餐廳: 貊炙
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2021-09-11 30 瀏覽
熟成牛不一定食西餐先食到,現在食韓燒都可以食到,會唔會太吸引!這間位於灣仔新開的一間餐廳就可以食到韓燒熟成牛了,餐廳燈光柔和,給人一種高級的感覺!Steak Omakase selected cuts,這個set的食物都幾多,而且已經包了熟成牛,價錢不算很貴!韓式前菜,前菜包括有大豆芽、酸蘿白、泡菜、茄子、魚仔等!韓式蒸蛋,蒸蛋用上石頭盛裝,所以蒸蛋很熱辣辣,蛋內還有蟹柳、蔥粒等,蒸蛋口感嫩滑,很美味!和牛他他,份量不算很多,不過和牛他他上面有非常靚的蛋黃,將和牛似、蛋汁、雪梨等,味道清甜又嫩滑!和牛羽下肉,這裡的店員會幫忙燒肉,而羽下肉肉質鬆軟,牛肉味濃!是日熟成牛肉,當日吃了熟成25日的牛肉,牛肉有淡淡的芝士味,肉質鬆軟!熟成醬油牛肋骨,醬油甜甜的,是韓燒牛肉先會有的味道,由於用醬料醃製過,牛肉基本上入口即溶,非常惹味!韓國五花肉,講到食五花肉,一定要跟上生菜一齊食,因為可以減少油膩感,夾上生菜、生蒜、韓式豆辦醬和泡菜,辣得黎又夠惹味!平壤冷麵,熱辣辣的日子吃個冷麵很透心涼,冷麵口感煙韌,加入醋和芥末,酸酸辣辣更美味!蜂蜜牛奶雪糕,雪糕的牛奶味都幾出,加上甜甜的蜂蜜味,很滿足呢!和
韓式前菜,前菜包括有大豆芽、酸蘿白、泡菜、茄子、魚仔等!
和牛三角 ,牛三角可以說是牛五花,油脂分佈好平均,而且肉質非常鬆軟,入口即溶,牛肉既味道都好濃郁!
柑橘梳打,有淡淡的柑橘味,飲落清新解渴!
青檸檬梳打,梳打酸酸味味夠哂解膩!
2021-08-19
2021-09-11 110 瀏覽
新鴻基中心既貊灸係香港第一間韓式扒房🔥,貊炙以乾式熟成作賣點,今日試一試佢地既steak omakase selected cut套餐,主角當然係熟成牛肉🥳Reception旁邊有兩個巨型熟成凍櫃,入面既熟成牛肉全以低溫既方式保存,達至無細菌既環境。餐廳採用乾式熟成,乾式熟成令牛肉外層與表皮油脂水份風乾,而且逐漸破壞肌肉纖維,令牛肉更加柔軟嫩滑,牛味更濃郁🤩。韓燒可以將上面提及既表皮油脂「燒」走,令牛肉食落充滿油香但唔膩🙌🏻前菜款式多而且精緻,例如茄子、凍湯、芽菜同泡菜等等。蔬菜盤嘅款式亦非常多,包括紫蘇葉、青瓜、蘿蔔、蕃茄同沙律菜。- 布拉塔布拉塔屬於意大利芝士,球既形狀比起一般芝士好唔同,奶香味好突出。- 韓式蒸蛋蒸蛋非常柔軟香滑,一食就自動滑落喉嚨。材料亦豐富包括蟹籽、蟹柳、冬菇同少少香蔥作點綴。- Steak Omakase 套餐包括四款肉類,分別係熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、是日熟成牛肉同韓國五花肉。餐廳職員自動幫我地燒肉,所以火侯控制得到好好👍🏻熟成醬油牛肋骨既味道比較甜,因為預先醃製過,所以外表既顏色比較深,肉質都好軟稔。和牛羽下肉望落無咩雪花,不過有入口即化嘅口感,油脂

- 布拉塔
布拉搭

- 韓式蒸蛋

- Steak Omakase

熟成醬油牛肋骨

和牛羽下肉望落無咩雪花,不過有入口即化嘅口感,油脂幾豐富。

是日熟成牛肉無論軟嫩程度、風味同肉汁比起一般既牛肉可謂更上一層樓🤤肉色非常粉嫩,同油膩完全扯唔上關係。
是日熟成牛肉

韓國五花肉印上網紋,賣相非常吸引,加上紫鮮葉味道加添一份清新感覺。

- 熟成雪濃湯
味道清淡既雪濃湯大大減低steak onakase既膩口感。入面有好多既牛肉同麵條,另外餐廳再送上一大碗白飯。對我而言,雪濃湯配上白飯先係最佳食法😋

