餐廳: 貊炙
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-15 61 瀏覽
韓燒本來不算多高級,但偶然看到這家貊炙,餐單內全都是和牛,一人$380,意外地抵吃!環境:非常高貴的感覺,半暗的餐廳內任得好舒服,設計一流服務:侍應服務態度良好,完全有高級韓燒的感覺食物:前菜六小碟好吃!甜中帶酸的味道很是提胃,最愛的定是茄子跟泡菜,既健康又易入口和牛他他 混和生雞蛋 紫菜 蒜頭 山藥 這組合意想不到的爽脆彈牙,沒有互相搶味蒸雞蛋超大盤的雞蛋,意外地香濃的蒸水蛋,韓國版也沒有輸蝕和牛拼盤為火爐加添了龐大熱力,燒得更旺,和牛更焦,梅納效應更強大和牛三角比原拼盤的和牛油脂更盛,入口更是入口即溶!和牛羽下肉同樣油香滿滿熟成牛肉則比較濃牛肉香而牛助骨則是有預先醃過,口感軟稔菇類則非常彈牙!好煙韌其後的水冷麵加了法式芥末跟韓式酸醋,提胃之餘又解暑,好正!最後的焦糖雪糕份量頗大,甜而不膩又順滑,為是晚劃上了完美的句號

環境:
非常高貴的感覺,半暗的餐廳內任得好舒服,設計一流

服務:
侍應服務態度良好,完全有高級韓燒的感覺

食物:

前菜六小碟

和牛他他 混和生雞蛋 紫菜 蒜頭 山藥
這組合意想不到的爽脆彈牙,沒有互相搶味

蒸雞蛋
超大盤的雞蛋,意外地香濃的蒸水蛋,韓國版也沒有輸蝕

和牛三角比原拼盤的和牛油脂更盛,入口更是入口即溶!

和牛羽下肉同樣油香滿滿

熟成牛肉則比較濃牛肉香

而牛助骨則是有預先醃過,口感軟稔

菇類則非常彈牙!好煙韌

其後的水冷麵加了法式芥末跟韓式酸醋,提胃之餘又解暑,好正!

🏮 貊炙地址:灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖食物👨🏻‍🍳: 8.0/10環境🏞: 8.0/10服務👩🏻‍💼: 7.9/10CP值💡: 7.9/10最近小妹聽韓迷朋友話灣仔開左間新嘅韓式扒房主打西式厚切熟成扒×韓式前菜好似幾特別咁, 於是小妹就約埋朋友仔一齊去試下, 餐廳門口擺有自家熟成櫃, 會定時定候跟進熟成程序, 造法相當講究, 每塊牛肉都熟成約28~45日, 所以味道係會有所不同的!餐廳入面環境幾大, 以黑色同木色做主調, 型格得嚟幾grand! 餐廳更設有3間獨立嘅VIP房, 空間幾大, 可以開party傾生意亦得! 餐廳提供嘅食物種類幾多, 有單點或omakase set揀, 小妹同朋友就揀左set試下! 落單後店員隨即奉上漬茄子,鹹魚仔, 大蔥沙律, 泡菜, 芽菜, 水野菜等等餐前小碟, 小妹就特別喜愛水野菜, 因為味道酸酸微辣非常開胃, 唔夠仲可以添食!除咗多款韓式小碟, 仲會有生菜包同自家包飯醬, 醬汁係面豉醬嚟, 荳味香濃, 無論配肉或者飯都相當不錯的!🌟提子梳打🍇提子味香甜, 混合梳打水, 酸酸甜甜, 感覺幾開胃解
🏮 貊炙
食物👨🏻‍🍳: 8.0/10
環境🏞: 8.0/10
服務👩🏻‍💼: 7.9/10
CP值💡: 7.9/10

🌟提子梳打🍇
提子味香甜, 混合梳打水, 酸酸甜甜, 感覺幾開胃解渴!

