2018-05-12 253 瀏覽
尖沙咀鮨一既海膽飯好出名,今晚黎到一心想試下😆點知冇得食☹️咁唯有點第二d野食啦😗首先點一個鮨一沙律勁多蟹子,沙律醬,魚生同生菜重有大大個蕃茄添作為前菜一流之後點了一個一夜干,一夜干即係燒魷魚好香口彈牙,呢個用黎餸酒就最岩啦魚生方面點左針魚,活北寄貝,薄切池魚王每份份量都幾多食日本野點小得天婦羅,我地點左個什錦天婦羅食天婦羅最好食就係炸蝦炸皮唔厚,咬落香脆另外重點左個辣酒煮蜆辣味唔太重,唔洗太驚蜆既份量都唔小,都幾抵食而且蜆肉都大,食落幾滿足最最最期待就係甲羅燒啦!每次見到都會點好味道呀🤤濃濃既蟹膏,茶上脆多士到一齊食一份有8片多士,脆脆地岩哂
尖沙咀鮨一既海膽飯好出名,今晚黎到一心想試下😆
點知冇得食☹️
咁唯有點第二d野食啦😗

首先點一個鮨一沙律
勁多蟹子,沙律醬,魚生同生菜
重有大大個蕃茄添
作為前菜一流

之後點了一個一夜干,一夜干即係燒魷魚
好香口彈牙,呢個用黎餸酒就最岩啦

魚生方面點左針魚,活北寄貝,薄切池魚王
每份份量都幾多

食日本野點小得天婦羅,我地點左個什錦天婦羅
食天婦羅最好食就係炸蝦
炸皮唔厚,咬落香脆

另外重點左個辣酒煮蜆
辣味唔太重,唔洗太驚
蜆既份量都唔小,都幾抵食
而且蜆肉都大,食落幾滿足

最最最期待就係甲羅燒啦!

每次見到都會點
好味道呀🤤

濃濃既蟹膏,茶上脆多士到一齊食
一份有8片多士,脆脆地
岩哂

2018-05-11 369 瀏覽
在看到眾多好評後,筆者對鮨一非常心動,於是提早訂枱一試。筆者原本打算嘗試海膽飯(小) ,但女侍應得知後便主動拿來海膽飯(小) 跟海膽飯(大) 的碗子來作比較,又稱:「(份量) 差好多。」仔細一看,即使海膽飯(大) 的份量也不算多, 價錢則為HKD298。筆者頓時失去對海膽飯的興致。筆者最終點了甲羅燒(HKD98) 。把甲羅燒上的蛋黃與蟹羔混和後,用脆脆的麵包塊沾上蟹羔,一入口感受到濃郁的海水味。壽司方面, 餐廳標榜使用赤醋處理。筆者點了的十貫壽司跟劍魚腩壽司。米飯結實,但上面的刺身毫不出色,只屬普普通通,與連鎖壽司店的食材質素比甚至相差不大。 以這樣的價錢換來這種質素的壽司,令人常失望。筆者另外亦點了其他一品料理,味道不過不失,毫無驚艷的感覺,故不在此詳談。筆者相信未來應該不會再光顧鮨一。筆者在香港嘗試過不少它定位相近的餐廳,但如此失望也是第一次。
在看到眾多好評後,筆者對鮨一非常心動,於是提早訂枱一試。

