2017-01-14 1196 瀏覽
芒果一口脆次次去陳根記食飯, 食完正餐想食甜品之際, 芒果一口脆總係已經售罄, 今次一於外賣份芒果一口脆返屋企食….一份8件的芒果一口脆, 即叫即炸, 外皮熱辣辣, 咬開第一層脆皮, 內皮既皮軟淋淋, 直接包著凍冰冰的芒果, 無再多加其他食材, #芒果控 表示好滿足, 附上忌廉,
可以蘸上一齊食, 咁就無咁乾身喇!

芒果一口脆
可以蘸上一齊食, 咁就無咁乾身喇!
5 分鐘 (外賣自取)
2017-01-13 874 瀏覽
約左2個朋友在沙田傾野又話想食大排擋都要找下開飯啦一諗就諗到食陳根記6點幾食就冇什麼人一到7點就全院滿座應該好多人當這裡係飯堂咁在下都要感受下係唔係咁好食先個阿姐話要食燒鵝因為係自己燒wor咁二話不說就叫左樣就真係靚但d肉好硬都係要快食時間耐左就唔好食烏頭凍好好食最重要係芫茜食埋白飯配搭一流可以一食菜炒鴨胸鴨胸就好食但d 菜就麻麻不過都好大碟d野滿足3個餓男到我最like食既通菜真係普通不過我都係全部食晒
約左2個朋友在沙田傾野
滿足3個餓男
到我最like食既通菜
真係普通不過我都係全部食晒
2017-01-11
呢間一直以來都深受各界年齡層既歡迎,各個都會遠到而來,一嘗佢既菜式。但係事與願遺,我今次食完真係完全唔會想再黎食,簡直劣食啊!1. 薑蔥魚腩煲啲魚腩炸得好厚粉,份量又小,而且成煲都係油,味道尚可。但係由於佢太油,食左一 兩嚿已經唔想食了2. 南乳炸碎雞炸雞既粉好厚,而且火喉太猛,啲肉質變到好老。雞肉入面只有好輕微既南乳味,並唔好食。佢有提供南乳醬汁,但係好鹹,同啲老雞肉完全唔夾3.魚湯蝦乾浸時菜魚湯完全唔特別,無濃郁既湯味,蝦乾食落無味道,普通餸一碟4. Wasabi手撕雞(凍食)所謂招牌菜之一,佢係有好重既wasabi味道,但撈得唔均勻,一啲辣一啲唔辣5. 醉翁烏頭(凍食)醬汁用酒整的,本身第一次食好重酒味,之後食落融和左落去,但係酒我自己覺得同魚唔係好夾,因為啲酒會搶左魚既鮮味提提大家如果仲想去試既話,由於接近新年,佢既一至五特價小菜就無左,想食既話要用番正價好味指數:😋😋😋

1. 薑蔥魚腩煲

2. 南乳炸碎雞

3.魚湯蝦乾浸時菜
魚湯完全唔特別,無濃郁既湯味,蝦乾食落無味道,普通餸一碟

4. Wasabi手撕雞(凍食)

5. 醉翁烏頭(凍食)