- 和牛三角
自己第一次認識呢個部位,,油花分佈非常平均,油脂比起上述既和牛羽下肉更豐富🤤,一件價錢平均$70,絕對係奢侈既享受。

- 芝士蛋糕
套餐仲有甜品-芝士蛋糕,口感非常輕盈,味道唔會太甜。
芝士蛋糕

呢個套餐滿足曬作為牛魔王既我所有願望,有齊熟成牛肉同和牛,其他食物都好豐富。如果朋友生日黎貊炙食飯,仲會有機械人送生日蛋糕俾你🤣
2021-08-14
布拉搭
芝士蛋糕
算不上牛魔王 也聽過近期最紅扒房貊炙全港首間的韓式扒房 主打乾式熟成牛肉餐廳樓底高座位舒適 典雅裝潢頗有格調服務也熱心 店員認真介紹食材亦會幫烤第一次來 就試試最多人推介的omakase-⧫⧫⧫Steak Omakase Selected Cuts⧫⧫⧫$380 p.p.-⧫韓式前菜⧫有泡菜蒸蛋小魚乾茄子蔥等 款多可refill-⧫生菜包及自家包飯醬⧫除了生菜 還有紫蘇葉青瓜甘筍條車厘茄包飯醬有特色 濃郁帶肉碎頗有韓國風味-⧫自攢·朝鮮小品⧫在前菜裡六選一 就試最值錢的和牛他他畢竟要在高級餐廳裡 吃生牛肉才放心啊店員把牛肉生雞蛋蘋果絲拌勻 非常滑溜-⧫STEAK OMAKASE⧫··熟成醬油牛肋骨··經過熟成醃製很入味 喜歡它濃郁帶甜香-··是日熟成牛肉··今天是25days dry-aged SRF top blade產自美國農場 以天然及高品質穀物飼養餐廳設恒濕熟成櫃 牛肉風乾形成保護膜利用牛肉本身酵素 和外在的微生物作用讓牛肉大量脫水 風味更飽滿和緊實集中果然不負所望 肉質鮮嫩多汁肉味更醇厚 -··和牛羽下肉··取自牛肩胛軟嫩部位 油花均勻肉質細緻-··韓國五花肉··燒過後油香焦
算不上牛魔王 也聽過近期最紅扒房貊炙

芝士蛋糕充滿鹹香 配上忌廉果醬很不錯
稍嫌已經飽了有點膩 如配清爽甜品更佳

⧫⧫和牛三角⧫⧫ $280
稀有部位 油花呈網紋入口軟腍滿滿油香

⧫⧫Red Wine - Misiones 2018⧫⧫ $88 / glass
紅肉配紅酒美食配美女朋友 美妙的絕配

2021-08-20
慶祝紀念
紀念日
  • 和牛三角
  • 熟成醬油牛肋骨
  • Steak Omakase
2021-09-10 34 瀏覽
灣仔最近新開左間韓燒咁啱幫朋友慶祝生日就訂枱黎試下叫左個Steak Omakase Set先上多款小菜,有芽菜、泡菜生菜籃、酸椰菜、茄子同埋辣魷魚自選朝鮮小品揀左和牛他他有隻蛋黃係生和牛肉碎上和牛微微有燒過,唔好太生前菜有韓式蒸蛋,用石鍋上夠哂熱辣辣,但蛋唔算好滑燒肉款式有是日熟成牛肉、和牛羽下肉五花腩同熟成醬油牛肋骨熟成既牛肉唔算好重牛味口感係偏爽口,比一般既牛有咬口反而熟成醬油牛助骨就比較腍軟但醬油味道太搶,無咩牛味另外再加左和牛三角,有四塊肉質正正常常,略嫌唔夠油香飯麵揀左大醬湯配飯入面都有肉同蜆,調味鹹左少少甜品係雲尼拿雪糕雖然好快溶,但好重奶味,唔錯
灣仔最近新開左間韓燒
咁啱幫朋友慶祝生日就訂枱黎試下
叫左個Steak Omakase Set
先上多款小菜,有芽菜、泡菜
生菜籃、酸椰菜、茄子同埋辣魷魚
自選朝鮮小品揀左和牛他他
有隻蛋黃係生和牛肉碎上
和牛微微有燒過,唔好太生
前菜有韓式蒸蛋,用石鍋上
夠哂熱辣辣,但蛋唔算好滑
燒肉款式有是日熟成牛肉、和牛羽下肉
五花腩同熟成醬油牛肋骨
熟成既牛肉唔算好重牛味
口感係偏爽口,比一般既牛有咬口
反而熟成醬油牛助骨就比較腍軟
但醬油味道太搶,無咩牛味
另外再加左和牛三角,有四塊
肉質正正常常,略嫌唔夠油香
飯麵揀左大醬湯配飯
入面都有肉同蜆,調味鹹左少少
甜品係雲尼拿雪糕
雖然好快溶,但好重奶味,唔錯
Omakase
2021-08-22
Omakase
和牛他他
大隻仔升職加人工💰話請豆腐妹食飯🍚問我想食咩,二話不說就決定食我最愛嘅韓國嘢🇰🇷估唔到大隻仔搵咗一間超高質韓國菜🌟❐ Steak Omakase Selected Cut $380/位⟰呢一個Steak Omakase套餐包括韓式前菜、小食、烤肉、主食同埋甜品,超!高!質!✨特別想講嘅係燒肉配以韓式洋蔥汁同芥末仲有粗鹽,配搭地道,可以帶出肉嘅鮮味💥❐ 韓式前菜🥬🌶⟰ 韓式前菜包括咗5小碟,有醃漬雜菜、韓式泡菜、涼拌芽菜、沙律菜同茄子,賣相吸引🌟⟰泡菜酸甜辣度均勻🍆茄子醃得好淋好入味,而且配有酸酸地嘅娃娃菜同好香麻油味嘅芽菜等,開胃一流💥❐ 韓式蒸蛋♨️⟰ 用石鍋蒸煮好特別,份量多同聞到好香雞蛋味🥚表面仲有好多蟹柳同蟹子🦀⟰食落口感好滑🌊彈彈下嘅雞蛋加埋食落爽口彈牙嘅蟹子,再配上淡淡的蟹柳同冬菇香🍄口感味道都好正!❐ 自撰·朝鮮小品🍖⟰ 朝鮮小品可以自由選擇,我哋揀咗韓式豬手,因為上一次食韓式豬手已經係韓國嘅時候,好想回味一吓‼️⟰ 豬手🍖簡直同我哋喺韓國食嘅幾乎一樣😲醃得入味之餘肉嘅軟硬度啱啱好‼️個皮好彈牙💥⟰仲配埋娃娃菜同辣蘿蔔🌶仲有韓式麵豉醬同辣醬,口感豐富味道超地道🌟好似返左韓國

