧筍卷好幼嫩,冇渣,燒得干身冇油膩感。
2018-03-29 274 瀏覽
黎厚福街除左H8有好多野食之外, 藍馬商業大廈都係一個唔錯既選擇! 今日黎到先知原來呢度已經有好多大廈轉變成為食肆大廈. 鮨一除左18樓之外原來宜家開放埋20樓, 咁就方便D唔似以前咁咁難book位喇! 今日係星期4晚上, 不過8:20到上到黎竟然係full晒~ 本身book左8:30打算早少少黎, 點知都要等一等先可以安排到入座, 出名程度真係唔可以睇少!黎得呢度主打當然係食千層海膽飯, order左一個細size~ size真係有點少,.... 唔叫大size係想試多d唔同既野食, 不過細size都唔影響佢既外觀, 海膽真係放左好多層, 我諗應該有一板海膽. 其實細細個都有小食既好處, 因為飯唔算多, 如果多d人黎食當然叫個大size la, 不過因為得2個人關係所以order 個細size就算, 可以過下口癮之餘大家最重要都係食d海膽~ 海膽都幾新鮮的! 不過香濃既海膽單食難免有d膩口, 可以加上職員準備既紫菜一齊食減低膩口感覺辣酒煮蜆D蜆都幾大隻同好有肉地, 因為湯品帶有微辣, 食落D蜆肉除左鮮甜之外仲帶點辣, 湯品有別於一般既味噌湯底, 佢似係用上白味噌再加上多款辣味配料製成
辣酒煮蜆D蜆都幾大隻同好有肉地, 因為湯品帶有微辣, 食落D蜆肉除左鮮甜之外仲帶點辣, 湯品有別於一般既味噌湯底, 佢似係用上白味噌再加上多款辣味配料製成, 湯底入口微辣, 加上蜆好新鮮. 所以飲落好有鮮味! 呢個湯真係做得唔錯, 入面仲有好多蘿蔔TIM~~~ 好惹味
天婦羅都好有誠意bo! 炸粉薄薄的唔會整得十分厚, 脆卜卜, 而且炸蝦天婦羅係好彈牙嫁! 平時覺得食天婦羅d食材好唔新鮮, 不過呢度唔會啊! 另外仲有蕃薯, 青椒, 茄子等, 沾上天婦羅既醬汁減少個油膩感, 整體都唔錯!

甲羅燒係女朋友最愛食既野, 本身對蟹唔算太好, 食左一片充滿蟹膏既多士, 味道都幾香濃, 因為蛋左雞蛋關係口感唔會太杰身, 女朋友好中意食呢個, 見到佢食得咁開心我都好滿足了
薄切真名鏗, 呢個刺身真係冇得輸! 好味! 好味! 堅好味! 真名鏗唔係好爽口既質感, 但配上秘製汁醬又幾夾bo! 呢個十分推介既野食之一!
最後好似有d唔夠喉, 叫多左份一夜干, 新鮮既魷魚將其做成半烤再切成條狀, 不嬲都好中意食魷魚, 彈牙口感真係好正! 爽YY啊

價錢方面都OK, 食左咁多野埋單都係$8xx, 合符我所想! 而且野食方面水準都幾高! 如果叫埋朋友多d人黎食既可以叫到更多款就更加好了
慶祝紀念
紀念日
  • 真名鏗刺身
  • 辣酒煮蜆
未知有多少人能像我一樣對海膽又愛又恨呢? 本人十分喜歡海膽, 當中的口感及味道甚麼食材也比不上, 只可惜的是海膽容易變質, 特別是日本盛產的海膽, 當中往往因為空運時間, 溫度, 以至香港氣候而引致味道變差... 所以本人實在比較少在港吃的, 因為味道往往比不上日本當地的價錢及鮮甜味道. 多想再一次飛到日本再瘋狂吃盡海膽盛宴呢! 姐姐對海膽的熱愛沒比我少, 早前經facebook介紹過這個滿滿海膽杯她早就已經來過了! 今天她剛巧休假, 陪著她來到這裡, 除了一嘗海膽杯外當然要試試其他美食吧!千層海膽飯 $198 價錢方面小的比大的看來比較高昂, 但海膽份量相當有氣勢的! 放上金箔的海膽杯提升了不少貴氣, 整個海膽杯上也放上一片又一片的海膽, 雖說沒有在當地的那種鮮甜, 但味道實在也不錯的! 海膽口感實在, 口腔滿滿充斥住海膽味道, 另可配上紫菜又是另一種食法, 海膽夾雜住紫菜一同食用沒那麼膩, 如果這樣吃的話2人吃大的海膽飯也是輕而易舉的! 隱約看到海膽下的拖羅蓉嗎? 配上添加了赤醋的壽司飯不用沾上醬油已經很夠味日本海葡萄蕃茄沙律 $128職員為我們介紹新鮮空運到港的沖繩海葡萄, 脆身