好味指數:😋😋😋
2017-01-11
10 分鐘 (堂食)
2017-01-12 699 瀏覽
3個女人放工一聚,去左禾輋間陳根記,有同事話好似會執,昨晚去完,覺得唔會執住,好抵食!3個女人都唔洗一百蚊落樓,叫左四菜兩碗白飯,朋友有叫碑酒都係超抵飲,基本上wasabi 手撕雞食落口真是好wasabi,勁正,然後是我們的最愛煎蠔餅,最緊要係唔粉,上星期係荃灣室內大牌檔食煎蠔餅,一口粉超唔開心,但陳根記煎蠔餅的確是一口都是蠔,好開心,但都有少少唔高興因為冇炸墨魚咀,所以叫左椒鹽鮮魷,碟椒鹽鮮魷好正常幾好食,唔粉,不過另外個馬拉盞炒安菜就失失地望,因為只有咸味,食唔到馬拉盞既咪,唔好問我咩係馬拉盞既咪,即是馬拉嘅醬,同蝦醬做法幾似,但昨晚完全食唔到,整體都好推介,因為咁有風味既大牌檔係香港愈來愈少,要珍惜,多人聚一定要去,少人聚都可以,不過要遇左有人係附近食煙,好彩個陣我已經食飽飽,好滿足啦,下次要吃埋其他!
WASABI 手撕雞
蠔餅
2017-01-11
15 分鐘 (堂食)
WASABI 手撕雞
蠔餅
  • 煎蠔餅
  • 椒鹽鮮魷
  • 馬拉盞炒安菜
2017-01-10 842 瀏覽
素有耳聞「陳根記」,難得到沙田工作,便與沙田朋友相約於此,摩拳擦掌,準備大吃一餐。約莫六點半到,食客不算多,露天區仍有數桌空位。就坐後,侍應很快拿來水壺和小水桶,供自行清洗餐具和斟茶水;菜單和點菜紙也一併送到餐桌前,食客可自由瀏覽餐單,而後寫下心儀菜品交給侍應,完全不會有被站在一旁的侍應焦急催促的尷尬,和當下猶豫不決的無奈餐牌易尋,不多介紹,直接上菜wasabi手撕雞有三種份量供選擇,寫菜名時記得標寫清楚兩個人擔心吃不完,選擇了份量最少的「例」,果然,剛剛好。怕芥末辣味直嗆鼻腔竄上大腦的朋友們,大可不必被菜名中的「wasabi」嚇到藏匿在雞肉絲、海蜇絲和餐肉絲間的芥末味濃度恰到好處。放心大口細嚼,特有的芥末香味溫柔地沁入喉間,印象中定隨之而至的嗆辣感無影無蹤是我心甘情願忍受那股催淚至極的不適感,也要一次又一次挑戰和追求的味道呀,算是小驚喜!椒鹽九肚魚在大排檔中較常見。不修邊幅的擺盤,訴說著油鍋的熱情和成品的酥脆。附帶醋和粗鹽,粗鹽偏鹹,可別貪心沾太多鹽味提升九肚魚的鮮度、醋汁柔化炸後的油膩感;其實,不沾醬料亦別有一番風味,不妨多種吃法試個遍無論如何,請一定趁熱吃!初見菜名,無圖,私以為

餐牌易尋,不多介紹,直接上菜
wasabi蟹籽手撕雞(例)
wasabi手撕雞有三種份量供選擇,寫菜名時記得標寫清楚
兩個人擔心吃不完,選擇了份量最少的「例」,果然,剛剛好。

椒鹽九肚魚
無論如何,請一定趁熱吃!
鹹肉娃娃菜
初見菜名,無圖,私以為是鹹肉炒娃娃菜,殊不知如此溫潤清淡
肉帶些許肥脂,點綴菜湯,素淨。娃娃菜被浸透、肉片不柴不乾,鹹味逼於清湯,和諧。舀湯,蔬菜的清甜伴著肉香,略鹹但味足。

於大排檔,白灼或清蒸海鮮、蠔餅、沙拉骨、西檸雞、茄子肉燥煲等「打冷野」是常客,偶爾來一道簡單菜餚,換換口感,也不錯
不是嗎?
「陳根記」所在的屋邨有六棟雙塔式走廊的大廈。食畢,和好友走走看看,感受舊式公屋的設計,繼續未完的話題。
不知不覺走到城門河沿岸,燈火倒影河面,身邊經過的人們,或散步談心,或帶寵物運動,靜謐、美好、愜意
這就是住宅相連的魅力所在吧,一個大家,一群家人。

----------------------
是次消費人均百來元,本想飯後再來一個招牌甜品「芒果一口脆($32)」,但胃著實裝不下
需注意的是,想要甜品的食客要自己到甜品區購買。