2018-05-11 310 瀏覽
种草了很久的鳍一今天试了很失望点了一个小份的海胆饭朋友点了一个鳗鱼饭还点了一个西红柿沙拉海胆饭份量出奇的小 不知是不是碰巧还是常态 今天的海胆不是很新鲜 颜色深而且苦 吃完以后大概半个小时就肚子很难受很难受鳗鱼饭朋友也是很一般没有味道 朋友觉得很不好吃西红柿沙拉都是沙拉的味道 只放了一个西红柿 加了很多很多沙拉酱 完全没有西红柿的味道总体来说很失望 味道差强人意而且价格非常非常贵不会再来了也希望大家种草的时候慎重 或者点一些其他的样式
种草了很久的鳍一今天试了很失望
点了一个小份的海胆饭朋友点了一个鳗鱼饭还点了一个西红柿沙拉
鳗鱼饭朋友也是很一般没有味道 朋友觉得很不好吃
总体来说很失望 味道差强人意而且价格非常非常贵
不会再来了
也希望大家种草的时候慎重 或者点一些其他的样式
2018-05-08 232 瀏覽
My wife brought me to this Japanese restaurant and celebrated my Birthday. She made reservation about 1 week in advance as this restaurant is quite hard to book. The restaurant is quite small, can served about 15-20 people. They have recommendation menu of daily. We ordered Okinawa raw oysters and it’s very fresh and big. Overall I’ll rate this restaurant 4/5. Must try Uni don! Hamachi and scallop shashimi: Hamachi was delicious, scallops weren’t big enough though. Toro handcone: not bad U

Hamachi and scallop shashimi:

Toro handcone: not bad

Uni don: (Must order!!!)

Have 3 kind of Uni and served with mined tuna sashimi

10 分鐘 (堂食)
  • 日本厚岸蠔
  • 千層海膽飯
2018-05-06 4411 瀏覽
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-前排到了出名「海膽杯」的鮨一食晚餐,海膽杯(大)雖然用小杯呈上,但份量不算少,如兩人分享可再試埋餐廳其他食物啊;晚餐時間人流不斷,好多人在等位,而且坐位都較迫,不過為左食好野都唔介意吧!坐bar枱剛好見到師傅們正在製作壽司軟殼蟹手卷 $32望住師傅即叫即包既手卷,帶微熱的軟殼蟹份量很多,食落很香和脆口,而且食到底都仲有,好食!日本海葡萄蕃茄沙律 $128喜歡這海葡萄沙律,海葡萄給的份量頗多,一串串翠綠色的海葡萄,驟眼望落都知新鮮,咬落卜卜聲,帶點鹹鮮的味道,搭玩香甜多汁的日本蕃茄,頓時胃口大增。鮨一千層海膽杯(大)$298鮨一既招牌千層海膽杯,面頭鋪滿滿加拿大海膽,仲有金箔做點綴,顯得更加精緻。雖然唔係話勁鮮甜,但其味道都可以;底下仲有唔少吞拿魚蓉,海膽食極都仲有好多咁,食得多都會較膩。建議兩人一齊分享,可以再叫埋其他野食。活北寄貝$248、粒貝$388、針魚$238店家推薦了的貝類刺身,選了北寄貝和粒貝,還有針魚,一整盤上桌擺盤擺得很美;針魚食落口感清爽,肉質柔軟魚味重;北寄貝切得薄片入口仍有著爽脆口感,

坐bar枱剛好見到師傅們正在製作壽司
軟殼蟹手卷

軟殼蟹手卷 $32

日本海葡萄蕃茄沙律

日本海葡萄蕃茄沙律 $128
鮨一千層海膽杯(大)

鮨一千層海膽杯(大)$298

活北寄貝$248、粒貝$388、針魚$238

針魚食落口感清爽,肉質柔軟魚味重;
活北寄貝$248、粒貝$388、針魚$238

北寄貝切得薄片入口仍有著爽脆口感,而粒貝爽口,兩款貝類蘸上醬汁食更添滋味。

特盛鰻魚

特盛鰻魚 $178
男人至愛燒鰻魚,淋上鰻魚醬汁和黑芝麻,一整條上枱狀甚吸引。鰻魚食落口感軟身,不過魚骨纖細,不太感食到魚骨,這點很重要的,我倆都覺得整體不錯。
一夜干