🌟茉莉花水果綠茶(熱)
水果茶好大壺, 入面浸住左好多水果, 飲落味道清清地幾清新

🌟和牛他他
將生雞蛋同生牛肉混合後加入雪梨絲再用紫菜包住, 食落牛肉滑溜, 味道鮮嫩可口!

🌟韓式蒸蛋
韓式蒸蛋用石鍋裝住所以非常熱辣辣, 上面擺左蟹柳絲同蟹籽, 食落好厚身, 口感嫩滑!

🌟熟成醬油牛肋骨
牛肋骨長到連個爐都擺唔哂, 食落肉味濃郁好juicy, 調味適中, 用生菜包住加少少自家包飯醬十分惹味!

🌟韓國五花肉
五花肉肥而不膩, 配搭醬汁食味道不錯

🌟是日熟成牛肉
食落肉質柔嫩, 咬落去juicy有彈性! 由於熟成牛扒係熟成過程中蒸散左多餘水份, 所以令牛肉嘅風味更加飽滿同集中!

🌟和牛羽下肉
油花飽滿纖細且分怖均勻, 肉質有彈性, 口感軟嫩適中!

🌟和牛三角
牛三角脂肪含量高, 整塊肉都被脂肪包住, 燒起之後油脂係肉嘅表面滲出, 食落肉質柔軟, 油脂甘香豐腴, 入口即溶非常正!

🌟熟成雪濃湯🍲
套餐包左一款熱食, 大醬湯配飯, 熟成雪濃湯同平壤冷麵, 小妹揀左熟成雪濃湯, 熱辣辣嘅奶白色濃湯配白醬一齊食, 燒肉後來點澱粉質份外滿足!

🌟甜品🍦
甜品方面可以選擇雪糕或者蛋糕, 小妹同朋友就揀左雪糕, 雪糕雲呢拿味好香, 口感軟滑香甜好好味!
2021-08-26
  • 熟成醬油牛肋骨
2021-09-15 50 瀏覽
最近灣仔有間開咗冇幾耐嘅韓式扒房,呢到主打28-45日熟成牛肉🐮以西式厚切熟成扒方式處理,設有自家熟成櫃,自行調整同跟進熟成程序,令到每舊肉味道都係獨一無二😋先上枱有六款韓式前菜,有泡菜、魚乾、茄子等,個人最鐘意食魚乾,送酒一流🍻韓式蒸蛋材料豐富,有蟹柳、蟹籽同菇片等,簡單卻美味😋和牛他他用料新鮮,以生蛋黃攪拌,口感更滑溜👍🏻燒肉有四款,分別係熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、是日熟成牛肉同五花肉,我哋仲額外加咗和牛三角🥩熟成醬油牛肋骨帶微甜,外層帶焦香,肉質軟熟👍🏻和牛三角油脂較多,入口即溶,香味濃郁🤤跟餐仲有菜包同自家包飯醬,可以減低油膩感🥬熟成雪濃湯呈奶白色,牛味香濃🐮最後甜品係蜂蜜雪糕,甜而不膩🍨值得一提嘅係呢到service好好👍🏻職員會幫手燒嘢食,啱哂我呢啲懶人😛呢到仲有3間獨立而空間大嘅VIP房,傾生意定friends gathering都好適合🥳

• 和牛他他
2021-09-15 40 瀏覽
聽朋友講最近灣仔開咗首間嘅韓式扒房, 鍾意試新嘢嘅我梗係唔會錯過😁。進入餐廳已感受到主打高雅時尚,酒紅色嘅裝飾,空間寬敞,破格的韓式燒肉融合西式文化,給我有新體驗韓國嘢一定唔少得韓式前菜,這間餐廳嘅前菜擺放都特別優雅精緻,高高低低顏色奪目,其中一款較特別嘅係水浸酸醃菜,好開胃。前菜點左和牛他他,將新鮮配菜 mix雞蛋同和牛一起食, 好 fresh ,好好味😋😋西式厚切熟成扒,配韓式前菜絕對系好選擇。Steak Omakase套餐包有熟成醬油牛肋骨,和牛羽下肉,是日熟成牛肉同韓國五花肉,每一款肉各有不同味道同口感,好正。我較喜歡是日熟成牛肉,原來係這店嘅 signature 28-45日熟成牛肉 (先設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,每舊肉都係獨一無二味道),食落肉質軟腍,牛味豐富濃郁。第二款自家製嘅醬油牛肋骨,燒烤顏色好靚好吸引,食落帶點甜味同水果味,令牛肉味更鮮😋😋 。第三款和牛羽下肉,油脂分佈均勻, 牛香味特別重。韓國五花肉,豬油甘香,配合時菜一起食一點都唔油膩,好正!熟成雪濃湯當食完美味嘅燒肉,再送上熟成雪濃湯,感覺好和諧同滿足。甜品有蜂蜜牛乳雪糕,牛乳相當濃郁加上蜂蜜粒嘅點綴,