住在沙田的友人說,這家大排檔的味道大不如前。但,在這個日新月異的時代,牌檔經營越來越少,花上一頓飯的時間,到回憶裡走一遭又何妨?
2017-01-04
wasabi蟹籽手撕雞(例)
2017-01-08 615 瀏覽
中大畢業生有邊個未食過陳根記呢?不過以往績嚟計,多數人都係鍾意去火炭嘅泰源同津津。今晚同屋企人嚟食陳根記,有點驚喜,水準拍得住火炭喎。人好多真係好難搵位呀!豉椒炒蜆:屋企人話大隻過廟街果啲,味道正路,無死蜆。鹵水拼盤:最好味係鴨、大腸同牛片。豉油王炒麵:鑊氣令我忍唔住夾多咗兩箸⋯⋯金銀蛋時菜/炸雲吞/炸豆腐:正路無驚喜蠔仔粥/芫荽豆腐魚湯:鮮。乳鴿:juicy加埋啤酒埋單$600 幾真係重想點。陳根記扳回一城!
中大畢業生有邊個未食過陳根記呢?

人好多真係好難搵位呀!

豉椒炒蜆:屋企人話大隻過廟街果啲,味道正路,無死蜆。

鹵水拼盤:最好味係鴨、大腸同牛片。

豉油王炒麵:鑊氣令我忍唔住夾多咗兩箸⋯⋯

金銀蛋時菜/炸雲吞/炸豆腐:正路無驚喜

蠔仔粥/芫荽豆腐魚湯:鮮。

乳鴿:juicy

加埋啤酒埋單$600 幾真係重想點。
陳根記扳回一城!
  豉椒炒蜆
  • 乳鴿
  • 豉油皇炒麵
2017-01-02 751 瀏覽
當年讀書既時候, 經常都會到陳根記, 成班同學無見一排, 都係想黎陳根記, 睇下仲有無當年既味道。可以見到門面都是食依舊,有住大排檔既風味,以前就仲有啤酒妹拎啤酒,依家就要自助出去拎啤酒飲品。麻甩雜會煲 - 在麻辣湯汁內, 有魚蛋,豆卜,豬紅,蝦,瀨尿蝦,豬腸,螺,麻而不辣,當中豆卜最為入味,一次過滿足曬,咩都有得食!送啤酒一流  開邊蝦不過不失,普普通通,反而蝦有點過火,肉質較林 芺蓉豆腐,豆腐打碎混合肉碎魚肉,再放入豆卜再炸,咬入去口感豐富。魚香茄子,茄子煮得入味,更帶有陣陣咸香味!Wasabi手撕雞,招牌菜,雞肉撕成絲,混合海"折"芝麻wasabi,口感細嫩,wasabi味一陣陣。蠔餅,新鮮炸好,不用加胡椒粉 魚露,都已經鮮味十足,香脆可口。腐乳炒通菜,最是普通都最考功力,此通菜不會太濕,腐乳粒都見唔到,可見炒得極通透入味!加分
2016-12-29
15 分鐘 (堂食)
2017-01-02 1058 瀏覽
在香港,有d野真係要珍惜。聖誕夜,無P開,只好同友人幾條友去陳根記擦餐勁。7點幾最旺既時間去到,係自找的,企係度睇住人食飯睇左半個鐘先到自己食。話說,8半黎就唔洗等到傻了。等,唔係問題,重點要識避,要避關飛來插去既送餸阿姐同執枱阿姐,身手差d都俾人鬧到飛起,仲要人地食飯,你個pat就係人隔離,真係非常唔好意思的。不過呢d時間個個都咁等,唔咁企係度等,就呢世都無枱咁…呻完等位講返野食先!當晚叫左5個餸3支酒。呢度已發展到酒自己行去後面水吧位買,單要自己手寫,咁又真係慳唔少時間既,與時並進抵你有得留低!招牌wasabi手撕雞(半隻) 幾乎每枱都order碟手撕雞,份糧無以前咁大碟,味道都差左d, 可能太多人點做唔切!?wasabi重手左,調轉淡左。椒鹽瀨尿蝦香口野黎大排檔走唔甩,蝦肉新鮮,係細隻d, 不過唔貴,重點食完d炸蒜唔好浪費,可以加落炒麵度食,正爆琵琶豆腐足料,睇似濃味,食落淡味。唔熱氣。馬拉盞炒菜當然無泰國餐廳炒得咁惹味,但亦無咁油。豉油王炒麵作為當晚既結尾簡直perfect! 除左麵炒得乾身外,加埋瀨尿蝦d炸蒜落去撈真係飽都食得落2碗!是晚朋友話大排檔都有可能第時會無,唔多留
在香港,有d野真係要珍惜。
聖誕夜,無P開,只好同友人幾條友去陳根記擦餐勁。
招牌wasabi手撕雞(半隻)
wasabi手撕雞
琵琶豆腐
足料,睇似濃味,食落淡味。唔熱氣。
馬拉盞炒菜當然無泰國餐廳炒得咁惹味,但亦無咁油。
豉油王炒麵