一夜干 $98
燒至煙煙韌韌魷魚一夜干,簡單蘸上蛋黃沙律醬已經頗好吃,是一道不錯的送酒小食。
軟殼蟹手卷
日本海葡萄蕃茄沙律
  • 鮨一千層海膽杯
  • 粒貝
  • 活北寄貝
今日做嘢時間係趕啲,但係知道兩個同事去鮨一度食lunch ,我都係敵唔過呢個誘惑,一定要跟埋去,最多食完早啲走返去做嘢。我要遲少少到,兩個同事就到左先,同埋先點菜,佢哋叫咗個好豐富嘅沙律,每一粒魚生都大過我手指公,沙律汁亦都好均勻又薄薄的淋在整個沙律上面,唔會太多,手術就會好膩。上邊嗰個番茄就係我最愛,我唔肯定係咩產地,食得出係日本蕃茄,特別juicy同埋甜。嘩,佢哋真係識食!叫咗好大盆刺身,而且全部都係靚野!蝦刺身方面,通常都用甜蝦或者牡丹蝦,呢一款我相信係花竹蝦吧,幾特別,肉質超彈、爽!仲有活北寄貝,超爽口,而且勁鮮甜。比起平時食到有少少紅色的北寄貝,差得遠。辣酒煮廣島號,我覺得係必點之選!記得第一次來呢間壽司店就試過呢個湯,真係一試難忘。少少辣的湯汁煮到啲大大隻的廣島蠔好淋身又入味。甲羅燒好多蛋黃伴着食,好香。

嘩,佢哋真係識食!叫咗好大盆刺身,而且全部都係靚野!

辣酒煮廣島號,

甲羅燒

好多蛋黃伴着食,好香。
2018-03-27
午餐
  • 辣酒煮廣島蠔
  • 特上錦繡刺身
2018-05-04 294 瀏覽
看了各种鱼生寿司店很久,想找一些价格适中比较值得的店。这次看中了好评第一的寿司店————鮨一,去尝试了以后果然算是物有所值,也激发了我这个刺身小白对各种鱼类的兴趣。鮨一不算很好找,在厚福街的一栋大厦里面,标志也很小,我和朋友找了很久才找到。一进门,空间不大几层都是一家,桌子很少,我们提前订了位就坐吧台,因为可以看师傅怎么制作美食。第一道美食,是我朋友选的:甲罗烧蟹壳里有鸡蛋和蟹黄等,配上几片切好的面包。味道偏咸,但口感很神奇,属于推荐食品。不失不过,给一个三星半。⭐️⭐️⭐️🌛第二道美食,还是我朋友点的:西京烧好像她很喜欢吃烧物,鱼肉多汁嫩滑,配上酱也很好吃,不过有些腻,个人认为比甲罗烧好吃。配上沙拉,一定程度上可以解腻。可以得四星⭐️⭐️⭐️⭐️。第三道美食,终于是我点的了:特上锦绣刺身拼盘。8款精选寿司,包含:金枪鱼大腹(大托罗)、加拿大海胆、牡丹虾、帆立贝、飞鱼等。但主要是大托罗和海胆值钱吧....我之前没有吃过大托罗,这次尝试果然名不虚传,超级滑、嫩、鲜、甜,入口即化,回味无穷,甩三文鱼十个牡丹虾的距离(但胆固醇很高不应多吃)。鲷鱼也是真好吃,甜。金枪鱼背一般般,有些酸酸的。海胆我也觉得

第一道美食,是我朋友选的:甲罗烧

⭐️⭐️⭐️🌛

第二道美食,还是我朋友点的:西京烧

可以得四星⭐️⭐️⭐️⭐️。

第三道美食,终于是我点的了:特上锦绣刺身拼盘。

我之前没有吃过大托罗,这次尝试果然名不虚传,超级滑、嫩、鲜、甜,入口即化,回味无穷,甩三文鱼十个牡丹虾的距离(但胆固醇很高不应多吃)。鲷鱼也是真好吃,甜。金枪鱼背一般般,有些酸酸的。海胆我也觉得一般,确实不能和之前在日本现开的比。

整体来说这个拼盘可以给四星。⭐️⭐️⭐️⭐️

第五道,朋友点的:梅子茶泡饭。

不好吃,咸、酸,不推荐,无星。我个人觉得绿茶泡饭看起来没有什么食欲.....