❐ 韓式前菜🥬🌶

❐ 韓式蒸蛋♨️

❐ 自撰·朝鮮小品🍖
⟰仲配埋娃娃菜同辣蘿蔔🌶仲有韓式麵豉醬同辣醬,口感豐富味道超地道🌟好似返左韓國🇰🇷

❐ 熟成醬油牛肋骨
⟰ ❤️熟成醬油牛肋骨肉係我哋嘅最愛!牛肋骨經過醃製,有甜甜嘅韓國燒烤醬香🔥唔會過份調味
⟰食落外層焦香⭐️內裡肉質軟嫩⭐️醃完再更嫩滑,一咬落去醬汁連牛肉汁一次過滲出來,慢慢再滲出牛肉嘅香味,超Juicy💥

❐ 和牛羽下肉✨
⟰ 和牛羽下肉嘅肉質比較瘦,雪花紋理嘅分布均勻,入口即溶💥肉質軟熟又有嚼勁,肉味濃郁,燒耐少少咁食落更香口感更佳🌟

❐ 是日熟成牛肉🥩
⟰💡熟成牛肉係熟成過程中會令牛肉自然軟化,比一般肉扒嘅肉味更為豐厚而且更Juicy💦
⟰一放落爐度燒已經聞到好香嘅牛味‼️食落口肉質厚實,牛味超濃郁💯‼️

❐ 韓國五花肉🥓
⟰五花肉嘅脂肪同肉比例均勻,油脂同肉嘅層次分明🌟燒完之後部分油脂逼咗出嚟💥口感彈牙爽口完全吾韌‼️

❐ 大醬湯配飯🍲🍚
⟰ 大醬湯配料豐富💥有翠玉瓜、豆腐、洋蔥、🧅金菇、牛肉、薯仔🥔同冬菇🍄
⟰飲落湯嘅味道非常💥鮮💥完全唔會太鹹,飲完都無口渴嘅感覺仲有少少辣🌶超惹味‼️個飯好細心咁配有韓色紫菜增添風味🌟

甜品🧀🍰
甜品係紅莓醬忌廉芝士蛋糕,蛋糕食落好軟滑不膩而且有微微嘅芝士香味🌟似輕芝士蛋糕,忌廉口感綿滑唔會太甜,配搭埋酸酸甜甜嘅紅莓醬🍒超夾!

❐ 飲品🍹
⟰ 飲品方面我哋就叫咗提子梳打🍇同柑橘梳打🍊
⟰提子梳打提子味香濃,柑橘梳打飲落就比較清新,提子會較柑橘甜,2款食燒肉時用嚟解渴一流!

❐ 和牛三角🥩 $280
⟰ 呢個係大隻仔叫黎獎勵自己嘅,慳慳既小妹已經不停話只此一次🤭但係其實真係好好味‼️
⟰佢係屬於牛腹肉同腰脊肉中間嘅位置,油脂比較多🌟口感超軟淋,油香牛味香濃,入口即溶🌟
  • 熟成醬油牛肋骨
  • 熟成牛肉
消費券第一期終於推出了當然要即刻約朋友去食餐好先友人選了間新開的韓式扒房「Maekjeok」店內環境整潔舒適👍🏻雖是燒肉店 但卻完全沒油煙味餐廳主打28-45日熟成牛肉🐮特別在於先將牛肉放於熟成櫃調整並跟進熟成程序🥰使得每份肉都有著獨特味道🇰🇷韓式前菜包括泡菜,大蔥沙律,芽菜,茄子,等等甜,酸,辣皆有 相當醒胃😋🥚韓式蒸蛋上面鋪滿了蟹籽及蟹柳底下的蒸蛋蛋味香濃👏🏻配粒粒爆開的蟹子 口感更為豐富🐮和牛羽下肉羽下肉是肩胛下方接近肋骨的部位在香港不算多燒肉店有提供油花分佈細緻飽滿並帶有細筋脂香十足且有著微微嚼勁💕🥢 和牛三角肉三角肉以粒狀厚切形式上枱使得富口感同時可鎖緊肉汁在內💦肉質軟淋兼肥美潤喉 非常惹味香口👨🏻‍🍳是日熟成牛 油脂充足得嫩驕欲滴放進咀裡 入口即溶卻不太油膩陣陣牛味和油份馥郁濃香👅就算不添加任何調味 亦已足夠🍴熟成醬油牛肋骨首先醬汁帶微甜😍相當有韓式風味而牛肋骨相對前者雖然油分較少但肉汁豐盛且牛味濃郁整體而言也是十分高質💪🏻🐷五花肉脂肪同肉比例平均燒製時看着油脂慢慢滲出 感覺治癒當配撘新鮮生菜一同食用🥬可中和其油膩並更突顯出肉味❤️和牛他他擺盤極為精緻 飽滿的蛋黃亦相當誘人利
消費券第一期終於推出了
當然要即刻約朋友去食餐好先
友人選了間新開的韓式扒房「Maekjeok」
店內環境整潔舒適👍🏻
雖是燒肉店 但卻完全沒油煙味
餐廳主打28-45日熟成牛肉🐮
特別在於先將牛肉放於熟成櫃
調整並跟進熟成程序🥰
使得每份肉都有著獨特味道