是晚朋友話大排檔都有可能第時會無,唔多留意時事既我唔知點解,淨係知得閒要黎食多幾次!將來既野唔好諗太多!飲啦!
p. s. 價錢唔太記得,只係約數,參考only
2016-12-25
35 分鐘 (堂食)
  • 豉油皇炒麵
2016-12-26 9729 瀏覽
已經數年沒有踏足沙田這個領域了, 舊公司位於沙田某大商場, 早幾年經常與同事們在沙田逛街食飯, 數數手指已經是很久之前的事了. 人大了, 生活都不如以前了....事過境遷, 重踏沙田呢一篇領土或多或少有不少嘅回憶都充斥着頭腦-沙田新城市廣場的空中花園每年都會裝修得很美, 今年舉辦的主題是流光星河, 吸引不少情侶到來拍照. 假日的沙田人流總是多的是, 尤其是頂層的人流確是相當之多. 時間尚早, 排隊的人數不算十分之多, 內裡的環境確實打造得像仙境一樣, 令人恍如置身浪漫燈泡的景象. -不知不覺地已經是晚上七點半的時間, 我和男朋友兩人都顯得特別肚餓, 可惜的是聖誕節時節餐廳總是推出高昂的聖誕套餐, 雖然男朋友願意洗費, 但價錢實令我有點卻步... 為節省晚飯的開支, 我倆選擇步行到禾輋邨就近比較有名氣的大排檔, 在聖誕節的節日晚上一嘗吃大排檔的滋味❤️-從沙田新城市廣場步行過來大概需要接近10分鐘的時間, 雖然路程比較遙遠, 但名氣並無減少這裏的人流. 一大片一望無際的大排檔座無虛席場面十分誇張! 大排檔以鐵皮打造而成, 場內大大小小的桌子佈滿整個位置, 除了「陳根記」外其實還有其他大排檔
從沙田新城市廣場步行過來大概需要接近10分鐘的時間, 雖然路程比較遙遠, 但名氣並無減少這裏的人流. 一大片一望無際的大排檔座無虛席場面十分誇張! 大排檔以鐵皮打造而成, 場內大大小小的桌子佈滿整個位置, 除了「陳根記」外其實還有其他大排檔在此營業, 如何能夠分辨自己光顧的是那一間? 如看到藍櫈子的話便是「陳根記」了.
每張桌子的通道有限, 有的位置看起來好像客人會背脊貼背脊, 顯得特別逼夾. 因為不像一般餐廳的感覺, 大家都可以在這裡肆無忌憚地把酒詳歡, 暢談一番, 令大排檔的氣氛更加熱鬧起來!