2018-05-02 3921 瀏覽
又係時候去發掘一下新嘅日本餐廳啦,好多朋友話好食嘅鮨一,消費貴少少嘅日本餐廳但係可以食到廚師發板嘅味道。一坐低就見到師傅整緊個海膽杯比其他客人,真係好誇張,啲海膽黃金色好靚。鮨一沙律$128有三文魚,凡立貝,蟹子,鯛魚,魚生嘅份量都幾多,中間嗰粒車厘茄特別新鮮,酸酸甜甜好開胃,但係如果沙律醬少啲會好啲,感覺冇咁肥,或者沙律醋代替。白子刺身$148白紙刺身唔係成日食到,多數係秋冬鮮油,識落有啲似雞子,有少少腥,我自己個人唔係咁鍾意,但係日本好似係好罕有嘅名物。真鯛薄切$220真係切得好薄,透到個碟嘅花紋,而且上面諗左食釣魚特製嘅嗰個醬汁,酸酸地配上好彈牙嘅鯛魚肉質,非常好食。日本馬糞海膽手卷兩個$296之前見到個兩個海膽杯,下面係有飯浪住嘅,我哋驚食咗太飽食唔到其他野,侍應就推介可以試吓海膽手卷,啲海膽一樣都係好多,而且紫菜好趣,海膽好甜,有啲海水味但係一啲腥味都冇。牛舌唐揚$88好少食到牛舌嘅天婦羅,感覺好新鮮有趣,牛舌都幾厚切,咬落去好juicy,出面嘅渣漿好薄,係一個好新奇嘅配搭。甲羅燒$98甲羅燒份量都幾多,側邊配左6塊烤得好香脆嘅多士,用黎送濃濃嘅蟹膏香味嘅甲羅燒,減低左甲羅燒

鮨一沙律$128

白子刺身$148

真鯛薄切$220

日本馬糞海膽手卷兩個$296

牛舌唐揚$88

甲羅燒$98

甲羅燒份量都幾多,側邊配左6塊烤得好香脆嘅多士,用黎送濃濃嘅蟹膏香味嘅甲羅燒,減低左甲羅燒嘅漏,又增加左個層次。

粒貝 $388

粒背刺身爽口又鮮甜,每一啖咬嘅時候都索索聲,超級鮮甜,好似浸咗糖水咁,一隻粒杯嘅份量唔算好多,兩個人都食到好多片,但係如果多啲可能就要叫兩隻啦。

兩個人食咗$1500 。

2018-02-02
滿滿一大碗海膽飯想食好耐啦!今晚專程為此去食。除左果4-5個可近距離觀望師傅整野食既高櫈外,整體座位較逼,坐得唔太舒服。叫左個細既千層海膽飯,海膽係新鮮既,但唔算甜,而且實物只有一舊壽司既飯量,近影好似一層層好震撼咁,可以呃到唔少like,現實係整個的骰到如豉油碟咁細,失望!反而鮨一沙律蕃茄爽甜,八爪魚粒有咬口,而且有勁多不同既魚生粒,新鮮足料,好味,滿足吸引到連隔離檯都即時order左一碟呀!鯛魚奶湯稻庭烏冬湯底奶白色,少甜,烏冬幼身彈牙,本身就無餸,份量偏少,價錢偏貴。
吸引到連隔離檯都即時order左一碟呀!
2018-04-10
2018-04-22 587 瀏覽
禮拜六陳先生有craving吃壽司,本來我們想再去尖沙咀的立食壽司吧但是最近這家店太紅火每次去外面都排了10個人以上,所以我們就訂了這家網路上很人氣的鮨一試試看。經過立食壽司吧一如所料排長龍,放棄了便去了這家在厚福街上一幢食廈裡面的日料鮨一。沒有什麼特別的期待但卻被他們家的海膽驚豔到!!我很喜歡吃海膽,但在香港即使是米芝蓮星星的日料店吃的海膽也有股「益」/腥味,可能坐飛機過來的海膽就無可避免吧。好想念在北海道吃的清甜海膽。這家鮨一店裡不大,有個壽司吧台,有三位師傅同時在捏壽司。我們剛好坐在專門弄海膽師傅前面,看到有很多人點這個千層海膽飯看著都流口水。我家陳先生不吃海膽,所以我只好點個日本馬糞海膽手卷過過癮。這個海膽放超多,整個赤飯上鋪滿的海膽,我只放了點芥末就直接放到嘴裡,海膽綿綿的而且很清甜,雖然還是有一點點「益」味但是已經算是我在香港吃過最好的海膽之一。因為三口就吃完了,以致我最後再追加了一個海膽卷(驚)!!那種綿綿清甜的口感現在回想起來也流口水!好好味!!要注意的是在餐單上手捲的價格沒有標出來,是$178一個手捲,所以像我叫兩個的話其實叫一個海膽飯會比較划算哈哈。陳先生笑說我們晚