千層海膽飯 $198
日本海葡萄蕃茄沙律 $128
職員為我們介紹新鮮空運到港的沖繩海葡萄, 脆身的海葡萄帶有些微咸香, 口感極為有趣!
真名鰹 $220
廚師用上純熟的刀功把真名鰹切得晶瑩剔透, 再放上金箔及特定醬料呈現眼底, 魚片晶瑩剔透,十分有光澤, 賣相相當吸引! 醬料是廚師特製醬汁, 吃下帶黠咸香, 配上魚一起食肉很配合, 我倆很快就消滅得很干淨了
特上刺身 $468
共8款新鮮刺身, 新鮮帶子也大得未免太過份了吧! 原粒帶子一分為二, 甜度極致, 感覺到自己真的十分幸福!  除此之外還有數款刺身, 包括有池魚, 灸燒拖羅, 油甘魚等等...都是當晚的主角, 新鮮食材以最新鮮的刺身展示, 色澤光鮮, 咬下彈牙有口感
甲羅燒 $98
這是我覺得是必點的美食之一! 愛蟹之人一定不能錯過, 甲羅燒把蟹膏放在蟹蓋上灸燒, 蟹膏味道何奇濃郁! 而當中還有加上蟹絲在其中, 富有口感之餘配上烤多士真的很配, 很邪惡啊! 為了吃這個甲羅燒相信增加不少肥肉, 但已經將這個信念拋諸腦後了....
看到其他美食不其然地叫了不少, 因我和姐姐胃口本身不算太大! 我倆最後也吃得相當滿足, 姐姐為了一嘗海膽杯而邀請我和她一起吃飯, 這餐價錢不算太過高, 但要姐姐宴客實在有點不好意思吧!
整體味道也不錯的! 特別是刺身十分新鮮, 難怪平日晚上也滿座吧! 如再有機會一定要帶同男朋友過來試一下
2018-03-28
  • 特上刺身
  • 甲羅燒
  • 真名鰹
2018-03-28 92 瀏覽
一向知道厚福街的餐廳種類甚多,偶爾吃一頓好西,獎勵辛勤工作的自己,也不是太過份。坐在吧台上,看著師傅手起刀落,準備食材的畫面,令人視覺充滿極佳的享受。先來一份日本厚岸蠔,用外剛內柔來形容比較貼切。厚身的外表,配上軟滑鮮甜的味道,令人難以抗拒。手卷日本馬糞海膽果然是必食之選,海膽充斥著濃郁鮮甜的味道,手卷都是滿滿的海膽。海葡萄沙律,值得一讚是極度鮮甜的蕃茄,連平時不太愛吃蕃茄的我,都能把整個蕃茄消滅掉酸甜的沙律頗為開胃。而脆爆的海葡萄味道則有些淡,與曾在沖繩吃過的略有不同。池魚刺身鮮甜,經過一番調味後,配上紫菜包著吃,更能突顯池魚的口感。活北寄貝刺身肥美飽滿,每一口都令人大滿足。什錦天婦羅用薄薄的炸粉,把鮮蝦、蕃薯、茄子、青椒的食材炸好,剛好中和口中的冷凍感,配上熱騰騰的醬汁吃,剛達到恰到好處。最後來了一客甲羅燒,把蛋黃與蟹膏攪拌後,把香濃的甲羅燒放左白麵包多士上,是不錯的配搭,略嫌蛋黃偏大,使甲羅燒的汁液較稀,較難鎖著蟹膏的濃郁口感,其他的菜式也相當不錯。
一向知道厚福街的餐廳種類甚多,
偶爾吃一頓好西,
獎勵辛勤工作的自己,
也不是太過份。
坐在吧台上,
看著師傅手起刀落,
準備食材的畫面,
令人視覺充滿極佳的享受。
先來一份日本厚岸蠔,
用外剛內柔來形容比較貼切。
厚身的外表,
配上軟滑鮮甜的味道,
令人難以抗拒。
手卷日本馬糞海膽果然是必食之選,
海膽充斥著濃郁鮮甜的味道,
手卷都是滿滿的海膽。
海葡萄沙律,
值得一讚是極度鮮甜的蕃茄,
連平時不太愛吃蕃茄的我,
都能把整個蕃茄消滅掉
酸甜的沙律頗為開胃。
而脆爆的海葡萄味道則有些淡,
與曾在沖繩吃過的略有不同。
池魚刺身鮮甜,
經過一番調味後,
配上紫菜包著吃,
更能突顯池魚的口感。
活北寄貝刺身肥美飽滿,
每一口都令人大滿足。
什錦天婦羅用薄薄的炸粉,
把鮮蝦、蕃薯、茄子、青椒的食材炸好,
剛好中和口中的冷凍感,
配上熱騰騰的醬汁吃,
剛達到恰到好處。
最後來了一客甲羅燒,
把蛋黃與蟹膏攪拌後,
把香濃的甲羅燒放左白麵包多士上,
是不錯的配搭,
略嫌蛋黃偏大,
使甲羅燒的汁液較稀,
較難鎖著蟹膏的濃郁口感,
其他的菜式也相當不錯。