數數手指已經好久沒有來這些舊式大排檔了, 大排檔除了鑊氣夠, 味道濃之外, 當然就是價錢大眾化! 真的很適合一大班朋友/屋企人來這裏共聚晚餐.
這裏的特色是自行在單據上點菜, 再叫職員幫忙點餐
Wasabi 蟹子手撕雞(例) $75
本意想來一碟金妹海蜇手撕雞, 但因售罄而換成了Wasabi 蟹子手撕雞(例). 手撕雞有分三個份量:- 例牌, 半隻及一隻, 我們只一求款多量少關係叫了一個例牌. 雞絲厚度大小恰當, 而且鋪滿蟹子及火腿, 可惜的是吃下來未至於能吃到蟹子的脆身感覺, 而咀嚼不久Wasabi的攻鼻感覺彷如充斥住口腔, 確實有點過癮! 海蜇不像外面舖頭的發水海蜇那麼大條, 感覺比較幼身, 吃起來也有適量的口感. 雖然整體味道沒有想像中驚喜, 不過味道方面也可以一嘗.
豉油王鵝腸 $66
這碟餸菜令我有點傻眼, 鵝腸放滿整個碟子, 價錢來講的確令人相當振奮! 鵝腸以芽菜墊底, 芽菜保留到爽脆口感, 食落脆身而且豉油味道融合埋一起增加了味道層次. 薄薄的鵝腸不太肥美, 幸好的是鵝腸吃起來依然口感彈牙, 不是其他菜式可以媲美. 豉油王比豉椒鵝腸的味道來得更清, 但味道的確不錯!
豉椒炒蜆 $68
大排檔有獲氣的關係總會想吃一份炒蜆, 但花蜆新鮮程度一般, 有不少蜆殼都沒有開口, 令人有點失望. 一心期待因爲以豉椒炒的關係味道應該十分香濃, 但可惜醬汁做得比較傑身而且豉椒味道冇想像中那麼香濃, 蜆肉肉質都有點林身. 整體驚喜度不算高, 只能說過一個口癮罷了.
椒鹽鮮魷 $72
椒鹽鮮魷看起來油份不算多, 炸漿厚薄適中, 不是很薄, 但也不算厚. 雖然鮮魷是油炸但吃下來能感覺到乾身, 咬下去十分香脆, 真的做得不錯. 而且中間的鮮魷保持一定水份, 咬下去除了有香脆之外其實甚有口感. 整體水準都不俗, 如果再一次來的話確實會再encore就是了.
紅燒乳鴿 $55
其實巳經開始有點飽肚感了, 但看到紅燒乳鴿最後又忍不住叫了... 乳鴿比預期中質素好, 剛剛炸起的看落皮身光滑, 一層薄薄的油打亮了整隻乳鴿, 確實相當吸引! 乳鴿肥瘦平均, 入口滿滿的肉身充斥整個口腔, 肉質並沒有落上太多調味, 如果想味道更加鹹香只要按照個人口味放上適量淮鹽就是了, 實在好吃.
兩人吃到非常滿足, 抱着肚子也是三百多元. 誰說聖誕佳節一定要到高級西餐廳吃燭光晚餐? 其實食大排檔真的別有一番風味!
2016-12-24
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
平安夜
  • 椒鹽鮮魷
  • 乳鴿
  • 豉椒鵝腸
2016-12-21 5067 瀏覽
話說本來係打算去油尖旺食飯,但其中一個朋友既女友港女病發,話要我地一班人入去沙田,食佢樓下既陳根記wo~ 唔想朋友難做,所以我地就開車去搵佢女友,同食佢女友樓下既陳根記~ 話說,我之前都想食陳根記架啦~不過因為太遠一直無機會,難得入到黎,果然聞名不如一見,多人到好誇張丫!天氣凍冰冰, 一坐低即刻叫個羊腩煲暖暖身先~ 個羊好淋,好入味,個汁好好食,撈飯食一流我地本來想叫wasabi 手撕雞,但賣曬喇 只好叫豉油雞,但都無令我地失望,雞好滑丫~ 夠入味,雞有雞味又唔太咸!都好食!沙拉骨, 個沙拉骨好好食,加入左少少wasabi去煮,好醒胃,我食到停唔到口, 下次係屋企煮沙拉骨,真係要加入少少wasabi 去煮至得!朋友開頭怕胡椒蝦會好嗆喉會好辣,但原來一啲都唔會,好惹味,蝦亦好爽,肉夠實,夠新鮮。我最鍾意食炸野,炸雲吞上台仲係辣咀架~ 好正~ 入面仲有蝦~亦好爽,加埋個甜酸汁堅係好好食~ 今餐真係好好食,好耐無食過咁好食既大排檔!唔怪得差唔多十點都咁多人係到食野~ 到11點幾走既時候仲係滿座架! 有機會要再黎食至得!
我地本來想叫wasabi 手撕雞,但賣曬喇