日本馬糞海膽手卷
因為三口就吃完了,以致我最後再追加了一個海膽卷(驚)!!
日本馬糞海膽手卷
那種綿綿清甜的口感現在回想起來也流口水!好好味!!要注意的是在餐單上手捲的價格沒有標出來,是$178一個手捲,所以像我叫兩個的話其實叫一個海膽飯會比較划算哈哈。陳先生笑說我們晚餐有一半價錢都在這兩條海膽卷上了,當然我是吃得很開心沒有在看價錢喇哈哈哈!我們還點了幾款壽司,味道也不錯但是沒有海膽那麼出色。這邊的壽司飯都是用赤醋製作的,米飯粒粒分明,普通壽司的價錢吃到這種質量還是很划算的。

這個是時令的花竹蝦刺身($68),口感比我愛吃的牡丹蝦更爽口和清甜。
花竹蝦刺身($68)
接著上來的是鹽燒牛舌($32)。這邊的鹽燒牛舌也是我吃過最好吃之一的,當然我心中第一位還是sumi哈哈。這邊的牛舌很厚身,烤得不會太老很鮮嫩。而且不會太鹹味道剛剛好,超級好吃!
鹽燒牛舌($32)
接著是蕃薯天婦羅($55)。天婦羅裹的麵糊不會太厚,炸得很脆而不油膩。蕃薯本身如果再甜一點會更好吃。
蕃薯天婦羅($55)
再來的是八爪魚燒餅($32),這邊的不是我們平常吃的傳統圓形那種,是分成了四小塊的長條型。我覺得味道也很不錯,可以吃得出裡面的八爪魚肉。
八爪魚燒餅($32)
愛吃海膽的朋友仔們不要錯過,雖然價錢不算便宜但質量和價格成正比,味道真的很不錯。
如果不吃海膽吃其他的食物價錢算很親民,大家可以試試看喔(✪‿✪)ノ
2018-04-21
日本馬糞海膽手卷
花竹蝦刺身($68)
鹽燒牛舌($32)
蕃薯天婦羅($55)
八爪魚燒餅($32)
2018-04-22 908 瀏覽
同友人都想食日本野,大家亦未試過omakase,經朋友介紹下,就揀左於位於尖沙咀的鮨一到鮨一坐底後,店員會好貼心咁問你有咩唔食而且我地揀左坐bar台,唔會太逼,就算滿座都唔會手踭撞手踭白子刺身 - 魚的輸精管 其實質感同味道都ok,接受到不過聽到係魚的輸精管就會呆一呆海葡萄番茄沙律 - 份量超級多!海葡萄粒粒爽口....好似食緊魚子,可以咬爆xd針魚 - 原條針魚刺身魚肉較為鮮甜,肉質偏硬池魚海膽杯 - 海膽份量好多而且超級鮮甜其實黎到呢個時候都好飽~ 點知仲有幾樣未上清酒煮蜆 - 粒粒都有肉清酒唔太重,岩岩好! 保留到蜆的鮮味甲羅燒 - 好似日本 "磯丸xx"的蟹蓋唔洗留到去日本先食到xd蟹膏份量好多,而且是高質素,配多士,味道岩岩好!口味偏重既可以就咁食 ^_^最後上左個鰻魚即燒,好熱咁上!但咁先正!肉質肥美,再配埋燒汁,原本好飽既,都食左半條!
同友人都想食日本野,大家亦未試過omakase,
經朋友介紹下,就揀左於位於尖沙咀的鮨一
到鮨一坐底後,店員會好貼心咁問你有咩唔食
而且我地揀左坐bar台,唔會太逼,就算滿座都唔會手踭撞手踭