西式厚切熟成扒,配韓式前菜絕對系好選擇。

熟成雪濃湯
當食完美味嘅燒肉,再送上熟成雪濃湯,感覺好和諧同滿足。

甜品有蜂蜜牛乳雪糕,牛乳相當濃郁加上蜂蜜粒嘅點綴,令這杯雪糕再昇華😋😋
整體而言,高質食材加上一流嘅環境同服務真物有所值,已諗定下次放工再來 chill 下,原來尼度有3間獨立而空間大VIP房架~
2021-09-15 43 瀏覽
灣仔呢個小商場入面,又多一間高水準嘅韓燒餐廳,主打食熟成嘅韓燒。貊炙,即係以前韓國人韓燒嘅意思,餐牌主打一個二人起嘅套餐,平均$380/pp 包晒前菜,前菜我今次就揀左呑拿魚他他😳今日主角熟成牛用左Top Blade部位,由15/7開始熟成嘅25 days dry aged,完全成舊肉可以見到表面有一層熟成過嘅痕跡,套餐仲有和牛羽下肉、五花肉以及熟成過嘅醬油牛肋骨,而且成個過程可以話係有專人幫我地燒,唔驚啲肉燒到老晒☺️另外仲叫咗一個和牛三角,油脂分布超高!真係入口即溶🤤難怪佢長期都full晒起碼要早成個星期book位😳

另外仲叫咗一個和牛三角,油脂分布超高!真係入口即溶🤤

難怪佢長期都full晒起碼要早成個星期book位😳
2021-09-14 45 瀏覽
.位置係隔涉咗啲,但係CP好高! Steak Omakase包左2款熟成牛肉,和牛羽下肉同五花肉,韓式小菜任加,和牛他他,蒸蛋...最後仲有雪糕! 最鐘意熟成醬油牛肋骨,肉味濃又有油香👍🏻 呢個價錢有咁多嘢,仲要係高質素,超抵!.🔻🍽 貊炙📌 地址: 灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖.

🔻
🍽 貊炙
2021-09-14 60 瀏覽
韓燒平時食開連鎖,Omakase版就未試過,整體感覺好,尤其服務方面,有燒肉服務、亦都詳細介紹每一種肉類!🍴Steak Omakase套餐由小菜、前菜、肉類、主身都有,份量都好充足,亦都可以食到唔同種類嘅肉!🍴韓式前菜前菜有六款,普通泡菜、魷魚泡菜、水泡菜、伴芽茶、伴茄子同沙律菜。最有驚喜係魷魚泡菜,唔多餐廳有提供,而辣度都夠,解油膩就岩!🍴和牛他他大熱天時想食一些開胃清新牛肉菜,牛肉脂肪少而且無筋,吃起來口感鬆軟又富肉味,特別嘅係用紫菜包住食,有陣紫菜香味🍴韓式蒸蛋韓式做法係好鬆軟,同港式蒸蛋唔同,食落發現蒸蛋都好解膩!🍴和牛羽下肉羽下肉油花均勻,肉質彈牙,肉味濃郁🍴是日熟成牛肉 - 三根肉門口已經見到有熟成櫃,好吸引,食落果然同普通燒牛肉唔同,肉汁豐富。因為經過熟成,所以即使牛肉上有一條跟腱,但入口都好嫩滑!🍴韓國五花肉五花肉層次分布平均,厚度正常,燒到焦脆就最正!🍴熟成醬油牛肋骨醬油偏甜,牛肋骨入口鬆軟!🍴和牛三角(另點的)食燒肉緊係要食最邪惡嘅和牛三角,入口即溶,和牛油脂爆曬出嚟,每人兩件就真係啱啱好啦已經!🍴韓式冷面三項主食入面揀咗冷面,建議用最正宗嘅食法,落醋同黃芥末,清爽