🇰🇷韓式前菜
包括泡菜,大蔥沙律,芽菜,茄子,等等
甜,酸,辣皆有 相當醒胃😋

🥚韓式蒸蛋

仿佛在飲牛乳般🥛

臨走時聽到有人訂房先知😆
原來店內有3間獨立VIP房
相信都一定適合見客傾生意/朋友聚會
召喚牛魔王! 香港首間韓式扒房 貊炙,登陸灣仔新鴻基中心啦! 品牌的破格創新思維,把韓式燒肉文化,結合西式牛肉乾式熟成處理方法,為客人帶來全新的燒肉新體驗! 餐廳裝潢走韓西風和摩登路線,以酒紅色為主調,更設有2間VIP房。比起香港其他韓式燒肉店,特別型格、特別新潮,給人一種奢華時尚的感覺。 Steak Omakase $380/位 想一口氣品嚐到高質美味的牛肉?! 必定要試試店家推薦的廚師發辦套餐啦! 套餐包含: 韓式前菜、生菜包、韓式蒸蛋、自選朝鮮小品、牛肉廚師發辦 ( 熟成醬油牛肋骨、是日熟成牛肉、和牛羽下肉、韓國五花肉 )、熟成雪濃湯 和 甜品。食物份量和種類都非常豐富,令我們相當滿足呢~ 前菜之中,我最愛吃泡菜和腌醬小蟹,一個微辣,一個濃香,配酒一流呀! 生菜包的蔬菜很新鮮,用來包油膩膩的食物,有解膩作用。餐廳主打的28日自家乾式熟成牛肉,果然不同凡響! 把頂級牛肉放置在恒温和恒濕的熟成櫃內28天,牛肉在熟成過程中,會分解到牛肉自身的膠原組織和肌肉纖維,令肉質極奇腍嫩,肉味也會變得超級濃郁。 熟成牛扒由專人親自燒烤,牛扒外層焦香微脆,內𥚃則充滿無窮無盡的肉汁,牛味超濃,非常美味
召喚牛魔王
! 香港首間韓式扒房 貊炙
,登陸灣仔新鴻基中心啦!

Steak Omakase $380/位

餐廳主打的28日自家乾式熟成牛肉

熟成牛扒由專人親自燒烤,牛扒外層焦香微脆,內𥚃則充滿無窮無盡的肉汁,牛味超濃,非常美味。

值得推介的熟成醬油牛肋骨
,真的非常非常好吃! 牛肋骨超級軟腍,肉質相當幼嫩,牛肉被充分調味,鹹中帶甜,是我是日最愛哦~

脂肪比例高的和牛羽下肉
,成片呈現迷人的粉紅色! 由於脂肪含量高,一燒即著火,要小心點哦~

熟成雪濃湯也是用牛肉去熬煮,配上紫菜白飯也不錯呢。

最後有蜂巢雪糕,甜香美味。不過當晚明明有點選和牛他他,但最後第二天才發現,沒有機會品嚐啦。
2021-08-13
2021-09-06 46 瀏覽
琴晚同男朋友係灣仔食左呢間好有水準嘅燒肉,一入到去,佢餐廳個環境非常浪漫,燈光昏暗好有情調,完全同一般嘅燒肉店好唔同,之後佢會向你介紹一下,佢哋個餐單,我哋叫左個牛肉omakase,呢個餐配有前菜、主菜、熟食及配有飯或者冷麵,最後加多個甜品, 而餐飲方面,我嗌左一個提子梳打,而男朋友就嗌咗杯紅酒,杯提子梳打,提子味濃郁,但梳打水又唔會蓋過晒佢嘅提子味,非常好飲。前菜包括有一啲泡菜、辣茄子、酸蘿蔔、辣嘅魚仔乾等等,俾你開下你嘅味蕾,然之後就到一啲朝鮮小品,我哋選擇左一個叫和牛他他,呢個和牛他他,係一個生雞蛋溝埋生牛肉加埋蘿蔔絲再用紫菜包起來食,一食落口感受到牛肉嘅鮮味,再加埋紫菜配合,完全係Perfect match,之後嚟嘅,就係和牛三角,呢個和和牛三角燒起嚟,一啲都唔油膩,仲有淡淡的牛肉香味,非常好食,終於到主菜,主菜係一個和牛既omakase,佢有幾款唔同嘅牛,但有一兩款我係特別深刻,包括,熟成醬油牛肋骨,呢個牛肋骨燒起來非常香,而且佢醃嘅味道啱啱好,完全唔需要點任何嘅配料同醬汁,都已經好好食,另外就係佢嘅和牛羽下肉,呢款牛肉唔算太多脂肪,而且薄簿一塊,有入口即溶嘅感覺,食完覺得非常幸福,再加上佢有一啲山菜俾我哋包肉嚟食,令到再減低食咁多肉嘅油膩感,食完主菜之後,佢有一個熟食,韓式蒸蛋, 呢個韓式蒸蛋上邊有蟹柳絲同一啲蟹子,而且雞蛋蒸得非常滑,每一啖都食而忘返,到最後佢俾我哋選擇一個飯或者冷麵,我哋選擇左冷麵,呢個冷麵好啱夏天食,佢有醋芥末俾我哋撈埋嚟食,而且凍凍既冷麵,飽肚得黎,又有消暑嘅感覺,甜品方面,係一個煉奶嘅雲呢拿雪糕,作為呢個晚餐嘅結尾,餐廳食物用料上乘,絕對唔似一般燒肉店,環境浪漫,絕對啱情侶又或者一班朋友食飯談心。