2016-12-04 1929 瀏覽
口感 6/10魚蛋唔會好粉,有作為一粒魚蛋最起碼嘅彈力豬紅嘅口感算成兜野最好唔會鬆泡泡一夾就散豆卜就差啲啦,硬同韌左啲田螺都唔好得去邊,冇乜咬口蝦本來係識瀨尿嘅,但佢話冇晒轉左大頭蝦,口感算比較好外殼炸到好脆可以連殻食,不過蝦肉就爭啲囉味道 6/10其實味道都幾點題😂真係有個種食緊個麻甩佬嘅感覺個湯重口味到一個點食落去先係咸帶胡椒嘅微辣之後係陳皮同咸過龍帶黎嘅苦澀味好鍾意食辣嘅表示唔知個辣味想點.餸就全部都算入味,但個湯太重口味所以基本上成兜野得一個味食幾舊就已經想放棄😓但因為酒鬼食到最後冇野送酒先食埋佢.順帶一提,個湯同水煮魚個湯差唔多味所以唔建議叫晒兩款抵食 6/10其實成兜野好似車仔麵走麵咁魚蛋豬紅大腸雜bug lung乜都有啲份量其實幾多,最後係勉強食得晒不過$68兜車仔餸,你話抵唔抵就佢仲好意思話必食推介見佢四隻辣椒,但辣又唔係辣黎陳根記其中一個原因係為左佢即使其他菜失準都好咦個餸都依舊保持住水準岩晒啲鍾意酸辣嘅人口感 8/10牛栢葉嘅口感好爽,一啲都唔另外醬汁比較結身,會貼到唔會滴翻落碟加上牛栢葉嘅structure有好多摺會貼到超大量嘅醬汁,就咁食有啲辛苦不過咁嘅方法黎加
麻甩大什燙
口感 6/10