🍴Steak Omakase

🍴韓式前菜

🍴和牛他他

🍴韓式蒸蛋
韓式做法係好鬆軟,同港式蒸蛋唔同,食落發現蒸蛋都好解膩!

🍴和牛羽下肉
羽下肉油花均勻,肉質彈牙,肉味濃郁

🍴是日熟成牛肉 - 三根肉

🍴韓國五花肉
五花肉層次分布平均,厚度正常,燒到焦脆就最正!

🍴熟成醬油牛肋骨
醬油偏甜,牛肋骨入口鬆軟!

🍴和牛三角(另點的)

🍴韓式冷面
三項主食入面揀咗冷面,建議用最正宗嘅食法,落醋同黃芥末,清爽又解膩!

🍨蜂巢雪糕
牛奶雪糕配脆口蜂巢,解膩一流!
2021-09-13 41 瀏覽
I’m impressed!This restaurant is making my mom very happyAn overall very satisfying experienceIt’s a Korean steak bar with omakase menu for just $380The tartare doesn’t just look good but with its distinct Korean style seasoningWith its own 28-45 days dry aged beef roomThey can perfectly monitor the aging process and adjust the flavour Here, You can both enjoy the full version of Korean appetiser and the western style of those super thick beef steak cutsVip room is very private and spacious as w
I’m impressed!

Vip room is very private and spacious as well
2021-09-13 57 瀏覽
朋友之前食過過灣仔有間唔錯嘅韓國扒房,韓國嘅真係未試過,所以今日就去食餐勁。入面裝修都好高雅,燈光暗暗地,感覺好高級,店員話如果下次多人,可以book VIP房,佢話有3間大嘅房。店員好貼心,將餐牌逐一介紹,話佢地嘅牛係廿八至四十五日熟成,之後自行調整再跟進熟成程序,所以每件牛肉嘅味道都唔同,真係解釋得好詳盡,佢推介佢地有個set都幾好食,可以試多款唔同嘅牛肉,最後我地決定叫呢set380蚊嘅套餐。前菜分別有泡菜,芽菜,酸蘿蔔,菜沙律,茄子,魚乾仔,仲要無限refill,呢度d前菜款醃得幾好食,配埋熟成扒食都幾正。生菜包&自家包飯醬,個醬入面有好多豆,個醬好惹味,唔會太咸,點青瓜同甘荀食又幾唔錯。韓式蒸蛋,個蒸蛋好濕潤,一d都唔老都幾滑,上面仲有大量蟹子同蟹柳,都幾好食。有個自選嘅朝鮮小品,我地選擇咗和牛他他,同之前喺韓國食嘅味道一樣,用蛋黃撈勻d牛肉同雪梨絲,d牛肉好新鮮,雪梨好爽甜,加埋滑滑嘅蛋黃用紫菜夾埋一齊食,正。熟成醬油牛肋骨,條牛肋骨好長,脂肪分佈都算均勻 ,佢醃得好好味,食落好好味好juicy。和牛羽下肉,佢d脂肪紋理好分明,係冇醃過,但食落勁多肉汁,唔使點調味料都好好食

和牛羽下肉,佢d脂肪紋理好分明,係冇醃過,但食落勁多肉汁,唔使點調味料都好好食,好重牛肉味。
是日熟成牛肉,睇落一d都唔似經過熟成,可能我唔識分,haha,但食落就知同普通牛係唔同,佢真係好淋滑,一d韌嘅感覺都冇。
韓國五花腩,唔算太肥,完全冇豬肉嘅酥味,包生菜同點d包飯醬食,好惹味香口。