• 提子梳打
  • 和牛三角
  • 和牛他他
2021-09-06 41 瀏覽
#廚師發辦韓式燒烤講起omakase 通常諗住食時令日本刺身 原來韓式燒肉都可以由廚師發辦 每位$380 精選多款韓式燒肉 另加前菜 湯 甜品同飲品-⭐️韓式五小碟除咗芽菜 酸蘿蔔 白菜 泡菜 竟然有辣醬小螃蟹 頗有驚喜😍-⭐️Steak omakase (3 choices)⭐️生菜包及自家包飯醬廚師精選肉類 有豬有牛 任選三款🐷韓國五花肉肥瘦均勻 燒完用紫蘇葉 再加配菜包飯醬一齊食 聞到食到香草清香 然後就係豬油甘香👍👍🥩除咗點醬油牛肋骨同和牛羽下肉 我哋用$280追加和牛三角 韓牛紅白色澤鮮明 牛肉味濃 做生菜包 淨食抑或配白飯 樣樣都咁正🤤🥬菜蔬選擇多: 生菜 沙律菜 紫蘇葉 醃蘿蔔 青瓜 蕃茄仔 蒜片 青椒 可以配搭成多款生菜包組合-⭐️雪濃湯⭐️韓式蒸蛋食到呢個位 千祈唔好俾佢停 飲碗湯 食個熱騰騰蒸蛋 等味蕾稍作休息 然後再衝刺 -⭐️甜品⭐️柚子檸檬梳打 ⭐️茉莉花水果綠茶甜品有啲似日本和果子 顏色靚 味道一般甜 非酒精飲品 包埋喺omakase價錢裏面-📍MAEK JEOK 貊炙灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓
#廚師發辦韓式燒烤
⭐️韓式五小碟

除咗芽菜 酸蘿蔔 白菜 泡菜 竟然有辣醬小螃蟹 頗有驚喜😍
⭐️Steak omakase (3 choices)

⭐️生菜包及自家包飯醬

非酒精飲品 包埋喺omakase價錢裏面
📍MAEK JEOK 貊炙
灣仔港灣道30號新鴻基中心一樓
2021-09-06 52 瀏覽
店內店外裝修高級,係店外一望就望到牛扒熟成櫃,櫃裡面吊掛住好幾份剛屠宰既牛隻大切塊🍖~❗️熟成牛肉會係熟成櫃內放28-45日不等,聽講呢間餐廳會自行調整同跟進熟成程序,因熟成時間長短唔同,每舊肉都係獨一無二味道🤩本身以為價錢會超級昂貴🧐但餐牌令人喜出望外,每人唔洗400蚊就食到 Steak Omakase 🤩 🌟Steak Omakase❣️韓式前菜呢個係一間韓式扒房,當然唔少得韓式前菜,仲有自家製既包飯醬同生菜包~前菜十分開胃,自家製包飯醬味道雖然似韓式麵豉醬,但一啲都唔係死咸,仲甜甜地👍🏻 簡單用生菜包肉、蒜頭同青瓜一齊食,包飯醬可以大大提升各種食材既味道融合🤤❣️吞拿魚他他除左前菜,主菜上之前仲有韓式蒸蛋同一款appetizer ~ Appetizer可以係menu任選一款😆 我地就揀左吞拿魚他他,同一般食到既完全唔同,一片片新鮮吞拿魚切塊配上薄薄既他他醬,一d都唔會膩,淡淡既醬汁出乎意料地同魚生既鮮味好夾~🤤❣️主菜:牛肉 (25日熟成牛肉、熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、韓牛五花肉)餐廳安排好細心,完全唔洗自己郁手,侍應會幫忙燒烤食物,亦會詢問客人想幾成熟,配合每位食客既口味💓 燒之前會

🌟Steak Omakase
❣️韓式前菜

❣️吞拿魚他他

吞拿魚他他

燒之前會先燒一兩下牛既脂肪部分,除左會令個火再大d,油既餘溫會令之後燒既食物更具風味,睇得出餐廳大廚係好有心提高食物既質素👍🏻👍🏻👍🏻

🥩西式熟成牛扒
牛扒拎去切之前,侍應會先介紹廚師發辦是日熟成牛肉:種類、重量、入熟成櫃日子~今次食既係prime西冷,25日熟成😆

因牛扒屠宰後,就放入恒溫恒濕既熟成櫃,本身既肉汁無咁易流失,被鎖住既肉汁更可以令肉質鮮嫩,牛肉自身既酵素亦可以分解肌肉纖維~🔥入口時肉質十分嫩口👍🏻 牛扒表面經過風乾同酵素既分解,食落仲有少少似芝士發酵過既香味,一流既味道💓

25日熟成牛扒

🥩熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、🐖韓牛五花肉
牛肋骨經醬油醃製,唔洗額外加調味已味道十足;和牛羽下肉油脂分布平均,可以配少少鹽或洋蔥汁,更加提升濃郁既牛肉味,香氣十足;五花肉脂肪位置被大火燒過,十分香口,配埋生菜包蒜頭包飯醬一齊食,中和番五花肉既肥膩,好野味👍🏻

🥩和牛三角(不包括係Omakase餐牌上)
聽聞牛三角並唔係常見既部位,再加上係和牛,諗都唔諗就追加左😁 呢個部位脂肪比例較多,食落油脂味十足,牛既肉味亦保留到😍