2018-03-28 181 瀏覽
今天朝聖了一家最近大熱的日本餐廳這裡主打裝得滿滿的馬糞海膽先點了最期待的日本馬糞海膽手卷海膽份量果然超多的海膽新鮮味甘一點苦澀味都沒有再沾一點醬油提鮮更美味再點來自北海道東岸的厚岸生蠔肉感豐富但蠔味較清淡刺身中我偏愛光身魚池魚味道濃郁有獨特的鮮甜味師傅把魚肉切碎混上醬油生薑用無鹽紫菜包裹食用簡單又美味活北寄貝鮮甜沒有腥味有幸吃到大北寄貝真走運清酒煮蜆用大湯碗奉上底層有白蘿蔔墊底很鮮甜蜆肉體型超大肉感豐富什錦天婦羅賣相相當優美剛炸起熱得燙口伴以熱得出煙的天婦羅汁食用感覺奇妙牛舌唐揚還是第一次見味道較重還是原始的鹽燒好吃食物五花八門充滿創意貫徹香港抵食夾大件的精神
今天朝聖了一家最近大熱的日本餐廳
什錦天婦羅
日本馬糞海膽手卷
厚岸生蠔
池魚
這天聽朋友介紹,去了這間位於尖沙咀厚福街的「鮨一日本料理」,一入去感覺真的像是去了日本的料理小店,簡潔舒適🤗由於我們人多,所以率先點了幾道開胃沙律小食,包括「白子刺身、高糖度蕃茄沙律、鮨一沙律」,沙律的蔬果都非常新鮮爽甜,醬汁的酸甜度也剛剛好👍🏻🤤最值得一讚的是「白子」,我起初有點怕它會有腥味,結果發現不但完全沒有腥怪味,還嫩滑香甜,怪不得朋友們極力推薦😳👍🏻😋然後我們點的刺身拼盤一上來,朋友們的相機立刻出動,因爲各款刺身造型非常美,看上去已經很鮮美吸引,影相「呃like 」一流,有「針魚、池魚、活北寄貝、鮮帶子和大拖羅等」,事實味道也符合外表的鮮美,口感一流,比一般的質素佳!👍🏻 我最愛的大拖羅也不負所望,魚脂香濃,入口即化,簡直一試難忘🤤☺身為「蠔迷」的我們還點了「日本厚岸蠔」,它肥大鮮美,足足如我手掌一般大,味道鮮甜醇厚,雖然我第一次試食這個品種的生蠔,但絕對是一試愛上😍他們的熱食質素也很高,牛舌唐揚和天婦羅炸物都很香脆美味,還有非常值得一試的是「甲羅燒、特盛鰻魚」:甲羅燒是用鮮雞蛋黃混合濃香蟹膏,味道濃厚鮮味,加上香脆的小多士,惹味誘人🤤👍🏻特盛鰻魚真的是特長!長過我的手掌😳