食完呢個set嘅牛肉之後,再encore多個和牛三角,店員推介話呢款都好多人叫唔錯,係牛嘅希少部分,上碟時,真係好肥美,脂肪分佈非常靚,喺爐果度燒,勁惹火,可想而知有幾肥美,食落真係入口即溶,d油香爆晒出黎,非常正。

呢個set仲有自選飯,麵或者湯,我地選擇咗平壤冷麵,d麵條非常煙韌,加埋涷涷嘅湯,非常消暑。

韓燒唔少得有汽嘅飲品啦,我地分別叫咗青檸檬梳打同荔枝梳打,都幾足料,有荔枝肉同半個青檸喺入面,食完燒肉,飲返啖一流。

最後仲有軟雪糕甜品,個雪糕好軟滑,上面仲有焦糖醬同杏仁片,呢個飯後甜品唔錯。

2021-09-13 51 瀏覽
今晚嚟到位於灣仔一間韓國燒烤店。雖然係新開,但係晚市都坐爆晒,侍應仲話佢哋晚晚都full booking,好彩我哋一早訂咗位先。餐廳裝修有西餐feel,門口放晒啲牛肉,好似去咗steak house 咁。餐牌都有唔少菜式我哋嗌咗Steak Omakesa Selected Cuts ($380/位),因為夠晒豐富。House white ($88/杯) - 係來自智利嘅Sauvignon Blanc ,好香好冰凍,配燒烤一流。醬汁方面有洋蔥豉油、鹽同wasabi,而我就鐘意食原汁原味。食韓國嘢一定配一堆前菜~最啱等緊燒肉時享受下有:泡菜、茄子、芽菜、沙律、同韓式水泡菜。生菜包及自家包飯醬韓式蒸蛋 - 呢個有驚喜,落咗蟹子同蟹柳,食落脆卜卜,啲蛋又滑又有鮮味。可以揀一項前菜,我就揀咗和牛他他 - 將生蛋撈勻生牛肉,配上佢兩款紫菜,一種係普通紫菜,另一種係經處理嘅紫菜,味道raw啲。味道好夾,撈埋生蛋嘅他他好香好滑。燒烤牛肉賣相好吸引,似足外國steak house一樣。侍應都好細心,會幫我哋剪開同燒啲牛肉。包括和牛羽下肉、韓國五花肉、熟成牛肉同熟成醬油牛肋骨。我最鐘意就係個熟成牛肉,因為

餐牌都有唔少菜式

食韓國嘢一定配一堆前菜~最啱等緊燒肉時享受下
有:泡菜、茄子、芽菜、沙律、同韓式水泡菜。

生菜包及自家包飯醬

包括和牛羽下肉、韓國五花肉、熟成牛肉同熟成醬油牛肋骨。
我最鐘意就係個熟成牛肉,因為用咗 Dry age fridge儲存。用咗風乾過程去打散肉質纖維,做到發烤效果,所以食落仲有啲芝士味,真係美味非常。

配埋生菜、蒜片同辣椒更fresh,仲無咁油膩

額外嗌和牛三角($280)- 一客有四件,一睇個油脂分佈就知係高質和牛。和牛牛脂味濃郁,仲有入口即溶感,必點!