🍜平壤冷麵
麵條同出邊食到既質感唔同,呢款比較淋身d,湯底比較淡,芥末同白醋另上,可自行調較口味~ 撒上既白芝麻為湯底增添白氣~

平壤冷麵

🍨蜂蜜牛乳雪糕
食到最後已經好飽,但呢個甜品都絕對不可錯過!濃濃既牛乳雪糕配上新鮮既蜂蜜,配埋一小塊蜂巢,甜得來一啲都唔係死甜,一啲都唔會腬,為今餐畫上完美句號🥳

另外,餐廳仲設有3間獨立、空間大既VIP房,岩曬一班人聚會👍🏻
2021-08-14
90 分鐘 (堂食)
25日熟成牛扒
韓燒熱潮於香港興起已久,剛於灣仔新開業的全港首間韓式扒房- 貊炙糅合西韓飲食文化,主打西式28日熟成肉扒,並以韓式燒炙方法,滿足對肉品質素日漸講究的牛魔王。餐廳以酒紅色為主調,配以昏黃燈光和原木系座椅,營造低調奢華的時尚風格,另外設立3間獨立而空間大VIP房,私隱度更高。店內自設具恒溫、恒濕功能的熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,製成28-45日熟成牛肉,發揮獨一無二的味道。還有智能機械人負責送餐,新奇趣緻之餘,令服務更有效率。燒肉廚師發辦套餐每人$380,可以一次過試齊各款熟成肉品、韓式前菜、生菜包、蒸蛋、朝鮮小品、主食和甜品。套餐內的自撰‧朝鮮小品可於以下小食menu 中六選一。西式厚切熟成扒配上韓式前菜,帶來高級版韓式燒肉料理。吃韓國菜,當然少不了一碟碟韓式前菜,令人胃口大開,而且可以無限添加。自撰‧朝鮮小品選了和牛他他,上桌後記緊要即時吃,因為處於冰冷的溫度是他他最理想的狀態,生牛肉新鮮滑嫩,蘸進蛋漿,入口更滑溜。韓式蒸蛋以石鍋奉上,蒸氣騰騰,從頭吃到底都可保持熱燙溫度。蒸蛋軟軟嫩嫩,混合冬菇、蟹柳及蟹籽配料。一盤四款由廚師發辦的是日肉品就已包括熟成醬油牛肋骨、是日熟成牛肉、和牛

還有智能機械人負責送餐,新奇趣緻之餘,令服務更有效率。

套餐內的自撰‧朝鮮小品可於以下小食menu 中六選一。

西式厚切熟成扒配上韓式前菜,帶來高級版韓式燒肉料理。
燒肉廚師發辦套餐

韓式前菜

和牛他他

韓式蒸蛋以石鍋奉上,蒸氣騰騰,從頭吃到底都可保持熱燙溫度。
韓式蒸蛋

蒸蛋軟軟嫩嫩,混合冬菇、蟹柳及蟹籽配料。
韓式蒸蛋

一盤四款由廚師發辦的是日肉品就已包括熟成醬油牛肋骨、是日熟成牛肉、和牛羽下肉及韓國五花肉。
燒肉廚師發辦套餐

燒肉前在爐上投下一粒牛脂肪,傳來油脂熔化的滋滋聲響。
Steak Omakase

還有專人代燒,服務貼心,不用擔心自己會把肉烤焦。
Steak Omakase

爐火火力夠猛,很快就可燒熟食物,不會外焦內生。
Steak Omakase套餐

切成一口大小的和牛羽下肉油花纖細且均勻分佈,肉質有彈性,口感軟嫩適中。
和牛羽下肉

是日熟成牛肉濃縮肉香至最佳食味,熟成過程改變肉眼組織與肌肉纖維,質感也更為細緻嫩滑。
是日熟成牛肉
熟成醬油牛肋骨鎖緊豐富肉汁,醃得入味,甘甜秘製醬汁與上乘品質的牛肉相互融合。
熟成醬油牛肋骨