特盛鰻魚真的是特長!長過我的手掌😳 而且肉質肥美,入口滋味軟熟,燒汁多味道濃,值得推介!🤗😋

最後來個清酒煮蜆,蜆肉肥美,沒有沙,清酒湯底酒味香醇,是個完美結尾😊👍🏻

結論:這是最接近日本當地美味的高質料理,對自己好一點,值得一試!😉🤗👍🏻
2018-03-27 109 瀏覽
之前好幾個朋友都post鮨一海膽杯嘅相,仲話好正,所以就帶屋企人黎食餐好。餐廳有兩層,不過weekday都好full,一定要book位。我地坐bar枱,可以望住師傅準備食物嘅過程,欣賞刀工。店員好熱情招待,不停介紹食物同為我地加茶。鮨一沙律 $128 沙律上舖滿刺身,但主角係中間日本直送嘅蕃茄,超級鮮甜,配上爽脆沙律菜,好refreshing。什錦天婦羅 $85新鮮即炸夠哂脆口,粉漿唔會太厚,最特別係有炸金菇。特上錦繡刺身 $468每款都好新鮮,特別係馬糞海膽,口感軟滑,味道甘香濃郁。另外,拖羅夠肥美,入口即溶飛魚 $220之前睇電視見過,今次終於試到,真係有對翼咁。魚肉味道較為清爽,帶小許嚼勁,一啲都唔腥。厚岸蠔 $176好大隻蠔,肥美鮮甜,creamy但又唔會太膩。甲羅燒 $98蟹膏軟滑,味道咸香甘甜,配多士片食剛剛好。白子刺身 $128香港好少地方有得食,所以見到即刻叫。白子刺身口感滑嫩,配酸汁更能帶出鮮甜味道,值得一試。清酒煮蜆 $65蘿蔔好清甜,酒味香濃,蜆肉無沙。牛舌唐揚 $88好特但卻較為失望,牛舌煮得過熟,食落好韌。針魚 $238比起飛魚,針魚更加爽口,肉質彈牙,魚味更
我地坐bar枱,可以望住師傅準備食物嘅過程,欣賞刀工。
店員好熱情招待,不停介紹食物同為我地加茶。

鮨一沙律 $128

什錦天婦羅 $85
新鮮即炸夠哂脆口,粉漿唔會太厚,最特別係有炸金菇。

特上錦繡刺身 $468

飛魚 $220

厚岸蠔 $176
好大隻蠔,肥美鮮甜,creamy但又唔會太膩。

甲羅燒 $98
蟹膏軟滑,味道咸香甘甜,配多士片食剛剛好。

白子刺身 $128

清酒煮蜆 $65
蘿蔔好清甜,酒味香濃,蜆肉無沙。

牛舌唐揚 $88
好特但卻較為失望,牛舌煮得過熟,食落好韌。

針魚 $238
比起飛魚,針魚更加爽口,肉質彈牙,魚味更濃。

當晚一家人都食得好滿意,相信之後都會再黎食
2018-03-27 72 瀏覽
老友最近很空閒,一日到黑約我周圍去吃野,最近很火火紅紅的脂一日本餐廳,不去試下彷彿對不起自己的舌頭.於是今日約了朋友在尖沙咀吃日本野.減肥就吃埋今餐先啦!鮨一沙律我最愛吃沙律,而沙律其實大同小異,不過這沙律的主菜是各種新鮮刺身,蔬菜反而成為其次,配上酸酸帶點甜味醬料!別有一番風味!粒貝針魚剌身我對貝類一直都不太喜好,因為我總覺得它很硬,難以咀嚼,朋友極力推薦這個粒貝,說一試便會愛上,反正我也愛吃赤刺身,不妨一試.果然很美味!以後對貝類會另眼相看!針魚第一次吃針魚,有鮮甜的魚香味,加上芥末,認真好吃,不試也不知道針魚可以生吃呢!總結:地方不大,而充滿日本風味,食物當然無懈可擊,侍應態度良好,上菜收碟速度快速!