驚淨食肉唔夠飽,呢個餐仲配埋湯飯。我哋揀咗大醬湯,我就覺得鹹咗啲,但勝在湯料豐富,撈埋白飯同紫菜食就啱啱好。

最後食埋焦糖雪糕,勁滿足呀!
2021-09-12 38 瀏覽
喺灣仔新鴻基中心新開左呢間超有格調又有氣氛嘅韓式烤肉店佢唔似一般嘅韓烤店 食嘅嘢真係非常高質呢度有個好特別嘅廚師發板烤肉餐有韓式前菜 包括大蔥沙律、茄子、魷魚、芽菜、水泡菜同泡菜 應有盡有 全部可以無限添加仲有生菜包同自家製包飯醬蔬菜籃🧺有紅蘿蔔、青瓜條、新鮮生菜及一些特別的沙律菜 包飯醬有蒜頭、青椒同紅車厘茄另外仲有洋蔥豉油、海鹽同芥茉用嚟點烤肉餐裏面仲有韓式蒸蛋感覺熱呼呼 水份充足 蒸完仲有空氣感蛋很滑 加上蟹子蟹柳青蔥 質感像玉子燒 滿足感爆燈😋😋朝鮮小品有六款 問過職員呢度嘅和牛他他最受歡迎伴上生雞蛋同青椒、淮山和芝麻青蔥夾入布海苔中 牛肉新鮮易入口滋味無窮 口感一流 另外仲有多款烤肉:熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、是日熟成牛肉、韓國五花肉托盤好精美 先剪開牛肋骨 一件件放在烤爐中 肉質烤得好香擺在牙齒上已感到燒肉的味道!心情好激動 肉汁滲進牙根裡多重質感的肋肉非常美味 有肉的鮮甜味道 肉質肥美油香四濺而且厚切 連埋蔬菜一齊食 正斗!牛羽下肉 厚度適中 燒過後見肉汁緊鎖在肉身之中 入口細嫩 簡直同出邊嘅烤肉店冇得比 極之享受 牛三角肉 部位珍貴 雪花均勻 肥而不膩賞心悅目之餘味道
喺灣仔新鴻基中心新開左呢間
超有格調又有氣氛嘅韓式烤肉店
佢唔似一般嘅韓烤店 食嘅嘢真係非常高質

呢度有個好特別嘅廚師發板烤肉餐
有韓式前菜 包括大蔥沙律、茄子、魷魚、芽菜、水泡菜同泡菜

應有盡有 全部可以無限添加
仲有生菜包同自家製包飯醬
蔬菜籃🧺有紅蘿蔔、青瓜條、新鮮生菜
及一些特別的沙律菜

包飯醬有蒜頭、青椒同紅車厘茄
另外仲有洋蔥豉油、海鹽同芥茉
用嚟點烤肉

餐裏面仲有韓式蒸蛋
感覺熱呼呼 水份充足 蒸完仲有空氣感
蛋很滑 加上蟹子蟹柳青蔥
質感像玉子燒 滿足感爆燈😋😋
朝鮮小品有六款 問過職員
呢度嘅和牛他他最受歡迎
伴上生雞蛋同青椒、淮山和芝麻青蔥
夾入布海苔中 牛肉新鮮易入口

滋味無窮 口感一流

托盤好精美 先剪開牛肋骨
一件件放在烤爐中 肉質烤得好香
擺在牙齒上已感到燒肉的味道!

心情好激動 肉汁滲進牙根裡
多重質感的肋肉非常美味
有肉的鮮甜味道 肉質肥美油香四濺
而且厚切 連埋蔬菜一齊食 正斗!
牛羽下肉 厚度適中 燒過後見
肉汁緊鎖在肉身之中 入口細嫩
簡直同出邊嘅烤肉店冇得比 極之享受
牛三角肉 部位珍貴 雪花均勻 肥而不膩
賞心悅目之餘味道極佳

二人餐裏面仲包含主食
可以叫冷麵、醬油飯或者雪濃湯
二話不說揀左冷麵

水果茶亦有多款水果
西柚檸檬荔枝橙連埋綠茶膽
用小杯倒出慢慢細味品嘗 齒頰留香
2021-08-29
Maek Jeok is Hong Kong’s first Korean steakhouse which specialises in dry-aged beef and offers customers a very different experience of Korean BBQ. We chose the Steak Omakase Selected Cuts with Korean Accompaniments - $380 per person + 10% service charge (minimum 2 orders) 🥩🌿 The set comes with:— Banchan— Ssamjang with Vegetables — Gyelanmal-i (Korean Steamed Egg)— Korean Appetiser Selection (One choice for 2 people, 2 choices for 3-4 people) — We chose the Bossam and Egg Kimbap — Korean Special