魚蛋唔會好粉,

有作為一粒魚蛋最起碼嘅彈力

豬紅嘅口感算成兜野最好

唔會鬆泡泡一夾就散

豆卜就差啲啦,硬同韌左啲

田螺都唔好得去邊,冇乜咬口

蝦本來係識瀨尿嘅,但佢話冇晒

轉左大頭蝦,口感算比較好

外殼炸到好脆可以連殻食,不過蝦肉就爭啲囉

味道 6/10

其實味道都幾點題😂

真係有個種食緊個麻甩佬嘅感覺

個湯重口味到一個點

食落去先係咸帶胡椒嘅微辣

之後係陳皮同咸過龍帶黎嘅苦澀味

好鍾意食辣嘅表示唔知個辣味想點

餸就全部都算入味,但個湯太重口味

所以基本上成兜野得一個味

食幾舊就已經想放棄😓

但因為酒鬼食到最後冇野送酒先食埋佢

順帶一提,個湯同水煮魚個湯差唔多味

所以唔建議叫晒兩款

抵食 6/10

其實成兜野好似車仔麵走麵咁

魚蛋豬紅大腸雜bug lung乜都有啲

份量其實幾多,最後係勉強食得晒

不過$68兜車仔餸,你話抵唔抵就

佢仲好意思話必食推介

見佢四隻辣椒,但辣又唔係辣
冇陰公牛栢葉
黎陳根記其中一個原因係為左佢

即使其他菜失準都好

咦個餸都依舊保持住水準

岩晒啲鍾意酸辣嘅人

口感 8/10

牛栢葉嘅口感好爽,一啲都唔

另外醬汁比較結身,會貼到唔會滴翻落碟

加上牛栢葉嘅structure有好多摺

會貼到超大量嘅醬汁,就咁食有啲辛苦

不過咁嘅方法黎加啲汁落碗飯就好方便😂

扶左多餘嘅醬落碗飯後就perfect池啦

味道 9/10

感覺好似係冬陰公走辣版咁

蕃茄嘅酸味,配合辣椒微微的辣味

辣道連食唔到10小辣嘅都接受到

食落其實有啲食冬陰公嘅味道

不過比較偏向香港嘅口味

雖然如果辣味可以再多啲啲就完美啦

不過宜家已經非常醒胃,送飯真係超一流

3️⃣份量 7.5/10

可能醬比較多,所以其實會有滯嘅感覺

牛栢葉嘅份量唔算好多

仲會用芽菜墊底揸流灘

不過芽菜都好入味,所以唔扣咁多分啦

再加上佢實在太好送飯啦!

所以會因為食得太多飯而飽
Wasabi蟹籽手撕雞 (例)
口感 7.5/10
雞嘅肉質唔會好柴好

都幾滑,只係偶然有一兩啖爭啲姐

另外,因為夾雜住火腿絲同海浙絲

所以嫩滑嘅雞肉中不時有爽口嘅感覺

再加上蟹籽脆卜卜嘅口感,都幾新奇

味道 8/10

先係雞本身有雞味,唔會好重雪味

調味用嘅麻油令全碟野都好

Wasabi亦好好味配合住麻油香

作為冷盤頭盤非常醒胃

不過Wasabi撈得唔匀

以致有一半會令你咳到半死,標晒眼水

所以食之前真係用人手撈匀啲

份量 7/10

例牌嘅份量唔算好多

兩個人當前菜尚算夠食

食晒一碟嘅飽肚感可以叫少一個餸
冇陰公牛栢葉
Wasabi蟹籽手撕雞 (例)
2016-12-03 1365 瀏覽
話說中學同學聚會 終於約齊晒所有人 大家都係住沙田 就陳根記啦 記得細個食嗰陣仲係無人等位 鑊氣味道都係一流 可惜而家已經冇咁嘅事 星期日 夜晚 等位係預咗嘅 其實咁大間野 應該整啲有系統嘅等位 而唔係排隊排喺張枱隔離 第一阻住人行路 佢哋上菜都上得五方便 同埋食緊嘅人都食得唔開心 算數 反正呢啲係佢哋嘅特色 首先出場嘅係羊腩煲 佢有幾細堡已經唔需要講 我夾起一舊 佢真係好多毛 😐 有圖有真相 幾好味都係假 傳說中嘅手撕雞 啲雞鞋到都食唔到😡😡😡 失敗椒鹽九肚魚 可以話係全晚唯一一樣可以食得既野另外叫咗一個冬陰公浸蜆 冇黎到 但係你知道呢度嗰啲侍應 你叫佢吹 或者落單 根本係冇可能嘅事 算數啦 反正佢嚟咗 可能會更加火等得耐 難食 冇服務 我實在諗唔到下一次點解要再幫襯 完!
羊腩煲
傳說中嘅手撕雞 啲雞鞋到都食唔到😡😡😡 失敗
椒鹽九肚魚 可以話係全晚唯一一樣可以食得既野