粒貝針魚剌身

• 鮨一沙律
2018-03-27 4792 瀏覽
朋友之前在其他分店幫襯過,知道尖沙咀開了新店,方便住港島的我,所以就來一個飯聚。朋友負責點菜。前菜是類似生腸或腦袋的物體,叫白子刺身,店員說這道菜在日本可謂大名鼎鼎,是男士最愛,因為......這是魚的輸精管!我笑說朋友想以形補形,但他堅稱是因為特別所以點給我試。人見人愛的厚岸蠔刺身,十分鮮甜,加了些醋來調味,幾特別。雜錦刺身沙律,食材之多,真正是料多過菜,我最鐘意這個沙律的醬汁比例剛好,不會掩蓋了刺身的鮮味!熟食方面,一客豐滿的厚燒玉子壽司,玉子入面的飯以醬油調製過,但又帶有點點甜味,同玉子好夾。而茶碗蒸非常幼滑,裡面亦有很豐富的食材,銀杏、蟹柳、冬菇樣樣齊,食落感到暖笠笠,不錯。活北寄貝刺身,實在太鮮甜爽口了!而珍寶超巨型帶子,大到要分開幾口來食,美味!朋友推介肥大肉厚、體積過人的馬糞海膽,我要用感動流淚來形容!簡直就是把一整板的海膽供一人食!另一推介:甲羅燒!蟹膏份量是高質素,配合多士,啖啖鮮味!最後就以清酒煮硯作收尾!雖然已經飽,但實在忍不住要連湯都清碗,硯的清甜加上白蘿蔔煮得入味,真的是道道精彩!

人見人愛的厚岸蠔刺身,十分鮮甜,加了些醋來調味,幾特別。

另一推介:甲羅燒!蟹膏份量是高質素,配合多士,啖啖鮮味!

2018-03-23
2018-03-27 104 瀏覽
一直都見到好多人推介依間日本餐廳,尤其係佢嘅海膽飯,每次睇相都已經覺得好吸引,今日終於有機會嚟試吓啦。一直對佢嘅了解都以為只係得海膽好出名,但今次一睇,原來都有好多心思嘅嘢食白子刺身,咁大個都係第一次食,食落去口感琳琳地,配上少少廚師特製嘅醬汁,食到啲清甜味,聽講白子仲係好補嘅添。日本海葡萄沙律,海葡萄同我嗰陣時喺沖繩食嘅一樣,幾清甜,叫食落去仲好爽口添,陪埋酸酸地嘅沙律汁,好開胃之後就到刺身啦,我哋揀咗三款唔同嘅刺身,分別係針魚,北寄貝,金目鯛。北寄貝食開嘅就唔使講啦,好好味,爽口新鮮,我自己就比較鍾意針魚,因為佢好考師傅嘅刀工點樣起魚骨,而且口感比較特別,鮮甜得黎魚味較重其他野食我哋叫咗芝士年糕,燒油甘魚鮫,10分推介個油金魚,佢多肉得來保持到好多汁, 唔需要用上好多調味料,點小小醬汁已經好好味到重頭戲海膽手卷啦,你睇吓佢係唔同一般出面嘅海膽手卷,我諗起碼用咗成大半板海膽,多到卷唔埋架,其實同食海膽刺身冇分別,師傅預先喺海膽上面加左少少醬汁,唔使我哋自己再加豉油,一啖咬落去海膽嘅份量仲多過d飯, 10分creamy ,海膽好新鮮,一啲苦澀味都冇,真係食多兩舊都唔會厭呀