白子刺身 - 魚的輸精管
其實質感同味道都ok,接受到
不過聽到係魚的輸精管就會呆一呆
白子刺身

海葡萄番茄沙律 - 份量超級多!
海葡萄粒粒爽口....好似食緊魚子,可以咬爆xd
海葡萄番茄沙律

針魚 - 原條針魚刺身
魚肉較為鮮甜,肉質偏硬

池魚

海膽杯 - 海膽份量好多
而且超級鮮甜
海膽杯

其實黎到呢個時候都好飽~ 點知仲有幾樣未上
清酒煮蜆 - 粒粒都有肉
清酒唔太重,岩岩好! 保留到蜆的鮮味
清酒煮蜆

甲羅燒 - 好似日本 "磯丸xx"的蟹蓋
唔洗留到去日本先食到xd
蟹膏份量好多,而且是高質素,配多士,味道岩岩好!
口味偏重既可以就咁食 ^_^

最後上左個鰻魚
即燒,好熱咁上!但咁先正!
肉質肥美,再配埋燒汁,原本好飽既,都食左半條!
特盛鰻魚
2018-04-04
2018-04-21 398 瀏覽
中午在尖沙咀吃的工作餐,一开始搜到这家店的时候还以为是国内的同名名店,后来一看价位和环境就知道不可能,抱着试一试的心情光顾一下。店面挺小的,算是一家典型的日料楼上店,服务员还算热情,吧台的位置看着不错的其他桌椅稍显拥挤了。坐下后看看中午的定食价格还可以,点了和风牛肉定食和井定食,上菜速度还是可以的,味增汤,沙拉,蒸蛋,牛肉定食味道都还可以吧,但是井定食特别难吃,又腥味道又怪。很少碰到这种情况。总体而言不过不失吧,吃个工作餐还可以的。

总体而言不过不失吧,吃个工作餐还可以的。
2018-04-09
  • 茶碗蒸
2018-04-21 306 瀏覽
喺尖沙咀行街就去搵下嘢食喺Facebook見到朋友推介鮨一日本料理見到啲相咁吸引就去食。實在太肚餓了我哋一共叫咗兩款沙律當中嘅日本高糖度蕃茄沙律番茄大隻又甜而且質感好硬身果然係來自日本嘅新鮮蕃茄特上錦繡刺身拼盤吞拿魚腩即係拖羅非常肥美食落去簡直有入口即溶嘅感覺白子刺身起初聽到係魚嘅精子都驚點知食落去味道新鮮完全唔腥味道口感非常特別仲有朋友最鍾意食嘅日本厚岸蠔佢一個人食三隻啦食完都讚不絕口甲羅燒蟹肉蟹膏撈埋一齊煮好濃郁嘅蟹膏味道配以多士一齊食脆口之餘仲好鮮甜清酒煮蜆酒味濃郁蜆肉大隻又新鮮完全係冇沙牛舌唐揚&天婦羅炸物兩樣食物都非常滋味特盛鰻魚賣相非常吸引超級巨型嘅鰻魚食落去完全冇骨而且鰻魚好新鮮今次真係捧住個肚出門口非常滿足了
喺尖沙咀行街就去搵下嘢食
喺Facebook見到朋友推介
鮨一日本料理
見到啲相咁吸引就去食。