The set comes with:
— Banchan
— Ssamjang with Vegetables
— Korean Special: Doenjang Jigae with Rice (大醬湯配飯), Seolleongtang (熟成雪濃湯) and Naeng-myeon (平壤冷麵) (One choice for 2 people, 2 choices for 3-4 people) — We chose option 1 and 3.
— Dessert: Soft ice cream with honey sauce 🍦 🍯

The steak omakase includes:
— Grand Marinated Galbi
— Wagyu Chuck Flap Tail
— 25 Days dry-aged Beef
— Korean Samgyeopsal

📝 Overall review:
— Very reasonable price point for the quality of food and amount they serve, they are generous with their portions and the set will definitely fill you up especially with the Korean specials they serve at the end. (I recommend asking them to serve the rice/noodles alongside the meat so you can enjoy them together, I found myself being too full to enjoy them after all the steak)
— Food quality is alright, the beef has a strong taste to it but it’s also not that tender and has quite a few tendons - Meat quality is just average in my opinion
— The dipping sauces they offered were average and quite sweet, wish there was something a bit more salty as some of the meats are already marinated in a sweet sauce.
— Love that their banchan comes with unlimited refills, I couldn’t stop eating the eggplant and beansprout dishes!
— Staff are attentive, kind and helpful
— Restaurant interior is beautiful, great vibes and perfect for a casual dinner or date night.
2021-09-12 188 瀏覽
星期日同朋友去完灣仔會展 就想喺附近醫肚結果俾我哋發現咗一間韓式嘅牛扒餐廳內槓裝修都唔錯 星期日灣仔北都爆曬就知道應該幾popular最後好彩仲有吧枱位內槓好深嘅木色 同我淡紅色嘅窗 氣氛非常特別他的午餐是有lunch set 的 未提lunch set 前冼要讚一讚賣相不錯的前菜 仲可以不停refill有白菜仔 芽菜 泡菜 沙律 同湯 👍🏻👍🏻我嘅朋友點了一款白濃湯 燒牛肉飯 湯非常之濃 裏面仲有麵線 燒牛肉好juicy我就叫咗一個蚊牛肋骨煲 不過不失 牛肋骨好入味兩個到附送紫菜白飯 整體而言我覺得性價比好好 裝修又靚嘢食都唔錯下次可能會試吓晚市燒烤
星期日同朋友去完灣仔會展 就想喺附近醫肚

下次可能會試吓晚市燒烤

2021-08-15
炆牛肋骨
2021-09-12 41 瀏覽
香港嘅韓燒店都唔少,但以西式厚切熟成扒配韓式前菜嘅韓式扒房就比較少見。今次就同朋友專程過黎試下灣仔呢間韓式扒房啦。餐廳入面本身有熟成櫃,餐廳會再自行調整同埋跟進熟成程序,令到每件肉都有獨一無二嘅味道。有28-45日熟成牛肉食。Steak Omakase $380/位店員推薦我地揀呢個set,佢話大部分人過黎都係會揀呢個嘅。韓式前菜有六款,係任添嘅。通常我食韓式前菜都都好少會追加,但呢個茄子好好味,我encore左。韓式蒸蛋蒸蛋好滑,充滿蛋香,記得要趁熱食。仲有蟹柳、蟹子同埋菇喺入面。布拉塔有六款朝鮮小品可以揀,我地就揀左burrata cheese。一切落去會見到好流心,入口柔軟,味道濃郁,好正。和牛羽下肉食落油脂幾豐富,牛味濃。熟成醬油牛肋肉有用醬油醃過,食落有種類似蜜汁叉燒咁嘅甜甜地嘅味道,都幾唔錯。是日熟成牛肉今日嘅熟成牛肉係牛三筋肉,食落好軟淋好滑,牛味亦都非常濃郁。我覺得係幾款牛入面最正嘅一款。韓國五花肉二人份量就有兩大片五花肉。生菜包及自家包飯醬除左生菜之外仲有甘筍同青瓜,用黎包肉食可以降低油膩感。平壤冷麵食落透心涼,麵質彈牙。如果唔鍾意食麵嘅可以揀大醬湯配飯或者熟成雪濃湯