韓國五花肉肥瘦相間,油花較重,肉質不會過韌。
韓國五花肉

生菜包及自家包飯醬齊集紫蘇葉、生菜、秋葵、車厘茄、蒜頭、青瓜及紅蘿蔔,平衡燒肉的油膩感。
生菜包及自家包飯醬

拌以清新爽口的蔬菜和自家包飯醬,不搶味之餘更能帶出其肉香。
生菜包及自家包飯醬

燒肉拼盤內還有QQ年糕,燒至外脆內軟,口感煙韌。
年糕

和牛三角 $280
額外單點的和牛三角是指位於牛胸肋骨前面第一至第六根肋骨之間,周邊呈三角形的肉塊,脂肪含量較多。
和牛三角

由於肉嫩軟滑,適合厚切成方塊燒烤,肉味濃郁有層次,滿口瀰漫著牛脂香氣。

熟成雪濃湯
每鍋乳白湯色的雪濃湯附上一大碗白飯,可以浸湯當泡飯吃,飽足又溫暖。
熟成雪濃湯

甜品為質地軟滑的蜂蜜軟雪糕,甜度不高。
蜂蜜雪糕

茉莉花水果綠茶 $50
清幽綠茶滲出天然酸甜的果香,消滯解膩。
茉莉花水果綠茶

青檸檬梳打 $42
梳打酸爽冰涼,尤其適合配搭重口味的韓燒肉食。
青檸檬梳打
2021-08-21
蜂蜜雪糕
2021-09-04 31 瀏覽
今晚老公帶我食omakase,以為食日本🇯🇵,點知原來係韓式扒房🇰🇷😌,仲以為佢玩嘢,原來真係有,只係我孤陋寡聞😗。入到去就見到個熟成櫃,入面放左的28-45日熟客成牛肉🤤,幾吸睛👀。韓式前菜小碟有6款😌,有常見既泡菜,芽菜同醃蘿蔔🤤,另外3款係醬茄子🍆,辣醬蟹仔同沙律菜。個醬茄子好惹味😍,先辣後甜。而辣醬蟹仔就會偏辣的🌶,食落脆辣幾開胃啊🤤。食燒肉緊係有碟生菜包跟啦😌,有生菜🥬仲有紫蘇葉,正😄。先來個韓式蒸蛋🤫,一碗滿,震騰騰熱辣辣,好吸引🤩,蟹子咸咸地加上蛋味,食落幾香幾夾。韓式豬手就好精緻🥰,份量2人係剛好,豬手配的麵䜴醬同辣醬🌶,再用菜卷住食👍🏻,耐菜既甜味提升左豬手味,亦減少左膩感👍🏻黎到燒肉就係重要一環🤤,有人幫你燒😚完全唔會怕過火,真係可以慢慢嘆。熟成牛既牛味🐮的確係濃的,有個西式厚切熟成扒,燒得好靚😌,中間係粉紅色架😙,軟綿牛味濃,件扒都係發揮得淋漓盡致。我就最鐘意醬油牛肋骨😋,油脂豐富加上醬油味道,食落啖啖油脂啖啖肉,真係好滿足🤩。另外叫左個和牛三角,油花靚而且入口即溶🥰。熟成雪濃湯,奶白色😚,飲落超濃郁牛味🤤,麵條彈滑,吸滿湯底嘅精華😏,而且仲有個紫菜飯配湯食,又係

熟成雪濃湯,奶白色😚,飲落超濃郁牛味🤤,麵條彈滑,吸滿湯底嘅精華😏,而且仲有個紫菜飯配湯食,又係啖啖精華🥰。

依餐非常之滿意又有驚喜,下次可以搵埋幾個Blogger姐妹一齊黎影相📸️打卡嘆下😋

🍽 貊炙
📍 灣仔港灣道30號新鴻基中心1樓104, 104A, 105A 及 106-108號舖

2021-09-04 27 瀏覽
香港第一家韓式扒房正式上線啦🥳店名貊灸具有歷史意義,貊指的是東北亞古國高句麗。韓式扒房獨特之處在於使用西式厚切熟成扒配上韓式前菜,韓國飲食講究『醫食同源,藥食同宗』🍱令每一餐都營養均衡對身體有益,比西式扒房的大塊肉大杯酒再加上不少炸物健康不少。餐廳設有熟成櫃,內有28-45日熟成牛肉,獨一無二味道,約埋三五知己一齊黎就最岩,book位時可以同店員講要房,餐廳有三間獨立VIP房👍🏻可能因為剛開業,不少人來嘗鮮一番,入座率達8成🕋今天選擇了Steak omakase selected cuts,套餐內容包括韓式前菜五小碟、生菜包及自家包飯醬、水蒸蛋、小品料理、4款廚師發板肉類、韓式主食和甜品,節省了選擇困難症的痛苦😆 前菜有自家泡菜、醬辣蟹仔、涼拌大荳芽、醬煮茄子和大蔥沙律。其中的自家泡菜最令人印象深刻,因為坊間很多韓食店會過鹹或過甜,這裏的夠大塊爽口甜身帶有微酸辣,開胃一流。醬辣蟹仔在香港韓餐館比較罕見,因為工序繁複,蟹仔的醃制時間剛好,外殼不會太硬刮口,香脆惹味。 和牛他他 金黃色的蛋黃誘人,和下面的和牛肉簡單拌混已有滑溜口感,愈嚼愈鮮甜滲出淡遠的肉味。旁邊還有紫菜、辣椒、花生和水梨條

前菜

和牛他他
金黃色的蛋黃誘人,和下面的和牛肉簡單拌混已有滑溜口感,愈嚼愈鮮甜滲出淡遠的肉味。旁邊還有紫菜、辣椒、花生和水梨條等材料讓客人拼湊至愛口味。

韓國五花肉
韓國人除了韓牛,平常最常吃的是五花肉,因為價格相宜味道惹味,是絕佳的下酒主菜之一。上乘的五花肉肥瘦分明,兩相間隔令口感明顯。

和牛羽下肉
今天這款就偏油脂稍多,牛油香味溢出

平壤冷麵
上菜後店員跟足正宗做法,十字式剪兩刀分開素麵,加上有醋和黃芥辣,在炎熱天氣和烤肉心火下來一個冰水涼,酸爽口感煥然一新

柑橘梳打、青檸檬梳打
2021-08-17
2021-09-04 24 瀏覽
韓式前菜有六小碟包括泡菜、水泡菜、豆芽、小棠菜、大蔥沙律、辣醬醃蟹仔,前菜可以任添。生菜包+自家包飯醬有生菜、紫蘇葉、蒜片、青椒再配搭麥脆青瓜條、蘿蔔條、蕃茄仔,包飯醬以味噌為主好惹味。韓式蒸蛋調味唔會太濃,加入蟹柳、冬菇、蟹籽,蒸蛋口感柔嫰軟綿綿,拌飯一流。韓牛他他生拌韓式牛肉,加上生雞蛋、雪梨、蔥花、秋葵,鮮味十足。Steak omakase韓國五花肉熟成牛肋骨用醬汁醃過,肉質鮮嫩,味道較濃,配生菜吃更佳。和牛羽下肉油花豐富、分布均勻,肉帶嚼勁,肉質香甜有口感。熟成牛肉選用美國prime西冷,因熟成過程,內層水分融入肌肉纖維中,使油花分布更集中且多汁。五花肉食落唔會太肥膩,夾生菜蒜片,感覺好fresh。熟成雪濃湯用大量牛骨熬成雪白濃湯,有幾片薄牛肉,唔會好柴。藍莓芝士蛋糕口感綿密,入口香濃,配上藍莓醬,食甜品好滿足。和牛三角轉多油脂,充滿油香,濃濃的牛味。店內自設熟成櫃,自行調整及跟進熟成程序,制成28-45日熟成牛肉,餐廳環境寬敞,有三間vip房,下次約一班朋友就啱哂,私隱度高,店員服務周到,耐心幫我地燒肉,問要幾成熟,燒好再煎成一口size。
韓式前菜