實在太肚餓了

而且鰻魚好新鮮

今次真係捧住個肚出門口
非常滿足了
2018-04-21 283 瀏覽
一向係大埔有食開鮨一日本料理,原來總店喺尖沙咀,今次行街經過諗下食乜嘢晚餐,最後都係鍾情於佢。餐廳裝修以木為主,仲有房仔添,餐廳職員服務態度親切,隨即比咗幾杯熱茶我哋。餐牌食物種類眾多,樣樣都好想試吓。第一次食白子刺身,賣相好特別,好少喺餐廳會食到,估唔到好似牛奶咁嫩滑嘅口感,甜甜地好特別。刺身拼盤非常吸引,當中有超過六款嘅刺身,而針魚刺身仲有特別嘅醬汁點,醬汁酸酸甜甜,好開胃。仲有兩款沙律都非常新鮮美味,特別係蕃茄,好甜好大件!牛舌唐揚一份有六塊,炸到脆卜卜,外脆內軟,口感煙煙靭靭,都比較爽口。天婦羅炸物有我最鍾意嘅炸蝦。甲羅燒配以多士一齊食,真係第一次試,但係味道又幾match喎。特盛鰻魚賣相好壯觀呀,又我手板咁大條嘅鰻魚,食落去魚肉新鮮,完全唔會腥,仲要好少骨添!清酒煮蜆好大碗,飲一啖湯好鮮甜,蜆肉爽口彈牙。食咗咁多野埋單都只係$2800,每人消費大約$700左右,最重要係食物質素高,原汁原味嘅日式料理,好新鮮嘅刺身,一定會再encore。

餐牌食物種類眾多,樣樣都好想試吓。

仲有兩款沙律都非常新鮮美味,特別係蕃茄,好甜好大件!

天婦羅炸物有我最鍾意嘅炸蝦。

清酒煮蜆好大碗,飲一啖湯好鮮甜,蜆肉爽口彈牙。

2018-04-21 366 瀏覽
朋友介紹去到尖沙咀嘅鮨一食日本菜,一出地鐵站行去厚福街,就見到一棟商業大廈,上面就係啦。朋友鍾意食刺身,所以我哋叫咗一盤特上錦繡刺身拼盤。當中包括針魚、池魚、活北寄貝、日本鮮帶子、白子刺身等等。當中我最鍾意牡丹蝦刺身,大蝦非常大隻,而且味道鮮甜。另外仲有刺身沙律同埋日本高糖度蕃茄沙律🥗開胃。除此之外,海鮮方面有四大隻日本厚岸蠔,Size非常巨型,有我手板咁大,點小小檸檬汁,食落去更加鮮甜開胃。熟食方面,點少得食日本料理中比較馳名嘅甲羅燒。蟹蓋入面佈滿熱辣辣嘅蟹膏醬,配以即叫即烘嘅多士,兩者夾埋一齊食好特別、好Match。除此之外,炸物同埋燒物,例如牛舌唐揚、天婦羅炸物同埋特盛鰻魚都非常滋味。之前食牡丹蝦嘅蝦頭用來煮麵豉湯,食咗咁多食物飲一啖湯可以用來濕濕口,味道剛剛好,又唔會太咸,而且仲有一些配料,例如豆腐等等,好有咬口。整體來說,餐廳嘅食物非常新鮮,而且烹調味道適合我嘅口味,難怪全場滿座了。

朋友鍾意食刺身,所以我哋叫咗一盤特上錦繡刺身拼盤。
當中包括針魚、池魚、活北寄貝、日本鮮帶子、白子刺身等等。
當中我最鍾意牡丹蝦刺身,大蝦非常大隻,而且味道鮮甜。

另外仲有刺身沙律同埋日本高糖度蕃茄沙律🥗開胃。

熟食方面,點少得食日本料理中比較馳名嘅甲羅燒。