等得耐 難食 冇服務 我實在諗唔到下一次點解要再幫襯 完!
2016-11-29
45 分鐘 (堂食)
2016-12-01 1234 瀏覽
Wasabi蟹籽沙律手撕雞❤ 陳根記必食之選 終於一嘗😋 大排檔食物泥講好特別👍 入面仲有好多海蜇 食落口感一流😌 而wasabi吾算重 吾會食到流眼水😉 甘就適合大眾口味了 分左例牌/半隻/一隻👀 半隻5人分就差不多啦 停不了係甘夾🙈芒果一口脆 $32#芒果控 去到大排檔都要食芒果 太幸福 完美既ending 甘樣既衝突都幾正 入面芒好甜 即炸要趁熱食 外熱內冷既feel 底個啲係cream泥 吾鍾意可以吾點 但我就蘸左好多啦😂😂 如果芒果粒再大啲就好了😳PS一入夜就勁墟磡 要自己等位 最好就6點食第一round吧😂
Wasabi蟹籽沙律手撕雞❤

芒果一口脆 $32

2016-11-18 1600 瀏覽
由細食到大,其實都冇話覺得特別好食。係上到大學,有朋友專程入黎沙田食,我先再次留意呢間大排檔。佢地可能冇再申請酒牌,近幾次食都係要行去對面士多買酒,不過價錢OK既~(但有幾次又有啤酒女郎sell酒,唔知係咪我記錯呢?)宵夜時段有特價,都幾抵食,火喉足,味道好。晚飯時段亦有試過冇晒位,唯有去隔離個間。

(但有幾次又有啤酒女郎sell酒,唔知係咪我記錯呢?)

宵夜時段有特價,都幾抵食,火喉足,味道好。

晚飯時段亦有試過冇晒位,唯有去隔離個間。
2016-10-17 2924 瀏覽
為慶祝友人新車落地,六位猛男入沙田試呢間都幾出名既大牌檔一黎到要自己等位 今日星期日全場爆滿 等左20分鐘到終於有位坐低等左一陣  阿姐比張紙你 自己寫單WASABI手撕雞(半隻):WASABI辣得過癮,但有啲蓋過左雞味,怕辣既朋友可以揀原味孜然棒棒骨:正正常常,不過不失椒鹽九肚魚:新鮮炸起夠香口,一陣就比人清哂蒜蓉開邊蝦:原本諗住叫扇貝,阿姐話賣哂於是轉左呢道開邊蝦,蝦比想像中細,但食落都新鮮爽口,蒜蓉味夠重蠔餅:夠脆 不過蠔味不太夠 同埋靚女忘記比個汁我地點豉椒炒蜆:味道唔錯 但分量較少 亦有好多空殼/未開殼 食完咁多肉最後娃娃菜同通菜補充番纖維未計野飲埋單每人$106 總結:食物新鮮熱辣有鑊氣價格相宜合理環境嘈吵,較難傾計。服務欠佳雖然有多把大風扇,但仍覺得熱,友人食到成身汗
為慶祝友人新車落地,六位猛男入沙田試呢間都幾出名既大牌檔

坐低等左一陣  阿姐比張紙你 自己寫單

WASABI手撕雞 半隻
孜然棒棒骨:正正常常,不過不失

椒鹽九肚魚:新鮮炸起夠香口,一陣就比人清哂

蠔餅:夠脆 不過蠔味不太夠 同埋靚女忘記比個汁我地點

豉椒炒蜆:味道唔錯 但分量較少

亦有好多空殼/未開殼

食完咁多肉最後娃娃菜同通菜補充番纖維

未計野飲埋單每人$106

總結:

食物新鮮熱辣有鑊氣

價格相宜合理

環境嘈吵,較難傾計。

服務欠佳

雖然有多把大風扇,但仍覺得熱,友人食到成身汗
2016-10-16
20 分鐘 (堂食)
WASABI手撕雞 半隻
  • WASABI手撕雞