生菜包+自家包飯醬

韓牛他他
生拌韓式牛肉,加上生雞蛋、雪梨、蔥花、秋葵,鮮味十足。

Steak omakase
韓國五花肉
熟成牛肋骨用醬汁醃過,肉質鮮嫩,味道較濃,配生菜吃更佳。
和牛羽下肉油花豐富、分布均勻,肉帶嚼勁,肉質香甜有口感。
五花肉食落唔會太肥膩,夾生菜蒜片,感覺好fresh。

熟成雪濃湯
用大量牛骨熬成雪白濃湯,有幾片薄牛肉,唔會好柴。

藍莓芝士蛋糕
口感綿密,入口香濃,配上藍莓醬,食甜品好滿足。

和牛三角
轉多油脂,充滿油香,濃濃的牛味。

這間店是香港首間韓式扒房,主打西式厚切熟成扒配上韓式前菜,餐廳自設熟成櫃🔲方便調整跟進整個熟成程度,每塊肉熟成時的實際溫度、濕度、與熟成時間,根據原料狀況、氣候與廚師偏好而有所不同,大約在28至45日內完成獨特的味道。 乾式熟成是較為矜貴的製成手法,因為熟成時會令牛肉水份流失,牛肉重量變輕,和濕式熟成比較輕了3成〽️但風味會有所提升。因為皮殼油脂會變硬,鎖緊內部水份,令牛肉內部纖維被瓦解,令水份滲透進肌肉組織,使肉質更腍軟。 在餐廳門外可見玻璃是微紅色🔴加上原木系的門面把用餐空間和商場完美分隔開,讓食客專心享用韓烤盛宴,內部佈置選用了酒紅色為主調,是肉類的代表色。除了寬敞卡位外,還有3間獨立VIP大房🏠藏於假柱後,不是店員出入也發現不了,方便朋友或公司聚會。 Steak omakase $380/人🥬菜盤種類很多,有生菜、紫蘇葉、青瓜條、胡蘿蔔條、青陽辣椒和小蕃茄。今天的肉品比較多油脂,菜盤消耗極快,如果餐廳能提供補充生菜會感覺更貼心。 🥚蒸蛋吃肉前先來一份蒸蛋暖一暖腸胃,為接下來的烤肉盛宴做好準備。蛋面上有蟹柳絲和蟹籽,添加了大海鹹鮮的風味。 🐽韓式豬手 8/10小品料理中有齊韓國特色

Steak omakase $380/人
🥬菜盤
菜盤

🥚蒸蛋
蒸蛋

🐽韓式豬手 8/10
小品料理中有齊韓國特色菜品,例如白切肉、韓牛他他和吞拿魚他他等。韓式豬手雖然較為平價,但處理功夫不簡單,搭配了包飯醬、甜辣醬、醃蘿蔔條和椰菜。入口煙韌有嚼勁,皮筋位置有豐富骨膠原。
韓式豬手

🥩是日熟成牛肉 - 西冷 8/10
嚐完開胃菜後,店員就會主動來燒肉,屬較高級的韓燒店應有服務。是日精選的西冷扒經過熟成後,沒有燒出太多肉汁,但入口軟嫩,外焦內粉透出精心牛香。
是日熟成牛肉 - 西冷

🍖和牛羽下肉 7.5/10
是來自肩胛下方接近肋骨部位,又稱為翼板肉,其油花均勻分佈的細緻,肉質有彈性和甘甜油脂,帶有些微嚼勁。

🥓韓國五花肉 6.5/10
五花肉稍次的則肥瘦交織,入口後混為油膩感容易浮現。

🐂熟成醬油牛肋骨 8.5/10
前面的烤肉都是以西式製法為主,只有少量調味,沒有經過韓國特色醃制,但畢竟這裏是韓式扒房,特色醃肉當然也有準備。牛肋骨早已切開網格紋,醃料易入味,醬汁偏甜易入口消膩,由於帶有糖份,令梅納反應的效果突顯,帶來更閃亮的色澤和香氣。

🐮和牛三角 $280 7.5/10
店員強力推介這款肉,是牛腹肉到腰脊肉的核心部份,油脂較多。一頭牛身上只能取出數塊,是因雪花多而頗受歡迎的部位。一碟只有4塊,屈指一算也要$70一塊,燒好後入口即溶。

🍲熟成雪濃湯 8/10
由牛骨熬成的韓國特色湯品,骨髓滲出湯汁變成乳白色。配上紫菜飯為身體帶來暖意和力量,把肚內的油脂也分解開來。坊間都添加了胡椒粉去調味掩蓋材料的劣勢,這裏只用了蔥和鹽調味。

🍰芝士蛋糕
最後來了一份兩件既芝士蛋糕,旁邊有藍莓和忌廉,食完真係好滿足
2021-08-18
菜盤