Steak Omakase $380/位
店員推薦我地揀呢個set,佢話大部分人過黎都係會揀呢個嘅。

韓式前菜

布拉塔

和牛羽下肉
食落油脂幾豐富,牛味濃。

熟成醬油牛肋肉

是日熟成牛肉

韓國五花肉
二人份量就有兩大片五花肉。

生菜包及自家包飯醬
除左生菜之外仲有甘筍同青瓜,用黎包肉食可以降低油膩感。

平壤冷麵
食落透心涼,麵質彈牙。如果唔鍾意食麵嘅可以揀大醬湯配飯或者熟成雪濃湯。

甜品
係牛乳雪糕配上焦糖醬,牛乳味濃。

和牛三角$280
我地單點左一份和牛三角,有四片好厚嘅和牛。雪花好靚,食落油脂豐富,正。

茉莉花水果綠茶$50
好大壺茶,有兩隻杯,夠兩個人飲。冇額外加糖,花香同果味配合得好好。

青檸檬梳打$42
呢杯係朋友飲嘅,青檸味重得黎又唔會太酸。

臨走前見到呢到有幾間好似幾大嘅獨立VIP房,下次人多嗰陣可以試下。
2021-08-21
1K
2021-09-11 101 瀏覽
見公司附近開了間幾decent的韓式扒房,門口還有熟成櫃,提供28-45日熟成牛肉,就拉了同事去食下! 見到餐廳有個頗特別的韓式扒omakase,就點了。餐廳先送上多款韓式前菜,味道都幾正宗韓國風味,特別喜歡少少辣的fresh kimchi、還有撈了蘋果,味道甜甜地的高麗菜、以及軟香、少少辣的茄子。最特別的是,餐廳會幫您燒肉,完全不用自己燒😍可以翹埋雙手傾計等食除韓式前菜外,還有頗出色的韓式蒸蛋前菜,好香蛋香味,一上碟已聞到陣陣蛋香味。上面鋪了蟹籽,還有中間的流心蛋漿,味道好match,是我和朋友都幾欣賞的前菜之一。自選前菜選了吞拿魚他他,是沙律醬配熟熟地的tuna,還有酸洋蔥,帶來多重層次味道steak omakase包了4款牛,最期待的是熟成牛,餐廳自設熟成櫃,調製出獨一無二味道~店員會用rosemary 撒上面熟成牛的表面一路燒,時間仲掌握得剛剛好,燒得非常香。咬下去肉汁鎖了在肉內,帶點甘香的味道,非常軟香同juicy!如果比起4款牛,這款是肉汁和味道最average 的肉款,非常開胃。和牛羽下肉是牛的肩胛位,油脂比較多,燒出來的肉汁香口。另外還有大大塊的熟成醬油牛肋骨,店員一放

熟成醬油牛肋骨

steak omakase

average 的肉款,非常開胃。
熟成牛肉

和牛羽下肉是牛的肩胛位,油脂比較多,燒出來的肉汁香口。
和牛羽下肉

另外還有大大塊的熟成醬油牛肋骨,店員一放上去燒即有支支聲,肉汁豐富,而且肉質是最鮮嫩的。

非常喜歡將他們的牛肉夾上自家包飯醬,味道好特別。店員還會換網再燒,只需好好享受紅酒🍷配靚肉的感覺好尊貴。

還加了個油份最多的和牛三角,有少少入口即溶的感覺。另外套餐的五花肉肥瘦均勻,燒到外皮香脆,味道好香口、配紫葉+鹽稍作調味,已好滋味。

最後可以自己烤盤子上的菇和軟香年糕,烤香了的菇原來好好食!

套餐還包了飯/麵,一定夠飽!個人就好欣賞甜品-
芝士蛋糕,是硬texture的,甜度適中好香cheese味,頗高質~

另外,店員還說他們有大VIP房,適合business lunch/dinner
熟成醬油牛肋骨
steak omakase